52007DC0023

Meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet, det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget - Handlingsprogram for reduktion af administrative byrder i Den Europæiske Union


[pic] | KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER |

Bruxelles, den 24.1.2007

KOM(2007) 23 endelig

.

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET, EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

Handlingsprogram for reduktion af administrative byrder i Den Europæiske Union

{SEK(2007) 84}{SEK(2007) 85}

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET, EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

Handlingsprogram for reduktion af administrative byrder i Den Europæiske Union

1. INDLEDNING

I november 2006 foreslog Kommissionen at igangsætte et ambitiøst handlingsprogram for at reducere de administrative byrder i forbindelse med den eksisterende lovgivning i EU. Som led i denne strategi foreslog Kommissionen, at der på Det Europæiske Råds forårsmøde i 2007 fastsættes et reduktionsmål på 25 %, som EU og medlemsstaterne i fællesskab skal nå inden 2012[1]. Hermed sættes der fokus på Kommissionens engagement i bedre lovgivning som led i strategien for vækst og beskæftigelse.

Det generelle reduktionsmål på 25 % er et fælles mål, der kun kan nås, hvis medlemsstaterne og de europæiske institutioner deler ansvaret og gør en fælles indsats. Det er vigtigt, at alle involverede parter hurtigt træffer relevante tiltag, så det politiske mål kan omsættes til operationelle foranstaltninger til gavn for erhvervslivet, især de små og mellemstore virksomheder, og forbrugerne.

Dette handlingsprogram drejer sig ikke om deregulering. Det har heller ikke til formål at ændre de politikmål, der er fastsat i den eksisterende EU-lovgivning, eller ambitionsniveauet i eksisterende retsakter. Der er derimod tale om en betydelig indsats for at strømline og lette den måde, hvorpå politikmål gennemføres, hvilket er en vigtig målestok for lovgivningens kvalitet på alle niveauer. Unødvendige og uforholdsmæssigt store administrative byrder kan have en reel økonomisk betydning. De betragtes også som irriterende og forstyrrende for erhvervslivet og påpeges ofte som et prioriteret mål for forenkling. Kommissionen er fast besluttet på at medvirke til at fjerne disse unødvendige byrder på alle niveauer og understreger, at medlemsstaterne og de europæiske institutioner har et fælles ansvar i den forbindelse.

I dette handlingsprogram gøres der rede for Kommissionens forslag til kortlægning, måling og reduktion af oplysningsforpligtelserne. Programmet går ud på at måle de administrative omkostninger, afgøre, hvilke af disse omkostninger der udgør unødvendige byrder, og reducere unødvendige administrative byrder. I praksis vil Kommissionen, efterhånden som målingsprojektets resultater foreligger, analysere disse og tage de fornødne initiativer til reduktion af de byrder, der er unødvendige. Strategien i denne meddelelse er ambitiøs, og dens succes beror i høj grad på aktiv støtte fra og samarbejde med medlemsstaterne og de øvrige EU-institutioner. Pilotprojektet og de hidtil gennemførte nationale foranstaltninger[2] har bekræftet, at reduktion af administrative byrder er Europa-Parlamentets, Rådets, Kommissionens og medlemsstaternes fælles ansvar.

Tabel 1 opsummerer de forskellige dele af handlingsprogrammet og henviser til mere udførlige redegørelser for de enkelte byggesten i denne meddelelse.

Tabel 1. Bestanddele af EU-handlingsprogrammet for reduktion af administrative byrder |

Metodologi for måling af omkostninger (kapitel 2, afsnit 2.1-2.2) og principper for reduktion af byrder (kapitel 5) |

Prioriterede områder for måling og reduktion af unødvendige administrative byrder i forbindelse med henholdsvis EU-lovgivning og "ren" national og regional lovgivning (afsnit 2.3) |

Foreslået organisatorisk struktur (afsnit 2.4) |

Mål for reduktion af administrative byrder (kapitel 3) |

Forslag til øjeblikkelige tiltag (kapital 4) |

Handlingsprogrammet fokuserer på forældede, overflødige og overlappende oplysningsforpligtelser, som bør holdes klart adskilt fra træk i lovgivningen, som er konsistente eller nødvendige for at opnå fordelene ved den pågældende lovgivning. Målet er at reducere unødvendige administrative byrder, der påhviler virksomhederne, men programmet vil også medføre væsentlige forbedringer for forbrugerne, f.eks. i form af lavere priser. Det er klart, at disse foranstaltninger ikke må sætte det tilgrundliggende formål med lovgivningen over styr, og der er tydeligvis tilfælde, hvor det bl.a. af hensyn til beskyttelsen af folkesundheden, beskyttelsen af arbejdstagernes rettigheder og miljøet, beskyttelsen af Fællesskabets finansielle interesser og sikringen af en forsvarlig økonomisk forvaltning vil være nødvendigt at opretholde oplysningsforpligtelser.

Kort fortalt forslås det, at Kommissionen med medlemsstaternes hjælp måler de administrative byrder, der er forbundet med EU-lovgivningen og dennes gennemførelse i national ret, og udarbejder passende forslag til reduktion af disse byrder, mens medlemsstaterne måler og reducerer de administrative byrder i forbindelse med ren national og regional lovgivning. Programmet starter i maj 2007 og sigter mod at give en vurdering af de administrative omkostninger i forbindelse med udvalgte EU-retsakter inden november 2008. Dette vil bidrage til at reducere virksomhedernes administrative byrder med 25 % inden 2012. For at nå dette ambitiøse mål skal medlemsstaterne og Kommissionen i fællesskab kortlægge, måle og reducere unødvendige byrder, der påhviler virksomhederne. Programmet vil føre til langsigtede økonomiske fordele, samtidig med at det vil give håndgribelige og konkrete resultater på kort og mellemlang sigt. Hovedvægten i programmet ligger på reduktion af unødvendige administrative byrder på specifikke prioriterede områder. De prioriterede områder i EU-lovgivningen er blevet kortlagt på grundlag af resultaterne af et pilotprojekt[3], der blev fuldført i oktober 2006, de berørte parters bidrag til det rullende forenklingsprogram og resultaterne af den høring, der blev igangsat ved Kommissionens arbejdsdokument af 14. november 2006. De udvalgte prioriterede områder dækker de lovgivningsmæssige krav, der tegner sig for langt størsteparten af virksomhedernes administrative omkostninger, og gør det derfor muligt for Kommissionen og de ansvarlige lovgivere at koncentrere deres bestræbelser og ressourcer om de områder, hvor der kan opnås de største virkninger med hensyn til forbedring af de lovgivningsmæssige rammer for virksomhederne. De relevante ændringer skal dog kun gennemføres, hvis de ikke bringer de tilgrundliggende lovgivningsmål i fare. På et senere stadium kan Kommissionen eventuelt udvide programmet til andre områder, som i øjeblikket ikke er medtaget på listen over prioriterede områder.

Ud over reduktionsmålet og de prioriterede områder indeholder handlingsprogrammet en liste over tiltag efter den hurtige procedure, der skal igangsættes under det tyske formandskab (bilag III). Disse tiltag er et første bidrag til reduktionsmålet, idet de skaber resultater på kort tid, og understreger den betydning, Kommissionen tillægger strategien for reduktion af administrative byrder. Med handlingsprogrammet vil man løbende tilsigte konkrete resultater, der letter den administrative byrde i virksomhederne.

1.1. Administrative byrder og EU's erhvervsklima

EU-lovgivningen forfølger mål, der er fastsat i traktaterne, og mål for offentlige politikker, som bedre kan opfyldes på fællesskabsplan end på medlemsstatsplan. I den forbindelse skaber den også betingelserne for et effektivt indre marked, herunder passende sikkerhedsstandarder samt sociale og arbejdsmarkedsmæssige standarder. Krav om oplysninger og indberetning, der sikrer, at spillereglerne er ens, er afgørende for den gensidige tillid, der er kernen i det indre marked. Disse krav er også vigtige inden for f.eks. samhørigheds- og landbrugspolitikken, der indebærer fordeling af offentlige midler. Men balancen mellem fordelene ved sådanne krav og den administrative byrde, de medfører, skal konstant overvåges og kan ændre sig med tiden. Nogle af de eksisterende procedurer er således blevet unødigt tidskrævende, overdrevent komplicerede eller forældede, og i nogle tilfælde er oplysningerne allerede tilgængelige fra andre kilder.

Administrative krav spiller en vigtig rolle for erhvervsklimaet, da virksomheder i hele EU bruger lang tid på at udfylde skemaer og indberette oplysninger om en lang række emner. Omkostningerne hertil anslås i øjeblikket at udgøre 3,5 % af BNP i EU. Hvis man f.eks. fjerner unødvendige indberetningskrav, kan de ansatte i virksomhederne bruge mere tid på kerneaktiviteter, hvilket reducerer produktionsomkostningerne og giver mulighed for flere investeringer og innovation, som så igen vil kunne forbedre produktiviteten og konkurrenceevnen generelt.

Det fælles mål om at reducere de administrative byrder med 25 % i 2012 omfatter både EU-lovgivning og nationale lovgivningsmæssige foranstaltninger. Når man dette mål, vil det på mellemlang sigt kunne føre til en stigning i EU's BNP på ca. 1,4 % eller 150 mia. EUR[4].

1.2. Definition af administrative omkostninger og byrder

Det er vigtigt at definere henholdsvis administrative omkostninger og byrder, således som det sker nedenfor på grundlag af definitionerne i håndbogen vedrørende den internationale standardomkostningsmodel (SCM) og i metodologien for EU's standardomkostningsmodel[5].

Overholdelsesomkostninger er alle omkostninger i forbindelse med overholdelse af lovgivningen, bortset fra direkte udgifter og langsigtede strukturelle konsekvenser. I forbindelse med standardomkostningsmodellen kan disse omkostninger opdeles på "omkostninger til overholdelse af materielle bestemmelser" og "administrative omkostninger".

Ved administrative omkostninger forstås omkostninger, som virksomhederne, den frivillige sektor, de offentlige myndigheder og borgerne pådrager sig for at opfylde juridiske forpligtelser til at levere oplysninger om deres aktiviteter eller produktion til offentlige myndigheder eller private parter.

Oplysninger skal fortolkes bredt, dvs. inklusive omkostninger til mærkning, indberetning, overvågning og vurdering, som er nødvendige for at levere oplysningerne, samt registrering. I nogle tilfælde skal oplysningerne overføres til offentlige myndigheder eller private parter. I andre tilfælde skal de kun gøres tilgængelige med henblik på kontrol eller udlevering efter anmodning.

Det er vigtigt at skelne mellem oplysninger, som virksomhederne ville indsamle, også selv om der ikke forelå lovgivning, og oplysninger, som ikke ville blive indsamlet, hvis der ikke forelå retlige bestemmelser herom. Omkostningerne ved sidstnævnte kaldes administrative byrder. Nogle af de administrative byrder er nødvendige, hvis de tilgrundliggende lovgivningsmål og det i traktaterne foreskrevne beskyttelsesniveau skal opfyldes effektivt, f.eks. hvis der er behov for oplysninger for at gøre markederne gennemsigtige. Der er dog også mange tilfælde, hvor byrderne kan strømlines og reduceres, uden at det berører de tilgrundliggende mål som sådan - og disse byrder er klart unødvendige.

Handlingsprogrammet sigter mod at måle administrative omkostninger samt kortlægge og reducere administrative byrder uden at undergrave de tilgrundliggende lovgivningsmål.[6]

2. UDVIKLING AF MÅLING AF ADMINISTRATIVE BYRDER I HELE EU

2.1. EU-standardomkostningsmodellen

Det Europæiske Råd opfordrede den 23. marts 2005 "Kommissionen og Rådet til at overveje en fælles metodologi til måling af de administrative byrder med det sigte at nå til enighed inden udgangen af 2005". Kommissionens meddelelse af 16. marts 2005 om bedre regulering til gavn for vækst og beskæftigelse i Den Europæiske Union var ledsaget af et arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene, nemlig et detaljeret udkast til en mulig EU-model til beregning af administrative nettoomkostninger[7] baseret på standardomkostningsmodellen[8].

Udkastet til EU-modellen til beregning af administrative nettoomkostninger blev ændret og finpudset i en pilotfase, der blev gennemført i perioden fra april til september 2005, hvorefter Kommissionen forelagde en revideret metodologi, også kaldet "EU-standardomkostningsmodellen"[9]. Kommissionen udarbejdede en liste over mulige forbedringer til EU-standardomkostningsmodellen, men gjorde det klart, at disse forbedringer ikke var nogen forudsætning for dens anvendelse. En håndbog i anvendelsen af modellen blev knyttet til retningslinjerne for konsekvensanalyser den 15. marts 2006[10] og oversat til alle de officielle EU-sprog for at fremme metodologisk konvergens. EU-standardomkostningsmodellen er blevet anvendt i en række allerede offentliggjorte eller igangværende konsekvensanalyser[11] for at sikre, at administrative byrder affødt af ny lovgivning er berettigede og begrænsede[12].

2.2. Måling og kortlægning af oplysningsforpligtelser i EU

Handlingsprogrammet vil anvende EU-standardomkostningsmodellen[13] til at kortlægge de mest byrdefulde oplysningsforpligtelser - dvs. krav om indsendelse af oplysninger (f.eks. overensstemmelsesattest) - på de i denne meddelelse foreslåede prioriterede områder, vurdere dem og skabe viden om, hvordan disse byrder kan reduceres.

Et af de vigtigste resultater af pilotprojektet er, at kortlægningen af specifikke oplysningsforpligtelser skal udgøre grundlaget for målingsprogrammet. Selv om antallet af oplysningsforpligtelser varierer betydeligt fra medlemsstat til medlemsstat[14], er det nemmere at sammenligne oplysningsforpligtelser end hele retsakter, som er forskellige fra den ene medlemsstat til den anden. Følgelig er det oplysningsforpligtelserne, der skal anvendes som byggesten i ethvert program for reduktion af administrative byrder. Det forudsætter, at de pågældende oplysningsforpligtelser i basisretsakterne og i de efterfølgende gennemførelsesbestemmelser klassificeres entydigt, både på EU-plan og nationalt plan. Første etape i målingsprojektet vil derfor bestå i en præcis kortlægning af alle de vigtigste oplysningsforpligtelser, der er fastsat i de berørte retsakter. I første omgang skal de oplysningsforpligtelser, der er fastsat i EU-lovgivningen, kortlægges, hvorefter turen kommer til de oplysningsforpligtelser, som er forbundet med EU-lovgivningen, men tilføjet af medlemsstaterne i deres gennemførelseslovgivning. Kommissionen og medlemsstaterne vil i tæt samarbejde bestemme oplysningsforpligtelsernes oprindelse forud for målingen af omkostningerne.

Da de medlemsstater, der allerede har afsluttet deres basismålinger, har anvendt lidt afvigende varianter af den oprindelige SCM-model, er det vanskeligt at sammenligne de eksisterende data på tværs af landene, specielt hvis man ønsker at aggregere resultaterne og bestemme, hvor oplysningsforpligtelserne har deres oprindelse. En vis teknisk harmonisering vil være nødvendig (jf. bilag I).

2.3. Handlingsprogrammets anvendelsesområde : lovgivning, der skal evalueres

I overensstemmelse med vækst- og beskæftigelsesstrategien og på baggrund af den høring og de drøftelser, der er foretaget på grundlag af arbejdsdokumentet[15] foreslår Kommissionen, at handlingsprogrammet begrænses til kun at omfatte de forpligtelser, der påhviler virksomhederne[16].

Høringen vedrørende arbejdsdokumentet fra november har desuden ført til bred enighed om, at Kommissionen sammen med medlemsstaterne bør fokusere på at kortlægge oplysningsforpligtelser, måle omkostningerne herved og fastlægge foranstaltninger til reduktion af byrderne i forbindelse med[17]:

for medlemsstaternes og Kommissionens vedkommende:

- EU's forordninger og direktiver (herunder oplysningsforpligtelser med oprindelse i international ret) på de prioriterede områder, hvor byrderne er størst og/eller opfattes som sådan (irritationsmomenter for erhvervslivet)

og

- nationale gennemførelsesforanstaltninger for disse forordninger og direktiver.

for medlemsstaternes vedkommende:

- I mellemtiden bør medlemsstaterne enten gennemføre fuldstændige basismålinger af oplysningsforpligtelserne i deres land eller kortlægge prioriterede områder med henblik på måling og reduktion af rent nationale og regionale oplysningsforpligtelser.

Kommissionen finder det opmuntrende, at sytten medlemsstater i 2006 har besluttet at måle og reducere administrative byrder, hvor det var elleve året før, og at yderligere to er i færd med at teste metodologien. Ifølge handlingsprogrammet skal alle medlemsstater skal have afsluttet målingerne af oplysningsforpligtelser på de vigtigste nationale og regionale prioriterede områder inden 2009. Medlemsstaterne og Kommissionen skal også lægge sig fast på den basismåling, der skal gælde for alle de prioriterede områder, og på reduktionsmål, som skal opfyldes af både Fællesskabet og medlemsstaterne alt efter de administrative byrders oprindelse. Som følge af drøftelserne og høringen vedrørende arbejdsdokumentet af 14. november har Kommissionen afdækket følgende prioriterede områder inden for EU-lovgivningen:

1. selskabsret

2. lægemiddellovgivning

3. arbejdsmiljø/arbejdsmarkedsrelationer

4. skatteret (moms)

5. statistik

6. landbrug og landbrugsstøtte

7. fødevaresikkerhed

8. transport

9. fiskeri

10. finansielle tjenesteydelser

11. miljø

12. samhørighedspolitik

13. offentlige indkøb.

Bilag II indeholder en liste over disse prioriterede områder med angivelse af specifikke hertil relaterede retsakter, som er udvalgt med henblik på måling. På områder, hvor arbejdet med måling af administrative omkostninger eller vurdering af lovgivningens overordnede økonomiske virkninger allerede er i gang i 2007 eller er planlagt (f.eks. inden for selskabsret, landbrug, offentlige indkøb og samhørighedspolitik), vil man sørge for tæt koordinering for at opnå så store synergieffekter som muligt. Hvis det, efterhånden som arbejdet skrider frem, skulle vise sig, at meget byrdefulde retsakter på EU-plan ikke er medtaget på listen i bilaget, vil de blive tilføjet. Listen over prioriterede områder og specifik lovgivning foregriber ikke eventuelle senere tiltag med henblik på at reducere administrative byrder. I nogle tilfælde kan målingerne også vise, at alle de byrder, der følger med lovgivningen, i virkeligheden er nødvendige. Disse forpligtelser vil selvfølgelig ikke blive fjernet.

2.4. Organisatoriske spørgsmål

Kommissionen foreslår, at den ovenfor beskrevne fremgangsmåde anvendes i et partnerskab med medlemsstaterne. Kommissionen vil sørge for, at dette projekt overholder dens tidligere tilsagn om rettidig opfølgning af forslag, der indgår i dens arbejdsprogrammer.

2.4.1 Eksterne konsulenter

Kommissionen vil outsource gennemførelsen af den egentlige måling af de administrative omkostninger i forbindelse med EU-lovgivningen til en ekstern konsulent, der skal udpeges i begyndelsen af 2007 efter et udbud. Konsulenten skal gennemføre målingerne i tæt samarbejde med medlemsstaterne og Kommissionen, rapportere om de retsakter, der udvælges til måling, og stille forslag til Kommissionen om reduktion på alle politikområder. Programmets dækning kan eventuelt udvides, hvis der kortlægges yderligere oplysningsforpligtelser, som vil kunne reduceres.

2.4.2 Medlemsstaterne og Kommissionen

Projektet skal ledes af en styringsgruppe og en række ekspertundergrupper, som skal nedsættes på et senere stadium.

Det foreslås, at medlemsstaterne deltager gennem Gruppen af Højtstående Nationale Reguleringseksperter. Denne gruppe vil regelmæssigt vurdere projektets forløb, rådgive Kommissionen og sørge for, at Kommissionens tjenestegrene og deres kontrahenter har kontaktpunkter hos de offentlige myndigheder i medlemsstaterne. Andre ekspertgrupper, der rådgiver Kommissionen, vil fungere som kontaktpunkter i forbindelse med bestemte prioriterede områder.

Der påtænkes også regelmæssig udveksling af synspunkter med det eksisterende SCM-netværk og indhentning af dets input vedrørende de metodologiske spørgsmål, der måtte opstå. Herudover vil Kommissionen i samarbejde med medlemsstaterne kortlægge og formidle god praksis inden for reduktion af byrdefulde oplysningsforpligtelser på nationalt og regionalt plan.

Kommissionen har til hensigt at rapportere regelmæssigt til Europa-Parlamentet og Rådet om handlingsprogrammets forløb.

2.4.3 Forbindelse med andre relevante igangværende aktiviteter

Fællesskabets handlingsprogram for reduktion af administrative byrder afvikles samtidig med en række andre aktiviteter, herunder navnlig Kommissionens rullende forenklingsprogram, som allerede omfatter nogle af de retsakter, der er medtaget under dette handlingsprograms prioriterede områder. Reduktionen af administrative byrder er en særlig form for forenkling. Den analyse af målingen og reduktionen af administrative byrder, der foretages i forbindelse med handlingsprogrammet, vil derfor blive en del af Kommissionens mere generelle forenklingsprogram.

En række igangværende og planlagte undersøgelser vedrørende målingen af administrative byrder i bestemte sektorer vil også i høj grad være relevante for handlingsprogrammet.[18] F.eks. blev der i december 2006 igangsat en undersøgelse af Rådets forordning (EF) nr. 1782/2003 vedrørende målingen af de administrative byrder for landbrugerne som følge af reformen af den fælles landbrugspolitik i 2003.

2.4.4 Resultater af forslagene til måling og forenkling

Målingsprojektet vil vare ca. to år, men handlingsprogrammet skal også give stødet til øjeblikkelige tiltag. Kommissionen vil ikke vente, indtil projektet afsluttes, med at fremsætte forslag til reduktion af administrative byrder. Mens målingerne pågår, vil Kommissionen løbende bestræbe sig på at afdække krav, der kan forenkles, fjernes eller ændres for at reducere unødvendige administrative byrder.

2.4.5 Berørte parters deltagelse

Der vil i forbindelse med handlingsprogrammet blive anvendt en gennemsigtig fremgangsmåde, hvor der løbende vil blive reageret på input fra berørte parter i hele Europa.[19] Europæiske virksomheder vil endvidere have mulighed for at engagere sig dybt i målingsprojektet, f.eks. gennem udførlige interview. Endelig vil de elektroniske muligheder for et optimalt samspil blive undersøgt.

3. MÅL FOR REDUKTION AF ADMINISTRATIVE BYRDER

Kommissionen har foreslået en ambitiøs strategi for kortlægning, måling og reduktion af administrative byrder i EU. Et fælles reduktionsmål sikrer politisk gennemslagskraft og fremmer ansvarlighed på alle niveauer. Målene gør det nemmere at overvåge hele processen med reduktion af administrative byrder[20]. Hvad der måles gennemføres.

Kommissionen har foreslået et fælles EU-mål for reduktion af de administrative byrder med 25 % i 2012, der skal gælde på både fællesskabsplan og nationalt og regionalt plan. Det svarer til de nationale mål, hvor sådanne er fastsat[21].

3.1. Målfastsættelse i fire medlemsstater

Ser man nærmere på tiltagene i de medlemsstater, som allerede er gået i gang med måling af administrative byrder og reduktionsprogrammer, kan der til brug for udviklingen af en EU-strategi drages følgende erfaringer:

Dataene fra de fire medlemsstater, der har gennemført en fuldstændig basismåling, som omfatter byrder med oprindelse på både EU-plan og medlemsstatsplan, viser, at det er muligt at opfylde målet om en reduktion på 25 % ved at ajourføre og strømline oplysningskravene på begge niveauer. Dette bekræftes af de delmålinger, som et større antal medlemsstater har foretaget i enkelte sektorer. Disse empiriske resultater viser, at der findes betydelige administrative byrder, som kan reduceres ved hjælp af en række omkostningsreduktionsmetoder, jf. nedenfor, uden at berøre målene med den tilgrundliggende lovgivning.

3.2. Erfaringer til brug for udvikling af EU-mål

3.2.1 Det fælles 25 %-mål som fikspunkt for programmet

Det fremgår af de omtalte medlemsstaters erfaringer, at der bør fastsættes et generelt mål på et tidligt stadium i forbindelse med igangsættelsen af et målingsprojekt baseret på den aftalte metodologi. Kommissionen er af den opfattelse, at Det Europæiske Råd bør fastsætte dette fælles mål i foråret 2007. Det foreslås, at der tilsigtes en reduktion af de administrative byrder i hele EU med 25 %, og at dette mål anvendes som politisk fikspunkt for at give tiltagene gennemslagskraft.

Mere specifikt mener Kommissionen desuden, at Det Europæiske Råd bør godkende et reduktionsmål på 25 % for både EU-lovgivningen og dens gennemførelsesforanstaltninger. Det Europæiske Råd bør opfordre medlemsstaterne til at fastsætte lignende mål på nationalt plan senest i oktober 2008. Kun ved denne kombinerede strategi vil der ske klare forbedringer i erhvervsklimaet til gavn for virksomhederne.

3.2.2 EU og medlemsstaternes fælles indsats til reduktion af administrative byrder

I dette handlingsprogram gør Kommissionen rede for sine planer for måling og reduktion af administrative byrder i forbindelse med EU-lovgivningen og de hertil knyttede gennemførelsesforanstaltninger. At få det fulde udbytte af et fælles mål på 25 % kræver dog et lignende engagement fra medlemsstaternes side med hensyn til rent nationale og regionale foranstaltninger og gennemførelsesforanstaltninger.

For de dele af målingen, der skal foretages af Kommissionen med medlemsstaternes hjælp, vil indsatsen blive rettet mod byrder med oprindelse på de prioriterede områder, der er opregnet i dette handlingsprogram[22]. Det fælles mål om en reduktion på 25 % forventes nået inden for fem år. Det foreslås at gøre status i foråret 2009. Denne tidsramme er ambitiøs, i betragtning af at et målingsprojekt i denne størrelsesorden er uden fortilfælde og vil tage lang tid - i øjeblikket anslået til mindst halvandet år. Kommissionen og medlemsstaterne vil skulle udarbejde forslag til reduktion af byrderne, hvoraf det skal fremgå, hvorfor oplysningsforpligtelserne ikke længere er nødvendige. Endelig skal der træffes beslutninger om de ændringer, der er nødvendige på EU-plan, hvilket i vidt omfang skal ske gennem den interinstitutionelle proces. Denne tidsramme vil kræve et stærkt engagement fra EU-institutionernes og medlemsstaternes side for at sikre, at de lovgivningsmæssige procedurer på EU-plan og nationalt plan afsluttes i så god tid, at de relevante foranstaltninger kan træde i kraft inden 2012.

Det foreslås, at der på Det Europæiske Råds forårsmøde i 2009 fastsættes mere specifikke delmål efter politikområder på grundlag af resultaterne af målingerne: Der kan eventuelt fastsættes højere reduktionsmål på politikområder, hvor de administrative byrder er særlig store, og hvor mulighederne for reduktion er gode. Det er klart, at de 25 % er et generelt politisk mål. Der vil derfor kunne fastsættes herfra afvigende mål. Målene kan f.eks. variere fra den ene medlemsstat til den anden, afhængigt af reguleringstraditionerne, fra den ene sektor til den anden og endog fra retsakt til retsakt, afhængigt af omfanget af reguleringen og i hvor høj grad den egner sig til administrativ forenkling.

Det foreslås, at målet fastsættes i forhold til niveauet for administrative byrder i 2004, så det sikres, at Fællesskabet og medlemsstaterne krediteres for allerede trufne tiltag.[23]

I betragtning af at de kommende forslag til reduktion af administrative byrder ikke vil ændre hverken de enkelte forslags politikmål eller substansen i EU's politik, henstilles det, at de tre institutioner indgår en aftale om, at disse forslag skal komme i første række til behandling i den interinstitutionelle beslutningsproces[24].

4. EN STRATEGI FOR ØJEBLIKKELIGE TILTAG

Disse mål udgør tilsammen en ambitiøs dagsorden, der skal ændre tingenes tilstand på lang sigt. Herudover foreslår Kommissionen at tage fat på et begrænset antal forslag til reduktion af administrative byrder på EU-plan allerede i første halvdel af 2007. Kommissionen har kortlagt en række tiltag efter den hurtige procedure, hvor der kan opnås signifikante gevinster ved mindre ændringer i den tilgrundliggende lovgivning. Det skulle være forholdsvist nemt at lægge sig fast på og gennemføre disse tiltag uden at sætte spørgsmålstegn ved det overordnede formål med lovgivningen. Forslagene er baseret på høring af de berørte parter og forslag fra eksperter i medlemsstaterne og Kommissionen. Hvis disse ændringer hurtigt skal gøre en reel forskel i praksis, vil det kræve et stærkt engagement fra både Rådets og Europa-Parlamentets side. Kommissionen mener derfor, at Det Europæiske Råd bør opfordre Rådet og Europa-Parlamentet til at prioritere foranstaltningerne i bilag III særlig højt, når Kommissionen har udarbejdet de relevante forslag.

I bilag III foreslås 11 tiltag, der kan reducere de administrative byrder med ca. 1,3 mia. EUR[25].

5. FÆLLES PRINCIPPER FOR REDUKTION AF ADMINISTRATIVE BYRDER

Måling af administrative krav i EU er ikke et mål i sig selv. Målet er at reducere bureaukratiet for virksomhederne i Europa. Angående spørgsmålet om, hvordan byrderne skal reduceres, foreslår Kommissionen, at det sker efter følgende principper, som i givet fald kan bidrage væsentligt til reduktion af de administrative byrder:

- Indberetningshyppigheden bør reduceres til det minimum, der er nødvendigt for at opfylde de materielle mål i lovgivningen og for at fastsætte samme indberetningshyppighed i forskellige indbyrdes beslægtede retsakter, når det er muligt.

- Det bør undersøges, om de samme oplysninger kræves indberettet ad forskellige veje, og overlapninger bør fjernes (der er f.eks. flere retsakter, der indeholder de samme oplysningsforpligtelser vedrørende miljøet).

- Der bør kræves elektronisk og webbaseret indberetning på områder, hvor indsamlingen af oplysninger i øjeblikket er papirbaseret, og der bør anvendes intelligente portaler, når det er muligt.

- Der bør indføres tærskler for oplysningskrav, idet kravene så vidt muligt bør begrænses, når det drejer sig om små og mellemstore virksomheder, eller der bør anvendes stikprøver (det er velkendt, at SMV'er er meget belastede af administrative byrder, hvilket der bør tages hensyn til i forbindelse med indsamling af data til oplysningsformål).

- Det bør overvejes at erstatte oplysningskrav, som er rettet mod alle virksomheder i en sektor, med en risikobaseret fremgangsmåde, så kravene rettes mod de af de erhvervsdrivende, hvis aktiviteter indebærer den største risiko.

- Oplysningskrav, der er fastsat i materielle bestemmelser, som i mellemtiden er faldet bort eller er blevet ændret, bør reduceres eller ophæves (der findes f.eks. fortsat oplysningskrav inden for vejtransport, som stammer fra dengang, hvor international transport var underlagt et krav om tilladelse).

- Sammensatte retsakter, der hæmmer den erhvervsmæssige virksomhed eller kræver juridisk sagkundskab, bør gøres til genstand for en officiel udredning.

6. DE NÆSTE SKRIDT

Kommissionen overvejede en række skridt i sin strategiske gennemgang af programmet for bedre lovgivning i Den Europæiske Union[26]. De omfatter bl.a. forelæggelsen af dette handlingsprogram for reduktion af administrative byrder på grundlag af resultaterne af høringen vedrørende Kommissionens arbejdsdokument og den strategiske gennemgang.

Program for reduktion af administrative byrder

2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010-2012 | 2012 |

1 | Company Law 1 | Fourth Council Directive 78/660/EEC of 25 July 1978 based on Article 54 (3) (g) of the Treaty on the annual accounts of certain types of companies. |

3rd Council Directive of 9 October 1978 (78/855/EEC) |

6th Council Directive of 17 December 1982 (82/891/EEC) |

Second Council Directive of 13 December 1976 on coordination of safeguards which, for the protection of the interests of members and others, are required by Member States of companies within the meaning of the second paragraph of Article 58 of the Treaty. |

2 | Pharmaceutical legislation | Directive 2001/83/EC of the European Parliament and of the Council of 6 November 2001 on the Community code relating to medicinal products for human use |

Directive 2001/20/EC on the approximation of laws, regulations and administrative provisions of the Member States relating to the implementation of good clinical practice in the conduct of clinical trials on medicinal products for human use |

3 | Working environment/ employment relations | Council Directive 89/391/EEC of 12 June 1989 on the introduction of measures to encourage improvements in the safety and health of workers at work |

Directive 92/57/EEC of 24 June 1992 on the implementation of minimum safety and health requirements at temporary or mobile construction sites |

4 | Tax law (VAT) | Sixth Council Directive 77/388/EEC of 17 May 1977 on the harmonization of the laws of the Member States relating to turnover taxes - Common system of value added tax: uniform basis of assessment |

5 | Statistics | Council Regulation (EEC) No 3330/91 on the statistics relating to the trading of goods between Member States |

Council Directive 2001/109/EC of the EP and Council on fruit trees; Council; Council Directive 93/23/EEC of 1 June 1993 on the statistical surveys to be carried out on pig production, Council Directive 93/24/EEC of 1 June 1993 on the statistical surveys to be carried out on bovine animals |

Council Regulation (EEC N) 3924/91of 19 December 1991 on the establishment of a Community survey of industrial production |

Council Regulation (EC, Euratom) No 58/97 of 20 December 1996 concerning structural business statistics |

Annex II: Priority areas for the Commission's measurement of administrative burdens deriving from information obligations |

No. | Area | EC Legislation |

6 | Agriculture and Agricultural Subsidies | Council Regulation (EC) 1782/2003 of 29 September 2003 establishing common rules for direct support schemes under the common agricultural policy and establishing certain support schemes for farmers 2. |

Commission Regulation (EC) No 1291/2000 of 9 June 2000 Laying down common detailed rules for the application of the system of import and export licences and advance fixing certificates for agricultural products. |

7 | Food Safety | Regulation (EC) No 1760/2000 of the European Parliament and of the Council of 17 July 2000 establishing a system for the identification and registration of bovine animals and regarding the labelling of beef and beef products and repealing Council Regulation (EC) No 820/97 |

Council Regulation (EC) No 21/2004 of 17 December 2003 establishing a system for the identification and registration of ovine and caprine animals and amending Regulation (EC) No 1782/2003 and Directives 92/102/EEC and 64/432/EEC. |

Directive 2000/13/EC of the European Parliament and of the Council of 20 March 2000 on the approximation of the laws of the Member States relating to the labelling, presentation and advertising of foodstuffs. |

Council Regulation (EC) 1/2005 - Protection of animals during transport and related operations. |

Regulation 1830/2003 GMOs - traceability rules require that operators have in place system to hold information for 5 years. |

Council Directive Plant health – legislation requires operators to keep plant passports (certificates confirming compliance with EC legislation in this area) for 1 year. |

Directive 98/6/EEC of the European Parliament and the Council of 16 February 1998 on consumer protection in the indication of the prices of products offered to consumers |

8 | Transport | Regulation (EC) No 561/2006 of the European Parliament and of the Council of 15 March 2006 on the harmonisation of certain social legislation relating to road transport and amending Council Regulations (EEC) No 3821/85 and (EC) No 2135/98 and repealing Council Regulation (EEC) No 3820/85 3 |

(Directive 2004/49/EC of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 on safety on the Community's railways and amending Council Directive 95/18/EC on the licensing of railway undertakings and Directive 2001/14/EC on the allocation of railway infrastructure capacity and the levying of charges for the use of railway infrastructure and safety certification (Railway Safety Directive);) |

9 | Fisheries | Council Regulation (EEC) No 2847/93 of 12 October 1993 establishing a control system applicable to the common fisheries policy |

Annex II: Priority areas for the Commission's measurement of administrative burdens deriving from information obligations |

No. | Area | EC Legislation |

10 | Financial Services | Directive 2006/48/EC of the European Parliament and of the Council of 14 June 2006 relating to the taking up and pursuit of the business of credit institutions. |

Directive 2006/49/EC of the European Parliament and of the Council of 14 June 2006 on the capital adequacy of investment firms and credit institutions. |

Directive 2002/83/EC of the European Parliament and of the Council of 5 November 2002 concerning life insurance |

11 | Environment | Regulation (EC) No 1013/2006 of the European Parliament and of the Council of 14 June 2006 on shipments of waste 4 |

Council Directive 96/61/EC of 24 September 1996 concerning integrated pollution prevention and control 5 |

Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE) Directive 2002/96/EC. |

Directive 2000/53/EC of the European Parliament and of the Council of 18 September 2000 on end-of life vehicles |

Directive 2003/105/EC of the European Parliament and of the Council of 16 December 2003 amending Council Directive 96/82/EC on the control of major-accident hazards involving dangerous substances |

12 | Cohesion policy | Council Regulation (EC) No 1105/2003 of 26 May 2003 amending Regulation (EC) No 1260/1999 laying down general provisions on the Structural Funds. |

Council Regulation (EC) No 1260/1999 of 21 June 1999 laying down general provisions on the Structural Funds. |

Commission Regulation (EC) No 621/2004 of 1 April 2004 laying down rules for implementing Council Regulation (EC) No 1164/94 as regards information and publicity measures concerning the activities of the Cohesion Fund. |

13 | Public Procurement 6 | Directive 2004/17/EC of the European Parliament and of the Council of 31 March 2004 coordinating the procurement procedures of entities operating in the water, energy, transport and postal services sectors. |

Directive 2004/18/EC of the European Parliament and of the Council of 31 March 2004 on the coordination of procedures for the award of public work contracts, public supply contracts and public service contracts. |

Commission Regulation (EC) No 1564/2005 of 7 September 2005 establishing standard forms for the publication of notices in the framework of public procurement procedures pursuant to Directives 2004/17/EC and 2004/18/EC of the European Parliament and of the Council (Text with EEA relevance). |

(1) A separate study to measure administrative cost stemming from company law is already in progress. |

(2) The administrative burden related to Council Regulation (EC) No 1782/2003 is measured in a separate study which is ongoing. The results of this study will be available in 2007 and will be taken into account when the regulation will be up for review in 2008. Any reduction in administrative burden resulting from this review will be taken into account for the 25% administrative burden target |

(3) Measurement to focus on the benefits of the new act compared to the old legislation 4) The measurement for this piece of legislation will commence only in 2008 in order to provide an insight into the expected reductions made by the 2006 revision as compared to the 1993 regulation. (5) The Commission is completing a full review of the IPPC directive and will propose a legislative revision before the end of 2007. Administrative burdens have been taken into account as a part of this review and the work of the consultants will therefore primarily focus on identifying and measuring those burdens that exist as a result of Member States' application of the directive. |

(6) Measurements in the public procurement area shall be carried out as an integrated part of the overall intermediate evaluation of these relevant Directives currently scheduled to commence in 2008 |

Annex III Items for fast track actions

Area | Company Law |

Description | Ease requirements regarding written reports to the stockholders in case of merger and division |

EC legislation | Third Council Directive 78/855/EEC of 9 October 1978 based on Article 54 (3) (g) of the Treaty concerning mergers of public limited liability companies and Sixth Council Directive 82/891/EEC of 17 December 1982 based on Article 54 (3) (g) of the Treaty, concerning the division of public limited liability companies |

Reduction measure | Make the requirements voluntary and give stockholders the opportunity to decide whether the document should be drawn up in a national merger or division to align with the provision of the tenth directive |

Area | Agriculture |

Description | Ease the obligations for farmers, collectors and/or processors of energy crops that have to be complied with in order for the farmers to receive support for the cultivation of energy crops |

EC legislation | Commission Regulation (EC) No 1973/2004 |

Reduction measure | Reduce the reporting obligation for the operators and make it possible to replace the obligatory lodging of a security by the operators by another system offering equivalent assurance for the good financial control of the system |

Area | Agriculture |

Description | Ease the requirements concerning the documentary proof to be delivered by operators in order to receive export refunds for exporting certain agricultural produce |

EC legislation | Commission Regulation (EC) No 800/1999 |

Reduction measure | Raise threshold. Article 16(1) requires exporters to deliver a copy of a customs document as proof of importation in a third country in order to get differentiated refunds paid. Under certain conditions the paper copy may be replaced by IT generated information. Article 17 gives Member States the option to waive the requirement of article 16 (1) for refunds up to certain thresholds, depending on the destination. In that case only a transport document is required. To the extent possible, an extension of the waiver in order to cover more situations will be considered |

Area | Statistics |

Description | Ease certain statistical obligations on farmers |

EC legislation | Council Directives 93/23/EEC; 93/24/EEC and 93/25/EEC |

Reduction measure | Reduce frequency of certain agricultural statistics to once a year by merging and simplifying the 3 Directives. More specifically frequencies will be reduced for surveys in Member States with pig populations smaller than 3 million head and cattle population smaller than 1.5 million heads. Furthermore, Member States will be allowed to use sources other than surveys (e.g. the system for the identification and registration of bovine animals) to make the required estimates, thus easing the response burden on farmers |

Area | Statistics |

Description | Ease certain statistical obligations regarding the information society |

EC legislation | Implementing regulation applying (EC) No 808/2004 of the European Parliament and of the Council of 21 April 2004 concerning Community statistics on the information society |

Reduction measure | Simplify the ordinary and sector questionnaire in the annual Commission Regulation that implements regulation 808/2004, thus easing the administrative burdens for respondents. The proposal aims at reducing the volume of statistical questions posed to businesses in the information society. |

Area | Transport |

Description | Ease certain obligations to provide transport statistics |

EC legislation | EEC Council: Regulation No 11 concerning the abolition of discrimination in transport rates and conditions, in implementation of Article 79 (3) of the Treaty establishing the European Economic Community |

Reduction measure | Remove the obligation to provide information on tariffs, agreements, price deals and transport. The proposal will remove outdated requirements (from 1960) for documentation on a series of issues when transporting goods across national borders within the EU. |

Area | Transport |

Description | Ease information obligations in the transport sector |

EC legislation | Council Directive 96/26/EC of 29 April 1996 on admission to the occupation of road haulage operator and road passenger transport operator and mutual recognition of diplomas, certificates and other evidence of formal qualifications intended to facilitate for these operators the right to freedom of establishment in national and international transport operations. |

Reduction measure | Introduce electronic register to enhance exchange of data and allow targeted checks, thereby reducing administrative burdens on businesses. |

Area | Transport |

Description | Ease information obligations in the maritime sector |

EC legislation | Council Directive 96/35/EC of 3 June 1996 on the appointment and vocational qualification of safety advisers for the transport of dangerous goods by road, rail and inland waterway |

Reduction measure | Simplify the administrative procedures both for public authorities (EU or national) and for private bodies. |

Area | Food hygiene |

Description | Exempt small businesses from certain HACCP requirements |

EC legislation | Regulation 852/2004 |

Reduction measure | Exempt mall retailers (butchers, bakers etc.) from certain HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) requirements, thereby not imposing the same burdens on small butchers, bakers, etc. as on large supermarkets.. |

Area | Food hygiene |

Description | Simplify administrative requirements for small fishing vessels |

EC legislation | Regulation 853/2004 |

Reduction measure | Remove unnecessary requirements for small fishing vessels |

[1] Kommissionens arbejdsdokument, KOM(2006) 691: Måling af administrative omkostninger og reduktion af administrative byrder i Den Europæiske Union . Meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget, KOM(2006) 689: En strategisk gennemgang af programmet for bedre lovgivning i Den Europæiske Union .

[2] Pilot project on administrative burdens , WIFO-CEPS, oktober 2006.

[3] Pilot project on administrative burdens , WIFO-CEPS, oktober 2006.

[4] Gelauff, G.M.M. og A.M. Lejour (2005): Five Lisbon highlights: The economic impact of reaching these targets , CPB-dokument 104, CPB, Haag.

[5] EU model - manual , marts 2006, s. 1 (http://ec.europa.eu/governance/impact/docs/sec_2005_0791_anx_10_en.pdf); International Standard Cost Model Manual - measuring and reducing administrative burdens for businesses , oktober 2005, s. 7 (http://www.oecd.org/dataoecd/32/54/34227698.pdf).

[6] International SCM manual : http://www.oecd.org/dataoecd/32/54/34227698.pdf.

[7] Europa-Kommissionen, arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene, bilag til meddelelsen fra 2005 om bedre regulering til gavn for vækst og beskæftigelse i Den Europæiske Union: Minimizing Administrative Costs Imposed by Legislation, Detailed Outline of a Possible EU Net Administrative Cost Model (SEK(2005) 175 af 16.3.2005).

[8] Anvendelsen af standardomkostningsmodellen har ført til betydelige fremskridt med lovgivningsreformer i en række medlemsstater, og dette handlingsprogram tager klart udgangspunkt i disse erfaringer. Standardomkostningsmodellen anvendes i dag af 17 medlemsstater og af OECD (http://www.administrative-burdens.com/).

[9] Jf. arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene: Developing an EU common methodology for assessing administrative costs imposed by EU legislation - Report on the Pilot Phase (april-september 2005) (SEK(2005) 1329), der er vedlagt som bilag til meddelelsen om en fælles EU-metode til vurdering af de administrative omkostninger som følge af lovgivning (KOM(2005) 518 af 21.10.2005).

[10] Jf. http://ec.europa.eu/governance/impact/docs_en.htm.

[11] Jf. f.eks. konsekvensanalysen vedrørende posttjenester (SEK(2006) 1292), der ledsager KOM(2006) 594.

[12] Selv om metodologien er den samme, adskiller projektet med reduktion af administrative byrder sig fra en almindelig konsekvensanalyse. I forbindelse med det her omhandlede projekt skal der foretages en fuldstændig efterfølgende måling af lovgivningen på et bestemt politikområde og på alle lovgivningsniveauer, hvorefter reduktionsmålene skal fastlægges. Ved en konsekvensanalyse måles alle omkostninger og fordele ved mulige løsningsmodeller. Metodologien vedrørende administrative byrder er derimod kun et værktøj til delvis måling, der skal anvendes proportionelt og kun til vurdering af de efterfølgende virkninger af foreslåede lovgivningsmæssige ændringer (marginal tilgang).

[13] SEK (2005) 175.

[14] Det Forenede Kongerige har kortlagt næsten 20 000 forpligtelser mod 1 100 i Danmark og 3 000 i Nederlandene.

[15] Kommissionens arbejdsdokument, KOM(2006) 691: Måling af administrative omkostninger og reduktion af administrative byrder i Den Europæiske Union .

[16] Kommissionen vil dog gennemgå de administrative krav, der stilles til alle støttemodtagere under samhørighedspolitikken. Desuden forhindrer dette handlingsprogram ikke Kommissionen i at tage andre initiativer til reduktion af administrative byrder for borgerne, de offentlige myndigheder og/eller den frivillige sektor.

[17] Jf. EU Model - manual (http://ec.europa.eu/governance/impact/docs/sec_2005_0791_anx_10_en.pdf), der indeholder yderligere tekniske oplysninger.

[18] KOM(2006) 689, s. 10.

[19] Dette skal struktureres gennem et pilotprojekt som foreslået i budgettet for 2007 (budgetpost 26 01 08).

[20] World Bank Group Review of the Dutch Administrative Burden Reduction Program , november 2006. Administrative Simplification in the Netherlands , OECD, 24. november 2006.

[21] Nogle lande har fastsat et generelt "politisk" mål, inden de har opnået resultaterne (Det Forenede Kongerige og Sverige), eller endog inden de er gået i gang med målingsfasen (Nederlandene, Danmark, Tjekkiet og Østrig). Alle disse lande har fastsat et mål på 25 % med undtagelse af Tjekkiet (20 %).

[22] De administrative byrder i forbindelse med Rådets forordning (EF) nr. 1782/2003 måles i en særskilt, igangværende undersøgelse. Resultaterne af denne undersøgelse vil foreligge i 2007 og vil blive taget i betragtning, når forordningen tages op til revision i 2008. En eventuel reduktion af de administrative byrder i forbindelse med revisionen vil blive medregnet i reduktionsmålet på 25 %.

[23] Virkningerne af den reduktion, der opnås gennem det rullende forenklingsprogram, skal også vurderes.

[24] Den interinstitutionelle aftale om bedre lovgivning, december 2003 (EUT C 321 af 31.12.2003, s. 1).

[25] Beregningen af det samlede beløb pågår i øjeblikket.

[26] KOM(2006) 689 af 14.11.2006.

[27] Jf. First progress report on the Simplification Strategy To Improve The Regulatory Environment , arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene, oktober 2006. Det drejer sig f.eks. om følgende politikområder: miljø: revision af direktivet om integreret forebyggelse og bekæmpelse af forurening (IPPC) og anden hertil knyttet lovgivning om industriens emissioner med henblik på øget klarhed og konsistens (navnlig i forbindelse med indberetning) samt strømlining af krav; revision af direktivet om byggevarer med henblik på at klarlægge og reducere de administrative byrder, især for SMV'er, gennem større fleksibilitet i udformningen og anvendelsen af tekniske specifikationer, lempeligere certificeringsregler og fjernelse af gennemførelseshindringer, der indtil nu har hindret et reelt indre marked for byggevarer; statistik: lempelse af de statistiske indberetningskrav til erhvervsdrivende, eventuel fritagelse af SMV'er, under hensyntagen til resultatet af det igangværende pilotprojekt vedrørende måling og reduktion af administrative omkostninger og gennemførlighedsundersøgelsen vedrørende et envejsindsamlingssystem.

[28] Kommissionen vil dog gennemgå de administrative krav, der stilles til alle modtagere af samhørighedsmidler. Denne gennemgang vil kunne fungere som pilotprojekt. Desuden forhindrer dette handlingsprogram ikke Kommissionen i at tage andre initiativer til reduktion af administrative byrder for borgerne, de offentlige myndigheder og/eller den frivillige sektor.