29.9.2017   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 251/21


RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2017/1774

af 25. september 2017

om at underkaste N-(1-phenethylpiperidin-4-yl)-N-phenylacrylamid (acryloylfentanyl) kontrolforanstaltninger

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Rådets afgørelse 2005/387/RIA af 10. maj 2005 om udveksling af oplysninger om, risikovurdering af og kontrol med nye psykoaktive stoffer (1), særlig artikel 8, stk. 3,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet (2), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I overensstemmelse med afgørelse 2005/387/RIA udarbejdede det udvidede videnskabelige udvalg under Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug på et særligt møde en risikovurderingsrapport om det nye psykoaktive stof N-(1-phenethylpiperidin-4-yl)-N-phenylacrylamid (acryloylfentanyl), som efterfølgende blev forelagt Kommissionen og Rådet den 24. februar 2017.

(2)

Acryloylfentanyl er et syntetisk opioid. Det har en strukturel lighed med fentanyl, som er et kontrolleret stof, der i vid udstrækning anvendes som supplement til almindelig bedøvelse under operationer og til smertebehandling. De foreliggende data peger i retning af, at acryloylfentanyl er et stærkt og varigt antinociceptivt stof, der påvirker opioidsystemet.

(3)

Acryloylfentanyl har været tilgængeligt i Unionen i hvert fald siden april 2016 og er blevet fundet i seks medlemsstater. I de fleste tilfælde, hvor det er blevet beslaglagt, var stoffet i flydende form, men det er også blevet fundet i andre former som f.eks. tabletter, pulver og kapsler. De konstaterede mængder er relativt små, men de bør imidlertid vurderes i forhold til stoffets meget kraftige virkning.

(4)

Tre medlemsstater har samlet indberettet 47 dødsfald med relation til acryloylfentanyl. Ved mindst 40 af dødsfaldene var acryloylfentanyl enten dødsårsagen eller en sandsynlig medvirkende dødsårsag. Derudover er der blevet indberettet mere end 20 akutte forgiftninger, hvor acryloylfentanyl mistænkes for at være årsagen.

(5)

Der foreligger ingen oplysninger om organiserede kriminelle gruppers forbindelse til fremstilling, distribution eller levering af eller handel med acryloylfentanyl inden for Unionen. De foreliggende oplysninger tyder på, at det meste af acryloylfentanylet på markedet i Europa er fremstillet af kemiske virksomheder i Kina.

(6)

Acryloylfentanyl sælges som »forskningskemikalie« (»research chemical«), typisk som pulver og brugsklare næsespray. Det sælges i små og store mængder. Begrænsede oplysninger fra beslaglæggelserne peger i retning af, at acryloylfentanyl også kan være blevet solgt på det illegale opioidmarked.

(7)

Acryloylfentanyl er ikke på listen over stoffer, som ifølge De Forenede Nationers enkeltkonvention af 1961 angående narkotiske midler eller De Forenede Nationers konvention af 1971 om psykotrope stoffer skal underkastes kontrol. Stoffet er i øjeblikket ikke genstand for vurdering i FN-systemet.

(8)

Acryloylfentanyl har ingen dokumenterede eller anerkendte human- eller veterinærmedicinske anvendelser. Bortset fra dette stofs anvendelse som referencemateriale ved analyse og til videnskabelig forskning i dets kemi, farmakologi og toksikologi som følge af dets opdukken på narkotikamarkedet har det så vidt vides ingen andre legitime anvendelser.

(9)

Det fremgår af risikovurderingsrapporten, at der kun foreligger begrænset videnskabelig dokumentation om acryloylfentanyl, og den påpeger, at der er behov for yderligere forskning. De foreliggende oplysninger og den foreliggende dokumentation om de sundhedsmæssige og sociale risici, som stoffet frembyder, er dog tilstrækkeligt grundlag for at underkaste acryloylfentanyl kontrolforanstaltninger i hele Unionen.

(10)

Kun ni medlemsstater fører kontrol med acryloylfentanyl i henhold til deres nationale lovgivning om narkotikakontrol, mens to andre medlemsstater benytter andre lovgivningsforanstaltninger til at føre kontrol med det. Hvis stoffet underkastes kontrolforanstaltninger i hele Unionen, vil det derfor bidrage til at undgå problemer med grænseoverskridende lovhåndhævelse og retligt samarbejde samt give beskyttelse mod de farer, som stoffets tilgængelighed og brug af stoffet kan indebære.

(11)

Afgørelse 2005/387/RIA tillægger Rådet gennemførelsesbeføjelser til at underkaste et nyt psykoaktivt stof kontrolforanstaltninger i hele Unionen for at kunne reagere hurtigt og på grundlag af ekspertise på EU-plan på fremkomsten af sådanne stoffer, som medlemsstaterne har påvist og indberettet. Da betingelserne og proceduren for at udløse udøvelsen af sådanne gennemførelsesbeføjelser er opfyldt, bør der vedtages en gennemførelsesafgørelse for at underkaste acryloylfentanyl kontrolforanstaltninger i hele Unionen.

(12)

Afgørelse 2005/387/RIA er bindende for Danmark, som derfor deltager i vedtagelsen og anvendelsen af nærværende afgørelse, der gennemfører afgørelse 2005/387/RIA.

(13)

Afgørelse 2005/387/RIA er bindende for Irland, som derfor deltager i vedtagelsen og anvendelsen af nærværende afgørelse, der gennemfører afgørelse 2005/387/RIA.

(14)

Afgørelse 2005/387/RIA er ikke bindende for Det Forenede Kongerige, som derfor ikke deltager i vedtagelsen af nærværende afgørelse, som gennemfører afgørelse 2005/387/RIA, og som ikke er bindende for og ikke finder anvendelse i Det Forenede Kongerige —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Det nye psykoaktive stof N-(1-phenethylpiperidin-4-yl)-N-phenylacrylamid (acryloylfentanyl) underkastes kontrolforanstaltninger i hele Unionen.

Artikel 2

Senest den 30. september 2018 træffer medlemsstaterne i overensstemmelse med deres nationale ret de foranstaltninger, der er nødvendige for at underkaste det i artikel 1 omhandlede nye psykoaktive stof kontrolforanstaltninger og strafferetlige foranstaltninger som fastsat i deres lovgivning i overensstemmelse med deres forpligtelser i henhold til De Forenede Nationers konvention af 1971 om psykotrope stoffer.

Artikel 3

Denne afgørelse træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne afgørelse anvendes i overensstemmelse med traktaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den 25. september 2017.

På Rådets vegne

M. MAASIKAS

Formand


(1)  EUT L 127 af 20.5.2005, s. 32.

(2)  Udtalelse af 13.9.2017 (endnu ikke offentliggjort i EUT).