30.4.2015   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 111/32


KOMMISSIONENS HENSTILLING (EU) 2015/682

af 29. april 2015

om overvågning af forekomsten af perchlorat i fødevarer

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 292, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Perchlorat forekommer naturligt i miljøet i aflejringer af nitrat og kaliumcarbonat og kan dannes i atmosfæren og udfældes i jord og grundvand. Det forekommer også som et miljøforurenende stof, der opstår ved anvendelse af kvælstofgødning, og fra fremstilling, anvendelse og bortskaffelse af ammoniumperchlorat til anvendelse i raketbrændstof, sprængstoffer, fyrværkeri, nødblus, udløsningsmekanismer til airbags og andre industrielle processer. Perchlorat kan også dannes under nedbrydning af natriumhypochlorit, der anvendes til desinfektion af vand, og forurene vandforsyningen. Vand, jord og gødning betragtes som mulige kilder til forurening af fødevarer med perchlorat.

(2)

Ekspertpanelet for Forurenende Stoffer i Fødevarekæden (i det følgende benævnt »ekspertpanelet«) under Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har afgivet en videnskabelig udtalelse om risiciene for folkesundheden i forbindelse med tilstedeværelsen af perchlorat i fødevarer (1). Ekspertpanelet konkluderede, at kronisk eksponering for perchlorat via kosten kan give anledning til bekymring, særligt for så vidt angår forbrugere med stort indtag i de yngre befolkningsgrupper med let til moderat jodmangel. Yderligere kan kortvarig eksponering for perchlorat give anledning til bekymring for så vidt angår spædbørn, der bliver ammet, og småbørn med lavt indtag af jod.

(3)

Ifølge ekspertpanelets anbefalinger er der behov for flere data om forekomsten af perchlorat i fødevarer i Europa, særligt for så vidt angår grøntsager, modermælkserstatninger, mælk og mejeriprodukter, for yderligere at mindske usikkerheden i risikovurderingen. Der er fundet høje værdier i Cucurbitaceae og bladgrøntsager, særligt når de dyrkes i væksthuse eller under overdækning. Der er ikke tilstrækkelige data om forekomst af perchlorat i fødevarer, navnlig fødevarer udtaget til stikprøve efter den 1. september 2013. Hvis det er muligt, bør analysen af perchlorat i drikkevand også omfatte drikkevand, der ikke er omfattet af definitionen af fødevarer som fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 (2). Der er siden den 1. september 2013 iværksat afbødende foranstaltninger, og dataene om perchlorat fra stikprøver, der er foretaget efter den nævnte dato, afspejler bedre princippet om at opnå så lave værdier, som det med rimelighed er muligt under hensyntagen til god praksis (dvs. anvendelse af gødning med lavt indhold af perchlorat) og den nuværende tilstedeværelse af perchlorat i fødevarer.

(4)

Der bør derfor anbefales overvågning af forekomsten af perchlorat i fødevarer —

VEDTAGET DENNE HENSTILLING:

1)

Medlemsstaterne bør med aktiv inddragelse af fødevarevirksomhedsledere overvåge tilstedeværelsen af perchlorat i fødevarer og særligt i:

a)

frugter, grøntsager og forarbejdede produkter heraf, herunder saft

b)

fødevarer til særlige ernæringsmæssige formål bestemt til spædbørn og småbørn som defineret i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 609/2013 (3)

c)

tørrede urter, krydderier, te, urte- og frugtte

d)

drikkevarer, herunder drikkevand.

2)

For at sikre, at stikprøverne er repræsentative for det parti, hvoraf de er udtaget, bør medlemsstaterne følge de prøveudtagningsmetoder, der er fastlagt i bilaget til Kommissionens forordning (EF) nr. 1882/2006 (4) for så vidt angår bladgrøntsager, og i del B i bilaget til Kommissionens forordning (EF) nr. 333/2007 (5) for så vidt angår andre fødevarer, der falder inden for anvendelsesområdet for forordning (EF) nr. 333/2007.

3)

Følgende analysemetode giver pålidelige resultater:

»Quick Method for the Analysis of Residues of numerous Highly Polar Pesticides in Foods of Plant Origin involving Simultaneous Extraction with Methanol and LC-MS/MS Determination (QuPPe-Method) — Version 7.1« Denne metode kan hentes fra http://www.crl-pesticides.eu/library/docs/srm/meth_QuPPe.pdf.

Yderligere bør artiklen »Analysis of Perchlorate in Food Samples of Plant Origin Applying the QuPPe-Method and LC-MS/MS« konsulteres med henblik på vejledning i, hvordan det miljøforurenende stof perchlorat integreres i den ovennævnte metode til samtidig påvisning af flere pesticidrester. Denne artikel kan hentes på http://www.analytik-news.de/Fachartikel/Volltext/cvuase2.pdf.

Bestemmelsesgrænsen bør ikke sættes højere end 2 μg/kg for analysen af perchlorat i fødevarer bestemt til spædbørn og småbørn, 10 μg/kg i andre fødevarer og 20 μg/kg i tørrede urter, krydderier, te og urte- og frugtte.

4)

Medlemsstaterne bør med aktiv inddragelse af fødevarevirksomhedsledere foretage undersøgelser for at identificere de faktorer, der forårsager tilstedeværelsen af perchlorat i fødevarer. Det er særligt relevant at analysere tilstedeværelsen af perchlorat i gødning, jord samt vand til kunstvanding og procesvand i situationer, hvor disse faktorer gør sig gældende.

5)

Medlemsstaterne bør sikre, at analyseresultaterne indberettes regelmæssigt og senest i slutningen af februar 2016 til EFSA i EFSA's dataindgivelsesformat i overensstemmelse med kravene i EFSA's vejledning om standardprøvebeskrivelse for fødevarer og foder (6) og EFSA's supplerende specifikke indberetningskrav.

Udfærdiget i Bruxelles, den 29. april 2015.

På Kommissionens vegne

Vytenis ANDRIUKAITIS

Medlem af Kommissionen


(1)  EFSA's Ekspertpanel for Forurenende Stoffer i Fødevarekæden, Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence of perchlorate in food, in particular fruits and vegetables. EFSA Journal 2014;12(10):3869, 106 s. doi:10.2903/j.efsa.2014.3869.

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 af 28. januar 2002 om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed (EFT L 31 af 1.2.2002, s. 1).

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 609/2013 af 12. juni 2013 om fødevarer bestemt til spædbørn og småbørn, fødevarer til særlige medicinske formål og kosterstatning til vægtkontrol og om ophævelse af Rådets direktiv 92/52/EØF, Kommissionens direktiv 96/8/EF, 1999/21/EF, 2006/125/EF og 2006/141/EF, Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/39/EF og Kommissionens forordning (EF) nr. 41/2009 og (EF) nr. 953/2009 (EUT L 181 af 29.6.2013, s. 35).

(4)  Kommissionens forordning (EF) nr. 1882/2006 af 19. december 2006 om prøveudtagnings- og analysemetoder til offentlig kontrol af indholdet af nitrat i visse fødevarer (EUT L 364 af 20.12.2006, s. 25).

(5)  Kommissionens forordning (EF) nr. 333/2007 af 28. marts 2007 om prøveudtagnings- og analysemetoder til offentlig kontrol af indholdet af bly, cadmium, kviksølv, uorganisk tin, 3-MCPD og polycykliske aromatiske hydrocarboner i fødevarer (EUT L 88 af 29.3.2007, s. 29).

(6)  http://www.efsa.europa.eu/en/datex/datexsubmitdata.htm