20.12.2008   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 326/7


EU's narkotikahandlingsplan (2009-2012)

(2008/C 326/09)

Indledning

Ulovlig narkotika er et stort problem for borgerne i Europa, en stor trussel for sikkerheden og sundheden i det europæiske samfund og en trussel mod leveforholdene overalt i verden.

I december 2004 godkendte Det Europæiske Råd enstemmigt EU's narkotikastrategi for 2005-2012 (1), som har til formål at opretholde et højt niveau for beskyttelse, trivsel og social samhørighed ved at forebygge og begrænse brugen af narkotika.

Strategiens vedtagelse gav i sig selv et klart signal om, at den politiske bekymring over narkotika, der er i hele EU, vejer stærkere end forskellene i medlemsstaternes måde at gribe problemet an på. Strategien, som gennemføres ved hjælp af to på hinanden følgende EU-narkotikahandlingsplaner, bekræftede, at alle medlemsstater kan tilslutte sig de samme grundprincipper: at der bør være en afbalanceret tilgang til at nedbringe udbuddet af og efterspørgslen efter narkotika, og at denne tilgang først og fremmest skal være baseret på de grundlæggende principper i EU-retten og i enhver henseende være i overensstemmelse med Unionens grundlæggende værdier: respekt for den menneskelige værdighed, frihed, demokrati, lighed, solidaritet, retsstatsprincippet og menneskerettighederne. Strategien og de tilhørende handlingsplaner tager sigte på at beskytte og forbedre samfundets og den enkeltes velfærd, beskytte folkesundheden og tilbyde borgerne i almindelighed et højt sikkerhedsniveau. Dette bør ledsages af horisontale foranstaltninger, hvor narkotikapolitikken baseres på pålidelige data om problemets karakter og omfang, i stadig stigende grad på grænseoverskridende koordination og på samarbejde med og vedrørende tredjelande og internationale organisationer. Strategien og de tilhørende handlingsplaner er også baseret på de relevante FN-konventioner, som er vigtige juridiske instrumenter i tacklingen af narkotikaproblemet på verdensplan.

Narkotikahandlingsplanen fastsætter også rammerne for to på hinanden følgende fireårige handlingsplaner. Den første handlingsplan (2005-2008)  (2) fastsætter 80 foranstaltninger, der skal bidrage til at koordinere de væsentligste områder, hvor medlemsstaterne kan gribe ind over for ulovlig narkotika, såsom offentlig sundhed, retshåndhævelse, toldvæsen, strafferet og eksterne forbindelser. Selv om gennemførelsen ofte er medlemsstaternes ansvar, deltager Kommissionen aktivt i at fremme og evaluere den igangværende indsats, samtidig med at den overvåger lovgivningen på narkotikaområdet, som f.eks. Rådets rammeafgørelse 2004/757/RIA om ulovlig narkotikahandel, som den afgiver rapport om i midten af 2009. Desuden foreslår Kommissionen nu på baggrund af erfaringerne fra de sidste fire år den anden handlingsplan (2009-2012), der skal godkendes af Rådet.

Hvad har man opnået med den nuværende narkotikahandlingsplan?

Den nuværende plan har som sit endelige mål:

»… markant at mindske udbredelsen af stofmisbrug i befolkningen og reducere de sociale og sundhedsmæssige skader, som anvendelsen af og handelen med ulovlige stoffer medfører«.

Evalueringsrapporten (3) er udarbejdet i samarbejde mellem Kommissionen, medlemsstaterne, Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug (EONN), Europol og europæiske ngo-net, der er repræsenteret i civilsamfundsforummet. Det er den mest omfattende evaluering af gennemførelsen af EU's narkotikapolitik til dato, og den viser, at målene for den nuværende plan delvist er nået:

Stofmisbruget i EU er fortsat højt. Foreliggende data antyder, at brugen af heroin, cannabis og syntetiske stoffer har stabiliseret sig eller er faldende, men at brugen af kokain stiger i en række medlemsstater. Det samlede antal personer i EU, der på et tidspunkt har brugt narkotika (livstidsprævalensen), vurderes for cannabis' vedkommende til 70 mio., for kokain mindst 12 mio., for ecstasy 9,5 mio. og for amfetamin 11 mio., mens man ved, at mindst en halv mio. mennesker gennemgår behandling med substitutionsprodukter for stoffer som heroin (4).

Selv om der ikke er grund til at stille sig tilfreds, viser foreliggende data fra andre sammenlignelige lande i andre dele af verden, at brugen af cannabis, kokain og amfetamin i EU er betydeligt lavere end i for eksempel USA. Det samme gælder for antallet af rapporterede narkotikarelaterede hiv-infektioner.

Evalueringen viser også, at medlemsstaternes narkotikapolitikker er sammenfaldende, og at der sker en udvikling i retning af at understøtte de nationale politikker med handlingsplaner.

De hidtidige erfaringer viser, at det er lykkes EU i det mindste at holde det komplekse sociale fænomen narkotikabrug og -misbrug i skak, og at der fokuseres mere og mere på de skadelige følger, narkotika har for enkeltpersoner og for samfundet. Det er vigtigt at bemærke, at EU har opnået dette resultat på trods af, at den ulovlige opiumproduktion på verdensplan steg drastisk i evalueringsperioden, og at EU blev mål for en hidtil uset kokainhandel. Set i lyset af det stærkt øgede udbud forekommer EU's forsøg på at håndtere problemet mere positivt.

Hvad angår det internationale samarbejde, er der nu en bedre koordinering af EU's holdninger i internationale narkotikafora, som for eksempel i FN's Narkotikakommission. Derudover virker EU's integrerede og afbalancerede tilgang til narkotika i stigende grad som forbillede for andre lande i hele verden.

Den nuværende handlingsplan (2005-2008) er et ambitiøst projekt. Der er gjort fremskridt på mange områder, men der har også vist sig nogle svagheder.

Der er fortsat problemer med politikkoordineringen på mange områder, og selv om kvaliteten af information om EU-situationen vedrørende narkotikamisbrug, -forebyggelse og -behandling hele tiden forbedres, mangler vi stadig betydelig viden. Der er vedvarende mangel på pålidelige data om narkotikaudbuddet, men også om omfanget og resultaterne af narkotikarelateret bistand til tredjelande.

Hvordan øges samfundets forpligtelse til at nedbringe narkotikamisbrug?

EU er helt sikkert nødt til at gøre mere for at nedbringe konsekvenserne af sundhedsmæssige, sociale, udviklingsmæssige og økonomiske problemer som følge af narkotikamisbrug. Hvis millioner af europæere på et tidspunkt har taget eller tager stoffer, så er der en kløft mellem den førte politik og den offentlige adfærd, som intet samfund kan tillade sig at ignorere.

Der er tegn på, at en eller flere af de mere (omkostnings)effektive foranstaltninger til at håndtere narkotikamisbrug er, at de offentlige myndigheder, der har ansvaret for forebyggelse, behandling, skadesbegrænsning og retshåndhævelse, arbejder sammen med frivillige organisationer og tjenesteydere. Med andre ord en alliance mellem borgerne og de institutioner, der er skabt af dem og for dem.

Det er på tide at sætte Europas befolkning i centrum på dette politikområde og involvere borgerne mere. Som første skridt hertil var Kommissionen med til at oprette det europæiske civilsamfundsforum vedrørende narkotika i 2006. For at støtte gennemførelsen af EU's narkotikahandlingsplan vil Kommissionen under den kommende handlingsplan undersøge metoder til at mobilisere alle, der ønsker at være med til en formel indgåelse af forpligtelser for at bidrage til at minimere den skade, som narkotika påfører mennesker. En idé i den forbindelse er udformningen af en »europæisk alliance mod narkotika«, som tager sigte på at mobilisere en bred vifte af de af civilsamfundets strukturer, som er aktive såvel på som uden for narkotikaområdet.

Hen imod en ny narkotikahandlingsplan for 2009-2012

EU's narkotikastrategi er oppe imod et komplekst fænomen, der kræver en langsigtet indsats for at opnå forandringer. Den fokuserer på to vigtige dimensioner af narkotikapolitikken, nemlig begrænsning af narkotikaefterspørgslen og begrænsning af narkotikaudbuddet, suppleret med tre tværgående temaer, nemlig koordinering, internationalt samarbejde samt information, forskning og evaluering.

For at støtte denne strategi foreslår Kommissionen en ny narkotikahandlingsplan for 2009-2012, der bygger både på eksisterende rammebestemmelser og på erfaringerne fra de sidste fire år. Under behørig hensyntagen til national lovgivning omhandler den følgende prioriterede områder:

1.   Bedre koordination, samarbejde og bevidstgørelse af offentligheden

Koordinationen og samarbejdet på narkotikaområdet kan styrkes på såvel europæisk som nationalt plan, således at narkotikapolitikkerne bliver relevante for både fagfolk og civilsamfundet, samtidig med at disse strukturer sættes i stand til at give feedback for at præge politikken.

2.   Begrænsning af efterspørgslen efter narkotika

Vi skal yderligere effektivisere foranstaltningerne til begrænsning af narkotikamisbruget og konsekvenserne heraf ved at sørge for bedre, mere dækkende og mere effektive foranstaltninger til begrænsning af efterspørgslen, dvs. forebyggelse, behandling og skadebegrænsningstjenester. Dette omfatter særlig opmærksomhed på svage grupper og forebyggelse af blandingsmisbrug (brug af både ulovlige og lovlige stoffer, herunder alkohol, flygtige stoffer og tobak).

3.   Begrænsning af narkotikaudbuddet

Vi har brug for en mere effektiv retshåndhævelse på EU-plan for at bekæmpe narkotikafremstilling og -handel med fuld brug af Europols og andre EU-strukturers kapacitet. Indsatsen bør tage udgangspunkt i en efterretningsbaseret tilgang, som systematisk prioriterer de leverandører, der forårsager størst skade, eller som udgør den største trussel. Det arbejde, der i øjeblikket udføres for at styrke forbindelserne og sammenhængen mellem de data, der anvendes af de forskellige RIA-enheder under EU, bliver nødvendigt som støtte til dette. Der bør gives støtte til flere koordinerede aktioner via regionale sikkerhedsplatforme. De nye platforme skal etableres uden overlapninger og være kompatible med de eksisterende strukturer.

4.   Forbedring af det internationale samarbejde

EU, der er verdens største bidragyder i den globale kamp for holdbare løsninger på det globale narkotikaproblem, ville kunne handle langt mere effektivt, hvis der var en bedre koordinering af de nationale politikker og fællesskabspolitikkerne. Vi er med henblik herpå rede til at intensivere vore bestræbelser inden for internationalt samarbejde, idet vi på ny bekræfter, at effektiv narkotikakontrol skal baseres på begrebet »afbalanceret tilgang« — og understreger, at ulovlig dyrkning af narkotika er et vigtigt element i forsyningen med narkotika.

5.   En bedre forståelse af problemet

Vi skal øge vores viden om alle aspekter af narkotikamisbrug gennem mere og bedre koordineret forskning og oplysning, herunder data om narkotikarelateret kriminalitet og om, hvordan det ulovlige narkotikamarked fungerer.

Følgende handlingsplan skal fungere som en ramme for gennemførelsen af disse prioriteter og skabelse af en europæisk merværdi om nødvendigt.

I.   

KOORDINERING

Hovedprioritet: mere effektiv politikudvikling og -gennemførelse

Mål

Foranstaltning

Tidsplan

Ansvarlig part

Indikatorer

Evalueringsredskaber

1.

Sikre en afbalanceret, tværfaglig tilgang i de nationale politikker og i EU's tilgang til tredjelande samt i internationale fora

1.

Medlemsstaterne og EU-institutionerne bør effektivt koordinere narkotikapolitikkerne, så de stemmer overens med målene for EU's narkotikastrategi 2005-2012 og denne handlingsplan

I gang

MS

KOM

Rådet

Målene for EU's narkotikastrategi og handlingsplaner indgår i de nationale politikker

EU's narkotikapolitik afspejler målene for narkotikastrategien

Kommissionens situationsrapport

2.

Sikre en effektiv koordinering på EU-plan

2.

Rådets Horisontale Narkotikagruppe bør som den arbejdsgruppe, der har ansvaret for ledelse og styring i forbindelse med narkotika i Rådet, sørge for en proaktiv koordinering af EU's narkotikapolitik. Den horisontale gruppe bør påpege specifikke områder for arbejdet i andre rådsgrupper og arbejde for en effektiv koordinering

I gang

Rådet

Rådets relevante arbejdsgrupper (5) informerer og involverer aktivt Den Horisontale Narkotikagruppe og omvendt

Rapport om det narkotikarelaterede arbejde i Rådets arbejdsgrupper til den horisontale gruppe

3.

Kommissionen og Rådet sikrer sammenhængen i den interne og den eksterne narkotikapolitik

I gang

KOM

Rådet

Der er opnået sammenhæng mellem narkotikapolitikkens interne og eksterne aspekter

Senest i 2010 Kommissionsmeddelelse om sammenhængen mellem den interne og den eksterne narkotikapolitik

Kommissionsmeddelelse om koordineringen af den interne og den eksterne narkotikapolitik

4.

Rådet skal undersøge narkotikaproblemet en gang om året på baggrund af Kommissionens årlige situationsrapport og relevante årsrapporter fra EONN, Europol og Eurojust

I gang

Rådet

KOM

MS

EONN

Europol

Eurojust

Rådets konklusioner

Formandskabets konklusioner

5.

Formandskabet skal regelmæssigt indkalde de nationale narkotikakoordinatorer eller tilsvarende til møder for at styrke koordineringen af særlige og hastende spørgsmål, der kræver indgreb. Koordinatorerne indbydes til at bidrage til Rådets årlige status over narkotikaproblemet (se foranstaltning 4 ovenfor)

To gange om året

Formandskabet

MS

Effektiv indflydelse på politikkoordineringen

Rådets konklusioner

Formandskabet aflægger rapport til den horisontale gruppe

3.

Sikre en effektiv koordinering på nationalt plan

6.

Under hensyn til EONN's arbejde med narkotikakoordineringsmekanismer i alle EU's medlemsstater skal medlemsstaterne undersøge narkotikakoordineringen mellem myndighederne for at sikre, at EU fremlægger koordinerede holdninger, og at målene for EU's handlingsplan gennemføres på den mest effektive måde

I gang

MS

Der er sammenhæng mellem medlemsstaternes indlæg i den horisontale narkotikagruppe og andre arbejdsgrupper

Kommissionens situationsrapport

Reitox' nationale indberetninger

4.

Sikre, at civilsamfundet deltager i narkotikapolitikken

7.

Kommissionen skal mindst en gang om året søge feedback på narkotikapolitikken fra civilsamfundsforummet om narkotika

I gang

KOM

Forummet mødes mindst en gang om året

Kommissionen rapporterer om resultatet til den horisontale narkotikagruppe

Kommissionens situationsrapport

Rapporter fra civilsamfundsforummet om narkotika

8.

Kommissionen skal iværksætte et initiativ, »den europæiske alliance mod narkotika«, hvor civilsamfundets organisationer over hele EU (herunder f.eks. skoler, erhvervsvirksomheder, offentlige organer og ngo'er) indbydes til at deltage i en fælles ramme, der er udformet med henblik på at skabe offentlig forpligtelse på og handling omkring narkotikaproblemer i samfundet

I gang

KOM

Bredt tilsagn til alliancen (KOM)

Aktivitetsvurderingsrapport

9.

Medlemsstaterne skal inddrage civilsamfundet på alle relevante niveauer inden for narkotikapolitikken i overensstemmelse med national praksis

I gang

KOM

MS

Civilsamfundet deltager i den nationale dialog

Der er modtaget input fra civilsamfundet

Kommissionens situationsrapport

MS-rapport til KOM

II.   

EFTERSPØRGSELSBEGRÆNSNING

Hovedprioritet: at begrænse efterspørgslen efter narkotika og de sundhedsmæssige og sociale konsekvenser af narkotikamisbrug ved at gøre forebyggelses-, behandlings- og skadebegrænsningstjenesterne bedre, mere dækkende og mere effektive

Mål

Foranstaltning

Tidsplan

Ansvarlig part

Indikator

Evalueringsredskaber

5.

Forebygge narkotikamisbrug og risici i forbindelse hermed

10.

Fremme innovation og systematisk gøre evidensbaserede og evaluerede universelle forebyggelsesprogrammer og -indgreb tilgængelige i forskellige sammenhænge (f.eks. over for unge i ungdomscentre og skoler samt voksne på arbejdspladser og i fængsler) for at hindre eller udskyde den første brug af narkotika. Forebyggelse bør også dække blandingsmisbrug (brug af både ulovlige og lovlige stoffer især alkohol) samt narkotika og kørsel

I gang

MS

Flere evidensbaserede evaluerede programmer og omfattende strategier i MS, bl.a. målrettet mod førstegangsbrug

Udbredt brug af narkotika blandt unge samt synet på narkotikamisbrug i omgangskredsen

Reitox' nationale indberetninger

ESPAD & HBSC undersøgelser om skoleelever

6.

Forebygge højrisikoadfærd blandt stofmisbrugere — herunder stiknarkomaner — gennem en målrettet forebyggelsesindsats

11.

Yderligere udvikle teknikker med henblik på at opdage og gribe tidligt ind og gennemføre effektiv, evalueret selektiv forebyggelse for udsatte grupper, der er i højrisikozonen for at udvikle narkotikaproblemer, herunder stiknarkomani

I gang

MS

Tendenser inden for narkotikamisbrug

Analyse af risiko- og beskyttelsesfaktorer i forbindelse med narkotikamisbrug

Flere resultatbaserede, målrettede forebyggelsesprogrammer i medlemsstaterne

PDU-epidemiologisk nøgleindikator

Reitox' nationale indberetninger

12.

Videreudvikle og gennemføre en effektiv, evalueret vejledende forebyggelse for specifikke højrisikogrupper af (blandings-)misbrugere ved at tilbyde let adgang til vejledning, afhjælpning af adfærdsproblemer og opsøgende arbejde, hvor det er relevant

I gang

MS

Tendenser inden for narkotikamisbrug

Analyse af risiko- og beskyttelsesfaktorer i forbindelse med narkotikamisbrug

Flere resultatbaserede, målrettede forebyggelsesprogrammer i medlemsstaterne

PDU-epidemiologisk nøgleindikator

Reitox' nationale indberetninger

7.

Øge effektiviteten af narkotikabehandlinger og afvænning ved at forbedre udbuddet af, adgangen til og kvaliteten af tjenesterne

13.

Øge effektiviteten og udbredelsen af evidensbaserede behandlingsmuligheder som psykosociale og farmakologiske tilgange, der passer til narkotikamisbrugerens behov (herunder relevant behandling, der er tilpasset de nye typer narkotika eller typer af misbrug)

I gang

MS

Tendenser i resultaterne inden for behandlingsbehov og fastholdelse i behandling

Flere forskelligartede og mere evidensbaserede behandlingsformer i medlemsstaterne

TDI-epidemiologisk nøgleindikator

Reitox' nationale indberetninger

14.

Levere eksisterende og udvikle innovative afvænnings- og resocialiseringsprogrammer, hvis resultater kan måles

I gang

MS

Om muligt flere og mere effektive afvænnings- og resocialiseringsprogrammer i medlemsstaterne

Data om muligheden for resocialisering

Reitox' nationale indberetninger

15.

Hvor det er hensigtsmæssigt, gøre behandlings- og afvænningstjenesterne offentligt kendt tillige med de forskellige muligheder, disse tjenester tilbyder, på nationalt, regionalt og lokalt plan for potentielle målgrupper

I gang

MS

Informationsstrategier på plads i medlemsstaterne

Offentligt tilgængelige tjenesteregistre (for eksempel internetportaler)

Reitox' nationale indberetninger

16.

Øge anvendelsen, overvåge gennemførelsen og sørge for videreudvikling af effektive alternativer til fængselsstraf for narkotikamisbrugere, der begår lovovertrædelser

I gang

MS

Øget udbud af ATP

Overvågning af ATP-implementering (KOM)

 

8.

Forbedre kvaliteten og effektiviteten af foranstaltningerne til begrænsning af narkotikaefterspørgslen under hensyntagen til narkotikamisbrugernes særlige behov i forhold til køn, kulturel baggrund, alder, osv.

17.

Udvikle, gennemføre og udveksle retningslinjer for god praksis/kvalitetsstandarder for indgreb og tjenester med henblik på forebyggelse, behandling, skadesbegrænsning og afvænning

2009-2012

MS

KOM

EONN

Relevante retningslinjer og/eller kvalitetsstandarder

Gennemførelsesniveau for retningslinjer og/eller standarder

Kommissionens situationsrapport

Reitox' nationale indberetninger

18.

Medlemsstaterne skal undersøge tilgængeligheden og effektiviteten af forebyggelse, behandling, skadesbegrænsning og afvænning i forhold til bestemte behov på grundlag af metoder, der skal udformes af Kommissionen med støtte fra EONN, og som er forenelige med eksisterende metoder

2012

MS

KOM

EONN

Metoder i forbindelse med den undersøgelse, der er udarbejdet

Antallet af medlemsstater, der gennemfører undersøgelsen

KOM's oversigt over MS'ernes undersøgelsesrapporter

19.

Udvikle en EU-konsensus om kvalitetsstandarder og benchmarks for indgreb og tjenester med henblik på forebyggelse, behandling, skadesbegrænsning og afvænning under hensyntagen til særlige gruppers behov og det arbejde, der udføres på nationalt og internationalt plan

2012

MS

Rådet

KOM

EONN

Konsensus om kvalitetsstandarder og benchmarks for indgreb og tjenester med henblik på forebyggelse, behandling, skadesbegrænsning og afvænning

KOM-forslag om EU-konsensus

Rådets konklusioner

20.

Om nødvendigt udforme tjenester for mindretal, herunder f.eks. migranter

I gang

MS

Relevante tjenester til rådighed

Reitox' nationale indberetninger

9.

Give adgang til sundhedspleje for narkotikamisbrugere i fængslerne for at forebygge og begrænse sundhedsrelaterede skader i forbindelse med brug af narkotika

21.

Udvikle og gennemføre tjenester med henblik på forebyggelse, behandling, skadesbegrænsning og afvænning for indsatte i fængsler, der svarer til de tjenester, der er tilgængelige uden for fængslerne. Særligt fokus på lægetilsyn efter løsladelse

I gang

MS

Narkotikapolitikker og indgreb gennemført med særligt henblik på narkotikatjenester i fængslerne og opfølgning i forbindelse med tidligere indsatte

Nedgang i narkotikarelaterede sundhedsproblemer i fængslerne

Kommissionens situationsrapport

Reitox' nationale indberetninger

22.

Medlemsstaterne skal godkende og anvende indikatorer til overvågning af narkotikamisbrug, narkotikarelaterede sundhedsproblemer og behandlingstilbud i fængslerne på baggrund af metoder udarbejdet af Kommissionen og med støtte fra EONN, der er kompatible med eksisterende metoder, og som tager hensyn til det arbejde, der er udført i UNODC (på projekt-området hiv/aids og treat.net) og af WHO (sundhed i fængsler)

I gang

MS

KOM

EONN

Indikator til overvågning af narkotikamisbrug, narkotikarelaterede sundhedsproblemer og narkotikatjenester udarbejdet og gennemført

Rapport om fremskridtene

Standardiseret overvågningsprotokol for narkotikasituationen i fængsler og reaktionen herpå

10.

Sikre adgang til skadesbegrænsningstjenester for at nedbringe hiv/aids-smitte, hepatitis C og andre narkotikarelaterede smitsomme sygdomme, der overføres via blod, samt begrænse antallet af narkotikarelaterede dødsfald i EU

23.

Give adgang til og øge dækningen af tjenester for skadesbegrænsning og de forskellige muligheder, disse tjenester tilbyder, som en integreret del af begrænsning af narkotikaefterspørgslen, idet man, hvor det er muligt, anvender indgreb, det har vist sig at være effektive (6)

I gang

MS

Kommissionen skal rapportere om fremskridtene

Nedgang i narkotikarelaterede smitsomme sygdomme

Nedgang i antallet af narkotikarelaterede dødsfald

Forbedret dækning af tjenester til skadesbegrænsning

KOM-opfølgningsundersøgelse af Rådets henstilling 2003/488/EF

DRID-epidemiologisk nøgleindikator

DRD-epidemiologisk nøgleindikator

III.   

UDBUDSBEGRÆNSNING

Hovedprioritet: en målbar forbedring af effektiviteten af EU's retshåndhævelse på narkotikaområdet. Europol, Eurojust og andre EU-strukturer skal fuldt ud opfylde deres respektive roller for at opnå effektivitet, overensstemmelse mellem nationale initiativer, intern EU-koordinering og stordriftsfordele

Mål

Foranstaltning

Tidsplan

Ansvarlig part

Indikator

Evalueringsredskaber

11.

Styrke det praktiske politisamarbejde i EU for at bekæmpe narkotikafremstilling og -handel

24.

Rette indsatsen mod kriminelle organisationer og nye trusler ved at anvende en efterretningsbaseret tilgang (baseret på den europæiske kriminalefterretningsmetode), som prioriterer de kriminelle netværk og markeder, der udgør de alvorligste trusler

I gang

MS

Europol

Eurojust

Rådet

Antallet af kriminelle organisationer, som udgør alvorlige trusler, og som medlemsstaterne retter deres indsats imod, under anvendelse af den efterretningsbaserede europæiske kriminalefterforskningsmetode

Antallet og arten af nye trusler (herunder nye narkotika, nye handelsruter og -metoder, nye fremstillingsmetoder)

EU's trusselsvurdering af organiseret kriminalitet (OCTA) (og efterfølgende rådskonklusioner, der fastlægger EU's prioriteter i bekæmpelsen af organiseret kriminalitet)

25.

Øge antallet af tværfaglige retshåndhævelsesforanstaltninger, herunder om nødvendigt involvere Europol og Eurojust samt politi, told- og grænsekontrol ved hjælp af bilaterale og multilaterale samarbejdsinitiativer, fælles efterforskningshold og fælles toldaktioner (FTA). Medlemsstaterne undersøger, hvilke foranstaltninger der er mulige for at lette og fremskynde processen og tilskynde til øget anvendelse af disse instrumenter i narkotikasager

I gang

MS

Europol

Eurojust

Antal og resultat af narkotikarelaterede bilaterale og multilaterale samarbejdsinitiativer, fælles efterforskningshold og FTA

Antallet af deltagende MS

Kommissionens situationsrapport

MS-rapport til KOM

Evalueringsrapport om de opnåede resultater

26.

Forbedre kvaliteten af efterretningsdata, som forelægges Europol og beslægtede projekter, herunder analysedatabaser, via de nationale Europolenheder. Hovedvægten bør lægges på grov organiseret kriminalitet og samarbejde fra de medlemsstater, som har størst betydning for de bredere narkotikamarkeder i EU

2012

MS

Europol

Rapport fra Europol med en vurdering af mængden og kvaliteten af de modtagne data

Kommissionens situationsrapport

Europols evalueringsrapport

27.

Gennemførelse af de narkotikarelaterede COSPOL-projekter, idet der i særlig grad lægges vægt på

input fra relevante niveauer af ekspertise på COSPOL-møder

fordelene i henseende til passende efterretnings- og efterforskningskapacitet og passende anvendelse i den forbindelse af allerede eksisterende og fremtidige analysedatabaser

2012

MS

Europol

Medlemsstaternes ekspertise repræsenteret på bestyrelsesmøder og medlemsstaternes repræsentationsniveau

Rapport fra projektlederne i COSPOL med en vurdering af stigningen i antallet af identificerbare operative resultater

Kommissionens situationsrapport

MS-rapport til KOM

28.

Det Europæiske Politiakademi (CEPOL)  (7) skal udbyde relevant videreuddannelse (8) til ledende politipersonale og toldembedsmænd samt forbindelsesofficerer i tredjelande på nationale politiskoler

I gang

CEPOL

MS

Kursusplan for de retshåndhævende myndigheder på narkotikaområdet

Yderligere relevant uddannelse inkluderes i CEPOL's årsprogram

Antal kurser

Antal ansatte, der har gennemgået kurser

Curriculum offentliggjort

CEPOL's årsrapport

Kommissionens situationsrapport

29.

Mere systematisk udnyttelse af medlemsstaternes forbindelsesofficerer og eventuelt forbindelsesanklagere i tredjelande til udveksling af oplysninger og efterretninger mellem medlemsstaternes retshåndhævende myndigheder og Europol under hensyn til Rådets afgørelse 2003/170/RIA af 27. februar 2003 om fælles benyttelse af forbindelsesofficerer udsendt af medlemsstaternes retshåndhævende myndigheder, udgaven fra 24. juli 2006, Rådets afgørelse 2006/560/RIA

I gang

MS

Europol

Eurojust

Stigning i omfanget af det internationale samarbejde mellem de operationelle retshåndhævende instanser, som medlemsstaterne, Europol og Eurojust rapporterer om

Antallet af internationale samarbejdsaktioner på retshåndhævelsesområdet

Kommissionens situationsrapport

Evalueringsrapport om medlemsstaternes, Europols og Eurojusts bidrag

30.

Vedtage og gennemføre et system, der dækker hele EU, til profilanalyse i forbindelse med håndhævelse af narkotikalovgivningen i forbindelse med syntetiske og andre stoffer, hvor det er relevant, baseret på bl.a. erfaringer fra projekter som SYNERGY og CHAIN, Europols struktur og ekspertise, Kommissionens Fælles Forskningscenter samt medlemsstaternes igangværende retshåndhævelsesaktiviteter og erfaringer på området

I gang

MS

KOM

Europol

Indført(e) system(er)

Situationsrapport 2012 (herunder anslået værdi)

12.

Styrke det praktiske politisamarbejde med hensyn til bekæmpelse af ulovlig handel med narkotika og retshåndhævelse for så vidt angår produktion af og ulovlig handel med narkotika og/eller prækursorer samt hvidvaskning af penge i forbindelse med denne ulovlige handel

31.

Tilskynde til i fuldt omfang at anvende de eksisterende EU-instrumenter vedrørende anmodninger om gensidig retshjælp i straffesager, europæiske arrestordrer og sanktioner udstedt af medlemsstaternes domstole

I gang

MS

KOM

Eurojust

Rapport om bedste praksis og anbefalinger

Stigning i antallet af anmodninger om gensidig retshjælp

Stigning i antallet af europæiske arrestordrer

Andre indikatorer, der skal udvikles (jf. foranstaltning 61)

KOM's evaluering af Rådets rammeafgørelse 2004/757/RIA af 25. oktober 2004 om fastsættelse af mindsteregler for gerningsindholdet i strafbare handlinger i forbindelse med ulovlig narkotikahandel og straffene herfor

KOM's situationsrapport (nye indikatorer)

32.

Medlemsstaterne skal, hvor det er relevant, overveje at udarbejde programmer for vidnebeskyttelse og undersøge mulige fordele ved et samarbejde på dette område

2012

MS

KOM

Eurojust

Eksisterende national lovgivning

Endelig rapport fra formandskabet

33.

Forstærke samarbejdet mellem EU's medlemsstater for at opnå anvendelse i fuldt omfang af de juridiske instrumenter vedrørende gensidig anerkendelse af konfiskationsordrer

I gang

MS

KOM

Rådet

Eurojust

Europol

Kommissionens meddelelse vedtaget

Vurdering af de beslaglagte aktiver

Kommissionens situationsrapport

MS-rapporter til KOM om beslaglagte aktiver

34.

Støtte etableringen af effektive kontorer for inddrivelse af aktiver i medlemsstaterne i henhold til Rådets afgørelse 2007/845/RIA og yderligere støtte de involverede medlemsstater gennem CARIN-nettet. Støtte efterforskning gennem Europol og Europols analysedatabaser om spørgsmålet

I gang

KOM

MS

Europol

Eurojust

Stigning i omfanget af støttet efterforskning vedrørende opsporing og identificering af aktiver

Stigning i antallet og værdien af beslaglagte kontanter og aktiver

Kommissionens situationsrapport

KOM's beretning om gennemførelsen af Rådets afgørelse 2007/845/RIA

13.

Reagere hurtigt og effektivt på operativt, politikmæssigt og politisk plan på nye trusler (for eksempel nye typer stoffer og nye ruter)

35.

Starte regionale sikkerhedsplatforme om nødvendigt (for eksempel MAOC-N og Baltic Sea TF) for at imødegå nye trusler ved hjælp af koordinerede operationer. Sådanne foranstaltninger skal stemme overens med eksisterende retlige og operationelle foranstaltninger på EU-plan og baseres på specifikke trusselsvurderinger (se også foranstaltning 48). Der skal etableres nye platforme uden overlapninger, og de skal være kompatible med de eksisterende strukturer

I gang

MS

Rådet

Europol

KOM

Reaktionsforanstaltninger med henblik på en proaktiv risikohåndtering og minimering af trusler er indført i løbet af en relativ kort periode

Stigning i antallet af kriminelle operationer, der er blevet afbrudt (pågribelse, ændret handelsadfærd)

Rapporter fra regionale sikkerhedsplatforme

Evalueringsrapport fra den pågældende MS til Rådet

Evalueringsrapport fra sikkerhedsplatforme

36.

EU skal fokusere på koordinerede og fælles bestræbelser mellem de medlemsstater og regioner, der i højere grad oplever en bestemt form for narkotikaproduktion/narkotikahandel, om nødvendigt i samarbejde med Europol

I gang

KOM

Europol

Eurojust

Rådet

Resultater af medlemsstaternes operationelle og strategiske foranstaltninger

Kommissionens situationsrapport

MS-rapporter til KOM

14.

Begrænse fremstillingen og udbuddet af syntetiske stoffer

37.

Medlemsstaterne skal aktivt opretholde politisamarbejdet/fællesaktionerne på dette område og udveksle efterretningsoplysninger og erfaringer. Der skal gøres optimal brug af Europols analysedatabase SYNERGY, dens delkomponenter (9), og de tilknyttede EJUP- og COSPOL-initiativer

I gang

MS

Europol

Eurojust

Resultater af fælles projekter er indledt/afsluttet

Lukkede produktionsanlæg indberettet til EILCS

Antallet af SYNERGY-rapporter

Kommissionens situationsrapport

15.

Begrænse anvendelse af og handel i/via EU med kemiske prækursorer, der bruges til fremstilling af ulovlig narkotika

38.

EU skal udforme en klar, fælles holdning på dette område på internationalt plan og i relevante internationale fora baseret på eksisterende lovgivning og samarbejdspraksis med den private sektor gennem effektiv koordination via de relevante rådsgrupper

I gang

KOM

Rådet

MS

Fælles EU-holdninger i internationale fora

Kommissionens situationsrapport

KOM-rapport om alle former for praksis

39.

Told- og grænsekontrolmyndighederne skal indføre kontrol af prækursorer på strategisk plan og dermed effektivisere forvaltningen af grænsekontrol ved gennemførelse af Fællesskabets risikoforvaltning og samarbejde tættere med andre retshåndhævelsesmyndigheder, der har at gøre med bekæmpelse af narkotikaproduktion og -handel

I gang

MS

Forbedring af prækursorkontrol, -afsløring, -beslaglæggelse samt -profilering sammenlignet med 2008

Udarbejdelse af profiler til identifikation af kemiske prækursorer

Kommissionens situationsrapport

MS-rapport til KOM

40.

EU skal fuldt ud støtte internationalt operativt samarbejde rettet mod at forebygge ulovlig anvendelse af narkotikaprækursorer, såsom de INCB-styrede projekter PRISM og COHESION. Det operative samarbejde mellem efterforskningsmyndighederne i EU skal støttes af EJUP-samarbejdsrammen og rammen vedrørende Europols samarbejde om analysedatabaser. Denne samarbejdsramme skal yderligere intensiveres/anvendes.

I gang

KOM

MS

Stigning i antallet af beslaglæggelser/opbragte forsendelser

Kommissionens situationsrapport

41.

I forbindelse med retshåndhævelse og efterretning skal EU og medlemsstaterne fuldt ud støtte Europols narkotikarelaterede projekter og EJUP med henblik på at bekæmpe kriminelle netværk, der beskæftiger sig med ulovlig handel med prækursorer

I gang

MS

EJUP

Europol

Øget rapportering fra MS og EJUP til Europolprojekter om ulovlig handel med prækursorer

Situationsrapport fra MS og EJUP

42.

Evaluere EU's lovgivning om narkotikaprækursorer og gennemførelsen heraf

I gang

KOM

MS

Afslutning af evalueringen

Rapporten offentliggjort

43.

EU skal så vidt muligt i samråd med Europol udvikle og udnytte samarbejdsaftaler med de vigtigste oprindelseslande for syntetiske narkotikaprækursorer

I gang

KOM

Der er indgået aftaler

Begrænsning af ulovlige forsendelser af narkotikaprækursorer fra de pågældende lande

Kommissionens situationsrapport

MS-rapporter til KOM

44.

Kommissionen, OLAF, Europol, EJUP og COSPOL skal styrke det tværfaglige samarbejde med henblik på udformning af fælles initiativer

I gang

KOM

MS/EJUP

Europol

Antallet af tværfaglige møder/fælles initiativer

Kommissionens situationsrapport

IV.   

INTERNATIONALT SAMARBEJDE

Hovedprioritet: forbedre effektiviteten af EU's samarbejde med tredjelande og internationale organisationer på narkotikaområdet gennem tættere politikkoordinering i EU. Fremme en konsekvent anvendelse på internationalt plan af den europæiske afbalancerede tilgang til narkotikaproblemet

Mål

Foranstaltning

Tidsplan

Ansvarlig part

Indikator

Evalueringsredskab

16.

Om muligt inkludere EU's narkotikapolitik systematisk i forhold til tredjelande og regioner og inden for det bredere udviklings- og sikkerhedsaspekt. Dette gøres på baggrund af strategisk planlægning og koordinering mellem de involverede parter

45.

Sikre at EU's forhold til tredjelande afspejler målene for EU's narkotikastrategi og -handlingsplaner

I gang

MS

KOM

Prioriteter i narkotikapolitikken afspejles i stigende grad i forholdet til tredjelande

Aftaler, strategipapirer, handlingsplaner, etc.

Kommissionens situationsrapport

46.

Forbedre effektiviteten af de eksisterende rammer vedrørende narkotika, såsom Koordinerings- og Samarbejdsmekanismen mellem EU og Latinamerika og Caribien, den særlige dialog mellem EU og Andeslandene samt »narkotika-trojkaerne« med tredjelande og regioner, ved at identificere særlige samarbejdsområder og fastlægge resultatindikatorer

I gang

Rådet

KOM

Samarbejdsinitiativer er taget og gennemført

Kommissionens situationsrapport

47.

På linje med EU's politiske beslutninger og strategier og med støtte fra medlemsstaterne og Fællesskabets finansieringsprogrammer skal der gribes fat i de narkotikarelaterede problemer i producentlandene og de lande, der ligger langs (nye) handelsruter såsom Vestafrika, gennem projekter om at begrænse efterspørgslen efter og udbuddet af narkotika, herunder alternative udviklingsforanstaltninger, samt forebygge anvendelsen af kemiske prækursorer. Støtten skal om nødvendigt koordineres med narkotikahandlingsplanerne mellem EU og tredjelande og regioner (se foranstaltning 51 og 60)

I gang

KOM

MS

Prioriteterne i narkotikapolitikken afspejles i de finansierede projekter

De finansierede projekter afspejler overensstemmelse mellem begrænsningen af udbud og efterspørgsel

Der er skabt synergi mellem medlemsstaterne og Fællesskabets finansieringsprogrammer

Kommissionens situationsrapport

48.

Øge det regionale og mellemregionale samarbejde om at begrænse udbuddet af og efterspørgslen efter narkotika i tredjelande med støtte fra medlemsstaterne og Fællesskabets finansieringsprogrammer, såsom udviklingssamarbejdsinstrumentet og Den Europæiske Udviklingsfond, stabilitetsinstrumentet og instrumentet for den europæiske naboskabspolitik

I gang

KOM

MS

Nye mellemregionale samarbejdsinitiativer er oprettet og gennemført

Der er skabt synergi mellem medlemsstaterne og Fællesskabets finansieringsprogrammer

Stigning i antallet af finansierede projekter samt det samlede budget herfor

Kommissionens situationsrapport

49.

Af koordineringshensyn etablere en overvågningsmekanisme til narkotikarelateret EU-bistand til tredjelande

Årligt

Rådet

MS

KOM

Mekanismen er etableret

Årsrapporter fra denne mekanisme

Oversigt over narkotikarelaterede fællesskabs- og medlemsstatsprojekter i tredjelande

Kommissionens situationsrapport

50.

Gennemføre en undersøgelse af omfanget og resultatet af Fællesskabets narkotikarelaterede projekter i tredjelande

2010

KOM

Undersøgelsen er gennemført

KOM's undersøgelsesrapport offentliggjort

51.

Opdatere og gennemføre EU's narkotikahandlingsplaner i de centralasiatiske republikker (10), Latinamerika og Caribien (11) samt Vestbalkan og kandidatlandene (12)

I gang

MS

KOM

Prioriteter er fastlagt

Gennemførelse af handlingsplanerne

Kommissionens situationsrapport

52.

Gøre brug af Dublingruppens høringsmekanisme og fastholde en aktiv dialog med tredjelande med henblik på gennemførelse af mini-Dublingruppernes anbefalinger

I gang

MS

KOM

Dublingruppen

Antallet af gennemførte anbefalinger fra Dublingruppen

Dublingruppens rapporter

17.

Fremme og gennemføre EU's tilgang til alternativ udvikling (som defineret i dokument 9597/06 CORDROGUE 44 og UNODC/CND/2008/WG.3/CRP.4) i samarbejde med tredjelande under hensyn til menneskerettigheder, menneskers sikkerhed og specifikke rammebetingelser

53.

Intensivere den økonomiske støtte til gennemførelsen af alternative udviklingsprojekter og -programmer og sikre, at indgrebene er velordnede, og at udviklingsbistanden ikke er betinget af en begrænsning af dyrkningen af ulovlige afgrøder, og finansiere initiativer til forebyggelse af dyrkning af ulovlige afgrøder

I gang

MS

KOM

Antal projekter og programmer, der er finansieret i overensstemmelse med EU's tilgang til alternativ udvikling (9597/06 CORDROGUE 44 og UNODC/CND/2008/WG.3/CRP.4)

Indberettet fald i dyrkningen af ulovlige afgrøder og fremgang i den sociale og økonomiske udvikling hos de primære interessenter (13) i tredjelande, der modtager økonomisk støtte fra EU-fonde

Aftaler (projekter/programmer)

Internt opfølgnings- og evalueringssystem vedrørende projekter og programmer samt rapporter

Nationale statistikker fra tredjelande

MS-rapporter til KOM

54.

Føje alternativ udvikling til medlemsstaternes udviklingsdagsorden i bredere forstand og tilskynde tredjelande til at integrere alternativ udvikling i deres nationale politikker

I gang

MS

KOM

Nationale politikker, strategier og handlingsplaner, der afspejler narkotikaspørgsmål

Strategier til nedbringelse af fattigdom (PRSP), landestrategier (CAS), nationale udviklingsstrategier, (nationale) handlingsplaner

MS-rapporter til KOM

55.

Bidrage til initiativer i narkotikamiljøer til bekæmpelse af fattigdom, konflikter og sårbarhed ved at støtte lovlige, holdbare og vedvarende indtægtskilder

I gang

MS

KOM

Antal støttemodtagende aktioner

De støttede aktioners virkning på holdbarheden af de lovlige indtægtskilder:

de fattiges fødevaresikkerhed og indkomster er øget

fattiges adgang til sociale og produktive infrastrukturer er forbedret

Antal evaluerede projekter, der har haft en positiv virkning

Initiativer

MS-rapporter til KOM

Internt opfølgnings- og evalueringssystem vedrørende projekter og programmer samt rapporter

Basisundersøgelser fra WHO, WFP, FAO

18.

Styrke EU-koordineringen i multilaterale sammenhænge og fremme en integreret og afstemt tilgang

56.

Sikre bedre koordinering og sammenhæng mellem Den Horisontale Narkotikagruppe og medlemsstaternes delegationer i FN's Narkotikakommission, bl.a. ved hjælp af en passende byrdefordeling mellem medlemsstaterne på initiativ af formandskabet

2009

Rådet

Formandskabet

MS

Styrket koordinering mellem delegationerne i Wien og den horisontale narkotikagruppe

Kommissionens situationsrapport

57.

Forberede, koordinere og vedtage fælles EU-holdninger og resolutioner i FN's Narkotikakommission

I gang

Formandskabet

MS

KOM

Rådet

Antal fælles EU-resolutioner

Fælles EU-holdinger, der støttes af andre regioner

Kommissionens situationsrapport

Konvergensindikator (se dok. 9099/05 CORDROGUE 27)

58.

Præsentere en EU-holdning for højniveausegmentet i det 52. møde i FN's Narkotikakommission om vurderingen af og opfølgningen på UNGASS '98 (14), der afspejler de grundlæggende principper for EU's narkotikapolitik

2009

Rådet

MS

KOM

Tilføjelse af EU's holdninger til FN's politiske erklæring

Kommissionens situationsrapport

59.

Koordinere aktiviteter med andre internationale fora eller programmer, navnlig UNODC, Pompidougruppen, WHO, UNAIDS, WCO og Interpol

I gang

MS

KOM

Regelmæssig gensidig information om aktiviteter i relevante fora, navnlig på møder i Den Horisontale Narkotikagruppe

Koordinationen er styrket

Kommissionens situationsrapport

19.

Støtte til kandidatlandene og de lande, der er omfattet af stabiliserings- og associeringsprocessen

60.

Yde den nødvendige tekniske og anden bistand til disse lande for at øge deres kendskab til EU-retten på narkotikaområdet og hjælpe dem med at gennemføre de krævede foranstaltninger, herunder dem, der blev vedtaget under narkotikahandlingsplanen med landene på Vestbalkan (15)

I gang

MS

KOM

Rådet

EONN

Europol

Landene efterkommer i stigende grad den gældende EU-ret

De afsluttede projekters kvantitet og kvalitet

Fremskridt i dialogen og/eller samarbejdet med relevante EU-instanser

Gennemførelse af handlingsplanerne

Kommissionens situationsrapport

Landerapporter

20.

Forbedre samarbejdet med de europæiske naboskabslande

61.

Forbedre narkotikadialogen med de europæiske naboskabslande i en bilateral eller regional sammenhæng især gennem bestående underudvalg

I gang

MS

KOM

Konkret resultat af dialogen

Kommissionens situationsrapport

62.

Kommissionen opfordrer disse lande til at bruge instrumentet for det europæiske naboskab til gennemførelse af narkotikadelen i handlingsplanerne for det europæiske naboskab

I gang

KOM

Antallet af narkotikarelaterede projekter gennemført i henhold til instrumentet for det europæiske naboskab

Kommissionens situationsrapport

V.   

INFORMATION, FORSKNING OG EVALUERING

Hovedprioritet: forbedre forståelsen af alle aspekterne af narkotikamisbrug for at udvide videngrundlaget for den generelle politik og oplyse borgerne om de sociale og sundhedsmæssige konsekvenser ved brug af narkotika samt udføre forskning

Mål

Foranstaltning

Tidsplan

Ansvarlig part

Indikator

Evalueringsredskaber

21.

Udvide videngrundlaget på narkotikaområdet ved at fremme forskning

63.

Rådet og Kommissionen skal:

fastlægge EU's kommende forskningsprioriteter på området for ulovlig narkotika og de mekanismer, der skal til for at skabe ny viden

udvikle nye tilgange og teknologier

styrke forskningskapaciteten ved at udforme og fastlægge dens strategiske retning og tage initiativer til forbedring af samarbejdet i EU

2009

MS

KOM

EONN

Rådet

Forskningsprioriteterne er fastlagt

Mekanismerne er fastlagt og indført

KOM-forslag om forskningen i EU

Rådets konklusioner

22.

Sikre udveksling af præcise og relevante oplysninger på området for ulovlig narkotika

64.

Medlemsstaterne skal levere de nødvendige ressourcer, for at de til nationale kontaktpunkter i Reitox (16) kan overholde forpligtelser og standarder i forbindelse med EONN-medlemskabet. Reitox' nationale kontaktpunkter skal hjælpe EONN på baggrund af årlige aftaler og med relevant støtte fra EONN

I gang

MS

EONN

Udveksling af de nødvendige data til overvågning og evaluering

Niveauet for finansiering af Reitox og andre ressourcer svarer til behovene

De nationale kontaktpunkter bidrager i overensstemmelse med de fastlagte standarder

EONN's årlige rapporter om kapaciteten i Reitox' nationale kontaktpunkter

Reitox' nationale indberetninger

23.

Udvikle yderligere instrumenter til overvågning af narkotikasituationen og effektiviteten af reaktionerne herpå

65.

Yderligere forbedre og fuldt ud gennemføre EONN's fem epidemiologiske nøgleindikatorer, udvikle nye indikatorer og foranstaltninger til begrænsning af narkotikaefterspørgslen

2012

MS

EONN

KOM

Øge medlemsstaternes opfyldelse af gennemførelseskriterierne for nøgleindikatorer

Forbedring af indikatorerne for behandlingsefterspørgsel og problematisk stofbrug (17)

Indikatorer/foranstaltninger for afvænning og resocialisering

Foranstaltninger til begrænsning af narkotikaefterspørgslen

Antal MS, som fuldt ud har gennemført indikatorerne for behandlingsefterspørgsel

EONN's rapport om overholdelsen

Papir fra KOM's tjenestegrene om narkotikarelaterede data

66.

Gennemføre en videnskabelig undersøgelse for at vurdere brugen af internettet som et værktøj i henseende til ulovlig handel med narkotika og analysere, hvilke nationale, europæiske og/eller internationale foranstaltninger der vil kunne være effektive for at modvirke dette

2010

MS

KOM

Resultater af den videnskabelige undersøgelse

KOM's rapport om undersøgelsen

67.

Udvikle nøgleindikatorer for indsamling af politisk relevante data om narkotikarelateret kriminalitet, ulovlig dyrkning, markedet for ulovlig narkotika og retshåndhævelse og udvikle en dataindsamlingsstrategi

I gang

KOM

EONN

Europol

MS

Nøgleindikatorer identificeret

Gennemførelsesstrategi er udviklet

Papir fra KOM's tjenestegrene om narkotikarelaterede data

68.

Udvikle analytiske instrumenter for bedre at kunne bedømme effektiviteten og virkningerne af narkotikapolitikken (f.eks. modelevalueringsværktøjer, indekser over politikkens effektivitet, analyse af de offentlige udgifter etc.)

2010

KOM

EONN

MS

Analytiske instrumenter er udviklet

Mere præcis analyse af narkotikasituationen

KOM-undersøgelser

EONN

69.

Bedømme funktionen af Rådets afgørelse 2005/387/RIA om udveksling af oplysninger om, risikovurdering af og kontrol med nye psykoaktive stoffer og om nødvendigt ændre den

2010

KOM

Rådet

EONN

Europol

EMEA

Evaluering gennemført

Mulig ændring foreslået

Evalueringsrapport

24.

Sikre en fortsat evaluering af narkotikapolitikken

70.

Medlemsstaterne skal løbende evaluere og finjustere de nationale narkotikapolitikker

I gang

MS

Antal lande, som har evalueret narkotikapolitikkerne

MS'ernes evalueringsrapporter offentliggjort

71.

Fremlægge en årlig situationsrapport til Rådet og Europa-Parlamentet om gennemførelsen af handlingsplanen og fremlægge tilpassede/forbedrede indikatorer og indberetningsmekanismer for overvågning og evaluering, hvor det er hensigtsmæssigt og nødvendigt

Årligt

KOM

EONN

Europol

MS

Rådet

Årlig situationsrapport er fremlagt

Relevante indikatorer til rådighed

Kommissionens situationsrapport

72.

Der skal udføres en uafhængig ekstern vurdering af gennemførelsen af EU's narkotikastrategi 2005-2012 og EU's narkotikahandlingsplan 2009-2012 efterfulgt af en betænkningstid før opfølgningen

2012

KOM

Rådet

MS

Vurdering af gennemførelsen af specifikke foranstaltninger

Effekten på den overordnede narkotikasituation er kendt

Ekstern evalueringsrapport offentliggjort


(1)  15074/04 CORDROGUE 77 SAN 187 ENFOPOL 187 RELEX 564.

(2)  EUT C 168 af 8.7.2005, s. 1.

(3)  Kommissionens arbejdsdokument — Rapport om den endelige evaluering af EU's narkotikahandlingsplan (2005-2008) (dok. 13407/08 ADD 3).

(4)  EONN's årsberetning 2007.

(5)  Disse rådsgrupper omfatter: Politisamarbejdsgruppen, Toldsamarbejdsgruppen, Den Tværfaglige Gruppe vedrørende Organiseret Kriminalitet, Folkesundhedsgruppen, Gruppen vedrørende Eksterne Anliggender og Arbejdsgruppen vedrørende Økonomiske Spørgsmål.

(6)  Denne foranstaltning bygger på Rådets henstilling 2003/488/EF om forebyggelse og reduktion af helbredsskader forbundet med narkotikamisbrug.

(7)  Det Europæiske Politiakademi, Rådets afgørelse 2005/681/RIA.

(8)  Herunder lukning af ulovlige narkotikalaboratorier.

(9)  SYNERGY-projektet omfatter analysedatabasen, Europols sammenligningssystem vedrørende ulovlige laboratorier (EILCS) og Ecstasy Logosystemet (EELS), der for sidstnævntes vedkommende indgår i Europols generelle system vedrørende beslaglæggelse af syntetisk narkotika (ESDSS).

(10)  12353/02 CORDROGUE 78 CORDROGUE 78 CODRO 1 NIS 107.

(11)  7163/1/99 REV 1 CORDROGUE 19 CODRO 2; Port of Spainerklæringen — 10451/07 CORDROGUE 34 COLAT 9 AMLAT 54.

(12)  5062/2/03 REV 2 CORDROGUE 3 COWEB 76 + COR 1.

(13)  13501/1/08 REV 1 CORDROGUE 71 UD 172, bilag III.

(14)  Politisk erklæring (resolution S-20/2, bilag) fra De Forenede Nationers Generalforsamlings 20. særlige samling.

(15)  5062/2/03 REV 2 CORDROGUE 3 COWEB 76 + COR 1.

(16)  Réseau Européen d'Information sur les Drogues et les Toxicomanies.

(17)  EONN-indikatorerne skal bringes på linje med kriterierne vedrørende betydning for folkesundheden (f.eks. forbrugsintensitet og sundhedsmæssige følger), herunder de internationale klassifikationer (DSM-V/ICD-10).