52002SC1365

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, andet afsnit vedrørende Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om indførelse af en fælles nomenklatur for statistiske territoriale enheder (NUTS) /* SEK/2002/1365 endelig udg. - COD 2001/0046 */


MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, andet afsnit vedrørende Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om indførelse af en fælles nomenklatur for statistiske territoriale enheder (NUTS)

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, andet afsnit vedrørende Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om indførelse af en fælles nomenklatur for statistiske territoriale enheder (NUTS)

1. SAGSFORLØB

Fremsendelse af forslaget til Europa-Parlamentet og Rådet (dokument KOM(2001) 83 endelig - 2001/0046COD): // 14.2.2001

Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse

Regionsudvalgets udtalelse // 11.7.2001

15.11.2001

Europa-Parlamentets udtalelse ved førstebehandlingen // 24.10.2001

Vedtagelse af den fælles holdning // 9.12.2002

2. FORMÅL MED KOMMISSIONENS FORSLAG

Regionalstatistikker er en grundpille i det europæiske statistiske system. De anvendes til en lang række formål og af mange forskellige brugere. De regionale data om EU's medlemsstater anvendes bl.a. til en rationel og konsistent fordeling af midlerne fra strukturfondene. Regionale statistikker er således det objektive statistiske grundlag for vigtige politiske beslutninger.

Al regionalstatistik skal være baseret på en geografisk opdeling af det undersøgte område. I starten af 1970'erne indførte Eurostat i samarbejde med andre tjenestegrene i Kommissionen nomenklaturen for statistiske territoriale enheder (NUTS) som et enkelt sammenhængende system til opdeling af EU's område med henblik på udarbejdelse af regionalstatistikker for EU.

NUTS-nomenklaturen har fået stadig større betydning i de seneste år som grundlag for harmoniserede og dermed sammenlignelige regionale data. NUTS anvendes som referenceramme i forbindelse med indsamling, udvikling, harmonisering og formidling af Fællesskabets regionalstatistik.

Kommissionen mener derfor, at der bør skabes et mere solidt retsgrundlag for nomenklaturen, som udgør grundlaget for de regionale statistiske indikatorer.

3. KOMMENTARER TIL DEN FÆLLES HOLDNING

3.1 Generelle bemærkninger til den fælles holdning

Langt størstedelen af de ændringer, der er indført i den fælles holdning, er tekniske præciseringer og forbedringer, der gør teksten mere specifik. Kommissionen ser derfor ikke noget særligt problem heri.

3.2 Europa-Parlamentets ændringsforslag ved førstebehandlingen

Alle Europa-Parlamentets 11 ændringsforslag kunne accepteres af Kommissionen og blev derfor af Rådet inkorporeret i den fælles holdning.

3.3 Nye bestemmelser indføjet af Rådet og Kommissionens holdning hertil

Som anført ovenfor var Rådets yderligere ændringer i vidt omfang af teknisk art. Kommissionen har særlig noteret sig følgende ændringer:

(a) En række afgørelser om den tekniske gennemførelse bliver omfattet af udvalgsproceduren.

(b) Der skal udarbejdes en rapport om eventuel indførelse af mere detaljerede klassifikationsniveauer (foreslået af Parlamentet).

(c) Medlemsstaterne får lidt bedre muligheder for at anmode om en ændring af NUTS-nomenklaturen.

4. ERKLÆRING FRA KOMMISSIONEN

Rådet var imidlertid særdeles opmærksom på de mulige virkninger på de nationale regionale strukturer af Kommissionens udøvelse af initiativretten. For at fjerne Rådets betænkeligheder med hensyn til Kommissionens hensigter i denne henseende blev følgende erklæring optaget i rådsprotokollen:

"Kommissionens erklæring vedrørende artikel 5

Med hensyn til de ændringer af NUTS-nomenklaturen, der er omhandlet i artikel 5, forpligter Kommissionen sig til at tage særlig hensyn til de synspunkter, som den direkte berørte medlemsstat giver udtryk for".

5. KONKLUSION

Kommissionen kan acceptere den fælles holdning, der er vedtaget med enstemmighed.