52007DC0121

Rapport fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet om anvendelsen af systemet for tidlig varsling og reaktion (EWRS) under fællesskabsnettet til epidemiologisk overvågning af og kontrol med overførbare sygdomme i 2004 og 2005 (Beslutning 2000/57/EF) /* KOM/2007/0121 endelig udg. */


[pic] | KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER |

Bruxelles, den 20.3.2007

KOM(2007) 121 endelig

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET

om anvendelsen af systemet for tidlig varsling og reaktion (EWRS) under fællesskabsnettet til epidemiologisk overvågning af og kontrol med overførbare sygdomme i 2004 og 2005 (Beslutning 2000/57/EF)

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET

om anvendelsen af systemet for tidlig varsling og reaktion (EWRS) under fællesskabsnettet til epidemiologisk overvågning af og kontrol med overførbare sygdomme i 2004 og 2005 (Beslutning 2000/57/EF) (EØS–relevant tekst)

1. INDLEDNING 3

2. EWRS's AKTIVITETER 3

2.1. Begivenheder indberettet i 2004 3

2.2. Begivenheder indberettet i 2004: reaktion og opfølgning 4

2.3. Begivenheder indberettet i 2005 5

2.4. Begivenheder indberettet i 2005: reaktion og opfølgning 6

3. NYE MEDLEMSSTATER 7

4. FORBEDREDE EDB-VÆRKTØJER 7

5. "COMMON GROUND"-SIMULERINGSØVELSEN 8

6. DET EUROPÆISKE CENTER FOR FOREBYGGELSE AF OG KONTROL MED SYGDOMME 8

7. KONKLUSIONER 9

1. INDLEDNING

Ved beslutning nr. 2119/98/EF[1] er der oprettet et system for tidlig varsling og reaktion (EWRS) som en funktion under nettet til epidemiologisk overvågning af og kontrol med overførbare sygdomme. Det er i beslutning 2000/57/EF[2] anført, at EWRS er forbeholdt begivenheder af betydning for Fællesskabet, som specificeret i bilag I, og procedurerne for anvendelse af systemet fastsættes i denne beslutning. Hver medlemsstat udpeger de instanser og/eller myndigheder, der udgør det formelle kontaktpunkt i forbindelse med EWRS, og giver Kommissionen og de øvrige medlemsstater meddelelse herom (artikel 9 i beslutning nr. 2119/98/EF). Herefter modtager kontaktpunkterne et log-in og et password fra Kommissionen, der giver dem adgang til systemet og fuld tilladelse til at skrive og læse meddelelserne[3] i systemet.

I artikel 3, stk. 1, i beslutning 2000/57/EF fastsættes det, at medlemsstaternes kompetente myndigheder hvert år senest den 31. marts sender Kommissionen en rapport om de begivenheder, der er blevet indberettet som led i systemet for tidlig varsling og reaktion. Det fremgår også, at Kommissionen på grundlag af rapporterne skal undersøge anvendelsen af systemet for tidlig varsling og reaktion og om nødvendigt foreslå ændringer (artikel 3, stk. 2).

I denne rapport redegøres for anvendelsen af EWRS i 2004 og 2005. Der drages konklusioner på grundlag af de rapporter, som medlemsstaterne har indsendt, og de erfaringer, der er høstet i forbindelse med anvendelsen af EWRS i den pågældende periode.

2. EWRS's AKTIVITETER

3. Begivenheder indberettet i 2004

Der blev i 2004 indberettet i alt 105 begivenheder gennem EWRS. Testmeddelelser, der blev sendt for at kontrollere, hvordan systemet fungerede, og servicemeddelelser er ikke medtaget i undersøgelsen.

Ud af 105 meddelelser var 30 informationsmeddelelser, 32 meddelelser var på varslingsniveau 1[4], 18 meddelelser var på varslingsniveau 2, og 3 meddelelser var på varslingsniveau 3. 22 meddelelser vedrørte foranstaltninger, der er truffet som en reaktion på specifikke situationer (planlagte foranstaltninger, vedtagne foranstaltninger og koordinering af foranstaltninger). Den geografiske oprindelse af de begivenheder, der gav anledning til en indberetning, var som følger: 12 i Frankrig, 11 i Vietnam, 7 i Nederlandene, 6 i Kina, 5 i Italien og Tyskland, 4 i Det Forenede Kongerige og Spanien, 3 i Østrig, Belgien og Egypten, 2 i Finland, Norge, Thailand og USA og 1 i Grækenland, Irland, Litauen, Sverige, Portugal, Polen, Letland, Ungarn, Island, Tyrkiet, Brasilien, Marokko, Senegal, Saudi-Arabien, Japan, Israel, Den Dominikanske Republik, Canada og Indonesien. 2 meddelelser vedrørte begivenheder, der fandt sted i mere end et land i Asien. 4 meddelelser var i kategorien "ikke opført på listen", 3 var i kategorien "ikke relevant" og 2 i kategorien "ukendt".

Med hensyn til fordelingen af begivenheder pr. sygdom eller syndrom vedrørte 21 influenza, 8 vedrørte legionellose, 6 vedrørte vCJD og salmonellose, 5 vedrørte akut diarré, 4 vedrørte tuberkulose og meningitis, 3 vedrørte kolera og hepatitis, 2 vedrørte miltbrand, encephalitis, malaria, rabies, hæmoragisk feber, denguefeber, mæslinger og feber, 1 vedrørte difteri, shigellosis og fåresyge. 24 meddelelser var i kategorien "ikke opført på listen" og 2 i kategorien "ikke relevant". Fordelingen af meddelelser pr. patogen afspejler fordelingen pr. sygdom eller syndrom. Der er i alt blevet indsendt 157 bemærkninger som opfølgning på de indberettede begivenheder.

4. Begivenheder indberettet i 2004: reaktion og opfølgning

Kun få af de begivenheder, der blev indberettet i 2004, gav anledning til særlige foranstaltninger på fællesskabsplan. De fleste blev kontrolleret ved at anvende folkesundhedsmæssige foranstaltninger på nationalt plan. Ni begivenheder krævede en mere kompleks reaktion, der indebar koordinering af foranstaltninger og kontakter mellem sundhedsmyndighederne i de forskellige medlemsstater. Der er sket en passende opfølgning af disse begivenheder, og hovedparten af de bemærkninger, man modtog gennem EWRS vedrørte disse begivenheder (126 ud af 157 bemærkninger, 82,2 %). De indberettede begivenheder er sjældent blevet "lukket" af en officiel meddelelse.

I de følgende afsnit gives en kort gennemgang af disse ni begivenheder.

5. To udbrud af legionellose blev indberettet af Italien og Tyskland. Begge udbrud havde forbindelse til krydstogtskibe og krævede hurtig kontakt mellem sundhedsmyndighederne for at spore alle personer, der var blevet udsat for infektionskilden, og advare sundhedsmyndighederne i medlemsstaterne, så de kunne planlægge hurtige foranstaltninger i bestemmelseshavnene.

6. Seks meddelelser og 55 bemærkninger (35 % af det samlede antal bemærkninger) blev sendt efter anmeldelsen af de første tilfælde hos mennesker af den højpatogene aviære influenzavirus A/H5N1 i Vietnam. Denne begivenhed indvarslede den hurtige udbredelse af aviær influenza i Asien. Den regelmæssige indsendelse af meddelelser gennem EWRS og afholdelsen af hyppige telekonferencer i tæt samarbejde med WHO gav medlemsstaterne og Kommissionen mulighed for at holde sig ajour med situationens udvikling og de foranstaltninger, der blev gennemført på nationalt plan, og styrkede den koordinerede reaktion på fællesskabsplan.

7. To begivenheder vedrørende West Nile-virus blev indberettet af henholdsvis Irland og Frankrig. Den første begivenhed drejede sig om en irsk statsborger, der blev smittet i Algarveregionen (Portugal), og den blev nøje fulgt af Irland og Portugal i samarbejde med Kommissionen. Den anden begivenhed drejede sig om en række tilfælde af West Nile-virus hos kontroldyr i Sainte Marie de la Mer (det sydlige Frankrig). Begge begivenheder blev hurtig indberettet gennem systemet, og de berørte medlemsstater iværksatte foranstaltninger til at styrke overvågningen og aktivere beredskabsplaner på nationalt plan for at minimere risikoen for infektion med West Nile-virus hos mennesker, herunder overførsel ved blodtransfusioner.

8. I august indberettede Frankrig en begivenhed vedrørende en rabiessmittet hund, der ulovligt var indført i EU. Hunden havde bidt eller haft tæt kontakt med adskillige personer, herunder børn, i forskellige turistområder i Frankrig. I dette tilfælde havde de oplysninger, som Frankrig modtog gennem EWRS, afgørende betydning for underretningen af sundhedsmyndighederne i medlemsstaterne, og gjorde det muligt at træffe alle nødvendige foranstaltninger til sporing af personer, der havde været i kontakt med hunden, og vaccinere dem.

9. Tyskland indberettede i august et udbrud af hepatitis A på et egyptisk feriested. Udbruddet involverede 274 bekræftede tilfælde fra syv medlemsstater plus Schweiz. Denne begivenhed rejser spørgsmålet om de mulige risici, som EU's borgere løber ved rejser i udlandet, navnlig i tropiske og subtropiske områder, og muligheden for at formidle relevante oplysninger gennem rejsebureauerne i EU.

10. I oktober 2004 blev to fugle fra Thailand, der var inficeret med den højpatogene aviære influenzavirus A/H5N1, tilbageholdt i Zaventem-lufthavnen i Bruxelles. De var gemt i en passagers håndbagage. Efter at infektionen var blevet bekræftet, udsendte de belgiske sundhedsmyndigheder en varsling gennem EWRS, for at medlemsstaterne kunne træffe de nødvendige tiltag med henblik på sporing af de passagerer, der var om bord på samme fly, og som muligvis havde været eksponeret for virussen. Der er modtaget 22 bemærkninger fra 11 medlemsstater som opfølgning på begivenheden. Flere passagerer blev sporet, men der blev ikke konstateret nogen tilfælde af influenza A/H5N1.

11. Den 5. juli 2003 rapporterede Verdenssundhedsorganisationen, at den sidste kæde for overførsel af alvorligt akut luftvejssyndrom (SARS) mellem mennesker var blevet brudt. Der er dog siden juli 2003 konstateret fire nye tilfælde af SARS. Tre begivenheder tilskrives brud på biosikkerheden i laboratorier (Singapore, Taiwan og Beijing), og en (Guangzhou, Kina) havde forbindelse til eksponering for animalske og miljømæssige kilder. Kommissionens tjenestegrene indberettede i 2004 de SARS-relaterede tilfælde gennem EWRS, og foranstaltninger med henblik på beredskab og indsats over for en mulig tilbagevenden af SARS er blevet styrket på fællesskabsplan, også hvad angår laboratoriers biosikkerhed.

12. Begivenheder indberettet i 2005

I 2005 blev der i alt indberettet 103 begivenheder gennem EWRS. Ud af 103 meddelelser var de 36 informationsmeddelelser, 49 meddelelser var på varslingsniveau 1, og 7 var på varslingsniveau 2. Der blev ikke indberettet nogen meddelelser på varslingsniveau 3 i 2005. 11 meddelelser vedrørte foranstaltninger, der er truffet som en reaktion på specifikke situationer (planlagte eller vedtagne foranstaltninger og koordinering af foranstaltninger). Den geografiske oprindelse af de begivenheder, der gav anledning til en indberetning, var som følger: 12 i Frankrig, 5 i Spanien, Det Forenede Kongerige og Sverige, 4 i Tyskland og Danmark, 3 i Litauen, Nederlandene og Portugal, 2 i Estland, Grækenland, Polen, Finland, Norge, Tyrkiet, Angola og Den Russiske Føderation, 1 i Irland, Italien, Letland, Tjekkiet, Rumænien, Kroatien, Nigeria, Comorerne, Indien, Botswana, Canada, Den Demokratiske Republik Congo, Vietnam, USA, Ukraine, Egypten og Cuba. Seks meddelelser vedrørte mere end et land i Europa (inklusive medlemsstaterne), og 20 var i kategorien "ikke relevant".

Med hensyn til fordelingen af begivenheder pr. sygdom eller syndrom vedrørte 15 salmonellose, 13 vedrørte influenza, 10 vedrørte akut diarré, 5 vedrørte legionellose og mæslinger, 4 vedrørte vCJD, 3 vedrørte kolera, meningitis og feber, 2 vedrørte hæmoragisk feber, hæmolytisk uræmisk syndrom, malaria, shigellosis og rabies, og 1 vedrørte miltbrand, hepatitis, fødevareforgiftning, melioidosis, seksuelt overførte infektioner, rubella, pest, encephalitis, difteri og botulisme. 17 meddelelser var i kategorien "ikke relevant" og 5 i kategorien "ikke opført på listen". Fordelingen af meddelelser pr. patogen afspejler fordelingen pr. sygdom eller syndrom. Der er i alt blevet indsendt 131 bemærkninger som opfølgning på de indberettede begivenheder. Som i 2004 er begivenhederne sjældent blevet "lukket" af formelle meddelelser.

13. Begivenheder indberettet i 2005: reaktion og opfølgning

Foranstaltninger truffet af medlemsstaterne på nationalt plan var tilstrækkelige til at forebygge spredningen af størstedelen af sygdommene. Seks begivenheder krævede dog en koordineret reaktion, der indebar kontakter mellem sundhedsmyndigheder i de forskellige medlemsstater. Fire af dem drejede sig om udbredelsen af aviær influenza til det europæiske område (Rumænien, Rusland, Ukraine og Tyrkiet).

14. Den højpatogene aviære influenzavirus A/H5N1 kom til Rusland i løbet af august 2005. Kommissionen underrettede hurtigt medlemsstaterne om begivenhederne såvel som om yderligere tre udbrud af aviær influenza i Rumænien, Tyrkiet og Ukraine. Udveksling af oplysninger gennem meddelelser og telefonkonferencer fremmede på håndgribelig vis indsatsen for at koordinere og gennemføre foranstaltninger til styrkelse af beredskabet og indsatsen i takt med den potentielle udvikling i pandemivarslerne. Medlemsstaterne blev med jævne mellemrum informeret gennem EWRS om de foranstaltninger, der blev gennemført på nationalt plan, og på fællesskabsplan nåede man frem til en ensartet reaktion (først og fremmest overvågning af situationen, iværksættelse af aktiv overvågning, rådgivning af EU-borgere, der rejser til og fra berørte områder, øget synergi mellem veterinærtjenester og færdiggørelse af pandemiplaner).

15. Som følge af et omfattende udbrud af hæmoragisk marburgfeber i marts 2005 måtte en række europæiske ikke-statslige organisationers medarbejdere yde teknisk bistand i Angola. Udbruddet kostede en EU-borger i Luanda livet. Andre ngo-medarbejdere, som havde været i kontakt med syge eller inficerede patienter, blev sat i karantæne eller evakueret til deres oprindelsesland (først og fremmest Italien og Portugal). Takket være oplysninger modtaget gennem EWRS kunne man koordinere en hurtig reaktion og træffe foranstaltninger på nationalt plan med henblik på at forberede hospitalernes særlige isolationsenheder (biosikkerhedsniveau 4), sætte de personer, der havde været i kontakt med syge eller smittede, i karantæne og transportere prøver til EU for at få dem analyseret på laboratorier.

16. Den 13. april 2005 sendte Kommissionen gennem EWRS en meddelelse om en begivenhed, der vedrørte en fejlagtig distribution af levende influenzavirus A/H2N2 med henblik på kvalitetskontroltest (præstationsprøvning). Den pågældende A/H2N2-virus svarede til den A/H2N2-stamme, der cirkulerede hos mennesker i 1957-58 i begyndelsen af den såkaldte asiatiske influenzapandemi. College of American Pathologists sendte glas med levende virus til over 3 700 laboratorier i 18 lande fra oktober 2004 til begyndelsen af april 2005. I EU er stammen blevet distribueret til Belgien, Frankrig, Tyskland, Italien og Det Forenede Kongerige. EWRS's kontaktpunkter i de berørte medlemsstater er blevet informeret af Kommissionen om hændelsen, og operationelle procedurer for destruktion af virussen er hurtigt blevet gennemført på nationalt plan. Alle de modtagne prøver er blevet destrueret, og der er ikke konstateret tilfælde af influenzalignende syndrom blandt de personer, der var involveret i håndteringen og behandlingen af prøverne.

17. NYE MEDLEMSSTATER

Siden tiltrædelsen i maj 2004 har ti nye medlemsstater haft fuld adgang til EWRS, og de har aktivt brugt systemet både til at indberette nye begivenheder og følge op med kommentarer til begivenheder, som andre medlemsstater eller Kommissionen har indberettet. Seks nye medlemsstater i 2004 (Estland, Ungarn, Letland, Litauen, Polen og Slovenien) og seks i 2005 (Tjekkiet, Estland, Letland, Litauen, Polen og Slovenien ) indsendte i alt 7 og 10 meddelelser i henholdsvis 2004 og 2005. Ud af 7 sendte meddelelser i 2004, var 3 på varslingsniveau 1, 2 på varslingsniveau 2, og 2 meddelelser vedrørte foranstaltninger, der var truffet som reaktion på specifikke epidemiologiske situationer (planlagte foranstaltninger). Følgende type begivenheder udløste i 2004 en indberetning: akut diarré (3 indberetninger) samt denguevirus, legionellose, shigellosis og West Nile-virus (en indberetning hver). Ud af 10 meddelelser, der blev sendt i 2005, var 8 på varslingsniveau 1, og 2 var meddelelser om foranstaltninger planlagt som reaktion på specifikke begivenheder. Begivenheder relateret til udbrud af aviær influenza, akut diarré og salmonellose udløste hver to indberetninger, og begivenheder i forbindelse med tægebåren encephalitis, malaria, fødevareforgiftning og kolera udløste hver en indberetning.

Ifølge en nyere undersøgelse udarbejdet af Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme[5], som dækker perioden fra juni til december 2005, er antallet af trusler, der indberettes gennem EWRS, sammenlignelige for de nye og gamle medlemsstater (efter justering for befolkningstallet), hvilket viser, at de nye medlemsstater er godt integreret i EU's varslingssystem for overførbare sygdomme.

18. FORBEDREDE EDB-VÆRKTØJER

Den gamle HSSCD-applikation, der blev udviklet i 1991, opfylder ikke længere brugernes behov og kravene til sikkerhed. Som det også er blevet bemærket af medlemsstaterne, opstod der vanskeligheder i forbindelse med det store antal meddelelser, som særligt vigtige begivenheder udløste, som f.eks. SARS. Dette forhindrede i nogle tilfælde systemets anvendelse. Derfor blev det besluttet at foretage en komplet teknologisk og ergonomisk ændring af applikationen, så den opfylder brugernes behov. Den nye applikation blev taget i brug den 17. maj 2004, og medlemsstaterne har ved flere lejligheder udtrykt deres tilfredshed med den. Erfaringerne fra den nylige "Common Ground"-øvelse har dog vist, at der er behov for visse forbedringer, som f.eks. en funktion, der gør det muligt at udtrække oplysninger på en hurtig og effektiv måde. En forbedring af applikationen er under aktiv overvejelse.

Den nuværende applikation har gjort det nemmere at udvide størrelsen af de bilag, der kan vedhæftes meddelelserne, samt skrive og læse alle bemærkningerne direkte i meddelelsesteksten. Nogle få "enkel søgning"-funktioner er også tilføjet til siden med listen over trusler, således at vigtige flag kan vælges (indhold af meddelelse, syndrom/sygdom, patogen, indberetningsgrund og forekomstland). Efter genopbygning af applikationens centrale del, blev der tilføjet en kalenderfunktion, så der kan laves en mødekalender, og brugerne lettere kan udveksle arbejdsdokumenter, uden at kernemeddelelserne bliver for store. For at undgå risikoen for overbelastning, navnlig i forbindelse med de relevante begivenheder, tilføjede man et "opfølgningssektion", der giver aktørerne mulighed for at tilføje yderligere oplysninger om en begivenhed uden at sende e-mail til brugerne. Et nyt meddelelsessystem blev også indført i maj 2005 ("selective messaging"), gennem hvilket aktørerne kan sende meddelelser til udvalgte modtagere. Europa-Kommissionen underrettes altid om disse udvalgte meddelelser.

Søgefunktionen blev forbedret og fik samme layout som siden med listen over de vigtigste trusler. Der blev indført nogle få ergonomiske og praktiske ændringer, der betyder, at medlemsstaterne kan redigere i nogle af deres egne oplysninger. En printervenlig detaljeret liste over brugere blev tilføjet for at gøre den administrative vedligeholdelse nemmere. En særlig sektion for referencedokumenter (juridiske tekster, tekniske vejledningsdokumenter, operative procedurer) er blevet oprettet.

En sms-meddelelsesfunktion er indført, således at Europa-Kommissionen pr. sms kan modtage brugernes realtidsindberetning om, at en hastemeddelelse (niveau 2 og 3) er sendt gennem systemet.

Brugerniveauerne blev udvidet for at give adgang for både ECDC og WHO, hvor sidstnævnte, efter aftale med medlemsstaterne, får skrivebeskyttet adgang til udvalgte trusselsmeddelelser. Endelig blev andre sikkerhedsforbedringer tilføjet.

19. "COMMON GROUND"-SIMULERINGSØVELSEN

Øvelsen "Common Ground" blev gennemført af Det Forenede Kongeriges Health Protection Agency (HPA) som en kommandostationsøvelse over to dage den 23. og 24. november 2005. Denne øvelse var den anden af to øvelser i Den Europæiske Unions regi og bestilt af Europa-Kommissionen. Formålet med øvelsen var at evaluere medlemsstaternes evne til at reagere på sundhedsrelaterede kriser, i dette tilfælde en influenzapandemi. Alle 25 medlemsstater plus Norge, Island og Schweiz havde under øvelsen adgang til EWRS.

EWRS blev flittigt brugt i øvelsen (437 meddelelser og 3672 svar) til kommunikation mellem alle deltagerne. Der blev ikke registreret noget sammenbrud af systemet. Eftersom der var tale om en simuleringsøvelse, var der dog en betydelig overbelastning af systemet, og trafikken var voldsom. I de tidlige faser fungerede systemet effektivt, men som øvelsen skred frem, blev brugerne hurtigt overdænget med et enormt antal beskeder. Medlemsstaterne bemærkede, at der blev brugt for meget tid og for mange ressourcer på at spore relevante oplysninger, hvilket for nogle blev umuligt pga. de begrænsede ressourcer, der var til rådighed. Deltagerne kommenterede vanskelighederne ved at udtrække oplysninger hurtigt og effektivt. Da EWRS var det eneste tilgængelige system for samtidig kommunikation på europæisk plan, brugte deltagerne systemet til alle former for informationsudveksling, til trods for at systemet var udviklet til kun at håndtere officielle indberetninger om foranstaltninger og koordinering af disse, som fastsat i fællesskabslovgivningen.

20. DET EUROPÆISKE CENTER FOR FOREBYGGELSE AF OG KONTROL MED SYGDOMME

Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) blev officielt oprettet i maj 2005, men begyndte sine aktiviteter i marts 2005. I forordningen om oprettelse af ECDC er det fastsat, at EWRS's drift overgår til ECDC, og derfor er ECDC hurtigt blevet integreret i alle aktiviteter vedrørende systemet.

ECDC har været koblet på EWRS siden april 2005. ECDC deltog i det EWRS-møde, som blev afholdt efter centerets oprettelse, og bidrog i tæt samarbejde med Kommissionen til debatterne.

ECDC har varetaget sit mandat til overvågning af trusler ved at bruge EWRS-meddelelserne som en kilde til oplysninger om trusler i Europa suppleret med aktiv søgning efter yderligere formelle og uformelle kilder. Oplysninger om trusler samles i en ugentlig rapport, der sendes til Kommissionen og medlemsstaterne.

21. KONKLUSIONER

Analysen af EWRS's anvendelse viser, at medlemsstaterne bruger systemet stadig hyppigere, og det anses i øjeblikket for at være et hensigtsmæssigt værktøj til hurtig kommunikation af oplysninger med henblik på koordinering af foranstaltninger og risikostyring på fællesskabsplan. En sammenligning med den forrige rapport viser, at det samlede antal indberetninger gennem EWRS i 2004 og 2005 er blevet fordoblet. Nye medlemsstater har anvendt systemet effektivt og har været lige så aktive som de gamle medlemsstater.

Alle begivenheder, som krævede en mere kompleks reaktion, der indebar koordinering af foranstaltninger, jf. nærmere beskrivelse i afsnit 2.2 for 2004 (to tilfælde af legionellose på krydstogtskibe; A/H5N1 i Vietnam; to tilfælde af West Nile-virus; rabiessmittet hund, der blev ulovligt indført i Frankrig; udbrud af hepatitis A på et egyptisk feriested; A/H5N1 hos rovfugle og de fire SARS-relaterede begivenheder) og i afsnit 2.4 for 2005 (A/H5N1 på europæisk område; udbrud af hæmoragisk marburgfeber i Angola og tilfældet af A/H2N2) blev straks indberettet, hvilket var en klar forbedring i forhold til 2003. Disse relevante begivenheder (i lighed med SARS i 2003) var en vigtig test af systemets nytteværdi. Systemet udfyldte sin institutionelle funktion både i forbindelse med den hurtige udsendelse af meddelelser til kontaktpunkter i medlemsstaterne og ved at gøre det lettere at udforme en fælles holdning blandt de nationale sundhedsmyndigheder og udveksle information samt yde videnskabelig rådgivning om særlige emner.

Analysen af meddelelser med "informationer" og meddelelser på varslingsniveau 1 viste dog, at en række af dem drejede sig om risikostyringsspørgsmål, og at en stor del af dem var forespørgsler om, hvorvidt der i andre medlemsstater var konstateret lignende begivenheder. På dette punkt vil ECDC's fremtidige støtte til Kommissionen med hensyn til driften af EWRS (artikel 8 i forordning (EF) nr. 851/2004)[6] kunne forbedre situationen, og der kan fokuseres på brugen af systemet som fastsat i beslutning 2119/98/EF og 2000/57/EF.

Anvendelse af de nye funktioner på siden med listen over trusler har gjort det nemmere for medlemsstaterne at specificere de kriterier, de finder relevante i forbindelse med indberetning, og definere syndromer og sygdomme, patogener og begivenhedernes geografiske oprindelse. Det høje antal meddelelser i kategorierne "ikke relevant", "ukendt" og "ikke opført på listen" tyder på, at disse lister skal opdateres og defineres bedre.

Den nye applikation udviklet til EWRS er værdsat af medlemsstaterne og har resulteret i en reel forbedring af systemets udnyttelse. Endvidere er den hurtige indberetning af de relevante begivenheder blevet forbedret i forhold til den forrige rapport.

En række medlemsstater har ikke forelagt de årlige rapporter om systemets drift (artikel 3 i beslutning 2000/57/EF). Medlemsstaterne foreslår, at den årlige undersøgelse af systemets drift koncentrerer sig om de begivenheder (som f.eks. dem, der er nævnt i afsnit 2.2 og 2.4 for henholdsvis 2004 og 2005), der udløste en signifikant reaktion for så vidt angår gennemførte eller planlagte folkesundhedsmæssige foranstaltninger, og som gav anledning til koordinering af foranstaltninger på EU-plan.

[1] EFT L 268 af 3.10.1998, s.1.

[2] EFT L 21 af 26.1.2000, s. 32.

[3] Bulgarien og Rumænien og landene i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (Island, Liechtenstein og Norge) er en del at nettet for tidlig varsling og reaktion.

[4] Varslingsniveauer er defineret i bilag II til beslutning 2000/57/EF.

[5] EUT L 142 af 30.4.2004, s. 1.

[6] EUT L 142 af 30.4.2004, s. 1.