52003XC1118(05)

Offentliggørelse af en ansøgning om registrering i henhold til artikel 6, stk. 2, i forordning (EØF) nr. 2081/92 om beskyttelse af geografiske betegnelser og oprindelsesbetegnelser

EU-Tidende nr. C 277 af 18/11/2003 s. 0012 - 0016


Offentliggørelse af en ansøgning om registrering i henhold til artikel 6, stk. 2, i forordning (EØF) nr. 2081/92 om beskyttelse af geografiske betegnelser og oprindelsesbetegnelser

(2003/C 277/10)

Med denne offentliggørelse åbnes der mulighed for at fremsætte indsigelser, jf. artikel 7 og 12d i nævnte forordning. Enhver indsigelse mod denne ansøgning skal fremsættes via myndighederne i en medlemsstat, i en WTO-medlemsstat eller i et tredjeland, der er anerkendt efter proceduren i artikel 12, stk. 3, senest seks måneder efter denne offentliggørelse. Offentliggørelsen er begrundet i de forhold, som er beskrevet nedenfor, navnlig under 4.6, der giver grundlag for at betragte ansøgningen som berettiget efter forordning (EØF) nr. 2081/92.

RÅDETS FORORDNING (EØF) Nr. 2081/92

REGISTRERINGSANSØGNING: ARTIKEL 5

BOB (x) BGB ( )

Nationalt sagsnummer: -

1. Medlemsstatens ansvarlige myndighed Navn: Institut national des appellations d'origine

Adresse: 138, avenue des Champs-Elysées - F-75008 Paris

Tlf. (33-1) 53 89 80 00

Fax (33-1) 42 25 57 97

2. Ansøgende sammenslutning 2.1. Navn: Syndicat de défense de la noix et du cerneau de noix du Périgord

2.2. Adresse: Station de Creysse, BP 18, F-46600 Martel

Tlf. (33) 05 65 32 22 22, fax (33) 05 65 37 07 42

2.3. Sammensætning: producenter af valnødder og/eller valnøddekerner, producentorganisationer, handlende, markedsføringssammenslutninger.

3. Produktets art: frugt, grøntsager og korn, uforarbejdet eller forarbejdet, klasse 1.6

4. Varespecifikation (oversigt over betingelserne i artikel 4, stk. 2)

4.1. Navn: "Noix du Périgord"

4.2. Beskrivelse af produktet: Følgende produkter kan opnå oprindelsesbetegnelsen "Noix du Périgord": friske eller tidlige valnødder, tørrede valnødder og valnøddekerner.

De friske eller tidlige valnødder samt de tørrede valnødder har en minimumsstørrelse på 28 mm.

Den friske eller tidlige valnød er et fersk produkt, som sælges med skal og bør spises hurtigt efter høsten. Frugten skal knækkes og pilles, inden den spises. Tidspunktet, hvor valnødden høstes, giver den en fast kerne, som er let at pille. Når valnødden emballeres, skal dens fugtindhold være højere end eller lig med 30 %. De to sorter, som anvendes til denne produktion, er marbot og franquette.

Den tørrede valnød, som tørres forsigtigt efter høsten, skal på tidspunktet for emballeringen have et fugtindhold på under 12 %. Denne frugt skal bare knækkes, inden den spises, idet dens bitterhed allerede er aftaget. De sorter, som anvendes til denne produktion, er marbot, franquette og corne.

Valnøddekernen skal have en størrelse svarende til en maske på over 8 mm. De små kerner, som er lyse i farven, er efterspurgte. For de overvejende lyse kerners vedkommende godkendes alle former (hele eller delte). For de lidt mørkere - lysebrune og/eller gulbrune - kerners vedkommende godkendes udelukkende halve kerner. Kun 5 % af de endnu mørkere kerner godkendes. På tidspunktet for emballeringen må kernernes fugtindhold højst være på 5 %. De sorter, der anvendes til denne produktion, er corne, franquette og grandjean.

4.3. Geografisk område: Det geografiske område for "Noix du Périgord" omfatter 612 kommuner i departementerne Aveyron, Charente, Corrèze, Dordogne, Lot og Lot-et-Garonne.

Valnødderne skal produceres, skalles og pakkes inden for det geografiske område.

Dette område er defineret ud fra følgende to hovedkriterier:

- produktions- og forarbejdningsmetoder: de kommuner, hvor der findes valnøddeplantager og/eller isolerede valnøddetræer, og hvor der skalles valnødder, blev taget i betragtning;

- geologiske, pedologiske og klimatiske kriterier, som udgjorde et gunstigt miljø for produktionen af kvalitetsvalnødder. På grundlag af dette kriterium blev der fastlagt et område til plantning af valnøddetræer, uden for hvilket der ikke kan plantes valnøddetræer til produktion af valnødder med oprindelsesbetegnelsen.

4.4. Bevis for oprindelse a) Historie

Fossiler af træ og nøddeskaller vidner om, at der allerede 8000 år før vor tidsregning fandtes nøddetræer i Dordogne. Det første skriftlige vidnesbyrd om forekomsten af nøddetræer i Périgord stammer fra det 13. århundrede i form af registrering af lejeafgifter, som gårdene i området betalte til cistercienserklosteret i Dalon. I løbet af det 18. århundrede blev valnøddelundene ødelagt af krige og ekstremt kolde vintre, og andre typer olie såsom rapsolie, jordnøddeolie og valmuefrøolie begyndte at konkurrere med valnøddeolien. Produktionen af valnødder med skal og især valnøddekerner fortsatte imidlertid. I 1924 blev den første nationale kongres om valnødder og valnøddekerner afholdt i Périgueux, hvor de første samlede overvejelser om tekniske spørgsmål blev fremlagt. På daværende tidspunkt var Sarlat meget kendt for manuel skalning af valnødder, hvilket skaffede arbejde til mange kvinder. Den hårde frost i 1956 ramte mange valnøddetræer, hvorefter produktionen af valnødder faldt fra 10000 tons til 6500 tons. Dette fald fortsatte frem til 80'erne. I de senere år er der ikke desto mindre blevet plantet valnøddetræer på 25000 ha i Dordogne, hvorved det oprindelige valnøddeareal er blevet bevaret og produktionen er begyndt at stige.

b) Sporbarhed

De tørrede og friske valnødder samt valnøddekernerne fra Périgord kontrolleres fra dyrkningsfasen til det færdige produkt.

Valnødderne høstes udelukkende fra de plantager og isolerede valnøddetræer, som INAO, Institut National des Appellations d'Origine, og uafhængige eksperter har fastslået befinder sig inden for plantningsområdet. Disse plantager skal opfylde alle kriterierne vedrørende anlæggelsen af arealerne og produktionsbetingelserne. De plantager, som opfylder kriterierne, registreres af INAO.

Endvidere skal samtlige aktører, som deltager i produktionen, skalningen, lagringen eller emballeringen af Périgord-valnødder, udfylde en "egnethedserklæring", som registreres af INAO, og føre et register, der gør det muligt at overvåge indkøb og salg af Périgord-valnødderne. De skal ligeledes hvert år udarbejde en beholdningsanmeldelse. Produktionen følges også på grundlag af høsterklæringer, erklæringer om fremstillingen af valnøddekerner og markedsføringserklæringer, der sendes til INAO. Derudover skal alle partier valnødder, der omfattes af den beskyttede geografiske betegnelse, ledsages af et overtagelsesbevis.

Der foretages analytiske og organoleptiske undersøgelser af produktet ved hjælp af prøver, som udtages blandt de emballerede partier. Den emballage, hvori Périgord-valnødden markedsføres, kendetegnes ved et særligt mærkningssystem, der er godkendt af INAO.

Det er forbudt at transportere valnødder med skal eller valnøddekerner i løs vægt uden for det geografiske område. Nødder er ligesom vin generelt et let ombytteligt produkt, dvs. at man kan blande nødder af forskellig oprindelse og sort i samme pakning. Modsat andre regioner i Frankrig, hvor nødder med skal sælges som blandinger, har traditionen i Périgord altid været at sælge nødderne sortsadskilt for at opnå en større værditilvækst for visse sorter af højere kvalitet. Den eneste undtagelse fra denne regel er den traditionelle "corne-marbot"-blanding, som gør det lettere at afsætte corne-sorten, der har god smag, men som er svær at knække, hvilket kan afskrække forbrugeren. Det er denne tradition for at sælge nødderne sortsadskilt, der ligger til grund for kravet om, at nødderne skal emballeres i produktionsområdet, hvilket er gældende praksis i Périgord. Den organoleptiske undersøgelse omfatter desuden kontrol af prøvernes sortsrenhed, der er et af kriterierne i den visuelle kontrol af skallerne (friske og tørrede nødder). De partier, der indeholder for høj en procentdel af andre sorter, kan ikke sælges under den beskyttede betegnelse. Kernerne er vanskelige at sortsbestemme visuelt, sorten fremgår tydeligere ved en smagskontrol.

Emballering i området sikrer desuden produktets kvalitet:

Friske nødder har et vandindhold på mindst 30 % og udtørrer let. For at opretholde kvaliteten skal nødderne opbevares i kølerum ved en temperatur på mellem 1 °C og 5 °C og en relativ luftfugtighed på mellem 80 % og 95 %. Derfor skal pakning i emballage, der ikke er lufttæt, helst foregå så tæt på afsætningsleddet som muligt, dvs. i produktionsområdet, for at kvaliteten sikres ved hjælp af de særlige opbevaringsforhold, der holdes konstante lige fra høsten. Disse nødder har desuden en begrænset holdbarhed, (de må ikke afsendes efter den 15. oktober i høståret), og må under ingen omstændigheder forarbejdes til tørrede nødder. Det fremgår i øvrigt af emballagen, at friske nødder skal opbevares i grøntsagsskuffen i køleskabet.

De ovenfor beskrevne tekniske aspekter gælder ligeledes for tørrede nødder. At det er nødvendigt at emballere disse nødder i produktionsområdet skyldes ikke deres indhold af vand men af fedt (fedtsyrer), som harskner, hvis nødderne ikke opbevares korrekt. Ligesom for de friske nødder er der for de tørrede nødder, men efter den 1. marts, fastlagt normer for opbevaringstemperaturen (mellem 2 °C og 8 °C) og luftfugtigheden (mellem 60 % og 75 %). Tørrede nødder har også en begrænset holdbarhed, dvs. indtil den 31. december i det år, der følger høståret.

4.5. Fremstillingsmetode: Kun fire sorter er godkendt til produktionen af Périgord-valnødder. Til produktionen af "frisk valnød" skal der anvendes valnødder af sorten marbot og franquette. Til produktionen af "tørret valnød" skal der anvendes valnødder af sorten marbot, franquette og corne. Til produktionen af valnøddekerner skal der anvendes valnødder af sorterne franquette, corne og grandjean. Det er imidlertid kun tilladt at plante op til 8 bestøvende træer pr. ha på hver plantage.

Valnødderne skal stamme fra identificerede plantager.

Hvert træ skal fra og med det 15. år efter det år, hvor det blev plantet, have et minimumsareal på 80 m2 til rådighed, hvilket betyder, at der højst må være 125 træer pr. ha. Der skal være en afstand mellem valnøddetræerne på mindst 7 m. Mellemkultur er tilladt til og med det femte år efter plantningen af træet, forudsat at der er en afstand mellem afgrøderne og stammen på mindst to meter.

Vanding af træerne under deres vækstperiode er tilladt til og med den 10. september. Det er forbudt at anvende sprinklervanding såvel som vækstregulatorer og midler til fremskyndelse af modningsprocessen. Plantagernes gennemsnitlige afkast er begrænset til 4 tons pr. ha.

De tørrede valnødder og friske eller tidlige valnødder har en minimumsstørrelse på 28 mm. Det er forbudt at iblødlægge valnødder med skal. Behandling af valnødder med skal med hypochlorit er kun tilladt, såfremt der allerede findes anlæg dertil og i så tilfælde kun indtil den 31. december 2006.

De friske eller tidlige valnødder høstes, når kernen er fast og let kan pilles. På tidspunktet for emballeringen skal de friske eller tidlige nødders fugtindhold være højere end eller lig med 30 %.

De tørrede valnødder skal lufttørres på stillads eller ved hjælp af ventilering med tør og varm luft. I sidstnævnte tilfælde må temperaturen på den luft, som skal kunne gennemstrømme hele massen på den valnød, der skal tørres, ikke overstige 30 °C.

Valnøddekernerne skal stamme fra valnødder, der dyrkes på identificerede plantager. Valnødderne knækkes manuelt eller i en maskine. Herefter fjernes kernerne manuelt fra de knækkede stykker. I løbet af denne proces og især før emballeringen må valnødderne og valnøddekernerne ikke transporteres i papkasser.

Hos grossisterne og før emballeringen reguleres lagerforholdene (fugtighed, temperatur) for hver produktart således, at produkternes kvalitet bevares. Reglerne for, hvilke fejl valnøddernes skal og spiselige del må have ved emballeringen, er strengere end reglerne i den handelsnorm, der er fastsat i forordning (EF) nr. 175/2000 (ændret udgave). De friske eller tidlige valnødder må ikke pakkes i lufttæt emballage.

De friske eller tidlige valnødder pakkes i emballage på max. 5 kg. De tørrede valnødder pakkes i emballage på max. 25 kg. Valnøddekernerne pakkes i emballage på max. 15 kg. Før pakningen er salg af friske eller tidlige valnødder, tørrede valnødder og valnøddekerner i bokspaller på max. 450 kg tilladt inden for produktionsområdet.

Med henblik på at bevare frugternes kvalitet må de friske eller tidlige valnødder ikke længere sælges efter den 15. oktober i høståret. De tørrede valnødder og valnøddekernerne må ikke længere markedsføres efter den 31. december i det år, som følger høståret.

4.6. Tilknytning: Périgord-valnødderne produceres i et område med en lang tradition for produktion af valnødder og valnøddekerner. Tilpasningen af producenternes viden til de lokale forhold har bidraget til at skabe et enestående produkt.

Plantningsområdet for valnøddetræerne ligger hovedsagelig ved foden af Centralmassivet i Piémont, som kendetegnes ved varme somre og betydelig nedbør. Som følge af den høje nedbørsmængde dannes der i undergrunden en vandreserve, som er vigtig for valnøddedyrkningen. Dette særlige klimatiske forhold fremmer knopdannelsen og væksten af kvalitetsvalnøddekerner, hvilket forklarer, at der igennem tiderne er blevet plantet valnøddelunde i dette område.

Périgord-valnøddens anseelse som værende et kvalitetsprodukt er vokset i løbet af århundrederne. Valnødden har siden det 19. århundrede været anerkendt i gastronomiske kredse såvel i Frankrig som i resten af Europa og Amerika.

Inden for produktionsområdet har producenterne altid formået at udvælge de steder, som er mest egnede til produktion af kvalitetsvalnødder. Dette har gjort det muligt at fastslå, hvilke geologiske, pedologiske og mikroklimatiske betingelser, der er bedst for produktionen af Périgord-valnødder.

Til produktionen af Périgord-valnødder er det kun tilladt at anvende de lokale traditionelle valnøddesorter, som er tilpasset regionens pedo-klimatiske forhold, nemlig marbot, corne og grandjean, der udelukkende findes i denne region, samt franquette, der er tilpasset jordforholdene.

Produktionsmetoderne er ekstensive, idet der anvendes rustikke sorter med henblik på at bevare kvaliteten. Disse metoder er udformet således, at jordens egenskaber bevares og dens ressourcer udnyttes (ringe tæthed, begrænset vanding, moderat størrelse og udbytte), hvorved produktets karakteristika bevares.

Valnødderne skalles fortsat manuelt. Metoden er resultatet af en viden, som er blevet udviklet i regionen over mange år, og den sikrer ubeskadigede kerner (80 % er hele), muliggør udvælgelse af de bedste produkter og bidrager til bevarelsen af et traditionelt foretagende.

4.7. Kontrolinstans - INAO, 138, avenue des Champs-Elysées - F-75008 Paris

- DGCCRF, 59, Boulevard V. Auriol - F-75703 Paris Cedex 13

4.8. Mærkning: Etiketterne på de enkelte pakninger med friske eller tidlige valnødder, tørrede valnødder og valnøddekerner, der har oprindelsesbetegnelsen "Noix du Périgord", skal i samme synsfelt på forsiden af pakningen indeholde følgende elementer: det mærkningssystem, der er godkendt af INAO, og som distribueres af det godkendte organ, navnet på oprindelsesbetegnelsen "Noix du Périgord" trykt med en punktstørrelse, der er mindst lige så stor som den største anvendte punktstørrelse, benævnelsen "Appellation d'Origine Contrôlée" eller "AOC", som placeres umiddelbart under oprindelsesbetegnelsen, uden nogen tekst derimellem, med en punktstørrelse, der er på mindst 2/3 af den største oversatte punktstørrelse på forsiden af pakningen, og i givet fald benævnelsen "cerneaux de noix" (valnøddekerner).

Med hensyn til valnøddekernerne, skal etiketten - eventuelt i et andet synsfelt - angive deres høstår. For de tørrede valnødders vedkommende, skal etiketten - eventuelt i et andet synsfelt - angive navnet på de anvendte sorter, såfremt der er tale om en blanding af corne og marbot.

4.9. Krav i nationale bestemmelser: Dekret om kontrolleret oprindelsesbetegnelse for Noix du Périgord.

EF-nr.: FR/00248/2002.05.03.

Dato for modtagelsen af den fuldstændige ansøgning: 3. oktober 2003.