52004PC0856

Forslag til Rådets beslutning om bemyndigelse af Danmark til at anvende en foranstaltning, der fraviger artikel 14, stk. 1, litra d), i sjette direktiv 77/388/EØF om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om omsætningsafgifter /* KOM/2004/0856 endelig udg. */


Bruxelles, den 06.01.2005

KOM(2004) 856 endelig

Forslag til

RÅDETS BESLUTNING

om bemyndigelse af Danmark til at anvende en foranstaltning, der fraviger artikel 14, stk. 1, litra d), i sjette direktiv 77/388/EØF om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om omsætningsafgifter

(forelagt af Kommissionen)

BEGRUNDELSE

Ved brev registreret af Kommissionens Generalsekretariat den 17. maj 2004 anmodede de danske myndigheder om i medfør af artikel 27 i Rådets direktiv 77/388/EØF af 17. maj 1977 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om omsætningsafgifter - Det fælles merværdiafgiftssystem: ensartet beregningsgrundlag[1] (herefter ”sjette direktiv”) om tilladelse til indføre særforanstaltninger, der fraviger bestemmelserne i artikel 14, stk. 1, litra d), i dette direktiv med henblik på at forhindre visse former for skattesvig eller -unddragelse.

I overensstemmelse med artikel 27, stk. 2, i sjette direktiv underrettede Kommissionen ved brev af 15.10.2004 2004 de øvrige medlemsstater om anmodningen fra den danske regering, og ved brev af 19.10. 2004 underrettede den Danmark om, at den var i besiddelse af samtlige oplysninger, som den skønnede nødvendige til at foretage en vurdering af anmodningen.

I henhold til artikel 14, stk. 1, litra d), i ovennævnte direktiv 77/388/EØF skal medlemsstaterne fritage endelig indførsel af goder, som er berettiget til anden toldfritagelse end den, der følger af den fælles toldtarif, fra afgifter. Artikel 14, stk. 1, litra d), blev implementeret ved direktiv 83/181/EØF[2] , særlig artikel 22, hvori der står, at der indrømmes afgiftsfritagelse for så vidt angår indførsel af varer, hvis samlede værdi ikke overstiger 10 EUR. Medlemsstaterne kan indrømme fritagelse for indførsel af varer, hvis samlede værdi er større end 10 EUR, men ikke overstiger 22 EUR. Medlemsstaterne kan dog også undtage varer, der indføres i forbindelse med postordresalg, fra denne fritagelse.

Danmark fritager i øjeblikket alle småforsendelser af kommerciel art, der ankommer fra lande uden for EU, for moms. Den danske grænse for momsfritagelse er 80 DKK (10 EUR). De danske myndigheder har imidlertid opdaget, at nogle forlag foretager distributionen af visse blade og tidsskrifter via områder, der ikke er omfattet af sjette momsdirektiv. Ifølge de danske myndigheders undersøgelser blev der i de første ni måneder af 2003 indført omkring 3,5 million ugeblade og tidsskrifter fra Ålandsøerne, hvilket påførte den danske stat et anslået tab på omkring 47 mio. DKK (ca. 6,2 mio. EUR). Der er risiko for, at dette tab vil øges, medmindre momsreglerne ændres med henblik på at forhindre denne form for skatteunddragelse. At Danmark går glip af momsindtægter har også en negativ indflydelse på Fællesskabets egne indtægter.

Siden indførelsen af direktiv 83/181/EØF har medlemsstaterne ikke længere mulighed for ikke at fritage disse indførsler for afgift på grundlag af artikel 14, stk. 1, litra d), første punktum, i sjette direktiv, og de danske myndigheder har under alle omstændigheder ingen muligheder for at fastslå, om sådanne indførsler i væsentligt omfang griber ind i konkurrenceforholdene. Anmodningen om tilladelse til at fravige bestemmelserne vedrører kun forsendelser og tilfælde, der berøres af sådanne skatteunddragelser, og ikke samtlige postordreforsendelser på grundlag af artikel 22 i direktiv 83/181/EØF.

Den påtænkte fravigelse fra artikel 14, stk. 1, litra d), synes derfor at være den mest hensigtsmæssige løsning i forbindelse med den pågældende skatteunddragelsesmodel under disse særlige omstændigheder. Fravigelsen hindrer tab af momsindtægter.

Forslag til

RÅDETS BESLUTNING

om bemyndigelse af Danmark til at anvende en foranstaltning, der fraviger artikel 14, stk. 1, litra d), i sjette direktiv 77/388/EØF om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om omsætningsafgifter

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

under henvisning til Rådets sjette direktiv 77/388/EØF af 17. maj 1977 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om omsætningsafgifter - Det fælles merværdiafgiftssystem: ensartet beregningsgrundlag (1), særlig artikel 27, stk. 1,

under henvisning til forslag fra Kommissionen[3], og

ud fra følgende betragtninger:

(1) Ved brev registreret af Kommissionens Generalsekretariat den 17. maj 2004 anmodede de danske myndigheder om tilladelse til indføre særforanstaltninger, der fraviger bestemmelserne i artikel 14, stk. 1, litra d), i dette direktiv med henblik på at forhindre visse former for skattesvig eller –unddragelse. De øvrige medlemsstater blev informeret om anmodningen den 15.10.2004.

(2) Fravigelsesforanstaltningen har til formål at forhindre, at fritagelsesbestemmelsen i artikel 14, stk.1, litra d), i direktivet anvendes på visse blade og tidsskrifter, der indføres til Danmark, så disse kan pålægges moms. Artikel 14, stk. 1, litra d), blev implementeret ved direktiv 83/181/EØF[4], særlig artikel 22, hvori der står, at der indrømmes afgiftsfritagelse for så vidt angår indførsel af varer, hvis samlede værdi ikke overstiger 10 EUR. Medlemsstaterne kan indrømme afgiftsfritagelse for indførsel af varer, hvis samlede værdi er større end 10 EUR, men ikke overstiger 22 EUR. Danmark fritager i øjeblikket alle småforsendelser af kommerciel art, der ankommer fra områder uden for EU, fra moms. Den danske grænse for momsfritagelse er 80 DKK (10 EUR).

(3) De danske myndigheder har opdaget, at visse forlag foretager distributionen af deres udgivelser til abonnenter i Danmark, via områder, der ikke er omfattet af sjette momsdirektiv, hvilket påfører Danmark et indtægtstab, som derfor også har negative indvirkninger på Fællesskabets egne indtægter. Der er risiko for, at dette tab vil øges, medmindre Danmark bemyndiges til at forhindre denne form for skatteunddragelse.

(4) Siden indførelsen af direktiv 83/181/EØF har medlemsstaterne ikke længere mulighed for ikke at momsfritage disse indførsler på grundlag af artikel 14, stk. 1, litra d), første punktum, i sjette direktiv. De danske myndigheder har under alle omstændigheder ingen muligheder for at fastslå, om sådanne indførsler i væsentligt omfang griber ind i konkurrenceforholdene. Endvidere vedrører anmodningen om tilladelse til at fravige bestemmelserne kun forsendelser og tilfælde, der er berøres af sådanne skatteunddragelser, og ikke samtlige postordreforsendelser på grundlag af artikel 22 i direktiv 83/181/EØF. Den påtænkte fravigelse fra artikel 14, stk. 1, litra d), forekommer derfor at være den mest hensigtsmæssige løsning under de særlige omstændigheder.

(5) Fravigelsen forhindrer tab af momsindtægter og vil derfor ikke have negative indvirkninger på Fællesskabets egne momsindtægter -

VEDTAGET FØLGENDE BESLUTNING:

Artikel 1

Ved fravigelse fra artikel 14, stk. 1, litra d), i direktiv 77/388/EØF bemyndiges Danmark til at pålægge moms på indførsel af blade, tidsskrifter og lignende, der trykkes i EU og sendes til privatpersoner i Danmark.

Artikel 2

Denne beslutning gælder indtil den 31. december 2010.

Artikel 3

Denne beslutning er rettet til Danmark.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

På Rådets vegne

Formand

[1] EFT L 145 af 13.6.1977, s. 1. Direktivet senest ændret ved direktiv 2004/7/EF (EUT L 27 af 30.1.2004, s. 44).

[2] EFT C […] af […], s. […].

[3] EFT C […] af […], s. […].

[4] EFT C […] af […], s. […].