5.6.2019   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 189/1


Resolution vedtaget af Rådet og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, forsamlet i Rådet, om retningslinjer for forvaltningen af EU's ungdomsdialog

EU-strategien for unge 2019-2027

(2019/C 189/01)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION OG DENS MEDLEMSSTATER

UNDERSTREGER FØLGENDE:

1.

EU's ungdomsdialog er et centralt deltagelsesredskab for unge i EU og i givet fald andre europæiske lande, hvis centrale elementer omfatter direkte dialog mellem beslutningstagere og unge og deres repræsentanter, høring af unge om emner, der er relevante for dem, og fortsat partnerskab i forvaltningen af processen på lokalt, nationalt og europæisk niveau. Med hensyn til gennemførelsen af EU's ungdomsdialog og i overensstemmelse med EU-strategien for unge bør de europæiske ungdomsmål »tjene som inspiration og rettesnor for EU, medlemsstaterne og deres relevante interessenter og myndigheder« (1).

2.

EU-strategien for unge understreger behovet for at sikre, at medlemsstaterne har fleksibilitet og råderum i deres tilgang til gennemførelsen af EU's ungdomsdialog.

3.

EU-strategien for unge angiver specifikt en række elementer med hensyn til fastlæggelse af gennemførelsen af EU's ungdomsdialog, nemlig:

a)

Bygge på de seneste års erfaringer

b)

Tilstræbe en klarere og mere strømlinet proces

c)

Helst følge en arbejdscyklus på 18 måneder

d)

En tematisk prioritet pr. cyklus

e)

Dens arbejdsplan

f)

Fleksibilitet med hensyn til de aktører, der er med til at forvalte og koordinere EU's ungdomsdialog

g)

Fortsat opfølgning for at overvåge resultaternes kvalitet og den generelle indvirkning af hele processen

h)

Anerkendelse af de nationale arbejdsgruppers rolle. Der er tale om de enheder på medlemsstatsniveau, hvis opgave er at bidrage til tilrettelæggelsen af høringerne om og promoveringen og virkningen af dialogen med unge (2). I overensstemmelse med bestemmelserne i EU-strategien for unge tilskyndes »(m)edlemsstaterne (…) til at give unge mulighed for at deltage i alle faser af gennemførelsen af EU's ungdomsdialog ved bl.a. at give dem en ledende rolle i den nationale arbejdsgruppe i det nationale ungdomsråd« (3).

4.

Formandskabets forslag fra december 2018 om gennemførelsen og forvaltningen af EU's ungdomsdialog (4) og Kommissionens meddelelse »Engagement. Netværk. Mobilisering: En ny EU-strategi for unge« (5) kunne tjene som vejledende dokumenter for alle, der er involveret i EU's ungdomsdialog.

HAR FØLGENDE FORMÅL:

5.

Denne resolution skal tjene som rettesnor for forvaltningen af EU's ungdomsdialog, navnlig med fokus på de involverede aktører, deres roller, den organisatoriske ramme for deres aktiviteter og forvaltningsrelaterede gennemførelsesspørgsmål. EU's ungdomssektor spiller en vigtig rolle i den organisatoriske ramme for EU's ungdomsdialog (6).

ER AF FØLGENDE OPFATTELSE:

6.

Formandskabstrioen bør påtage sig den ledende rolle med at styre gennemførelsen af EU's ungdomsdialog i tæt samarbejde med Kommissionen og de nationale agenturer samt med Det Europæiske Ungdomsforum og andre repræsentanter for unges civilsamfund (7).

7.

Selv om formandskabstrioen tilrettelægger sit arbejde, som den anser for passende, bør det prioriteres at fremme inddragelsen af unges civilsamfund som hjørnestenen i en kvalitetsforvaltning af EU's ungdomsdialog og den deraf følgende gennemførelse. På EU-niveau bør de unges civilsamfund helst inddrages via Det Europæiske Ungdomsforum og andre repræsentative ungdomsaktører, alt efter tilfældet. På formandskabstrioens niveau bør de unges civilsamfund repræsenteres af de nationale arbejdsgrupper, helst via de nationale ungdomsråd, hvor disse findes, i lyset af deres førende rolle i denne struktur.

8.

Med henblik på at støtte forvaltningen af EU's ungdomsdialog bør der afholdes regelmæssige drøftelser mellem formandskabstrioen og de i stk. 6 og 7 nævnte strukturer; sådanne drøftelser bør finde sted i en koordinationsgruppe, f.eks. den europæiske styringsgruppe.

9.

Den europæiske styringsgruppes rolle består i at:

a)

Udstikke de overordnede retningslinjer for EU's ungdomsdialog, herunder f.eks. områder som cyklussens tematiske prioritet, høringsinstrumenter, høringsrelevante begivenheder, herunder EU's ungdomskonferencer

b)

Tilvejebringe input, redskaber og støtte, hvor det er relevant, for at sikre kvalitet i EU's ungdomsdialog og tematisk konsekvens i en cyklus

c)

Sikre et effektivt samarbejde med de nationale arbejdsgrupper ved at udstikke retningslinjer og tilvejebringe redskaber og støtte, hvor det er relevant, så det sikres, at gennemførelsen af EU's ungdomsdialog er af høj kvalitet

d)

Sikre en deltagerbaseret evaluering af cyklussen såvel som overvågning heraf, opfølgning, anvendelse og bred udbredelse af resultaterne af EU's ungdomsdialog

e)

Fremme bevarelsen af den institutionelle »hukommelse«, så den kan overføres til næste formandskabstrio med støtte fra Europa-Kommissionen

f)

Tage skridt til at fremme en gnidningsfri overgang til næste formandskabstrio

g)

Dække eventuelle andre aspekter, som formandskabstrioen i samråd med medlemsstaterne måtte finde passende.

10.

Formandskabstrioen bør gøre det lettere for repræsentanter for unges civilsamfund at deltage i den europæiske styringsgruppe, som er et debatforum, hvor fælles løsninger drøftes og fremmes. Formandskabstrioen kan omfatte andre aktører i den europæiske styringsgruppe, f.eks. ungdomsorganisationer, som er repræsentative på europæisk niveau og/eller medlemsstatsniveau, forskere, eksperter osv. Ovennævnte repræsentanters og aktørers deltagelse i den europæiske styringsgruppe berører ikke formandskabstrioens kompetencer som fastlagt i traktaterne og Rådets forretningsorden.

11.

Som vejledende princip for at sikre den europæiske styringsgruppes repræsentativitet med hensyn til unge bør formandskabstrioen overveje at træffe foranstaltninger til at inkludere alle unges synspunkter, herunder unge med færre muligheder og unge, som ikke er organiseret i ungdomsforbund.

12.

Hvis det er nødvendigt for at sikre, at den europæiske styringsgruppe fungerer gnidningsfrit, bør styringsgruppens operationelle opgaver og arbejdsmetoder formuleres i et arbejdsdokument.

13.

For at sikre forudsigeligheden i, hvordan EU's ungdomsdialog vil forløbe i hver arbejdscyklus på 18 måneder, bør formandskabet rettidigt orientere Ungdomsgruppen og de nationale arbejdsgrupper om den europæiske styringsgruppes tilrettelæggelse og funktion, fremskridtene med at gennemføre EU's ungdomsdialog og alle andre aspekter, jf. ovenfor i punkt 9.

14.

I overensstemmelse med de EU-tilskud, der er afsat hertil, bør de nationale arbejdsgrupper kunne træffe afgørelse om de konfigurationsmæssige og operationelle procedurer, som bedst passer til deres behov i overensstemmelse med deres medlemsstaters særlige forhold og relevante bestemmelser i EU-strategien for unge, med det formål at sikre opfyldelse af alle mål i EU's ungdomsdialogs cyklus og en passende repræsentation af politiske beslutningstagere, relevante statslige institutioner, unge og deres forskellige socioøkonomiske baggrund (8).

15.

Denne resolution får virkning pr. 1. juli 2019 og skal gennemgås, når det er relevant, som resultat af midtvejsvurderingen af EU-strategien for unge, der skal udføres af Rådet i 2024, så resolutionen tilpasses nye udviklinger og nye behov.

(1)  EU-strategien for unge (EUT C 456 af 18.12.2018, s. 2 (punkt 3, tredje afsnit)).

(2)  Jf. det årlige arbejdsprogram for 2019 for gennemførelsen af »Erasmus+«: EU-programmet for uddannelse, ungdom og idræt. Onlinehenvisning C (2018) 6572 af 11. oktober 2018.

(3)  EU-strategien for unge, s. 9 (bilag I, punkt 4, tredje afsnit).

(4)  Dok. 15018/18 REV 1 + COR 1 + COR 2.

(5)  Dok. 9264/18 + ADD 1-8 — COM(2018) 269 final + SWD(2018) 168 og 169 final.

(6)  »EU's ungdomssektor« omfatter generelt alle organisationer, ungdomsarbejdere, den akademiske verden, de unges civilsamfund eller andre eksperter, der er involveret i udviklingen af ungdomspolitik, som udfører ungdomsrelevante aktiviteter og projekter i EU.

(7)  Der henvises til de nationale agenturer, der står for forvaltningen af programmerne Erasmus+ og det europæiske solidaritetskorps fra de medlemsstater, der danner formandskabstrioen.

(8)  Jf. fodnote 2.