4.5.2020   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 140/1


KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2020/591

af 30. april 2020

om midlertidig ekstraordinær støtte til privat oplagring af visse oste og om forudfastsættelse af støtten

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af 17. december 2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 922/72, (EØF) nr. 234/79, (EF) nr. 1037/2001 og (EF) nr. 1234/2007 (1), særlig artikel 219, stk. 1, sammenholdt med artikel 228,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 af 17. december 2013 om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 352/78, (EF) nr. 165/94, (EF) nr. 2799/98, (EF) nr. 814/2000, (EF) nr. 1290/2005 og (EF) nr. 485/2008 (2), særlig artikel 62, stk. 2, litra b), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

På grund af den igangværende covid-19-pandemi og de omfattende begrænsninger af bevægelsesfriheden, der er indført i medlemsstaterne, er der sket et fald i efterspørgslen efter visse produkter i sektoren for mælk og mejeriprodukter, navnlig oste. Spredningen af sygdommen og de trufne foranstaltninger begrænser adgangen til arbejdskraft, hvilket især går ud over produktionen, indsamlingen og forarbejdningen af mælk. Derudover har den obligatoriske lukning af butikker, udendørs markeder, restauranter og andre lignende foretagender standset driften af hotel- og restaurationsbranchen, hvilket har medført betydelige ændringer i efterspørgselsmønstrene for mælk og mejeriprodukter. Hotel- og restaurationsbranchen tegner sig for ca. 15 % af den interne efterspørgsel efter ost i Unionen. Dertil kommer, at købere i Unionen og på verdensmarkedet opsiger kontrakter og forsinker indgåelsen af nye kontrakter i forventning om yderligere prisfald. 8 % af Unionens samlede osteproduktion eksporteres til tredjelande.

(2)

Som følge heraf omlægges forarbejdningen af rå mælk delvis til langtidsholdbare bulkvarer, som kan lagres og kræver mindre arbejdskraft, f.eks. skummetmælkspulver og smør. Mange ostemejerier i Unionen har imidlertid ikke kapacitet til at forarbejde mælk til forskellige produkter, og de er nødt til fortsat producere oste, for hvilke der har været et usædvanligt fald i efterspørgslen.

(3)

Ostesektoren er derfor ramt af markedsforstyrrelser som følge af stor uligevægt mellem udbud og efterspørgsel. Uden foranstaltninger mod disse markedsforstyrrelser forventes priserne på ost i Unionen derfor at falde og fortsat at blive presset nedad.

(4)

De markedsinterventionsforanstaltninger, som stilles til rådighed ved forordning (EU) nr. 1308/2013, forekommer ikke tilstrækkelige til at håndtere markedsforstyrrelserne, eftersom de er rettet mod andre produkter såsom smør og skummetmælkspulver eller kun omfatter oste med en beskyttet oprindelsesbetegnelse eller en beskyttet geografisk betegnelse.

(5)

Forstyrrelserne af ostemarkedet kan afhjælpes ved hjælp af oplagring. Der bør derfor ydes støtte til privat oplagring af ost.

(6)

Ifølge artikel 17 i forordning (EU) nr. 1308/2013 kan der kun ydes støtte til privat oplagring af oste, der er omfattet af en beskyttet oprindelsesbetegnelse eller en beskyttet geografisk betegnelse i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1151/2012 (3). Oste med en beskyttet oprindelsesbetegnelse eller en beskyttet geografisk betegnelse udgør imidlertid kun en lille andel af Unionens samlede osteproduktion. For at opnå en effektiv gennemførelse og administration bør der oprettes en enkelt støtteordning for privat oplagring af alle ostetyper.

(7)

Oste, som ikke er egnet til oplagring, bør derfor ikke være omfattet af ordningen.

(8)

Der bør fastsættes et loft for, hvor store mængder ordningen skal omfatte, og hvordan den samlede mængde skal fordeles på medlemsstaterne på grundlag af deres osteproduktion.

(9)

I Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/1238 (4) og Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2016/1240 (5) er der fastsat regler for gennemførelsen af støtte til privat oplagring. Medmindre andet er fastsat i nærværende forordning, bør bestemmelserne i delegeret forordning (EU) 2016/1238 og gennemførelsesforordning (EU) 2016/1240, der finder anvendelse på privat oplagring af oste med en beskyttet oprindelsesbetegnelse eller en beskyttet geografisk betegnelse, finde tilsvarende anvendelse på den støtte til privat oplagring, der er fastsat i nærværende forordning.

(10)

Støttebeløbet bør fastsættes på forhånd for at muliggøre et hurtigt og fleksibelt system til den praktiske gennemførelse. Støttebeløbet bør fastsættes på grundlag af oplagringsomkostningerne og andre relevante markedselementer. Der bør fastsættes støtte til dækning af faste omkostninger ved ind- og udlagring af de pågældende produkter og støtte pr. dag til lager- og finansieringsomkostninger.

(11)

Af hensyn til administrativ effektivitet og forenkling bør ansøgninger kun vedrøre oste, der allerede er blevet indlagret, og der bør ikke forlanges sikkerhedsstillelse.

(12)

Af hensyn til administrativ effektivitet og forenkling bør det fastsættes, hvor stor en mængde produkter hver ansøgning mindst skal omfatte.

(13)

De foranstaltninger, der er truffet for at bekæmpe covid-19-pandemien, vil kunne påvirke overholdelsen af kravene til kontrol på stedet af støtte til privat oplagring i henhold til artikel 60 i gennemførelsesforordning (EU) 2016/1240. De medlemsstater, der er berørt af disse foranstaltninger, bør indrømmes fleksibilitet ved at gøre det muligt kun at foretage fysiske kontroller på basis af en repræsentativ statistisk prøve, ved at forlænge den periode, hvor kontrollen af indlagringen gennemføres, eller ved at erstatte kontrollen med anden relevant dokumentation og ved ikke at kræve, at der foretages uanmeldt kontrol. Der bør med henblik på nærværende forordning derfor dispenseres fra visse bestemmelser i gennemførelsesforordning (EU) 2016/1240.

(14)

For at sikre en omgående indvirkning på markedet og bidrage til stabilisering af priserne bør de midlertidig foranstaltninger, der fastsat i denne forordning, træde i kraft på dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Genstand og anvendelsesområde

1.   Ved nærværende forordning fastsættes bestemmelser om midlertidig ekstraordinær støtte til privat oplagring af oste under KN-kode 0406, undtagen oste, der ikke er egnet til videre oplagring efter den modningsperiode, der er omhandlet i artikel 2.

2.   Den maksimale produktmængde pr. medlemsstat, der er omfattet af den i stk. 1 omhandlede støtte til privat oplagring, er fastsat i bilaget til nærværende forordning. Medlemsstaterne sikrer, at der er indført et system baseret på objektive og ikkediskriminerende kriterier, således at de maksimale mængder, som tildeles medlemsstaterne, ikke overskrides.

3.   Medmindre andet er fastsat i nærværende forordning, finder bestemmelserne i delegeret forordning (EU) 2016/1238 og gennemførelsesforordning (EU) 2016/1240, der finder anvendelse på privat oplagring af oste med en beskyttet oprindelsesbetegnelse eller en beskyttet geografisk betegnelse, tilsvarende anvendelse på den støtte til privat oplagring, der er omhandlet i stk. 1.

Artikel 2

Støtteberettigede produkter

For at være berettiget til støtte til privat oplagring som omhandlet i artikel 1, stk. 1, (i det følgende benævnt »støtten«) skal osten være af sund og sædvanlig handelskvalitet og have oprindelse i Unionen. Osten skal på oplagringskontraktens første dag mindst have en alder, der svarer til den modningsperiode, der er fastsat i produktspecifikationen for oste, der er omfattet af en beskyttet oprindelsesbetegnelse eller en beskyttet geografisk betegnelse inden for rammerne af forordning (EU) nr. 1151/2012, eller til den normale modningsperiode, som er fastsat af medlemsstaterne for de øvrige oste.

Artikel 3

Indsendelse og antagelse af ansøgninger

1.   Der kan indgives støtteansøgninger fra den 7. maj 2020. Fristen for indsendelse af ansøgninger er den 30. juni 2020.

2.   Ansøgningerne skal vedrøre produkter, der allerede er blevet indlagret.

3.   Minimumsmængden pr. ansøgning er 0,5 ton.

Artikel 4

Støttebeløbet og oplagringsperioden

1.   Støttebeløbet fastsættes således:

15,57 EUR pr. oplagret ton for de faste oplagringsomkostninger

0,40 EUR pr. ton pr. dag i den kontraktlige oplagringsperiode.

2.   Den kontraktlige oplagringsperiode udløber dagen før udlagringen.

3.   Der kan kun ydes støtte, hvis den kontraktlige oplagringsperiode er på mellem 60 og 180 dage.

Artikel 5

Kontrol

1.   Er betalingsorganet ikke i stand til rettidigt at foretage de i artikel 60, stk. 1 og 2, i gennemførelsesforordning (EU) 2016/1240 omhandlede kontroller som følge af de foranstaltninger, der er truffet for at imødegå covid-19-pandemien (i det følgende benævnt »foranstaltningerne«), kan den berørte medlemsstat uanset ovennævnte bestemmelser:

a)

forlænge den kontrolperiode, der er omhandlet i artikel 60, stk. 1, første afsnit, med op til 30 dage efter foranstaltningernes ophør eller

b)

erstatte disse kontroller i den periode, hvor foranstaltningerne anvendes, med brugen af relevant dokumentation, herunder geotaggede billeder eller anden dokumentation i elektronisk format.

2.   Uanset artikel 60, stk. 2, andet afsnit, i gennemførelsesforordning (EU) 2016/1240 gennemføres der fysiske kontroller for at kontrollere den kontraktlige mængde på grundlag af en repræsentativ statistisk prøve på mindst 5 % af partierne, der omfatter mindst 5 % af de samlede oplagrede mængder.

3.   Uanset artikel 60, stk. 3, første afsnit, i gennemførelsesforordning (EU) 2016/1240 er betalingsorganet, hvis det grundet foranstaltningerne ikke er i stand til at foretage den uanmeldte kontrol på stedet, ikke forpligtet til at foretage uanmeldte kontroller i den periode, hvor foranstaltningerne er iværksat.

Artikel 6

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 30. april 2020.

På Kommissionens vegne

Ursula VON DER LEYEN

Formand


(1)  EUT L 347 af 20.12.2013, s. 671.

(2)  EUT L 347 af 20.12.2013, s. 549.

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1151/2012 af 21. november 2012 om kvalitetsordninger for landbrugsprodukter og fødevarer (EUT L 343 af 14.12.2012, s. 1).

(4)  Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/1238 af 18. maj 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 for så vidt angår offentlig intervention og støtte til privat oplagring (EUT L 206 af 30.7.2016, s. 15).

(5)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2016/1240 af 18. maj 2016 om gennemførelsesbestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 for så vidt angår offentlig intervention og støtte til privat oplagring (EUT L 206 af 30.7.2016, s. 71).


BILAG

Medlemsstat

Maksimal mængde (ton)

Belgien

1 130

Bulgarien

889

Tjekkiet

1 265

Danmark

4 373

Tyskland

21 726

Estland

434

Irland

2 180

Grækenland

2 121

Spanien

4 592

Frankrig

18 394

Kroatien

300

Italien

12 654

Cypern

270

Letland

459

Litauen

978

Luxembourg

27

Ungarn

809

Malta

28

Nederlandene

8 726

Østrig

1 959

Polen

8 277

Portugal

775

Rumænien

931

Slovenien

157

Slovakiet

413

Finland

843

Sverige

792

Det Forenede Kongerige

4 499