52000PC0753

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om statistiske undersøgelser, der skal foretages for at bestemme produktionskapaciteten i plantager med visse arter af frugttræer /* KOM/2000/0753 endelig udg. - COD 2000/0291 */

EF-Tidende nr. 096 E af 27/03/2001 s. 0212 - 0214


Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RAADETS DIREKTIV om statistiske undersoegelser, der skal foretages for at bestemme produktionskapaciteten i plantager med visse arter af frugttraeer

(forelagt af Kommissionen)

BEGRUNDELSE

Raadets direktiv 76/625/EOEF vedroerer statistiske undersoegelser, der skal foretages af medlemsstaterne for at bestemme produktionskapaciteten i plantager med visse arter af frugttraeer. Direktivet blev udstedt i 1976 [1] og har gjort det muligt for medlemsstaterne paa dette omraade at foretage fem femaarige undersoegelser.

[1] EFT L 218 af 11.8.1976, s. 10.

Direktivet er blevet aendret en halv snes gange for at tage hensyn til udviklingen i de tyve aar, hvor direktivet har vaeret gaeldende (isaer den gradvise udvidelse af Den Europaeiske Union).

Erfaringerne fra direktivets gennemfoerelse viser, at der er et paatraengende behov for at indfoere mere fleksible regler for den praktiske gennemfoerelse af undersoegelsen.

Kommissionen har paa baggrund heraf fundet det hensigtsmaessigt at benytte lejligheden til at udarbejde et nyt direktiv, som vil vaere lettere at forstaa og gennemfoere end et direktiv, der er blevet aendret flere gange.

Isaer paa foelgende punkter er bestemmelserne mere fleksible:

a) Undersoegelsesmetodologien: den faste taerskelvaerdi erstattes af et krav om, at stikproeven skal vaere repraesentativ (forslagets artikel 3).

b) Tidspunktet for undersoegelsens gennemfoerelse: det tidligere faste tidspunkt (foraaret) er ophaevet. Den eneste faste betingelse er fristen for indberetning af resultaterne til Kommissionen (forslagets artikel 4). Medlemsstaterne kan paa grund af fleksibiliteten vaelge det mest hensigtsmaessige tidspunkt til gennemfoerelse af undersoegelsen.

2000/0291 (COD)

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RAADETS DIREKTIV om statistiske undersoegelser, der skal foretages for at bestemme produktionskapaciteten i plantager med visse arter af frugttraeer

(EOES-relevant tekst)

EUROPA-PARLAMENTET OG RAADET FOR DEN EUROPAEISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europaeiske Faellesskab, saerlig artikel 285,

under henvisning til forslag fra Kommissionen [2],

[2] EFT C af , s. .

i henhold til fremgangsmaaden i traktatens artikel 251 [3], og

[3] EFT C af , s. .

ud fra foelgende betragtninger:

(1) Kommissionen har for at kunne loese de opgaver, som efter traktaten og faellesskabsbestemmelserne om den faelles markedsordning for frugt og groentsager paahviler den, brug for noejagtige oplysninger om produktionskapaciteten i plantager med visse arter af frugttraeer inden for Faellesskabet samt for at have prognoser paa mellemlang sigt over produktionen og udbuddet paa markederne til sin raadighed. Disse opgaver er i oejeblikket fastlagt i Raadets direktiv 76/625/EOEF om statistiske undersoegelser, der skal foretages af medlemsstaterne for at bestemme produktionskapaciteten for plantager med visse arter af frugttraeer [4], senest aendret ved Europa-Parlamentets og Raadets direktiv 1999/87/EF [5]. Dette direktiv er blevet aendret flere gange, og det forekommer derfor hensigtsmaessigt at ophaeve det og erstatte det med naervaerende direktiv i anledning af de aendringer, der skal foretages.

[4] EFT L 218 af 11.8.1976, s. 10.

[5] EFT L 16 af 21.1.2000, s. 72.

(2) Der boer i alle medlemsstater samtidigt gennemfoeres statistiske undersoegelser af plantager med frugttraeer af samme art efter faelles kriterier og med en sammenlignelig noejagtighed. Nye plantager giver foerst fuldt udbytte efter nogle aars forloeb. Undersoegelserne boer derfor gentages hvert femte aar, saaledes at der tilvejebringes sikre oplysninger om produktionskapaciteten under hensyn til de frugttraeer, der endnu ikke giver udbytte.

(3) De statistiske undersoegelser boer i hver medlemsstat inden for alle frugtarter gennemfoeres ensartet og omfatte de vigtigste sorter, og der skal soeges foretaget en underopdeling efter sort, der er saa omfattende som muligt.

(4) Erfaringerne fra tidligere undersoegelser af frugtplantager viser, at der er et behov for at indfoere en vis fleksibilitet med hensyn til de undersoegelsesmetoder, som medlemsstaterne anvender, dog saaledes at sammenligneligheden mellem de enkelte medlemsstater opretholdes.

(5) I overensstemmelse med principperne om subsidiaritet og proportionalitet, jf. traktatens artikel 5, kan maalene med dette direktiv, nemlig at have paalidelige og fuldstaendige statistikker over produktionskapaciteten i plantager med visse arter af frugttraeer i Faellesskabet og prognoser paa mellemlang sigt over produktionen og udbuddet paa markederne til raadighed, af indlysende grunde ikke i tilstraekkelig grad opfyldes af medlemsstaterne alene, men bedre gennemfoeres paa faellesskabsplan, og direktivet begraenser sig til det minimum, der kraeves for at naa disse maal, og gaar ikke ud over, hvad der er noedvendigt med henblik herpaa.

(6) Direktiv 76/625/EOEF boer derfor ophaeves.

(7) Eftersom de noedvendige foranstaltninger til gennemfoerelse af dette direktiv er forvaltningsforanstaltninger i henhold til artikel 2 i Raadets afgoerelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsaettelse af de naermere vilkaar for udoevelsen af de gennemfoerelsesbefoejelser, der tillaegges Kommissionen [6], skal disse foranstaltninger traeffes i overensstemmelse med forvaltningsproceduren i denne afgoerelses artikel 4 -

[6] EFT L 184 af 17.7.1999, s. 23.

UDSTEDT FOELGENDE DIREKTIV:

Artikel 1

1. Medlemsstaterne gennemfoerer fra 1. januar 2002 og derefter hvert femte aar undersoegelser af de plantager med visse arter af frugttraeer, der findes paa deres omraade.

2. Foelgende arter indgaar i undersoegelsen:

a) Spiseaebler

b) Spisepaerer

c) Ferskner

d) Abrikoser

e) Appelsiner

f) Citroner

g) Smaa citrusfrugter (mandariner, herunder tangeriner og satsumas; clementiner, wilkings og andre lignende krydsninger af citrusfrugter).

De arter, der skal undersoeges i de forskellige medlemsstater, er anfoert i tabellen i bilaget.

Det er fakultativt at foretage undersoegelser af plantager med sorter af aebler og paerer, der udelukkende er beregnet til anden anvendelse end spisebrug.

3. Undersoegelsen vedroerer samtlige bedrifter, der har et areal beplantet med frugttraeer, forudsat at de producerede frugter helt eller hovedsagelig er bestemt til salg.

Undersoegelsen omfatter rene kulturer og blandede kulturer, dvs. plantager med frugttraeer af flere af de i stk. 2 naevnte arter eller plantager med én eller flere af disse sammen med andre arter.

4. Undersoegelsen kan gennemfoeres som totaltaelling eller som stikproevetaelling efter princippet om tilfaeldig udvaelgelse, jf. de i artikel 3 naevnte kriterier.

Artikel 2

1. De i artikel 1 omhandlede undersoegelser skal tilrettelaegges paa en saadan maade, at resultaterne kan fremlaegges ved at kombinere foelgende kendetegn paa forskellig maade:

A. Frugtsorter

For hver frugtart skal der anfoeres saa mange sorter, ordnet efter deres betydning, at der opdelt efter sort for hver medlemsstat anfoeres mindst 80 % af det samlede areal beplantet med den paagaeldende frugtart og under alle omstaendigheder samtlige sorter, som udgoer 3 % eller derover af det samlede areal beplantet med den paagaeldende frugtart.

B. Traeernes alder

Traeernes alder beregnes fra tidspunktet for deres udplantning i plantagen. Plantningssaesonen, der straekker sig fra efteraar til foraar, betragtes som én periode. Hvis der er foretaget dobbeltpodning, er tidspunktet for denne afgoerende.

C. Beplantet nettoareal, antal traeer og beplantningstaethed

Beplantningstaetheden kan konstateres direkte eller beregnes paa grundlag af det beplantede nettoareal.

2. De naermere bestemmelser for anvendelsen af denne artikel fastsaettes efter proceduren i artikel 8.

Artikel 3

1. Hvis der anvendes stikproeveundersoegelser, skal stikproeven vaere repraesentativ for mindst 95 % af det med frugttraeer beplantede areal. Der kan foretages beregninger for de arealer, som ikke er omfattet af stikproeven.

2. Med hensyn til resultaterne af stikproeveundersoegelserne traeffer medlemsstaterne de noedvendige foranstaltninger for at sikre, at stikproevefejlen hoejst er 3 % med en paalidelighedsmargen paa 68 % for det samlede areal i hver medlemsstat, som er beplantet med frugttraeer af hver art.

3. Medlemsstaterne traeffer egnede foranstaltninger til at begraense og om noedvendigt vurdere observationsfejl for det samlede areal, som er beplantet med frugttraeer af hver art.

Artikel 4

1. Medlemsstaterne meddeler saa hurtigt som muligt Kommissionen resultaterne af undersoegelserne og under alle omstaendigheder senest den 1. oktober aaret efter undersoegelsesaaret.

2. De i stk. 1 omhandlede resultater indberettes efter produktionsomraader. Den produktionsomraadeafgraensning, der skal anvendes af medlemsstaterne, fastsaettes efter proceduren i artikel 8.

3. De i artikel 3 omhandlede observationsfejl og stikproevefejl skal meddeles inden den 1. oktober i aaret efter undersoegelsesaaret.

4. Medlemsstaterne indsender senest den 1. oktober i det foelgende aar en metodologisk rapport til Kommissionen vedroerende gennemfoerelsen af undersoegelsen.

Artikel 5

Medlemsstater, som har aarlige oplysninger om:

a) de rydninger, der paa deres omraade er gennemfoert paa arealer med frugttraeer

b) de nyplantninger, der paa deres omraade er gennemfoert paa arealer med frugttraeer

meddeler disse til Kommissionen senest den 31. oktober i det foelgende aar.

Artikel 6

Ved konsultation og permanent samarbejde med medlemsstaterne undersoeger Kommissionen:

a) de fremkomne resultater

b) de tekniske problemer, der opstaar, isaer ved forberedelse og gennemfoerelse af undersoegelserne og meddelelserne

c) betydningen af resultaterne af undersoegelserne og meddelelserne.

Artikel 7

Senest et aar efter, at medlemsstaterne har indberettet resultaterne, forelaegger Kommissionen Europa-Parlamentet og Raadet en beretning om erfaringerne med undersoegelsen.

Artikel 8

1. Kommissionen bistaas af Den Staaende Landbrugsstatistiske Komité, der er nedsat ved Raadets afgoerelse 72/279/EOEF [7].

[7] EFT L 179 af 7.8.1972, s. 1.

2. Naar der henvises til naervaerende stykke, finder den i artikel 4 i afgoerelse 1999/468/EF omhandlede forvaltningsprocedure anvendelse i overensstemmelse med samme afgoerelses artikel 8.

3. Det i artikel 4, stk. 3, i afgoerelse 1999/468/EF omhandlede tidsrum er paa 3 maaneder.

Artikel 9

Direktiv 76/625/EOEF ophaeves.

Artikel 10

Medlemsstaterne saetter de noedvendige love og administrative bestemmelser i kraft for at efterkomme dette direktiv senest den [...]. De underretter straks Kommissionen herom.

Disse love og bestemmelser skal ved vedtagelsen indeholde en henvisning til dette direktiv eller skal ved offentliggoerelsen ledsages af en saadan henvisning. De naermere regler for henvisningen fastsaettes af medlemsstaterne.

Artikel 11

Dette direktiv traeder i kraft paa tyvendedagen efter offentliggoerelsen i De Europaeiske Faellesskabers Tidende.

Artikel 12

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.

Udfaerdiget i Bruxelles, den [...]

Paa Europa-Parlamentets vegne Paa Raadets vegne

Formand Formand [...] [...]

BILAG

ARTER, DER SKAL UNDERSOEGES I DE FORSKELLIGE MEDLEMSSTATER

>TABELPOSITION>