31.10.2022   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 281/1


RÅDETS FORORDNING (EU) 2022/2090

af 27. oktober 2022

om fastsættelse for 2023 af fiskerimuligheder for visse fiskebestande og grupper af fiskebestande i Østersøen og om ændring af forordning (EU) 2022/109 for så vidt angår visse fiskerimuligheder i andre farvande

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 43, stk. 3,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1380/2013 (1) skal der vedtages bevarelsesforanstaltninger under hensyntagen til den foreliggende videnskabelige, tekniske og økonomiske rådgivning, herunder, hvis det er relevant, rapporter udarbejdet af Den Videnskabelige, Tekniske og Økonomiske Komité for Fiskeri og andre rådgivende organer, samt rådgivning fra de rådgivende råd, der er nedsat for de relevante geografiske kompetenceområder, og fælles henstillinger forelagt af medlemsstaterne.

(2)

Rådet skal vedtage foranstaltninger vedrørende fastsættelse og fordeling af fiskerimuligheder, herunder, hvis det er relevant, visse funktionelt tilknyttede betingelser. Forordning (EU) nr. 1380/2013 fastsætter, at fiskerimulighederne skal tildeles medlemsstaterne på en sådan måde, at de enkelte medlemsstater sikres relativ stabilitet i fiskeriet efter de enkelte bestande eller i de enkelte fiskerier.

(3)

I forordning (EU) nr. 1380/2013 fastsættes det, at den fælles fiskeripolitiks målsætning er, at udnyttelsesgraden for det maksimale bæredygtige udbytte (MSY), hvor det er muligt, skal nås inden udgangen af 2015 og på et gradvist stigende grundlag senest inden udgangen af 2020 for alle bestande. Målet med overgangsperioden indtil 2020 var at afbalancere opnåelsen af MSY for alle bestande med de mulige socioøkonomiske konsekvenser af eventuelle justeringer af de dertil hørende fiskerimuligheder.

(4)

De samlede tilladte fangstmængder (TAC'erne) bør derfor i overensstemmelse med forordning (EU) nr. 1380/2013 fastsættes på grundlag af den foreliggende videnskabelige rådgivning under hensyntagen til biologiske og socioøkonomiske konsekvenser, idet der sikres en retfærdig behandling af de forskellige fiskerisektorer, og under hensyntagen til de holdninger, som er kommet til udtryk under høringen af interessenter.

(5)

Med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1139 (2) er der fastlagt en flerårig plan for torske-, silde- og brislingebestandene i Østersøen og fiskeriet, der udnytter disse bestande. Denne plan har til formål at sikre, at udnyttelsen af havets levende biologiske ressourcer genopretter populationer af de befiskede arter til og opretholder dem over de niveauer, der kan give MSY. I henhold til forordning (EU) nr. 1380/2013 skal der for bestande, som er omfattet af specifikke flerårige planer, fastsættes fiskerimuligheder i overensstemmelse med de regler, der er fastsat i disse flerårige planer.

(6)

I overensstemmelse med artikel 4, stk. 1, i forordning (EU) 2016/1139 skulle fiskerimulighederne for de i nævnte forordnings artikel 1 oplistede bestande fastsættes for så hurtigt som muligt og på et gradvist stigende grundlag senest i 2020 at opnå en fiskeridødelighed svarende til MSY udtrykt i intervaller. Fangstbegrænsningerne i 2023 for de relevante bestande i Østersøen bør derfor fastlægges i overensstemmelse med målsætningerne i den flerårige plan som fastsat ved nævnte forordning.

(7)

Den 31. maj 2022 offentliggjorde Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) sin årlige rådgivning for bestandene i Østersøen, med undtagelse af rådgivningen for torsk i den vestlige del af Østersøen, som blev offentliggjort den 30. juni 2022. Det peger på, at biomassen for sild i den vestlige del af Østersøen i ICES-underafsnit 20-24 er vokset en smule, men den er kun 59 % af det grænsereferencepunkt for bestandens gydebiomasse (Blim), under hvilket det er muligt, at produktionsevnen reduceres. Dertil kommer, at rekrutteringen fortsat er på et historisk lavt niveau. ICES har derfor for femte år i træk anbefalet nulfangst for sild i den vestlige del af Østersøen. I henhold til artikel 5, stk. 2, i forordning (EU) 2016/1139 bør der derfor træffes alle afhjælpende foranstaltninger, der er nødvendige for at sikre en hurtig genoprettelse af den relevante bestand til niveauer, som ligger over det niveau, der kan give MSY. I henhold til nævnte bestemmelse skal der desuden træffes yderligere afhjælpende foranstaltninger. I 2022 blev det målrettede fiskeri efter sild i den vestlige del af Østersøen derfor lukket, og en meget lav TAC blev fastsat for uundgåelige bifangster af sild i den vestlige del af Østersøen for at undgå fænomenet »choke species«. Målrettet fiskeri efter sild blev dog tilladt for fiskeri, der udelukkende udøves med henblik på videnskabelige undersøgelser og gennemføres i fuld overensstemmelse med betingelserne i artikel 25 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1241 (3), samt for kystfiskeri af mindre omfang med visse passive redskaber. ICES-rådgivningen og den uændrede situation for bestanden taget i betragtning bør det samme niveau af fiskerimuligheder og de funktionelt tilknyttede afhjælpende foranstaltninger bevares.

(8)

Hvad angår torskebestanden i den østlige del af Østersøen, har ICES siden 2019 været i stand til at basere sin forsigtighedsbaserede rådgivning vurdering på et godt datagrundlag. ICES skønner, at biomassen for torskebestanden i den østlige del af Østersøen fortsat er under Blim, og at den næsten ikke er vokset siden 2021. ICES offentliggjorde derfor for fjerde år i træk rådgivning om nulfangst for torsk i den østlige del af Østersøen. Der har siden 2019 været indført strenge bevarelsesforanstaltninger i Unionen. I henhold til artikel 5, stk. 2, i forordning (EU) 2016/1139 blev det målrettede fiskeri efter torsk i den østlige del af Østersøen lukket, og en TAC for uundgåelige bifangster af torsk i den østlige del af Østersøen blev sat på et meget lavt niveau for at undgå fænomenet »choke species«. Desuden blev der vedtaget andre afhjælpende foranstaltninger, der er funktionelt tilknyttet fiskerimulighederne, i form af lukninger af gydeområderne og forbud mod rekreativt fiskeri i det primære udbredelsesområde. ICES-rådgivningen og den uændrede situation for bestanden taget i betragtning bør det samme niveau af fiskerimuligheder og de funktionelt tilknyttede afhjælpende foranstaltninger bevares.

(9)

Hvad angår torsk i den vestlige del af Østersøen, har videnskabelige skøn i flere år peget på, at gydebiomassen lå under det referencepunkt, under hvilket der skal træffes specifikke og hensigtsmæssige forvaltningstiltag (Btrigger). Der er derfor i de senere år blevet vedtaget stadig strengere forvaltningsforanstaltninger. I 2021 besluttede ICES af gennemføre en mere tilbundsgående vurdering, som afslørede, at biomassen for torskebestanden i den vestlige del af Østersøen i over 10 år for det meste havde ligget under Blim. I henhold til artikel 5, stk. 2, i forordning (EU) 2016/1139 blev det målrettede fiskeri efter torsk i den vestlige del af Østersøen derfor lukket, og en meget lav TAC blev fastsat for uundgåelige bifangster af torsk i den vestlige del af Østersøen for at undgå fænomenet »choke species«. Desuden blev der vedtaget yderligere afhjælpende foranstaltninger, der er funktionelt tilknyttet fiskerimulighederne, i form af lukninger af gydeområderne, som også omfatter et forbud mod rekreativt fiskeri og en yderligere stramning af den daglige fangstbegrænsning i rekreativt fiskeri. I 2022 har ICES nedjusteret sin skøn over bestandens biomasse, og til trods for en svag stigning sidste år vurderes biomassen til at udgøre under 40 % af Blim. Grundet de lidt højere skøn for rekruttering og uklare yderligere dødelighedsfaktorer, som ICES i øjeblikket ikke er i stand til at medtage i sin vurderingsmodel, anbefales der i rådgivningen for den fiskeridødelighed, som fører til MSY (FMSY), at øge de samlede fangster. ICES understregede dog, at dets kortsigtede prognose er meget usikker, og at der på grund af den uklare yderligere fiskeridødelighed er en 66 % sandsynlighed for, at bestandens biomasse forbliver under Blim i 2024, hvis fiskerimulighederne fastsættes til FMSY-værdien. Ligesom i 2021 var ICES desuden ikke i stand til at levere særskilt fangstrådgivning for kommercielle og rekreative fangster. På grund af bestandens tilbagegang og den uvished, der er omkring rådgivningen for fangster ved FMSY-værdien, bør der anlægges en forsigtighedstilgang, og niveauet for fiskerimuligheder og de funktionelt tilknyttede afhjælpende foranstaltninger bør fastholdes.

(10)

I 2020 skønnede ICES, at biomassen for sildebestanden i den centrale del af Østersøen var faldet til under Btrigger, og at den i 2021 havde nærmet sig Blim. I 2022 vurderede ICES, at biomassen var vokset, men at den stadig lå under Btrigger. Bestanden var udelukkende afhængig af 2019-årgangen, og der har siden 2020 været betragtelige udsving i vurderingen af denne årgangs robusthed. Fiskerimulighederne bør derfor fastsættes i overensstemmelse med artikel 5, stk. 1, i forordning (EU) 2016/1139.

(11)

Biomassen af sild i Den Botniske Bugt har været støt faldende siden 2010. I 2019 besluttede ICES af levere rådgivning baseret på den tilgang, der er udarbejdet for bestande, for hvilke der foreligger begrænsede data, da der blev konstateret en stærk forudindtagethed i tidligere års vurderinger af bestanden. Efter en tilbundsgående analyse var ICES igen i stand til at forelægge MSY-rådgivning i 2021. Den ajourførte rådgivning for 2021 havde til formål at øge fiskerimulighederne for 2021 væsentligt på grundlag af et skøn om, at biomassen endelig voksede. For 2022 anbefalede ICES at nedsætte fiskerimulighederne en smule. I sin rådgivning for 2023 satte ICES dog bestandens biomasse væsentlig lavere. Ifølge ICES skyldes denne mindre biomasse højst sandsynligt sildenes støt faldende størrelse. ICES skønner, at bestandens biomasse nu ligger lige over Btrigger. Det eneste fangstscenario, som ICES anbefalede, og som ville holde bestanden over Btrigger i 2024, er den nedre værdi i FMSY-intervallet. I betragtning af bestandens negative udvikling og behovet for at undgå, at bestanden falder til under Btrigger, bør fiskerimulighederne fastsættes til den nedre værdi i FMSY-intervallet.

(12)

Ifølge ICES' rådgivning for rødspætte er der bifangst af torsk i rødspættefiskeriet. Ifølge ICES' rådgivning for brisling fanges denne art i blandet fiskeri med sild og er bytteart for torsk. Der bør tages hensyn til dette samspil mellem arter, og fiskerimulighederne for rødspætte og brisling bør fastsættes i det tilsvarende nedre FMSY-interval.

(13)

Med hensyn til laks i ICES-underafsnit 22-31 har ICES i adskillige år anført, at flodbestandenes tilstande var meget uensartede. I 2021 anbefalede ICES efter en tilbundsgående analyse, at alle kommercielle og rekreative fangster i Østersøens hovedbassin, som i sagens natur er blandet fiskeri, hvor der fanges laks fra både sunde og svage flodbestande, bør standses for at beskytte de svage flodbestande. ICES vurderede imidlertid, at det eksisterende målrettede fiskeri i kystområderne i Den Botniske Bugt og Ålandshavet kunne fortsætte under laksens sommervandring. Der blev derfor fastsat en særlig TAC for bifangster af laks i disse områder, med undtagelse af fiskeri, der udelukkende udøves med henblik på videnskabelige undersøgelser og gennemføres i fuld overensstemmelse med betingelserne i artikel 25 i forordning (EU) 2019/1241, og for kystfiskeri nord for breddegrad 59°30′N i perioden fra den 1. maj til den 31. august. Der blev også vedtaget yderlige afhjælpende foranstaltninger, der er funktionelt tilknyttet fiskerimulighederne, i form af restriktioner for anvendelse af langliner og en daglig fangstbegrænsning for rekreativt fiskeri. I 2022 videreførte ICES sin rådgivning fra 2021. Derfor bør niveauet for fiskerimuligheder og de funktionelt tilknyttede afhjælpende foranstaltninger fastholdes, samtidig med at det præciseres, at rekreative fiskere bør ophøre med at fiske efter laks resten af dagen efter fangsten af den første fedtfinneklippede laks.

(14)

For at sikre fuld udnyttelse af kystfiskerimulighederne blev der i 2019 indført en begrænset fleksibilitet mellem områder for laks mellem ICES-underafsnit 22-31 og ICES-underafsnit 32. Da fangstmulighederne for disse to bestande er uændret, bør denne fleksibilitet bibeholdes.

(15)

Et forbud mod fiskeri efter havørred uden for fire sømil målt fra basislinjerne og en begrænsning af bifangster af havørred til 3 % af den kombinerede fangst af havørred og laks har i stort omfang bidraget til et væsentligt fald i den tidligere betydelige fejlrapportering af fangster i laksefiskeriet, som navnlig blev rapporteret som havørredfangster. Den pågældende bestemmelse bør derfor bibeholdes, så niveauet for fejlrapportering fortsat kan holdes lavt.

(16)

Foranstaltninger for rekreativt fiskeri af torsk og laks og foranstaltninger til bevarelse af bestande af havørred og laks bør være med forbehold af strengere nationale foranstaltninger, jf. artikel 19 og 20 i forordning (EU) nr. 1380/2013.

(17)

Udnyttelsen af de fiskerimuligheder, der fastsættes i nærværende forordning, er underlagt Rådets forordning (EF) nr. 1224/2009 (4), særlig artikel 33 vedrørende registrering af fangster og artikel 34 vedrørende fiskeriindsats og fremsendelse af data om opbrugte fiskerimuligheder til Kommissionen. Nærværende forordning bør derfor præcisere de koder vedrørende landinger af bestande omfattet af nærværende forordning, som medlemsstaterne skal anvende, når de indsender data til Kommissionen.

(18)

Ved Rådets forordning (EF) nr. 847/96 (5) er der indført supplerende betingelser for forvaltningen af TAC'er fra år til år, herunder i artikel 3 og 4 fleksibilitetsbestemmelser for bestande, der er omfattet af præventive og analytiske TAC'er. I henhold til nævnte forordnings artikel 2 skal Rådet, når det fastsætter TAC'erne, beslutte, hvilke bestande der ikke er omfattet af artikel 3 og 4, særlig på grundlag af bestandenes biologiske tilstand. Senere er der med artikel 15, stk. 9, i forordning (EU) nr. 1380/2013 fastsat en årsbaseret fleksibilitetsmekanisme for alle bestande, der er omfattet af landingsforpligtelsen. For at undgå en uforholdsmæssig høj grad af fleksibilitet, som vil underminere princippet om fornuftig og ansvarlig udnyttelse af havets biologiske ressourcer, hindre opnåelsen af målsætningerne i den fælles fiskeripolitik og medføre, at bestandenes biologiske tilstand forværres, bør det derfor udtrykkeligt fastsættes, at artikel 3 og 4 i forordning (EF) nr. 847/96 kun anvendes på analytiske TAC'er, når den årsbaserede fleksibilitet, der er fastsat i artikel 15, stk. 9, i forordning (EU) nr. 1380/2013, ikke anvendes.

(19)

Biomassen af bestandene af torsk i den østlige og vestlige del og sild i den vestlige del af Østersøen ligger under Blim, og kun bifangst, videnskabeligt fiskeri og, for så vidt angår sild i den vestlige del af Østersøen, visse typer kystfiskeri af mindre omfang er tilladt i 2023. Derfor har de medlemsstater, der har en kvoteandel af den relevante TAC, forpligtet sig til ikke at anvende den årsbaserede fleksibilitet som fastsat i artikel 15, stk. 9, i forordning (EU) nr. 1380/2013 på disse bestande i 2023, således at fangsterne i 2023 ikke overskrider TAC'en for torsk i den østlige del, sild i den vestlige del og torsk i den vestlige del af Østersøen. Desuden er biomasserne af flodbestande af laks syd for breddegrad 59° 30′ N næsten alle under grænsereferencepunktet for smoltproduktion (Rlim), og i 2023 er kun bifangster og videnskabeligt fiskeri tilladt. Derfor har de relevante medlemsstater påtaget sig en lignende forpligtelse vedrørende den årsbaserede fleksibilitet, for så vidt angår fangster af laks i Østersøens hovedbassin i 2023.

(20)

Ved Rådets forordning (EU) 2022/109 (6) fastsættes fiskerimulighederne for sperling indtil den 31. oktober 2022 i ICES-afsnit 3a, Det Forenede Kongeriges farvande og EU-farvande i ICES-underområde 4 og Det Forenede Kongeriges farvande i ICES-afsnit 2a. Fangstperioden for sperling er fra den 1. november til den 31. oktober. For at gøre det muligt at påbegynde fiskeriet den 1. november 2022 og på grundlag af ny videnskabelig rådgivning og efter høringer med Det Forenede Kongerige er det nødvendigt at fastsætte en foreløbig TAC for sperling i ICES-afsnit 3a, Det Forenede Kongeriges farvande og EU-farvande i ICES-underområde 4 og Det Forenede Kongeriges farvande i ICES-afsnit 2a for perioden fra den 1. november 2022 til den 31. december 2022. Denne foreløbige TAC bør fastsættes i overensstemmelse med den ICES-rådgivning, der blev offentliggjort den 7. oktober 2022.

(21)

I partnerskabsaftalen om bæredygtigt fiskeri mellem Den Europæiske Union på den ene side og Naalakkersuisut og Danmarks regering på den anden side og den tilhørende gennemførelsesprotokol (7) fastsættes det, at Unionen skal have tildelt 7,7 % af den TAC for lodde (Mallotus villosus), der skal fiskes i grønlandske farvande i ICES-underområde 5 og 14. Den 7. oktober 2022 modtog Unionen oplysninger fra de grønlandske myndigheder om, at Naalakkersuisut har fastsat sin kvote på grundlag af den bedste foreliggende videnskabelige rådgivning og den aftale om lodde, der er indgået mellem Grønland, Island og Norge. I overensstemmelse med gennemførelsesprotokollen vil Grønland gerne give Unionen 7 760 ton lodde. I afventning af Unionens accept af tilbuddet om lodde og gennemførelsen af dette tilbud i EU-retten bør fiskerimulighederne for den pågældende bestand angives med »Skal fastsættes« i forordning (EU) 2022/109.

(22)

ICES offentliggjorde den 12. oktober 2022 den ajourførte videnskabelige rådgivning for 2022 for sydlig kulmule i ICES-afsnit 8c, underområde 9 og 10 og EU-farvande i CECAF 34.1.1. Denne ajourførte videnskabelige rådgivning er MSY-rådgivning og er baseret på en ny vurderingsmodel udarbejdet af ICES i forbindelse med en benchmarkøvelse for den pågældende bestand i februar 2022. Fiskerimulighederne for denne bestand for 2022, som er fastsat ved forordning (EU) 2022/109, bør ændres på grundlag af denne ajourførte videnskabelige rådgivning, og TAC'en bør fastsættes i overensstemmelse med den højeste værdi inden for FMSY-intervallet (»øvre FMSY«), da sydlig kulmule er den mest begrænsende art i det blandede fiskeri.

(23)

Forordning (EU) 2022/109 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed.

(24)

For at undgå afbrydelse af fiskeriet bør bestemmelserne i denne forordning vedrørende Østersøen finde anvendelse fra den 1. januar 2023. De fangstbegrænsninger, der er fastsat i forordning (EU) 2022/109, anvendes fra den 1. januar 2022. De bestemmelser vedrørende disse fangstbegrænsninger, der indføres ved nærværende forordning, bør derfor også finde anvendelse fra den 1. januar 2022. Nærværende forordning bør dog finde anvendelse på sperling i ICES-afsnit 3a, Det Forenede Kongeriges farvande og EU-farvande i ICES-underområde 4 og Det Forenede Kongeriges farvande i ICES-afsnit 2a fra den 1. november 2022 til den 31. oktober 2023, da dette er fangstperioden for sperling. I betragtning af behovet for at fortsætte bæredygtigt fiskeri og for at kunne indlede det relevante fiskeri som planlagt ved åbningen af fangstperioderne bør bestemmelserne i nærværende forordning vedrørende fangstbegrænsninger for lodde i grønlandske farvande i ICES-underområde 5 og 14 finde anvendelse fra den 15. oktober 2022. Da de pågældende fiskerimuligheder enten endnu ikke er opbrugt eller vil blive forhøjet ved nærværende forordning, berøres retssikkerhedsprincippet eller princippet om beskyttelse af berettigede forventninger ikke af anvendelsen af nærværende forordning med tilbagevirkende kraft. Nærværende forordning bør på grund af sin hastende karakter træde i kraft umiddelbart efter offentliggørelsen —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

KAPITEL I

Almindelige bestemmelser

Artikel 1

Genstand

Denne forordning fastsætter fiskerimulighederne for visse fiskebestande og grupper af fiskebestande i Østersøen for 2023 og ændrer visse fiskerimuligheder i andre farvande, som er fastsat ved forordning (EU) 2022/109.

Artikel 2

Anvendelsesområde

1.   Denne forordning finder anvendelse på EU-fiskerfartøjer, der fisker i Østersøen.

2.   Denne forordning finder også anvendelse på rekreativt fiskeri, når dette fiskeri udtrykkeligt nævnes i de relevante bestemmelser.

Artikel 3

Definitioner

I denne forordning finder definitionerne i artikel 4 i forordning (EU) nr. 1380/2013 anvendelse.

Derudover forstås ved:

1)

»underafsnit«: Det Internationale Havundersøgelsesråds (ICES') underafsnit af Østersøen som defineret i bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 218/2009 (8)

2)

»samlet tilladt fangstmængde« (TAC): den mængde, der hvert år kan fanges af hver fiskebestand

3)

»kvote«: en andel af den TAC, som er tildelt Unionen, en medlemsstat eller et tredjeland

4)

»rekreativt fiskeri«: ikkekommercielt fiskeri, der udnytter havets biologiske ressourcer til f.eks. rekreative formål, turisme eller sport.

KAPITEL II

Fiskerimuligheder

Artikel 4

TAC'er og tildelinger

TAC'erne, kvoterne og, hvis det er relevant, de funktionelt tilknyttede betingelser er fastsat i bilaget.

Artikel 5

Særlige bestemmelser om fordeling af fiskerimulighederne

Den fordeling af fiskerimuligheder mellem medlemsstaterne, der er fastsat i denne forordning, er ikke til hinder for:

a)

udvekslinger i henhold til artikel 16, stk. 8, i forordning (EU) nr. 1380/2013

b)

nedsættelser og omfordelinger i henhold til artikel 37 i forordning (EF) nr. 1224/2009

c)

supplerende landinger i henhold til artikel 3 i forordning (EF) nr. 847/96 eller artikel 15, stk. 9, i forordning (EU) nr. 1380/2013

d)

tilbageholdte mængder i henhold til artikel 4 i forordning (EF) nr. 847/96 eller overførte mængder i henhold til artikel 15, stk. 9, i forordning (EU) nr. 1380/2013

e)

nedsættelser i henhold til artikel 105 og 107 i forordning (EF) nr. 1224/2009.

Artikel 6

Betingelser for landing af fangster og bifangster

De bestande af ikkemålarter inden for de sikre biologiske grænser omhandlet i artikel 15, stk. 8, i forordning (EU) nr. 1380/2013, der opfylder betingelsen for undtagelsen fra pligten til at modregne fangster i den relevante kvote, er anført i de relevante TAC-tabeller i bilaget til nærværende forordning.

Artikel 7

Lukninger for at beskytte gydende torsk

1.   Det er forbudt at fiske med enhver form for fiskeredskaber i underafsnit 25 og 26 fra den 1. maj til den 31. august.

2.   Forbuddet i stk. 1 finder ikke anvendelse på følgende:

a)

fiskeri, der udelukkende udøves med henblik på videnskabelige undersøgelser, forudsat at disse undersøgelser gennemføres i fuld overensstemmelse med betingelserne i artikel 25 i forordning (EU) 2019/1241

b)

EU-fiskerfartøjer med en længde overalt på under 12 m, som fisker med garn, indfiltringsnet eller toggegarn, med bundforankrede liner, langliner inden for fire sømil målt fra basislinjerne, flydende langliner, håndliner, pilkeudstyr eller lignende passive redskaber i områder, hvor vanddybden er mindre end 20 m i henhold til koordinater på det officielle søkort udgivet af de kompetente nationale myndigheder

c)

EU-fiskerfartøjer, der fisker i underafsnit 25 efter pelagiske bestande til direkte konsum og anvender redskaber med en maskestørrelse på højst 45 mm i områder, hvor vanddybden er under 50 m i henhold til koordinater på det officielle søkort udgivet af de kompetente nationale myndigheder, og hvis landinger sorteres.

3.   Det er forbudt at fiske med enhver form for fiskeredskaber i underafsnit 22 og 23 fra den 15. januar til den 31. marts og i underafsnit 24 fra den 15. maj til den 15. august.

4.   Forbuddet i stk. 3 finder ikke anvendelse på følgende:

a)

fiskeri, der udelukkende udøves med henblik på videnskabelige undersøgelser, forudsat at disse undersøgelser gennemføres i fuld overensstemmelse med betingelserne i artikel 25 i forordning (EU) 2019/1241

b)

EU-fiskerfartøjer med en længde overalt på under 12 m, som fisker med garn, indfiltringsnet eller toggegarn, med bundforankrede liner, langliner inden for fire sømil målt fra basislinjerne, flydende langliner, håndliner, pilkeudstyr eller lignende passive redskaber i områder, hvor vanddybden er mindre end 20 m i henhold til koordinater på det officielle søkort udgivet af de kompetente nationale myndigheder

c)

EU-fiskerfartøjer, der fisker i underafsnit 24 efter pelagiske bestande til direkte konsum og anvender redskaber med en maskestørrelse på højst 45 mm i områder, hvor vanddybden er under 40 meter i henhold til koordinater på det officielle søkort udgivet af de kompetente nationale myndigheder, og hvis landinger sorteres

d)

EU-fiskerfartøjer, der fisker med skrabere efter muslinger i underafsnit 22 i områder, hvor vanddybden er under 20 m i henhold til koordinater på det officielle søkort udgivet af de kompetente nationale myndigheder.

5.   Førerne af fiskerfartøjerne omhandlet i stk. 2, litra b) eller c), og stk. 4, litra b), c) eller d), sikrer, at deres fiskeri til enhver tid kan overvåges af den kompetente medlemsstats kontrolmyndigheder.

Artikel 8

Foranstaltninger vedrørende rekreativt fiskeri efter torsk i underafsnit 22-26

1.   I rekreativt fiskeri må der højst beholdes én torsk pr. fisker pr. dag i underafsnit 22 og 23 og i underafsnit 24 inden for seks sømil målt fra basislinjerne. Fra den 15. januar til den 31. marts er rekreativt fiskeri efter torsk dog forbudt i disse områder.

2.   Rekreativt fiskeri efter torsk er forbudt i underafsnit 24 uden for seks sømil målt fra basislinjerne og i underafsnit 25 og 26.

3.   Denne artikel finder anvendelse med forbehold af strengere nationale foranstaltninger, jf. artikel 19 og 20 i forordning (EU) nr. 1380/2013.

Artikel 9

Foranstaltninger vedrørende rekreativt fiskeri efter laks i underafsnit 22-31

1.   Rekreativt fiskeri efter laks er forbudt i underafsnit 22-31. Enhver laks, der fanges utilsigtet, skal øjeblikkeligt genudsættes i havet.

2.   Uanset stk. 1 er rekreativt fiskeri efter laks tilladt på følgende kumulative betingelser:

a)

Der må højst fanges og beholdes én fedtfinneklippet laks pr. fisker pr. dag.

b)

Rekreative fiskere bør ophøre med at fiske efter laks resten af dagen efter fangsten af den første fedtfinneklippede laks.

c)

Alle fisk af alle fiskearter, der beholdes, skal landes hele.

3.   Uanset stk. 1 og 2 er rekreativt fiskeri efter laks nord for breddegrad 59° 30′ N tilladt fra den 1. maj til den 31. august i områder inden for fire sømil målt fra basislinjerne.

4.   Denne artikel finder anvendelse med forbehold af strengere nationale foranstaltninger, jf. artikel 19 og 20 i forordning (EU) nr. 1380/2013.

Artikel 10

Foranstaltninger til bevarelse af havørred- og laksebestandene i underafsnit 22-32

1.   EU-fiskerfartøjer må i underafsnit 22-32 ikke fiske efter havørred uden for fire sømil målt fra basislinjerne fra den 1. januar til den 31. december 2023. Ved fiskeri efter laks uden for fire sømil målt fra basislinjerne i underafsnit 32 må bifangster af havørred ikke på noget tidspunkt overstige 3 % af den samlede fangst af laks og havørred om bord eller landet efter hver fangstrejse.

2.   Fiskeri med langliner uden for fire sømil målt fra basislinjerne i underafsnit 22-31 er forbudt.

3.   Denne artikel finder anvendelse med forbehold af strengere nationale foranstaltninger, jf. artikel 19 og 20 i forordning (EU) nr. 1380/2013.

Artikel 11

Fleksibilitet

1.   Medmindre andet er fastsat i bilaget til nærværende forordning, finder artikel 3 i forordning (EF) nr. 847/96 anvendelse på bestande, der er underlagt præventive TAC'er, og artikel 3, stk. 2 og 3, og artikel 4 i nævnte forordning finder anvendelse på bestande, der er underlagt en analytisk TAC.

2.   Artikel 3, stk. 2 og 3, og artikel 4 i forordning (EF) nr. 847/96 finder ikke anvendelse, hvis en medlemsstat anvender den årsbaserede fleksibilitet, der er fastsat i artikel 15, stk. 9, i forordning (EU) nr. 1380/2013.

Artikel 12

Dataoverførsel

Når medlemsstaterne i henhold til artikel 33 og 34 i forordning (EF) nr. 1224/2009 sender Kommissionen data om de mængder, der er fanget eller landet af de enkelte bestande, anvendes de bestandskoder, der er fastsat i bilaget til nærværende forordning.

KAPITEL III

Afsluttende bestemmelser

Artikel 13

Ændring af forordning (EU) 2022/109

I forordning (EU) 2022/109 foretages følgende ændringer:

1)

I bilag IA, del A, affattes tabellen over fiskerimuligheder for kulmule (Merluccius merluccius) i ICES-afsnit 8c, ICES-underområde 9 og 10 og EU-farvande i CECAF 34.1.1 således:

»Art:

Kulmule

Merluccius merluccius

Område:

8c, 9 og 10, EU-farvande i CECAF 34.1.1

(HKE/8C3411)

Spanien

 

9 021

 

Analytisk TAC«

Frankrig

866

Portugal

4 209

Unionen

14 096

 

 

TAC

14 429

2)

I bilag IA, del B, affattes tabellen over fiskerimuligheder for sperling (Trisopterus esmarkii) i ICES-afsnit 3a, Det Forenede Kongeriges farvande og EU-farvande i ICES-underområde 4 og Det Forenede Kongeriges farvande i ICES-afsnit 2a således:

»Art:

Sperling og dertil knyttede bifangster

Trisopterus esmarkii

Område:

3a, Det Forenede Kongeriges farvande og EU-farvande i 4, Det Forenede Kongeriges farvande i 2a

(NOP/2A3A4.)

År

2022

 

2023

 

 

Danmark

49 478

(1)(3)

24 727

(1)(6)

Analytisk TAC

Artikel 3 i forordning (EF) nr. 847/96 finder ikke anvendelse.

Artikel 4 i forordning (EF) nr. 847/96 finder ikke anvendelse.

Tyskland

9

(1)(2)(3)

5

(1)(2)(6)

Nederlandene

36

(1)(2)(3)

18

(1)(2)(6)

Unionen

49 524

(1)(3)

24 750

(1)(6)

Det Forenede Kongerige

10 204

(2)(3)

5 250

(2)(6)

Norge

0

(4)

0

(4)

Færøerne

0

(5)

0

(5)

TAC

59 728

 

30 000

 

(1)

Op til 5 % af kvoten må bestå af bifangster af kuller og hvilling (OT2/*2A3A4). Bifangster af kuller og hvilling, der modregnes i kvoten i henhold til denne bestemmelse, og bifangster af arter, der modregnes i kvoten i henhold til artikel 15, stk. 8, i forordning (EU) nr. 1380/2013, må tilsammen ikke overskride 9 % af kvoten.

(2)

Denne kvote må kun fiskes i Det Forenede Kongeriges farvande og EU-farvande i 2a, 3a og 4.

(3)

Må kun fiskes fra den 1. november 2021 til den 31. oktober 2022.

(4)

Der skal anvendes sorteringsrist.

(5)

Der skal anvendes sorteringsrist. Det omfatter højst 15 % af uundgåelige bifangster (NOP/*2A3A4), der skal modregnes i denne kvote.

(6)

Må kun fiskes fra den 1. november 2022 til den 31. oktober 2023.«

3)

I bilag IB affattes tabellen over fiskerimuligheder for lodde (Mallotus villosus) i grønlandske farvande i ICES-underområde 5 og 14 således:

»Art:

Lodde

Mallotus villosus

Område:

Grønlandske farvande i 5 og 14

(CAP/514GRN)

Danmark

Skal fastsættes

 

Analytisk TAC

Artikel 3 i forordning (EF) nr. 847/96 finder ikke anvendelse.

Artikel 4 i forordning (EF) nr. 847/96 finder ikke anvendelse.

Tyskland

Skal fastsættes

 

Sverige

Skal fastsættes

 

Alle medlemsstater

Skal fastsættes

(1)

Unionen

Skal fastsættes

(2)(3)

Norge

Skal fastsættes

(3)

TAC

Ikke relevant

 

(1)

Danmark, Tyskland og Sverige må ikke udnytte kvoten for »alle medlemsstater«, før de har udtømt deres egen kvote. Medlemsstater, der har fået tildelt mere end 10 % af EU-kvoten, må dog slet ikke bruge af den kvote, der er afsat til »alle medlemsstater«. Fangster, der skal modregnes i denne fælles kvote, skal rapporteres særskilt (CAP/514GRN_AMS).

(2)

Fiskeriet kan påbegyndes, når Unionen accepterer et tilbud om disse kvoter fra de grønlandske myndigheder inden for rammerne af partnerskabsaftalen om bæredygtigt fiskeri mellem Den Europæiske Union på den ene side og Naalakkersuisut og Danmarks regering på den anden side og den tilhørende gennemførelsesprotokol. Medlemsstaterne sikrer, at deres fangster ikke overskrider den mængde, som de har modtaget fra de grønlandske myndigheder, efter fratrækning af de mængder, der overføres til Norge.

(3)

For fiskeriperioden fra den 15. oktober 2022 til den 15. april 2023.«

Artikel 14

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den finder anvendelse fra den 1. januar 2023.

Uanset stk. 2 finder:

a)

artikel 13, nr. 1), anvendelse fra den 1. januar 2022

b)

artikel 13, nr. 2), anvendelse fra den 1. november 2022 til den 31. oktober 2023

c)

artikel 13, nr. 3), anvendelse fra den 15. oktober 2022 til den 15. april 2023.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 27. oktober 2022.

På Rådets vegne

M. BEK

Formand


(1)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1380/2013 af 11. december 2013 om den fælles fiskeripolitik, ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1954/2003 og (EF) nr. 1224/2009 og ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 2371/2002 og (EF) nr. 639/2004 samt Rådets afgørelse 2004/585/EF (EUT L 354 af 28.12.2013, s. 22).

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1139 af 6. juli 2016 om en flerårig plan for torske-, silde- og brislingebestandene i Østersøen og fiskeriet, der udnytter disse bestande, om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2187/2005 og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1098/2007 (EUT L 191 af 15.7.2016, s. 1).

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1241 af 20. juni 2019 om bevarelse af fiskeressourcerne og beskyttelse af marine økosystemer ved hjælp af tekniske foranstaltninger, om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1967/2006 og (EF) nr. 1224/2009 og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1380/2013, (EU) 2016/1139, (EU) 2018/973, (EU) 2019/472 og (EU) 2019/1022 og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 894/97, (EF) nr. 850/98, (EF) nr. 2549/2000, (EF) nr. 254/2002, (EF) nr. 812/2004 og (EF) nr. 2187/2005 (EUT L 198 af 25.7.2019, s. 105).

(4)  Rådets forordning (EF) nr. 1224/2009 af 20. november 2009 om oprettelse af en kontrolordning for Unionen med henblik på at sikre overholdelse af reglerne i den fælles fiskeripolitik, om ændring af forordning (EF) nr. 847/96, (EF) nr. 2371/2002, (EF) nr. 811/2004, (EF) nr. 768/2005, (EF) nr. 2115/2005, (EF) nr. 2166/2005, (EF) nr. 388/2006, (EF) nr. 509/2007, (EF) nr. 676/2007, (EF) nr. 1098/2007, (EF) nr. 1300/2008, (EF) nr. 1342/2008 og om ophævelse af forordning (EØF) nr. 2847/93, (EF) nr. 1627/94 og (EF) nr. 1966/2006 (EUT L 343 af 22.12.2009, s. 1).

(5)  Rådets forordning (EF) nr. 847/96 af 6. maj 1996 om supplerende betingelser for forvaltningen af TAC og kvoter fra år til år (EFT L 115 af 9.5.1996, s. 3).

(6)  Rådets forordning (EU) 2022/109 af 27. januar 2022 om fastsættelse for 2022 af fiskerimuligheder for visse fiskebestande og grupper af fiskebestande gældende i EU-farvande og for EU-fiskerfartøjer i visse andre farvande (EUT L 21 af 31.1.2022, s. 1).

(7)  EUT L 175 af 18.5.2021, s. 3.

(8)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 218/2009 af 11. marts 2009 om indberetning af statistiske oplysninger om fangster taget af medlemsstater, der driver fiskeri i det nordøstlige Atlanterhav (EUT L 87 af 31.3.2009, s. 70).


BILAG

TAC'ER FOR EU-FISKERFARTØJER I OMRÅDER, HVOR DER ER FASTSAT TAC'ER, ANGIVET PR. ART OG PR. OMRÅDE

I nedenstående tabeller fastsættes TAC'erne og kvoterne (i ton levende vægt, medmindre andet er angivet) for hver bestand samt de funktionelt tilknyttede betingelser.

Medmindre andet er angivet, er henvisningerne til fiskeriområder henvisninger til ICES-områder.

Fiskebestandene er anført i alfabetisk rækkefølge efter arternes videnskabelige navne.

Med henblik på denne forordning gælder nedenstående sammenlignende oversigt over de videnskabelige navne og de almindeligt anvendte navne:

Videnskabeligt navn

Alfa-3-kode

Almindeligt anvendt navn

Clupea harengus

HER

Sild

Gadus morhua

COD

Torsk

Pleuronectes platessa

PLE

Rødspætte

Salmo salar

SAL

Atlanterhavslaks

Sprattus sprattus

SPR

Brisling


Tabel 1

Art:

Sild

Clupea harengus

Område:

Underafsnit 30-31

(HER/30/31.)

Finland

65 627

 

Analytisk TAC

Sverige

14 420

 

Unionen

80 047

 

TAC

80 047

 


Tabel 2

Art:

Sild

Clupea harengus

Område:

Underafsnit 22-24

(HER/3BC+24)

Danmark

110

(1)

Analytisk TAC

Artikel 3, stk. 2 og 3, i forordning (EF) nr. 847/96 finder ikke anvendelse.

Artikel 4 i forordning (EF) nr. 847/96 finder ikke anvendelse.

Tyskland

435

(1)

Finland

0

(1)

Polen

103

(1)

Sverige

140

(1)

Unionen

788

(1)

TAC

788

(1)

(1)

Udelukkende for bifangster. Målrettet fiskeri er ikke tilladt under denne kvote.

Uanset første afsnit kan fiskeri, der udelukkende udøves med henblik på videnskabelige undersøgelser, rettes mod sild, forudsat at disse undersøgelser gennemføres i fuld overensstemmelse med betingelserne i artikel 25 i forordning (EU) 2019/1241.

Uanset første afsnit er det for EU-fiskerfartøjer med en længde overalt på under 12 m, som fisker med garn, indfiltringsnet, håndliner, bundgarn eller pilkeudstyr, tilladt at fiske denne kvote. Førerne af disse fiskerfartøjer sikrer, at deres fiskeri til enhver tid kan overvåges af den kompetente medlemsstats kontrolmyndigheder.


Tabel 3

Art:

Sild

Clupea harengus

Område:

EU-farvande i underafsnit 25-27, 28.2, 29 og 32

(HER/3D-R30)

Danmark

1 558

 

Analytisk TAC

Tyskland

413

 

Estland

7 957

 

Finland

15 531

 

Letland

1 964

 

Litauen

2 068

 

Polen

17 645

 

Sverige

23 686

 

Unionen

70 822

 

TAC

Ikke relevant


Tabel 4

Art:

Sild

Clupea harengus

Område:

Underafsnit 28.1

(HER/03D.RG)

Estland

21 078

 

Analytisk TAC

Artikel 6 i denne forordning finder anvendelse.

Letland

24 565

 

Unionen

45 643

 

TAC

45 643

 


Tabel 5

Art:

Torsk

Gadus morhua

Område:

EU-farvande i underafsnit 25-32

(COD/3DX32.)

Danmark

 

137

(1)

Præventiv TAC

Artikel 3, stk. 2 og 3, i forordning (EF) nr. 847/96 finder ikke anvendelse.

Artikel 4 i forordning (EF) nr. 847/96 finder ikke anvendelse.

Tyskland

54

(1)

Estland

13

(1)

Finland

10

(1)

Letland

51

(1)

Litauen

33

(1)

Polen

159

(1)

Sverige

138

(1)

Unionen

595

(1)

TAC

Ikke relevant

(1)

(1)

Udelukkende for bifangster. Målrettet fiskeri er ikke tilladt under denne kvote.

Uanset første afsnit kan fiskeri, der udelukkende udøves med henblik på videnskabelige undersøgelser, rettes mod torsk, forudsat at disse undersøgelser gennemføres i fuld overensstemmelse med betingelserne i artikel 25 i forordning (EU) 2019/1241.


Tabel 6

Art:

Torsk

Gadus morhua

Område:

Underafsnit 22-24

(COD/3BC+24)

Danmark

214

(1)

Analytisk TAC

Artikel 3, stk. 2 og 3, i forordning (EF) nr. 847/96 finder ikke anvendelse.

Artikel 4 i forordning (EF) nr. 847/96 finder ikke anvendelse.

Tyskland

104

(1)

Estland

5

(1)

Finland

4

(1)

Letland

18

(1)

Litauen

11

(1)

Polen

57

(1)

Sverige

76

(1)

Unionen

489

(1)

TAC

489

(1)

(1)

Udelukkende for bifangster. Målrettet fiskeri er ikke tilladt under denne kvote.

Uanset første afsnit kan fiskeri, der udelukkende udøves med henblik på videnskabelige undersøgelser, rettes mod torsk, forudsat at disse undersøgelser gennemføres i fuld overensstemmelse med betingelserne i artikel 25 i forordning (EU) 2019/1241.


Tabel 7

Art:

Rødspætte

Pleuronectes platessa

Område:

EU-farvande i underafsnit 22-32

(PLE/3BCD-C)

Danmark

8 105

 

Analytisk TAC

Artikel 6 i denne forordning finder anvendelse.

Tyskland

900

 

Polen

1 697

 

Sverige

611

 

Unionen

11 313

 

TAC

11 313

 


Tabel 8

Art:

Atlanterhavslaks

Salmo salar

Område:

EU-farvande i underafsnit 22-31

(SAL/3BCD-F)

Danmark

13 223

(1)(2)

Analytisk TAC

Artikel 3, stk. 2 og 3, i forordning (EF) nr. 847/96 finder ikke anvendelse.

Artikel 4 i forordning (EF) nr. 847/96 finder ikke anvendelse.

Tyskland

1 471

(1)(2)

Estland

1 344

(1)(2)(3)

Finland

16 488

(1)(2)

Letland

8 411

(1)(2)

Litauen

989

(1)(2)

Polen

4 011

(1)(2)

Sverige

17 874

(1)(2)

Unionen

63 811

(1)(2)

TAC

Ikke relevant

(1)

Antal fisk.

(2)

Udelukkende for bifangster. Målrettet fiskeri er ikke tilladt under denne kvote.

Uanset første afsnit kan fiskeri, der udelukkende udøves med henblik på videnskabelige undersøgelser, rettes mod laks, forudsat at disse undersøgelser gennemføres i fuld overensstemmelse med betingelserne i artikel 25 i forordning (EU) 2019/1241.

Uanset første afsnit er det tilladt for EU-fiskerfartøjer at fiske denne kvote nord for 59° 30′ N i områder inden for fire sømil målt fra basislinjerne i perioden fra den 1. maj til den 31. august.

(3)

Særlig betingelse: Højst 450 individer af denne kvote må fiskes i EU-farvande i underafsnit 32 (SAL/*3D32).


Tabel 9

Art:

Atlanterhavslaks

Salmo salar

Område:

EU-farvande i underafsnit 32

(SAL/3D32.)

Estland

969

(1)

Præventiv TAC

Finland

8 486

(1)

Unionen

9 455

(1)

TAC

Ikke relevant

(1)

Antal fisk.


Tabel 10

Art:

Brisling

Sprattus sprattus

Område:

EU-farvande i underafsnit 22-32

(SPR/3BCD-C)

Danmark

22 107

 

Analytisk TAC

Artikel 6 i denne forordning finder anvendelse.

Tyskland

14 006

 

Estland

25 671

 

Finland

11 573

 

Letland

31 005

 

Litauen

11 216

 

Polen

65 798

 

Sverige

42 738

 

Unionen

224 114

 

TAC

Ikke relevant