20.2.2023   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 51/32


KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2023/372

af 17. februar 2023

om fastsættelse af regler om registrering, opbevaring og deling af skriftlige registre over offentlig kontrol af skibe til transport af levende dyr, om beredskabsplaner for skibe til transport af levende dyr i tilfælde af nødsituationer, om godkendelse af skibe til transport af levende dyr og om minimumskrav til udgangssteder

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Rådets forordning (EF) nr. 1/2005 af 22. december 2004 om beskyttelse af dyr under transport og dermed forbundne aktiviteter og om ændring af direktiv 64/432/EØF og 93/119/EF og forordning (EF) nr. 1255/97 (1), særlig artikel 30, stk. 2, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I henhold til artikel 20, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1/2005 skal medlemsstaternes kompetente myndigheder inspicere skibe til transport af levende dyr inden pålæsning af husdyr. De kompetente myndigheder skal navnlig kontrollere, at skibe er bygget og udstyret til det antal og den type dyr, der skal transporteres, og at det udstyr, der er omhandlet i kapitel IV i bilag I til nævnte forordning, er funktionsdygtigt.

(2)

Medlemsstaternes kompetente myndigheder registrerer i øjeblikket godkendelsescertifikaterne for skibe til transport af levende dyr i deres egne elektroniske databaser, som andre medlemsstaters kompetente myndigheder ikke har adgang til. Selv om en dokumentkontrol ikke kan erstatte den fysiske inspektion af selve skibet, kan en undersøgelse som led i en offentlig kontrol af certifikatoplysningerne i et skibs godkendelsescertifikat give visse oplysninger om, hvorvidt skibet opfylder kravene i kapitel IV, afsnit 1, i bilag I til forordning (EF) nr. 1/2005. Derfor bør uploading og lagring af godkendelsescertifikaterne sammen med andre certifikatoplysninger i en fælles elektronisk database gøre det muligt for de kompetente myndigheder at få adgang til disse oplysninger for at mindske den administrative byrde og lette deres arbejde, når de udfører offentlig kontrol.

(3)

De certifikatoplysninger, som medlemsstaternes kompetente myndigheder registrerer i den fælles elektroniske database, bør omfatte certifikaternes udløbsdato, oplysninger om det maksimale areal, der er til rådighed for dyrene, og typen af dyr, som skibene kan transportere. Dette bør gøre det muligt for de kompetente myndigheder, der gennemfører offentlig kontrol, at vurdere, om godkendelsen er gyldig på tidspunktet for kontrollen, og om skibet er egnet til transport af de pågældende dyr.

(4)

Ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/625 (2) integreres i en enkelt lovgivningsmæssig ramme de regler, der gælder for offentlig kontrol af dyr, for at verificere overholdelsen af EU-lovgivningen om fødevarekæden.

(5)

I henhold til artikel 13, stk. 1, i forordning (EU) 2017/625 skal de kompetente myndigheder udarbejde fortegnelser over enhver offentlig kontrol, der foretages på papir eller i elektronisk form. Den angiver også de oplysninger, som disse fortegnelser skal indeholde. De inspektioner, der kræves i henhold til artikel 20, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1/2005, før pålæsning af tamdyr af hestefamilien og tamkvæg, -får, -geder eller -svin på skibe til transport af levende dyr, bør derfor registreres.

(6)

I henhold til artikel 9, stk. 1, i forordning (EU) 2017/625 skal de kompetente myndigheder gennemføre offentlig kontrol under hensyntagen til bl.a. operatørernes tidligere resultater med hensyn til resultaterne af offentlig kontrol og deres overholdelse af EU-reglerne, herunder forordning (EF) nr. 1/2005. De kompetente myndigheder har ikke adgang til resultaterne af offentlig kontrol udført af andre medlemsstaters kompetente myndigheder. Sådanne registre er imidlertid nødvendige for at kunne træffe velinformerede beslutninger, når der foretages inspektioner i henhold til artikel 20, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1/2005. For at sikre en korrekt gennemførelse af artikel 20, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1/2005 er det derfor nødvendigt at oprette en fælles elektronisk database, der indsamler og deler oplysningerne i godkendelsescertifikaterne for skibe til transport af levende dyr og resultaterne af deres inspektionshistorik. Dette bør gøre det muligt for de kompetente myndigheder hurtigt at få adgang til disse oplysninger, mindske den administrative byrde og lette deres arbejde, når de udfører offentlig kontrol.

(7)

I henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/16/EF (3) skal alle medlemsstater med søhavne foretage havnestatskontrolinspektioner af de skibe, der anløber deres havne. Resultaterne af havnestatskontrolinspektionerne er objektive og verificerbare og kan være relevante for de inspektioner, der kræves i henhold til artikel 20, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1/2005, såsom konstaterede mangler med hensyn til vandtæthed, ventilation, opdrift eller brandslukningsudstyr. Det er derfor nødvendigt at medtage de relevante offentligt tilgængelige resultater af havnestatskontrolinspektioner i den fælles elektroniske database.

(8)

Kommissionen har gennemført en række audit af medlemsstaternes offentlige kontrolsystemer for at beskytte dyrevelfærden under søtransport til tredjelande med skibe til transport af levende dyr. Efter konstateringen af svagheder i medlemsstaternes systemer til offentlig kontrol af autorisationer til søtransportvirksomheder som følge af disse audit bør de kompetente myndigheder sikre, at de beredskabsplaner, som transportvirksomhederne forelægger i henhold til artikel 11, stk. 1, litra b), nr. iv), i forordning (EF) nr. 1/2005, er tilpasset til at håndtere de vigtigste nødsituationer, de måtte stå over for under den pågældende forsendelse.

(9)

For at have tilstrækkelig tid til at vurdere oplysningerne i den dokumentation, der er modtaget fra en ansøger om et godkendelsescertifikat, jf. artikel 19, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1/2005, til at forberede en grundig fysisk inspektion af et skib til transport af levende dyr og til at kontrollere, om et skib til transport af levende dyr opfylder kravene for udstedelse af et godkendelsescertifikat, bør ansøgeren indgive ansøgningen om godkendelse til de kompetente myndigheder mindst 20 dage før datoen for inspektion af skibet til transport af levende dyr.

(10)

På grundlag af deres erfaringer med transport af dyr med skibe til transport af levende dyr udarbejdede medlemsstaternes eksperter, herunder nationale kontaktpunkter for beskyttelse af dyr under transport, i 2014 et netværksdokument (4) for at vejlede om offentlig kontrol af dyrevelfærd under eksport med skibe til transport af levende dyr som krævet i forordning (EF) nr. 1/2005 (»netværksdokumentet«). Retningslinjerne i netværksdokumentet blev ajourført i januar 2020 i lyset af erfaringerne med anvendelsen af netværksdokumentet og Kommissionens audit.

(11)

Inspektører fra de kompetente myndigheder, der foretager inspektioner på skibe til transport af levende dyr, er hovedsagelig embedsdyrlæger. Veterinærkompetence er i sig selv ikke tilstrækkeligt til at kontrollere funktionen af de mekaniske systemer og forvaltningssystemerne for skibe til transport af levende dyr, som kan have en indvirkning på velfærden for de dyr, der transporteres. Som foreslået i netværksdokumentet bør de hold, der foretager inspektioner med henblik på udstedelse af et godkendelsescertifikat, jf. artikel 19 i forordning (EF) nr. 1/2005, bestå af embedsdyrlæger og søfartseksperter med passende ekspertise inden for disse mekaniske systemer og forvaltningssystemer og praktisk erfaring med driften af skibe til transport af levende dyr.

(12)

Godkendelsen af et skib til transport af levende dyr, jf. artikel 19, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1/2005, eller fornyelsen af en sådan godkendelse bør være betinget af resultaterne af en inspektion foretaget af en embedsdyrlæge om bord på den første forsendelse med sendinger af dyr for at kontrollere, at de mekaniske systemer og forvaltningssystemerne i skibet til transport af levende dyr ikke skader velfærden for de dyr, der er om bord under transporten.

(13)

For at sikre, at dyr, der transporteres enten fra andre medlemsstater eller på lange forsendelser fra afgangsstedet til udgangssteder i søhavne, kan aflæsses sikkert og fodres, vandes og få hvile, bør der være mindst ét kontrolsted som omhandlet i artikel 1, stk. 1, i Rådets forordning (EF) nr. 1255/97 (5) til rådighed ved udgangsstederne i søhavne eller inden for en afstand på to timer ad landevej fra det pågældende udgangssted.

(14)

For at medlemsstaterne kan afsætte personale og ressourcer til de nye opgaver og forpligtelser, der er fastsat i denne forordning, for at sikre en smidig og gnidningsløs tilpasning til de nye regler og for at sikre, at medlemsstaterne har tilstrækkelig tid til om nødvendigt at etablere kontrolsteder ved udgangssteder, finder artikel 10 i denne forordning vedrørende tilstedeværelsen af en dyrlæge om bord og artikel 11 i nærværende forordning vedrørende kontrolstederne ved udgangssteder først anvendelse fra den 1. januar 2024.

(15)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Genstand og anvendelsesområde

Ved denne forordning:

a)

fastsættes nærmere regler, der er nødvendige for udførelsen af de inspektioner, der er omhandlet i artikel 20, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1/2005

b)

præciseres indholdet af de beredskabsplaner, der er omhandlet i artikel 11, stk. 1, litra b), nr. iv), i forordning (EF) nr. 1/2005, når disse vedrører skibe til transport af levende dyr

c)

fastsættes minimumskravene til udgangssteder, når der er tale om søhavne.

Artikel 2

Definitioner

I denne forordning forstås ved »havnestatskontrolinspektion« en inspektion, der udføres af havnestatens kompetente myndigheder i overensstemmelse med direktiv 2009/16/EF.

Artikel 3

Elektronisk database

1.   Kommissionen udvikler og sikrer driften, vedligeholdelsen, støtten og enhver nødvendig ajourføring eller videreudvikling af en elektronisk database.

2.   Den elektroniske database skal indeholde de oplysninger, der er nødvendige for de inspektioner, der kræves i henhold til artikel 20, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1/2005, herunder:

a)

certifikatoplysningerne i godkendelsescertifikaterne for skibe til transport af levende dyr på en sådan måde, at medlemsstaternes kompetente myndigheder hurtigt kan identificere skibene til transport af levende dyr

b)

registre over tidligere inspektioner, som medlemsstaternes kompetente myndigheder har foretaget af skibe til transport af levende dyr med henblik på artikel 20, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1/2005

c)

offentligt tilgængelige oplysninger om resultatet af havnestatskontrolinspektioner.

3.   Kommissionen giver medlemsstaternes kompetente myndigheder adgang til den elektroniske database med henblik på artikel 4, 5 og 6.

4.   Medlemsstaternes kompetente myndigheder udpeger hver mindst én national administrator og meddeler denne udpegelse og administratorens kontaktoplysninger til Kommissionen. De underretter straks Kommissionen om eventuelle ændringer vedrørende nationale administratorer.

5.   Medlemsstaternes kompetente myndigheder er ansvarlige for de data og dokumenter, de indlæser eller udarbejder i databasen.

Artikel 4

Registrering af godkendelsescertifikater for skibe til transport af levende dyr

1.   Medlemsstaternes kompetente myndigheder registrerer godkendelsescertifikaterne for skibe til transport af levende dyr som omhandlet i artikel 19, stk. 4, i forordning (EF) nr. 1/2005 i den elektroniske database, der er omhandlet i nærværende forordnings artikel 3.

2.   De certifikater, der er omhandlet i stk. 1, skal omfatte certifikaternes udløbsdato, oplysninger om det maksimale areal, der er til rådighed for dyrene pr. dæk, og den type af dyr, som skibene kan transportere.

Artikel 5

Registrering af inspektioner

1.   Efter en inspektion skal medlemsstaternes kompetente myndigheder uden unødigt ophold registrere den inspektion, der er udført på skibe til transport af levende dyr i henhold til artikel 20, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1/2005 i den elektroniske database, der er omhandlet i nærværende forordnings artikel 3.

2.   Fortegnelserne over de inspektioner, der er omhandlet i nærværende artikels stk. 1, skal indeholde de elementer, der er fastsat i artikel 13, stk. 1, andet afsnit, i forordning (EU) 2017/625.

Artikel 6

Adgang til godkendelsescertifikater for skibe til transport af levende dyr og registre over foregående inspektioner

1.   Kommissionen sikrer, at den elektroniske database, der er omhandlet i denne forordnings artikel 3, gør det muligt at hente alle relevante data, der er registreret af medlemsstaternes kompetente myndigheder, med henblik på at overvåge gennemførelsen af artikel 19 og 20 i forordning (EF) nr. 1/2005.

2.   Medlemsstaternes kompetente myndigheder skal have adgang til alle de oplysninger, der er registreret i den elektroniske database, og som er nødvendige for at:

a)

kontrollere, at skibe til transport af levende dyr har et gyldigt godkendelsescertifikat

b)

træffe velinformerede beslutninger ved inspektion af skibe til transport af levende dyr under pålæsning med henblik på artikel 20 i forordning (EF) nr. 1/2005.

Artikel 7

Beredskabsplaner i nødsituationer for skibe til transport af levende dyr

Beredskabsplaner i nødsituationer, der fremlægges af transportvirksomheder, der har til hensigt at transportere dyr ad søvejen ved hjælp af skibe til transport af levende dyr, jf. artikel 11, stk. 1, litra b), nr. iv), i forordning (EF) nr. 1/2005, skal indeholde en risikoanalyse af de mest sandsynlige dyrevelfærdsrisici i forbindelse med sådanne forsendelser.

Artikel 8

Ansøgning om godkendelse af skibe til transport af levende dyr

Ansøgeren skal sende ansøgningen om godkendelsescertifikatet for et skib til transport af levende dyr til de relevante kompetente myndigheder eller organer, som medlemsstaten har udpeget, jf. artikel 19, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1/2005, mindst 20 arbejdsdage før den inspektionsdato, der er omhandlet i artikel 19, stk. 1, litra c), i nævnte forordning.

Artikel 9

Hold af inspektører for skibe til transport af levende dyr

1.   De kompetente myndigheder sikrer, at inspektioner med henblik på udstedelse af et godkendelsescertifikat, jf. artikel 19 i forordning (EF) nr. 1/2005, udføres af et hold af inspektører.

2.   Et hold af inspektører skal som minimum omfatte:

a)

en embedsdyrlæge og

b)

en skibsekspert, der er godkendt af medlemsstatens søfartsmyndigheder.

3.   Den søfartsekspert, der er omhandlet i stk. 2, litra b), skal som minimum opfylde ét af følgende krav:

a)

relevante kvalifikationer fra en søfarts- eller navigationsskole, der er anerkendt af medlemsstaterne, og relevant sejlererfaring som skibsofficer med et gyldigt kvalifikationsbevis STCW II/2 eller III/2 i henhold til den internationale konvention om uddannelse af søfarende, om sønæring og om vagthold (STCW), og som ikke er begrænset med hensyn til arbejdsområde, fremdrivningseffekt eller tonnage

b)

afsluttet eksamen som skibsingeniør, maskiningeniør eller ingeniør på søfartsområdet, som er anerkendt af de ansvarlige søfartsmyndigheder, og som har arbejdet i denne egenskab i mindst fem år, eller

c)

relevant universitetsuddannelse eller tilsvarende grad fra en videregående uddannelsesinstitution inden for et relevant område inden for ingeniørvidenskab eller naturvidenskab, der er anerkendt af medlemsstaten.

Artikel 10

Offentlig kontrol om bord på skibe til transport af levende dyr foretaget af en embedsdyrlæge

1.   En embedsdyrlæge skal foretage offentlig kontrol om bord på et skib til transport af levende dyr under hele skibets første sejlads med sendinger af dyr efter godkendelse af skibet til transport af levende dyr, jf. artikel 19, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1/2005, og inden fornyelsen af en sådan godkendelse.

2.   Godkendelsen af skibet til transport af levende dyr suspenderes, medmindre:

a)

den kontrol, der er omhandlet i stk. 1, viser, at konstruktionen og udstyret af skibet til transport af levende dyr ikke er skadelig for dyrevelfærden om bord og

b)

transportvirksomheden træffer effektive korrigerende foranstaltninger, hvis resultaterne af den kontrol, der er omhandlet i stk. 1, viser andre mangler.

3.   Med henblik på gennemførelsen af den kontrol, der er omhandlet i stk. 1, udarbejder embedsdyrlægen en rapport om den kontrol, der er gennemført om bord under forsendelsen, i overensstemmelse med modellen i bilaget.

Artikel 11

Minimumskrav til kontrolsteder ved udgangssteder i søhavne

Ved transporter af dyr ad landevej fra andre medlemsstater eller lange forsendelser ad landevej fra afgangsstedet til søhavne sikrer de kompetente myndigheder, at kontrolsteder, der er godkendt for de relevante kategorier af dyr i overensstemmelse med artikel 3, stk. 1, første afsnit, i forordning (EF) nr. 1255/97, er tilgængelige ved udgangssteder i søhavne eller inden for to timer ad landevej fra det pågældende udgangssted.

Artikel 12

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Artikel 10 og 11 finder anvendelse fra den 1. januar 2024.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 17. februar 2023.

På Kommissionens vegne

Ursula VON DER LEYEN

Formand


(1)  EUT L 3 af 5.1.2005, s. 1.

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/625 af 15. marts 2017 om offentlig kontrol og andre officielle aktiviteter med henblik på anvendelse af fødevare- og foderlovgivningen og reglerne for dyresundhed og dyrevelfærd, plantesundhed og plantebeskyttelsesmidler, om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 999/2001, (EF) nr. 396/2005, (EF) nr. 1069/2009, (EF) nr. 1107/2009, (EU) nr. 1151/2012, (EU) nr. 652/2014, (EU) 2016/429 og (EU) 2016/2031 Rådets forordning (EF) nr. 1/2005 og (EF) nr. 1099/2009 og Rådets direktiv 98/58/EF, 1999/74/EF, 2007/43/EF, 2008/119/EF og 2008/120/EF og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 854/2004 og (EF) nr. 882/2004, Rådets direktiv 89/608/EØF, 89/662/EØF, 90/425/EØF, 91/496/EØF, 96/23/EF, 96/93/EF og 97/78/EF og Rådets afgørelse 92/438/EØF (forordningen om offentlig kontrol) (EUT L 95 af 7.4.2017, s. 1).

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/16/EF af 23. april 2009 om havnestatskontrol (EUT L 131 af 28.5.2009, s. 57).

(4)  Netværksdokument om skibe til transport af levende dyr findes på https://circabc.europa.eu/ui/group/f41c4e1d-22a1-4e7b-aa31-cd16f126037d/library/d1bdd5a7-2e73-4f9a-97e2-c0975fc713a1/details.

(5)  Rådets forordning (EF) nr. 1255/97 af 25. juni 1997 om fællesskabskriterier for kontrolsteder og tilpasning af den ruteplan, der er omhandlet i bilaget til direktiv 91/628/EØF (EFT L 174 af 2.7.1997, s. 1).


BILAG

RAPPORT OM FYSISK KONTROL OM BORD UNDER FORSENDELSEN

(jf. artikel 10)

1.

Generelt

Skibets navn

Skibets IMO-nummer

Det land, som har meddelt godkendelsen/fornyelsen af godkendelsen:

Dato for godkendelsen/fornyelsen af godkendelsen:

Kaptajnens navn:

Nummer på godkendelsescertifikat:

2.

Forsendelsestype

Første forsendelse efter godkendelse

Første forsendelse efter fornyet godkendelse

3.

Afsendelsessted og bestemmelsessted

3.1.

Udgangssted og afsendelsesland

3.2.

Bestemmelsessted og -land:

3.1.1.

Dato

3.1.2.

Klokkeslæt

3.2.1.

Dato

3.2.2.

Klokkeslæt

3.1.3.

Arter og kategorier

3.1.4.

Antal dyr efter art

3.1.5.

Sendingens samlede anslåede vægt (i kg):

4.

Forhold for dyrene om bord på dækket under forsendelsen

4.1.

Højeste registrerede temperatur:

4.2.

Højeste registrerede relative luftfugtighed:

4.3.

Højeste registrerede ammoniakniveau:

5.

Funktion af systemer, der påvirker dyrevelfærden

5.1.

Ventilation:

Ja

Nej

Konstaterede anomalier:

Korrigerende foranstaltninger (hvis det er relevant):

5.2.

Afløb:

Ja

Nej

Konstaterede anomalier:

Korrigerende foranstaltninger (hvis det er relevant):

5.3.

Nok lys til at inspicere dyrene:

Ja

Nej

Konstaterede anomalier:

Korrigerende foranstaltninger (hvis det er relevant):

5.4.

Ferskvandsproduktion (hvis det er relevant):

Ja

Nej

Konstaterede anomalier:

Korrigerende foranstaltninger (hvis det er relevant):

5.5.

Foder og vand:

Ja

Nej

Konstaterede anomalier:

Korrigerende foranstaltninger (hvis det er relevant):

5.6.

Antal dyr, der er blevet syge/kommet til skade under forsendelsen:

Konstaterede anomalier:

Korrigerende foranstaltninger (hvis det er relevant):

5.7.

Antal dyr, der er døde under forsendelsen og antallet af aflivede dyr:

Konstaterede anomalier:

Korrigerende foranstaltninger (hvis det er relevant):

5.8.

Andet

Konstaterede anomalier:

Korrigerende foranstaltninger (hvis det er relevant):

6.

Myndighed, der udsender rapporten

6.1.

Myndighedens navn

6.2.

Myndighedens adresse

6.3.

Myndighedens telefonnummer

6.4.

Myndighedens e-mail

6.5.

Dato

6.6.

Sted

6.7.

Embedsdyrlægens navn og underskrift

6.8.

Stempel