21.5.2016   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 132/99


RÅDETS AFGØRELSE (EU) 2016/807

af 15. marts 2016

om den holdning, som skal indtages på Den Europæiske Unions vegne på 40. samling i Udvalget til Lettelse af Samfærdslen, 69. samling i Komitéen til Beskyttelse af Havmiljøet (IMO) og 96. samling i Komitéen for Sikkerhed på Søen, når det gælder vedtagelsen af ændringer til konvention om lettelse af international samfærdsel ad søvejen, MARPOL-konventionens bilag IV, SOLAS-regel II-2/13 og II-2/18, koden for brandsikkerhedssystemer og koden for det udvidede synsprogram fra 2011

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 100, stk. 2, sammenholdt med artikel 218, stk. 9,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Unionens tiltag inden for søtransport bør have til formål at forbedre sikkerheden til søs, beskytte havmiljøet og lette den internationale samfærdsel ad søvejen.

(2)

Udvalget til Lettelse af Samfærdslen under IMO (FAL) godkendte på 39. samling en række ændringer til konventionen om lettelse af international samfærdsel ad søvejen fra 1965 (»FAL-konventionen«). Disse ændringer forventes at blive vedtaget på 40. samling i Udvalget til Lettelse af Samfærdslen, som afholdes i april 2016.

(3)

IMO's Komité til Beskyttelse af Havmiljøet (MEPC) vedtog på 68. samling (MEPC 68), at der var modtaget tilstrækkelig underretning, jf. regel 13 i bilag IV til den internationale konvention om forebyggelse af forurening fra skibe (»MARPOL-konventionens bilag IV«), til, at et område i Østersøen kan udpeges som et særligt havområde. Datoerne for, hvornår denne udpegelse som særligt område, jf. regel 11.3 i MARPOL-konventionens bilag IV, får virkning, kunne derfor fastsættes. Det konkluderedes på MEPC 68, at der ville være behov for at ændre regel 1 og 11 i MARPOL-konventionens bilag IV, for at udpegelsen af den del af det særlige havområde kunne få virkning, og at der med henblik herpå skulle stilles forslag om ændring af MARPOL-konventionens bilag IV. Disse ændringer forventes vedtaget på 69. samling i MEPC, som afholdes i april 2016.

(4)

IMO's Komité for Sikkerhed på Søen (MSC) godkendte på 95. samling ændringer til regel II-2/13 og II-2/18 i den internationale konvention om sikkerhed for menneskeliv på søen (SOLAS), den internationale kode for brandsikkerhedssystemer (»FSS-koden«) og koden for det udvidede synsprogram fra 2011 (ESP-koden af 2011). Disse ændringer forventes vedtaget på 96. samling i MSC, som afholdes i maj 2016.

(5)

Den generelle revision af FAL-konventionen indebærer en modernisering af bestemmelserne, idet der tages hensyn til udviklingen inden for elektronisk fremsendelse af oplysninger og data og det enstrengede system. Der indføres bl.a. foranstaltninger af relevans for Unionen vedrørende angivelse af visumnumre i passagerlister — dog ikke i besætningslister — og det gøres obligatorisk for myndighederne at indsende elektroniske formularer. I artikel 5 og 7 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/65/EU (1) fastsættes det, at meldeformaliteter for skibe, der ankommer til eller afgår fra havne i medlemsstaterne, fra og med den 1. juni 2015 kun må accepteres i elektronisk format via et enstrenget system, og at medlemsstaterne indtil nævnte dato skal acceptere FAL-formularer i papirformat med henblik på opfyldelsen af meldeformaliteterne. Det fastlægges også i direktiv 2010/65/EU, at oplysninger, der skal forelægges i henhold til en EU-retsakt, fra og med den 1. juni 2015 skal fremsendes elektronisk. Kravet om, at besætnings- og passagerlister, hvor det er relevant, skal indeholde visumnumre, følger af punkt 3.1.2 i bilag VI til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 562/2006 (2).

(6)

I henhold til artikel VIII i FAL-konventionen skal kontraherende parter i FAL-konventionen, som finder det praktisk umuligt at overholde en given standard i FAL-konventionen, eller som mener, at det af særlige grunde er nødvendigt at vedtage forskellige dokumentationskrav eller -procedurer, underrette generalsekretæren om disse nødvendige forskelle. Nogle krav i direktiv 2010/65/EU og forordning (EF) nr. 562/2006 indebærer strengere forpligtelser end de relevante krav i FAL-konventionen og udgør derfor en forskel som omhandlet i nævnte konventions artikel VIII, som der skal underrettes om.

(7)

Ændringerne til MARPOL-konventionens bilag IV tager sigte på at fastlægge retsgrundlaget for gennemførelsen af den aftale, der blev indgået på 68. samling i MEPC, om, at der var modtaget tilstrækkeligt mange meddelelser om tilgængeligheden af modtagefaciliteter i havne til, at bestemmelserne om det særlige havområde i Østersøen kunne få virkning, og at der derfor kunne fastsættes konkrete datoer for udpegelsen af et område i Østersøen som særligt havområde, jf. nævnte meddelelser. I artikel 4 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/59/EF (3) fastsættes der bestemmelser om tilgængeligheden af modtagefaciliteter i havne, som også er omhandlet i regel 12a i IMO-resolution MEPC.200(62), idet sådanne faciliteter tager sigte på at reducere udtømning, navnlig ulovlig udtømning, i havet af driftsaffald og lastrester fra skibe, der anløber havne i Unionen.

(8)

Ved ændringerne af SOLAS-regel II-2/13 vil der blive indført krav til evalueringen af udgangsveje i forbindelse med en evakueringsanalyse tidligt i designprocessen, som skal gælde for nye ro-ro-passagerskibe og andre passagerskibe, der transporterer flere end 36 passagerer. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/45/EF (4) finder anvendelse på passagerskibe og højhastighedspassagerfartøjer i indenrigsfart. I artikel 6, stk. 2, litra a), nr. i), i nævnte direktiv fastsættes det, at nye passagerskibe i klasse A skal opfylde samtlige krav i SOLAS-konventionen af 1974, som ændret. Derudover fastsættes der i direktiv 2009/45/EF i bilag I, kapitel II, afsnit B, punkt 6-1, detaljerede regler vedrørende udgangsveje på ro-ro-passagerskibe i klasse B, C og D.

(9)

Ved ændringerne af SOLAS-regel II-2/18 vedrørende landingspladser for helikoptere på nye ro-ro-passagerskibe bliver bestemmelserne i IMO-cirkulære MSC.1/Circ.1431 af 31. maj 2012 vedrørende retningslinjer for godkendelse af skumslukningsudstyr til helikopterfaciliteter obligatoriske. I kapitel II-2, afsnit B, regel 18, i bilag I til direktiv 2009/45/EF fastsættes det, at skibe med helikopterdæk skal opfylde de krav i SOLAS-reglerne som ændret pr. 1. januar 2003, som nu forventes ændret.

(10)

I henhold til kapitel 8 i FSS-koden, som ændret, skal der sættes særlig fokus på systemfabrikantens specifikationer for vandkvalitet for at hindre indre korrosion og tilstopning af sprinklere. I artikel 6, stk. 2, litra a), nr. i), i direktiv 2009/45/EF fastsættes det, at nye passagerskibe i klasse A fuldt ud skal opfylde kravene i SOLAS-konventionen af 1974 som ændret, som indarbejder FSS-koden, der blev gjort obligatorisk i henhold til SOLAS-konventionen ved IMO-resolution MSC.99(73). Derudover fastsættes der i direktiv 2009/45/EF i bilag I, kapitel II-2, afsnit A, punkt 4.5 og 4.8, detaljerede regler vedrørende brandslukning på skibe i klasse B, C og D.

(11)

FSS-kodens nye kapitel 17 kommer til at indeholde yderligere detaljerede specifikationer for skumslukningsudstyr til beskyttelse af helikopterfaciliteter som krævet i henhold til SOLAS-konventionens kapitel II-2. I artikel 6, stk. 2, litra a), nr. i), i direktiv 2009/45/EF fastsættes det, at nye passagerskibe i klasse A fuldt ud skal opfylde kravene i SOLAS-konventionen af 1974 som ændret, som indarbejder FSS-koden, der blev gjort obligatorisk i henhold til SOLAS-konventionen ved IMO-resolution MSC.99(73). Derudover fastsættes der i direktiv 2009/45/EF i bilag I, kapitel II, afsnit B, punkt 18, detaljerede regler vedrørende særlige krav til helikopterfaciliteter på skibe i klasse B, C og D.

(12)

I det omfang at ændringerne af SOLAS-regel II-2/13, SOLAS-regel II-2/18, FSS-kodens kapitel 8, som ændret, og FSS-kodens nye kapitel 17 kan få konsekvenser for bestemmelserne i direktiv 2009/45/EF om passagerskibe og højhastighedspassagerfartøjer i indenrigsfart, hører disse ændringer ind under Unionens enekompetence.

(13)

Ændringerne til ESP-koden af 2011 har til formål at harmonisere anvendelsen af betegnelser vedrørende anerkendte organisationer. I henhold til artikel 5 og 6 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 530/2012 (5) er det obligatorisk at anvende IMO's tilstandsvurderingsordning (CAS) på enkeltskrogede olietankskibe, som er over 15 år gamle. Det beskrives i det skærpede inspektionsprogram, også kaldet det udvidede synsprogram (ESP), der anvendes i forbindelse med syn af bulkskibe og olietankskibe, hvordan den skærpede inspektion skal udføres. Eftersom ESP indgår i CAS som et værktøj til at nå de mål, der er opstillet, vil eventuelle ændringer af ESP i henhold til forordning (EU) nr. 530/2012 automatisk finde anvendelse.

(14)

Unionen er hverken medlem af IMO eller kontraherende part i de relevante konventioner eller koder. Rådet bør derfor bemyndige medlemsstaterne til at udtrykke Unionens holdning og give deres samtykke til at lade sig binde af disse ændringer, for så vidt disse hører under Unionens enekompetence —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Den holdning, som skal indtages på Unionens vegne på 40. samling i IMO's Udvalg til Lettelse af Samfærdslen, er at erklære sig enig i vedtagelsen af de ændringer af FAL-konventionen, der er fastsat i IMO-dokument FAL 40/3.

Artikel 2

Den holdning, som skal indtages på Unionens vegne på 69. samling i IMO's Komité til Beskyttelse af Havmiljøet, er at erklære sig enig i vedtagelsen af ændringerne til regel 1 og 11 i MARPOL-konventionens bilag IV som fastsat i bilaget til IMO-dokument MEPC 69/3/3.

Artikel 3

Den holdning, som skal indtages på Unionens vegne på 96. samling i IMO's Komité for Sikkerhed på Søen, er at erklære sig enig i vedtagelsen af følgende ændringer til:

SOLAS-regel II-2/13 som fastsat i bilag 14 til IMO-dokument MSC 95/22/add.2

SOLAS-regel II-2/18 som fastsat i bilag 2 til IMO-dokument SSE 2/20

FSS-kodens kapitel 8 som fastsat i punkt 1 i bilag 18 til IMO-dokument 95/22/add2

FSS-kodens kapitel 17 som fastsat i punkt 2 i bilag 18 til IMO-dokument 95/22/add2

ESP-koden af 2011 som fastsat i bilag 15 til IMO-dokument 95/22/add.2.

Artikel 4

1.   Den holdning, som skal indtages på Unionens vegne, jf. artikel 1, 2 og 3, fremføres af de medlemsstater, der er medlemmer af IMO, idet de handler i fællesskab i Unionens interesse.

2.   Der kan aftales mindre ændringer af holdningerne i artikel 1, 2 og 3, uden at Rådet træffer yderligere afgørelse.

Artikel 5

Medlemsstaterne bemyndiges til i Unionens interesse at give deres samtykke til at lade sig binde af de ændringer, der er omhandlet i artikel 1, 2 og 3, for så vidt disse hører under Unionens enekompetence.

Artikel 6

Denne afgørelse er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den 15. marts 2016.

På Rådets vegne

A.G. KOENDERS

Formand


(1)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/65/EU af 20. oktober 2010 om meldeformaliteter for skibe, der ankommer til eller afgår fra havne i medlemsstaterne, og om ophævelse af direktiv 2002/6/EF (EUT L 283 af 29.10.2010, s. 1).

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 562/2006 af 15. marts 2006 om indførelse af en fællesskabskodeks for personers grænsepassage (Schengengrænsekodeks) (EUT L 105 af 13.4.2006, s. 1).

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/59/EF af 27. november 2000 om modtagefaciliteter i havne til driftsaffald og lastrester fra skibe (EFT L 332 af 28.12.2000, s. 81).

(4)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/45/EF af 6. maj 2009 om sikkerhedsregler og -standarder for passagerskibe (EUT L 163 af 25.6.2009, s. 1).

(5)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 530/2012 af 13. juni 2012 om fremskyndet indfasning af krav om dobbeltskrogs- eller tilsvarende design for olietankskibe med enkeltskrog (EUT L 172 af 30.6.2012, s. 3).