51998AC0284

Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Kommissionens forslag til Rådets forordning om nye regler for støtte til skibsbygningsindustrien«

EF-Tidende nr. C 129 af 27/04/1998 s. 0019


Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Kommissionens forslag til Rådets forordning om nye regler for støtte til skibsbygningsindustrien« (98/C 129/05)

Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 20. oktober 1997 under henvisning til EF-traktatens artikel 198 at anmode om Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

Det forberedende arbejde henvistes til ØSU's Sektion for Industri, Handel, Håndværk og Tjenesteydelser, som udpegede John Simpson til ordfører. Sektionen vedtog sin udtalelse den 6. februar 1998.

Det Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 352. plenarforsamling af 25. og 26. februar 1998, mødet den 25. februar 1998, med 110 stemmer for, 3 imod og 7 hverken for eller imod, følgende udtalelse.

Eftersom forslagene om en ny støtteordning bør ses i sammenhæng med den overordnede skibsbygningspolitik og i særdeleshed Kommissionens parallelle meddelelse (), der skitserer de nye retningslinjer med sigte på at forbedre sektorens konkurrenceevne (punkt 1.5 i forordningens begrundelse), henviser ØSU til sin udtalelse om denne meddelelse.

ØSU skal her minde om de vigtigste konklusioner i ovennævnte udtalelse:

- ØSU gav i sin tidligere udtalelse () sin tilslutning til de målsætninger, man var nået til enighed om i forslaget til en OECD-aftale om skibsbygningssektoren. Det beklages, at USA ikke har set sig i stand til at ratificere denne aftale. Skønt ØSU fortsat gerne ser OECD-aftalen ratificeret, giver ØSU sin principielle støtte til forslaget til ny forordning, eftersom denne tager sigte på at fremme udviklingen af en stærkere og mere konkurrencedygtig skibsbygningssektor i EU.

- ØSU roser Kommissionen for dens bestræbelser på at opstille sammenhængende og gensidigt styrkende søfartsstrategier, der omfatter fremme af forskning og innovation, tilskyndelse til bredt samarbejde inden for sektoren og - senest - fremme af udviklingen af kystrutefart som et bidrag til at løse de mere omfattende problemer i forbindelse med transport af gods i EU og på internationalt plan.

- Den seneste udvikling på de fjernøstlige finansmarkeder og i valutakurserne har skabt usikkerhed i en række sektorer, bl.a. i skibsbygningssektoren. ØSU erkender nødvendigheden af, at Kommissionen overvåger udviklingen og eventuelt træffer passende foranstaltninger, hvis der er udsigt til, at skibsbygningssektoren bliver negativt berørt.

- Om end afskaffelsen af driftsstøtte til fordel for mere selektive foranstaltninger er det centrale element i forslaget til forordning, ville ØSU være tilbageholdende med at gå ind for at afskaffe driftsstøtte, hvis udsigterne til konkurrencemæssig fremgang betragtedes som for ringe, og hvis de alternative foranstaltninger ikke havde en tilsvarende virkning.

- ØSU foreslår derfor, at der foretages en ny sammenligning med henblik på at fastslå de vigtigste værfters relative konkurrenceevne, inden man fastsætter en dato for driftsstøttens afskaffelse.

- ØSU ser positivt på Kommissionens forsikring om, at den ved udgangen af 1999 (et år inden tidsfristen) vil overvåge markedssituationen og træffe passende forholdsregler, såfremt der konstateres konkurrencebegrænsende foranstaltninger.

- ØSU forudser vanskeligheder, såfremt den nye forordning ikke bliver bred nok til at omfatte afgørende aspekter af skibsreparationssektoren, og bifalder denne mere logiske tilgang til hele spekteret af skibsbygnings-, ombygnings- og reparationsaktiviteter.

- ØSU støtter forslagene vedrørende eksportkreditter, kontraktbetinget støtte, støtte til lukning, omstruktureringsstøtte og investeringsstøtte. ØSU ville imidlertid finde det betænkeligt, hvis ændringerne resulterede i øgede offentlige udgifter til skibsbygning, eftersom virkningen burde være den modsatte, nemlig at reducere eller helt fjerne støtten.

- Kommissionen bør overvåge ordningernes og navnlig de forskellige støttetypers virkning.

- Kommissionen bør undgå ethvert tiltag, som kan udløse et internationalt »støttekapløb«, men bør tværtimod fortsætte sine bestræbelser på at kontrollere og i sidste instans afvikle støtten til skibsbygning via en samlet aftale på basis af principperne i OECD-aftalen. Dette bør knæsættes som det grundlæggende princip, således at man undgår, at der bygges skibe, som ikke har nogen økonomisk berettigelse, og hvor resultatet kan blive en urimelig forvridning af aktiviteten i skibsbygningssektoren og en alvorlig undergravning af de økonomiske mekanismer i søfartsindustrien.

Bruxelles, den 25. februar 1998.

Tom JENKINS

Formand for Det Økonomiske og Sociale Udvalg

() KOM(97) 470 endelig udg.

() EFT C 30 af 30.1.1997.