52001AE0701

Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om "Varemærkeforfalskning"

EF-Tidende nr. C 221 af 07/08/2001 s. 0020 - 0024


Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om "Varemærkeforfalskning"

(2001/C 221/02)

Det Økonomiske og Sociale Udvalg besluttede den 19. december 2000 under henvisning til forretningsordenens artikel 23, stk. 2, at afgive udtalelse om det ovennævnte emne.

Det forberedende arbejde henvistes til ØSU's Sektion for Det Indre Marked, Produktion og Forbrug, som udpegede Henri Malosse til ordfører. Sektionen vedtog sin udtalelse den 16. maj 2001.

Det Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 382. plenarforsamling af 30.-31. maj 2001, mødet den 30. maj 2001, følgende udtalelse med 112 stemmer for og 1 imod.

1. Indledning

1.1. Efter høring fra Kommissionen i medfør af artikel 198 i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab vedtog Det Økonomiske og Sociale Udvalg på sin 361. plenarforsamling (mødet den 24. februar 1999) en udtalelse(1) om "Grønbog om bekæmpelse af varemærkeforfalskning og piratkopiering i det indre marked."

1.2. Kommissionen forelagde den 30. november 2000(2) en meddelelse til Rådet, Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Sociale Udvalg om opfølgning af grønbogen. I betragtning af problemets meget alvorlige konsekvenser for EU besluttede ØSU's præsidium på sit møde den 19. december 2000 at afgive en tillægsudtalelse for at sende et politisk signal til Kommissionen, Rådet, Europa-Parlamentet og det europæiske civilsamfund.

1.3. ØSU's udtalelse af 24. februar 1999 var resultatet af et meget grundigt forarbejde, herunder en høring med deltagelse af over 30 europæiske samfunds-, erhvervs- og fagorganisationer, som på forskellig vis er konfronteret med problemerne omkring varemærkeforfalskning og piratkopiering. Henstillingerne i nævnte udtalelse er vedføjet som bilag til dette dokument.

1.4. ØSU har fulgt yderst opmærksomt med i de overvejelser og diskussioner, der har udspundet sig om dette spørgsmål siden offentliggørelsen af grønbogen. Blandt andet deltog ØSU i den høring, som Kommissionen arrangerede i München den 2. og 3. marts 1999 i samarbejde med Rådets tyske formandskab, samt i det europæiske seminar om bekæmpelse af varemærkeforfalskning og piratkopiering, der blev foranstaltet af Rådets franske formandskab i Paris den 20. og 21. november 2000.

1.5. Denne tillægsudtalelse føjer sig til rækken af ØSU-initiativer om fremme af intellektuel og industriel ejendomsret i EU. F.eks. afgav ØSU den 24. januar 2001 en initiativudtalelse om "konsumption af rettigheder i tilknytning til registrerede varemærker"(3), hvori man advarede mod risikoen for, at Europa ville blive oversvømmet med varemærkeforfalskede produkter, hvis ordningen med EF-konsumption blev opgivet.

2. Generelle bemærkninger til Kommissionens forslag

2.1. ØSU bifalder hovedlinjerne i meddelelsen

2.1.1. ØSU tilslutter sig Kommissionens plan om snarest at forelægge et direktivforslag, som skal forbedre de eksisterende midler til håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder og fastlægge en overordnet ramme for informationsudveksling og administrativt samarbejde. Varemærkeforfalskningen og piratkopieringen har taget et alarmerende omfang, og ØSU finder det derfor absolut påkrævet, at det pågældende direktivforslag forelægges hurtigt. At dette er en nødvendighed, er ikke blot blevet påpeget af ØSU selv i udtalelsen om grønbogen, men også af hovedparten af de berørte europæiske organisationer. ØSU insisterer i denne forbindelse på, at erhvervs-, samfunds- og fagorganisationerne, herunder forbrugersammenslutningerne, må have søgsmålskompetence med henblik på eventuel lukning af virksomheder, hvor der foregår varemærkeforfalskning eller piratkopiering, lige som det understreges, at det er de ansvarlige for produktionen og markedsføringen af varemærkeforfalskede eller piratkopierede varer, som i fællesskab skal hæfte økonomisk for tilbagekaldelsen af varer. Endelig understreger ØSU betydningen af, at varemærkeforfalskning og piratkopiering betragtes som strafbare handlinger med minimumsstraffe, som er tilstrækkelig hårde til at have en afskrækkende virkning, også for distributører og privatpersoner, når der er tale om betydelige varemængder, som er erhvervet i ond tro. Disse straffe bør tilmed kunne omfatte lukning af produktionsanlæg, med sociale foranstaltninger for personale, som måtte være blevet ført bag lyset. ØSU udtrykker ønske om, at dette princip bliver medtaget i det bebudede direktivforslag, idet der så skal fastlægges mere præcise regler i forbindelse med etableringen af et europæisk retligt område.

2.1.2. ØSU bifalder navnlig, at Kommissionen agter at indføre en oplysningspligt. Den første forudsætning for at kunne gribe effektivt ind over for lovovertrædelser af denne art vil ofte være, at rettighedsindehaveren råder over fuldstændige oplysninger om varemærkeforfalskningernes oprindelse og om distributionskanalerne. Dette kræver, at retten til information ikke er koblet til lovovertrædelsen og altså ikke underkastet betingelser. ØSU understreger således, at det - ikke mindst fordi varemærkeforfalskning og piratkopiering ofte er vanskeligt at afsløre - er nødvendigt at holde rettighedsindehaverne tilstrækkeligt informerede, således at de kan anmode toldmyndighederne om at gribe ind.

2.2. Der skal være sammenhæng mellem interne og eksterne tiltag: "Alt bortset fra varemærkeforfalskning og piratkopiering"

ØSU beklager, at meddelelsen ikke anlægger en overordnet synsvinkel på spørgsmålet om varemærkeforfalskning og piratkopiering; dette gælder navnlig de eksterne aspekter, idet en væsentlig del af de piratkopierede og varemærkeforfalskede produkter, som sælges i EU, stammer fra tredjelande. Kommissionen stillede for nylig forslag om et initiativ, som under betegnelsen "Alt bortset fra våben" skulle give de 48 fattigste lande i verden mulighed for at eksportere alle deres produkter - bortset fra våben - til EU "uden kontingenter, uden importafgifter, uden undtagelse." Det skal bemærkes, at mens de fleste våben kommer fra udviklede lande, så forholder det sig anderledes med varemærkeforfalskede og piratkopierede produkter, som udgør en ægte trussel og underminerer de reelle udviklingsmuligheder ved at amputere den legale økonomi - og i øvrigt ofte bevæger sig ad de samme ruter som narkotika og illegal indvandring. ØSU anbefaler derfor, at man benytter artikel 9 i forordningen om generelle toldpræferencer til at lægge pres på de lande, der måtte se igennem fingre med sådanne fremgangsmåder. For ikke udelukkende at fokusere på de afstraffende aspekter bør EU dog samtidig sætte ind med oplysnings- og uddannelsestiltag i samarbejdsprogrammerne med de tredjelande, som er mest berørt af fænomenet.

2.3. En afgørende udfordring i forbindelse med udvidelsen, men også en bydende nødvendighed for de nuværende medlemsstater

ØSU bifalder fuldt og helt Kommissionens faste hensigt om at lade bekæmpelsen af varemærkeforfalskning og piratkopiering indtage en fremtrædende plads under forhandlingerne med ansøgerlandene, navnlig de lande, som er kraftigt berørt af fænomenet. Det er i den forbindelse nødvendigt at sikre, at den foreliggende meddelelse er i tråd med den meddelelse(4), som Kommissionen for nylig forelagde, og hvori der foretages en analyse af de store problemer, som toldmyndighederne står over for, navnlig i lyset af EU-udvidelsen. ØSU henstiller til Kommissionen at drage omsorg for, at de forpligtelser - og frem for alt de metoder - som pålægges ansøgerlandene, ikke er skrappere end dem, som er gældende i hvert enkelt af de nuværende medlemslande. I modsat fald vil EU næppe stå stærkt. For hvordan skulle man kunne tillade sig at stille drastiske krav til ansøgerlandene, når visse medlemsstater fortsat udviser en temmelig afslappet holdning på området?

2.4. ØSU foreslår en højtidelig politisk handling

For at "kickstarte" EU's indsats og sikre den et sammenhængende præg slår ØSU til lyd for, at der afholdes et "Jumbo"ministerrådsmøde med deltagelse af justits- og indenrigsministrene, ministrene for det indre marked, handelsministrene og udenrigsministrene. Ved denne lejlighed bør der træffes samordnede foranstaltninger på nationalt og europæisk plan med hensyn til bekæmpelse af varemærkeforfalskning og piratkopiering, skærpelse af de strafferetlige sanktioner, toldaktioner mod de lande, som lukker øjnene for disse fremgangsmåder, og samordning af tiltag og midler til beskyttelse af den industrielle og intellektuelle ejendomsret. Desuden vil det være hensigtsmæssigt, at Rådet ved samme lejlighed afgiver en højtidelig erklæring, der sætter fokus på fænomenets økonomiske og sociale skadevirkninger, på farerne for personers sikkerhed og sundhed samt på koblingen til den organiserede kriminalitet.

3. Konkrete forslag vedrørende oplysningsindsatsen

3.1. Oplysningsforanstaltninger for offentligheden

ØSU har selv gjort sig til talsmand for en oplysningsindsats over for offentligheden, og det bifalder varmt, at sådanne tiltag indgår i de hasteforanstaltninger, Kommissionen foreslår. Dog er ØSU utilfreds med forslagets vage formulering og med, at der ikke afsættes ressourcer til formålet. Det understreger, at civilsamfundets organisationer spiller en afgørende rolle (forbrugere, fagforeninger, brancheforeninger, handelssektoren, rettighedsindehaver- og kunstnersammenslutninger, medier). ØSU foreslår, at der sættes ind med konkrete oplysningsredskaber: en europæisk plakatkampagne i havne og lufthavne samt omgående etablering af et websted, hvor retsafgørelser offentliggøres og kan konsulteres af navnlig erhvervsorganisationer, distributører og forbrugerorganisationer (dette sidste forslag omtales kun som en "foranstaltning på mellemlang sigt" i Kommissionens plan).

3.2. Retsvæsenets afgørende rolle

ØSU beklager, at meddelelsen ikke kommer ind på nødvendigheden af uddannelses- og samordningstiltag for at styrke politi- og retsmyndighedernes effektivitet og virkemidler, hvilket ellers er blevet fremhævet som et hastende indsatsområde af hovedparten af de berørte organisationer og virksomheder. I den forbindelse foreslår ØSU, at medlemsstaterne og Kommissionen snarest foreslår foranstaltninger som led i det europæiske retlige område:

- styrkelse og specialisering af EUROPOL-enheder

- uddannelse og udveksling af politifolk og dommere

- udvikling af et domstolsnet med de nødvendige kvalifikationer til behandling af denne sagstype, med støtte i en særlig EF-retsafdeling, i forbindelse med vedtagelsen af EF-patentet

- tilrettelæggelse af informationsudveksling som led i det europæiske netværk for gensidig juridisk bistand.

For at fremskynde retsprocedurerne foreslår ØSU endda, at man i forbindelse med udformningen af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument overvejer muligheden af også at lade dette omfatte behandling af sager om varemærkeforfalskning og piratkopiering.

3.3. Information af virksomhederne

Meddelelsen forbigår i tavshed det afgørende spørgsmål om at informere virksomhederne om deres rettigheder og pligter, når det gælder om at dæmme op for væksten i denne form for kriminalitet. Kommissionen nøjes med at konstatere, at "hovedansvaret på området ligger hos indehaverne af intellektuelle ejendomsrettigheder, som selv må være på vagt," og synes at glemme, at der som oftest er tale om små og mellemstore virksomheder, småhandlende, håndværkere, selvstændige rettighedshavere og forskere, som i praksis ikke har mulighed for at holde et sådant opsyn og hyppigt er uvidende om deres rettigheder. ØSU kræver derfor, at den EU-finansierede oplysningsindsats gennemføres i samarbejde med erhvervsorganisationerne. Tilsvarende programmer findes allerede i en række medlemsstater, og det vil være hensigtsmæssigt at udbrede dem til hele Europa med en grænseoverskridende indfaldsvinkel. I øvrigt skal ØSU på ny understrege, at det vil være nyttigt at give virksomhederne relevante informationsredskaber i hænde som f.eks. databaser over mønstre, et europæisk observatorium for varemærkeforfalskning i form af et informationsnet for virksomhederne via Euro-Info-centrene osv. Generelt skal ØSU understrege, at det haster med at få vedtaget effektive EU-instrumenter til beskyttelse af ejendomsretten som f.eks. EF-patentet eller forordningen om EF-mønstre.

3.4. Det europæiske civilsamfunds centrale rolle med de nye reguleringsformer

3.4.1. ØSU skal også understrege, at meddelelsen ikke direkte kommer ind på den centrale rolle, som det europæiske civilsamfund og dets organisationer kan spille umiddelbart i forbindelse med det, man kalder for "selvregulering" eller "medregulering". Der er navnlig tale om kodekser for god adfærd for distributions- eller produktionsleddet samt kvalitetsmærker osv. Ud fra den betragtning bør det "snylteri", som består i at fremstille åbenlyse plagiater ("look-alike"), ligeledes figurere på "sorte lister", idet disse illoyale metoder er til skade for kreativiteten og opfindsomheden.

3.4.2. ØSU foreslår, at Kommissionen arrangerer et arbejdsseminar over disse temaer med deltagelse af de store samfunds-, erhvervs- og fagorganisationer, hvor civilsamfundets aktører kan fremdrage egne eksempler på god praksis, og der kan blive fremsat forslag om disses videre udbredelse.

4. Konklusion

4.1. ØSU understreger, at det haster med at få formuleret en samlet og koordineret politik til bekæmpelse af varemærkefalskneriets og piratkopieringens svøbe. Ud over de økonomiske og sociale skadevirkninger står borgernes sundhed og sikkerhed på spil, lige som kreativiteten og opfinderlysten undergraves.

4.2. Hvis ikke EU straks udstyres med midler, som kan tjene til at beskytte kreativitet og opfindsomhed (EF-patentet, forordning om EF-mønstre) og bekæmpe varemærkeforfalskning og piratkopiering (det af Kommissionen bebudede direktivforslag), vil det blive fortolket som et svaghedstegn. I dag er det opfinderen, iværksætteren og den kreative, der løber risikoen for at blive efterlignet, og forbrugeren og forhandleren, som er i fare for at blive snydt. Det er vigtigt at få byttet om på disse roller, således at risiciene og farerne kommer til at hvile på dem, der plagierer nyskabelserne og snylter på andres kreativitet.

4.3. I denne kamp er ikke bare de ordenshåndhævende og straffende myndigheder (politi og retsvæsen), men også civilsamfundets organisationer EU's bedste allierede. Samfundets pression kan således - via årvågenhed og oplysning - være et særdeles effektivt våben.

Bruxelles, den 30. maj 2001.

Göke Frerichs

Formand for

Det Økonomiske og Sociale Udvalg

(1) EFT C 116 af 28.4.1999, s. 35.

(2) KOM(2000) 789 endelig af 30.11.2000.

(3) EFT C 123 af 25.4.2001.

(4) KOM(2001) 51 endelig af 24.1.2001, Meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Sociale Udvalg om en toldunionsstrategi.

BILAG

til Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse

Til orientering: Henstillingerne i Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om "Grønbog om bekæmpelse af varemærkeforfalskning og piratkopiering i det indre marked"

1.1. ØSU mener, at alle typer varemærkeforfalskning, piratkopiering og andre former for snylteri medfører alvorlige skadevirkninger for virksomhederne og for innovative iværksættere i Europa.

1.2. ØSU mener, at der er tale om vildledning af kunder og forbrugere, der kan indebære en alvorlig risiko for deres sikkerhed og sundhed.

1.3. ØSU peger på de negative følger for jobskabelsen og det innovative arbejde i Europa.

1.4. ØSU mener, at den ulovlige varemærkeforfalskning og piratkopiering meget ofte har forbindelse med sort arbejde, skatteunddragelse, manglende overholdelse af social- og arbejdslovgivningen og organiseret kriminalitet.

2.1. ØSU anbefaler på den baggrund, at EU udarbejder en overordnet strategi på området, der både tager højde for interne og eksterne aspekter, og som gennemfører passende forebyggende foranstaltninger og sanktioner mod alle former for varemærkeforfalskning, piratkopiering og snylteri.

2.2. ØSU lægger vægt på det forebyggende arbejdes betydning og understreger vigtigheden af, at der indføres ensartede regler, som giver en ensartet beskyttelse med rimelige omkostninger, og som omfatter alle former for intellektuel ejendomsret. Iværksættere og personer, der beskæftiger sig med innovativt arbejde, skal oplyses om deres rettigheder, ligesom der skal iværksættes kampagner for at advare forbrugerne og for at appellere til deres ansvarsfølelse.

2.3. ØSU insisterer på, at det er nødvendigt at iværksætte oplysningskampagner rettet mod den brede offentlighed, som skal koordineres på europæisk plan, lige som forbrugerorganisationerne, fagforeningerne og de berørte erhvervsorganisationer, især i distributionssektoren, skal inddrages.

2.4. ØSU anbefaler, at der oprettes et "Europæisk Observationscenter til bekæmpelse af varemærkeforfalskning, piratkopiering og andre former for snylteri", der skal indgå i et netværk med alle de berørte organisationer og sammenslutninger; det foreslår iværksat pilotinitiativer til fremme af projekter på europæisk plan, særlig med henblik på varsling, oplysning af offentligheden og information af de berørte myndigheder.

2.5. ØSU fremhæver, at det retlige og politimæssige samarbejde hurtigst muligt skal styrkes i samarbejde med de berørte organisationer og sammenslutninger. Det er ØSU's opfattelse, at en mere konsekvent gennemførelse af lovgivningen, kombineret med et reelt samarbejde på europæisk plan, sammen med forebyggelse, er det mest egnede middel til effektivt at bekæmpe varemærkeforfalskning og piratkopiering i stor stil.

2.6. Efter ØSU's opfattelse bør de berørte organisationer og sammenslutninger kunne indbringe sager for domstolene på vegne af skadelidte virksomheder, iværksættere og forbrugere.

2.7. ØSU mener, at retsvæsnet bør tilskyndes til at gennemføre lovene mere konsekvent, særlig i tilfælde af gentagne lovovertrædelser og organiseret kriminalitet, og klagerne skal ikke dække udgifterne til destruktion af de ulovligt fremstillede varer. Specialiserede dommere, indførelse af særlige retlige instanser og udvidelse af bestemmelserne om EF-varemærket til andre områder i tilknytning til intellektuel og industriel ejendomsret er velegnede midler til at nå dette mål.

2.8. ØSU anbefaler, at bekæmpelsen af varemærkeforfalskning, piratkopiering og andre former for snylteri kædes nøje sammen med bekæmpelsen af sort arbejde, skatteunddragelse og organiseret kriminalitet. Samarbejdet mellem forvaltningerne bør udbygges og styrkes gennem europæiske uddannelsesprogrammer, der inddrager og mobiliserer alle de berørte myndigheder.