5.9.2007   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 206/7


Konferencen for organer med ansvar for EF- og EU-anliggender i Den Europæiske Unions parlamenter (COSAC)

Bidrag vedtaget af det XXXVII COSAC

Berlin, den 13.-15. maj 2007

(2007/C 206/02)

1.   Europas fremtid

1.1.

COSAC anerkender den indsats, formandskabet har gjort for at samle regeringerne fra alle Den Europæiske Unions medlemsstater og repræsentanter for de europæiske institutioner i Berlin på 50-års-dagen for undertegnelsen af Rom-traktaterne. COSAC er klar over betydningen af Berlin-erklæringen og håber, at den vil give et varigt positivt skub til den europæiske integration. COSAC anmoder de nationale parlamenter om at medvirke til at gøre opmærksom på dette dokument.

1.2.

COSAC udtrykker tilfredshed med det tyske formandskabs indsats med henblik på at sætte spørgsmålet om forfatningstraktaten på den europæiske dagsorden igen. Debatten om dette spørgsmål vil komme ind i en afgørende fase med det tyske formandskabs beretning til Det Europæiske Råd i juni. COSAC værdsætter formandskabets faste standpunkt for indgåelse af en institutionel aftale før valget til Europa-Parlamentet i 2009.

1.3.

COSAC støtter ideen om at indkalde til en konference af repræsentanter for medlemsstaternes regeringer i anden halvdel af året med et klart mandat og en tidsplan med henblik på at nå frem til en løsning, som, eventuelt med en anden udformning, nøje overholder traktatens indhold og målene om oprettelse af en forfatning for Europa. En sådan løsning bør tage højde for og give et svar på de bekymringer, der er kommet til udtryk i en række medlemsstater, og fremme demokratiet, gennemsigtighed og effektivitet i beslutningstagningen og beskyttelsen af borgernes rettigheder. Den bør endvidere omhandle de udfordringer, der er forbundet med klimaændring og energisikkerhed. COSAC forventer, at de nationale parlamenter og Europa-Parlamentet vil blive inddraget i fuldt omfang, og at der vil blive taget behørigt hensyn til deres synspunkter. COSAC kræver, at en eventuel institutionel aftale bør tage højde for den vigtige rolle, de nationale parlamenter spiller i forbindelse med den europæiske integration og proceduren vedrørende udformning af den europæiske politik. Deres fremtidige rolle bør være mindst lige så stærk som foreskrevet i forfatningstraktaten. Protokollen om de nationale parlamenters rolle i Den Europæiske Union og protokollen om gennemførelse af nærheds- og proportionalitetsprincippet som vedføjet forfatningstraktaten bør bevares og gennemføres bedre og mere effektivt, og det samme gælder det nye system, hvorved Kommissionen videresender alle forslag direkte til de nationale parlamenter, anmoder dem om at reagere med det formål at forbedre proceduren vedrørende politikudformningen og svarer skriftligt på disse reaktioner

1.4.

COSAC bemærker, at Europa-Parlamentet planlægger og organiserer et møde med repræsentanter for civilsamfundet (Agora) og foreslår fælles parlamentsmøder mellem de nationale parlamenter og Europa-Parlamentet for at udveksle synspunkter og vurdere resultatet af Det Europæiske Råd og perspektiverne for en traktatreform under den forventede regeringskonference.

2.   Samarbejde med Europa-Kommissionen og Rådet

2.1.

Den nye mekanisme, hvorigennem Kommissionen direkte sender alle nye forslag og høringsdokumenter til de nationale parlamenter, bydes velkommen af de nationale parlamenter som en plusværdi. Med henblik på at forbedre denne ordning efterlyser COSAC en standardiseret procedure til forelæggelse af Kommissionens høringsdokumenter. COSAC udtrykker tilfredshed med Kommissionens indsats med henblik på at give de nationale parlamenter begrundede svar på deres kommentarer og yderligere redegøre for dens forslag. COSAC opfordrer Kommissionen til at besvare udtalelserne fra de nationale parlamenter inden to måneder og reagere synligt, hvis et betydeligt antal nationale parlamenter udtrykker bekymring over et bestemt forslag på et sammenligneligt grundlag. COSAC ville værdsætte en yderligere afklaring af systemet, hvormed Kommissionen agter at håndtere udtalelser fra de nationale parlamenter. Herudover understreger COSAC betydningen af, at Kommissionens høringsdokumenter oversættes til samtlige officielle sprog.

2.2.

COSAC opfordrer Kommissionen til at videreføre dens indsats for bedre at forklare dens forslag, for så vidt angår nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet i overensstemmelse med retningslinjerne i protokollen om anvendelse af nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet i Amsterdam-traktaten. Forklaringer vedrørende valg af retsgrundlag ville ligeledes blive modtaget med glæde af de nationale parlamenter.

2.3.

COSAC opmuntrer de nationale parlamenter til at lægge deres kommentarer til bestemte forslag om EU-foranstaltninger på IPEX- hjemmesiden for at fremme en udveksling af synspunkter mellem de nationale parlamenter. Kommissionens svar på udtalelser fra de nationale parlamenter bør også være tilgængelig for de andre nationale parlamenter. COSAC opfordrer Kommissionen til at overveje muligheden af at lægge dens brevveksling med de nationale parlamenter på IPEX-hjemmesiden.

2.4.

COSAC opfordrer Rådet til at overveje muligheden for at lægge de forslag på IPEX-hjemmesiden, som medlemsstaterne har fremsat inden for rammerne af den anden og tredje søjle, især eventuelle lovgivningsforslag eller initiativer i forbindelse med indførelsen af et område med frihed, sikkerhed og retfærdighed, der vil kunne have direkte indflydelse på den enkeltes rettigheder og frihedsrettigheder.

3.   Europa-Kommissionens årlige politikstrategi for 2008

COSAC understreger, hvor vigtigt det er, at de nationale parlamenter på et tidligt tidspunkt bliver underrettet om Kommissionens politikprojekter. COSAC forventer, at Kommissionens meddelelse om, at den indgår i en kritisk dialog med de nationale parlamenter om dens politikprioriteringer følges af konkret handling, også inden for rammerne af COSAC. COSAC ønsker, at Kommissionen tager hensyn til de nationale parlamenters holdning i forbindelse med udformningen af dens lovgivnings- og arbejdsprogram for 2008.

4.   Klimaændring og klimabeskyttelse — EU's rolle

4.1.

Klimaændring er blevet et vigtigt offentligt anliggende i Europa. COSAC støtter nødvendigheden af at udarbejde en integreret klima- og energipolitik i Den Europæiske Union, som bør sikre miljømæssig bæredygtighed, fremme EU's økonomiske vækst og støtte EU's konkurrencedygtighed i verden.

4.2.

COSAC understreger, at EU er fast besluttet på at spille en førende rolle i kampen mod klimaændringerne. Det udtrykker tilfredshed med den aftale, der blev indgået på Det Europæiske Råds møde i foråret 2007 om Unionens samlede politik inden for området klimabeskyttelse og energi. COSAC går ind for EU's forpligtelse til at gennemføre en 20 % nedskæring i drivhusgasemissionerne senest 2020 og udtrykker tilfredshed med, at EU er villig til at udvide dette mål til 30 %, forudsat at andre udviklede lande forpligter sig selv til tilsvarende emissionsnedskæringer og økonomisk mere avancerede udviklingslande bidrager tilstrækkeligt i overensstemmelse med deres ansvar og respektive evner. COSAC udtrykker tilfredshed med, at EU-institutionerne indtager en proaktiv holdning i forbindelse med forhandlingerne om en international klimaordning, som skal efterfølge Kyoto-protokollen.

5.   Den østlige dimension — Rusland, Østeuropa, Centralasien

5.1.

COSAC understreger betydningen af at udvide det europæiske område med sikkerhed, stabilitet og velstand. COSAC udtrykker derfor tilfredshed med indsatsen for at lægge særlig vægt på EU's forbindelser med naboerne i øst og med Centralasien for at opnå velstand og demokrati i disse områder.

5.2.

COSAC opfordrer medlemsstaterne af Den Europæiske Union til at forvalte den europæiske naboskabspolitik på en mere sammenhængende og forenet måde ved i fuldt omfang at bruge Europarådets instrumenter og erfaring. COSAC understreger nødvendigheden af at styrke den europæiske naboskabspolitik for gradvis at bringe EU's østlige naboer op på et niveau, som politisk og økonomisk kan sammenlignes med EU's.

5.3.

COSAC understreger betydningen af stabilitet og sikkerhed i Ukraine for hele området og understreger nødvendigheden af, at EU stærkt og på lang frist engagerer sig i samarbejdet med Ukraine. COSAC opfordrer alle politikere, der er involveret i den seneste politiske krise, til at bestræbe sig på at nå frem til en fælles løsning.

5.4.

COSAC erkender behovet for at forbedre det regionale samarbejde i særdeleshed i Sortehavsområdet, som EU siden Rumæniens og Bulgariens tiltrædelse har fælles grænser til. Regionen har et stort potentiale for økonomisk samarbejde og vækst.

5.5.

COSAC understreger Centralasiens strategiske betydning og efterlyser en EU-strategi for Centralasien med henblik på at bringe stabilitet, fred og velstand til hele området omkring Det Kaspiske Hav.

5.6.

COSAC ønsker at skabe reel fremdrift i dialogen mellem Den Europæiske Union og Rusland og udtrykker håb om, at samtlige hindringer for forhandlingerne om en partnerskabs- og samarbejdsaftale mellem Den Europæiske Union og Rusland vil blive fjernet på topmødet i Samara den 18. maj 2007. COSAC har fulgt begivenhederne i Moskva, St. Petersborg og Nizhiny Novgorod i de sidste par uger med dyb bekymring. COSAC udtrykker imidlertid tilfredshed med den femte runde menneskerettighedskonsultationer mellem Den Europæiske Union og Den Russiske Føderation den 3. maj 2007. COSAC opfordrer til en forenet europæisk politik over for Rusland baseret på solidaritet mellem EU-medlemsstaterne i deres forbindelser med Rusland, hvorved et stærkt forsvar for menneskerettigheder og demokratiske værdier udgør det centrale grundlag for dialogen mellem EU og Rusland.