3.6.2005   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 136/32


Meddelelse i henhold til artikel 27, stk. 4, i Rådets forordning (EF) nr. 1/2003 i sag COMP/E-2/38.381 — De Beers/ALROSA

(2005/C 136/13)

(EØS-relevant tekst)

1.   Indledning

(1)

Europa-Kommissionen har modtaget to sæt tilsagn, der er afgivet formelt af henholdsvis De Beers-koncernen (»De Beers«) og ALROSA Company Limited (»ALROSA«) i forbindelse med Kommissionens undersøgelse efter traktatens artikel 81 og 82 og EØS-aftalens artikel 53 og 54 af handelsaftalen mellem disse to selskaber.

(2)

Med denne meddelelse vil Kommissionens markedsteste De Beers' og ALROSA's foreslåede tilsagn, der tager sigte på at fjerne de konkurrencemæssige betænkeligheder, som Kommissionen gav udtryk for i sin foreløbige vurdering med hensyn til den anmeldte handelsaftale. Med forbehold af resultatet af denne markedstest vil Kommissionen vedtage en beslutning i henhold til artikel 9, stk. 1, i Rådets forordning (EF) nr. 1/2003 af 16. december 2002 om gennemførelse af konkurrencereglerne i traktatens artikel 81 og 82 (1). I en sådan beslutning vil den ikke konkludere, om der har været eller stadig er tale om en overtrædelse.

2.   Resumé af sagen

(3)

Den 5. marts 2002 forelagde De Beers og ALROSA Europa-Kommissionen en anmeldelse efter forordning nr. 17 af en handelsaftale af 17. december 2001. Ifølge aftalen skulle ALROSA i en periode på fem år levere rådiamanter til De Beers til en værdi af 800 mio. USD om året. På anmeldelsestidspunktet repræsenterede dette beløb ca. halvdelen af ALROSA's produktion og svarede i praksis til de mængder rådiamanter, som ALROSA i de foregående år havde eksporteret fra det tidligere Sovjetunionen gennem tilsvarende handelsaftaler med De Beers. I handelsaftalen i den foreliggende sag er det fastsat, at dens gennemførelse er betinget af, at Europa-Kommissionen bekræfter, at den ikke er i strid med traktatens artikel 81 og 82.

(4)

De Beers er verdens største diamantmineselskab, som ud over sine helejede diamantminer i Sydafrika har indgået joint ventures om produktion med Botswanas, Namibias og Tanzanias regering. Selskabet har verdensomspændende interesser i forbindelse med efterforskning, brydning, udvinding, vurdering, markedsføring, forhandling, slibning og polering af rådiamanter og salg af smykker og dækker således hele diamantkæden fra minen til forbrugerne.

(5)

ALROSA er verdens næststørste diamantmineselskab og tegner sig for over 98 % af den russiske diamantproduktion. Rusland er værdimæssigt set verdens næststørste diamantproducerende land efter Botswana. ALROSA har interesser overalt i Den Russiske Føderation i forbindelse med efterforskning, brydning, udvinding, vurdering, slibning og polering af rådiamanter samt produktion af smykker.

(6)

Den 14. januar 2003 indledte Kommissionen en procedure efter traktatens artikel 81 over for ALROSA og efter traktatens artikel 81 og 82 over for De Beers med hensyn til den handelsaftale, der blev anmeldt den 5. marts 2002. Selskaberne fik i denne forbindelse indsigt i Kommissionens sagsakter.

(7)

Parterne fik den 1. juli 2003 tilsendt supplerende klagepunktsmeddelelser, hvis eneste formål var at udvide klagepunktsmeddelelserne af 14. januar 2003 med retsgrundlaget i EØS-aftalens artikel 53 og 54.

(8)

De klagepunktsmeddelelser, der er omhandlet under nr. 6 og 7, skal betragtes som den foreløbige vurdering i henhold til artikel 9, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1/2003.

(9)

Ifølge den foreløbige vurdering indtager De Beers en dominerende stilling på verdensmarkedet for rådiamanter. De Beers ville ved at indgå den anmeldte handelsaftale med sin største konkurrent ALROSA få kontrol over en betydelig forsyningskilde på markedet for rådiamanter, hvilket ville give selskabet mulighed for at opnå yderligere andele af dette marked og få adgang til et større diamantudbud, som det ellers ikke ville have adgang til. Herved ville ALROSA også blive fjernet som forsyningskilde på markedet uden for Rusland, og dette ville øge De Beers' eksisterende markedsstyrke og dermed forhindre, at konkurrencen på markedet for rådiamanter kunne skærpes eller opretholdes.

(10)

Ifølge den foreløbige vurdering ville verdens største diamantproducent De Beers igennem den anmeldte handelsaftale også fungere som distributør af omkring halvdelen af sin største konkurrents produktion. I betragtning af, at de omsatte mængder ville være betydelige, og at aftalen er indgået mellem de to største virksomheder på markedet for rådiamanter, ville konkurrencen på dette marked blive svækket betydeligt.

3.   Tilsagn

3.1.   De foreslåede tilsagn

(11)

De parter, som proceduren omfatter, besvarede Kommissionens klagepunkter skriftligt den 31. marts 2003 og forsvarede deres argumenter mundtligt på en høring den 7. juli 2003, hvor de understregede, at de var uenige i Kommissionens foreløbige vurdering. De har dog foreslået en række tilsagn, der tager sigte på at fjerne Kommissionens betænkeligheder. Disse tilsagn er kort gengivet i det følgende og findes desuden i deres helhed på engelsk på Kommissionens websted for konkurrence: http://europa.eu.int/comm/competition/antitrust/cases

(12)

De Beers og ALROSA forpligter sig til gradvis at nedsætte deres indbyrdes salg af rådiamanter og til at begrænse ALROSA's årlige salg af rådiamanter til De Beers til følgende maksimumbeløb:

År

Maksimumleverance (mio. USD)

2005

700

2006

625

2007

550

2008

475

2009

400

2010

275

(13)

De Beers og ALROSA forpligter sig desuden til ikke at lade ALROSA's salg af rådiamanter til De Beers overstige 275 mio. USD årligt i 2011 og frem.

(14)

De Beers og ALROSA forpligter sig også til at gennemføre tilsagnene ved at indgå en handelsaftale, som principielt (især prisbestemmelser, sortering og vurdering) svarer til den anmeldte handelsaftale, men som forpligter ALROSA til ikke at sælge rådiamanter til De Beers og De Beers til ikke at aftage rådiamanter fra ALROSA i større mængder end anført i betragtning nr. 12 og 13.

(15)

De Beers og ALROSA vil hver især udpege en uafhængig tredjemand, som skal kontrollere, at deres respektive forpligtelser overholdes. Udnævnelsen af den uafhængige tredjemand samt dennes mandat skal godkendes af Kommissionen, som årligt skal have forelagt en særskilt rapport for hvert af selskaberne om, hvorvidt de efterkommer tilsagnene.

4.   Kommissionens hensigt

(16)

Med forbehold af resultatet af denne markedstest har Kommissionen til hensigt at vedtage en beslutning efter artikel 9, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1/2003. I henhold til artikel 27, stk. 4, i forordning nr. 1/2003 opfordrer den derfor andre interesserede parter til at fremsætte bemærkninger senest en måned efter offentliggørelsen af denne meddelelse.

(17)

Andre interesserede parter anmodes også om at fremlægge deres bemærkninger i en version, der ikke er fortrolig, og hvori forretningshemmeligheder og andre fortrolige passager er slettet og eventuelt erstattet af et resumé, der ikke er fortroligt, eller af ordene »[forretningshemmeligheder]« eller »[fortroligt]«.

(18)

Bemærkningerne bedes sendt til Kommissionen med e-mail (COMP-GREFFE-ANTITRUST@cec.eu.int), med fax ((32-2) 295 01 28) eller med post til nedenstående adresse med angivelse af referencen »COMP/E-2/A.38.381/De Beers/Alrosa«:

Europa-Kommissionen

Generaldirektoratet for Konkurrence

Registreringskontoret for Kartelsager

B-1049 Bruxelles


(1)  EFT L 1 af 4.1.2003, s. 1.