52005PC0088

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om EF-statistikker over udenlandske datterselskabers struktur og aktiviteter /* KOM/2005/0088 endelig udg. - COD 2005/0016 */


Bruxelles, den 15.3.2005

KOM(2005) 88 endelig

2005/0016 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om EF-statistikker over udenlandske datterselskabers struktur og aktiviteter

(forelagt af Kommissionen)

BEGRUNDELSE

1. Baggrund

Den økonomiske globalisering berører virksomhederne, og statistikker er derfor et nødvendigt hjælpemiddel for medlemsstaternes og EU's politiske beslutningstagere, når de skal udarbejde egnede politikker og for virksomhederne, når de skal vurdere den løbende udvikling. Hertil kommer, at der er behov for statistikker til en række andre formål, f.eks. til belysning af det indre markeds virkemåde og gennemførelsen af GATS[1].

Medlemsstaternes frivillige indsamling af data om udenlandske datterselskabers struktur og aktiviteter har vist, at det er muligt at indsamle sådanne data. I forbindelse med erhvervsstrukturstatistik er der blevet indsamlet statistikker over udenlandske datterselskaber i indlandet (ind-FATS) ved at opdele virksomhedsstatistikken efter de kontrollerende udenlandske foretagenders nationalitet. Der er også blevet indsamlet data til ind-FATS i forbindelse med betalingsbalancestatistik ved at generere data til datasæt, hvori udenlandske direkte investeringer har nået et niveau, som kan sammenlignes med udenlandsk kontrol. Data til ud-FATS (statistik over aktiviteter, der udøves af datterselskaber i udlandet) indsamles udelukkende på frivillig basis i forbindelse med betalingsbalancestatistik. De bygger også på afledninger af de variabler, der indsamles vedrørende udenlandske direkte investeringer i forbindelse med de udenlandske datterselskaber, som kontrolleres af den direkte investor.

Alle EU15-medlemsstater leverede data til ind-FATS i den ene eller anden statistiske sammenhæng, men det var ikke muligt at beregne EU-15 aggregater, da disse data med hensyn til dækning, variabler og metodologi var forskellige fra medlemsstat til medlemsstat. Da det er vigtigt for alle brugere at råde over EU-aggregater, var det nødvendigt at harmonisere indsamlingen af data til ind-FATS for at kunne opstille fælles retningslinjer for udarbejdelsen af konsistente FATS. Hvad angår ud-FATS er der kun ni medlemsstater, som indsamler data på frivillig basis.

Den foreslåede forordning indeholder nærmere bestemmelser om, hvilke data der skal leveres, mens det er op til medlemsstaterne at afgøre, hvordan disse data bedst tilvejebringes.

Forslaget om FATS er resultatet af talrige konsultationer og møder med medlemsstaterne, hvoraf et stort flertal kan tilslutte sig det.

2. Forordningens indhold

Forordningen indeholder to fælles moduler for henholdsvis ind-FATS (bilag 1) og ud-FATS (bilag 2).

Det fælles modul for ind-FATS (bilag 1) er i stor udstrækning baseret på data, der er indsamlet inden for rammerne af Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 58/97 om statistik over erhvervsstrukturer. Ved at indsamle de forskellige karakteristika er det muligt at måle omfanget og graden af globalisering i det indre marked og levere oplysninger om kapitalbevægelser, direkte investering og teknologi. Den direkte forbindelse til erhvervsstrukturstatistikken gør det muligt at sammenligne udenlandsk kontrollerede virksomheder med nationalt kontrollerede virksomheder. Man kan således let analysere forskelle i produktivitet, resultater og indtjening såvel som indvirkningen på den økonomiske effektivitet målt i vækst, beskæftigelse og forskning og udvikling.

Aktivitetsopdelingen, der er baseret på NACE[2] giver oplysninger om fordelingen af den udenlandske kontrol i det indberettende lands økonomi og bestemte sektorers internationale konkurrenceevne. Af opdelingen efter kontrollerende land fremgår det, hvilken betydning bestemte lande har som hjemsted for foretagender, der kontrollerer datterselskaberne i EU-medlemsstaterne, og hvilken tiltrækningskraft de enkelte medlemsstater har.

Det fælles modul for ud-FATS (bilag 2) indeholder også en opdeling af de udenlandske datterselskaber i udlandet efter værtsland og efter aktivitet. De foreslåede karakteristika er opdelt på samme måde som for udenlandske direkte investeringer i forslaget til forordning om betalingsbalancestatistik. Medlemsstaternes indvendinger mod en tidligere version, der blev forelagt for Udvalget for det Statistiske Program i september 2003, medførte, at alle de i bilag II omhandlede karakteristika om ud-FATS vil blive gjort til genstand for pilotundersøgelser.

Da de af brugerne ønskede oplysninger om ind-FATS rækker videre end forordningsforslagets dækningsområde, er det planen, at der skal gennemføres pilotundersøgelser til vurdering af mulighederne for at indsamle mere detaljerede data. Hvad angår ud-FATS, er hele bilag 2 nu omfattet af pilotundersøgelser som følge af medlemsstaternes modstand mod en tidligere version, som blev forelagt for Udvalget for det Statistiske Program i september 2003.

Forordningsforslaget har været indgående drøftet med repræsentanter for medlemsstaterne og kandidatlandene i den fælles FATS-arbejdsgruppe. FATS-arbejdsgruppen omfatter begge grupper af dataleverandører, nemlig de nationale statistiske institutter, der indsamler FATS-data til erhvervsstrukturstatistikken, og centralbankerne, der leverer data til betalingsbalancestatistik. Forslaget har også været drøftet i CMFB[3] og i BSDG[4] med medlemsstaterne og kandidatlandene og har generelt fået en positiv modtagelse. Begge moduler er blevet udarbejdet efter omfattende konsultationer med medlemsstaterne, som kan gå ind for både indholdet og listerne.

2005/0016 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om EF-statistikker over udenlandske datterselskabers struktur og aktiviteter (EØS-relevant tekst)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 285, stk. 1,

under henvisning til forslag fra Kommissionen[5],

efter høring af Den Europæiske Centralbank i overensstemmelse med traktatens artikel 105, stk. 4[6],

efter proceduren i traktatens artikel 251[7], og

ud fra følgende betragtninger:

(1) Regelmæssige EF-statistikker af god kvalitet over udenlandske datterselskabers struktur og aktiviteter i hele økonomien er en væsentlig forudsætning for en tilfredsstillende vurdering af udenlandsk ejede foretagenders indflydelse på Den Europæiske Unions økonomi. Sådanne statistikker vil gøre det lettere at overvåge det indre markeds effektivitet og økonomiernes gradvise integrering som led i globaliseringen. Multinationale selskaber spiller i denne forbindelse en fremtrædende rolle, men små og mellemstore virksomheder kan også blive berørt af udenlandsk kontrol.

(2) Gennemførelsen og revisionen af den almindelige overenskomst om handel med tjenesteydelser (GATS) og aftalen om handelsrelaterede intellektuelle ejendomsrettigheder (TRIPs), samt de igangværende og fremtidige forhandlinger af nye aftaler kræver, at der tilvejebringes relevante statistiske oplysninger.

(3) Når der som led i liberaliseringsprocessen skal udarbejdes politikker inden for økonomi, konkurrence, erhvervsliv, forskning, teknologisk udvikling og beskæftigelse, er det nødvendigt at råde over statistikker over udenlandske datterselskaber for at kunne måle den udenlandske kontrols direkte og indirekte virkninger for beskæftigelsen, lønningerne og produktiviteten i bestemte lande og sektorer.

(4) De oplysninger, der kan leveres i henhold til den eksisterende fællesskabslovgivning, eller som foreligger i medlemsstaterne, er utilstrækkelige, uegnede eller ikke tilstrækkeligt sammenlignelige til at kunne anvendes som grundlag for Kommissionens arbejde.

(5) I Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. …/…[8] fastsættes fælles regler for systematisk udarbejdelse af fællesskabsstatistikker over betalingsbalance, international handel med tjenester og udenlandske direkte investeringer. Da betalingsbalancestatistikken kun delvis omfatter de data, som indgår i GATS-overenskomsten, er det vigtigt, at der regelmæssigt udarbejdes detaljerede statistikker over udenlandske datterselskaber.

(6) I Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 58/97 af 20. december 1996 om statistik over erhvervsstrukturer[9] og forordning (EØF) nr. 696/93 af 15. marts 1993 om de statistiske enheder til observation og analyse af det produktive system i Det Europæiske Fællesskab[10] er der fastlagt fælles regler for indsamling, udarbejdelse, indberetning og evaluering af EF-statistikker over de europæiske virksomheders struktur og aktiviteter.

(7) Opstillingen af nationalregnskaber efter Rådets forordning (EF) nr. 2223/96[11] af 25. juni 1996 om det europæiske national- og regionalregnskabssystem i Det Europæiske Fællesskab kræver sammenlignelige, fuldstændige og pålidelige virksomhedsstatistikker over udenlandske datterselskaber.

(8) De generelle regler for udarbejdelse af internationale sammenlignelige statistikker over udenlandske datterselskaber er samlet i De Forenede Nationers (FN) manual om statistikker over international handel med tjenester, Den Internationale Valutafonds (IMF) betalingsbalancemanual (5. udgave) og Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udviklings (OECD) benchmark-definition af udenlandske direkte investeringer.

(9) Udarbejdelsen af specifikke EF-statistikker er omfattet af bestemmelserne i forordning (EF) nr. 322/97[12].

(10) Målene for denne forordning, nemlig indførelsen af fælles statistiske standarder for udarbejdelse af sammenlignelige statistikker over udenlandske datterselskaber, kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne og kan derfor på grund af foranstaltningens omfang og virkninger bedre gennemføres på fællesskabsplan. Fællesskabet kan derfor træffe foranstaltninger i overensstemmelse med subsidiaritetsprincippet, jf. traktatens artikel 5. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke ud over, hvad der er nødvendigt for at nå disse mål.

(11) De nødvendige foranstaltninger til gennemførelse af denne forordning bør vedtages i overensstemmelse med Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen[13].

(12) Udvalget for Det Statistiske Program og Udvalget for Penge-, Kreditmarkeds- og Betalingsbalancestatistik er blevet hørt.

UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:

Artikel 1

Formål

Denne forordning fastlægger fælles retningslinjer for systematisk udarbejdelse af EF-statistikker over udenlandske datterselskabers struktur og aktiviteter.

Artikel 2

Definitioner

I denne forordning forstås ved:

"Udenlandsk datterselskab": et foretagende, som er beliggende i det indberettende land, og som kontrolleres af en institutionel enhed, der ikke er beliggende i det indberettende land, eller et foretagende, som ikke er beliggende i det indberettende land, og som kontrolleres af en institutionel enhed, der er beliggende i det indberettende land.

"Kontrol": mulighed for at fastlægge et foretagendes generelle politik ved om nødvendigt at vælge en passende bestyrelse. Foretagende A anses for at være kontrolleret af en institutionel enhed B, når B enten direkte eller indirekte kontrollerer over halvdelen af aktionærernes stemmerettigheder eller over halvdelen af aktierne.

"Udenlandsk kontrol": den kontrollerende institutionelle enhed er beliggende i et land, som er forskelligt fra det land, hvor den kontrollerende institutionelle enhed er beliggende.

"Afdelinger": lokale enheder, som ikke har nogen selvstændig juridisk personlighed, og som er underlagt udenlandsk ejede foretagender. De betragtes som kvasi-foretagender.

"Statistik over udenlandske datterselskaber": statistiske oplysninger om udenlandske datterselskabers generelle aktiviteter.

"Statistik over udenlandske datterselskaber i indlandet": statistiske oplysninger om de aktiviteter, som udøves af udenlandske datterselskaber, der er beliggende i den indberettende økonomi.

"Statistik over udenlandske datterselskaber i udlandet": statistiske oplysninger om de aktiviteter, som udøves af de datterselskaber i udlandet, der kontrolleres af den indberettende økonomi.

"Øverste kontrollerende institutionelle enhed": den institutionelle enhed, som i kæden af enheder, der udøver kontrol over et udenlandsk datterselskab, ikke kontrolleres af nogen anden institutionel enhed.

"Foretagende", "lokal enhed" og "institutionel enhed": hvert af disse begreber anvendes i den betydning, de tillægges i forordning (EØF) nr. 696/93 af 15. marts 1993[14] om de statistiske enheder til observation og analyse af det produktive system i Det Europæiske Fællesskab.

Artikel 3

Indberetning af oplysninger

Medlemsstaterne indberetter data til Kommissionen (Eurostat) om de udenlandske datterselskaber på grundlag af de karakteristika, de økonomiske aktiviteter og den geografiske opdeling, som er omhandlet i bilag I, II og III.

Artikel 4

Datakilder

1. Medlemsstaterne kan under anvendelse af de kilder, de anser for relevante, indsamle de oplysninger, der kræves i medfør af denne forordning, såfremt oplysningerne opfylder de kvalitetskrav, som er anført i artikel 6.

2. Indberetningspligtige fysiske og juridiske personer overholder ved indberetningen de tidsfrister og følger de definitioner, der i overensstemmelse med denne forordning er fastlagt af de nationale institutioner, som er ansvarlige for indsamlingen af data i medlemsstaterne.

3. Hvis det er urimeligt omkostningskrævende at indsamle de krævede data, kan der indberettes bedste skøn.

Artikel 5

Pilotundersøgelser

1. Kommissionen udarbejder et program for pilotundersøgelser, der på frivillig basis gennemføres af de nationale myndigheder som defineret i artikel 2 i Rådets forordning (EF) nr. 322/97 med henblik på at undersøge mulighederne for og omkostninger ved at indsamle data om yderligere variabler og niveauer i statistikkerne over udenlandske datterselskaber i udlandet og indsamle data om statistikker over udenlandske datterselskaber i udlandet.

2. Kommissionens program for pilotundersøgelser skal være i overensstemmelse med bilag og I og II.

3. På grundlag af konklusionerne af disse pilotundersøgelser vedtager Kommissionen de nødvendige gennemførelsesforanstaltninger i overensstemmelse med proceduren i forordningens artikel 10, stk. 2.

4. Pilotundersøgelserne skal være afsluttet senest tre år efter forordningens ikrafttræden.

Artikel 6

Kvalitetskriterier og -rapporter

1. Medlemsstaterne træffer alle nødvendige foranstaltninger for at sikre, at kvaliteten af de fremsendte oplysninger opfylder de fælles kvalitetsstandarder.

2. Medlemsstaterne forelægger en rapport for Kommissionen (Eurostat) om kvaliteten af de fremsendte oplysninger (herefter benævnt "kvalitetsrapport").

3. De fælles kvalitetsstandarder samt kvalitetsrapporternes indhold fastlægges af Kommissionen i overensstemmelse med proceduren i artikel 10, stk. 2.

4. Kommissionen vurderer kvaliteten af de indberettede data på grundlag af de af medlemsstaterne forelagte kvalitetsrapporter og fastlægger hyppigheden af disse rapporter.

Artikel 7

Vejledning

I nært samarbejde med medlemsstaterne offentliggør Kommissionen en vejledning, som indeholder yderligere retningslinjer for de EF-statistikker, der udarbejdes i overensstemmelse med denne forordning.

Artikel 8

Tidsplan og undtagelser

1. Medlemsstaterne udarbejder dataene i overensstemmelse med tidsplanen i bilag I.

2. I løbet af en overgangsperiode på højst fire år at regne fra det første referenceår kan Kommissionen indrømme medlemsstaterne undtagelsesordninger, hvis deres nationale statistiske systemer kræver store tilpasninger.

Artikel 9

Gennemførelsesforanstaltninger

Gennemførelsesbestemmelserne til denne forordning vedtages efter proceduren i artikel 10, stk. 2. Bestemmelserne vedrører navnlig:

tilpasningen til økonomiske og tekniske ændringer i indsamlingen og den statistiske bearbejdning af data og bearbejdningen og indberetningen af resultater

i givet fald tilpasning af definitioner til økonomiske og metodologiske ændringer

tilpasning af detaljeringsniveauet i bilag I, II og III

fastsættelse af passende fælles kvalitetsstandarder og kvalitetsrapporternes indhold

fastsættelse af passende format og fremgangsmåde i forbindelse med medlemsstaternes indberetning af resultater

gennemførelse af resultaterne af pilotundersøgelserne.

Artikel 10

Udvalgsprocedure

1. Kommissionen bistås af Udvalget for det Statistiske Program, der er nedsat ved afgørelse 89/382/EØF, Euratom[15].

2. Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 5 og 7 i afgørelse 1999/468/EF i overensstemmelse med samme afgørelses artikel 8.

Det tidsrum, der nævnes i artikel 5, stk. 6, i afgørelse 1999/468/EF, fastsættes til tre måneder.

3. Udvalget vedtager selv sin forretningsorden.

4. Den Europæiske Centralbank og de nationale centralbanker kan deltage i udvalgets møder som observatører.

Artikel 11

Samarbejde med Udvalget for Penge-, Kreditmarkeds- og Betalingsbalancestatistik

Ved gennemførelsen af denne forordning indhenter Kommissionen udtalelse fra Udvalget for Penge-, Kreditmarkeds- og Betalingsbalancestatistik, der blev nedsat ved Rådets afgørelse 91/115/EEC[16]., i alle spørgsmål, som falder ind under udvalgets kompetenceområde, navnlig angående foranstaltninger til tilpasning til økonomiske og tekniske ændringer i indsamlingen og den statistiske bearbejdning af data og bearbejdningen og indberetningen af resultater.

Artikel 12

Rapport om gennemførelsen

Senest fem år efter denne forordnings ikrafttræden forelægger Kommissionen en rapport for Europa-Parlamentet og Rådet om forordningens gennemførelse. Rapporten skal bl.a. indeholde:

en vurdering af kvaliteten af de udarbejdede statistikker

en vurdering af de producerede statistikkers nytteværdi for Fællesskabet, medlemsstaterne, leverandørerne og brugerne af de statistiske oplysninger i forhold til omkostningerne ved at udarbejde dem

en vurdering af fremgangen i pilotundersøgelserne og af gennemførelsen heraf

en redegørelse for mulige forbedringer og ændringer, der anses for nødvendige på baggrund af de opnåede resultater, og de omkostninger, der er forbundet hermed.

Artikel 13

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den

På Europa-Parlamentets vegne På Rådets vegne

Formand Formand

BILAG I

FÆLLES MODUL FOR STATISTIK OVER UDENLANDSKE DATTERSELSKABER I INDLANDET

Afsnit 1

Statistisk enhed

De statistiske enheder omfatter foretagender og alle afdelinger, som er under udenlandsk kontrol, jf. definitionen i artikel 2.

Afsnit 2

Karakteristika

Der udarbejdes følgende karakteristika, jf. definitionerne i bilaget til Kommissionens forordning (EF) nr. 2700/98 af 17. december 1998 om definitioner af variabler til brug for udarbejdelse af statistik over erhvervsstrukturer [17]:

Kode | Titel |

11 11 0 | Antal foretagender |

12 11 0 | Omsætning |

12 12 0 | Produktionsværdi |

12 15 0 | Værditilvækst i faktorpriser |

13 11 0 | Samlet køb af varer og tjenesteydelser |

13 12 0 | Køb af varer og tjenesteydelser med henblik på videresalg i uændret stand |

13 31 0 | Personaleudgifter |

15 11 0 | Bruttoinvesteringer i materielle anlægsaktiver |

16 11 0 | Antal beskæftigede |

22 11 0 | Samlede udgifter til intern FoU (*) |

22 12 0 | Samlet personale inden for FoU (*) |

Hvis data om antallet af beskæftigede ikke foreligger, anvendes i stedet antal lønmodtagere (kode 16 13 0).

Variablerne samlede udgifter til intern FoU (kode 22 11 0) og samlet personale inden for FoU (kode 22 12 0) skal kun udarbejdes for aktiviteterne i hovedafdeling C, D, E og F i NACE.

For hovedafdeling J i NACE udarbejdes kun antal foretagender, omsætning (**) og antal beskæftigede (eller i stedet antal lønmodtagere).

Afsnit 3

Detaljeringsniveau

Dataene leveres efter "øverste kontrollerende institutionelle enhed" på niveau 2-IN i den geografiske opdeling kombineret med niveau 3 i aktivitetsopdelingen som angivet i bilag III og niveau 3 i den geografiske opdeling kombineret med aktiviteten i alt.

Afsnit 4

Første referenceår og indberetningshyppighed

1. Det første referenceår, for hvilket der skal udarbejdes årlige statistikker, er det kalenderår, hvor denne forordning træder i kraft.

2. Medlemsstaterne leverer herefter data for hvert kalenderår.

Afsnit 5

Indberetning af resultater

Resultaterne indberettes senest 20 måneder efter udløbet af referenceåret.

Afsnit 6

Rapporter og pilotundersøgelser

1. Medlemsstaterne forelægger Kommissionen en rapport om definitionen, strukturen og tilgængeligheden af de statistiske data, som skal udarbejdes i forbindelse med dette fælles modul.

2. Angående det detaljeringsniveau, der anvendes i dette bilag, iværksætter Kommissionen i henhold til artikel 5 i nærværende forordning pilotundersøgelser, som foretages af de nationale myndigheder, jf. definitionen i artikel 2 i Rådets forordning (EF) nr. 322/97.

3. Pilotundersøgelserne foretages for at vurdere, om det er gennemførligt at tilvejebringe sådanne data, samtidig med at fordelene ved at råde over disse data afvejes mod omkostningerne ved dataindsamlingen og den byrde, der pålægges virksomhederne.

4. Der vil blive foretaget pilotundersøgelser af følgende karakteristika:

Kode | Titel |

Eksport af varer og tjenester |

Import af varer og tjenester |

Eksport af varer og tjenesteydelser inden for gruppen |

Import af varer og tjenesteydelser inden for gruppen |

5. Der vil også blive gennemført pilotundersøgelser for at fastslå, om det er muligt at udarbejde data om aktiviteterne i hovedafdeling M, N og O i NACE og data vedrørende variablerne "samlede udgifter til intern FoU" (kode 22 11 0) og "samlet personale inden for FoU" (kode 22 12 0) for så vidt angår aktiviteterne i hovedafdeling G, H, I, J, K, M, N og O i NACE. Der vil også blive foretaget pilotundersøgelser for at vurdere relevansen og gennemførligheden af samt omkostningerne ved den i afsnit 2 nævnte opdeling af data i størrelsesklasser på basis af antallet af beskæftigede.

BILAG II

FÆLLES MODUL FOR STATISTIK OVER UDENLANDSKE DATTERSELSKABER I UDLANDET

Afsnit 1

Statistisk enhed

De statistiske enheder omfatter foretagender og alle afdelinger i udlandet, som kontrolleres af en institutionel enhed, der er beliggende i den indberettende økonomi, jf. definitionerne i artikel 2.

Afsnit 2

Pilotundersøgelser

Angående det detaljeringsniveau, der anvendes i dette bilag, iværksætter Kommissionen i henhold til artikel 5 i nærværende forordning pilotundersøgelser, som foretages af de nationale myndigheder som defineret i artikel 2 i Rådets forordning (EF) nr. 322/97.

Pilotundersøgelserne foretages for at vurdere, om det er relevant og gennemførligt at tilvejebringe sådanne data, samtidig med at fordelene ved at råde over disse data afvejes mod omkostningerne ved dataindsamlingen og den byrde, der pålægges virksomhederne.

Afsnit 3

Karakteristika

Der vil blive foretaget pilotundersøgelser vedrørende indsamlingen af følgende karakteristika, som er defineret i bilaget til Kommissionens forordning (EF) nr. 2700/98 af 17. december 1998 om definitioner af variabler til brug for udarbejdelse af statistik over erhvervsstrukturer[18]:

Kode | Titel |

12 11 0 | Omsætning |

16 130 | Antal ansatte: |

11 11 0 | Antal firmaer |

13 31 0 | Personaleudgifter |

Eksport af varer og tjenester |

Import af varer og tjenester |

Eksport af varer og tjenesteydelser inden for gruppen |

Import af varer og tjenesteydelser inden for gruppen |

12 15 0 | Værditilvækst i faktorpriser |

15 11 0 | Bruttoinvesteringer i materielle anlægsaktiver |

Afsnit 4

Detaljeringsniveau

Dataene leveres opdelt efter værtsland og det udenlandske datterselskabs aktivitet som angivet i bilag 3. Opdelingen efter værtsland og efter aktivitet kombineres på følgende måde:

- Niveau 1 i den geografiske opdeling kombineres med niveau 2 i aktivitetsopdelingen.

- Niveau 2-OUT i den geografiske opdeling kombineres med niveau 1 i aktivitetsopdelingen.

- Niveau 3 i den geografiske opdeling kombineres kun med data om aktiviteten i alt.

BILAG III

NIVEAUER I DEN GEOGRAFISKE OPDELING OG AKTIVITETSOPDELINGEN

GEOGRAFISK OPDELING | Niveau 1 | Niveau 2-OUT (Niveau 1 + 34 lande) |

D5 | Extra-EU25 | D5 | Extra-EU25 |

IS | Island |

LI | Liechtenstein |

NO | Norge |

CH | Schweiz | CH | Schweiz |

BG | Bulgarien |

HR | Kroatien |

RO | Rumænien |

RU | Rusland | RU | Rusland |

TR | Tyrkiet |

EG | Egypten |

MA | Marokko |

NG | Nigeria |

ZA | Sydafrika |

CA | Canada | CA | Canada |

US | USA | US | USA |

MX | Mexico |

AR | Argentina |

BR | Brasilien | BR | Brasilien |

CL | Chile |

UY | Uruguay |

VE | Venezuela |

IL | Israel |

CN | Kina | CN | Kina |

HK | Hong Kong | HK | Hong Kong |

IN | Indien | IN | Indien |

ID | Indonesien |

JP | Japan | JP | Japan |

KR | Sydkorea |

MY | Malaysia |

PH | Filippinerne |

SG | Singapore |

TW | Taiwan |

TH | Thailand |

AU | Australien |

NZ | New Zealand |

D6 | Kandidatlandene |

W5 | Extra EU-25 ( ikke opdelt) | W5 | Extra EU-25 ( ikke opdelt) |

C4 | Offshore-finanscentre | C4 | Offshore-finanscentre |

Niveau 2-IN

A1 | Verden i alt (alle enheder inkl. indberettende land) |

Z9 | Den øvrige verden (ekskl. indberettende land) |

A2 | Kontrolleret af det indberettende land |

D3 | EU-25 (Intra-EU-25) ekskl. indberettende land |

BE | Belgien |

CZ | Tjekkiet |

DK | Danmark |

DE | Tyskland |

EE | Estland |

GR | Grækenland |

ES | Spanien |

FR | Frankrig |

IE | Irland |

IT | Italien |

CY | Cypern |

LV | Letland |

LT | Litauen |

LU | Luxembourg |

HU | Ungarn |

MT | Malta |

NL | Nederlandene |

AT | Østrig |

PL | Polen |

PT | Portugal |

SI | Slovenien |

SK | Slovakiet |

FI | Finland |

SE | Sverige |

UK | Det Forenede Kongerige |

D5 | Extra-EU25 |

AU | Australien |

BG | Bulgarien |

CA | Canada |

CH | Schweiz |

CN | Kina |

HK | Hong Kong |

IL | Israel |

IS | Island |

JP | Japan |

LI | Liechtenstein |

NO | Norge |

NZ | New Zealand |

RO | Rumænien |

RU | Rusland |

TR | Tyrkiet |

US | USA |

C4 | Offshore-finanscentre |

W5 | Extra EU-25 ( ikke opdelt) |

Niveau 3

AD | Andorra | EE | Estland* | KZ | Kasakhstan | QA | Qatar |

AE | De Forenede Arabiske Emirater | EG | Egypten | LA | Den Demokratiske Folkerepublik Laos | RO | Rumænien |

AF | Afghanistan | ER | Eritrea | LB | Libanon | RU | Rusland |

AG | Antigua og Barbuda | ES | Spanien* | LC | Saint Lucia | RW | Rwanda |

AI | Anguilla | ET | Etiopien | LI | Liechtenstein | SA | Saudi-Arabien |

AL | Albanien | FI | Finland* | LK | Sri Lanka | SB | Salomonøerne |

AM | Armenien | FJ | Fiji | LR | Liberia | SC | Seychellerne |

AN | De Nederlandske Antiller | FK | Falklandsøerne | LS | Lesotho | SD | Sudan |

AO | Angola | FM | Sammenslutningen af Mikronesiske Stater | LT | Litauen* | SE | Sverige |

AQ | Antarktis | FO | Færøerne | LU | Luxembourg* | SG | Singapore |

AR | Argentina | FR | Frankrig* | LV | Letland* | SH | Saint Helena |

AS | Amerikansk Samoa | GA | Gabon | LY | Den Folkesocialistiske Libyske Arabiske Jamahiriya | SI | Slovenien* |

AT | Østrig* | GB | Det Forenede Kongerige* | MA | Marokko | SK | Slovakiet* |

AU | Australien | GD | Grenada | MD | Republikken Moldova | SL | Sierra Leone |

AW | Aruba | GE | Georgien | MG | Madagaskar | SM | San Marino |

AZ | Aserbajdsjan | GG | Guernsey (ingen officiel ISO 3166-1-landekode; reserveret kode) | MH | Marshalløerne | SN | Senegal |

BA | Bosnien-Hercegovina | GH | Ghana | MK[19] | Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien | SO | Somalia |

BB | Barbados | GI | Gibraltar | ML | Mali | SR | Surinam |

BD | Bangladesh | GL | Grønland | MM | Myanmar | ST | São Tomé og Principe |

BE | Belgien* | GM | Gambia | MN | Mongoliet | SV | El Salvador |

BF | Burkina Faso | GN | Guinea | MO | Macao | SY | Den Syriske Arabiske Republik |

BG | Bulgarien | GQ | Ækvatorialguinea | MP | Nordmarianerne | SZ | Swaziland |

BH | Bahrain | GR | Grækenland* | MQ | Martinique | TC | Turks- og Caicosøerne |

BI | Burundi | GS | South Georgia og De Sydlige Sandwichøer | MR | Mauretanien | TD | Tchad |

BJ | Benin | GT | Guatemala | MS | Montserrat | TG | Togo |

BM | Bermudaøerne | GU | Guam | MT | Malta* | TH | Thailand |

BN | Negara Brunei Darussalam | GW | Guinea-Bissau | MU | Mauritius | TJ | Tadsjikistan |

BO | Bolivia | GY | Guyana | MV | Maldiverne | TK | Tokelauøerne |

BR | Brasilien | HK | Hong Kong | MW | Malawi | TM | Turkmenistan |

BS | Bahamaøerne | HM | Heard Island and McDonald Islands | MX | Mexico | TN | Tunesien |

BT | Bhutan | HN | Honduras | MY | Malaysia | TO | Tonga |

BV | Bouvetøen | HR | Kroatien | MZ | Mozambique | TP | Østtimor |

BW | Botswana | HT | Haiti | NA | Namibia | TR | Tyrkiet |

BY | Belarus | HU | Ungarn* | NC | Ny Caledonien | TT | Trinidad og Tobago |

BZ | Belize | ID | Indonesien | NE | Niger | TV | Tuvalu |

CA | Canada | IE | Irland* | NF | Norfolk Island | TW | Taiwan |

CC | Cocosøerne (Keelingøerne) | IL | Israel | NG | Nigeria | TZ | Tanzania (Den Forenede Republik) |

CD | Congo (Den Demokratiske Republik) | IM | Isle of Man (ingen officiel ISO 3166-1-landekode; reserveret kode) | NI | Nicaragua | UA | Ukraine |

CF | Centralfrikanske Republik, Den | IN | Indien | NL | Nederlandene* | UG | Uganda |

CG | Republikken Congo | IO | Britiske områder i Det Indiske Ocean | NO | Norge | UM | Mindre øer fjernt fra USA |

CH | Schweiz | IQ | Irak | NP | Nepal | US | USA |

CI | Elfenbenskysten | IR | Iran, Den Islamiske Republik | NR | Nauru | UY | Uruguay |

CK | Cookøerne | IS | Island | NU | Niueøen | UZ | Usbekistan |

CL | Chile | IT | Italien* | NZ | New Zealand | VA | Pavestolen (Vatikanstaten) |

CM | Cameroun | JE | Jersey (ingen officiel ISO 3166-1-landekode; reserveret kode) | OM | Oman | VC | Saint Vincent og Grenadinerne |

CN | Kina | JM | Jamaica | PA | Panama | VE | Venezuela |

CO | Colombia | JO | Jordan | PE | Peru | VG | De Britiske Jomfruøer |

CR | Costa Rica | JP | Japan | PF | Fransk Polynesien | VI | De Amerikanske Jomfruøer |

CU | Cuba | KE | Kenya | PG | Papua Ny Guinea | VN | Vietnam |

CV | Kap Verde | KG | Kirgisistan | PH | Filippinerne | VU | Vanuatu |

CX | Juleøen | KH | Cambodja | PK | Pakistan | WF | Wallis og Futuna |

CY | Cypern* | KI | Kiribati | PL | Polen* | WS | Samoa |

CZ | Tjekkiet* | KM | Comorerne | PN | Pitcairn | YE | Yemen |

DE | Tyskland* | KN | St Kitts og Nevis | PR | Puerto Rico | YT | Mayotte |

DJ | Djibouti | KP | Nordkorea | PS | Det besatte palæstinensiske område | CS | Serbien og Montenegro |

DK | Danmark* | KR | Sydkorea | PT | Portugal* | ZA | Sydafrika |

DM | Dominica | KW | Kuwait | PW | Palau | ZM | Zambia |

DO | Den Dominikanske Republik | KY | Caymanøerne | PY | Paraguay | ZW | Zimbabwe |

DZ | Algeriet |

EC | Ecuador |

A2 | Kontrolleret af det indberettende land | W5 | Extra EU-25 ( ikke opdelt) | * = Kun udenlandske datterselskaber i udlandet |

AKTIVITETSOPDELING

Niveau 1 | Niveau 2 |

ICFA | NACE rev. 1.1[20] |

AKTIVITETEN I ALT | AKTIVITETEN I ALT | Hovedafd. C-O (ekskl. L) |

RÅSTOFUDVINDING | RÅSTOFUDVINDING | Hovedafd. C |

Herunder |

Udvinding af olie og gas | Hovedgr. 11 |

FREMSTILLINGSVIRKSOMH. | FREMSTILLINGSVIRKSOMHED | Hovedafd. D |

Næringsmidler | Afdeling DA |

Tekstiler og beklædningsartikler | Afdeling DB |

Træ, forlagsvirksomhed og trykning | Afdeling DD & DE |

Tekstil- og træaktiviteter I ALT |

Raffinerede olieprodukter og andre behandlinger | Hovedgr. 23 |

Fremstilling af kemiske produkter | Hovedgr. 24 |

Gummi og plastprodukter | Hovedgr. 25 |

Olieprodukter, kemiske produkter, gummi- og plastprodukter. | Olieprodukter, kemiske produkter, gummi- og plastprodukter I ALT |

Metalprodukter | Afdeling DJ |

Maskiner og udstyr | Hovedgr. 29 |

Olieprodukter, kemiske produkter, gummi- og plastprodukter I ALT |

Kontormaskiner og edb-udstyr | Hovedgr. 30 |

Radio-, tv- og kommunikationsudstyr | Hovedgr. 32 |

Kontormask., edb, radio, tv, komm. | Kontormaskiner, edb-udstyr, radio-, tv- og kommunikationsudstyr I ALT |

Motorkøretøjer | Hovedgr. 34 |

Andre transportmidler | Hovedgr. 35 |

Køretøjer og andre transportmidler. | Køretøjer og andre transportmidler I ALT |

Fremstillingsvirksomhed i.a.n. |

ELEKTRICITET, GAS OG VAND | ELEKTRICITET, GAS OG VAND | Hovedafd. E |

BYGGE- OG ANLÆGSVIRK. | BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED | Hovedafd. F |

TJENESTER I ALT | TJENESTER I ALT |

HANDEL OG REPARATION | HANDEL OG REPARATION | Hovedafd. G |

Handel med, vedligeholdelse og reparation af motorkøretøjer og motorcykler; servicestationer | Hovedgr. 50 |

Engroshandel og agenturhandel undtagen med motorkøretøjer og motorcykler | Hovedgr. 51 |

Detailhandel undtagen med motorkøretøjer og motorcykler; rep. af varer til personlig brug og holdningsbrug | Hovedgr. 52 |

HOTEL- & RESTAURATIONSV. | HOTEL- OG RESTAURATIONSVIRKSOMHED | Hovedafd. H |

TRANSP., OPLAGR. OG KOM. | TRANSPORT, OPLAGRINGSVIRKSOMHED OG KOMMUNIKATION | Hovedafd. I |

Transport og oplagringsvirksomhed | Hovedgr. 60, 61, 62, 63 |

Landtransport; rørtransport | Hovedgr. 60 |

Skibsfart | Hovedgr. 61 |

Lufttransport | Hovedgr. 62 |

Hjælpevirksomhed i forbindelse med transport; rejsebureauvirksomhed og transportformidling | Hovedgr. 63 |

Post og telekommunikation | Hovedgr. 64 |

Postbefordring og kurertjeneste | Gruppe 641 |

Telekommunikation | Gruppe 642 |

PENGEINST., FINANS., FORS. | PENGEINSTITUTTER, FINANSIERINGS- OG FORSIKRINGSVIRKSOMHED | Hovedafd. J |

Bank- og finansieringsvirksomhed undtagen forsikring og pensionsforsikring | Hovedgr. 65 |

Forsikring og pensionsforsikring bortset fra lovpligtig socialforsikring | Hovedgr. 66 |

Servicevirksomhed i forbindelse med pengeinstitutter, finansierings- og forsikringsvirksomhed | Hovedgr. 67 |

VIRKSOMHED I FORBINDELSE MED FAST EJENDOM | Hovedafd. K, hovedgr. 70 |

UDLEJNING AF MASKINER OG VARER TIL PERS. BRUG OG HUSHOLDNINGSBRUG | Hovedafd. K, hovedgr. 71 |

DATABEH. & VIRKSOMH I.F.M. | DATABEHANDLING OG VIRKSOMHED I FORBINDELSE HERMED | Hovedafd. K, hovedgr. 72 |

FORSKN. & UDVIKLING | FORSKNING OG UDVIKLING | Hovedafd. K, hovedgr. 73 |

ANDEN FORRETNINGSSERV. | ANDEN FORRETNINGSSERVICE | Hovedafd. K, hovedgr. 74 |

Advokatvirksomhed, bogførings- og revisionsvirksomhed, markedsanalyser, konsulentvirksomhed | Gruppe 741 |

Advokatvirksomhed | Undergruppe 7411 |

Bogførings- og revisionsvirksomhed, skatterådgivning | Undergruppe 7412 |

Markedsanalyser og offentlig meningsmåling | Undergruppe 7413 |

Virksomhedsrådgivning | Undergruppe 7414 |

Ikke-finansielle holdingselskaber | Undergruppe 7415 |

Arkitekt- og ingeniørvirksomhed og anden teknisk rådgivning | Gruppe 742 |

Reklamevirksomhed | Gruppe 744 |

Anden forretningsservice i.a.n. | Gruppe 743, 745, 746, 747, 748 |

UNDERVISNING | Hovedafd. M |

SUNDHEDSVÆSEN OG SOCIALE FORANSTALTNINGER | Hovedafd. N |

KLOAKVÆSEN, RENOVATIONSVÆSEN OG RENHOLDELSE | Hovedafd. O, hovedgr. 90 |

ORGANISATIONER OG FORENINGER I.A.N. | Hovedafd. O, hovedgr. 91 |

AKTIV. I.F.M. FRITID, KULTUR | AKTIVITETER I FORBINDELSE MED FRITID, KULTUR. AKTIVITETER OG SPORTSAKTIV. | Hovedafd. O, hovedgr. 92 |

Film og video, radio- og tv-virksomhed, anden forlystelsesvirksomhed | Gruppe 921, 922, 923 |

Pressebureauer | Gruppe 924 |

Biblioteker, arkiver og museer og anden kulturel virksomhed | Gruppe 925 |

Sport og andre aktiviteter i forbindelse med fritid | Gruppe 926, 927 |

ANDEN SERVICEVIRKSOMHED | Hovedafd. O, hovedgr. 93 |

Ikke opdelt |

Niveau 3 (NACE rev. 1.1) |

Position | Krævet detaljeringsniveau |

Aktivitet i alt | Hovedafdeling C-K |

Råstofudvinding | Hovedafdeling C |

Fremstillingsvirksomhed | Hovedafdeling Afdelingerne DA-DN Alle hovedgrupper (15-37) |

Aggregater: |

Højteknologi Teknologi på mellemhøjt niveau Teknologi på mellemlavt niveau Lavteknologi | 24.4, 30, 32, 33, 35.3 24 undt. 24.4, 29, 31, 34, 35.2, 35.4, 35.5 23, 25-28, 35.1 15-22, 36, 37 |

Elektricitets-, gas- og vandforsyning | Hovedafdeling E Alle hovedgrupper (40 og 41) |

Bygge- og anlægsvirksomhed | Hovedafdeling F (hovedgruppe 45) Alle grupper (45.1-45.5) |

Engroshandel og detailhandel; reparation af motorkøretøjer, motorcykler og varer til personlig brug eller til husholdninger | Hovedafdeling G Alle hovedgrupper (50-52) Gruppe 50.1+50.2+50.3, 50.4, 50.5, 51.1-51.7 Gruppe 52.1-52.7 |

Hotel- og restaurationsvirksomhed | Hovedafdeling H (hovedgruppe 55) Gruppe 55,1-55.5 |

Transport, oplagringsvirksomhed og kommunikation | Hovedafdeling I Alle hovedgrupper Gruppe 60.1, 60.2, 60.3, 63.1+63.2, 63.3, 64.1, 64.2 |

Pengeinstitutter, finansierings- og forsikringsvirksomhed | Hovedafdeling J Alle hovedgrupper |

Fast ejendom, udlejning og forretningsservice | Hovedafdeling K Hovedgruppe 70 Hovedgruppe 71, gruppe 71.1+71.2, 71.3 og 71.4 Hovedgruppe 72, gruppe 72.1-72.6 Hovedgruppe 73 Hovedgruppe 74, aggregaterne 74.1-74.4 og 74.5-74.8 |

LEGISLATIVE FINANCIAL STATEMENT

Policy area(s): Statistics, Internal Market, Trade, Competition Activit(y/ies): Structural Business Statistics, Balance of Payments Statistics |

TITLE OF ACTION: PROPOSAL FOR A REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL (EC) NO ../.. ON COMMUNITY STATISTICS AND ACTIVITY OF FOREIGN AFFILIATES |

1. BUDGET LINE(S) + HEADING(S)

29 02 01 Statistical Information Policy

2. OVERALL FIGURES

2.1. Total allocation for action (Part B): € 2.150 million for the period 2005-2007

2.2. Period of application:

Yearly data collection and compilation starting from the year after entry into force of the regulation.

2.3. Overall multiannual estimate of expenditure:

(a) Schedule of commitment appropriations/payment appropriations (financial intervention) (see point 6.1.1)

€ million ( to three decimal places)

2005 | 2006 | 2007 | Total |

Commitments | 0.450 | 0.850 | 0.850 | 2.150 |

Payments |

(b) Technical and administrative assistance and support expenditure is 0.

Subtotal a+b | 2005 | 2006 | 2007 | Total |

Commitments | 0.450 | 0.850 | 0.850 | 2.150 |

Payments |

(c) Overall financial impact of human resources and other administrative expenditure (see points 7.2 and 7.3)

TOTAL a+b+c | 2005 | 2006 | 2007 | Total |

Commitments | 0.450 | 0.850 | 0.850 | 2.150 |

Payments |

2.4. Compatibility with financial programming and financial perspective

Proposal is compatible with existing financial programming.

2.5. Financial impact on revenue: [21]

Proposal has no financial implications (involves technical aspects regarding implementation of a measure)

3. BUDGET CHARACTERISTICS

Type of expenditure | New | EFTA contribution | Contributions form applicant countries | Heading in financial perspective |

Non-comp | Diff/ Non-diff | NO | YES | YES | No 3 Internal Policies |

4. LEGAL BASIS

- Council Regulation (EC) No. 322/97 on Community Statistics.

- Decision No. 2367/2002/EC of the European Parliament and of the Council of the 16 December 2002 on the Community Statistical Programme 2003 to 2007.

5. DESCRIPTION AND GROUNDS

5.1. Need for Community intervention [22]

5.1.1. Objectives pursued

This Council Regulation aims to make available harmonised statistical information on foreign-controlled affiliates in the reporting country (inward FATS). The feasibility of collecting harmonised statistical information on foreign affiliates controlled by the reporting country (outward FATS) will be tested in pilot studies. The information is needed for drawing up, monitoring and evaluating Community policies, in particular concerning the internal market as well as economic, trade, employment, research and development, competition and enterprise policies. Furthermore, international treaties such as that instituting the General Agreements on Trade in Services (GATS) require harmonised statistics in this area.

5.1.2. Measures taken in connection with ex ante evaluation

The feasibility of collecting the data, taking into account the benefits of the availability of the data in relation to the costs of collection and the burden of businesses was tested for the inward FATS part since reference year 1996 in yearly pilot studies on a voluntary basis.

The legal basis for the pilot studies was Annex 1 Section 10 of Council Regulation No 58/97 of 20 December 1996 concerning structural business statistics, also known as the SBS Regulation.[23] Up to now, 12 Member States participated and are participating in the project, providing data for several reference years (up to 2001). The scope of the pilot studies was extended over the years while introducing additional variables and increasing the level of country detail.

The pilot studies for inward FATS have proven that a breakdown of structural business statistics by ultimate controlling institutional unit of a foreign affiliate is possible. It has been shown convincingly that the data can be collected, that the statistics can be produced in a cost-effective way, and that the results are of great interest to users inside and outside the European Commission. It has been shown that it is possible accurately to compare the impact on foreign controlled affiliates not only with their nationally controlled counterparts, but also with the FATS of other countries.

Several publications presenting the results of the data collection so far have been produced. A publication and several Statistics in Focus on foreign-controlled enterprises have been published so far. Data are also available in Eurostat’s reference database, New Cronos, Theme 4, SBS Domain, FATS Collection.

The main limitation is the lack of coverage of all Member States. To evaluate the implementation of the GATS and the functioning of the Internal Market it is essential to have data for all EU Member States.

The benefits of the availability of the data have been measured against the costs of collection and the burden on businesses for the pilot studies. The burden on businesses was difficult to quantify, because there are not data existing in the Member States quantifying it. But it can be appreciated that it is not very heavy, because existing data are generally used for processing the FATS data sets and the data collection is based on already existing data collections. Therefore, the additional costs of FATS to business outside normal national statistics activity is restricted to occasional contact for clarification of ownership and control, or to a few additional questions on that theme in ongoing surveys.

The costs to the Member States of data collection and processing are also not very high, because existing registers are used and most of the data used to calculate FATS are available as part of the regular surveys. The only additional data collection necessary is for the allocation of control. Therefore, the costs to the Member States are restricted mainly to administrative and computer services expenses.

The implementation of new statistics always involves set-up costs as well as costs for the research and development of the data process in the implementation phase. If FATS can be produced automatically as part of an inquiry results process, for example, the costs will be restricted to register and inquiry analysis time. For the pilot studies the Commission contributed financial support to help cover the costs of the Member States.

The benefits of FATS are also difficult to quantify in figures. However, in the past few years the Member States and Eurostat have registered a growth in the number of requests for FATS-type statistics on both the services and manufacturing sectors from international organisations such as the OECD and UNCTAD as well as from economists, banks, foreign embassies, academics and other statistical offices.

5.1.3. Measures taken following ex post evaluation

According to article 12 of the proposed regulation it is envisaged that a report on the implementation of this regulation will be submitted within five years of the entry into force of the regulation, to the European Parliament and the Council. In particular, the report shall also assess the benefits accruing to the Community, the Member States, the providers and users of statistical information of the statistics produced in relation to the costs.

5.2. Action envisaged and budget intervention arrangements

The proposed Regulation describes the legal framework within which Member States’ National Statistical Offices or Central Banks will provide the FATS data. Both this regulation and future implementing regulations will be output measures, defining the statistical variables to be provided, but leaving Member States full flexibility in how to obtain the variables. In practice, many Member States will use existing data sources to obtain the results required.

The contribution from the Commission budget with respect to the work by the national statistical institutes or other national authorities responsible for Commission statistics represents only part of the total of the statistical work undertaken by the national authorities. In principle production and transmission of regular statistics, which form an integral part of the statistical programme, will be based on the subsidiarity principle, and the operational and administrative costs are borne by the national authorities. The regular data collection is based on existing administrative sources, but for pilot studies co-financing would be necessary to test the feasibility of the collection of the data requested by our main users but difficult to collect.

The Commission contribution will take the form of grants awarded on the basis of grant applications submitted by Member States in advance, which will include estimated cost statements. The pilot studies will be funded via the existing Community Statistical Programme 2003 to 2007. There will be no Community funding on the basis of the proposed Regulation after the year 2007. This funding only concerns co-financing of pilot studies. The population who should get budgetary help are the national authorities. According to Article 2 of Council Regulation (CE) No 322/97 on Community Statistics[24] national authorities shall mean national statistical institutes and other bodies responsible in each Member State for producing Community statistics. They should directly be given to the data processing institutes, namely statistical institutes and central banks.

Work by Eurostat to develop and document the Community methodology and to process, analyse and disseminate data will be covered in full. Additional costs are expected to be marginal.

Data will be provided annually. Eurostat will maintain a database for the data, and will publish FATS annually.

5.3. Methods of implementation

Management of the grants procedure and all data handling will be carried out by permanent Commission staff, with no externalisation.

6. FINANCIAL IMPACT

6.1. Total financial impact on Part B - (over the entire programming period)

(The method of calculating the total amounts set out in the table below must be explained by the breakdown in Table 6.2. )

6.1.1. Financial intervention

Commitments (in € million to three decimal places)

Breakdown | 2005 | 2006 | 2007 | Total |

Grants to national authorities for pilot studies | 0.450 | 0.850 | 0.850 | 2.150 |

TOTAL | 0.450 | 0.850 | 0.850 | 2.150 |

7. IMPACT ON STAFF AND ADMINISTRATIVE EXPENDITURE

7.1. Impact on human resources

Types of post | Staff to be assigned to management of the action using existing resources | Total | Description of tasks deriving from the action |

Number of permanent posts | Number of temporary posts |

Officials or temporary staff | A B C | 2 3 | 1 | 2 4 | A-grades for implementation of the Regulation and methodological work, B-grades for data treatment and the maintenance of the informatics system. |

Other human resources |

Total | 5 | 6 |

7.2. Overall financial impact of human resources

Type of human resources | Amount (€) | Method of calculation * |

Officials Temporary staff | 648.000 | 6x108.000 |

Other human resources (specify budget line) |

Total | 648.000 |

Existing human resources will be reallocated for the management and the needs of the programme, no other resources are necessary.

7.3. Other administrative expenditure deriving from the action

No or only marginal increase in other administrative expenditure is foreseen. Expenditure on working groups and missions etc. are expected to continue at the current level.

8. FOLLOW-UP AND EVALUATION

8.1. Follow-up arrangements

The implementation of this Regulation will be treated in a comitology procedure. As specified in article 9 of this Regulation, Commission Regulations will be developed in relation to

- the adjustment to economic and technical developments in the collection and statistical processing of data, as well as the processing and transmission of results,

- the adjustment of the definitions, if necessary, according to economic and methodological developments,

- for adaptation of the level of detail listed in Annexes I, II and III of the proposed Regulation,

- for the definition of the proper common quality standards and the contents of the quality reports,

- to setting out the appropriate format and procedure for the transmission of results by Member States

- and to the implementation of the results of the pilot studies.

8.2. Arrangements and schedule for the planned evaluation

Each Member State will take all measures necessary to ensure the quality of the data transmitted according to common quality standards. Member States will supply the Commission with a report on the quality of the data transmitted. The common quality standards as well as the content of the quality reports will be specified by the Commission by comitology. The Commission shall assess the quality of the data transmitted on the basis of the quality reports transmitted by Member States, and shall define the periodicity of such exercise.

The Commission will, within five years of the entry into force of this Regulation, submit a report to the European Parliament and the Council on the implementation of this Regulation. In particular, this report will assess the quality of the statistics produced, assess the benefits accruing to the Community, the Member States, the providers and users of statistical information of the statistics produced in relation to the costs, assess the progress of the pilot studies and their implementation and identify areas for potential improvement and amendments considered necessary in light of the results obtained and the costs involved.

9. ANTI-FRAUD MEASURES

A revised system of internal management and control was put in place following the Commission’s Reform initiative on financial management. This system included a reinforced internal audit capacity.

Annual monitoring of progress with implementation of the Commission’s Internal Control Standards is designed to give assurance on the existence and functioning of procedures for prevention and detection of fraud and irregularities.

New rules and procedures have been adopted for the principal budgetary process: calls for tenders, grants, commitments, contracts and payments. The manual of procedures are made available to all those intervening in financial acts with a view to clarify responsibilities, simplify workflows and indicate key control points. Training on their use is provided. The manuals are subject to regular review and updating.

IMPACT ASSESSMENT FORMTHE IMPACT OF THE PROPOSAL ON BUSINESS WITH SPECIAL REFERENCE TO SMALL AND MEDIUM-SIZED ENTERPRISES( SMEs)

Title of proposal

Proposal for a regulation of the European Parliament and the Council on Community Statistics on the Structure and Activity of Foreign Affiliates.

DOCUMENT REFERENCE NUMBER

THE PROPOSAL

1. Taking account of the principle of subsidiarity, why is Community legislation necessary in this area and what are its main aims?

Community legislation on statistics on the structure and activity of foreign affiliates is needed to set common statistical standards for data, with a high degree of comparability between data colleted in different Member States. Such comparability is requested by all users, not only at Community level, but also within Member States.

The aim of the proposed regulation is to establish common rules for the production of Community statistics on the structure and activity of foreign affiliates. The regulation defines a set of relevant statistical data, together with the most important definitions needed to ensure the comparability of the statistics. This is essential, for the calculation of EU aggregates, which are in great demand by users.

The impact on business

2. Who will be affected by the proposal?

- which sectors of business

NACE section C to K

- which sizes of business (what is the concentration of small and medium-sized firms)

As foreign control is exerted in general in big enterprises, the impact on small and medium-sized firms will be relatively small.

- are there particular geographical areas of the Community where these businesses are found

No.

3. What will business have to do to comply with the proposal?

In general, data for inward FATS can be collected from existing administrative sources, e.g. Structural Business Statistics, or statistical business registers in the Member States. Therefore the additional burden for businesses should be small.

For outward FATS, resident owners should supply information on the activity of their affiliates located in extra-EU countries. Additional variables should be supplied with respect to FDI surveys, although FATS only consider controlled affiliates while FDI considers affiliates with more than 10% of equity capital.

4. What economic effects is the proposal likely to have?

- on employment

None.

- on investment and the creation of new businesses

The statistics which will become available via this Regulation will assist enterprises in finding attractive destinations for setting-up foreign affiliates. This Regulation may therefore help businesses in investment decisions.

- on the competitiveness of businesses

The statistics which will become available via this Regulation will assist enterprises who wish to benchmark their operations against the industry average. This Regulation may therefore help to promote the competitiveness of businesses.

5. Does the proposal contain measures to take account of the specific situation of small and medium-sized firms (reduced or different requirements etc)?

Pilot studies have shown that foreign-controlled affiliates are rather big enterprises. Thus, small and medium-sized firms are less concerned by the data collection.

Consultation

6. List the organisations which have been consulted about the proposal and outline their main views.

The National Statistical Offices, the National Central Banks and other competent national authorities responsible for data collections have been consulted on many occasions during the preparation of this text. A draft of a legal act was first presented to a FATS Task Force in September 2002 and was then presented and discussed at the meetings of the FATS Joint Working Group in January 2003, where both groups of data providers, National Statistical Institutes and Central Banks, were present. Based on the discussions in this working group meeting, a revised version was drafted and sent for written consultation to the FATS contacts in March 2003. The draft proposal was amended on the basis of written consultation and a revised version was presented to the BSDG and the CMFB in June 2003. There was general support in both groups for the regulation. The draft Regulation was discussed at the meeting of the SPC on 17 September 2003. Several delegations supported the proposal. The main areas of concern for some delegations were especially outward FATS, exchange of individual data and the level of detail requested. A series of consultations with Member States were conducted; specifically, discussions in the SBS Steering Group in November 2003 and in the CMFB in January 2004 and three written consultations of the members of the FATS Joint Working Group in November 2003, January and March 2004 and one written consultation. These resulted in revisions of the act, and finally the agreed text of the present proposal. In particular, the article on exchange of individual data has been deleted, outward FATS are now planned as pilot studies and the level of detail of inward FATS has been reduced. The draft Regulation was presented to the SPC for opinion in May 2004. The members of the SPC generally supported the proposal.

[1] Den almindelige overenskomst om handel med tjenesteydelser.

[2] Den statistiske nomenklatur for økonomiske aktiviteter i De Europæiske Fællesskaber.

[3] Udvalget for Penge-, Kreditmarkeds- og Betalingsbalancestatistik.

[4] Business Statistics Directors Group (gruppen af direktører for virksomhedsstatistik).

[5] EUT C […] af […], s. […].

[6] EUT C […] af […], s. […].

[7] EUT C […] af […], s. […].

[8] EUT L […] af […], s. […].

[9] EFT L 14 af 17.1.1997, s.1. Senest ændret ved forordning (EF) nr. 1670/2003 (EUT L 244 af 29.9.2003, s. 74).

[10] EFT L 76 af 30.3.1993, s.1.

[11] EFT L 310 af 30.11.1996, s. 1.

[12] EFT L 52 af 22.2.1997, s. 1.

[13] EFT L 184 af 17.7.1999, s. 23. Senest ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1882/2003 (EUT L 284 af 31.10.2003, s. 1).

[14] EFT L 76 af 30.3.1993, s. 1.

[15] EFT L 181 af 28.6.1989, s. 47.

[16] EFT L 59 af 6.3.1991, s. 19. Ændret ved afgørelse 96/174/EF (EFT L 51 af 1.3.1996, s. 48).

[17] EFT L 344 af 18.12.1998. Senest ændret ved forordning (EF) nr. 1670/2003 (EUT L 244 af 29.9.2003, s. 74).

(*) Variablerne 22 11 0 og 22 12 0 indberettes hvert andet år. Hvis den samlede omsætning eller antallet af beskæftigede inden for en hovedgruppe i NACE rev. 1.1, hovedafdeling C-E, i en medlemsstat udgør under 1 % af EU-totalen, er det i medfør af denne forordning ikke nødvendigt at indsamle data til udarbejdelse af de statistiske oplysninger vedrørende karakteristika 22 11 0 og 22 12 0. Hvis der til støtte for Fællesskabets politikker bliver behov for sådanne data, kan Kommissionen i henhold til procedurerne i denne forordnings artikel 10, stk. 2, anmode om indsamling af disse data på ad hoc-basis.

(**) For hovedgruppe 65 i NACE rev. 1.1 vil omsætningen blive erstattet af produktionsværdien.

[18] EFT L 344 af 18.12.1998.

[19] "Denne foreløbige kode foregriber på ingen måde landets endelige benævnelse, som vil blive fastlagt efter afslutningen af de forhandlinger, der for tiden føres herom inden for rammerne af FN".

[20] Rådets forordning (EØF) nr. 3037 af 9. oktober 1990 om den statistiske nomenklatur for økonomiske aktiviteter i De Europæiske Fællesskaber og Kommissionens forordning (EØF) nr. 29/2002 af 19. december 2001 om ændring af Rådets forordning (EØF) nr. 3037 om den statistiske nomenklatur for økonomiske aktiviteter i De Europæiske Fællesskaber.

[21] For further information, see separate explanatory note.

[22] For further information, see separate explanatory note.

[23] Council Regulation (EC, EURATOM) No. 58/97 of 20 December 1996 concerning structural business statistics (OJ No. L 14, 17.1.97)

[24] OJ L 52, 22.02.1997.