22.6.2006   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 146/4


Rådets konklusioner om kvinders sundhed

(2006/C 146/02)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION:

1.

NOTERER SIG, at Den Europæiske Unions borgere, hvoraf mere end halvdelen er kvinder, lægger stor vægt på det højest mulige sundhedsniveau og betragter dette som en væsentlig forudsætning for høj livskvalitet.

2.

MINDER OM, at

artikel 3, stk. 2, i EF-traktaten og artikel 23 i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder fastsætter, at der skal sikres ligestilling mellem mænd og kvinder på alle områder,

artikel 152 i EF-traktaten fastsætter, at der skal sikres et højt sundhedsbeskyttelsesniveau ved fastlæggelsen og gennemførelsen af Fællesskabets politikker og aktiviteter, og at Fællesskabets indsats skal være et supplement til de nationale politikker og være rettet mod at forbedre folkesundheden og forebygge sygdomme hos mennesker samt imødegå forhold, der kan indebære risiko for menneskers sundhed,

Den 4. december 1997 vedtog Rådet en resolution vedrørende Kommissionens beretning (1) om sundhedssituationen for kvinder i Det Europæiske Fællesskab (2),

Den 9. marts 1997 vedtog Europa-Parlamentet en beslutning om beretningen fra Kommissionen om sundhedssituationen for kvinder i Det Europæiske Fællesskab (3),

Den 28. april 2005 vedtog Europa-Parlamentet en beslutning om modernisering af socialsikringen og udvikling af sundhedspleje af høj kvalitet og opfordrede Kommissionen til at fremlægge en ny rapport om kvinders sundhedssituation i EU (4).

3.

MINDER OM rapporten om fremskridtene i Den Europæiske Union for så vidt angår gennemførelsen af Beijing-handlingsprogrammet, der blev udarbejdet i januar 2005 af det luxembourgske formandskab, og som understregede, at kvinders sundhed stadig er et vigtigt område, og fremhævede, at det er vigtigt at indsamle relevante data.

4.

MINDER OM den strategiske handlingsplan for kvinders sundhed i Europa, der blev godkendt på WHO's møde i København den 5.-7. februar 2001.

5.

ANERKENDER, at sociale determinanter og sundhedsdeterminanter, kliniske manifestationer, terapeutiske metoder, effektivitet og bivirkninger i forbindelse med behandling af sygdomme og lidelser kan være forskellige for kvinder og mænd.

6.

UNDERSTREGER, at det er vigtigt at bevidstgøre befolkningen, men også fagfolk inden for sundhedssektoren om, at kønsaspektet er en vigtig sundhedsdeterminant.

7.

ANERKENDER betydningen af at afhjælpe de uligheder, der kan findes i og mellem medlemsstaterne, ved at tackle sociale og økonomiske sundhedsdeterminanter.

8.

SER MED TILFREDSHED PÅ Kommissionens meddelelse: En køreplan for ligestilling mellem kvinder og mænd — 2006-2010 (5), der anerkender kønsaspektet i forbindelse med sundhed, idet den blandt andet tager sigte på at øge integreringen af kønsaspektet i sundhedspolitikker.

9.

NOTERER SIG, at programmet for Fællesskabets indsats inden for folkesundhed (2003-2008) (6) tager sigte på at beskytte menneskers sundhed og forbedre folkesundheden, hvorved det bidrager til at løse problemer med helbredsmæssige uligheder.

10.

SER MED TILFREDSHED på, at forslaget til Rådets beslutning om særprogrammet »Samarbejde« til gennemførelse af Det Europæiske Fællesskabs syvende rammeprogram for forskning, teknologisk udvikling og demonstration (2007-2013) (7) vil integrere kønsaspektet i sundhedsforskningen.

11.

ANERKENDER behovet for kønsrelateret biomedicinsk forskning samt forskning vedrørende socioøkonomiske determinanter.

12.

ANERKENDER, at selv om kvinder lever længere end mænd, så lever de flere år, hvor deres helbred ikke er godt. Forekomsten og prævalensen af visse sygdomme, som f.eks. osteoporosis, er højere hos kvinder. Andre sygdomme, såsom hjerte-kar-sygdomme, kræft og mentale sundhedsproblemer, påvirker mænd og kvinder forskelligt. Nogle sygdomme, der er tilknyttet fødsel og forplantningsorganer, såsom endometriosis og livmoderhalskræft, vedrører udelukkende kvinder.

13.

UNDERSTREGER, at hjerte-kar-sygdomme hyppigt er årsag til død og er en hyppig årsag til forringet livskvalitet for kvinder i Den Europæiske Union, på trods af at de i nogle medlemsstater ofte anses for at være overvejende mandesygdomme.

14.

NOTERER SIG MED BEKYMRING, at øget rygning blandt kvinder i nogle medlemsstater medfører en betydelig forøget risiko for lungekræft og hjerte-kar-sygdomme.

15.

NOTERER SIG MED BEKYMRING, at det forudses, at depression i nogle medlemsstater vil være den største sygdomsgruppe blandt kvinder inden 2020. Dårlig mental sundhed indvirker på livskvalitet og kan derfor påvirke sygelighed og dødelighed.

16.

ANERKENDER, at usund levevis har en betydelig indvirkning på en lang række sygdomme, og derfor på de muligheder, som fremme af blandt andet sund kost og fysisk aktivitet giver for at reducere hjerte-kar-sygdomme og visse former for kræft.

17.

ER ENIGT I, at forebyggende foranstaltninger, der inddrager kønsaspektet, samt sundhedsfremme og behandling bidrager til at reducere sygelighed og dødelighed som følge af alvorligere sygdomme blandt kvinder, hvorved deres livskvalitet forbedres.

18.

NOTERER SIG, at pålidelige, kompatible og sammenlignelige data om situationen vedrørende kvinders sundhed er af afgørende betydning for at forbedre informationen til offentligheden og fastlægge passende strategier, politikker og indsatser for at sikre et højt sundhedsbeskyttelsesniveau, og at kønsspecifikke data og rapportering er afgørende for politikformulering.

19.

UNDERSTREGER, at der efter næsten ti år er behov for en ny rapport om kvinders sundhedsstatus i den udvidede Europæiske Union.

20.

OPFORDRER medlemsstaterne til at

indsamle kønsspecifikke data vedrørende sundhed, og opdele og analysere statistikker efter køn

tage initiativer til at styrke den viden, som fagfolk inden for generelle områder og på sundhedsområdet har med hensyn til sammenhængen mellem køn og sundhed

fremme sundhed og forebygge sygdom, idet der om nødvendigt tages hensyn til kønsbestemte forskelle

fremme forskning i medicins forskelle virkninger på kvinder og mænd samt kønsbestemt sundhedsforskning

tilskynde til integration af kønsaspektet i sundhedsplejen

undersøge og afhjælpe de sundhedsmæssige uligheder, der således kan være, for at reducere sundhedskløften og sikre lige behandling samt lige adgang til sundhedspleje.

21.

OPFORDRER Europa-Kommissionen til at

integrere kønsaspekterne i sundhedsforskning

støtte udveksling af oplysninger og erfaringer vedrørende god praksis inden for sundhedsfremme og -forebyggelse, der inddrager kønsaspektet

bistå medlemsstaterne ved udvikling af effektive strategier til mindskelse af sundhedsmæssige uligheder med en kønsdimension

fremme og styrke sammenlignelige og kompatible kønsbestemte oplysninger om sundhed i alle medlemsstater og på fællesskabsplan ved hjælp af udarbejdelsen af passende data

forelægge den anden rapport om sundhedssituationen for kvinder i Den Europæiske Union.

22.

OPFORDRER Europa-Kommissionen til at anvende den ekspertise, som Eurostat og det fremtidige Europæiske Institut for Ligestilling mellem Mænd og Kvinder besidder, for at bidrage til indsamling og analyse af data og udveksling af bedste praksis.

23.

OPFORDRER Europa-Kommissionen til at fortsætte samarbejdet med de relevante internationale og mellemstatslige organisationer, navnlig WHO og OECD, for at sikre en effektiv koordinering af aktiviteterne.


(1)  Dok. 8537/97; KOM(97) 224 endelig.

(2)  EFT C 394 af 30.12.1997, s. 1.

(3)  EFT C 175 af 21.6.1999, s. 68.

(4)  A6-0085/2005.

(5)  Dok. 7034/06; KOM(2006) 92 endelig.

(6)  EFT L 271 af 9.10.2002, s. 1.

(7)  Dok. 12736/05.