31.1.2009   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 31/35


Kun de originale FN/ECE-tekster har retlig virkning i henhold til folkeretten. Dette regulativs nuværende status og ikrafttrædelsesdato bør kontrolleres i den seneste version af FN/ECE's statusdokument TRANS/WP.29/343, der findes på adressen: http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29fdocstts.html

Regulativ nr. 4 fra FN's Økonomiske Kommission for Europa (FN/ECE) — Ensartede forskrifter for godkendelse af anordninger til belysning af bagnummerplader på motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil

Revision 2 — ændring 3

Omfattende al gældende tekst frem til:

Supplement 14 til den oprindelige udgave af regulativet — ikrafttrædelsesdato: 15. oktober 2008

INDHOLDSFORTEGNELSE

REGULATIV

0.

Anvendelsesområde

1.

Definitioner

2.

Ansøgning om godkendelse

3.

Mærkning

4.

Godkendelse

5.

Almindelige forskrifter

6.

Lysets farve

7.

Lysindfald

8.

Måleprocedure

9.

Fotometriske egenskaber

10.

Produktionens overensstemmelse

11.

Sanktioner i tilfælde af produktionens manglende overensstemmelse

12.

Endeligt ophør af produktionen

13.

Overgangsbestemmelser

14.

Navne og adresser på de tekniske tjenester, som forestår godkendelsesprøvningerne, og på de administrative myndigheder

BILAG

Bilag 1 —

Udformning af godkendelsesmærket

Bilag 2 —

Meddelelse

Bilag 3 —

Målepunkter til prøvningsformål

Bilag 4 —

Mindste synlige felt på den overflade, der skal belyses

Bilag 5 —

Fotometrisk måling af lygter med flere lyskilder

Bilag 6 —

Mindstekrav for metoder til kontrol af produktionens overensstemmelse

Bilag 7 —

Mindstekrav til prøvetagning ved en inspektør

0.   ANVENDELSESOMRÅDE

Dette regulativ finder anvendelse på bagnummerpladelygter på køretøjer i klasse M, N, O og T (1).

1.   DEFINITIONER

I dette regulativ forstås ved:

1.1.

»Bagnummerpladelygte«: en anordning til belysning af bagnummerpladen, i det følgende benævnt »belysningsanordning«, som får bagnummerpladen til at reflektere. Med henblik på godkendelse af denne anordning bestemmes belysningen af det område, hvorpå nummerpladen monteres.

1.2.

Definitionerne i regulativ nr. 48 og de ændringsserier dertil, som er i kraft på tidspunktet for typegodkendelsesansøgningen, finder anvendelse i dette regulativ.

1.3.

»Forskellige typer bagnummerpladelygter«: lygter, som afviger på væsentlige punkter som:

a)

fabriks- eller varemærke

b)

karakteristika ved det optiske system (lysstyrkeniveauer, lysfordelingsvinkler, type glødelampe, lyskildemodul osv.).

1.4.

Henvisninger i dette regulativ til standardglødelamper (étalon) og til regulativ nr. 37 læses som henvisninger til regulativ nr. 37 og de ændringsserier dertil, som er i kraft på tidspunktet for typegodkendelsesansøgningen.

2.   ANSØGNING OM GODKENDELSE

Ansøgning om godkendelse skal indgives af indehaveren af fabriks- eller varemærket eller af dennes behørigt bemyndigede repræsentant. I ansøgningen skal det angives, om anordningen er beregnet til at oplyse en bred nummerplade (520 × 120 mm), en høj nummerplade (340 × 240 mm), en nummerplade til landbrugs- og skovbrugstraktorer (120 × 165 mm) eller en kombination heraf. Ansøgeren kan også vælge at angive, at anordningen må monteres i mere end en position eller et positionsområde i forhold til det område, nummerpladen skal placeres i; disse forskellige positioner skal angives af ansøgeren på meddelelsesblanketten. Denne skal for hver type være ledsaget af nedenstående:

a)

tegninger (i tre eksemplarer), der er tilstrækkeligt detaljerede til, at typen kan identificeres, og som viser den geometriske position for montering af belysningsanordningen i forhold til det område, nummerpladen skal placeres i, og omridset af det tilstrækkeligt belyste område. Tegningerne skal angive det sted, hvor godkendelsesnummeret skal anbringes i forhold til godkendelsesmærkets cirkel

b)

en kort teknisk beskrivelse, hvori det, bortset fra lygter med ikke udskiftelig lyskilde, angives:

i)

den foreskrevne kategori/de foreskrevne kategorier af glødelamper; denne glødelampekategori skal være en af dem, som er angivet i regulativ nr. 37 og ændringsserierne dertil, som er i kraft på tidspunktet for typegodkendelsesansøgningen, og/eller

ii)

lyskildemodulets identifikationskode (2)

c)

to prøveeksemplarer forsynet med de(n) anbefalede lygte(r).

3.   MÆRKNING

For belysningsanordninger, som søges godkendt, gælder:

3.1.

Anordningen skal være forsynet med handels- eller varemærke for den fabrikant, der har fremstillet belysningsanordningen.

3.2.

Der skal være et areal, der er tilstrækkeligt stort til godkendelsesmærket. Dette areal skal være angivet på de i punkt 2, litra a), ovenfor omhandlede tegninger.

3.3.

Lygter med ikke udskiftelige lyskilder eller lyskildemodul(er) skal være mærket med spændingsområdets nominelle spænding og det nominelle wattforbrug.

3.4.

Med undtagelse af lygter med ikke udskiftelige lyskilder skal anordningen forsynes med let læselig og ikke sletbar mærkning, der angiver

a)

den foreskrevne kategori af glødelamper, og/eller

b)

den særlige identifikationskode for lyskildemodulet.

3.5.

Ved lygter med lyskildemodul(er) skal lyskildemodulet/modulerne forsynes med:

3.5.1.

ansøgerens handels- eller varemærke; dette skal være let læseligt og ikke sletbart

3.5.2.

modulets særlige identifikationskode; denne skal være let læseligt og ikke sletbar. Den særlige identifikationskode skal omfatte begyndelsesbogstaverne »MD« for »MODUL«, efterfulgt af godkendelsesmærket, uden den i punkt 4.4.1 nedenfor beskrevne cirkel og, hvis der er tale om flere ikke identiske lyskildemoduler, efterfulgt af yderligere symboler eller tegn; denne særlige identifikationskode skal være angivet i de i punkt 2, litra a), ovenfor omhandlede tegninger.

Godkendelsesmærket behøver ikke være det samme som på den lygte, hvor modulet anvendes, men begge mærker skal være fra samme ansøger.

3.5.3.

mærkning med nominel spænding og wattforbrug.

4.   GODKENDELSE

4.1.

Såfremt de to prøveeksemplarer af en type belysningsanordning, som er forelagt til godkendelse i henhold til punkt 2 ovenfor, opfylder bestemmelserne i dette regulativ, meddeles godkendelse.

4.2.

Hver godkendt type tildeles et godkendelsesnummer. De første to cifre (for tiden 00 for regulativet i dets oprindelige form) angiver den ændringsserie, som inkorporerer de seneste større tekniske ændringer til regulativet på tidspunktet for godkendelsen. Samme kontraherende part må ikke tildele samme nummer til en anden type anordning, som er omfattet af dette regulativ, medmindre der er tale om udvidelse af godkendelsen til at omfatte en anordning, som afviger alene, hvad angår farven på det udsendte lys.

4.3.

Meddelelse om godkendelse eller udvidelse eller nægtelse af godkendelse af en type belysningsanordning i henhold til dette regulativ tilsendes de parter i 1958-aftalen, der anvender dette regulativ, ved hjælp af en meddelelse, svarende til modellen i bilag 2 til dette regulativ.

4.4.

Enhver belysningsanordning, som er i overensstemmelse med en type, som er godkendt i henhold til dette regulativ, skal foruden de i punkt 3, litra a) og c) ovenfor omhandlede mærker være påført et internationalt godkendelsesmærke, som er i overensstemmelse med bilag 1, og som består af:

4.4.1.

en cirkel, som omslutter bogstavet »E«, efterfulgt af kendingsnummeret på den stat, som har meddelt godkendelse (3)

4.4.2.

et godkendelsesnummer i nærheden af cirklen

4.4.3.

følgende tillægssymbol: bogstavet »L«

4.4.4.

de to første cifre i godkendelsesnummeret, som angiver den seneste ændringsserie til dette regulativ, kan placeres i nærheden af tillægssymbolet L.

4.5.

De i punkt 4.4.1, 4.4.2 og 4.4.3 omhandlede mærker og symboler skal være ikke sletbare og letlæselige, også når belysningsanordningen er monteret på køretøjet.

4.6.

Når der indgår to eller flere sammenbyggede, kombinerede eller i hinanden indbyggede lygter i samme anordning, meddeles kun godkendelse, hvis hver enkelt af disse lygter opfylder kravene i dette regulativ eller et andet regulativ. Lygter, der ikke opfylder nogen af disse regulativer, må ikke indgå i en sådan anordning af sammenbyggede, kombinerede eller i hinanden indbyggede lygter.

4.6.1.

Når sammenbyggede, kombinerede eller i hinanden indbyggede lygter er fundet i overensstemmelse med kravene i flere forskellige regulativer, kan der påføres ét enkelt internationalt godkendelsesmærke, bestående af en cirkel, som omslutter bogstavet »E« efterfulgt af kendingsnummeret på den stat, som har meddelt godkendelsen, et godkendelsesnummer og om nødvendigt den påkrævede pil. Dette godkendelsesmærke kan være placeret et vilkårligt sted på de sammenbyggede, kombinerede eller i hinanden indbyggede lygter, forudsat at:

4.6.1.1.

det er synligt, efter at lygterne er monteret

4.6.1.2.

ingen lysoverførende del af de sammenbyggede, kombinerede eller i hinanden indbyggede lygter kan fjernes, uden at godkendelsesmærket samtidig fjernes.

4.6.2.

Identifikationssymbolet for hver lygte svarende til hvert regulativ, i henhold til hvilket der er meddelt godkendelse, skal, sammen med den tilsvarende ændringsserie, som indeholder de seneste større tekniske ændringer af regulativet på tidspunktet for udstedelsen af godkendelsen, være påført:

4.6.2.1.

enten på den pågældende lysemitterende flade

4.6.2.2.

eller i en gruppe, på en sådan måde, at hver af de sammenbyggede, kombinerede eller i hinanden indbyggede lygter tydeligt kan identificeres (tre mulige eksempler herpå er givet i bilag 1).

4.6.3.

Komponenterne i et enkelt godkendelsesmærke må ikke være mindre end den mindstestørrelse, som foreskrives for det mindste af de enkelte mærker i det regulativ, i henhold til hvilket godkendelsen er meddelt.

4.6.4.

Hver godkendt type tildeles et godkendelsesnummer. Samme aftalepart må ikke tildele samme nummer til en anden type sammenbyggede, kombinerede eller i hinanden indbyggede lygter, som er omfattet af dette regulativ.

4.6.5.

Godkendelsesmærket skal være letlæseligt og ikke sletbart. Det kan være anbragt på en indvendig eller udvendig del (gennemsigtig eller ej) af anordningen, som ikke må kunne fjernes fra den gennemsigtige del af anordningen, som udsender lyset. Under alle omstændigheder skal mærkningen være synlig, når anordningen er monteret på køretøjet, eller når en bevægelig del som f.eks. kølerhjelmen, bagagerumsklappen eller en dør åbnes.

4.7.

Bilag 1 indeholder eksempler på sammensætning af godkendelsesmærker for enkelte lygter (figur 1) og for sammenbyggede, kombinerede eller i hinanden indbyggede lygter (figur 2) med alle ovennævnte tillægssymboler.

5.   ALMINDELIGE FORSKRIFTER

Hver anordning skal opfylde bestemmelserne i punkt 9 (4).

5.1.

Anordningerne for belysning af bagnummerplader skal være således konstrueret, at hele pladens overflade er synlig ved de i bilag 4 angivne vinkler.

5.2.

Til alle målinger anvendes en standardglødelampe af den kategori, som foreskrives af fabrikanten, idet forsyningsspændingen indstilles, så den frembringer referencelysfluxet. Alle målinger på anordninger udstyret med ikke udskiftelige lyskilder udføres ved henholdsvis 6,75 V, 13,5 V eller 28,0 V.

5.3.

For lyskilder med særlig strømforsyning skal ovennævnte prøvespændinger tilsluttes ved indgangsklemmerne for den pågældende strømforsyning. Prøvestationen kan forlange, at fabrikanten indleverer den særskilte strømforsyning, der kræves til lyskilderne.

5.4.

For enhver anordning til belysning af bagnummerplader, bortset fra anordninger med glødelamper, gælder, at luminansværdierne, målt efter et minuts og efter 30 minutters drift, skal opfylde mindstekravene.

Luminansfordelingen efter et minuts drift kan beregnes ved, at man i hvert prøvningspunkt anvender luminansværdiforholdet, målt i et punkt efter et minuts og efter 30 minutters drift.

5.5.

Ved lyskildemoduler kontrolleres følgende:

5.5.1.

Lyskildemodulet skal være konstrueret således, at:

a)

hvert lyskildemodul kun kan monteres i den angivne og korrekte position og kun kan fjernes med brug af værktøj

b)

hvis der anvendes mere end et lyskildemodul i lygtehuset for anordningen, må der i det samme lygtehus ikke kunne byttes om på lyskildemoduler med forskellige egenskaber.

5.5.2.

Der må ikke kunne manipuleres med lyskildemodulet/modulerne.

5.6.

For så vidt angår udskiftelige glødelamper:

5.6.1.

Der kan anvendes en hvilken som helst kategori af glødelamper, som er godkendt i henhold til regulativ nr. 37, forudsat at der ikke er angivet nogen anvendelsesbegrænsninger i nævnte regulativ og de ændringer dertil, som er i kraft på tidspunktet for ansøgning om typegodkendelse.

5.6.2.

Anordningen skal være konstrueret således, at glødelampen kun kan placeres i den korrekte position.

5.6.3.

Glødelampens fatning skal opfylde forskrifterne i IEC publikation 60061. Databladet vedrørende fatningen for den anvendte kategori glødelampe finder anvendelse.

6.   LYSETS FARVE

Farven af det lys, som lygten i belysningsanordningen udsender, skal være så tilstrækkelig farveløs, at der ikke opstår nogen synlig ændring af nummerpladens farve.

7.   LYSINDFALD

Fabrikanten af belysningsanordningen skal angive et eller flere anbringelsesfelter, hvor anordningen skal monteres i forhold til nummerpladeområdet. Når lygten placeres i de(n) position(er), som fabrikanten har angivet, må lysets indfaldsvinkel på nummerpladens overflade intet sted på den overflade, som skal belyses, være større end 82°, idet denne vinkel måles fra det yderpunkt af anordningens belysningsområde, som er længst væk fra nummerpladens overflade. Hvis der er mere end en belysningsanordning, gælder ovenstående krav kun for den del af nummerpladen, som skal belyses af den pågældende anordning.

Hvis en af yderkanterne af anordningens belysningsoverflade er parallel med nummerpladens overflade, er det punkt på belysningsanordningen, som er længst væk fra nummerpladens overflade, centerpunktet for den kant af belysningsoverfladen, som er parallel med nummerpladen og længst væk fra dens overflade.

Anordningen skal være konstrueret således, at der ikke udsendes lys direkte bagud, undtagen rødt lys, hvis anordningen er kombineret eller sammenbygget med en baglygte.

8.   MÅLEPROCEDURE

Luminansmålinger foretages på en diffus farveløs overflade med en kendt diffus reflektionsfaktor (5). Den diffuse farveløse overflade skal have samme mål som nummerpladen eller mål, der går ét målepunkt uden for nummerpladen. Dens midte skal være placeret centreret i forhold til målepunkternes placering.

Den diffuse farveløse overflade placeres i den position, som nummerpladen normalt indtager, og 2 mm foran holderen.

Luminansmålinger foretages vinkelret på den diffuse farveløse overflade med en tolerance på 5° i hver retning ved de punkter, som er angivet i bilag 3 til dette regulativ, idet hvert punkt repræsenterer et cirkulært område på 25 mm i diameter. Den målte luminans korrigeres for den diffuse reflektionsfaktor 1,0.

9.   FOTOMETRISKE EGENSKABER

I hvert af målepunkterne i bilag 3 skal luminansen B mindst være lig med 2,5 cd/m2.

Luminansens gradient mellem værdierne B1 og B2, målt i to vilkårlige punkter 1 og 2 blandt de ovenfor nævnte, må ikke være over 2 × Bo/cm, idet Bo er den mindste luminans målt i de forskellige punkter, dvs.

Image

10.   PRODUKTIONENS OVERENSSTEMMELSE

Procedurerne til sikring af produktionens overensstemmelse skal opfylde bestemmelserne i overenskomstens tillæg 2 (E/ECE/324-E/ECE/TRANS/505/Rev.2), idet følgende forskrifter finder anvendelse:

10.1.

Anordninger til belysning af bagnummerplader (i det følgende benævnt anordninger), som godkendes i henhold til dette regulativ, skal fremstilles, så de er i overensstemmelse med en type, der opfylder kravene i punkt 5, 6 og 9 ovenfor. Hvis mere end en anordning er nødvendig, skal en anordning i det følgende læses som en samling af anordninger.

10.2.

De i bilag 6 til dette regulativ fastlagte mindstekrav til metoder til kontrol af produktionens overensstemmelse skal være overholdt.

10.3.

De mindstekrav til prøveudtagning ved en inspektør, som er fastlagt i bilag 7 til dette regulativ, skal være overholdt.

10.4.

Den myndighed, som har meddelt typegodkendelse, kan til enhver tid efterprøve de metoder til overensstemmelsesprøvning, som anvendes på de enkelte produktionsanlæg. Der foretages normalt en inspektion hvert andet år.

11.   SANKTIONER I TILFÆLDE AF PRODUKTIONENS MANGLENDE OVERENSSTEMMELSE

11.1.

Godkendelser, som er meddelt for en belysningsanordning i henhold til dette regulativ, kan inddrages, hvis kravene ovenfor ikke er overholdt.

11.2.

Hvis en part i overenskomsten, som anvender dette regulativ, inddrager en godkendelse, som den tidligere har meddelt, skal den straks underrette de øvrige parter i overenskomsten, som anvender dette regulativ, herom ved hjælp af en meddelelsesblanket, svarende til modellen i bilag 2 til dette regulativ.

12.   ENDELIGT OPHØR AF PRODUKTIONEN

Hvis indehaveren af godkendelsen fuldstændigt indstiller produktionen af en belysningsanordning omfattet af dette regulativ, skal han underrette den myndighed, som har meddelt godkendelsen, herom. Ved modtagelse af den pågældende meddelelse underretter myndigheden de øvrige parter i overenskomsten, som anvender dette regulativ, herom ved hjælp af en meddelelsesblanket, svarende til modellen i bilag 2 til dette regulativ.

13.   OVERGANGSBESTEMMELSER

13.1.

Anordninger til belysning af bagnummerplader, som ikke er udstyret med glødelamper

13.1.1.

Fra ikrafttrædelsesdatoen for supplement 8 må ingen kontraherende part, som anvender dette regulativ, nægte at meddele godkendelse i henhold til dette regulativ som ændret ved supplement 8.

13.1.2.

Regnet fra 36 måneder efter den i supplement 8 ovenfor omhandlede ikrafttrædelsesdato må de kontraherende parter, som anvender dette regulativ, kun meddele godkendelse, hvis den type anordning, som er beskrevet ovenfor i punkt 13.1, opfylder forskrifterne i dette regulativ som ændret ved supplement 8.

13.1.3.

Kontraherende parter, der anvender dette regulativ, må ikke nægte at meddele udvidelse af godkendelser til den forudgående ændringsserie til dette regulativ.

13.1.4.

Kontraherende parter, der anvender dette regulativ, skal fortsat meddele godkendelse for de typer anordninger, som beskrevet i punkt 13.1 ovenfor, som opfylder forskrifterne i dette regulativ, som ændret ved de forudgående ændringsserier, i en periode på 36 måneder efter ikrafttrædelsen af supplement 8.

13.2.

Montering på køretøj af belysningsanordninger til bagnummerplader som beskrevet i punkt 13.1 ovenfor

13.2.1.

Fra ikrafttrædelsesdatoen for supplement 8 må ingen kontraherende part, som anvender dette regulativ, forbyde montering på et køretøj af de ovenfor i punkt 13.1 beskrevne anordninger, som er godkendt i henhold til dette regulativ som ændret ved supplement 8.

13.2.2.

Kontraherende parter, der anvender dette regulativ, skal fortsat tillade montering på et køretøj af de anordninger, som beskrevet i punkt 13.1 ovenfor, som er godkendt i henhold til dette regulativ som ændret ved de forudgående ændringsserier i en periode på 48 måneder efter ikrafttrædelsen af supplement 8.

13.2.3.

Efter udløbet af en periode på 48 måneder efter ikrafttrædelsesdatoen for supplement 8 kan de kontraherende parter, der anvender dette regulativ, forbyde montering af de ovenfor i punkt 13.1 beskrevne anordninger, som ikke opfylder forskrifterne i dette regulativ som ændret ved supplement 8, på et nyt køretøj, for hvilket der blev meddelt typegodkendelse eller individuel godkendelse mere end 24 måneder efter ikrafttrædelsen af supplement 8 til dette regulativ.

13.2.4.

Efter udløbet af en periode på 60 måneder efter ikrafttrædelsesdatoen for supplement 8 kan de kontraherende parter, der anvender dette regulativ, forbyde montering af de ovenfor i punkt 13.1 beskrevne anordninger, som ikke opfylder forskrifterne i dette regulativ, som ændret ved supplement 8, på et nyt køretøj, som blev indregistreret første gang mere end 60 måneder efter ikrafttrædelsen af supplement 8 til dette regulativ.

14.   NAVNE OG ADRESSER PÅ DE TEKNISKE TJENESTER, SOM FORESTÅR GODKENDELSESPRØVNINGERNE, OG PÅ DE ADMINISTRATIVE MYNDIGHEDER

De kontraherende parter, der anvender dette regulativ, meddeler til FN's sekretariat navn og adresse på de tekniske tjenester, som er ansvarlige for udførelse af godkendelsesprøvningerne, og på de administrative myndigheder, som meddeler godkendelse, og til hvem blanketter om attestering af godkendelse, nægtelse eller inddragelse af godkendelser, som er udstedt i andre stater, skal fremsendes.


(1)  Som fastlagt i bilag 7 til den konsoliderede resolution om køretøjers konstruktion (R.E.3) (dokument TRANS/WP.29/78/Rev.1/Amend. 2, senest ændret ved Amend. 4).

(2)  En lyskilde er defineret (på engelsk) i ISO 7227:1987 »Road vehicles — Lighting and light-signalling devices — Vocabulary« som »an emitter of visible and radiant energy«.

(3)  1 for Tyskland, 2 for Frankrig, 3 for Italien, 4 for Nederlandene, 5 for Sverige, 6 for Belgien, 7 for Ungarn, 8 for Tjekkiet, 9 for Spanien, 10 for Serbien, 11 for Det Forenede Kongerige, 12 for Østrig, 13 for Luxembourg, 14 for Schweiz, 15 (ubenyttet), 16 for Norge, 17 for Finland, 18 for Danmark, 19 for Rumænien, 20 for Polen, 21 for Portugal, 22 for Den Russiske Føderation, 23 for Grækenland, 24 for Irland, 25 for Kroatien, 26 for Slovenien, 27 for Slovakiet, 28 for Belarus, 29 for Estland, 30 (ubenyttet), 31 for Bosnien- Hercegovina, 32 for Letland, 33 (ubenyttet), 34 for Bulgarien, 35 (ubenyttet), 36 for Litauen, 37 for Tyrkiet, 38 (ubenyttet), 39 for Aserbajdsjan, 40 for Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien, 41 (ubenyttet), 42 for Det Europæiske Fællesskab (godkendelser meddeles af medlemsstaterne under anvendelse af deres respektive ECE-symbol), 43 for Japan, 44 (ubenyttet), 45 for Australien, 46 for Ukraine, 47 for Sydafrika, 48 for New Zealand, 49 for Cypern, 50 for Malta, 51 for Republikken Korea, 52 for Malaysia, 53 for Thailand, 54 og 55 (ubenyttet) og 56 for Montenegro. De efterfølgende numre tildeles andre stater i den kronologiske orden, i hvilken de ratificerer eller tiltræder overenskomsten om ensartede tekniske forskrifter for hjulkøretøjer samt udstyr og dele, som kan monteres og/eller benyttes på hjulkøretøjer, samt vilkårene for gensidig anerkendelse af godkendelser, der er meddelt på grundlag af sådanne forskrifter, hvorefter FN's generalsekretær giver de kontraherende parter i overenskomsten meddelelse herom.

(4)  Disse forskrifter skal sikre god synlighed, hvis nummerpladens hældning ikke overstiger 30° i begge retninger i forhold til det lodrette plan.

(5)  CIE-publikation nr. 17 — 1970, afsnit 45-20-40.


BILAG 1

UDFORMNING AF GODKENDELSESMÆRKET

Figur 1

Mærkning til enkelte lygter

MODEL A

Image

En anordning forsynet med ovenstående godkendelsesmærke er en anordning til belysning af et køretøjs bagnummerplade (L), som er godkendt i Nederlandene (E 4) i henhold til regulativ nr. 4 med godkendelsesnummer 2439. Godkendelsesnummeret angiver, at godkendelsen er meddelt efter forskrifterne i regulativ nr. 4 i dets oprindelige form eller eventuelt som ændret ved respektive supplementer til regulativet i dets oprindelige form.

Figur 2

Forenklet mærkning af sammenbyggede, kombinerede eller i hinanden indbyggede lygter

(De lodrette og vandrette linjer angiver belysningsanordningens form skematisk. De hører ikke med til godkendelsesmærket)

Image

Image

Image

Bemærk:

De tre eksempler på godkendelsesmærker (model B, C og D) viser tre mulige varianter af mærkningen på en belysningsanordning, når der indgår to eller flere sammenbyggede, kombinerede eller i hinanden indbyggede lygter i samme anordning. Det viste godkendelsesmærke angiver, at anordningen er godkendt i Nederlandene (E 4) under godkendelsesnummer 3333 og omfatter:

 

en retroreflektor af IA, godkendt i henhold til ændringsserie 02 til regulativ nr. 3

 

en bageste retningsviserblinklygte af kategori 2a, godkendt i henhold til ændringsserie 01 til regulativ nr. 6

 

en rød baglygte (R), godkendt i henhold til ændringsserie 01 til regulativ nr. 7

 

en tågebaglygte (F), godkendt i henhold til regulativ nr. 38 i dettes oprindelige version

 

en baklygte (AR) godkendt i henhold til regulativ nr. 23 i dettes oprindelige version

 

en stoplygte med to lysstyrker (S2), godkendt i henhold til ændringsserie 01 til regulativ nr. 7

 

en anordning til belysning af bagnummerpladen (L), godkendt i henhold til regulativ nr. 4 i dettes oprindelige version.

Figur 3

Lyskildemoduler

MODEL E

MD E3 17325

Lyskildemodulet, forsynet med den ovenfor viste identifikationskode, er blevet godkendt sammen med en lygte, som er godkendt i Italien (E 3) med godkendelsesnummer 17325.


BILAG 2

Image

Image


BILAG 3

MÅLEPUNKTER TIL PRØVNINGSFORMÅL

a)

Anordninger til belysning af en høj nummerplade (340 × 240 mm)

Image

b)

Anordninger til belysning af en nummerplade til landbrugs- eller skovbrugstraktorer (520 × 120 mm)

Image

c)

Anordninger til belysning af en bred nummerplade (240 × 165 mm)

Image

a = 25 mm

b = 95 mm

c = 100 mm

d = 90 mm

e = 70 mm

f = 57,5 mm

g = 65 mm

h = 60 mm

Bemærk:

For så vidt angår anordninger til belysning af to eller flere nummerplader findes målepunkterne ved at kombinere de relevante tegninger ovenfor i overensstemmelse med det omrids, som er angivet af fabrikanten. Hvis to målepunkter imidlertid er mindre end 30 mm fra hinanden, anvendes kun et.


BILAG 4

MINDSTE SYNLIGE FELT PÅ DEN OVERFLADE, DER SKAL BELYSES

Image

Image

1.

De ovenfor viste vinkler for det synlige felt vedrører kun belysningsanordningens relative position og pladsen til nummerpladen.

2.

Det synlige felt for nummerpladen, når denne er monteret på køretøjet, er fortsat underlagt de relevante nationale bestemmelser.

3.

De viste vinkler tager højde for den delvise formørkelse, som forårsages af belysningsanordningen. De skal respekteres i de retninger, hvor formørkelsen er størst. Belysningsanordningerne skal være konstrueret sådan, at de delvist formørkede områder reduceres til det mindst mulige niveau.


BILAG 5

FOTOMETRISK MÅLING AF LYGTER MED FLERE LYSKILDER

1.

Den fotometriske ydelse kontrolleres:

1.1.

For ikke udskiftelige lyskilder (glødelamper og andet):

med de lyskilder, der findes i lygten, i overensstemmelse med punkt 5.2.1 i dette regulativ.

1.2.

For udskiftelige glødelamper:

ved glødelamper på 6,75 V, 13,5 V eller 28,0 V korrigeres de frembragte luminansværdier. Korrektionsfaktoren er forholdet mellem referencelysstrømmen og den gennemsnitlige lysstrøm målt ved den anvendte spænding (6,75 V, 13,5 V eller 28,0 V). Den faktiske lysstrøm fra hver glødelampe må ikke afvige mere end ± 5 % fra gennemsnitsværdien. I stedet kan der i hver enkelt position efter tur anvendes en standardglødelampe, der arbejder ved sin referenceflux, idet de enkelte målinger i hver position sammenlægges.


BILAG 6

MINDSTEKRAV FOR METODER TIL KONTROL AF PRODUKTIONENS OVERENSSTEMMELSE

1.   GENERELT

1.1.

Overensstemmelseskravene anses for opfyldt i mekanisk og geometrisk henseende, såfremt forskellene ikke overstiger de uundgåelige fremstillingsvariationer inden for dette regulativs forskrifter.

1.2.

Hvad angår fotometriske ydelser anses masseproducerede anordninger ikke for uoverensstemmende, såfremt — ved prøvning af de fotometriske ydelser af enhver på tilfældig måde udtaget anordning udstyret enten med standardglødelampe eller med ikke udskiftelig lyskilde (glødelampe eller andet), når alle målinger finder sted ved henholdsvis 6,75 V, 13,5 V eller 28,0 V:

1.2.1.

ingen målt værdi afviger i ugunstig retning med mere end 20 % fra de værdier, som foreskrives i dette regulativ.

1.2.2.

Med hensyn til luminansens gradient, må den ugunstige afvigelse være:

2,5 × Bo/cm

svarende til

20 %

3,0 × Bo/cm

svarende til

30 %

1.2.3.

Såfremt, for anordninger udstyret med udskiftelig lyskilde, resultaterne af de ovenfor beskrevne prøver ikke opfylder forskrifterne, gentages prøvningen af anordningerne med en anden standardglødelampe.

2.   MINDSTEKRAV TIL DEN AF FABRIKANTEN FORETAGNE KONTROL AF PRODUKTIONENS OVERENSSTEMMELSE

For hver anordning skal indehaveren af godkendelsesmærket gennemføre mindst følgende prøvninger med passende intervaller. Prøvningerne skal udføres i overensstemmelse med bestemmelserne i dette regulativ.

Konstateres der ved nogen prøvetagning manglende overensstemmelse hvad angår den pågældende type prøvning, udtages flere prøveeksemplarer, som afprøves. Fabrikanten skal træffe foranstaltninger til sikring af overensstemmelsen af den pågældende produktion.

2.1.   Prøvningernes art

Overensstemmelsesprøvningen i dette regulativ skal omfatte fotometriske egenskaber.

2.2.   Prøvningsmetoderne

2.2.1.

Prøvningerne skal i almindelighed udføres i overensstemmelse med de i dette regulativ fastlagte metoder.

2.2.2.

I enhver overensstemmelsesprøvning, som udføres af fabrikanten, kan tilsvarende metoder anvendes med samtykke fra den kompetente myndighed, som forstår godkendelsesprøvningen. Det påhviler fabrikanten at godtgøre, at de anvendte metoder er ækvivalente med dem, som er fastlagt i dette regulativ.

2.2.3.

Anvendelse af punkt 2.2.1 og 2.2.2 forudsætter jævnlig kalibrering af prøvningsapparaturet og dets overensstemmelse med målinger foretaget af en kompetent myndighed.

2.2.4.

I alle tilfælde skal anvendes samme referencemetoder som i dette regulativ, navnlig til administrativ kontrol og prøveudtagning.

2.3.   Prøveudtagningens art

Der udtages på tilfældig måde prøver af anordninger fra et ensartet parti. Ved et ensartet parti forstås en samling anordninger af samme type, bestemt efter fabrikantens produktionsmetoder.

Bedømmelsen skal sædvanligvis dække serieproduktion fra de enkelte fabrikker. En fabrikant kan dog behandle resultaterne fra flere fabrikker vedrørende samme type som én gruppe, forudsat at fabrikkerne anvender samme kvalitetsstyringssystem.

2.4.   Målte og registrerede fotometriske egenskaber

Den udtagne anordning underkastes fotometrisk måling i henhold til dette regulativ.

2.5.   Godkendelseskriterier

Det påhviler fabrikanten at foretage en statistisk analyse af prøvningsresultaterne og i enighed med de kompetente myndigheder fastlægge sådanne godkendelseskriterier for produkterne, som opfylder forskrifterne for prøvning af produktionens overensstemmelse i punkt 10.1 i dette regulativ.

Godkendelseskriterierne skal være fastlagt således, at der med en konfidensgrænse på 95 % er en sandsynlighed på mindst 0,95 for at bestå kontrollen i overensstemmelse med bilag 7 (første prøveudtagning).


BILAG 7

MINDSTEKRAV TIL PRØVEUDTAGNING VED EN INSPEKTØR

1.   GENERELT

1.1.

Overensstemmelseskravene anses for opfyldt i både mekanisk og geometrisk henseende i henhold til eventuelle forskrifter i dette regulativ, såfremt forskellene ikke overstiger uundgåelige fremstillingsvariationer.

1.2.

Hvad angår fotometriske ydelser anses masseproducerede anordninger ikke for uoverensstemmende, såfremt — ved prøvning af de fotometriske ydelser af enhver på tilfældig måde udtaget anordning udstyret enten med standardglødelampe eller med ikke udskiftelig lyskilde (glødelampe eller andet), når alle målinger finder sted ved henholdsvis 6,75 V, 13,5 V eller 28,0 V:

1.2.1.

ingen målt værdi afviger i ugunstig retning med mere end 20 % fra de værdier, som foreskrives i dette regulativ.

1.2.2.

Med hensyn til luminansens gradient, må den ugunstige afvigelse være:

2,5 × Bo/cm

svarende til

20 %

3,0 × Bo/cm

svarende til

30 %

1.2.3.

Såfremt, for anordninger udstyret med udskiftelig lyskilde, resultaterne af de ovenfor beskrevne prøver ikke opfylder forskrifterne, gentages prøvningen af anordningerne med en anden standardglødelampe.

1.2.4.

Anordninger med tydelige mangler tages ikke i betragtning.

2.   FØRSTE PRØVEUDTAGNING

Ved første prøveudtagning udvælges fire anordninger tilfældigt. Den første prøve på to eksemplarer mærkes A, den anden prøve på to eksemplarer mærkes B.

2.1.   Produktionen anses ikke for uoverensstemmende

2.1.1.

Efter udtagning af prøver ved den i figur 1 i dette bilag viste procedure anses masseproducerede anordninger ikke for uoverensstemmende, såfremt afvigelserne af de målte værdier for anordningerne i ugunstig retning er:

2.1.1.1.

prøve A

A1:

en anordning

0 %

en anordning ikke over

20 %

A2:

begge anordninger over

0 %

men ikke over

20 %

gå til prøve B

 

2.1.1.2.

prøve B

B1:

begge anordninger

0 %

2.2.   Produktionen anses for uoverensstemmende

2.2.1.

Efter udtagning af prøver ved den i figur 1 i dette bilag viste procedure anses masseproducerede anordninger for uoverensstemmende, og fabrikanten anmodes om at bringe sin produktion i overensstemmelse med forskrifterne (justering), såfremt afvigelserne af de målte værdier for anordningerne er:

2.2.1.1.

prøve A

A3:

en anordning ikke over

20 %

en anordning over

20 %

men ikke over

30 %

2.2.1.2.

prøve B

B2:

i tilfælde A2

 

en anordning over

0 %

men ikke over

20 %

en anordning ikke over

20 %


B3:

i tilfælde A2

 

en anordning

0 %

en anordning over

20 %

men ikke over

30 %

2.3.   Inddragelse af godkendelse

Efter udtagning af prøver ved den i figur 1 i dette bilag viste procedure anses prøverne for uoverensstemmende, og punkt 11 bringes i anvendelse, såfremt afvigelserne af de målte værdier for anordninger er:

2.3.1.

prøve A

A4:

en anordning ikke over

20 %

en anordning over

30 %

A5:

begge anordninger over

20 %

2.3.2.

prøve B

B4:

i tilfælde A2

 

en anordning over

0 %

men ikke over

20 %

en anordning over

20 %

B5:

i tilfælde A2

 

begge anordninger over

20 %

B6:

i tilfælde A2

 

en anordning

0 %

en anordning over

30 %

3.   GENTAGELSE AF PRØVEUDTAGNING

I tilfælde A3, B2 og B3 skal der senest to måneder efter anmeldelsen udtages en tredje prøve C bestående af to anordninger og en fjerde prøve D bestående af to anordninger fra beholdningen af enheder, som er produceret efter justering.

3.1.   Produktionen anses ikke for uoverensstemmende

3.1.1.

Efter udtagning af prøver ved den i figur 1 i dette bilag viste procedure anses masseproducerede anordninger ikke for uoverensstemmende, såfremt afvigelserne af de målte værdier for anordningerne er:

3.1.1.1.

prøve C

C1:

en anordning

0 %

en anordning ikke over

20 %

C2:

begge anordninger over

0 %

men ikke over

20 %

fortsæt med prøve D

 

3.1.1.2.

prøve D

D1:

i tilfælde C2

 

begge anordninger

0 %

3.2.   Produktionen anses for uoverensstemmende

3.2.1.

Efter udtagning af prøver ved den i figur 1 i dette bilag viste procedure anses masseproducerede anordninger for uoverensstemmende, og fabrikanten anmodes om at bringe sin produktion i overensstemmelse med forskrifterne (justering), såfremt afvigelserne af de målte værdier for anordningerne er:

3.2.1.1.

prøve D

D2:

i tilfælde C2

 

en anordning over

0 %

men ikke over

20 %

en anordning ikke over

20 %

3.3.   Inddragelse af godkendelse

Efter udtagning af prøver ved den i figur 1 i dette bilag viste procedure anses prøverne for uoverensstemmende, og punkt 11 bringes i anvendelse, såfremt afvigelserne af de målte værdier for anordninger er:

3.3.1.

prøve C

C3:

en anordning ikke over

20 %

en anordning over

20 %

C4:

begge anordninger over

20 %

3.3.2.

prøve D

D3:

i tilfælde C2

 

en anordning 0 eller over

0 %

en anordning over

20 %

Figur 1

Image