12.12.2022   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 471/8


KOMMISSIONENS AFGØRELSE

af 7. december 2022

om nedsættelse af Kommissionens Ekspertgruppe om Folkesundhed og om ophævelse af Kommissionens afgørelse om nedsættelse af Kommissionens ekspertgruppe »Styringsgruppen vedrørende Sundhedsfremme, Sygdomsforebyggelse og Håndtering af Ikkeoverførbare Sygdomme«

(EØS-relevant tekst)

(2022/C 471/08)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I overensstemmelse med artikel 168, stk. 1, i traktaten om den Europæiske Unions funktionsmåde skal Unionens indsats, der skal være et supplement til de nationale politikker, være rettet mod at forbedre folkesundheden og forebygge sygdomme hos mennesker samt imødegå forhold, der kan indebære risiko for den fysiske og mentale sundhed. I henhold til traktatens artikel 168, stk. 2, skal medlemsstaterne samordne indbyrdes og i kontakt med Kommissionen deres politikker og programmer på de i stk. 1 omhandlede områder. Kommissionen kan i nær kontakt med medlemsstaterne tage ethvert passende initiativ for at fremme denne samordning, navnlig initiativer, der tager sigte på at opstille retningslinjer og indikatorer, og tilrettelægge udveksling af bedste praksis

(2)

De erfaringer og resultater, der er opnået gennem Kommissionens ekspertgruppe »Styringsgruppen vedrørende Sundhedsfremme, Sygdomsforebyggelse og Håndtering af Ikkeoverførbare Sygdomme«, har vist, at samordningen mellem medlemsstaterne kan bidrage til at mindske byrden ved ikkeoverførbare sygdomme i Unionen ved at dele og gennemføre bedste praksis og forbedre samordningen af indsatsen.

(3)

I denne ekspertgruppe har Kommissionen arbejdet tæt sammen med medlemsstaterne om at udvikle tiltag og politikker, der kan støtte dem i at nå målene for bæredygtig udvikling, og navnlig mål 3 for bæredygtig udvikling »Sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel for alle aldersgrupper«. Dette arbejde er i overensstemmelse med Kommissionens meddelelse om de næste skridt hen imod en bæredygtig europæisk fremtid — En europæisk indsats for bæredygtighed (1). Målene for bæredygtig udvikling vil fortsat være retningsgivende for tiltag på folkesundhedsområdet.

(4)

Siden nedsættelsen af denne ekspertgruppe har Unionen stået over for andre vigtige folkesundhedsmæssige udfordringer såsom dem, der vedrører overførbare sygdomme, herunder hiv/aids, tuberkulose og hepatitis, samt relaterede udfordringer vedrørende vaccination og antimikrobiel resistens. Det er derfor nødvendigt, at samordningen ikke længere begrænses til sundhedsfremme, sygdomsforebyggelse og håndtering af ikkeoverførbare sygdomme, men udvides til også at omfatte disse centrale nye udfordringer på folkesundhedsområdet.

(5)

En ny ekspertgruppes kommissorium bør supplere arbejdet i Udvalget for Sundhedssikkerhed, der er nedsat ved Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1082/2013/EU (2), ved yderligere at støtte udvekslingen og gennemførelsen af bedste praksis.

(6)

Den nye Ekspertgruppe om Folkesundhed vil arbejde på områder, der ikke overlapper arbejdet i Udvalget for Sundhedssikkerhed, der blev nedsat ved afgørelse nr. 1082/2013/EU. Udvalget for Sundhedssikkerhed arbejder med beredskab og kriserespons, mens den nye Ekspertgruppe om Folkesundhed vil rådgive Kommissionen om politikudvikling og overførsel af bedste praksis i forbindelse med større folkesundhedsudfordringer, herunder ikkeoverførbare sygdomme og overførbare sygdomme såsom hiv/aids, tuberkulose og hepatitis, vaccination og antimikrobiel resistens, for at fremme koordineringen mellem medlemsstaterne.

(7)

På grund af det bredere anvendelsesområde for aktiviteter, der rækker ud over den nuværende ekspertgruppe, som kun fokuserer på ikkeoverførbare sygdomme, er det nødvendigt at nedsætte en ny ekspertgruppe på folkesundhedsområdet og definere dens opgaver og struktur i overensstemmelse med Kommissionens afgørelse C(2016) 3301 om fastlæggelse af horisontale regler for oprettelse af Kommissionens ekspertgrupper og deres funktion. Denne ekspertgruppes anvendelsesområde bør udvides til at omfatte disse folkesundhedsmæssige udfordringer og ikke begrænses til kun at omfatte ikkeoverførbare sygdomme.

(8)

Gruppen bør bestå af medlemsstaternes myndigheder.

(9)

Der bør fastsættes regler for gruppemedlemmernes videregivelse af oplysninger.

(10)

Personoplysninger bør behandles i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 (3) (den generelle forordning om databeskyttelse), som finder anvendelse på medlemsstaterne.

(11)

Kommissionens afgørelse om nedsættelse af »Styringsgruppen vedrørende Sundhedsfremme, Sygdomsforebyggelse og Håndtering af Ikkeoverførbare Sygdomme« (4) bør ophæves, og denne gruppe bør erstattes af den nye gruppe, der nedsættes ved nærværende afgørelse, med henblik på at udvikle tiltag og initiativer, fremme koordineringen mellem medlemsstaterne, tackle større folkesundhedsmæssige udfordringer i Unionen, f.eks. i forbindelse med overførbare sygdomme, herunder hiv/aids, tuberkulose og hepatitis, samt dermed forbundne udfordringer, herunder vaccination og antimikrobiel resistens, og ikke være begrænset til ikkeoverførbare sygdomme.

(12)

Der bør fastsættes en anvendelsesperiode for denne afgørelse på fem år. Kommissionen bør i god tid overveje behovet for en forlængelse af anvendelsesperioden efter en evaluering af ekspertgruppen om folkesundheds aktiviteter og resultater —

BESTEMT FØLGENDE:

Artikel 1

Emne

Herved nedsættes Ekspertgruppen om Folkesundhed (»gruppen«).

Artikel 2

Opgaver

Gruppens opgaver er:

a)

at bistå Kommissionen med udarbejdelsen af politiske og lovgivningsmæssige initiativer og aktiviteter til håndtering af større folkesundhedsudfordringer, herunder ikkeoverførbare sygdomme og overførbare sygdomme

b)

at rådgive Kommissionen om ethvert nyttigt initiativ, der tager sigte på at opstille retningslinjer og indikatorer, tilrettelægge udveksling af bedste, lovende og innovativ praksis og implementerbare forskningsresultater inden for folkesundhed og sundhedssystemer med henblik på overførsel mellem medlemsstaterne

c)

at rådgive om relevante politikker eller foranstaltninger vedrørende overførbare sygdomme efter anmodning fra Kommissionen. I denne forbindelse kan Udvalget for Sundhedssikkerhed over for Kommissionen udpege områder, hvor ekspertgruppens rådgivning er nødvendig for at fremme koordineringen mellem medlemsstaterne, fremme fastsættelsen af prioriteter og skabe synergier mellem relevante politikområder, der har indvirkning på folkesundheden; relevante EU-agenturer kan også blive bedt om at rådgive og fremlægge oplysninger inden for deres kompetenceområder.

Artikel 3

Høring

Kommissionen kan høre gruppen om spørgsmål vedrørende folkesundhed.

Artikel 4

Sammensætning

Gruppens medlemmer sammensættes af medlemsstaternes myndigheder, som udpeger faste repræsentanter i ekspertgruppen eller undergruppen eller udpeger repræsentanter på ad hoc-basis afhængigt af gruppens mødedagsorden. De er ansvarlige for at sikre, at deres repræsentanter yder et højt ekspertiseniveau, der er relevant for gruppens opgaver, navnlig inden for folkesundhed.

Artikel 5

Formand

Gruppens formandskab varetages af en repræsentant for Generaldirektoratet for Sundhed og Fødevaresikkerhed (GD SANTE).

Artikel 6

Funktionsmåde

1.   Gruppen handler efter anmodning fra GD SANTE i overensstemmelse med de horisontale regler for oprettelse og drift af ekspertgrupper og oprettelse af et offentligt register over disse grupper (5).

2.   Gruppens møder afholdes i princippet i Kommissionens lokaler eller virtuelt, afhængigt af omstændighederne.

3.   Sekretariatsopgaverne varetages af GD SANTE. Tjenestemænd i Kommissionen fra andre tjenestegrene med interesse i gruppens og undergruppernes møder kan deltage i disse.

4.   Gruppen kan efter aftale med GD SANTE og ved simpelt flertal blandt sine medlemmer beslutte at give offentligheden adgang til gruppens drøftelser.

5.   Referater af drøftelserne af hvert punkt på dagsordenen og af gruppens udtalelser skal være meningsfulde og fuldstændige. Referater udfærdiges af sekretariatet under formandens ansvar.

6.   Gruppen vedtager så vidt muligt sine udtalelser, henstillinger og rapporter ved konsensus. Ved afstemninger træffer medlemmerne beslutning med simpelt flertal. Medlemmer, som har stemt imod, eller som har undladt at stemme, har ret til at få knyttet et dokument, der sammenfatter begrundelserne for deres holdning, som bilag til udtalelser, anbefalinger og rapporter.

Artikel 7

Undergrupper

1.   GD SANTE kan nedsætte undergrupper, der skal undersøge specifikke spørgsmål på grundlag af et mandat, som GD SANTE opstiller. Undergrupperne skal fungere i overensstemmelse med de horisontale regler og aflægge rapport til gruppen. De opløses, når deres mandat er opfyldt.

2.   Undergrupper vedrørende kræft, ikkeoverførbare sygdomme og protonbehandlingscentre, der blev oprettet under »Styringsgruppen vedrørende Sundhedsfremme, Sygdomsforebyggelse og Håndtering af Ikkeoverførbare Sygdomme«, og som stadig er i drift på tidspunktet for denne afgørelses ikrafttræden, bør fortsætte som undergrupper, også under Ekspertgruppen om Folkesundhed.

Artikel 8

Indbudte eksperter

GD SANTE kan indbyde eksperter fra andre GD’er og EU-enheder samt eksperter med særlig ekspertviden inden for et emne på dagsordenen til at deltage i gruppens eller undergruppernes arbejde på ad hoc-basis.

Artikel 9

Observatører

1.   Andre offentlige instanser end medlemsstaternes myndigheder kan tildeles observatørstatus ved direkte indbydelse, jf. Kommissionens horisontale regler.

2.   Offentlige enheder, der er udpeget som observatører, udpeger deres repræsentanter i den relevante ekspertgruppe eller undergruppe.

3.   Observatører og deres repræsentanter kan med formandens tilladelse deltage i drøftelserne i gruppen og dens undergrupper og bidrage med ekspertviden. De har dog ikke stemmeret og må ikke deltage i udformningen af gruppens anbefalinger eller udtalelser.

Artikel 10

Forretningsorden

På forslag fra og efter aftale med GD SANTE fastsætter gruppen i overensstemmelse med de horisontale regler selv sin forretningsorden med simpelt flertal på grundlag af standardforretningsordenen for ekspertgrupper. Undergrupperne fungerer i overensstemmelse med gruppens forretningsorden.

Artikel 11

Tavshedspligt og håndtering af klassificerede informationer

Medlemmerne af gruppen og deres repræsentanter samt indbudte eksperter og observatører er omfattet af tavshedspligt, som i henhold til traktaterne og gennemførelsesbestemmelserne hertil finder anvendelse på alle medlemmer af institutionerne og deres personale. De er også omfattet af Kommissionens sikkerhedsforskrifter vedrørende beskyttelse af Unionens klassificerede informationer som fastlagt i Kommissionens afgørelse (EU, Euratom) 2015/443 (6) og 2015/444 (7). Hvis de tilsidesætter disse forpligtelser, kan Kommissionen træffe alle relevante foranstaltninger.

Artikel 12

Gennemsigtighed

1.   Gruppen og dens undergrupper skal registreres i Kommissionens register over ekspertgrupper og lignende enheder (»registret over ekspertgrupper«).

2.   Hvad angår sammensætningen af gruppen og dens undergrupper offentliggøres følgende data i registret over ekspertgrupper:

a)

navnene på medlemsstaternes myndigheder

b)

navnene på andre offentlige instanser

c)

navnet på den offentlige instans, som har fået observatørstatus.

3.   Alle relevante dokumenter, herunder dagsordener, referater og deltagernes bidrag, stilles til rådighed via et link fra registret over ekspertgrupper til et særligt websted, hvor disse oplysninger kan findes. Adgangen til de særlige websteder må ikke være betinget af brugerregistrering eller underlagt andre begrænsninger. Navnlig skal dagsordenen og andre relevante baggrundsdokumenter offentliggøres i god tid før mødet efterfulgt af rettidig offentliggørelse af referater. Der må kun være mulighed for at undlade (8) offentliggørelse i tilfælde, hvor det skønnes, at et dokuments udbredelse ville være til skade for beskyttelsen af en offentlig eller privat interesse, jf. artikel 4 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 (9).

Artikel 13

Mødeudgifter

1.   Der ydes ikke vederlag for det arbejde, der ydes af deltagerne i forbindelse med gruppens og undergruppernes aktiviteter.

2.   Deltagernes rejse- og opholdsudgifter i forbindelse med gruppens og undergruppernes aktiviteter refunderes af Kommissionen. Refusion finder sted i overensstemmelse med de gældende bestemmelser i Kommissionen og inden for rammerne af det budget, der er tildelt Kommissionens tjenestegrene som led i den årlige procedure for tildeling af ressourcer.

Artikel 14

Ophævelse

Kommissionens afgørelse (10) om nedsættelse af Kommissionens ekspertgruppe »Styringsgruppen vedrørende Sundhedsfremme, Sygdomsforebyggelse og Håndtering af Ikkeoverførbare Sygdomme« og om ophævelse af afgørelsen om nedsættelse af en ekspertgruppe om sjældne sygdomme under Kommissionen og af afgørelsen om nedsættelse af en ekspertgruppe om kræftbekæmpelse under Kommissionen, ophæves.

Artikel 15

Gyldighedsperiode

Denne afgørelse anvendes i fem år fra datoen for vedtagelsen.

Udfærdiget i Bruxelles, den 7. december 2022.

På Kommissionens vegne

Stella KYRIAKIDES

Medlem af Kommissionen


(1)  Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — Næste skridt hen imod en bæredygtig europæisk fremtid — En europæisk indsats for bæredygtighed (COM(2016) 739 final, 22. november 2016).

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1082/2013/EU af 22. oktober 2013 om alvorlige grænseoverskridende sundhedstrusler og om ophævelse af beslutning nr. 2119/98/EF (EUT L 293 af 5.11.2013, s. 1).

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 af 27. april 2016 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger og om ophævelse af direktiv 95/46/EF (generel forordning om databeskyttelse) (EUT L 119 af 4.5.2016, s. 1).

(4)  Kommissionens afgørelse af 17. juli 2018 om nedsættelse af Kommissionens ekspertgruppe »Styringsgruppen vedrørende Sundhedsfremme, Sygdomsforebyggelse og Håndtering af Ikkeoverførbare Sygdomme« og om ophævelse af afgørelsen om nedsættelse af en ekspertgruppe om sjældne sygdomme under Kommissionen og af afgørelsen om nedsættelse af en ekspertgruppe om kræftbekæmpelse under Kommissionen (EUT C 251 af 18.7.2018, s. 9).

(5)  Kommissionens afgørelse C(2016) 3301.

(6)  Kommissionens afgørelse (EU, Euratom) 2015/443 af 13. marts 2015 om sikkerhedsbeskyttelse i Kommissionen (EUT L 72 af 17.3.2015, s. 41).

(7)  Kommissionens afgørelse (EU, Euratom) 2015/444 af 13. marts 2015 om reglerne for sikkerhedsbeskyttelse af EU's klassificerede informationer (EUT L 72 af 17.3.2015, s. 53).

(8)  Disse undtagelser har til formål at beskytte den offentlige sikkerhed, militære anliggender, internationale forbindelser, finanspolitik, valutapolitik eller økonomisk politik, privatlivets fred og den enkeltes integritet, forretningsmæssige interesser, retslige procedurer og juridisk rådgivning, inspektioner/undersøgelser/revision samt institutionens beslutningsproces.

(9)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 af 30. maj 2001 om aktindsigt i Europa-Parlamentets, Rådets og Kommissionens dokumenter (EFT L 145 af 31.5.2001, s. 43).

(10)  Kommissionens afgørelse C(2018) 4492.