19.1.2018   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 19/3


KOMMISSIONENS AFGØRELSE

af 18. januar 2018

om nedsættelse af en ekspertgruppe om overholdelse af miljøbestemmelser og forvaltning af miljøet

(2018/C 19/03)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Ved traktatens artikel 191 har Unionen og medlemsstaterne til opgave at sørge for, at Unionens politik på miljøområdet bidrager til bevarelse, beskyttelse og forbedring af miljøkvaliteten og tager sigte på et højt beskyttelsesniveau.

(2)

Kommissionen har behov for at konsultere et rådgivende organ af eksperter med henblik på at sikre bedre gennemførelse og overholdelse af Unionens miljølovgivning, jf. Kommissionens meddelelse »EU-tiltag, der skal forbedre overholdelsen af miljøbestemmelser og forvaltningen af miljøet« (1).

(3)

Det er derfor nødvendigt at nedsætte en ekspertgruppe på området overholdelse af miljøbestemmelser og forvaltning af miljøet og at fastlægge dens opgaver og struktur.

(4)

Gruppen bør hjælpe med at udarbejde vejledninger om god praksis i forbindelse med sikring af overholdelse af miljøbestemmelser, anden dokumentation, herunder om faglige kvalifikationer, faglig ekspertise og vurdering af nationale systemer, samt opsøgnings- og formidlingsaktiviteter inden for sikring af overholdelse af miljøbestemmelser og forvaltning af miljøet. Gruppen bør også hjælpe med at koordinere og overvåge gennemførelsen af de tiltag, der skal forbedre overholdelsen af miljøbestemmelser og forvaltningen af miljøet, og bør bistå Kommissionen med udarbejdelsen af lovgivningsforslag og politiske initiativer vedrørende bredere miljømæssige forvaltningsspørgsmål.

(5)

Gruppen bør sammensættes af eksperter fra EU-medlemsstaterne samt repræsentanter fra eksisterende paneuropæiske faglige netværk, der behandler spørgsmål om sikring af overholdelse af miljøbestemmelser og forvaltning af miljøet.

(6)

Der bør fastsættes regler for gruppemedlemmernes videregivelse af oplysninger.

(7)

Personoplysninger bør behandles i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 45/2001 (2)

BESTEMT FØLGENDE:

Artikel 1

Genstand

Ekspertgruppen om overholdelse af miljøbestemmelser og forvaltning af miljøet nedsættes. Gruppen benævnes »Forummet for Overholdelse af Miljøbestemmelser og Forvaltning af Miljøet«.

Artikel 2

Opgaver

Gruppen har til opgave:

a)

at bistå Kommissionen med at koordinere og overvåge gennemførelsen af de tiltag, der skal forbedre overholdelsen af miljøbestemmelser og forvaltningen af miljøet, samt med at udarbejde lovgivningsforslag eller politiske initiativer inden for overholdelse af miljøbestemmelser og forvaltning af miljøet, herunder i forbindelse med:

i)

fremme, overvågning og håndhævelse af overholdelse (sikring af overholdelse)

ii)

adgang til klage og domstolsprøvelse på miljøområdet

iii)

adgang til miljøoplysninger

iv)

offentlig deltagelse

v)

andre forvaltningsspørgsmål.

b)

at etablere samarbejde og koordinering mellem Kommissionen, medlemsstaterne og eksisterende paneuropæiske faglige netværk (3) om spørgsmål vedrørende gennemførelsen af Unionens lovgivning, programmer og politikker på miljøområdet

c)

at sikre udveksling af erfaringer og god praksis inden for overholdelse af miljøbestemmelser og forvaltning af miljøet.

Artikel 3

Høring

Kommissionen kan høre gruppen om spørgsmål vedrørende gennemførelsen af tiltag i forbindelse med overholdelse af miljøbestemmelser og forvaltning af miljøet, herunder gennemførelsen af de tiltag, der skal forbedre overholdelsen af miljøbestemmelser og forvaltningen af miljøet (4), gennemgangen af samme og identifikationen af yderligere tiltag, der rækker ud over 2019.

Artikel 4

Medlemskab

1.   Medlemmerne er medlemsstaternes myndigheder og andre offentlige enheder.

2.   Navnlig følgende offentlige enheder er medlemmer af gruppen:

a)

EU-Netværket til Gennemførelse og Håndhævelse af Miljølovgivning

b)

Det Europæiske Netværk af Miljøanklagere

c)

EU-Forummet for Miljødommere

d)

EnviCrimeNet

e)

Det Europæiske Netværk af Miljøstyrelser

f)

Den Europæiske Organisation af Øverste Revisionsmyndigheder

g)

Europol

h)

Eurojust.

3.   Medlemsstater og andre offentlige enheder indstiller deres repræsentanter og sikrer, at disse besidder et højt ekspertiseniveau.

4.   Medlemmer, som ikke længere er i stand til at bidrage effektivt til ekspertgruppens drøftelser, som efter Kommissionens berørte tjenestegrens opfattelse ikke opfylder de betingelser, der er fastsat i artikel 339 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, eller som træder tilbage, indbydes ikke længere til at deltage i gruppens møder og kan erstattes for den resterende del af deres mandatperiode.

Artikel 5

Formand

Gruppens formandskab varetages af en repræsentant for Kommissionens Generaldirektorat for Miljø (»GD ENV«).

Artikel 6

Gruppens virke

1.   Gruppen handler på opfordring af GD ENV i overensstemmelse med de relevante horisontale regler om Kommissionens ekspertgrupper (»de horisontale regler«) (5).

2.   Gruppens møder afholdes i princippet i Kommissionens lokaler.

3.   Sekretariatsopgaverne varetages af GD ENV. Tjenestemænd i Kommissionen fra andre tjenestegrene med interesse i det pågældende spørgsmål kan deltage i møder i gruppen og dens undergrupper.

4.   Gruppen kan efter aftale med GD ENV og ved simpelt flertal blandt sine medlemmer beslutte at give offentligheden adgang til sine drøftelser.

5.   Referater af drøftelserne af hvert punkt på dagsordenen og af gruppens udtalelser skal være relevante og fuldstændige. Referater udfærdiges af sekretariatet under formandens ansvar.

6.   Gruppen vedtager sine udtalelser, henstillinger og rapporter ved konsensus. Ved afstemninger træffer medlemmerne beslutning med simpelt flertal. Medlemmer, der har stemt imod, har ret til at få knyttet et dokument, der sammenfatter begrundelserne for deres holdning, som bilag til udtalelser, anbefalinger og rapporter.

Artikel 7

Undergrupper

1.   GD ENV kan nedsætte undergrupper, der skal undersøge specifikke spørgsmål på grundlag af et mandat, som GD ENV opstiller. Undergrupper skal fungere i overensstemmelse med de horisontale regler og aflægge rapport til gruppen. Sådanne undergrupper opløses, når deres mandat er opfyldt.

2.   De medlemmer af undergrupper, som ikke er medlemmer af gruppen, udvælges i overensstemmelse med de horisontale regler via en offentlig indkaldelse af ansøgninger (6).

Artikel 8

Indbudte eksperter

GD ENV kan indbyde eksperter med særlig ekspertise inden for et emne på dagsordenen til at deltage i gruppens eller undergruppernes arbejde på ad hoc-basis.

Artikel 9

Observatører

1.   Enkeltpersoner, organisationer og andre offentlige enheder end dem, der er nævnt i artikel 4, kan i overensstemmelse med de horisontale regler få observatørstatus via en direkte invitation.

2.   Organisationer eller offentlige enheder, der er udpeget som observatører, udpeger selv deres repræsentanter.

3.   Observatører og deres repræsentanter kan få tilladelse af formanden til at deltage i drøftelserne i gruppen og bidrage med ekspertise. De har dog ikke stemmeret og må ikke deltage i udformningen af gruppens anbefalinger eller udtalelser.

Artikel 10

Forretningsorden

På forslag fra og efter aftale med GD ENV fastsætter gruppen i overensstemmelse med de horisontale regler selv sin forretningsorden med simpelt flertal på grundlag af standardforretningsordenen for ekspertgrupper (7).

Artikel 11

Tavshedspligt og håndtering af klassificerede informationer

Gruppens medlemmer og deres repræsentanter samt de indbudte eksperter og observatører er pålagt tavshedspligt, som i medfør af traktaterne og gennemførelsesbestemmelserne hertil finder anvendelse på alle medlemmer af institutionerne og deres personale, samt omfattet af Kommissionens sikkerhedsforskrifter vedrørende beskyttelse af EU's klassificerede informationer som fastsat i Kommissionens afgørelse (EU, Euratom) 2015/443 (8) og (EU, Euratom) 2015/444 (9). Hvis de tilsidesætter disse forpligtelser, kan Kommissionen træffe alle relevante foranstaltninger.

Artikel 12

Gennemsigtighed

1.   Gruppen og dens undergrupper skal registreres i Kommissionens register over ekspertgrupper og lignende enheder (»registret over ekspertgrupper«).

2.   For så vidt angår gruppens sammensætning offentliggøres følgende oplysninger i registret over ekspertgrupper:

a)

navnene på medlemsstaternes myndigheder

b)

navnene på andre offentlige enheder

c)

navnene på observatørerne.

3.   Alle relevante dokumenter, herunder dagsordener, referater og deltagernes bidrag, stilles til rådighed enten i registret over ekspertgrupper eller via et link fra registret til et særligt websted, hvor disse oplysninger kan findes. Adgangen til de særlige hjemmesider er ikke betinget af brugerregistrering eller underlagt andre begrænsninger. Navnlig skal dagsordenen og andre relevante baggrundsdokumenter offentliggøres i god tid forud for mødet efterfulgt af rettidig offentliggørelse af referater. Der skal kun være mulighed for at undlade offentliggørelse i tilfælde, hvor det vurderes, at et dokuments udbredelse vil være til skade for beskyttelsen af en offentlig eller privat interesse, jf. artikel 4 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 (10).

Artikel 13

Mødeudgifter

1.   Der ydes ikke vederlag for det arbejde, der ydes af deltagerne i forbindelse med gruppens og undergruppernes aktiviteter.

2.   Deltagernes rejse- og opholdsudgifter i forbindelse med gruppens og undergruppernes aktiviteter refunderes af Kommissionen. Refusion finder sted i overensstemmelse med de gældende bestemmelser i Kommissionen og inden for grænserne af de disponible bevillinger, der er tildelt Kommissionens tjenestegrene som led i den årlige procedure for tildeling af ressourcer.

Udfærdiget i Bruxelles, den 18. januar 2018.

På Kommissionens vegne

Karmenu VELLA

Medlem af Kommissionen


(1)  COM(2018) 10.

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 45/2001 af 18. december 2000 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger i fællesskabsinstitutionerne og -organerne og om fri udveksling af sådanne oplysninger (EFT L 8 af 12.1.2001, s. 1).

(3)  EU-Netværket til Gennemførelse og Håndhævelse af Miljølovgivning (IMPEL), EU-Forummet for Miljødommere (EUFJE), Det Europæiske Netværk af Miljøanklagere (ENPE), EnviCrimeNet, Det Europæiske Netværk af Miljøstyrelser (EPA-netværket) og Den Europæiske Organisation af Øverste Revisionsmyndigheder (EUROSAI).

(4)  COM(2018) 10.

(5)  Kommissionens afgørelse af 30.5.2016 om fastlæggelse af horisontale regler om oprettelse af Kommissionens ekspertgrupper og deres funktion (artikel 13, stk. 1, i C(2016) 3301).

(6)  Artikel 10 og artikel 14, stk. 2, i C(2016) 3301.

(7)  Artikel 17 i C(2016) 3301.

(8)  Kommissionens afgørelse (EU, Euratom) 2015/443 af 13. marts 2015 om sikkerhedsbeskyttelse i Kommissionen (EUT L 72 af 17.3.2015, s. 41).

(9)  Kommissionens afgørelse (EU, Euratom) 2015/444 af 13. marts 2015 om reglerne for sikkerhedsbeskyttelse af EU's klassificerede informationer (EUT L 72 af 17.3.2015, s. 53).

(10)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 af 30. maj 2001 om aktindsigt i Europa-Parlamentets, Rådets og Kommissionens dokumenter (EFT L 145 af 31.5.2001, s. 43).