10.2.2020   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 45/2


DEN EUROPÆISKE UNIONS DOMSTOLS AFGØRELSE

af 26. november 2019

vedrørende aktindsigt i dokumenter, som Den Europæiske Unions Domstol er i besiddelse af under udøvelsen af sine administrative funktioner

(2020/C 45/02)

DEN EUROPÆISKE UNIONS DOMSTOL HAR —

under henvisning til artikel 15, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Det Administrative Udvalgs udtalelse af 11. november 2019, og

ud fra følgende betragtninger:

Der er grundlag for at vedtage regler vedrørende aktindsigt i de dokumenter, som Den Europæiske Unions Domstol er i besiddelse af under udøvelsen af dens administrative funktioner;

Efter en forvaltningsmæssig omstrukturering bør der foretages ændringer i bestemmelserne om den myndighed, der har kompetence til at tage stilling til en oprindelig begæring om aktindsigt i et dokument, som er fastsat i Den Europæiske Unions Domstols afgørelse af 11. oktober 2016 vedrørende aktindsigt i dokumenter, som Den Europæiske Unions Domstol er i besiddelse af under udøvelsen af sine administrative funktioner (1)

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Anvendelsesområde

1.   Denne afgørelse finder anvendelse på alle dokumenter, som Den Europæiske Unions Domstol er i besiddelse af, dvs. udarbejdet eller modtaget af denne og i dennes besiddelse under udøvelsen af sine administrative funktioner.

2.   Denne afgørelse berører ikke den ret til aktindsigt i Den Europæiske Unions dokumenter, der kan følge af folkeretlige instrumenter eller retsakter til gennemførelse heraf.

Artikel 2

Personer, der har ret til aktindsigt

1.   Enhver unionsborger og enhver fysisk eller juridisk person, der har bopæl eller vedtægtsmæssigt hjemsted i en medlemsstat, har ret til aktindsigt i de af Den Europæiske Unions Domstols dokumenter, der er omhandlet i artikel 1, stk. 1, under de betingelser, der er fastsat i denne afgørelse.

2.   Den Europæiske Unions Domstol kan på de samme betingelser give aktindsigt i disse dokumenter til enhver fysisk eller juridisk person, der ikke har bopæl eller vedtægtsmæssigt hjemsted i en medlemsstat.

Artikel 3

Undtagelser

1.   Den Europæiske Unions Domstol afslår at give aktindsigt i et dokument, hvis udbredelsen ville være til skade for:

a)

beskyttelsen af offentlighedens interesser med hensyn til:

den offentlige sikkerhed

forsvar og militære anliggender

internationale forbindelser

Unionens eller en medlemsstats finanspolitik, valutapolitik eller økonomiske politik.

b)

privatlivets fred og den enkeltes integritet, navnlig i henhold til Unionens lovgivning om beskyttelse af personoplysninger.

2.   Den Europæiske Unions Domstol afslår at give aktindsigt i et dokument, hvis udbredelsen ville være til skade for:

en fysisk eller juridisk persons forretningsmæssige interesser, herunder intellektuelle ejendomsrettigheder

retslige procedurer og juridisk rådgivning

formålet med inspektioner, undersøgelser og revision.

3.   Der gives afslag på aktindsigt i en dokument, der er udarbejdet af Den Europæiske Unions Domstol til internt brug, eller som er modtaget af denne til dette brug, og som vedrører et spørgsmål, som Domstolen endnu ikke har taget stilling til, hvis udbredelse af dokumentet ville være til alvorlig skade for Den Europæiske Unions Domstols beslutningsproces.

Der gives afslag på aktindsigt i dokumenter, der indeholder meningstilkendegivelser til internt brug som led i drøftelser og indledende konsultationer ved Den Europæiske Unions Domstol eller uden for denne, når Domstolen har deltaget heri, selv efter at der er truffet afgørelse, hvis udbredelse af dokumentet ville være til alvorlig skade for Den Europæiske Unions Domstols beslutningsproces.

4.   Undtagelserne i stk. 2 og 3 finder ikke anvendelse, såfremt en mere tungtvejende offentlig interesse begrunder udbredelsen af dokumentet.

5.   Hvis kun dele af det begærede dokument er omfattet af undtagelserne i stk. 1, 2 og 3, skal den resterende del af dokumentet udleveres.

6.   Undtagelserne i stk. 1, 2 og 3 finder kun anvendelse i den periode, hvor beskyttelsen er begrundet i dokumentets indhold. Undtagelserne finder anvendelse i højst 30 år. Med hensyn til dokumenter, der er omfattet af undtagelserne vedrørende privatlivets fred eller forretningsmæssige interesser, kan undtagelserne om nødvendigt finde anvendelse efter udløbet af dette tidsrum.

7.   Denne artikel finder anvendelse med forbehold af bestemmelserne i artikel 9.

Artikel 4

Indgivelse af den oprindelige begæring

1.   Begæringen om aktindsigt i et af Den Europæiske Unions Domstols dokumenter skal affattes på et af Den Europæiske Unions officielle sprog på en formular, der er til rådighed på Den Europæiske Unions Domstols websted. Den skal så vidt muligt fremsendes elektronisk i overensstemmelse med angivelserne på det ovennævnte websted eller undtagelsesvis pr. post eller pr. telefax.

2.   Begæringen skal være affattet tilstrækkelig præcist og skal navnlig indeholde de oplysninger, som er nødvendige for at identificere det eller de begærede dokument(er), samt navn og adresse på den, der fremsætter begæringen.

3.   Er en begæring ikke tilstrækkelig præcis, anmoder Den Europæiske Unions Domstol den, der har fremsat begæringen, om at præcisere denne og bistår vedkommende hermed.

4.   Vedrører en begæring et meget langt dokument eller et meget stort antal dokumenter, kan Den Europæiske Unions Domstol sammen med den, der har fremsat begæringen, uformelt søge at nå frem til en rimelig løsning.

5.   Den, der fremsætter begæringen, er ikke forpligtet til at begrunde denne.

Artikel 5

Behandling af den oprindelige begæring

1.   Efter registrering af formularen, der indeholder begæringen, fremsendes en skriftlig bekræftelse af modtagelsen (pr. elektronisk post, brevpost eller telefax) til den, der har fremsat begæringen.

2.   Inden for højst en måned fra denne registrering meddeler Den Europæiske Unions Domstol aktindsigt i det begærede dokument ved at fremsende det til den, der har fremsat begæringen.

3.   Hvis Den Europæiske Unions Domstol ikke kan give aktindsigt i det begærede dokument, begrunder den skriftligt inden for den i stk. 2 fastsatte frist, hvorfor der gives helt eller delvist afslag, og oplyser vedkommende om retten til at genfremsætte begæringen inden for en måned, regnet fra modtagelsen af svaret.

4.   I undtagelsestilfælde, f.eks. hvis begæringen vedrører meget lange dokumenter, eller der er tale om et meget stort antal dokumenter, kan fristen i stk. 2 forlænges med en måned, forudsat at den, der har fremsat begæringen, forinden underrettes herom og gives en nærmere begrundelse.

5.   I det i artikel 4, stk. 3, omhandlede tilfælde begynder svarfristen først at løbe fra det tidspunkt, hvor Den Europæiske Unions Domstol råder over supplerende oplysninger fra den, der har fremsat begæringen, der præciserer begæringen tilstrækkeligt.

6.   Med henblik på beregning af fristerne finder Rådets forordning (EØF, Euratom) nr. 1182/71 af 3. juni 1971 om fastsættelse af regler om tidsfrister, datoer og tidspunkter (2) analog anvendelse.

Artikel 6

Genfremsættelse af begæringen

1.   Den, der har fremsat begæringen, kan genfremsætte en begæring i tilfælde af et helt eller delvist afslag på den oprindelige begæring.

2.   Har Den Europæiske Unions Domstol ikke givet svar på den oprindelige begæring inden for den fastsatte frist, kan den, der har fremsat begæringen, genfremsætte denne.

3.   Genfremsættelsen af begæringen skal sendes til Den Europæiske Unions Domstol inden for en måned, enten fra modtagelsen af svaret om helt eller delvist afslag på aktindsigt i det begærede dokument eller, når der ikke foreligger et svar på den oprindelige begæring, fra udløbet af svarfristen.

4.   Genfremsættelsen af begæringen skal affattes i overensstemmelse med de formelle krav, der er fastsat i artikel 4.

Artikel 7

Behandling af den genfremsatte begæring

1.   Den genfremsatte begæring behandles efter de retningslinjer, der er fastsat i artikel 5, med undtagelse af oplysningen vedrørende retten til at genfremsætte en begæring.

2.   Afslår Den Europæiske Unions Domstol helt eller delvis en genfremsat begæring, oplyser den den, der har fremsat begæringen, om de procedurer, som denne har til rådighed for at anfægte dette afslag, dvs. domstolsprøvelse eller klage til Den Europæiske Ombudsmand efter reglerne i artikel 263 og 228 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

3.   Et manglende svar på en genfremsat begæring inden for den fastsatte frist anses for et afslag, og den, der har fremsat begæringen, kan gøre brug af de procedurer, der er omhandlet i stk. 2.

Artikel 8

Kompetente myndigheder

1.   Den myndighed, der har kompetence til at tage stilling til en oprindelig begæring om aktindsigt i et dokument, er direktøren for biblioteket.

2.   Når det begærede dokument er i Domstolens eller Rettens Justitskontors besiddelse, er de kompetente myndigheder henholdsvis den assisterende justitssekretær ved Domstolen og den assisterende justitssekretær ved Retten.

De assisterende justitssekretærer ved Domstolen og Retten kan delegere beføjelserne som kompetent myndighed for den oprindelige begæring til en fuldmægtig i deres justitskontor.

3.   Den myndighed, der har kompetence til at tage stilling til en genfremsat begæring, er Domstolens justitssekretær eller, når den genfremsatte begæring vedrører et dokument, der er i Rettens Justitskontors besiddelse, Rettens justitssekretær.

4.   Henvender en medlemsstat, der modtager en begæring om aktindsigt i et dokument, som den råder over, og som hidrører fra Den Europæiske Unions Domstol under udøvelsen af dens administrative funktioner, sig til Domstolen med henblik på konsultation, besvares denne anmodning om konsultation af den myndighed, der i medfør af stk. 3 er kompetent til at besvare en genfremsat begæring vedrørende det samme dokument, fremsat direkte over for Den Europæiske Unions Domstol.

5.   Uanset stk. 1 kan Domstolens justitssekretær udpege en anden myndighed, der har kompetence til at tage stilling til en oprindelig begæring om aktindsigt i et dokument.

Artikel 9

Dokumenter fra tredjemænd

1.   Den Europæiske Unions Domstol giver ikke aktindsigt i dokumenter fra tredjemænd, som den har i sin besiddelse, før den har modtaget den berørte tredjemands samtykke.

2.   I denne artikel forstås ved »tredjemænd«enhver fysisk eller juridisk person eller enhed uden for Den Europæiske Unions Domstol, herunder medlemsstaterne, andre EU-institutioner, -organer, -kontorer og -agenturer og tredjelande.

3.   Modtager Den Europæiske Unions Domstol en begæring om aktindsigt i en tredjemands dokument, konsulterer den kompetente myndighed den berørte tredjemand med henblik på at afklare, om denne modsætter sig udbredelsen af dette dokument, medmindre den af egen drift afslår at udbrede dokumentet på grundlag af en af de undtagelser, der er fastsat i artikel 3.

Artikel 10

Betingelser for aktindsigt

1.   Dokumenterne leveres i en eksisterende udgave og et eksisterende format. Den Europæiske Unions Domstol er ikke i medfør af denne afgørelse forpligtet til at oprette et nyt dokument eller til at indsamle oplysninger på anmodning af den, der har fremsat begæringen.

Kopien kan udleveres i papirform eller elektronisk. I denne forbindelse tages der fuldt hensyn til, hvad den, der har fremsat begæringen, foretrækker.

I tilfælde af omfangsrige dokumenter eller dokumenter, der er svære at håndtere, kan den person, der har fremsat begæringen, opfordres til at komme og konsultere dokumenterne på stedet.

2.   Har Den Europæiske Unions Domstol eller en anden institution allerede gjort et dokument offentligt tilgængeligt, og kan der let opnås adgang hertil, kan Den Europæiske Unions Domstol begrænse sig til at oplyse den, der har fremsat begæringen, om, hvorledes denne kan få adgang til dokumentet.

Artikel 11

Gebyrer

1.   Et gebyr kan opkræves hos den, der har fremsat begæringen, for fremstilling af kopier af begærede dokumenter og deres fremsendelse.

2.   Konsultation af dokumenter på stedet og kopier af mindre end 20 sider i A4-format er gratis.

3.   Gebyret for fremstilling og fremsendelse af kopier beregnes på grundlag af en sats, der fastsættes af Domstolens justitssekretær.

4.   Publikationer er fortsat underlagt deres egen gebyrordning.

Artikel 12

Reproduktion af dokumenter

1.   Denne afgørelse berører ikke eksisterende regler om ophavsret, som kan begrænse tredjemands ret til at reproducere eller gøre brug af frigivne dokumenter.

2.   Dokumenter, der er omfattet af en ophavsret, som Den Europæiske Unions Domstol er indehaver af, og som udbredes i medfør af denne afgørelse, kan ikke reproduceres eller anvendes i kommercielt øjemed uden forudgående skriftlig tilladelse fra Den Europæiske Unions Domstol.

Artikel 13

Gennemførelsesforanstaltninger

Domstolens justitssekretær vedtager de foranstaltninger, der er nødvendige for at gennemføre denne afgørelse. Disse foranstaltninger offentliggøres på Den Europæiske Unions Domstols websted.

Artikel 14

Ikrafttræden

Denne afgørelse træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den ophæver og erstatter Den Europæiske Unions Domstols afgørelse af 11. oktober 2016 vedrørende aktindsigt i dokumenter, som Den Europæiske Unions Domstol er i besiddelse af under udøvelsen af sine administrative funktioner.

Udfærdiget i Luxembourg den 3. december 2019.

Justitssekretær

Alfredo CALOT ESCOBAR

Præsident

Koen LENAERTS


(1)  EUT C 445 af 30.11.2016, s. 3.

(2)  EFT L 130 af 7.6.1972, s. 16.