52000AC0594

Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om «Kommissionens forslag til Rådets afgørelse om ændring af afgørelse 1999/311/EF af 29. april 1999 om vedtagelse af tredje fase af programmet for tværeuropæisk samarbejde inden for de videregående uddannelser (TEMPUS III) (2000-2006)»

EF-Tidende nr. C 204 af 18/07/2000 s. 0068 - 0069


Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om "Kommissionens forslag til Rådets afgørelse om ændring af afgørelse 1999/311/EF af 29. april 1999 om vedtagelse af tredje fase af programmet for tværeuropæisk samarbejde inden for de videregående uddannelser (TEMPUS III) (2000-2006)"

(2000/C 204/15)

Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 5. maj 2000 under henvisning til EF-traktatens artikel 262 at anmode om Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

Det forberedende arbejde henvistes til ØSU's Sektion for Eksterne Forbindelser. Senere besluttede Det Økonomiske og Sociale Udvalg at overdrage arbejdet til Susanna Florio som hovedordfører i henhold til forretningsordenens artikel 20 og 50.

Det Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 373. plenarforsamling, mødet den 24. maj 2000, med 81 stemmer for og en hverken for eller imod, følgende udtalelse.

1. Indledning

1.1. TEMPUS-programmet

1.1.1. TEMPUS-programmet for tværeuropæisk mobilitet inden for de videregående uddannelser blev vedtaget ved afgørelse nr. 233 af 7. maj 1990. Blandt de støtteberettigede blev medtaget de lande, der var omfattet af PHARE-programmet, hvormed der blev iværksat en mere systematisk politik til støtte for den økonomiske og sociale reformproces i de central- og østeuropæiske lande.

1.1.2. Anden fase af programmet indledtes i 1993 ved Rådets afgørelse 93/246/EØF, som dækkede perioden 1994-1998. I denne anden fase fik også TACIS-landene, dvs. de nye uafhængige stater og Mongoliet (TEMPUS II) adgang til de afsatte midler.

1.1.3. De videregående uddannelser samt en reform og omstrukturering af disse er således blevet prioriteret højt i det internationale samarbejde om en tilnærmelse af partnerlandene til Unionen. Den fælles aktion har i de forskellige lande fremmet en strategisk planlægning og institutionel udvikling med henblik på en reform af særlige aspekter af uddannelsesområdet.

1.1.4. Vedtagelsen af de forskellige faser og programmets udvidelse til at omfatte nye lande i Central- og Østeuropa samt landene i det tidligere Sovjetunionen afspejler de socio-økonomiske ændringer i partnerlandene og ligevægten i de internationale relationer.

2. TEMPUS III

2.1. Endnu en fase i programmet for tværeuropæisk samarbejde inden for de videregående uddannelser (TEMPUS III) blev vedtaget den 29. april 1999 ved Rådets afgørelse 311/1999. Den nye fase indledes den 1. juli 2000 og løber over en seksårig periode (2000-2006).

2.2. I artikel 2 i Rådets afgørelse fastsættes det, hvilke lande der er støtteberettigede, nemlig de ikke-associerede lande i Central- og Østeuropa, der er omfattet af forordning (EØF) nr. 3906/89 (PHARE-programmet), de nye uafhængige stater og Mongoliet, der er omfattet af forordning (EURATOM, EF) nr. 1279/96 (TACIS-programmet).

3. Forslaget til afgørelse

3.1. Artikel 2 suppleres med en fodnote, som anfører, hvilke ikke-associerede lande, programmet omhandler "i øjeblikket", på grundlag af den allerede nævnte forordning. Her nævnes kun Albanien, Bosnien-Hercegovina og Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien.

3.2. Udviklingen i de internationale forbindelser og de ændringer, der allerede er sket i nogle lande, og som er ønskelige i andre, lægger op til en udvidelse af den nye fase af Tempus-programmet med andre lande i området. Navnlig fremhæves betydningen af at medtage Kroatien - bl.a i lyset af de seneste demokratiske ændringer - blandt de støtteberettigede lande under TEMPUS-programmet.

3.3. Kommissionen har derfor korrigeret det foregående dokument og fremlagt et forslag til Rådets afgørelse om ændring af indholdet af artikel 2 i Afgørelse nr. 311/1999 gennem fjernelse af fodnoten, som i lyset af den nuværende situation har vist sig at være for restriktiv og rent faktisk har forhindret, at Kroatien medtages i programmet.

4. Bemærkninger

4.1. Universiteterne kan efter ØSU's mening spille en nøglerolle i fornyelsesprocessen i samfundet som helhed og i styrkelsen af samarbejdet mellem befolkningerne. ØSU finder det derfor vigtigt at medtage Kroatien blandt programmets støtteberettigede lande, også på baggrund af de gennemgribende sociale og økonomiske reformer, som dette land skal igennem i sin tilnærmelse til EU.

Kroatiens medtagelse i TEMPUS III-programmet betyder ikke blot, at forbindelserne mellem EU og dets nabolande styrkes, men kan også blive en vigtig faktor for genoprettelse af de uundværlige tætte samarbejdsrelationer i Balkanområdet, som den seneste konflikt så pludselig har afbrudt.

4.2. I lyset af EU's politiske perspektiver er udvidelsen af TEMPUS-programmet nødvendig for at hjælpe de pågældende lande med at nå de særlige prioriterede mål, som de nationale myndigheder og Kommissionen har fastsat i fællesskab, og dermed bidrage til den økonomiske reformproces og den igangværende demokratiske konsolidering. Værdien af et sådant bidrag bliver endnu tydeligere, når man tænker på, at den nye fase af TEMPUS-programmet tager sigte på også at etablere forbindelser med de ikke-akademiske sektorer i civilsamfundet og erhvervslivet.

4.3. TEMPUS-programmet har bl.a til formål at bidrage til omstruktureringen af de videregående uddannelsessystemer, ikke blot indholdsmæssigt, men også strukturelt og forvaltningsmæssigt. Det kan derfor vise sig særdeles nyttigt gennem eksempler på god praksis for formidling af viden i den offentlige forvaltning.

4.4. ØSU fremhæver endnu en gang betydningen af de opnåede resultater under de forudgående faser af TEMPUS-programmet og udtrykker håb om, at der i forbindelse med den nye planlægning hurtigst muligt tages højde for den ændring af teksten til Rådets afgørelse 1999/311/EF, der er nødvendig for at kunne medtage Kroatien blandt de støtteberettigede lande.

Bruxelles, den 24. maj 2000.

Beatrice Rangoni Machiavelli

Formand for

Det Økonomiske og Sociale Udvalg