52002IR0341

Regionsudvalgets udtalelse om "Strategien for det indre marked 2003-2006"

EU-Tidende nr. C 128 af 29/05/2003 s. 0048 - 0052


Regionsudvalgets udtalelse om "Strategien for det indre marked 2003-2006"

(2003/C 128/08)

REGIONSUDVALGET HAR-

under henvisning til Kommissionens anmodning om en udtalelse om en fremtidig, flerårig strategi for det indre marked, der skal forelægges i foråret 2003,

under henvisning til præsidiets beslutning af 9. oktober 2002 om i henhold til EF-traktatens artikel 265, stk. 5, at afgive udtalelse og henvise det forberedende arbejde til Underudvalget for Økonomisk Politik og Social- og Arbejdsmarkedspolitik,

under henvisning til sin udtalelse om Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget "Evaluering af strategien for det indre marked - 2000" (CdR 311/2000 fin)(1),

under henvisning til sin udtalelse om Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet "En strategi for tjenester i det indre marked" (CdR 134/2001 fin)(2),

under henvisning til sin udtalelse om Meddelelse fra Kommissionen "Samarbejde for at fastholde dynamikken - Evaluering af strategien for det indre marked - 2001" (CdR 200/2001 fin)(3),

under henvisning til sin udtalelse om Kommissionens meddelelse om "Produktivitet: nøgle til de europæiske økonomiers og virksomheders konkurrenceevne" (CdR 224/2002 fin),

og under henvisning til forslag til udtalelse fra Underudvalget for Økonomisk Politik og Social- og Arbejdsmarkedspolitik vedtaget den 6. december 2002 (CdR 341/2002 rev.) (ordfører: Ulrike Rodust, medlem af landdagen i Schleswig-Holstein, D/PSE) -

på sin 48. plenarforsamling den 12.og 13. februar 2003 (mødet den 12. februar) vedtaget følgende udtalelse.

1. Regionsudvalgets synspunkter

Perspektiverne efter ti års indre marked

1.1. Regionsudvalget finder det positivt, at Kommissionen agter at opfordre alle berørte parter til at gøre en særlig indsats for at fuldføre det indre marked, og bifalder Kommissionens planer om at forelægge en mellemlangsigtet strategi eller et mellemlangsigtet program i april 2003 for udviklingen af det indre marked - sandsynligvis for en treårsperiode. Dokumentet vil være mere målrettet, ambitiøst og sammenhængende end tidligere strategipapirer og vil navnlig fokusere på konkurrenceevnen i et udvidet EU og på bedre fungerende markeder for varer og tjenesteydelser.

1.2. Regionsudvalget hilser dette ambitiøse projekt velkommen, men anser det ligesom Kommissionen for nødvendigt, at en ny flerårig strategi for det indre marked knyttes tættere sammen med de forskellige økonomiske processer og tager sigte på det fælles mål, at EU inden 2010 skal blive den mest konkurrencedygtige og dynamiske videnbaserede økonomi i verden. Til disse processer hører først og fremmest Luxembourg-processen (1997) vedrørende udvikling af en europæisk beskæftigelsespolitik, Cardiff-processen (1998) vedrørende reformer af EU's økonomi, Lissabon-processen (2000) vedrørende styrkelse af konkurrenceevnen og Göteborg-processen (2001) vedrørende bæredygtighed og miljødimensionen. Alle disse processer er blevet indledt siden den første enhedsmarkedslovgivning om styrkelse af de enkelte sektorer i EU's økonomi.

1.3. Regionsudvalget støtter forenklingsindsatsen i Kommissionens synteserapporter. Indsatsen går ud på som led i en fælles overordnet strategi at virkeliggøre den nye strategi for det indre marked sammen med de øvrige processer, der er nævnt ovenfor, og tager sigte mod det fælles mål for 2010.

1.4. Regionsudvalget mener, at en fremtidig, flerårig strategi for det indre marked må lægge særlig vægt på yderligere åbning af markederne. Med hensyn til at åbne op over for det indre marked befinder vigtige sektorer i Den Europæiske Union (først og fremmest energi, transport, finans- og tjenesteydelser) sig stadig i de indledende faser. Det er imidlertid også uomgængeligt nødvendigt for det indre markeds funktion at inddrage erhvervsmiljøets forskellige elementer (bl.a. virksomhedslovgivning, patentlovgivning, offentlig støtte og konkurrence, forsyningspligtydelser, skatteharmonisering, et europæisk arbejdsmarked og kompatible europæiske socialsikringssystemer).

1.5. Regionsudvalget er enigt i, at en sådan udvidelse af enhedsmarkedskonceptet er nødvendig. Til den ende må en strategi for det indre marked inden for de nærmeste år pege på løsninger, som først og fremmest er orienteret mod markedskravene, men som tillige fremhæver medlemsstaternes og de regionale og lokale myndigheders økonomisk-politiske ansvarsområder og initiativer samt den europæiske sociale models kvalitet.

2. Regionsudvalgets henstillinger

Sammenkobling af de forskellige økonomiske processer

2.1. Regionsudvalget anser det for nødvendigt at udvikle en mere langsigtet strategi for det indre marked, som går frem til 2010, for at knytte strategiens målsætninger tættere sammen med det overordnede mål for 2010 og for at fremme forbindelsen med de andre økonomiske processer. Det skal fortsat være muligt at foretage løbende finjusteringer af strategien. Hermed vil der kunne opnås bedre sammenhæng mellem de forskellige processer samt mere gennemsigtighed og forbedret planlægningssikkerhed.

2.2. Regionsudvalget bifalder indførelsen af mere konkurrence som ledende princip for yderligere liberaliseringsforanstaltninger med henblik på at åbne lukkede markeder, forbedre konkurrenceevnen på europæiske og internationale markeder og for at undgå unødvendige enkeltbestemmelser. Det bør endvidere kraftigt understreges, at konkurrence bør blive det vigtigste, men ikke det eneste kriterium for et europæisk indre marked. Ved anvendelse af konkurrenceprincippet som harmoniseringsinstrument må der nøje tages hensyn til de grænser, europæisk retspraksis har trukket, til princippet om økonomisk, social og territorial samhørighed, til subsidiaritetsprincippet og til forekomsten af eksternaliteter i forbindelse med økonomiske aktiviteter, samt til eksistensen af produkter og tjenester, som produceres i meget begrænset mængde eller i områder med naturbestemte handicap og deraf følgende større omkostninger (små øer, bjerge, randområder), og som derfor ikke kan konkurrere med produkter og tjenester i de mere gunstigt stillede områder.

2.3. Regionsudvalget understreger, at europæisk retspraksis må fastholdes i forbindelse med videreudviklingen af det indre marked i medlemsstaterne. For at sikre en rettidig og harmoniseret anvendelse i medlemsstaterne, anbefaler udvalget hverken den åbne koordinationsmetode eller mellemstatsligt samarbejde.

Liberalisering og erhvervsmiljø

2.4. Regionsudvalget er klar over, at en yderligere åbning af markederne vil have synergieffekter, og at et multidimensionalt indre marked også vil føre til bedre tjenesteydelser. Det foreslår, at der i forbindelse med en yderligere liberalisering af markedssegmenter og af erhvervsmiljøet, anvendes følgende incitamenter i de sektorer, der i særlig grad berører de regionale og lokale myndigheder.

2.5. Regionsudvalget understreger sammenhængen mellem liberalisering og territorial samhørighed. En vigtig del heraf er den tilstræbte åbning af transportmarkedet (jernbanegodstransport, national og international personbefordring). Udvalget understreger imidlertid samtidig, at liberaliseringspolitikken ikke må begrænse medlemsstaternes ret til at fastlægge, hvilke tjenester på det nationale niveau der betragtes som ikke-kommercielle forsyningspligtydelser, ligesom den heller ikke må føre til en begrænsning eller hindring af de enkelte regioners og kommuners udviklingsmuligheder. Dette gælder navnlig den kollektive trafik. Liberalisering og territorial samhørighed er sammen vigtige bestanddele i leveringen af forsyningspligtydelser.

2.6. Regionsudvalget mener, at liberaliseringen af transportsektoren bør tage hensyn til følgende centrale elementer: lige muligheder for alle transportvirksomheder, kontrolleret konkurrence, rimeligt spillerum til virksomhedernes egne initiativer, tilstrækkelige, hensigtsmæssige og klart angivne overgangsperioder og godkendelsesfrister, ingen unødvendige socialklausuler og bureaukratiske hindringer for arbejdstagere og adgang til transportydelser for alle borgere.

2.7. Regionsudvalget hilser den omfattende handlingsplan eEurope 2005 velkommen og opfordrer til indførelse af fælles regler og procedurer for anvendelse af informationstjenester i den offentlige sektor, som sikrer, at der gælder ens grundlæggende betingelser for alle aktører på det europæiske informationsmarked. Ubegrundede markedsforvridninger må fjernes og anvendelsesbetingelserne gøres mere gennemsigtige. For at forhindre renationaliseringer eller indskrænkninger af det indre marked må det undgås, at ny teknologi fører til nye begrænsninger eller krypteringer (f.eks. digitalt tv) ved grænseoverskridende aktiviteter.

2.8. Regionsudvalget mener, at reglerne for de forskellige medier (Internettet, tv og digitalt tv, UMTS) i højere grad bør afstemmes efter og knyttes sammen med hinanden for at undgå markedsforvridninger. Der må indføres ens mindstestandarder for reklame og beskyttelse af mindreårige. Disse mindstestandarder skal i lige høj grad gælde for alle medier.

2.9. Regionsudvalget opfordrer udtrykkeligt til, at hindringerne i tjenesteydelsessektoren fjernes. I den sammenhæng gør udvalget sig til talsmand for, at der sættes energisk ind med markedsliberaliseringsforanstaltninger til et indre marked for finansielle tjenesteydelser.

2.10. Regionsudvalget fremhæver, at et europæisk arbejdsmarked er en helt nødvendig bestanddel af det indre marked. 10 år efter indførelsen af det indre marked er der stadig praktiske problemer med arbejdstagernes frie bevægelighed.

2.11. Regionsudvalget understreger, at arbejdsmarkedets fleksibilitet må sikres under særlig hensyntagen til kvalificerings- og mobilitetsaspekter, og efterlyser yderligere, målrettede foranstaltninger til fjernelse af mobilitetshindringer. Der bør navnlig tages sigte på anerkendelse af faglige kvalifikationer, kompetencer i anvendelsen af informations- og kommunikationsteknologier i hele EU samt sproglige færdigheder.

2.12. Regionsudvalget opfordrer til at udvide muligheden for overførsel af retten til sociale ydelser som led i en ny strategi for det indre marked under forudsætning af, at denne udvidede mulighed er omkostningsneutral for medlemsstaterne og regionerne. Udvalget støtter bestræbelserne på at omformulere og forenkle den koordinerede sociallovgivning, gøre den mere gennemsigtig og lette dens gennemførelse.

2.13. Regionsudvalget mener, at medlemsstaternes samarbejde på sundhedsområdet - med de lokale og regionale myndigheders aktive deltagelse - må tage udgangspunkt i patienternes og andre berørte personers behov. Samarbejdet bør tage sigte på at lette den frie bevægelighed på tværs af grænserne og på at fremme det indre markeds funktion.

2.14. Regionsudvalget understreger nødvendigheden af snarest muligt at udligne de store forskelle i de nuværende og fremtidige medlemsstaters sundhedssystemer og med henblik herpå at iværksætte fælles initiativer og foranstaltninger (bedste praksis, informationsudveksling osv.).

2.15. Regionsudvalget støtter Kommissionens planer om at afhjælpe den manglende retssikkerhed inden for forsyningspligtydelser. Disse bør fastholdes som et grundelement i den europæiske samfundsmodel, og beskyttelsen af almenvellet bør sikres i forbindelse med åbningen af nye markeder, men samtidig skal der tages hensyn til medlemsstaternes nationale særtræk.

2.16. Regionsudvalget understreger, at adgangen til et bredt spektrum af forsyningspligtydelser af høj kvalitet til overkommelige priser også i det indre marked er en nødvendighed for borgerne.

2.17. Regionsudvalget er enigt i, at statsstøtte på lang sigt kan have konkurrenceforvridende og skadelige konsekvenser for det indre marked, og at en sådan støtte må nedbringes. Udvalget ser gerne, at statsstøtten anvendes mere målrettet og i højere grad rettes mod horisontale mål og klart identificerede markedsfejl.

2.18. Regionsudvalget kræver, at der inden for rammerne af en ny strategi for det indre marked fastlægges en europæisk støttepolitik, der tager hensyn til regionalpolitiske målsætninger, åbner mulighed for decentrale regionalpolitiske initiativer og sikrer rimelige konkurrencevilkår.

2.19. Regionsudvalget understreger vigtigheden af bæredygtighed og fælles europæiske miljøkriterier og -standarder med henblik på større forenelighed mellem økonomiske, økologiske og sociale hensyn, og betoner nødvendigheden af statstilskud inden for dette område. Indførelse af de-minimis-reglen og/eller en særlig undtagelsesordning ville være et skridt på vejen og bør også indgå i aftalerne med kandidatlandene.

2.20. Regionsudvalget anser det for absolut nødvendigt at sikre en yderligere udbygning af det indre marked for varer, navnlig hvad angår gensidig anerkendelse, et nyt harmoniseringskoncept, EU-mærker, markedsovervågning, standardisering og ensartet regelanvendelse, ikke mindst i forbindelse med udvidelsen, samt europæisk patentlovgivning forbundet med decentral retskompetence. Herved bevares princippet om gensidig anerkendelse via opretholdelsen af regionale forskelle. Det bør der holdes fast ved. Fornuftige og regelmæssige prissammenligninger er et af de instrumenter, der kan bidrage til vedvarende at øge interessen for det indre marked både blandt virksomhedslederne og forbrugerne. Der bør foretages en tilsvarende tilpasning og anvendelse af de prisoversigter, der udarbejdes af EU (Eurostat).

Gennemførelse af en fremtidig strategi for det indre marked

2.21. Regionsudvalget opfordrer til, at problematikken omkring gennemførelsen af den nye, flerårige strategi for det indre marked kommer til at indtage en central plads i den politiske planlægning, og fremhæver de forslag, som det har fremsat herom i de seneste år. Således havde Regionsudvalget i et forsøg på at mindske forskellene mellem medlemsstaternes borgeres viden om det indre marked (resultattavlen for det indre marked) opfordret alle berørte parter til at deltage i regionalkonferencer i form af rundbordssamtaler for at fremme gennemførelsen af det indre marked og for at præcisere yderligere lovgivning via udveksling af erfaring.

2.22. Regionsudvalget foreslår, at den nye strategi for det indre marked overføres til en egentlig handlingsplan, som også tager hensyn til forslagene i hvidbogen om nye styreformer i EU for inddragelse af civilsamfundets berørte sektorer og for bedre lovgivning. Dette omfatter ud over overvågning af gennemførelsen bl.a. målrettede informationskampagner om rammen for og funktionen af det indre marked i den enkelte medlemsstat, så medlemsstatens virksomheder og borgere får et minimum af kendskab til det indre marked. Det regionale og lokale plan spiller i denne forbindelse en vigtig rolle. Sektorspecifikke tekniske konferencer skal bidrage til at garantere en systematisk dialog med de berørte organisationer for at sikre, at der tages hensyn til de regionale og lokale erfaringer og betingelser for videreudviklingen af lovgivningen om det indre marked. Fokusering, forenkling, klare prioriteter og mere gennemsigtighed bidrager til bedre lovgivning og større planlægningssikkerhed.

2.23. Regionsudvalget opfordrer til, at der med den nye strategi for det indre marked endelig fremlægges et program til begrænsning og forenkling af reglerne for det indre marked, som det igennem længere tid har været Europa-Kommissionens hensigt. Derfor bør man frem for alt gøre brug af de teknikker, som er udviklet i pilotprojektet forenkling af lovgivningen om det indre marked (SLIM).

2.24. Regionsudvalget foreslår at offentliggøre en "kodeks for det indre marked". Denne skal sammenfatte de væsentligste bestemmelser i lovgivningen om det indre marked for at give alle aktører i erhvervslivet og forvaltningen et enkelt instrument til at udnytte det indre markeds friheder. En sådan kodeks bør foreligge på alle EU-sprog og være almindelig anerkendt i de europæiske virksomheder.

2.25. Regionsudvalget bifalder Kommissionens oprettelse af SOLVIT som et helt nyt praksisorienteret instrument med det formål at hjælpe virksomhederne til hurtigt og ubureaukratisk at komme til deres ret på det indre marked. Regionsudvalget opfordrer alle medlemsstaterne til engageret at støtte Europa-Kommissionen i realiseringen af dette instrument. Europa-Kommissionen bør tage imod tilbuddet fra de regionale og lokale myndigheder om via et specielt informationsprogram at øge kendskabet til det indre marked og videreformidle information om SOLVIT. Hvis ikke borgerne ude i lokalområderne har et solidt kendskab til SOLVIT's eksistens og funktion, vil dette nye instrument ikke tjene noget formål. Dette kan kun sikres på regionalt og lokalt plan.

2.26. Regionsudvalget opfordrer medlemsstaterne til ikke kun at behandle gennemførelsen og anvendelsen af lovgivningen om det indre marked med udgangspunkt i politisk opportunitet eller andre prioriteter. Kun fem medlemsstater har indtil videre nået det mål, som Det Europæiske Råd satte i 2002 (Barcelona) - senest i foråret 2003 at have bragt deres gennemførelsesunderskud ned på 1,5 % eller mindre. I betragtning af 1500 åbenlyse overtrædelser af EF-traktaten er medlemsstaterne nødt til at overholde deres kontraktvilkår på helt anden vis end tidligere.

3. Medvirken på regionalt og lokalt plan

3.1. Regionsudvalget mener, at det for en ny strategi for det indre marked er særligt nødvendigt gennem et tæt samarbejde med den berørte del af civilsamfundet samt med offentligheden at skabe mere gennemsigtighed på dette område - en central faktor som led i forbedrede nye styreformer i EU - og dermed en større bevidsthed om det indre markeds krav til alle.

3.2. Regionsudvalget opfordrer til, at de regionale og lokale myndigheder inddrages direkte i udviklingen af den nye strategi, da deres mangfoldige kompetencer inden for områder som f.eks. regional og lokal erhvervs- og infrastrukturpolitik, støtteordninger, offentlig transport, arbejdsmarked, tjenesteydelsessektor, lige adgang til og anvendelse af moderne informations- og kommunikationsteknologier, for blot at nævne nogle få, tyder på, at de allerede har en tæt relation til det indre marked. Ydermere står Regionsudvalgets inddragelsesprocedure samt nye overvejelser om inddragelse af civilsamfundet for at opnå forbedrede nye styreformer i EU til rådighed. Begge skal anvendes.

3.3. Regionsudvalget fremhæver endnu engang, at Kommissionens overvejelser om og foranstaltninger til interaktiv information og problemløsning for aktører på det indre marked er uundværlige men endnu ikke tilstrækkelige. Netop for de små og mellemstore virksomheder og for aktører i områder langt fra byerne og de udviklede centre, er - i forbindelse med den succesfulde gennemførelse af eEurope - den elektroniske adgang til databaser og informationsnetværker stadig en uløst udfordring. Den konkrete rådgivning om anvendelse af reglerne for det indre marked til små og mellemstore virksomheder ude i lokalområderne er fortsat uundværlig. Regionsudvalget henviser i denne forbindelse til sine forslag om i langt højere grad end tidligere at inddrage de regionale og lokale aktører i udviklingen af strategien for det indre marked og anvende dem i gennemførelsen af strategien. En ny strategi for det indre marked skal især gøre denne opgave til en opgave for de regionale og lokale aktører.

3.4. Regionsudvalget opfordrer de regionale og lokale myndigheder til i forbindelse med deres bilaterale og multilaterale samarbejde med deres partnere i de kommende medlemsstater og i deres deltagelse i Twinningprojekter at være specielt opmærksomme på problemerne med gennemførelsen og anvendelsen af reglerne for det indre marked. Især den forlængede førtiltrædelsesstrategi PHARE "Institution Building" bør anvendes til dette formål.

3.5. Regionsudvalget anbefaler, at de regionale og lokale myndigheder bidrager til strategien for det indre marked ved at åbne deres egne markeder for konkurrence, jf. punkt 1.4.

Bruxelles, den 12. februar 2003.

Albert Bore

Formand for

Regionsudvalget

(1) EFT C 148 af 18.5.2001, s. 16.

(2) EFT C 357 af 14.12.2001, s. 65.

(3) EFT C 107 af 3.5.2002, s. 68.