52008PC0869

Forslag til Rådets beslutning om retningslinjer for medlemsstaternes beskæftigelsespolitikker /* KOM/2008/0869 endelig udg. - CNS 2008/0252 */


DA

Bruxelles, den 28.1.2009

KOM(2008) 869 endelig

2008/0252 (CNS)

Forslag til

RÅDETS BESLUTNING

om retningslinjer for medlemsstaternes beskæftigelsespolitikker

(forelagt af Kommissionen)

BEGRUNDELSE

Den fornyede Lissabonstrategi, der blev lanceret i 2005, bygger på en treårig cyklus for gennemførelse af en integreret pakke af retningslinjer, som omfatter en økonomisk, social og miljømæssig dimension.

På grundlag af de integrerede retningslinjer, der blev vedtaget som en del af den anden treårige cyklus af den fornyede Lissabonstrategi i 2008 [1], og som gælder frem til 2010, udarbejder medlemsstaterne deres nationale reformprogrammer med strategier for vækst og beskæftigelse. Kommissionens evaluering af gennemførelsen af de beskæftigelsesmæssige udfordringer i de nationale reformprogrammer fremgår af udkastet til den fælles beskæftigelsesrapport og forslaget til landespecifikke henstillinger, der er vedtaget af Kommissionen i overensstemmelse med EF-traktatens artikel 128, stk. 1.

Evalueringen viser, at der er ved at blive iværksat strukturreformer i medlemsstaterne, og dette førte til dalende ledighed og voksende beskæftigelse i EU i 2007. De økonomiske udsigter ændrede sig imidlertid drastisk i anden halvdel af 2008 på grund af finans-, bank- og kreditkrisen. Prognoser viser dalende eller endog negativ vækst i beskæftigelsen og voksende ledighed i EU i 2009.

Retningslinjerne for beskæftigelsen udgør en ramme med politikvejledning og overordnede målsætninger for medlemsstaterne og EU. Medlemsstaterne kan inden for retningslinjerne fokusere på deres særlige behov, som kan variere fra land til land og fra den ene økonomiske cyklus til den anden. Midtvejsprioriteterne i retningslinjerne gælder således fortsat:

– at få flere personer i beskæftigelse og holde dem på arbejdsmarkedet, at øge arbejdskraftudbuddet og at modernisere de sociale beskyttelsessystemer

– at forbedre arbejdstageres og virksomheders omstillingsevne

– at øge investeringerne i menneskelig kapital gennem bedre uddannelse og kompetenceopbygning.

I overensstemmelse med den europæiske økonomiske genopretningsplan [2] kræver den nuværende økonomiske og finansielle krise en umiddelbar indsats, samtidig med at strukturreformdagsordenen og målene på mellemlang og lang sigt fastholdes. Der bør gøres en umiddelbar indsats på to prioriterede politikområder: øge beskæftigelsesevnen gennem flexicurity, især for de mest udsatte, og hæve kvalifikationsniveauet, så det svarer til arbejdsmarkedets behov. Politikløsningerne findes i de nuværende retningslinjer for beskæftigelsen.

– Flexicurity er en integreret politiktilgang, som søger at fremme arbejdstageres og virksomheders omstillingsevne og sikre, at EU kan udnytte fordelene ved globaliseringen. Visse aspekter af flexicurity er endog væsentligere på kort sigt: styrke aktiveringsordninger, særlig for lavtuddannede; bedre jobstøtte og korte kurser for udsatte grupper og de arbejdstagere, som har den største risiko for langtidsledighed; (videre)uddannelse og nye kvalifikationer i sektorer, som er mindre ramt; passende socialsikring, som giver indkomstsikkerhed og incitamenter til at arbejde samt bevarer købekraften; harmoniserede arbejdskontrakter, hvorved segmenteringen begrænses, og man undgår fristelsen til at benytte "fleksible" kontrakter. Samtidig er social dialog – et nødvendigt element i enhver vellykket flexicuritypolitik – også afgørende i den nuværende økonomiske situation.

– En massiv indsats for opgradering på alle kvalifikationsniveauer bliver afgørende for at sætte ind over for demografisk og teknologisk forandring og få gavn af overgangen til en lavemissionsøkonomi, men også for at vende udviklingen i EU i krisetider. På kort sigt er en bedre overensstemmelse mellem arbejdstageres kvalifikationer og tilgængelige job også af afgørende betydning, når jobudsigterne forværres. De arbejdsløse, herunder udsatte grupper, skal udstyres med de kvalifikationer, der efterspørges på dagens arbejdsmarked. Foregribelse af kommende kvalifikationsbehov er afgørende i den forbindelse, ikke mindst for at forberede det økonomiske opsving. Offentlige arbejdsformidlinger, arbejdsmarkedsparter og universiteter spiller en vigtig rolle i forbindelse med foregribelse af kvalifikationsbehov, bedre matchning og sikring af, at den enkelte har de rette kvalifikationer. Initiativet "nye kvalifikationer til nye job" [3] vil bidrage hertil.

– I så henseende er der behov for en tættere forbindelse mellem retningslinjerne for beskæftigelsen og Den Europæiske Socialfond. Den Europæiske Socialfond kan finansiere medlemsstaternes umiddelbare indsats, for så vidt angår flexicurity og kvalifikationer, herunder målrettet støtte til de mest udsatte grupper som svar på den økonomiske krise. Den Europæiske Fond for Tilpasning til Globaliseringen vil yderligere bistå medlemsstaterne med at yde støtte til afskedigede medarbejdere og holde de kvalificerede arbejdstagere i beskæftigelse, som der er behov for, når økonomien begynder at rette sig.

I betragtning af den aktuelle krise gælder de overordnede mål og prioriteter i de nuværende retningslinjer for beskæftigelsen fortsat, og politikkerne og reformdagsordenen er stadig relevante. I medfør af artikel 128, stk. 2, skal deres gyldighed for 2009 bekræftes af en rådsbeslutning efter høring af Europa-Parlamentet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg, Regionsudvalget og Beskæftigelsesudvalget.

2008/0252 (CNS)

Forslag til

RÅDETS BESLUTNING

om retningslinjer for medlemsstaternes beskæftigelsespolitikker

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR 

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 128, stk. 2,

under henvisning til forslag fra Kommissionen [4],

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet [5],

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg [6],

under henvisning til udtalelse fra Regionsudvalget [7],

under henvisning til udtalelse fra Beskæftigelsesudvalget, og

ud fra følgende betragtninger:

(1) Den fornyede Lissabonstrategi i 2005 lagde hovedvægten på vækst og beskæftigelse. Retningslinjerne for beskæftigelsen i den europæiske beskæftigelsesstrategi og de overordnede retningslinjer for de økonomiske politikker er vedtaget som en samlet pakke, hvor den europæiske beskæftigelsesstrategi er det vigtigste middel til gennemførelse af beskæftigelses- og arbejdsmarkedsmålsætningerne i Lissabon-strategien.

(2) Gennemgangen af medlemsstaternes nationale reformprogrammer i udkastet til den fælles beskæftigelsesrapport viser, at medlemsstaterne fortsat bør gøre deres yderste på de prioriterede områder: at få flere personer i beskæftigelse og holde dem på arbejdsmarkedet; at øge arbejdskraftudbuddet og at modernisere de sociale beskyttelsessystemer; at forbedre arbejdstagernes og virksomhedernes omstillingsevne og at øge investeringerne i menneskelig kapital gennem bedre uddannelse og kompetenceopbygning.

(3) I betragtning af den nuværende økonomiske krise bør retningslinjerne også fungere som et værktøj til at tage de umiddelbare udfordringer i form af øget ledighed og social udstødelse op. Blandt de foranstaltninger, som bør iværksættes umiddelbart, er integrerede flexicuritypolitikker for at fremme overgangen til arbejde, matche ledige med ledige job og opgradere kvalifikationer.

(4) På baggrund af Kommissionens gennemgang af de nationale reformprogrammer bør der være fokus på en effektiv og rettidig gennemførelse med særlig vægt på de vedtagne mål og benchmarks og inddragelse af arbejdsmarkedsparterne.

(5) De retningslinjer for beskæftigelsen, som blev vedtaget i 2008, gælder i tre år, og der bør i de mellemliggende år indtil udgangen af 2010 kun foretages en begrænset ajourføring.

(6) Medlemsstaterne bør undersøge muligheden for at benytte Den Europæiske Socialfond, når de gennemfører retningslinjerne for beskæftigelsen.

(7) Da der er tale om en integreret pakke af retningslinjer, bør medlemsstaterne fuldt ud gennemføre de overordnede retningslinjer for de økonomiske politikker 

VEDTAGET FØLGENDE BESLUTNING:

Artikel 1

Retningslinjerne for medlemsstaternes beskæftigelsespolitikker som fastsat i bilaget til Rådets beslutning af 15. juli 2008 om retningslinjer for medlemsstaternes beskæftigelsespolitikker [8] opretholdes for 2009, og medlemsstaterne tager hensyn til dem i deres beskæftigelsespolitikker.

Artikel 2

Denne beslutning er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

På Rådets vegne

Formand

[1] Rådets beslutning 2008/618/EF af 15. juli 2008 om retningslinjer for medlemsstaternes beskæftigelsespolitikker (EUT L 198 af 26.7.2008, s. 47-54).

[2] KOM(2008) 800.

[3] KOM(2008) XXX.

[4] EUT C […] af […], s. […].

[5] EUT C […] af […], s. […].

[6] EUT C […] af […], s. […].

[7] EUT C […] af […], s. […].

[8] Rådets beslutning 2008/618/EF af 15. juli 2008 om retningslinjer for medlemsstaternes beskæftigelsespolitikker (EUT L 198 af 26.7.2008, s. 47-54).

--------------------------------------------------