8.7.2017   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 177/7


KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/1230

af 31. maj 2017

om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 575/2013 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske standarder med henblik på yderligere at præcisere de yderligere objektive kriterier, som skal være opfyldt for anvendelsen af en præferencesats for ind- eller udgående pengestrømme ved grænseoverskridende uudnyttede kredit- eller likviditetsfaciliteter i en koncern eller en institutsikringsordning

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 575/2013 af 26. juni 2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter og investeringsselskaber og om ændring af forordning (EU) nr. 648/2012 (1), særlig artikel 422, stk. 10, og artikel 425, stk. 6, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Anvendelsen af en præferencesats for ind- eller udgående pengestrømme ved grænseoverskridende uudnyttede kredit- eller likviditetsfaciliteter i en koncern eller en institutsikringsordning, jf. artikel 29 og 34 i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/61 (2), er begrænset til tilfælde, hvor den nødvendige sikring er indført, og kun med forhåndsgodkendelse fra de kompetente myndigheder. Denne sikring er fastsat i artikel 29, stk. 2, og artikel 34, stk. 2, i delegeret forordning (EU) 2015/61 i form af yderligere objektive kriterier, der skal opfyldes i forbindelse med de pågældende transaktioner. Sikringen bør præciseres yderligere med henblik på klart at definere betingelserne for opfyldelse.

(2)

Det bør sikres, at anvendelsen af sådanne præferencesatser ikke truer likviditetens soliditet hos likviditetsstilleren, og at den effektivt letter opfyldelsen af likviditetsdækningsgraden hos modtageren af likviditet. Som objektive referencer for kreditinstitutternes likviditet bør en lav likviditetsrisikoprofil påvises ved, at de opfylder likviditetsdækningsgraden og eventuelle øvrige likviditetsrelaterede tilsynskrav og -foranstaltninger, jf. afsnit VII, kapitel 2, afdeling III og IV i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU (3), samt ved, at de kompetente myndigheder ved den seneste tilsynskontrol- og vurderingsproces har vurderet, at instituttets likviditet udgør en lav risiko.

(3)

Likviditetsstøttens effektivitet i en koncern eller en institutsikringsordning på tværs af grænserne bør sikres gennem solide kontraktmæssige rammer, der er dokumenteret i kraft af en juridisk udtalelse godkendt af kreditinstituttets ledelsesorgan. En mindste restløbetid for kredit- eller likviditetslinjen bør sikre, at forpligtelsen ikke er begrænset til én specifik transaktion, men forbliver gældende i en minimumsperiode.

(4)

Det bør sikres, at likviditetsstilleren kan give modtageren af likviditet den nødvendige likviditetsstøtte rettidigt, også i stressperioder. Med henblik herpå bør likviditetsstilleren overvåge likviditeten hos likviditetsmodtageren, og i eventuelle nødfinansieringsplaner for likviditetsstilleren og modtageren af likviditet skal der tages højde for konsekvenserne af at anvende en præferencesats for ind- eller udgående pengestrømme.

(5)

Betingelserne for opfyldelse af de yderligere objektive kriterier, der er fastsat i artikel 29, stk. 2, og artikel 34, stk. 2, i delegeret forordning (EU) 2015/61, bør have til formål at give tilstrækkelig grund til at forvente større grænseoverskridende pengestrømme i en koncern eller institutsikringsordning under stress end normalt uden at hæmme effektiviteten og produktiviteten af en model, hvor likviditeten normalt styres centralt. I visse særlige tilfælde af manglende opfyldelse af disse betingelser, nemlig hvis likviditetsstilleren eller modtageren af likviditet ikke opfylder likviditetsdækningsgraden eller eventuelle øvrige likviditetsrelaterede tilsynskrav eller -foranstaltninger, eller hvis restløbetiden for kredit- eller likviditetslinjen er kortere end det fastsatte minimumsniveau, eller hvis der gives meddelelse om opsigelse af kredit- eller likviditetslinjen, bør de relevante kompetente myndigheder foretage en fornyet vurdering af, hvorvidt anvendelsen af præferencesatser for ind- eller udgående pengestrømme kan fortsættes, med henblik på at undgå utilsigtede konsekvenser af en automatisk suspension af præferencebehandlingen i form af konjunkturforstærkende og afsmittende virkninger.

(6)

Den yderligere præcisering af disse yderligere objektive kriterier bør ikke ændre kreditinstitutternes ansvar for som likviditetsstiller eller modtager af likviditet at forvalte deres likviditetsrisici forsvarligt.

(7)

Den yderligere præcisering af disse yderligere objektive kriterier bør desuden tage sigte på at give de kompetente myndigheder tilstrækkelige instrumenter til at fastsætte anvendelsen af en præferencesats for ind- eller udgående pengestrømme.

(8)

Denne forordning er baseret på det udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder, som Den Europæiske Banktilsynsmyndighed har forelagt Kommissionen.

(9)

Den Europæiske Banktilsynsmyndighed har afholdt åbne offentlige høringer om det udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder, som ligger til grund for denne forordning, analyseret de potentielle omkostninger og fordele, jf. artikel 10 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1093/2010 (4), og anmodet om en udtalelse fra interessentgruppen for banker, der er nedsat i henhold til artikel 37 i forordning (EU) nr. 1093/2010 —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Genstand

Denne forordning indeholder en yderligere præcisering af de yderligere objektive kriterier, der er fastsat i artikel 29, stk. 2, og artikel 34, stk. 2, i delegeret forordning (EU) 2015/61, med henblik på anvendelsen af den deri fastsatte fravigelse.

Artikel 2

Lav likviditetsrisikoprofil hos likviditetsstilleren og modtageren af likviditet

1.   Den lave likviditetsrisikoprofil, der er omhandlet i artikel 29, stk. 2, litra a), og artikel 34, stk. 2, litra a), i delegeret forordning (EU) 2015/61, skal opfylde følgende betingelser:

a)

likviditetsstilleren og modtageren af likviditet har overholdt den foreskrevne likviditetsdækningsgrad som fastsat i artikel 4 og artikel 38 i delegeret forordning (EU) 2015/61, samt opfyldt eventuelle øvrige likviditetsrelaterede tilsynskrav og -foranstaltninger, jf. afsnit VII, kapitel 2, afdeling III og IV i direktiv 2013/36/EU, løbende og i mindst tolv måneder forud for tilladelsen til at anvende præferencesatsen for ind- eller udgående pengestrømme på uudnyttede kredit- eller likviditetsfaciliteter i henhold til artikel 29, stk. 1, og artikel 34, stk. 1, i delegeret forordning (EU) 2015/61

b)

likviditeten hos likviditetsstilleren og modtageren af likviditet udgør en lav risiko ifølge den seneste tilsynskontrol- og vurderingsproces, der er gennemført i overensstemmelse med afsnit VII, kapitel 2, afdeling III, i direktiv 2013/36/EU.

Med henblik på at fastslå, om betingelsen i litra a) i dette stykke er opfyldt, skal det krævede niveau af likviditetsdækningsgrad beregnes på grundlag af den præferencesats for ind- eller udgående pengestrømme, som blev anvendt i den tolvmåneders periode, der er omhandlet i det pågældende litra.

2.   Hvis likviditetsstilleren eller modtageren af likviditet har fået tilladelse fra de relevante kompetente myndigheder til at fravige betingelsen i artikel 29, stk. 1, litra d), og artikel 34, stk. 1, litra d), i delegeret forordning (EU) 2015/61, og hvis likviditetsstilleren eller modtageren af likviditet ikke opfylder eller ikke forventer at opfylde det krævede niveau for den likviditetsdækningsgrad, der er fastsat i artikel 4 og artikel 38 i nævnte delegerede forordning, eller eventuelle øvrige likviditetsrelaterede tilsynskrav og -foranstaltninger, jf. afsnit VII, kapitel 2, afdeling III og IV i direktiv 2013/36/EU, skal denne part omgående underrette de relevante kompetente myndigheder og medsende en beskrivelse af, hvilke virkninger en sådan manglende opfyldelse af likviditetsdækningsgraden eller eventuelle øvrige likviditetsrelaterede tilsynskrav og -foranstaltninger har på den tilsvarende præferencesats for ind- eller udgående pengestrømme, som anvendes på modparten.

3.   Hvis likviditetsstilleren eller modtageren af likviditet har fået tilladelse fra de relevante kompetente myndigheder til at fravige betingelsen i artikel 29, stk. 1, litra d), og artikel 34, stk. 1, litra d), i delegeret forordning (EU) 2015/61, og hvis likviditetsstilleren eller modtageren af likviditet ikke opfylder eller ikke forventer at opfylde det krævede niveau for den likviditetsdækningsgrad, der er fastsat i nævnte delegerede forordning, skal den i stk. 2 omhandlede underretning medsendes i den omgående underretning og den genoprettelsesplan, der kræves i henhold til artikel 414 forordning (EU) nr. 575/2013.

4.   I de tilfælde, der er omhandlet i stk. 2 og 3, skal de relevante kompetente myndigheder fastslå, hvorvidt præferencesatserne for ind- eller udgående pengestrømme fortsat finder anvendelse i overensstemmelse med den proces, der er omhandlet i artikel 20, stk. 1, litra b), i forordning (EU) nr. 575/2013.

Artikel 3

Retligt bindende aftaler og forpligtelser mellem enhederne i gruppen med hensyn til den uudnyttede kredit- eller likviditetslinje

1.   De retligt bindende aftaler og forpligtelser, der er omhandlet i artikel 29, stk. 2, litra b), og artikel 34, stk. 2, litra b), i delegeret forordning (EU) 2015/61, skal opfylde følgende betingelser:

a)

Kredit- eller likviditetslinjen er en bevilget linje, som retligt og i praksis er til rådighed til enhver tid på tværs af grænserne under facilitetens løbetid, også i stressperioder. Den er beregnet specifikt til anvendelsen af præferencesatsen for ind- eller udgående pengestrømme i henhold til artikel 29 og 34 i delegeret forordning (EU) 2015/61 og stilles til rådighed på anmodning. Med henblik herpå skal kreditinstitutter have foretaget en tilstrækkelig juridisk gennemgang, der er underbygget af en skriftlig og begrundet juridisk udtalelse godkendt af deres ledelsesorganer, som bekræfter, at aftalen eller forpligtelsen om kredit- eller likviditetslinjen er retsgyldig og kan håndhæves i alle relevante retsområder.

b)

Valutadenomineringen af den bevilgede kredit- eller likviditetslinje stemmer overens med den valutamæssige fordeling af de udgående nettopengestrømme hos modtageren af likviditeten, som er uden tilknytning til kredit- eller likviditetslinjen.

c)

Omfanget og omkostningerne i forbindelse med den bevilgede kredit- eller likviditetslinje fremgår tydeligt af den relevante aftale.

d)

Aftalerne og forpligtelsen indeholder ikke nogen bestemmelse, som ville give likviditetsstilleren mulighed for at:

i)

kræve, at nogen betingelser skal være opfyldt, inden likviditet stilles til rådighed

ii)

fralægge sig sin forpligtelse til at opfylde disse aftaler og forpligtelser

iii)

ændre vilkårene i aftalerne og forpligtelserne uden forhåndsgodkendelse fra de relevante kompetente myndigheder.

e)

Kredit- eller likviditetslinjen har til enhver tid en restløbetid på over seks måneder. Hvis kredit- eller likviditetslinjen ikke har nogen udløbsdato, er dens opsigelsesfrist på mindst seks måneder.

2.   Den juridiske gennemgang, der er omhandlet i stk. 1, litra a), skal ajourføres regelmæssigt for at afspejle eventuelle ændringer i lovgivningen i alle relevante retsområder. De kompetente myndigheder skal underrettes om resultatet af disse juridiske gennemgange.

3.   Størrelsen på den kredit- eller likviditetslinje, der er omhandlet i stk. 1, litra c), må ikke ændres uden forhåndsgodkendelse fra de relevante kompetente myndigheder.

4.   Hvis den resterende løbetid, der er omhandlet i stk. 1, litra e), er kortere end seks måneder, eller hvis der gives meddelelse om opsigelse af kredit- eller likviditetslinjen, skal kreditinstitutterne omgående underrette de relevante kompetente myndigheder. Disse myndigheder skal fastslå, hvorvidt præferencesatserne for ind- eller udgående pengestrømme fortsat finder anvendelse i overensstemmelse med den proces, der er omhandlet i artikel 20, stk. 1, litra b), i forordning (EU) nr. 575/2013.

Artikel 4

Hensyn til likviditetsrisikoprofilen hos modtageren af likviditeten ved den likviditetsrisikoforvaltning, som likviditetsstilleren foretager

Der er taget hensyn til likviditetsrisikoprofilen hos modtageren af likviditeten ved den likviditetsrisikoforvaltning, som likviditetsstilleren foretager, jf. artikel 29, stk. 2, litra c), og artikel 34, stk. 2, litra c), i delegeret forordning (EU) 2015/61, hvis følgende betingelser er opfyldt:

a)

Likviditetsstilleren overvåger og fører tilsyn med modtagerens likviditet dagligt. Ved brug af korrespondentbanktjenester kan overvågningen af og tilsynet med modtagerens likviditet eventuelt begrænses til saldoen på dennes vostrokonti.

b)

Virkningerne af præferencesatsen for ind- eller udgående pengestrømme tages fuldt ud i betragtning og integreres i nødfinansieringsplanerne for likviditetsstilleren og modtageren af likviditeten, hvori der tages højde for potentielle hindringer for at overføre denne likviditet og foretages en vurdering af den tid, det tager at gennemføre en sådan overførsel. Med henblik herpå godtgør likviditetsstilleren over for de relevante kompetente myndigheder, at det med rimelighed kan forventes, at denne fortsat kan stille likviditetsfaciliteten til rådighed for modtageren af likviditeten, også i stressperioder, uden at dette får en væsentlig negativ indvirkning på dens egen likviditet. Likviditetsstillerens nødfinansieringsplan sikrer, at den ikke er afhængig af den likviditet, der er nødvendig for at honorere den bevilgede kredit- eller likviditetslinje hos modtageren af likviditeten.

c)

Likviditetsstillerens nødfinansieringsplan tager hensyn til præferencesatsen for ind- eller udgående pengestrømme for at sikre dennes evne til at levere den nødvendige likviditet, når det er påkrævet.

Artikel 5

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 31. maj 2017.

På Kommissionens vegne

Jean-Claude JUNCKER

Formand


(1)  EUT L 321 af 27.6.2013, s. 1.

(2)  Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/61 af 10. oktober 2014 om supplerende regler til forordning (EU) nr. 575/2013 for så vidt angår likviditetsdækningskrav for kreditinstitutter (EUT L 11 af 17.1.2015, s. 1).

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU af 26. juni 2013 om adgang til at udøve virksomhed som kreditinstitut og om tilsyn med kreditinstitutter og investeringsselskaber, om ændring af direktiv 2002/87/EF og om ophævelse af direktiv 2006/48/EF og 2006/49/EF (EUT L 176 af 27.6.2013, s. 338).

(4)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1093/2010 af 24. november 2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Banktilsynsmyndighed), om ændring af afgørelse nr. 716/2009/EF og om ophævelse af Kommissionens afgørelse 2009/78/EF (EUT L 331 af 15.12.2010, s. 12).