5.12.2008   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 311/156


BERETNING

om årsregnskabet for Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene for regnskabsåret 2007, med instituttets svar

(2008/C 311/23)

INDHOLD

1-2

INDLEDNING

3-6

REVISIONSERKLÆRING

7-10

BEMÆRKNINGER

Tabel 1-4

Instituttets svar

INDLEDNING

1.

Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene (herefter »instituttet«) blev oprettet ved Rådets forordning (EØF) nr. 1365/75 af 26. maj 1975 (1). Instituttet skal bidrage til planlægning og tilvejebringelse af bedre leve- og arbejdsvilkår i Den Europæiske Union gennem udvikling og udbredelse af viden inden for dette område.

2.

Tabel 1 er en oversigt over instituttets beføjelser og virksomhed. De centrale data i instituttets regnskab for regnskabsåret 2007 vises i tabel 2, 3 og 4 til orientering.

REVISIONSERKLÆRING

3.

Retten afgiver denne revisionserklæring til Europa-Parlamentet og Rådet i overensstemmelse med artikel 185, stk. 2, i Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 (2). Den er udarbejdet på grundlag af en gennemgang af instituttets regnskab i overensstemmelse med artikel 248 i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab.

4.

Instituttets regnskab for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2007 (3), er opstillet af instituttets direktør i overensstemmelse med artikel 16 i forordning (EØF) nr. 1365/75 og sendt til Retten, der skal afgive en revisionserklæring om regnskabernes rigtighed og om de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed.

5.

Revisionen blev gennemført i overensstemmelse med IFAC’s og ISSAI’s (4) internationale revisionsstandarder og etiske kodekser, i det omfang de kan anvendes på de særlige forhold, der gør sig gældende i Det Europæiske Fællesskab. Sigtet med revisionsarbejdet var at give Retten rimelig sikkerhed for, at regnskabet er rigtigt, og at de underliggende transaktioner er lovlige og formelt rigtige.

6.

Revisionen gav Retten et rimeligt grundlag for nedenstående erklæring:

Regnskabernes rigtighedInstituttets regnskab for det regnskabsår, der afsluttedes pr. 31. december 2007, er på alle væsentlige punkter rigtigt.De underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighedTaget under ét er de transaktioner, der ligger til grund for instituttets årsregnskab, lovlige og formelt rigtige.Bemærkningerne i det følgende drager ikke Rettens revisionserklæring i tvivl.

BEMÆRKNINGER

7.

I 2007 beløb instituttets budget sig til 20,2 millioner euro mod 19,8 millioner euro året før. Det indbefattede bidrag fra Kommissionen til forberedelsen af Kroatiens og Tyrkiets fremtidige medlemskab af EU. Disse bidrag burde have været behandlet som formålsbestemte indtægter på budgettet, men det blev de ikke. Dette var ikke i overensstemmelse med finansforordningen.

8.

Ved udgangen af året var der ikke blevet anmodet om tilbagebetaling af 376 611 euro i refusionsberettiget moms for regnskabsåret 2007. Der bør anmodes om momsrefusion flere gange om året. Dette var ikke i overensstemmelse med princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning.

9.

For så vidt angår instituttets ansættelsesprocedurer, havde udvælgelseskomitéen i forvejen hverken vedtaget vægtningen af udvælgelseskriterierne eller det antal point, der mindst skulle opnås. I et tilfælde var de udvælgelseskriterier, der var defineret, endvidere enten ikke i overensstemmelse med stillingsopslaget eller uklare. Det sikrede ikke, at procedurerne var gennemskuelige og ikke-diskriminerende.

10.

Med hensyn til procedurerne for indgåelse af offentlige aftaler konstateredes følgende usædvanlige forhold: Den finansielle evalueringsprocedure for en kontrakt var ikke klart specificeret i udbudsdokumenterne, og udvælgelseskriterierne gjorde det ikke muligt at foretage en ordentlig evaluering af ansøgernes finansielle kapacitet (5). Disse svagheder forringede proceduren og medførte, at der var risiko for, at den endelige udvælgelse ikke blev foretaget på et upartisk grundlag.

Vedtaget af Revisionsretten i Luxembourg på mødet den 18. september 2008.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  EFT L 139 af 30.5.1975, s. 1.

(2)  EFT L 248 af 16.9.2002, s. 1.

(3)  Regnskabet er dateret den 30.juni 2008, og Retten modtog det den 18. juli 2008.

(4)  International Federation of Accountants (IFAC) og International Standards of Supreme Audit Institutions (ISSAI).

(5)  Tre tilfælde.


 

Tabel 1

Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene (Dublin)

Fællesskabets kompetenceområder i henhold til traktaten

Institutionens beføjelser som fastlagt i Rådets forordning (EØF) nr. 1365/75, som ændret ved forordning (EF) nr. 1111/2005

Ledelse

Instituttets disponible ressourcer

(2006)

Aktiviteter og tjenesteydelser

»Fællesskabet og medlemsstaterne, der er opmærksomme på de grundlæggende arbejdsmarkedsmæssige og sociale rettigheder (…), har som mål (…) en forbedring af leve- og arbejdsvilkårene (…) [Fællesskabet] støtter og supplerer (…) medlemsstaternes indsats på følgende områder: (…) b) arbejdsvilkårene, c) arbejdstagernes sociale sikring og sociale beskyttelse, d) beskyttelse af arbejdstagere ved ophævelse af en arbejdskontrakt, e) information og høring af arbejdstagerne, f) repræsentation af og kollektivt forsvar for arbejdstagernes og arbejdsgivernes interesser, herunder medbestemmelse, g) beskæftigelsesvilkår for tredjelandsstatsborgere, h) integration af personer, der er udstødt af arbejdsmarkedet, i) lige muligheder for mænd og kvinder (…)«

(Uddrag af traktatens artikel 136 og 137)

Mål

At bidrage til tilvejebringelse af bedre leve- og arbejdsvilkår gennem udvikling og udbredelse af viden inden for dette område. Instituttet skal navnlig beskæftige sig med følgende spørgsmål:

menneskets vilkår på arbejdspladsen

tilrettelæggelsen af arbejdet og navnlig medarbejdernes placering i dette

problemer, der er specielle for visse arbejdstagerkategorier

betydningen på lang sigt af forbedringer på miljøområdet

de menneskelige aktiviteters stedlige og tidsmæssige fordeling.

Opgaver

At fremme udveksling af oplysninger og erfaring inden for disse områder

At lette kontakten mellem universiteter, undersøgelses- og forskningsinstitutter, forvaltningsorganer og økonomiske og sociale organisationer

At gennemføre eller stå for gennemførelsen af undersøgelser samt bidrage til gennemførelsen af forsøgsprojekter

At samarbejde så tæt som muligt med de specialiserede institutter og organer, som findes i medlemsstaterne og på internationalt plan.

1.   Bestyrelsen

Fra hver medlemsstat: en repræsentant for regeringen, en repræsentant for arbejdsgivernes organisationer og en repræsentant for arbejdstagernes organisationer.

Tre repræsentanter for Kommissionen.

2.   Bestyrelsens forretningsudvalg

Består af 11 medlemmer: 3 fra regeringerne, 3 fra hver af arbejdsmarkedsparterne og 2 fra Kommissionen

Overvåger gennemførelsen af bestyrelsens beslutninger og træffer foranstaltninger vedrørende behørig ledelse af instuttet mellem bestyrelsens møder.

3.

Direktøren udnævnes af Kommissionen på grundlag af en kandidatliste, der forelægges af bestyrelsen. Direktøren leder instituttet og gennemfører de afgørelser, der træffes af bestyrelsen og af forretningsudvalget.

4.

De rådgivende udvalg består af op til 3 medlemmer fra Kommissionen, regeringerne og arbejdsmarkedets parter og har til formål at rådgive om gennemførelse af større projekter og vurdering af resultater.

5.   Ekstern revision

Revisionsretten.

6.   Dechargemyndighed

Europa-Parlamentet efter henstilling fra Rådet.

Endeligt budget for 2007

20,2 millioner euro (19,8 millioner euro)

Ansatte pr. december 2007

94 (94) stillinger i stillingsfortegnelsen. Besatte stillinger: 84 (89)

Andre ansatte:

Udstationerede nationale eksperter og vikarer: 3 (1)

Kontraktansatte: 10 (9)

Ansatte i alt: 97 (99) der varetager følgende opgaver:

operationelle: 55 (58)

administrative: 30 (32)

blandede: 4 (4)

Overvågning og undersøgelser

Det Europæiske Observatorium for Arbejdsmarkedsrelationer (EIRO), Det Europæiske Observatorium for Arbejdsmarkedsvilkår (EWCO) og Den Europæiske Overvågning af Omstrukturering (ERM)

Den fjerde europæiske undersøgelse af arbejdsvilkårene: anden analyse (emner som køn og arbejdsbetingelser, den aldrende arbejdsstyrke, organisering af arbejdet, arbejdstid og arbejdsintensitet …)

Europæisk undersøgelse om arbejdstid og balance mellem arbejde og privatliv: fem rapporter offentliggjort i 2007. Forberedelse af den næste undersøgelse.

Beskæftigelse og omstrukturering

Sort arbejde

Den Europæiske Overvågning af Omstrukturering: case studies

Oplysningstjeneste for interessenter.

Arbejdsvilkår og balance mellem arbejde og privatliv

Attraktive arbejdspladser for alle

Fleksibilitet og sikkerhed hele livet

Ændringer i jobstrukturen.

Arbejdsmarkedsrelationer og partnerskaber

Adfærdskodekser og rammeaftaler

Kapacitetsopbygning i sektorer og på lokalt plan, social dialog i EU-10

Arbejdstid og arbejdsmarkedsrelationer.

Social samhørighed og livskvalitet

De lokale myndigheders rolle i integrationen af indvandrere

Udvikling af børnepasningsfaciliteter i ugunstigt stillede områder

Fremme af livskvaliteten i de europæiske landdistrikter.

Formidling og udveksling af erfaringer

376 publikationer, 1,57 millioner besøg på hjemmesiden (i gennemsnit 4 303/dag)

37 presseaktiviteter, 45 pressemeddelelser, en stigning på 28 % i forhold til 2006

1 126 presseudklip med en annonceringsværdi svarende til 2,1 million euro, som nåede ud til ca. 58 765 000 mennesker, en stigning på 80 % fra 32 536 000 i 2006. 252 forespørgsler fra journalister, +9 % i forhold til det foregående år

Oplysningskampagnen »Fourth Working Conditions Survey: what workers say«, Undersøgelsen »Quality of Life in Turkey«

Roadshows i fem lande

Seminarer i virksomhedsnetværk om diversitet i Europa og miljøforandring

Instituttets seminarrække »Youth and Work«

Nationale centre for opsøgende arbejde i 10 medlemsstater

16 udstillinger

58 besøg på instituttet, bl.a. af den finske præsident.

Kilde: Instituttet.


Tabel 2

Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene (Dublin) — Budgetgennemførelse i regnskabsåret 2007

(1000 euro)

Indtægter (1)

Udgifter (1)

Indtægternes art

Indtægter opført på regnskabsårets endelige budget

Oppebårne indtægter

 

Regnskabsårets bevillinger

Bevillinger fremført fra det foregående regnskabsår

bevillinger

forpligtelser

betalinger

fremførte bevillinger

bortfaldne bevillinger

disponible bevillinger

betalinger

bortfaldne bevillinger

Tilskud fra Det Europæiske Fællesskab

19 600

19 600

Afsnit I

Personale

10 687

10 260

10 084

243

360

120

94

26

Andre tilskud

300

340

Afsnit II

Driftsudgifter

1 272

1 190

892

370

10

635

567

68

Andre indtægter

280

321

Afsnit III

Aktionsudgifter

8 221

7 943

3 712

4 397

112

3 557

3 410

147

I alt

20 180

20 261

I alt

20 180

19 393

14 688

5 010

482

4 312

4 071

241

Kilde: Instituttet — Tabellen er udarbejdet på grundlag af instituttets eget årsregnskab. Overslagene over oppebårne indtægter og betalinger er beregnet efter kasseregnskabsprincippet.


Tabel 3

Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene (Dublin) — Resultatopgørelse for regnskabsårene 2007 og 2006

(1000 euro)

 

2007

2006

Indtægter

Tilskud fra Det Europæiske Fællesskab

19 600

19 000

Andre tilskud

340

517

Andre indtægter

884

248

I alt (a)

20 824

19 765

Driftsudgifter

Personale

9 132

8 908

Udgifter vedrørende anlægsaktiver

608

724

Andre administrative udgifter

2 416

2 106

Aktionsudgifter

8 597

7 409

I alt (b)

20 753

19 147

Driftsoverskud/(-underskud) (c = a – b)

71

618

Indtægter vedrørende finansielle operationer (e)

0

0

Udgifter vedrørende finansielle operationer (f)

4

10

Overskud/(underskud) fra ikke-driftsmæssige aktiviteter (g = e – f)

–4

–10

Økonomisk resultat for regnskabsåret (h = c + g)

67

608

Kilde: Instituttet. Tabellen er udarbejdet på grundlag af instituttets eget årsregnskab. Regnskabet er opstillet efter periodiseringsprincippet.


Tabel 4

Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene (Dublin) — Balance pr. 31. december 2007 og 2006

(1000 euro)

 

2007

2006

Anlægsaktiver

Immaterielle anlægsaktiver

46

84

Materielle anlægsaktiver

3 327

2 388

Omsætningsaktiver

Kortfristet forfinansiering

732

344

Kortfristede tilgodehavender

1 095

690

Kontanter og likvide midler

4 635

3 111

Aktiver i alt

9 835

6 617

Kortfristet gæld

Hensættelser til tab og omkostninger

141

274

Kreditorer

3 695

1 643

Passiver i alt

3 836

1 917

Nettoaktiver

5 999

4 700

Reserve

Kumuleret overskud/underskud

5 932

4 092

Økonomisk resultat for regnskabsåret

67

608

Nettokapital

5 999

4 700

Kilde: Instituttet. Tabellen er udarbejdet på grundlag af instituttets eget årsregnskab. Regnskabet er opstillet efter periodiseringsprincippet.


(1)  Herunder formålsbestemte indtægter.

Kilde: Instituttet — Tabellen er udarbejdet på grundlag af instituttets eget årsregnskab. Overslagene over oppebårne indtægter og betalinger er beregnet efter kasseregnskabsprincippet.


INSTITUTTETS SVAR

7.

Fra og med 2008 har Eurofound indført og oprettet budgetposter for R0 i forvaltningssystemet ABAC og vil følge Rettens henstilling.

8.

På grund af indførelsen af det ny finansielle software (ABAC) blev tilbagebetalingen af moms i 2007 forsinket. Tilbagebetalingen blev iværksat i april 2008 og fuldt ud gennemført.

9.

Eurofound har allerede tilpasset ansættelsesproceduren for at løse de problemer, som Retten har påpeget.

10.

Eurofound anvendte den kritiserede procedure på grund af budgetmæssige usikkerheder. Eurofound er dog overbevist om, at det mest økonomisk fordelagtige bud blev valgt. Fremover vil metoderne til prisevaluering blive præciseret på en sådan måde, at skønsmæssige vurderinger undgås fra starten.

Med hensyn til den finansielle kapacitet skal Eurofound i henhold til artikel 135, stk. 2, i gennemførelsesbestemmelserne fastsætte kriterier for de laveste kapacitetsniveauer. Eurofound vil i fremtiden fastsætte kriterier for de laveste niveauer for finansiel kapacitet.