3.7.2023   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 168/22


KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2023/1343

af 30. juni 2023

om en nødhjælpsforanstaltning for kornsektoren og oliefrøsektoren i Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af 17. december 2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 922/72, (EØF) nr. 234/79, (EF) nr. 1037/2001 og (EF) nr. 1234/2007 (1), særlig artikel 221, stk. 1, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Ruslands uprovokerede og uberettigede angrebskrig mod Ukraine siden den 24. februar 2022 påvirker skibsfarten i de ukrainske havne i Sortehavet, som før invasionen tegnede sig for ca. 90 % af Ukraines eksport af korn og oliefrø. Der er opstået et presserende behov for at etablere alternative transportruter for at støtte de ukrainske landbrugere og bidrage til den globale fødevaresikkerhed, og Unionen har derfor truffet konkrete foranstaltninger for at lette Ukraines landbrugseksport og bilaterale handel med Unionen generelt som beskrevet i Kommissionens meddelelse »En handlingsplan for solidaritetsbaner mellem EU og Ukraine, der skal lette Ukraines landbrugseksport og bilaterale handel med EU« (»handlingsplanen for solidaritetsbaner mellem EU og Ukraine«) (2).

(2)

Som følge af en fælles indsats fra medlemsstaterne, navnlig Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet samt Ukraine, Moldova, internationale partnere og Kommissionen, er solidaritetsbaner mellem EU og Ukraine blevet en livline for Ukraines økonomi og en ny forbindelse med Unionen, som også tjener som en beskyttelse mod en global fødevarekrise.

(3)

Selv om der er sket mange forbedringer, er der stadig betydelige logistiske flaskehalse. Infrastrukturen er fortsat utilstrækkelig til at håndtere den kraftige stigning i trafikken, der er mangel på omladningsudstyr, og kapaciteten er begrænset, hvilket medfører høje logistikomkostninger. Forbindelserne kan forbedres ved bedre koordinering af transit, forbedring af infrastrukturen og nedbringelse af de samlede logistikomkostninger, hvorved det sikres, at ukrainsk korn og oliefrø kan føres videre ind i og uden for Unionen efter behov.

(4)

Som følge af de høje logistikomkostninger og flaskehalse, der er beskrevet ovenfor, har der været en stigning i importen af korn og oliefrø fra Ukraine til de medlemsstater, der ligger tæt på Ukraine.

(5)

Denne situation lægger pres på priserne i en række regioner i Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet. Desuden mætter importen lagerkapaciteten og logistikkæderne. Disse omstændigheder påvirker landbrugernes økonomiske levedygtighed og markedsudsigter i visse regioner i de nævnte medlemsstater. Forholdene kan i sidste ende bringe den normale drift af solidaritetsbanerne mellem EU og Ukraine i fare.

(6)

For at undgå en hurtig forværring af situationen vedtog Kommissionen en første nødhjælpsforanstaltning rettet mod de berørte landbrugere i Bulgarien, Polen og Rumænien ved Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2023/739 (3), navnlig i betragtning af den indenlandske forsyningssituation og de logistiske udfordringer i disse medlemsstater.

(7)

I betragtning af omfanget af de negative økonomiske virkninger i de berørte medlemsstater er det nødvendigt at udvide anvendelsesområdet for den støtteforanstaltning, der blev vedtaget ved gennemførelsesforordning (EU) 2023/739, til at omfatte Ungarn og Slovakiet og yde yderligere finansiering for bedre at kunne håndtere denne situation.

(8)

Den aktuelle situation udgør et specifikt problem som omhandlet i artikel 221 i forordning (EU) nr. 1308/2013. Det specifikke problem i et begrænset antal regioner i visse medlemsstater kan ikke løses ved hjælp af foranstaltningerne i nævnte forordnings artikel 219 eller 220, eftersom det ikke direkte skyldes eksisterende eller truende markedsforstyrrelser eller er relateret til foranstaltninger, der tager sigte på at standse spredningen af dyresygdomme eller rette op på manglende forbrugertillid som følge af risici for folke-, dyre- eller plantesundheden. For at undgå en hurtig yderligere forværring af landbrugernes økonomiske levedygtighed i visse regioner i Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet kræver situationen desuden en hurtig indsats.

(9)

Der bør derfor iværksættes en nødhjælpsforanstaltning med henblik på at yde Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet et finansielt bidrag til støtte for landbrugere, der er berørt af den øgede import af korn og oliefrø fra Ukraine, i en periode, hvor det er strengt nødvendigt.

(10)

Det beløb, der stilles til rådighed for Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet, bør fastsættes under hensyntagen til landenes respektive vægt i Unionens landbrugssektor på grundlag af de nettolofter for direkte betalinger, der er fastsat i bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/2013 (4), og den relative vækst i importen af korn og oliefrø til disse lande.

(11)

Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet bør fordele støtten via de mest effektive kanaler på grundlag af objektive og ikkediskriminerende kriterier, idet der tages hensyn til omfanget af de problemer og økonomiske tab, som landbrugere, der dyrker korn og oliefrø i de berørte områder, står over for, samtidig med at det sikres, at disse landbrugere er de endelige støttemodtagere, og at markeds- og konkurrenceforvridning undgås.

(12)

Da det beløb, der tildeles Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet, kun vil kompensere for en del af det faktiske tab, som landbrugere i de berørte regioner har lidt, bør disse medlemsstater have mulighed for at yde supplerende national støtte til de pågældende producenter på de betingelser og inden for den frist, der er fastsat i denne forordning.

(13)

For at give Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet fleksibilitet til at fordele støtten, alt efter hvad der er nødvendigt for at afhjælpe landbrugernes problemer, bør de have lov til at kumulere den med anden støtte, der finansieres af Den Europæiske Garantifond for Landbruget og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne, når blot dette ikke fører til overkompensation.

(14)

For at undgå overkompensation bør Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet tage den støtte, der ydes gennem andre nationale støtteinstrumenter eller EU-støtteinstrumenter eller private ordninger som reaktion på virkningerne af den øgede import af korn og oliefrø fra Ukraine i de berørte regioner, i betragtning.

(15)

Eftersom EU-støtten er fastsat i euro, er det for at sikre ensartet og samtidig anvendelse nødvendigt at fastsætte en dato for omregningen af det beløb, der tildeles medlemsstater, som ikke anvender euroen som national valuta, hvilket er tilfældet for Bulgarien, Ungarn, Polen og Rumænien. Da denne forordning ikke fastsætter en frist for indgivelse af støtteansøgninger, bør datoen for nærværende forordnings ikrafttræden med henblik på artikel 30, stk. 3, i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2022/127 (5) betragtes som den udløsende begivenhed for vekselkursen for de beløb, der fastsættes i nærværende forordning.

(16)

Af budgetmæssige grunde bør Unionen kun finansiere de udgifter, som Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet afholder, hvis de afholdes inden en bestemt skæringsdato.

(17)

Støtten i forbindelse med denne nødforanstaltning bør udbetales senest den 31. december 2023. Da der ikke skal foretages betalinger efter den 31. december 2023, bør artikel 5, stk. 2, i delegeret forordning (EU) 2022/127 ikke finde anvendelse.

(18)

For at Unionen kan overvåge effektiviteten af denne nødforanstaltning, bør Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet give Kommissionen udførlige oplysninger om dens gennemførelse.

(19)

For at sikre, at landbrugerne modtager støtten hurtigst muligt, bør Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet have mulighed for at gennemføre denne forordning hurtigst muligt. Denne forordning bør derfor træde i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

(20)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Komitéen for den Fælles Markedsordning for Landbrugsprodukter —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

1.   Der stilles EU-støtte på i alt 100 000 000 EUR til rådighed for Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet, for at der kan ydes ekstraordinær støtte til landbrugere, der producerer korn og oliefrø, jf. bilaget, på de betingelser, der er fastsat i denne forordning.

2.   Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet anvender de beløb, der er omhandlet i artikel 2, til foranstaltninger, der har til formål at kompensere landbrugerne for det økonomiske tab som følge af den øgede import af korn og oliefrø fra Ukraine til de berørte regioner.

3.   Foranstaltningerne træffes på grundlag af objektive og ikke-diskriminerende kriterier, i det der tages hensyn til de berørte landbrugeres økonomiske tab, og det sikres, at de deraf følgende betalinger ikke forårsager markeds- eller konkurrenceforvridning.

4.   Der kan kun ydes EU-støtte til dækning af Bulgariens, Ungarns, Polens, Rumæniens og Slovakiets udgifter i forbindelse med betalinger til de foranstaltninger, der er omhandlet i stk. 2, hvis betalingerne er foretaget senest den 31. december 2023.

5.   Med henblik på artikel 30, stk. 3, i delegeret forordning (EU) 2022/127 er den udløsende begivenhed for vekselkursen for beløbene i artikel 2, stk. 1, i nærværende forordning datoen for nærværende forordnings ikrafttræden.

6.   Foranstaltninger i henhold til denne forordning kan kumuleres med anden støtte, der finansieres af Den Europæiske Garantifond for Landbruget og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne.

Artikel 2

1.   Den støtte, Unionen kan yde i henhold til artikel 1, må højst udgøre:

a)

9 770 000 EUR til Bulgarien

b)

15 930 000 EUR til Ungarn

c)

39 330 000 EUR til Polen

d)

29 730 000 EUR til Rumænien

e)

5 240 000 EUR til Slovakiet.

2.   Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet kan yde supplerende national støtte til de foranstaltninger, der træffes i henhold til artikel 1, på op til 200 % af de tilsvarende beløb, der er fastsat i denne artikels stk. 1, på grundlag af objektive og ikkediskriminerende kriterier og under forudsætning af, at de deraf følgende betalinger ikke forårsager nogen markeds- eller konkurrenceforvridning eller overkompensation.

3.   Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet udbetaler den supplerende støtte, der er omhandlet i stk. 2, senest den 31. december 2023.

Artikel 3

Når Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet yder støtte i henhold til denne forordning, tager de den støtte, der ydes gennem andre nationale støtteinstrumenter eller EU-støtteinstrumenter eller private ordninger som reaktion på virkningerne af den øgede import af korn og oliefrø fra Ukraine i de berørte regioner, i betragtning med henblik på at undgå overkompensation.

Artikel 4

1.   Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet meddeler uden ophold og senest den 30. september 2023 Kommissionen følgende oplysninger:

a)

en beskrivelse af de foranstaltninger, der skal træffes

b)

kriterierne for fastlæggelse af metoderne til beregning af støtten og begrundelsen for fordelingen af støtten blandt landbrugerne

c)

den tilsigtede virkning af foranstaltningerne med henblik på at kompensere landbrugerne for økonomiske tab som følge af import af korn og oliefrø fra Ukraine

d)

de tiltag, der er gennemført for at kontrollere, at foranstaltningernes tilsigtede virkning opnås

e)

de tiltag, der er gennemført for at undgå konkurrenceforvridning og overkompensation

f)

betalingsoverslaget over Unionens udgifter fordelt pr. måned indtil den 31. december 2023

g)

omfanget af den supplerende støtte, der ydes i henhold til artikel 2, stk. 2

h)

de tiltag, der er gennemført for at kontrollere landbrugernes støtteberettigelse og for at beskytte Unionens finansielle interesser.

2.   Senest den 15. maj 2024 meddeler Bulgarien, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet Kommissionen de samlede udbetalte beløb pr. foranstaltning, om relevant opdelt i EU-støtte og supplerende national støtte, samt antallet og typen af støttemodtagere og vurderingen af foranstaltningens effektivitet.

Artikel 5

Denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 30. juni 2023.

På Kommissionens vegne

Ursula VON DER LEYEN

Formand


(1)  EUT L 347 af 20.12.2013, s. 671.

(2)  COM/2022/217 final.

(3)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2023/739 af 4. april 2023 om en nødhjælpsforanstaltning for kornsektoren og oliefrøsektoren i Bulgarien, Polen og Rumænien (EUT L 96 af 5.4.2023, s. 80).

(4)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/2013 af 17. december 2013 om fastsættelse af regler for direkte betalinger til landbrugere under støtteordninger inden for rammerne af den fælles landbrugspolitik og om ophævelse af Rådet forordning (EF) nr. 637/2008 og Rådet forordning (EF) nr. 73/2009 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 608).

(5)  Kommissionens delegerede forordning (EU) 2022/127 af 7. december 2021 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2116 for så vidt angår betalingsorganer og andre organer, finansiel forvaltning, regnskabsafslutning, sikkerhedsstillelse og brug af euroen (EUT L 20 af 31.1.2022, s. 95).


BILAG

DE I ARTIKEL 1, STK. 1, OMHANDLEDE PRODUKTER

KN-kode

Beskrivelse

1001

Hvede og blandsæd af hvede og rug

1002

Rug

1003

Byg

1004

Havre

1005

Majs

1008 60

Triticale

Blandinger af produkter med KN-kode 1001 , 1002 , 1003 , 1004 , 1005 og 1008 60

1205

Rybsfrø og rapsfrø, også knuste

1206

Solsikkefrø, også knuste