51998PC0025

Forslag til Rådets forordning (EF) om ændring af forordning (EF) nr. 3295/94 om foranstaltninger med henblik på at forbyde overgang til fri omsætning, udførsel, genudførsel og henførsel under en suspensionsprocedure af varemærkeforfalskede og piratkopierede varer /* KOM/98/0025 endelig udg. - ACC 98/0018 */

EF-Tidende nr. C 108 af 07/04/1998 s. 0063


Forslag til Rådets forordning (EF) om ændring af forordning (EF) nr. 3295/94 om foranstaltninger med henblik på at forbyde overgang til fri omsætning, udførsel, genudførsel og henførsel under en suspensionsprocedure af varemærkeforfalskede og piratkopierede varer (98/C 108/10) KOM(1998) 25 endelig udg. - 98/0018(ACC)

(Forelagt af Kommissionen den 29. januar 1998)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 113,

under henvisning til forslag fra Kommissionen,

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet,

under henvisning til udtalelse fra Det Økonomiske og Sociale Udvalg, og

ud fra følgende betragtninger:

I overensstemmelse med artikel 15 i Rådets forordning (EF) nr. 3295/94 (1) bør man drage konklusionerne af de indhøstede erfaringer i de første år af forordningens anvendelse med henblik på at forbedre den måde, hvorpå den ordning, der derved er indført, fungerer;

omsætning af varemærkeforfalskede varer, der krænker varepatenter, eller når de vedrører varepatenter, krænker supplerende beskyttelsescertifikater for lægemidler som omhandlet i Rådets forordning (EØF) nr. 1768/92 af 18. juni 1992 om indførelse af et supplerende beskyttelsescertifikat for lægemidler (2), ændret ved akten vedrørende Østrigs, Finlands og Sveriges tiltrædelse, eller supplerende beskyttelsescertifikater for plantebeskyttelsesmidler som defineret i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1610/96 af 23. juli 1996 om indførelse af et supplerende beskyttelsescertifikat for plantebeskyttelsesmidler (3) påfører indehaverne af disse patenter alvorlig skade og udgør en illoyal og ulovlig handelsvirksomhed; det bør så vidt muligt forhindres, at sådanne varer bringes på markedet, og der bør til dette formål træffes foranstaltninger til effektivt at imødegå denne ulovlige virksomhed uden dermed at lægge hindringer i vejen for den lovlige frie handel; dette mål stemmer i øvrigt med den indsats, der gøres i samme henseende på internationalt plan;

for at gøre Fællesskabets ydre grænse fuldstændig uigennemtrængelig, bør toldmyndighederne sættes i stand til at imødegå alle toldmæssige situationer, i hvilke der kan befinde sig varemærkeforfalskede varer, piratkopierede varer og lignende varer; der bør derfor udstedes forbud mod deres overgang til fri omsætning i Fællesskabet eller deres henførsel under en toldsuspensionsprocedure, deres genudførsel samt deres anbringelse i frizone eller på frilager; desuden bør toldmyndighederne sættes i stand til at gribe ind på det stadium, hvor nævnte varer indføres i Fællesskabet;

hvad angår suspensionsprocedurer, frizoner og frilagre, genudførsel, der kræver meddelelse, og midlertidig oplægning, griber toldmyndighederne kun ind, når de bliver opmærksomme på varer, der mistænkes for at være varemærkeforfalskede eller piratkopierede, i forbindelse med kontrol;

i medfør af Rådets forordning (EF) nr. 40/94 af 20. december 1993 om EF-varemærker (4), ændret ved forordning (EF) nr. 3288/94 (5), er der indført en EF-ordning med varemærker, der giver deres indehavere ret til efter en enhedsprocedure at erhverve EF-varemærker, der nyder ensartet beskyttelse og er gyldige i hele Fællesskabet;

for at styrke fællesskabskarakteren af EF-varemærket bør den toldmæssige beskyttelse af dette mærke lettes på det administrative plan;

indehaverne af sådanne varemærker bør gives adgang til en ordning baseret på en enkelt afgørelse om indgreb, der træffes af den kompetente myndighed i en af medlemsstaterne, og som gælder for en eller flere andre medlemsstater;

for at sikre, at sådanne afgørelser anvendes ens i de berørte medlemsstater, bør der fastsættes en enkelt gyldighedsperiode for nævnte afgørelser -

UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:

Artikel 1

I forordning (EF) nr. 3295/94 foretages følgende ændringer:

1) Titlen affattes således:

»Rådets forordning (EF) nr. 3295/94 af 22. december 1994 om fastsættelse af visse foranstaltninger i forbindelse med indførsel i Fællesskabet og udførsel og genudførsel fra Fællesskabet af varer, der krænker visse intellektuelle ejendomsrettigheder«.

2) I artikel 1 foretages følgende ændringer:

a) artikel 1, litra a), andet led, affattes således:

»- opdages ved en kontrol af varer under toldopsyn efter artikel 37 i Rådets forordning (EØF) nr. 2913/92 (*), henført under en suspensionsprocedure efter artikel 84, stk. 1, litra a), i samme forordning, genudført efter meddelelse eller anbragt i en frizone eller på et toldoplag efter artikel 166 i samme forordning.

(*) EFT L 302 af 19.10.1992, s. 1.«

b) Stk. 2 ændres således:

i) i litra a) indsættes som fjerde led:

»- varer, der i den medlemsstat, hvor anmodningen om toldmyndighedernes indgreb er indgivet, krænker et varepatent ifølge lovgivningen i denne medlemsstat eller et supplerende beskyttelsescertifikat som omhandlet i Rådets forordning (EØF) nr. 1768/92 (*) eller Rådets forordning (EF) nr. 1610/96 (**).

(*) EFT L 182 af 2.7.1992, s. 1.

(**) EFT L 198 af 8.8.1996, s. 30.«

ii) litra c) affattes således:

»c) rettighedsindehaver: indehaveren af et i litra a) omhandlet varemærke eller varepatent eller certifikat og/eller af en af de i litra b) omhandlede rettigheder og enhver anden person, der er bemyndiget til at benytte dette varemærke, varepatent, certifikat og/eller disse rettigheder, eller disses stedfortræder«.

iii) som litra e) og f) indsættes:

»e) »EF-varemærke«: det varemærke, der er defineret i artikel 1 i forordning (EF) nr. 40/94 (*)

f) »certifikat«: det supplerende beskyttelsescertifikat, der er omhandlet i forordning (EØF) nr. 1768/92 og forordning (EF) nr. 1610/96.

(*) EFT L 11 af 14.1.1994. s. 1.«

c) Stk. 3 affattes således:

»3. Sidestillet med varemærkeforfalskede eller piratkopierede varer er enhver form eller skabelon, der er specielt bestemt eller tilpasset til fremstilling af et forfalsket varemærke eller en varemærkeforfalsket vare, til fremstilling af en vare, der krænker et varepatent eller certifikat, eller til fremstilling af en piratkopieret vare, forudsat at anvendelsen af disse forme eller skabeloner krænker rettighedsindehaverens rettigheder i henhold til lovgivningen i Fællesskabet eller i den medlemsstat, hvor toldmyndighederne er blevet anmodet om at gribe ind.«

d) Stk. 4, første afsnit, affattes således:

»Denne forordning finder ikke anvendelse på varer, hvorpå der er anbragt et varemærke med varemærkeindehaverens samtykke, eller som er beskyttet ved et varepatent eller et certifikat, en ophavsret, en beslægtet rettighed eller en mønsterrettighed og er fremstillet med rettighedsindehaverens samtykke, men som uden dennes samtykke befinder sig i en af de i stk. 1, litra a), omhandlede situationer.«

3) Artikel 2 affattes således:

»Artikel 2

Det er forbudt at lade varer, om hvilke det efter proceduren i artikel 6 er fastslået, at de er varemærkeforfalskede eller piratkopierede, indføre i Fællesskabet, overgå til fri omsætning, udføre, genudføre, eller lade dem omfatte af suspensionsproceduren eller anbringe i frizone eller på frilager.«

4) I artikel 3 foretages følgende ændringer:

a) I stk. 1 indsættes som andet afsnit:

»Når ansøgeren er indehaver af et EF-varemærke, kan anmodningen foruden indgreb fra toldmyndighederne i den medlemsstat, hvor anmodningen er indgivet, være rettet mod indgreb fra toldmyndighederne i en eller flere andre medlemsstater.«

b) Stk. 3 og 4 affattes således:

»3. Undtagen i tilfældet med de anmodninger, der er omhandlet i stk. 1, andet afsnit, skal i anmodningen angives den periode, i hvilken toldmyndighedernes indgreb ønskes.

I de anmodninger, der er omhandlet i stk. 1, andet afsnit, skal angives den eller de medlemsstater, i hvilke toldmyndighedernes indgreb ønskes.

4. Det kan kræves, at ansøgeren betaler en afgift til dækning af de administrative omkostninger ved behandlingen af anmodningen.

Det kan desuden kræves, at ansøgeren eller dennes stedfortræder i hver af de medlemsstater, hvor afgørelsen om efterkommelse af anmodningen gælder, betaler en afgift til dækning af omkostningerne ved gennemførelsen af afgørelsen.

Afgiftens størrelse skal stå i rimeligt forhold til den tjeneste, der ydes.«

c) I stk. 5 indsættes som tredje afsnit:

»Når en anmodning indgives i medfør af stk. 1, andet afsnit, fastsættes denne periode til et år og kan forlænges med et år på anmodning af rettighedsindehaveren af den tjenestegren, der har truffet den oprindelige afgørelse.«

d) Som stk. 9 indsættes:

»9. Bestemmelserne i stk. 1-8 finder tilsvarende anvendelse på forlængelsen af afgørelsen om den oprindelige anmodning.«

5) Artikel 5 affattes således:

»Artikel 5

1. Afgørelsen om at imødekomme en rettighedsindehavers anmodning meddeles straks de toldmyndigheder i den pågældende medlemsstat, som vil kunne blive berørt i forbindelse med de i anmodningen omhandlede varer, der mistænkes for at være varemærkeforfalskede eller piratkopierede.

2. Når anmodningen indgives i medfør af artikel 3, stk. 1, andet afsnit, finder artikel 250, første led, i forordning (EØF) nr. 2913/92 tilsvarende anvendelse på den afgørelse, hvorved anmodningen imødekommes, samt på afgørelser, hvorved den forlænges eller ophæves.

Den tjenestegren, der har truffet de pågældende afgørelser, fremsender en attesteret kopi heraf til tjenestegrenen hos den toldmyndighed i den eller de medlemsstater, i hvilke ansøgeren har anmodet om indgreb fra toldmyndighedernes side.

Modtagermedlemsstaten eller -medlemsstaterne anerkender straks modtagelsen af de i stk. 1 nævnte afgørelser.

Den i artikel 3, stk. 5, tredje afsnit, omhandlede periode løber fra datoen for vedtagelsen af den afgørelse, hvorved anmodningen imødekommes. De medlemsstater, som nævnte afgørelse er rettet til, kan udsætte dens gennemførelse, så længe den i artikel 3, stk. 4, andet afsnit, omhandlede afgift ikke er betalt, og den i artikel 3, stk. 6, omhandlede sikkerhed ikke er stillet.«

6) Artikel 7, stk. 2, affattes således:

»2. Når det drejer sig om varer, der mistænkes for at krænke varepatenter, certifikater eller en mønsterrettighed eller modelrettighed, kan varernes ejer, importør eller modtager opnå, at varerne frigives, eller at bevaringen frafaldes, ved at stille sikkerhed på betingelse af, at:

- den i artikel 6, stk. 1, omhandlede toldmyndighed inden for den i stk. 1 nævnte frist er blevet underrettet om, at sagen er blevet forelagt for den myndighed, der har kompetence til at træffe afgørelse om sagens realitet, og som er omhandlet i stk. 1

- den hertil beføjede myndighed ved udløbet af den nævnte frist ikke har truffet retsbevarende foranstaltninger, og

- alle toldformaliteter er blevet opfyldt.

Sikkerhedsstillelsen skal være tilstrækkelig til at beskytte rettighedsindehaverens interesser. Den er ikke til hinder for, at rettighedsindehaveren indbringer sagen for andre instanser. Hvis den myndighed, der har kompetence til at træffe afgørelse om sagens realitet, har fået sagen forelagt på anden måde end på foranledning af indehaveren af varepatentet, certifikatet eller mønsterrettighedsindehaveren, frigives sikkerheden, såfremt han ikke gør brug af sin ret til at indbringe sagen for retten inden 20 arbejdsdage regnet fra den dag, hvor han modtog underretning om suspensionen af frigivelsen eller bevaringen. I tilfælde, hvor stk. 1, andet afsnit, finder anvendelse, kan denne frist forlænges til højst 30 arbejdsdage.«

7) I artikel 8, stk. 1, affattes indledningen således:

»Med forbehold af de øvrige retsmidler, der kan benyttes af rettighedsindehaveren, træffer medlemsstaterne de foranstaltninger, der er nødvendige, for at de kompetente myndigheder«.

8) Artikel 9, stk. 1, og 2, affattes således:

»1. Imødekommelse af en anmodning, der er affattet i overensstemmelse med artikel 3, stk. 2, giver kun rettighedsindehaveren ret til erstatning i tilfælde af, at varemærkeforfalskede varer eller piratkopierede varer unddrages et toldsteds kontrol som følge af frigivelse eller manglende bevaringsforanstaltning, jf. artikel 6, stk. 1, på de betingelser, der er fastsat i lovgivningen i den medlemsstat, hvor anmodningen er indgivet, eller hvis anmodningen er indgivet i overensstemmelse med artikel 3, stk. 1, andet afsnit, på de betingelser, der er fastsat i den medlemsstat, hvor nævnte varer er unddraget et toldsteds kontrol.

2. En toldmyndigheds eller anden kompetent myndigheds udøvelse af den kompetence, som er tillagt den i forbindelse med bekæmpelse af varemærkeforfalskning og piratkopiering, kan kun i det omfang, det følger af lovgivningen i den medlemsstat, hvor anmodningen er indgivet, eller hvis anmodningen er indgivet i overensstemmelse med artikel 3, stk. 1, andet afsnit, i det omfang, det følger af lovgivningen i den medlemsstat, hvor skaden er opstået, påføre disse ansvar over for personer, der er berørt af de i artikel 1, stk. 1, litra a), og artikel 4, nævnte indgreb, selv om de pågældende har lidt tab på grund af myndighedernes indgriben.«

Artikel 2

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i De Europæiske Fællesskabers Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

(1) EFT L 341 af 30.12.1994, s. 8.

(2) EFT L 182 af 2.7.1992, s. 1.

(3) EFT L 198 af 8.8.1996, s. 30.

(4) EFT L 11 af 14.1.1994, s. 1.

(5) EFT L 349 af 31.12.1994, s. 83.