25.6.2016   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 168/7


KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/1025

af 24. juni 2016

om ændring af bilag I til Rådets forordning (EF) nr. 1342/2008 for så vidt angår fastlæggelsen af bomtrawlredskabsgrupper i visse geografiske områder

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Rådets forordning (EF) nr. 1342/2008 af 18. december 2008 om fastlæggelse af en langsigtet plan for torskebestande og for fiskeri efter disse bestande og om ophævelse af forordning (EF) nr. 423/2004 (1), særlig artikel 31, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I forordning (EF) nr. 1342/2008 fastsættes det, at fiskeriindsatsen tildeles for hver indsatsgruppe, som er defineret ud fra en redskabsgruppe og et område, jf. forordningens bilag I.

(2)

Et af den fælles fiskeripolitiks vigtigste mål er at bringe udsmid og det spild af ressourcer, som denne praksis medfører, til ophør. Landingsforpligtelsen træder i kraft gradvist for visse demersale fiskerier, som på nuværende tidspunkt er omfattet af den indsatsordning, der er fastsat ved forordning (EF) nr. 1342/2008, dvs. senest i henholdsvis 2016 og 2019.

(3)

Der er i lyset af landingsforpligtelsens indførelse behov for større fleksibilitet i den gældende fiskeriindsatsordning, således at fiskerne har mulighed for at anvende mere selektive redskaber med større masker. Det var derfor nødvendigt at se nærmere på, om de nuværende indsatsgruppers struktur stadig er omkostningseffektiv, når det gælder forvaltningsbyrden set i forhold til bevarelsesbehovet.

(4)

Den Videnskabelige, Tekniske og Økonomiske Komité for Fiskeri (STECF) er derfor blevet bedt om at udtale sig om muligheden for at sammenlægge de nuværende bomtrawlredskabsgrupper BT1 og BT2, som lægges til grund for en definition af indsatsgrupperne. STECF konkluderer (2), at der er risiko for øget fiskeridødelighed for torsk, hvis redskabsgruppe BT1 og BT2 lægges sammen. Den konkluderer også, at de nyligt sammenlagte grupper ville være mere heterogene med hensyn til de biologiske bestande, der fanges, end med separate BT1- og BT2-redskabsgrupper. Den konkluderer, at det er usandsynligt, at omkostningseffektiviteten øges, fordi der vil skulle træffes supplerende foranstaltninger for at modvirke en mulig forøgelse af fiskeridødeligheden for torsk. STECF konkluderer imidlertid også, at en sådan sammenlægning ville gøre det muligt for fiskerne at fiske mere selektivt. En sammenlægning af redskabsgrupperne kunne reducere uønskede fangster af rødspætte og andre fladfiskearter.

(5)

STECF rapporterer også, at BT1- og BT-2-redskaberne kumulativt tegner sig for kun 5 % af de samlede torskefangster i Nordsøen, og at en sådan sammenlægnings potentielle indvirkning på torskedødeligheden vil være begrænset.

(6)

Den nylige sammenlægning af bundtrawl- og not trawl-TR-redskabsgrupperne ved Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2015/2324 (3) har haft negative konsekvenser for de medlemsstater, der jævnlig overførte indsats fra BT-redskabsgrupperne til TR2-redskabsgruppen. En sammenlægning af BT-redskabsgrupperne vil afhjælpe disse negative virkninger.

(7)

Sammenlægningen vil medføre en betydelig reduktion af de administrative omkostninger for nationale myndigheder og fiskere. Dette skyldes især, at mange fiskere anvender flere redskaber og derefter hører ind under flere indsatsgrupper, hvilket nødvendiggør komplekse beregninger, når de tildeles fiskeriindsats.

(8)

Ifølge rådgivning fra ICES (4) er der sket en markant forbedring af nordsøtorskebestandens bevarelsesstatus i ICES-underområde IV, ICES-afsnit VIId og den vestlige del af ICES-afsnit IIIa (Skagerrak).

(9)

De to separate redskabsgrupper BT1 og BT2 bør derfor ikke opretholdes i følgende områder: Skagerrak, den del af ICES-afsnit IIIa, der ikke hører ind under Skagerrak og Kattegat, ICES-underområde IV og EU-farvande i ICES-afsnit IIa og ICES-afsnit VIId. Eftersom torskebestandene i Kattegat, ICES-afsnit VIIa, VIa og EU-farvande i Vb er i en dårlig tilstand, bør der ikke foretages sammenlægning af redskabsgrupper i disse områder.

(10)

Kommissionen vil overvåge nøje, om sammenlægningen af redskabsgrupperne BT1 og BT2 har en indvirkning på fiskeridødeligheden for torsk. Den vil om nødvendigt tilpasse redskabsgruppernes struktur, hvis fiskeridødeligheden for torsk øges som følge af udsmid.

(11)

For at sætte Kommissionen og medlemsstaterne i stand til at overvåge situationen uden yderligere administrative omkostninger bør den gældende rapporteringsordning bevares uændret.

(12)

Forordning (EF) nr. 1342/2008 bør derfor ændres.

(13)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Komitéen for Fiskeri og Akvakultur —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

I bilag I til forordning (EF) nr. 1342/2008 tilføjes følgende:

»4.

Uanset punkt 1 betragtes redskabsgrupperne BT1 og BT2 som én enkelt redskabsgruppe med en maskestørrelse på 80 mm eller derover med henblik på fiskeriindsatsforvaltningen i det område, der er omhandlet i punkt 2, litra b). Medlemsstaterne rapporterer fortsat deres udnyttelse af fiskeriindsatsen særskilt for redskabsgrupperne BT1 og BT2 som krævet i henhold til artikel 33 og 34 i forordning (EF) nr. 1224/2009.«

Artikel 2

Denne forordning træder i kraft på tredjedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 24. juni 2016.

På Kommissionens vegne

Jean-Claude JUNCKER

Formand


(1)  EUT L 348 af 24.12.2008, s. 20.

(2)  Sammenlægning af BT1- og BT2-redskabskategorierne i Nordsøen (STECF-16-02).

(3)  EUT L 328 af 12.12.2015, s. 101.

(4)  ICES-rådgivning om fiskerimuligheder, fangster og indsats i økoregionerne Nordsøen og forbindelsesfarvande og Det Keltiske Hav: 6.3.4 Torsk (Gadus morhua) i underområde IV og afsnit VIId og IIIa vest (Nordsøen, den østlige del af Den Engelske Kanal, Skagerrak), 30.6.2015.