21.3.2006   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 69/22


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Rådets forordning vedrørende det europæiske overvågningscenter for narkotika og narkotikamisbrug«

KOM(2005) 399 endelig — 2005/0166 (COD)

(2006/C 69/05)

Rådet besluttede den 18. januar 2006 under henvisning til EF-traktatens artikel 262 at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

Det forberedende arbejde henvistes til Den Faglige Sektion for Beskæftigelse, Sociale og Arbejdsmarkedsmæssige Spørgsmål og Borgerrettigheder, som udpegede Jan Olsson til ordfører. Sektionen vedtog sin udtalelse den 14. november 2005.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 423. plenarforsamling den 18.-19. januar 2006, mødet den 18. januar, følgende udtalelse med 33 stemmer for, ingen imod og 1 hverken for eller imod:

1.   Indledning

1.1

I slutningen af oktober 2003 fremlagde Kommissionen et forslag til omarbejdning af Rådets forordning (EØF) nr. 302/93 om oprettelse af et europæisk overvågningscenter for narkotika og narkotikamisbrug (EONN).

Retsgrundlaget var traktatens artikel 308.

1.2

Efter diskussioner i Rådet blev det besluttet at ændre forslagets retsgrundlag til artikel 152, hvilket indebærer medbestemmelse for Europa-Parlamentet. Samtidig blev der på grundlag af diskussionen i Rådet foretaget mindre justeringer i forslaget til forordning, som blev fremlagt i slutningen af august 2005.

2.   Generelle bemærkninger

2.1

EØSU udtalte sig om det første forslag i oktober 2004. (1) Samme principielle synspunkter, som blev fremlagt dengang, ligger til grund for denne udtalelse, især at de organisationer i civilsamfundet, som arbejder med narkotikaspørgsmål, skal inddrages i EONN's arbejde.

2.2

EØSU ser positivt på det ændrede retsgrundlag for forslaget. Virkelige konsultationer med Europa-Parlamentet er naturligt i dette tilfælde, ikke mindst for at garantere offentlighedens indsigt i myndigheden. Parlamentet får ifølge det nye forslag (2) udvidede beføjelser, blandt andet til at udpege to uafhængige eksperter med særlig kompetence inden for narkotikaområdet til bestyrelsen. Udvalget anbefaler på det kraftigste, at de to uafhængige eksperter skal være fra ngo'er med opgaver inden for narkotikaområdet.

2.3

EØSU henviser også til udkastet til interinstitutionel aftale om rammebestemmelser for EU's tilsynsmyndigheder, hvor det hedder, at myndighederne skal tilrettelægges på en sådan måde, at man sikrer de berørte parters deltagelse, og at der er god gennemsigtighed i virksomheden. (3) Blandt andet skal repræsentanter for berørte parter vælges som bestyrelsesmedlemmer. I den sammenhæng henvises bl.a. til hvidbogen om EU's styreformer.

3.   Særlige bemærkninger til nogle artikler i forordningen

3.1   Artikel 5 — Europæisk informationsnet

Det europæiske net består af nationale kontaktpunkter, som udgør en forbindelse mellem medlemsstaterne og centret. Kontaktpunkterne skal indsamle og analysere information på nationalt niveau på grundlag af retningslinjer udstukket af centret. Kontaktpunkterne modtager også årlige bidrag fra EU til sit arbejde, som reguleres gennem en »grant agreement for action«.

Udvalget henstiller, at centret i sine retningslinjer og overenskomster med medlemsstaten fastlægger, at kontaktpunkterne skal samarbejde med nationale organisationer, herunder også ngo'er, som arbejder inden for narkotikaområdet.

Dette bør også klart angives i artikel 5, punkt 2, litra a) ved at ændre tredje punktum: »De indsamler og analyserer på nationalt plan og i samarbejde med eksperter og organisationer på området alle relevante oplysninger om narkotika og narkotikamisbrug og om de iværksatte politikker og foranstaltninger.«

3.2   Artikel 20 — samarbejde med andre nationale og internationale organisationer og organer

Ifølge forordningen skal centret aktivt søge samarbejde med internationale organisationer og andre statslige eller ikke-statslige organer med opgaver på narkotikaområdet, især i Europa. Samarbejdet skal formaliseres i en ordning mellem berørte myndigheder og organisationer, som Kommissionen skal udtale sig om. De internationale organisationer kan også indbydes til at deltage som observatører i bestyrelsen.

Med henblik på at sikre, at disse organisationer deltager på en mere systematisk og regelmæssig måde, foreslår udvalget, at der oprettes et samarbejdsorgan på grundlag af forordningen. Det kan angives i artikel 20 ved at tilføje: »Centret nedsætter en kontaktgruppe med repræsentanter for organisationer med opgaver inden for narkotikaområdet med henblik på samråd om, hvordan samarbejdet skal tilrettelægges.«

Bruxelles, den 18. januar 2006

Anne-Marie SIGMUND

Formand for

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


(1)  Udtalelse om »Forslag til Rådets forordning vedrørende det europæiske overvågningscenter for narkotika og narkotikamisbrug«, hovedordfører: Jan Olsson, EUT C 120, 20. maj 2005.

(2)  KOM(2005) 399 endelig, artikel 9.

(3)  KOM(2005) 59 endelig og KOM(2002) 718 endelig.