28.1.2016   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 21/54


KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2016/101

af 26. oktober 2015

om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 575/2013 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske standarder for forsigtig værdiansættelse i henhold til artikel 105, stk. 14

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 575/2013 af 26. juni 2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter og investeringsselskaber og om ændring af forordning (EU) nr. 648/2012 (1), særlig artikel 105, stk. 14, tredje afsnit, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Artikel 105 i forordning (EU) nr. 575/2013 vedrører standarder for forsigtig værdiansættelse af alle positioner i handelsbeholdningen. Samtidig skal institutterne i henhold til artikel 34 i nævnte forordning anvende standarderne i artikel 105 på alle aktiver opgjort til dagsværdi. Når ovennævnte artikler sammenholdes, er resultatet, at kravene om forsigtig værdiansættelse gælder alle positioner til dagsværdi, uanset om der er tale om positioner i handelsbeholdningen eller ej, og idet der ved »positioner« udelukkende forstås finansielle instrumenter og råvarer.

(2)

Hvis anvendelsen af forsigtig værdiansættelse ville resultere en lavere absolut regnskabsmæssig værdi for aktiver eller en højere absolut regnskabsmæssig værdi for passiver end den reelt bogførte, bør der beregnes en yderligere værdiansættelsesjustering (AVA) som den absolutte værdi af forskellen mellem de to, da den forsigtigt ansatte værdi altid bør være lig med eller lavere end dagsværdien for aktiver og lig med eller højere en dagsværdien for passiver.

(3)

For værdiansættelsespositioner, for hvilke en ændring i den regnskabsmæssige værdiansættelse kun delvist eller slet ikke påvirker den egentlige kernekapital, bør der kun foretages AVA'er på grundlag af den andel af ændringen i den regnskabsmæssige værdiansættelse, som påvirker den egentlige kernekapital. Disse omfatter positioner, der er omfattet af regnskabsmæssig sikring, positioner disponible for salg, i det omfang værdiansættelsesændringerne heraf er omfattet af et filter, og modsvarende positioner med fuldkommen match.

(4)

Der fastsættes kun AVA'er med henblik på at beregne justeringer af den egentlige kernekapital, hvis det er nødvendigt. AVA'er påvirker ikke fastsættelsen af kapitalgrundlagskravene i henhold til artikel 92 i forordning (EU) nr. 575/2013 (medmindre undtagelsen for mindre handelsbeholdningsaktiviteter i henhold til artikel 94 i nævnte forordning finder anvendelse).

(5)

For at skabe en konsistent ramme for institutternes beregning af AVA'er er det nødvendigt med en klar definition af det tilstræbte nøjagtighedsniveau og de elementer af værdiansættelsesusikkerheden, der bør tages i betragtning, når der foretages forsigtig værdiansættelse, ligesom det er nødvendigt at fastlægge metoder til at opnå det krævede nøjagtighedsniveau baseret på de gældende markedsvilkår.

(6)

Der bør beregnes AVA'er for markedsprisusikkerhed, omkostninger ved at lukke positioner og modelrisiko på grundlag af værdiansættelseseksponeringer, som er baseret på finansielle instrumenter eller porteføljer af finansielle instrumenter. Med henblik herpå kan finansielle instrumenter kombineres til porteføljer, når — for så vidt angår AVA'er for markedsprisusikkerhed og omkostninger ved at lukke positioner — instrumenterne værdiansættes på grundlag af den samme risikofaktor, eller når — for så vidt angår AVA'er for modelrisiko — de værdiansættes på grundlag af den samme prisfastsættelsesmodel.

(7)

Da nogle AVA'er, der vedrører værdiansættelsesusikkerhed, ikke er additive, bør det inden for bestemte kategorier af AVA'er tillades at anvende en aggregeringstilgang, der kan tage højde for diversificeringsfordele, for så vidt angår de elementer af AVA'en, som ikke vedrører et element af forventede exitomkostninger, som ikke indgår i dagsværdien. I forbindelse med aggregering af AVA'er bør det også være muligt at tage hensyn til diversificeringsfordele som følge af forskellen mellem den forventede værdi og den forsigtigt ansatte værdi, således at banker med en dagsværdi, der allerede er mere forsigtigt ansat end den forventede værdi, ikke får en mindre diversificeringsfordel end dem, der anvender den forventede værdi som dagsværdi.

(8)

Da institutter med små porteføljer til dagsværdi typisk vil være udsat for en begrænset værdiansættelsesusikkerhed, bør de kunne anvende en mere forenklet tilgang ved beregning af AVA'er end institutter med større porteføljer til dagsværdi. Ved afgørelsen af, om en mere forenklet tilgang kan anvendes, bør størrelsen af porteføljer til dagsværdi vurderes på hvert niveau, hvor der beregnes kapitalkrav.

(9)

For at de kompetente myndigheder kan bedømme, om institutterne har anvendt kravene om vurdering af de krævede samlede AVA'er korrekt, bør institutterne opretholde passende dokumentation, systemer og kontrolforanstaltninger.

(10)

Denne forordning er baseret på det udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder, som Den Europæiske Banktilsynsmyndighed har forelagt Kommissionen.

(11)

Den Europæiske Banktilsynsmyndighed har afholdt åbne offentlige høringer om det udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder, som ligger til grund for denne forordning, analyseret de potentielle omkostninger og fordele samt indhentet en udtalelse fra interessentgruppen for banker, der er nedsat i henhold artikel 37 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1093/2010 (2)

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

KAPITEL I

ALMINDELIGE BESTEMMELSER

Artikel 1

Metode til beregning af yderligere værdiansættelsesjusteringer (AVA'er)

Institutterne skal beregne de samlede yderligere værdiansættelsesjusteringer (AVA'er), der er nødvendige for at justere dagsværdierne til en forsigtigt ansat værdi, og skal beregne disse AVA'er kvartalsvis efter den i kapitel 3 beskrevne metode, medmindre de opfylder betingelserne for at anvende den i kapitel 2 beskrevne metode.

Artikel 2

Definitioner

I denne forordning forstås ved:

a)   »værdiansættelsesposition«: et finansielt instrument eller en råvare eller en portefølje af finansielle instrumenter eller råvarer, både i og uden for handelsbeholdningen, som måles til dagsværdi

b)   »værdiansættelsesinput«: en parameter eller matrix af parametre, som kan eller ikke kan observeres på markedet, og som påvirker dagsværdien af en værdiansættelsesposition

c)   »værdiansættelseseksponering«: den del af en værdiansættelsesposition, som er følsom over for bevægelser i et værdiansættelsesinput.

Artikel 3

Kilder til markedsdata

1.   Hvis institutterne beregner AVA'er på grundlag af markedsdata, skal de, hvis det er relevant, gå ud fra samme sæt markedsdata som de data, der anvendes ved den procedure til uafhængig kurskontrol, der er omhandlet i artikel 105, stk. 8, i forordning (EU) nr. 575/2013, under forbehold af de justeringer, der er beskrevet i nærværende artikel.

2.   Institutterne skal inddrage et fuldt sæt tilgængelige og pålidelige markedsdatakilder for at nå frem til en forsigtigt ansat værdi, herunder hver af følgende, hvis det er relevant:

a)

børskurser i et likvidt marked

b)

handler i præcis det samme eller et stort set tilsvarende instrument, enten fra instituttets egne optegnelser eller, hvis de er tilgængelige, handler i markedet

c)

handlebare priser fra mæglere og andre markedsdeltagere

d)

konsensusdata

e)

vejledende mæglerpriser

f)

værdiansættelser af modparternes sikkerhedsstillelse.

3.   I tilfælde, hvor der anvendes en ekspertbaseret tilgang, jf. artikel 9, 10 og 11, skal der inddrages alternative metoder og informationskilder, herunder hver af følgende, hvis det er relevant:

a)

anvendelse af indirekte data baseret på lignende instrumenter, for hvilke der foreligger tilstrækkelige data

b)

anvendelse af forsigtige ændringer i værdiansættelsesinput

c)

fastlæggelse af naturlige grænser for værdien af et instrument.

KAPITEL II

FORENKLET METODE TIL FASTSÆTTELSE AF AVA'er

Artikel 4

Betingelser for anvendelse af den forenklede metode

1.   Institutterne må kun anvende den forenklede metode, der er beskrevet i dette kapitel, hvis summen af den absolutte værdi af aktiver og passiver til dagsværdi som anført i institutternes regnskaber efter de gældende regnskabsregler er under 15 mia. EUR.

2.   Modsvarende aktiver og passiver til dagsværdi med fuldkommen match medtages ikke i den i stk. 1 omhandlede beregning. For aktiver og passiver til dagsværdi, for hvilke en ændring i den regnskabsmæssige værdiansættelse kun delvist eller slet ikke påvirker den egentlige kernekapital, medregnes deres værdi kun i forhold til den relevante værdiansættelsesændrings virkning på den egentlige kernekapital.

3.   Den i stk. 1 omhandlede tærskel anvendes på individuelt og konsolideret grundlag. Hvis tærsklen overskrides på konsolideret grundlag, anvendes kernemetoden på alle enheder, der indgår i konsolideringen.

4.   Hvis institutter, der anvender den forenklede metode, ikke opfylder betingelsen i stk. 1 i to på hinanden følgende kvartaler, skal de straks underrette den relevante kompetente myndighed og aftale en plan for at gennemføre den metode, der er omhandlet i kapitel 3, inden for de følgende to kvartaler.

Artikel 5

Fastsættelse af AVA'er efter den forenklede metode

Institutterne skal beregne AVA'er efter den forenklede metode som 0,1 % af summen af den absolutte værdi af aktiver og passiver til dagsværdi, der indgår i tærskelberegningen som omhandlet i artikel 4.

Artikel 6

Fastsættelse af samlede AVA'er beregnet efter den forenklede metode

For institutter, der anvender den forenklede metode, er de samlede AVA'er med henblik på artikel 1 den AVA, der fremkommer ved beregningen efter artikel 5.

KAPITEL III

KERNEMETODE TIL FASTSÆTTELSE AF AVA'er

Artikel 7

Oversigt over kernemetoden

1.   Institutterne skal beregne AVA'er efter kernemetoden ved at anvende følgende totrinstilgang:

a)

de skal beregne AVA'er for hver af kategorierne beskrevet i artikel 105, stk. 10 og 11, i forordning (EU) nr. 575/2013 (»AVA'er på kategoriniveau«) i henhold til stk. 2 i nærværende artikel

b)

de skal sammenlægge de ved beregningen efter litra a) fremkomne beløb for hver af AVA'erne på kategoriniveau for at nå frem til de samlede AVA'er med henblik på artikel 1.

2.   Med henblik på stk. 1, litra a), skal institutterne beregne AVA'er på kategoriniveau på en af følgende måder:

a)

i henhold til artikel 9-17

b)

hvis det for nogle positioner ikke er muligt at anvende artikel 9-17, efter en subsidiær metode, hvor de skal identificere de beslægtede finansielle instrumenter og beregne en AVA som summen af følgende:

i)

100 % af den urealiserede nettogevinst på de beslægtede finansielle instrumenter

ii)

10 % af den fiktive værdi af de beslægtede finansielle instrumenter i tilfælde af derivater

iii)

25 % af den absolutte værdi af forskellen mellem dagsværdien og den urealiserede gevinst, som fastsat i nr. i), af de beslægtede finansielle instrumenter, hvis der ikke er tale om derivater.

I første afsnit, litra b), nr. i), forstås ved »urealiseret gevinst« den i givet fald positive ændring i dagsværdien siden handelens indgåelse, fastlagt efter først ind først ud-princippet.

Artikel 8

Almindelige bestemmelser om beregning af AVA'er efter kernemetoden

1.   For aktiver og passiver til dagsværdi, for hvilke en ændring i den regnskabsmæssige værdiansættelse kun delvist eller slet ikke påvirker den egentlige kernekapital, beregnes AVA'er alene på grundlag af den andel af ændringen i den regnskabsmæssige værdiansættelse, som påvirker den egentlige kernekapital.

2.   I forbindelse med AVA'er på kategoriniveau som beskrevet i artikel 14-17 skal institutterne bestræbe sig på at nå et nøjagtighedsniveau for den forsigtigt ansatte værdi, som svarer til den, der er fastsat i artikel 9-13.

3.   AVA'er er den forskel, hvormed værdiansættelsesjusteringer, der er nødvendige for at opnå den forsigtigt ansatte værdi, overstiger eventuelle justeringer, der foretages af instituttets dagsværdi, og som kan siges at vedrøre den samme kilde til værdiansættelsesusikkerhed som AVA'en. Hvis en justering, der foretages af instituttets dagsværdi, ikke kan siges at vedrøre en bestemt AVA-kategori på det niveau, hvor de relevante AVA'er beregnes, medtages den pågældende justering ikke ved beregningen af AVA'er.

4.   AVA'er er altid positive, herunder på værdiansættelseseksponeringsniveau, kategoriniveau og før og efter aggregering.

Artikel 9

Beregning af AVA'er for markedsprisusikkerhed

1.   AVA'er for markedsprisusikkerhed beregnes på værdiansættelseseksponeringsniveau (»individuelle AVA'er for markedsprisusikkerhed«).

2.   AVA'er for markedsprisusikkerhed anses kun for at have værdien nul, hvis begge følgende betingelser er opfyldt:

a)

instituttet har konkret dokumentation for en handlebar pris for en værdiansættelseseksponering, eller der kan fastsættes en pris ud fra pålidelige data baseret på et likvidt marked for køb og salg som beskrevet i artikel 338, stk. 1, andet afsnit, i forordning (EU) nr. 575/2013

b)

kilderne til markedsdata som omhandlet i artikel 3, stk. 2, indikerer ikke nogen væsentlig værdiansættelsesusikkerhed.

3.   Hvis en værdiansættelseseksponering ikke kan dokumenteres at have en AVA på nul, skal institutterne ved vurderingen af AVA'en for markedsprisusikkerhed anvende de datakilder, der er omhandlet i artikel 3. I så fald foretages beregningen af AVA'en for markedsprisusikkerhed som beskrevet i stk. 4 og 5.

4.   Institutterne skal beregne AVA'er for værdiansættelseseksponeringer vedrørende hvert værdiansættelsesinput, der anvendes i den relevante værdiansættelsesmodel.

a)

Den granularitet, der anvendes ved fastsættelsen af disse AVA'er, skal være en af følgende:

i)

i opdelt stand, alle de værdiansættelsesinput, der kræves for at beregne en exitpris for værdiansættelsespositionen

ii)

instrumentets pris.

b)

Hvert af de i litra a), nr. i), omhandlede værdiansættelsesinput behandles separat. Hvis et værdiansættelsesinput består af en matrix af parametre, beregnes AVA'er på grundlag af værdiansættelseseksponeringerne for hver parameter inden for den pågældende matrix. Hvis et værdiansættelsesinput ikke vedrører omsættelige instrumenter, skal institutterne sætte værdiansættelsesinputtet og de tilhørende værdiansættelseseksponeringer i relation til et sæt markedsomsættelige instrumenter. Institutterne kan begrænse antallet af parametre i værdiansættelsesinputtet med henblik på at beregne AVA'er under anvendelse af enhver egnet metode, forudsat at de begrænsede parametre opfylder samtlige følgende krav:

i)

den samlede værdi af den begrænsede værdiansættelseseksponering er den samme som den samlede værdi af den oprindelige værdiansættelseseksponering

ii)

det begrænsede sæt parametre kan sættes i relation til et sæt markedsomsættelige instrumenter

iii)

forholdet mellem variansmål 2 som defineret nedenfor og variansmål 1 som defineret nedenfor baseret på historiske data fra de seneste 100 handelsdage er under 0,1.

c)

I dette stykke forstås ved »variansmål 1« gevinst- og tabsvariansen for værdiansættelseseksponeringen baseret på det ikke-begrænsede værdiansættelsesinput og ved »variansmål 2« gevinst- og tabsvariansen for værdiansættelseseksponeringen baseret på det ikke-begrænsede værdiansættelsesinput minus værdiansættelseseksponeringen baseret på det reducerede værdiansættelsesinput. Hvis der anvendes et begrænset antal parametre til beregning af AVA'er, skal vurderingen af, om kriterierne i litra b) er opfyldt, være omfattet af kontrol ved en uafhængig enhed af nettingmetoden og intern validering mindst en gang om året.

5.   AVA'er for markedsprisusikkerhed fastsættes som følger:

a)

hvis der findes tilstrækkelige data til at konstruere et sæt plausible værdier for et værdiansættelsesinput:

i)

for et værdiansættelsesinput, hvor sættet af plausible værdier er baseret på exitpriser, skal institutterne beregne et punkt inden for sættet, hvorom de med 90 % sikkerhed ved, at de ville kunne trække sig ud af værdiansættelseseksponeringen til den pågældende pris eller en bedre pris

ii)

for et værdiansættelsesinput, hvor sættet af plausible værdier er baseret på middelpriser, skal institutterne beregne et punkt inden for sættet, hvorom de med 90 % sikkerhed ved, at den middelpris, de ville kunne opnå ved at trække sig ud af værdiansættelseseksponeringen, vil være den pågældende pris eller en bedre pris

b)

hvis der ikke findes tilstrækkelige data til at konstruere et sæt plausible værdier for et værdiansættelsesinput, skal institutterne anvende en ekspertbaseret metode, hvor der anvendes tilgængelige kvalitative og kvantitative oplysninger for at opnå et nøjagtighedsniveau for værdiansættelsesinputtets forsigtigt ansatte værdi, der svarer til det, der tilstræbes i litra a). Institutterne skal underrette de kompetente myndigheder om de værdiansættelseseksponeringer, for hvilke denne metode anvendes, og om den metode, der anvendes til at fastsætte AVA'en

c)

institutterne skal beregne AVA'en for markedsprisusikkerhed ved hjælp af en af følgende metoder:

i)

de skal anvende forskellen mellem værdiansættelsesinputværdierne beregnet efter enten litra a) eller b) og de værdiansættelsesinputværdier, der er anvendt til beregning af dagsværdien, på værdiansættelseseksponeringen for hver værdiansættelsesposition

ii)

de skal kombinere de værdiansættelsesinputværdier, der er beregnet efter enten litra a) eller b), og de skal genværdiansætte værdiansættelsespositioner på grundlag af disse værdier. Institutterne skal så anvende forskellen mellem de genværdiansatte positioner og positionerne til dagsværdi.

6.   Institutterne skal beregne den samlede AVA på kategoriniveau for markedsprisusikkerhed ved på de enkelte AVA'er for markedsprisusikkerhed at anvende formlerne for enten metode 1 eller 2 som omhandlet i bilaget.

Artikel 10

Beregning af AVA'er for omkostninger ved at lukke positioner

1.   Der beregnes AVA'er for omkostninger ved at lukke positioner på værdiansættelseseksponeringsniveau (»individuelle AVA'er for omkostninger ved at lukke positioner«).

2.   Hvis et institut har beregnet en AVA for markedsprisusikkerhed for en værdiansættelseseksponering baseret på en exitpris, kan AVA'en for omkostninger ved at lukke positioner anses for at have værdien nul.

3.   Hvis et institut gør brug af den i artikel 105, stk. 5, i forordning (EU) nr. 575/2013 omhandlede undtagelse, kan AVA'en for omkostninger ved at lukke positioner anses for at have værdien nul, forudsat at instituttet godtgør, at der med 90 % sikkerhed er tilstrækkelig likviditet til at kunne trække sig ud af de tilknyttede værdiansættelseseksponeringer til middelkurs.

4.   Hvis en værdiansættelseseksponering ikke kan dokumenteres at have en AVA på nul for omkostninger ved at lukke positioner, skal institutterne anvende de datakilder, der er omhandlet i artikel 3. I så fald foretages beregningen af AVA'en for omkostninger ved at lukke positioner som beskrevet i stk. 5 og 6.

5.   Institutterne skal beregne AVA'er for omkostninger ved at lukke positioner for værdiansættelseseksponeringer vedrørende hvert værdiansættelsesinput, der anvendes i den relevante værdiansættelsesmodel.

a)

Den granularitet, der anvendes ved fastsættelsen af disse AVA'er for omkostninger ved at lukke positioner, skal være en af følgende:

i)

i opdelt stand, alle værdiansættelsesinput, der kræves for at beregne en exitpris for værdiansættelsespositionen

ii)

instrumentets pris.

b)

Hvert af de i litra a), nr. i), omhandlede værdiansættelsesinput behandles separat. Hvis et værdiansættelsesinput består af en matrix af parametre, skal institutterne beregne AVA'en for omkostninger ved at lukke positioner på grundlag af værdiansættelseseksponeringerne for hver parameter inden for den pågældende matrix. Hvis et værdiansættelsesinput ikke vedrører omsættelige instrumenter, skal institutterne udtrykkeligt sætte værdiansættelsesinputtet og de tilhørende værdiansættelseseksponeringer i relation til et sæt markedsomsættelige instrumenter. Institutterne kan begrænse antallet af parametre i værdiansættelsesinputtet med henblik på at beregne AVA'er under anvendelse af enhver egnet metode, forudsat at de begrænsede parametre opfylder samtlige følgende krav:

i)

den samlede værdi af den begrænsede værdiansættelseseksponering er den samme som den samlede værdi af den oprindelige værdiansættelseseksponering

ii)

det begrænsede sæt parametre kan relateres til et sæt markedsomsættelige instrumenter

iii)

forholdet mellem variansmål 2 og variansmål 1 baseret på historiske data fra de seneste 100 handelsdage er under 0,1.

I dette stykke forstås ved »variansmål 1« gevinst- og tabsvariansen for værdiansættelseseksponeringen baseret på det ikke-begrænsede værdiansættelsesinput og ved »variansmål 2« gevinst- og tabsvariansen for værdiansættelseseksponeringen baseret på det ikke-begrænsede værdiansættelsesinput minus værdiansættelseseksponeringen baseret på det reducerede værdiansættelsesinput.

c)

Hvis der anvendes et begrænset antal parametre til beregning af AVA'er, skal vurderingen af, om kriterierne i litra b) er opfyldt, være omfattet af kontrol ved en uafhængig enhed og intern validering mindst en gang om året.

6.   AVA'er for omkostninger ved at lukke positioner fastsættes som følger:

a)

hvis der findes tilstrækkelige data til at konstruere et sæt plausible købs-salgs-spænd for et værdiansættelsesinput, skal institutterne beregne et punkt inden for sættet, hvorom de med 90 % sikkerhed ved, at det spænd, de ville kunne opnå ved at trække sig ud af værdiansættelseseksponeringen, vil svare til den pågældende pris eller en bedre pris

b)

hvis der ikke findes tilstrækkelige data til at konstruere et sæt plausible købs-salgs-spænd, skal institutterne anvende en ekspertbaseret metode, hvor der anvendes tilgængelige kvalitative og kvantitative oplysninger for at opnå et nøjagtighedsniveau for den forsigtigt ansatte værdi, der svarer til det, der tilstræbes, hvis der foreligger et sæt plausible værdier. Institutterne skal underrette de kompetente myndigheder om de værdiansættelseseksponeringer, for hvilke denne metode anvendes, og om den metode, der anvendes til at fastsætte AVA'en

c)

institutterne skal beregne AVA'en for omkostninger ved at lukke positioner ved at anvende 50 % af det skønnede købs-salgs-spænd beregnet efter enten litra a) eller b) på værdiansættelseseksponeringerne vedrørende de i stk. 5 omhandlede værdiansættelsesinput.

7.   Institutterne skal beregne den samlede AVA på kategoriniveau for omkostninger ved at lukke positioner ved på de enkelte AVA'er for omkostninger ved at lukke positioner at anvende formlerne for enten metode 1 eller 2 som omhandlet i bilaget.

Artikel 11

Beregning af AVA'er for modelrisiko

1.   Institutterne skal beregne en AVA for modelrisiko for hver værdiansættelsesmodel (»individuel AVA for modelrisiko«) ved at tage hensyn til værdiansættelsesmodelrisiko, som opstår på grund af mulig tilstedeværelse af en række forskellige modeller eller modelkalibreringer, der anvendes af markedsdeltagerne, og mangelen på en fast exitpris for det specifikke produkt, der værdiansættes. Institutterne skal ikke tage hensyn til værdiansættelsesmodelrisiko forårsaget af kalibreringer hidrørende fra markedsafledte parametre, som er omfattet af artikel 9.

2.   AVA'en for modelrisiko beregnes efter en af de metoder, der er fastlagt i stk. 3 og 4.

3.   Institutterne skal om muligt beregne AVA'en for modelrisiko ved at fastsætte et sæt plausible værdiansættelser ved hjælp af alternative egnede modellerings- og kalibreringsmetoder. I så fald skal institutterne beregne et punkt inden for det opnåede sæt af værdiansættelser, hvorom de med 90 % sikkerhed ved, at de kan trække sig ud af værdiansættelseseksponeringen til den pågældende pris eller en bedre pris.

4.   Hvis institutterne ikke kan anvende den i stk. 3 fastsatte metode, skal de anvende en ekspertbaseret metode til at beregne AVA'en for modelrisiko.

5.   I den ekspertbaserede metode skal samtlige følgende elementer indgå:

a)

kompleksiteten af de produkter, der er relevante for modellen

b)

de forskellige mulige matematiske metoder og modelparametre, hvis disse modelparametre ikke er knyttet til markedsvariabler

c)

i hvilket omfang markedet for relevante produkter er et envejsmarked

d)

hvorvidt der er risici i relevante produkter, der ikke kan afdækkes

e)

modellens evne til at tage højde for udviklingen i pay-off for produkterne i porteføljen.

Institutterne skal underrette de kompetente myndigheder om de modeller, for hvilke denne metode anvendes, og om den metode, der anvendes til at fastsætte AVA'en.

6.   Hvis institutterne anvender den i stk. 4 beskrevne metode, skal det hvert år bekræftes, om metoden opfylder forsigtighedsprincippet, idet følgende sammenlignes:

a)

de AVA'er, der fremkommer ved at anvende den i stk. 4 beskrevne metode, hvis den blev anvendt på et væsentligt udsnit af de værdiansættelsesmodeller, for hvilke instituttet anvender den i stk. 3 omhandlede metode, og

b)

de AVA'er der fremkommer ved metoden i stk. 3 for det samme udsnit af værdiansættelsesmodeller.

7.   Institutterne skal beregne den samlede AVA på kategoriniveau for modelrisiko ved på de enkelte AVA'er for modelrisiko at anvende formlerne for enten metode 1 eller 2 som omhandlet i bilaget.

Artikel 12

Beregning af AVA'er for ikke optjente kreditspænd

1.   Institutterne skal beregne AVA'en for ikke optjente kreditspænd for at afspejle værdiansættelsesusikkerheden i den nødvendige justering i henhold til de gældende regnskabsregler med henblik på at indregne den aktuelle værdi af forventede tab som følge af en modparts misligholdelse i forbindelse med derivatpositioner.

2.   Institutterne skal indregne det element af AVA'en, der vedrører markedsprisusikkerhed, i AVA-kategorien for markedsprisusikkerhed. Det element af AVA'en, der vedrører usikkerhed med hensyn til omkostninger ved at lukke positioner, skal indregnes i AVA-kategorien for omkostninger ved at lukke positioner. Det element af AVA'en, der vedrører modelrisiko, skal indregnes i AVA-kategorien for modelrisiko.

Artikel 13

Beregning af AVA'er for investerings- og finansieringsomkostninger

1.   Institutterne skal beregne AVA'en for investerings- og finansieringsomkostninger for at afspejle værdiansættelsesusikkerheden i de afholdte finansieringsomkostninger, når de beregner exitprisen efter de gældende regnskabsregler.

2.   Institutterne skal indregne det element af AVA'en, der vedrører markedsprisusikkerhed, i AVA-kategorien for markedsprisusikkerhed. Det element af AVA'en, der vedrører usikkerhed med hensyn til omkostninger ved at lukke positioner, skal indregnes i AVA-kategorien for omkostninger ved at lukke positioner. Det element af AVA'en, der vedrører modelrisiko, skal indregnes i AVA-kategorien for modelrisiko.

Artikel 14

Beregning af AVA'er for koncentrerede positioner

1.   Institutterne skal beregne en AVA for koncentrerede positioner for koncentrerede værdiansættelsespositioner (»individuel AVA for koncentrerede positioner«) ved at anvende følgende tretrinstilgang:

a)

de skal identificere koncentrerede værdiansættelsespositioner

b)

for hver identificeret koncentreret værdiansættelsesposition skal de beregne en forsigtigt ansat exitperiode, hvis der ikke foreligger en markedspris, der kan anvendes på værdiansættelsespositionens størrelse

c)

hvis den forsigtigt ansatte exitperiode overstiger 10 dage, skal de beregne en AVA under hensyntagen til værdiansættelsesinputtets volatilitet, købs-salgs-spændets volatilitet og virkningen af den hypotetiske exitstrategi på markedspriserne.

2.   I forbindelse med stk. 1, litra a), skal der ved identificeringen af koncentrerede værdiansættelsespositioner tages hensyn til samtlige følgende elementer:

a)

størrelsen af alle værdiansættelsespositioner i forhold til det relevante markeds likviditet

b)

instituttets mulighed for at handle på det pågældende marked

c)

det gennemsnitlige daglige markedsvolumen og instituttets typiske daglige transaktionsvolumen.

Institutterne skal fastlægge og dokumentere den metode, de anvender til at bestemme koncentrerede værdiansættelsespositioner, for hvilke der skal beregnes en AVA for koncentrerede positioner.

3.   Institutterne skal beregne den samlede AVA på kategoriniveau for koncentrerede positioner som summen af individuelle AVA'er for koncentrerede positioner.

Artikel 15

Beregning af AVA'er for fremtidige administrationsomkostninger

1.   Hvis et institut beregner AVA'er for markedsprisusikkerhed og omkostninger ved at lukke positioner for en værdiansættelseseksponering, som er ensbetydende med fuldstændig exit fra eksponeringen, kan instituttet ansætte en AVA på nul for fremtidige administrationsomkostninger.

2.   Hvis en værdiansættelseseksponering ikke kan dokumenteres at have en AVA på nul i henhold til stk. 1, skal institutterne beregne AVA'en for fremtidige administrationsomkostninger (»individuel AVA for fremtidige administrationsomkostninger«) under hensyntagen til administrationsomkostningerne og de fremtidige afdækningsomkostninger over den forventede løbetid for de værdiansættelseseksponeringer, for hvilke der for så vidt angår AVA'en for omkostninger ved at lukke positioner ikke anvendes en direkte exitpris, diskonteret under anvendelse af en sats, der er tilnærmet den risikofrie sats.

3.   I forbindelse med stk. 2 omfatter fremtidige administrationsomkostninger alle forøgede personale- og faste omkostninger, som forventes afholdt i forbindelse med forvaltning af porteføljen, idet disse omkostninger imidlertid kan antages at falde, efterhånden som porteføljen bliver mindre.

4.   Institutterne skal beregne den samlede AVA på kategoriniveau for fremtidige administrationsomkostninger som summen af individuelle AVA'er for fremtidige administrationsomkostninger.

Artikel 16

Beregning af AVA'er for forfald før aftalt tid

Institutterne skal beregne en AVA for forfald før aftalt tid under hensyntagen til de potentielle tab ved ikke-kontraktbestemt forfald før aftalt tid i forbindelse med kundehandler. AVA'en for forfald før aftalt tid beregnes under hensyntagen den procentdel af kundehandler, der historisk er forfaldet før tid, og de tab, der er opstået i disse tilfælde.

Artikel 17

Beregning af AVA'er for operationel risiko

1.   Institutterne skal beregne en AVA for operationel risiko ved at vurdere de potentielle tab, der kan opstå som følge af operationel risiko i tilknytning til værdiansættelsesprocesser. I beregningen skal indgå en vurdering af værdiansættelsespositioner, der i forbindelse med kontrol af balanceposter anses for at kunne være behæftet med risiko, herunder risici som følge af retstvister.

2.   Hvis et institut anvender den avancerede målemetode i forbindelse med operationel risiko, jf. tredje del, afsnit III, kapitel 4, i forordning (EU) nr. 575/2013, kan det indberette en AVA for operationel risiko på nul, forudsat at det godtgør, at der ved beregningen efter den avancerede målemetode fuldt ud tages højde for den operationelle risiko vedrørende værdiansættelsesprocedurer som fastsat i henhold til stk. 1.

3.   I andre end de i stk. 2 omhandlede tilfælde skal instituttet beregne en AVA for operationel risiko på 10 % af summen af de aggregerede AVA'er på kategoriniveau for markedsprisusikkerhed og omkostninger ved at lukke positioner.

KAPITEL IV

DOKUMENTATION, SYSTEMER OG KONTROLFORANSTALTNINGER

Artikel 18

Dokumentationskrav

1.   Institutterne skal behørigt dokumentere metoden for forsigtig værdiansættelse. Denne dokumentation skal omfatte de interne politikker, der giver vejledning vedrørende samtlige følgende punkter:

a)

de metoder, der anvendes til at bestemme AVA'er for hver værdiansættelsesposition

b)

hierarkiet af metoder for hver aktivklasse, hvert produkt og hver værdiansættelsesposition

c)

hierarkiet af de markedsdatakilder, der anvendes i AVA-metoden

d)

de markedsdatakendetegn, der er nødvendige for at retfærdiggøre en AVA på nul for hver aktivklasse, hvert produkt eller hver værdiansættelsesposition

e)

den metode, der anvendes, hvis der gøres brug af en ekspertbaseret metode til at fastsætte en AVA

f)

metoden til at vurdere, hvorvidt en værdiansættelsesposition kræver en AVA for koncentrerede positioner

g)

den exithorisont, der tages udgangspunkt i ved beregning af AVA'er for koncentrerede positioner, hvis det er relevant

h)

de aktiver og passiver til dagsværdi, for hvilke en ændring i den regnskabsmæssige værdiansættelse kun delvist eller slet ikke påvirker den egentlige kernekapital, jf. artikel 4, stk. 2, og artikel 8, stk. 1.

2.   Institutterne skal også føre optegnelser, der gør det muligt at analysere beregningen af AVA'er på værdiansættelseseksponeringsniveau, og oplysninger vedrørende beregningen af AVA'er skal forelægges den øverste ledelse, således at det er muligt at danne sig et billede af graden af værdiansættelsesusikkerhed i instituttets portefølje af positioner til dagsværdi.

3.   Den i stk. 1 omhandlede dokumentation skal gennemgås mindst årligt og godkendes af den øverste ledelse.

Artikel 19

System- og kontrolkrav

1.   AVA'er skal indledningsvis godkendes og senere overvåges af en uafhængig kontrolenhed.

2.   Institutterne skal have effektive kontrolforanstaltninger i tilknytning til forvaltningen af alle positioner til dagsværdi og tilstrækkelige ressourcer til at implementere disse kontrolforanstaltninger og sikre forsvarlige værdiansættelsesprocedurer også i stressperioder. Disse skal omfatte samtlige følgende elementer:

a)

som minimum en årlig gennemgang af værdiansættelsesmodellens ydeevne

b)

godkendelse fra ledelsen af alle væsentlige ændringer af værdiansættelsespolitikker

c)

en klar redegørelse for instituttets risikovillighed over for eksponering i positioner, der er forbundet med en værdiansættelsesusikkerhed, som overvåges på et aggregeret institutniveau

d)

uafhængighed i værdiansættelsesprocessen mellem risikotagende enheder og kontrolenheder

e)

en fuldt dækkende intern revisionsprocedure vedrørende værdiansættelsesprocedurer og -kontroller.

3.   Institutterne skal sikre, at der er effektive kontroller i tilknytning til værdiansættelsesprocessen for positioner til dagsværdi, og at disse anvendes konsekvent. Disse kontroller skal underkastes regelmæssig intern revisionsgennemgang. Kontrollerne skal omfatte samtlige følgende elementer:

a)

en præcist defineret produktopgørelse på institutniveau, således at det sikres, at hver værdiansættelsesposition kan relateres entydigt til en produktdefinition

b)

værdiansættelsesmetoder for hvert produkt i opgørelsen og dækkende valg og kalibrering af model, dagsværdijusteringer, AVA'er, metoder til uafhængig prisverifikation for produktet og måling af værdiansættelsesusikkerhed

c)

en valideringsproces, der for hvert produkt sikrer, at både de risikotagende og de relevante kontrolafdelinger godkender metoderne på produktniveau beskrevet i litra b) og bekræfter, at de afspejler den faktiske praksis for hver værdiansættelsesposition, der er relateret til produktet

d)

fastsatte tærskler baseret på observerede markedsdata til bestemmelse af, hvornår værdiansættelsesmodeller ikke længere er tilstrækkeligt forsvarlige

e)

en formel procedure til uafhængig kurskontrol baseret på priser, der er uafhængige af den pågældende handelsenhed

f)

en procedure for godkendelse af nye produkter med reference til produktopgørelsen og med inddragelse af alle interne aktører, der er relevante for risikomåling, risikokontrol, regnskabsaflæggelse og beregning og kontrol af værdiansættelser for finansielle instrumenter

g)

en kontrolprocedure for nye aftaler, der sikrer, at prisdata fra nye handler anvendes til at vurdere, hvorvidt værdiansættelser af lignende værdiansættelseseksponeringer fortsat er tilstrækkelig forsigtige.

KAPITEL V

AFSLUTTENDE BESTEMMELSER

Artikel 20

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 26. oktober 2015.

På Kommissionens vegne

Jean-Claude JUNCKER

Formand


(1)  EUT L 176 af 27.6.2013, s. 1.

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1093/2010 af 24. november 2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Banktilsynsmyndighed), om ændring af afgørelse nr. 716/2009/EF og om ophævelse af Kommissionens afgørelse 2009/78/EF (EUT L 331 af 15.12.2010, s. 12).


BILAG

Formler, som skal anvendes med henblik på aggregering af AVA'er i henhold til artikel 9, stk. 6, artikel 10, stk. 7, og artikel 11, stk. 7

Metode 1

APVA

=

(FV – PV) – 50 % · (FV – PV)

= (50 % · (FV – PV)

AVA

=

Σ APVA

Metode 2:

APVA

=

max {0, (FV – PV) – 50 % · (EV – PV)}

= max {0, FV – 50 % · (EV + PV)}

AVA

=

Σ APVA

hvor:

FV

=

dagsværdien på værdiansættelseseksponeringsniveau efter eventuelle regnskabsmæssige justeringer, der foretages af instituttets dagsværdi, og som kan siges at vedrøre den samme kilde til værdiansættelsesusikkerhed som den relevante AVA

PV

=

den i henhold til denne forordning forsigtigt ansatte værdi på værdiansættelseseksponeringsniveau

EV

=

den forventede værdi på værdiansættelseseksponeringsniveau udtaget fra et sæt af mulige værdier

APVA

=

AVA'en på værdiansættelseseksponeringsniveau efter justering for aggregering

AVA

=

den samlede AVA på kategoriniveau efter justering for aggregering.