52002AE0358

Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om "Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om sporbarhed og mærkning af genetisk modificerede organismer og sporbarhed af fødevarer og foder fremstillet af genetisk modificerede organismer og om ændring af direktiv 2001/18/EF" (KOM(2001) 182 endelig udg. — 2001/0180 (COD))

EF-Tidende nr. C 125 af 27/05/2002 s. 0069 - 0073


Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om "Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om sporbarhed og mærkning af genetisk modificerede organismer og sporbarhed af fødevarer og foder fremstillet af genetisk modificerede organismer og om ændring af direktiv 2001/18/EF"

(KOM(2001) 182 endelig udg. - 2001/0180 (COD))

(2002/C 125/14)

Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 15 september 2001 under henvisning til EF-traktatens artikel 95 at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

Det forberedende arbejde henvistes til Sektionen for Landbrug, Udvikling af Landdistrikterne og Miljø, som udpegede José María Espuny Moyano til ordfører. Sektionen vedtog sin udtalelse den 4. marts 2002.

Det Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 389. plenarforsamling den 20.-21 marts 2002, mødet den 21. marts, følgende udtalelse med 81 stemmer for, 10 imod og 21 hverken for eller imod.

1. Indledning

1.1. Kommissionen fremsætter forslag om en ramme for regulering af sporbarhed og mærkning af genetisk modificerede organismer (GMO'er) og af fødevarer og foder fremstillet af GMO'er. Formålet er at gøre det lettere at trække produkter tilbage, hvis der opstår uforudsete negative virkninger for menneskers eller dyrs sundhed, foretage målrettet overvågning af potentielle virkninger for miljøet og sikre en nøjagtig og fuldstændig mærkning, så virksomheder og forbrugere får reel valgfrihed, og myndighederne kan kontrollere og verificere mærkningsanprisningerne.

1.2. Forslaget til forordning finder anvendelse på alle stadier i markedsføringen af produkter, som består af eller som indeholder GMO'er, og af fødevarer eller foder, der er fremstillet af GMO'er, herunder tilsætningsstoffer og aromaer.

1.3. Forslaget omfatter ikke human- og veterinærmedicinske lægemidler (Rådets forordning EØF nr. 2309/93).

1.4. Entydig kode

Bistået af et udvalg (jf. forslagets artikel 10) skal Kommissionen skabe et system for udvikling og tildeling af entydige koder til GMO'er. Systemet kan justeres efter samme procedure (artikel 8).

1.5. Krav til sporbarhed og mærkning af GMO'er

1.5.1. Færdigpakkede produkter, der består af eller indeholder GMO'er, skal mærkes med betegnelsen "Dette produkt indeholder genetisk modificerede organismer".

1.5.2. På det første stadium i markedsføringen skal det nævnes, at produktet indeholder eller består af GMO'er, og den entydige kode skal oplyses.

1.5.3. På alle efterfølgende stadier skal disse oplysninger videregives.

1.5.4. Oplysningerne skal opbevares i 5 år.

1.6. Sporbarhedskrav for produkter fremstillet af GMO'er

1.6.1. Virksomheder, der markedsfører produkter fremstillet af GMO'er, skal sikre, at den virksomhed, der modtager produktet, får oplysning om, hvilke fødevareingredienser, tilsætningsstoffer, aromaer, fodermidler eller tilsætningsstoffer til foderstoffer der er fremstillet af GMO'er.

1.6.2. Virksomheden skal opbevare disse oplysninger i 5 år.

1.7. Undtagelser

1.7.1. Artikel 6 indeholder visse undtagelser. F.eks. er virksomheder, som leverer fødevarer til den endelige forbruger, ikke forpligtet til at opbevare dokumentation for, hvem produkterne er solgt til.

1.8. Forordningsforslaget pålægger medlemsstaterne at gennemføre tilsyns- og kontrolforanstaltninger og slår fast, at Kommissionen forinden skal opstille tekniske retningslinjer for prøvetagning og prøvning.

1.9. Medlemsstaterne skal fastlægge sanktioner for overtrædelse af forordningens bestemmelser.

1.10. Forordningen er planlagt til at træde i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen. Dog træder størstedelen af dens indhold først i kraft på halvfemsindstyvendedagen efter offentliggørelsen i EFT af systemet for udvikling og tildeling af entydige koder til GMO'er.

2. Generelle bemærkninger

2.1. Det Økonomiske og Sociale Udvalg anerkender Kommissionens arbejde dels med dette forordningsforslag, dels med dens "Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om genetisk modificerede fødevarer og foderstoffer". De to forslag hænger naturligvis sammen. Udvalget erkender, at den nuværende lovgivning om markedsføring og mærkning af GMO'er er usammenhængende og ufuldstændig, og bifalder derfor, at fødevarer og foderstoffer ifølge forslaget skal behandles ens. Det vil skabe større sammenhæng, klarhed og sikkerhed, både for virksomhederne og for brugerne og forbrugerne. Den nuværende lovgivning sikrer ikke fuldt ud forbrugernes ret til at blive informeret og træffe kvalificerede valg.

2.2. Det er dog bekymrende, at forordningen på nogle punkter er svær at forstå. Hvilken forskel er der f.eks. mellem produkter fremstillet ved hjælp af GMO'er og produkter "fremstillet af GMO'er"?

2.3. Forordningen er med rette baseret på EF-traktatens artikel 95 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning med henblik på det indre markeds funktion og sikring af et højt beskyttelsesniveau i EU.

2.4. Direktiv 2001/18/EF om udsætning i miljøet af genetisk modificerede organismer og om ophævelse af Rådets direktiv 90/220/EØF fastlægger den juridiske ramme for udsætning i miljøet og markedsføring af GMO'er i EU med henblik på at beskytte menneskers og dyrs sundhed og miljøet. Direktivet tillader kun udsætning eller markedsføring af produkter, der er sikre for mennesker, dyr og miljø, efter en streng videnskabelig analyse, der opfylder de forpligtelser og følger de procedurer, der er fastlagt i direktivet. Direktivet fastlægger desuden en forpligtelse til at gennemføre en overvågningsplan, der gør det muligt at spore og identificere enhver direkte, indirekte, umiddelbar, forsinket eller uønsket virkning af produkterne - hvad enten de er GMO'er, er fremstillet af GMO'er eller indeholder GMO'er - på menneskers og dyrs sundhed og miljøet efter deres markedsføring.

2.5. Da denne rammelovgivning allerede skal sikre beskyttelse af menneskers sundhed og miljøet bør det foreliggende forordningsforslag fokusere på regler for sporbarhed af GMO'er og af fødevarer og foderstoffer fremstillet af GMO'er. Det vil øge niveauet for den sikkerhed og beskyttelse, som ovennævnte direktiv giver, og forbedre mærkningen af genetisk modificerede fødevarer og foderstoffer.

2.5.1. Som Det Økonomiske og Sociale Udvalg bemærkede i sin udtalelse om Kommissionens hvidbog om erstatningsansvar for miljøskader "haster det med at få fastlagt bestemmelser om erstatningsansvar [for skader på miljøet og biodiversiteten]"(1). Det samme gælder udefrakommende GMO-forurening af biologisk dyrkede produkter, for hvilke grænsen i dag er 0 %. Hverken det foreliggende forordningsforslag eller direktivforslaget om miljøansvar afklarer erstatningsspørgsmålet i forbindelse med GMO'er. Dette betragter udvalget som uacceptabelt.

2.6. I Kommissionens forslag til forordning om de generelle principper og krav i fødevarelovgivning og om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsmyndighed fastlægges de vigtigste forpligtelser i forbindelse med sundhed og fødevaresikkerhed, herunder kravet om sporbarhed. GMO'er eller produkter afledt af GMO'er skal have samme sporbarhed som fastlagt i den ovenfor nævnte rammelovgivning.

2.7. Bestemmelserne om sporbarhed forudsætter foruden dokumentation og certifikater ekstra verifikation og kontrol både fra de økonomiske aktørers og fra kontrolmyndighedernes side, hvilket vil indebære højere priser for såvel råmaterialer som endelige produkter. Et særligt problem er der med importerede produkter, som består af eller indeholder GMO'er, eller som er fremstillet af GMO'er, men hvor GMO'erne ikke findes i slutproduktet. Udvalget er helt klar over, at forslagene vil kræve en stor indsats fra internationale organisationer, nationale myndigheder og handelspartnere, og at det kan tage nogle år, før de er fuldt gennemført i praksis.

2.8. Der vil desuden være behov for verifikation og kontrol, som vil kræve ekstra økonomiske og menneskelige ressourcer af de ansvarlige nationale myndigheder. Der bør på EU-niveau og nationalt niveau afsættes tilstrækkelige ekstraressourcer til at sikre en effektiv gennemførelse og kontrol af den foreslåede lovgivning, idet det bør sikres, at ressourcerne går til løsning af den primære opgave, nemlig at kontrollere sikkerheden af fødevarer og foder.

2.9. For fødevarer og foder, hvor det genetisk modificerede materiale ikke længere er til stede, selvom det har været anvendt, er det vanskeligt at påvise, om sporbarheds- og mærkningskravene er overholdt. Det kan være en kilde til illoyal praksis og svig. F.eks. kan højt raffinerede olier og hydrolyseret majs fremstillet af genetisk modificerede råvarer erstatte ikke genetisk modificerede derivater af råvarer, eftersom deres sammensætning, karakteristika og anvendelse er identiske.

2.10. Der er en risiko for, at indførelse af de nye krav vil øge omkostningerne for de færdige produkter, og det bliver sandsynligvis forbrugerne, der kommer til at betale. Udvalget understreger, at omkostningerne i forbindelse med den nye teknologi bør lægges på GM-producenterne og GM-produkterne og ikke på de traditionelle produkter gennem "GM-fri" mærkning.

2.11. De nationale regeringer og EU's politiske organer må sørge for, at der stilles større krav til beskyttelse af mennesker og miljø - også på internationalt plan. De opfordres til i de forskellige internationale organer, først og fremmest inden for rammerne af OECD og Codex Alimentarius-Kommissionen, at gøre en indsats for indførelse af tilsvarende regler. Eventuelle handelshindringer skulle herved kunne begrænses til et minimum eller fjernes helt.

2.12. Gennemførelse af foranstaltninger, som gør det muligt at skelne mellem GMO-frie produkter og genetisk modificerede produkter, kan indebære en konkurrencemæssig fordel for virksomheder, som vælger at satse på kvalitet, og som dermed kan tilbyde forbrugerne et produkt, der hvad angår råvarer opfylder krav om såvel sporbarhed som gennemsigtighed.

3. Særlige bemærkninger

I finansieringsoversigtens punkt 7.3 "Andre administrative udgifter som følge af foranstaltningen" er der tilsyneladende en fejl i beregningen af den samlede bevilling til tjenesterejser (post A0701). Hvis det drejer sig om tre endags-tjenesterejser til hver 1000 EUR, kan summen ikke være 1300 EUR som anført i forslaget.

4. Afsluttende overvejelser

Det Økonomiske og Sociale Udvalg anerkender Kommissionens vigtige indsats for at komplettere og præcisere den gældende rammelovgivning og anbefaler følgende med hensyn til sporbarhed og mærkning:

4.1. Anvendelse af genetisk modificerede organismer har rejst en voldsom debat i samfundet, hvor synspunkterne ofte har været yderliggående og uden seriøst videnskabeligt grundlag. Udvalget anbefaler derfor Kommissionen at iværksætte en oplysningskampagne for at give offentligheden kendskab til fordele og risici ved anvendelsen af GMO'er, både for fødevarer og foder og for miljøet. Det er vigtigt, at der foreligger oplysninger indhentet fra uafhængige organer, så befolkningen kan træffe informerede valg om den mad, de spiser, på et miljømæssigt og etisk grundlag, også hvad angår den teknologi, hvormed den er produceret.

4.2. De to forordningsforslag om ændret og forbedret mærkning og sporbarhed i ethvert led i produktions- og distributionskæden af produkter, der indeholder GMO'er eller består af sådanne, tager hensyn til forsigtighedsprincippet og øger gennemsigtigheden som forudsætning for forbrugernes valgfrihed. Forslagene letter kontrolmyndighedernes overvågning og gør det lettere at undersøge langtidsvirkningerne for mennesker og miljø af genteknologi på fødevareområdet.

4.3. Godkendelsen af GMO'er er baseret på en streng forudgående videnskabelig evaluering, som garanterer, at de tilladte produkter ikke udgør en sundhedsrisiko, og at de kan cirkulere frit, når blot forbrugerne er fuldt informerede gennem produkternes sporbarhed og mærkning, så de bedre kan træffe et valg.

4.4. Anvendelse af genetisk modificerede organismer er en realitet på verdensplan: I 2001 anvendtes de på 52,6 mio. hektar - en stigning på 19 % i forhold til det foregående år, hvilket bekræfter tendensen til støt vækst. Undersøgelser blandt europæiske forbrugere viser dog, at der er klart flertal imod genetisk modificerede fødevarer.

4.5. Alligevel ønsker udvalget at henlede Kommissionens opmærksomhed på betydningen og nødvendigheden af at gennemføre komplette undersøgelser, inden der gives tilladelse til anvendelse af nye GMO'er. Herunder skal forsigtighedsprincippet overholdes, og uønskede følger skal undgås.

Bruxelles, den 21. marts 2002.

Göke Frerichs

Formand for

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg

(1) ØSU's udtalelse om "Kommissionens hvidbog om erstatningsansvar for miljøskader", EFT C 268 af 19.9.2000, s. 19.

BILAG

til Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse

Følgende ændringsforslag, som blev støttet af en fjerdedel eller derover af de afgivne stemmer, blev forkastet under forhandlingerne:

Punkt 2.5

Erstattes med følgende: "Det foreliggende forordningsforslag kan ikke nøjes med at fokusere på regler for sporbarhed af GMO'er og af fødevarer og foderstoffer fremstillet af GMO'er. Det bør også omhandle fødevarer og foderstoffer fremstillet med anvendelse af GMO'er. Et enzym indgår ligesom ethvert andet molekyle, der fremskynder den kemiske omdannelsesproces, aktivt i alle kemisk-molekylære reaktioner, som medvirker til fremstillingen af fødevareproduktet, og man kan derfor ikke konkludere, at to slutprodukter, hvoraf det ene er fremstillet på en naturlig måde, og det andet med anvendelse af en GMO, principielt er ens. Der er under alle omstændigheder tale om anvendelse af kunstige stoffer, hvorom det endnu ikke er bevist, at de kan anvendes til fremstilling af produkter, som er identiske med naturligt fremstillede produkter ikke kun ud fra et organoleptisk synspunkt, men også i henseende til sundhedsværdi, smag, aroma osv. Det er derfor rimeligt, at bestemmelserne om mærkning og sporbarhed af GMO'er også kommer til at gælde for produkter fremstillet med anvendelse af GMO'er."

Afstemningsresultat

For: 28, imod: 51, hverken for eller imod: 14.

Punkt 2.7

Erstattes med følgende: "Eftersom målet er at sikre størst mulig gennemsigtighed, bør overholdelsen af de foreslåede krav om sporbarhed overvåges, skønt dette forudsætter ekstra verifikation og kontrol både fra de økonomiske aktørers side og fra kontrolmyndighedernes side. Det bør overvejes at indføre et system, som kan sikre forbrugerne størst mulig gennemsigtighed også for importerede produkters vedkommende (hvad enten de indeholder GMO'er eller er fremstillet af GMO'er eller med anvendelse af GMO'er), men hvor GMO'erne ikke findes i slutproduktet."

Afstemningsresultat

For: 30, imod:59, hverken for eller imod: 16.

Punkt 4.1

Første punktum affattes således: "Anvendelse af genetisk modificerede organismer har rejst en voldsom debat i samfundet, hvor synspunkterne ofte har været yderliggående og uden seriøst videnskabeligt grundlag. der ofte er præget af angst og generel uvidenhed om de potentielle følger."

Afstemningsresultat

For: 50, imod: 53, hverken for eller imod: 9.

Punkt 4.3.1

Nyt punkt: "ØSU betragter det som en stor mangel, at kød og andre animalske produkter fra dyr, der har været fodret med genteknisk modificerede foderstoffer, ikke skal mærkes. Dette er en afgørende svækkelse af den valgfrihed, forbrugeren skulle have."

Afstemningsresultat

For: 43, imod: 56, hverken for eller imod: 8.