2.4.2015   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 90/14


KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) 2015/547

af 1. april 2015

om sikkerhedskrav, der skal opfyldes af europæiske standarder for ethanolpejse i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/95/EF om produktsikkerhed i almindelighed

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/95/EF af 3. december 2001 om produktsikkerhed i almindelighed (1), særlig artikel 4, stk. 1, litra a), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Produkter, som er i overensstemmelse med nationale standarder til gennemførelse af europæiske standarder, som er udarbejdet i henhold til direktiv 2001/95/EF og offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende, formodes at være sikre.

(2)

Europæiske standarder skal udarbejdes på grundlag af krav, der skal sikre, at produkter, som er i overensstemmelse med standarderne, opfylder det almindelige sikkerhedskrav i artikel 3 i direktiv 2001/95/EF.

(3)

Der findes ingen europæiske standarder for ethanolpejse, selv om der ifølge eksisterende undersøgelser er en række risici forbundet med dem (2)  (3). Mange modeller er konstrueret med aftagelige brændstofbeholdere, som er anbragt i et kammer inden i pejsen, og der er derfor risiko for, at der spildes brændstof inde i kammeret. Brændstoffet kan så fordampe, stige i temperatur og deflagrere, hvilket fører til pludselig forbrænding. Den hurtige spredning af flammer udsætter brugeren for risiko for forbrændinger og kan antænde de omgivende materialer. Det er meget farligt at genpåfylde brændstof, mens ethanolpejsen stadig er varm, da ethanol kan fordampe hurtigt, antændes og forårsage en eksplosion. Fritstående gulvmodeller kan være anbragt for tæt på brandbare materialer og kan forårsage brand. Forkert montering af væghængte pejse kan forårsage overophedning, hvilket igen kan føre til, at pejsen løsner sig fra væggen, mens den stadig er tændt (4). Der er også risiko for, at fritstående gulvmodeller kan vælte. Skulle dette ske, vil det brændende brændstof løbe ud af pejsen, og ilden vil sprede sig til omgivelserne.

(4)

Brændstofforbrændingen i ethanolpejse kan indebære en fare for menneskers sundhed. Hvis der sker en ufuldstændig forbrænding, dannes der carbonmonoxid, som er en giftig luftart. Hvis der sker en fuldstændig forbrænding, dannes der carbondioxid, som er sundhedsskadelig og kan føre til hyperventilation.

(5)

Endvidere er de relevante myndigheders inspektion ikke påkrævet ved installering af en ethanolpejs.

(6)

Der bør derfor stilles krav, der skal sikre, at ethanolpejse opfylder det almindelige sikkerhedskrav i artikel 3 i direktiv 2001/95/EF.

(7)

Foranstaltningerne i denne afgørelse er i overensstemmelse med udtalelse fra Udvalget for Produktsikkerhed i Almindelighed —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Definition

I denne afgørelse forstås ved:

»ethanolpejs«: en anordning, der:

a)

er konstrueret, så der skabes en dekorativ flamme ved afbrænding af alkohol, men som ikke er egnet til primære opvarmningsformål, og

b)

ikke er konstrueret til at blive tilsluttet en aftrækskanal.

Artikel 2

Anvendelsesområde

Denne afgørelse finder anvendelse på alle pejse uden aftræk til husholdningsbrug og tilbehør hertil, hvis dette tilbehør er beregnet til indendørs brug. Ildsteder med et brændstofkammer på under 0,2 l, som er specifikt konstrueret til madlavning eller til at holde maden varm, er ikke omfattet af denne afgørelse.

Artikel 3

Sikkerhedskrav

De specifikke sikkerhedskrav til de i artikel 1 nævnte ethanolpejse, som de europæiske standarder skal opfylde i henhold til artikel 4 i direktiv 2001/95/EF, fastsættes i bilaget til denne afgørelse.

Artikel 4

Ikrafttræden

Denne afgørelse træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den 1. april 2015.

På Kommissionens vegne

Jean-Claude JUNCKER

Formand


(1)  EFT L 11 af 15.1.2002, s. 4.

(2)  Storesund A. K, Mai T. T. & Sesseng C, 2010, »Ethanol-fuelled, flue-less fireplaces. An evaluation«, SINTEF. http://nbl.sintef.no/publication/lists/docs/NBL_A09127.pdf.

(3)  http://www.sik.dk/content/download/5561/77087/version/1/file/Report+-+Bio+fireplaces+-+v5-3+(2).pdf.

(4)  http://www.cpsc.gov/CPSCPUB/PREREL/prhtml11/11164.html.


BILAG

SPECIFIKKE SIKKERHEDSKRAV TIL ETHANOLPEJSE

1.1.   Krav til konstruktion og udformning

Generelle krav

Ethanolpejse til husholdningsbrug skal have et maksimalt brændstofforbrug svarende til en termisk effekt på 4,5 kW.

Ethanolpejse skal være fremstillet af materialer, som er formbestandige ved de maksimalt tilladte temperaturer angivet i afsnittet om overfladetemperaturer. Materialerne skal udvise tilstrækkelig modstand mod de almindeligst forekommende termiske, mekaniske og kemiske betingelser.

Hvis der anvendes flammeskærme, skal de være konstrueret og fastgjort til pejsen på en sådan måde, at de kan modstå de temperaturer, de udsættes for.

Brug af dekorative elementer som f.eks. keramisk træ eller sten er ikke tilladt i flammeområdet.

Ethanolpejse skal være konstrueret på en sådan måde, at utilsigtet gentænding eller tilbageslag undgås.

Afbrænding af brændstof i ethanolpejse må ikke indebære en fare for menneskers sundhed.

Ethanolpejse skal være konstrueret på en sådan måde, at der ikke kan samles brændstof i lukkede kamre inden i anordningen, hvorfra det kan fordampe og forårsage en eksplosion.

Anordningen skal være konstrueret på en sådan måde, at lækning af brændstof undgås.

Stabilitet

Utilsigtet flytning eller vipning af ethanolpejse, der er i drift, må ikke bringe sikkerheden i fare.

Anordninger på hjul skal udstyres med låsbare bremser, som er lette at betjene.

Fritstående ethanolpejse skal udstyres med støtter for at forhindre dem i at vælte og afprøves med hensyn til deres stabilitet ved påvirkning. Hvis pejsen ikke klarer denne test, skal den være bygget på en sådan måde, at den til enhver tid forbliver sikker.

Fastmonterede ethanolpejse skal afprøves med hensyn til deres stabilitet ved påvirkning. Vægkroge skal være konstrueret på en sådan måde, at anordningen ikke kan løftes af krogene, hvis den utilsigtet skubbes opad.

Udstyr (f.eks. hjul eller håndtag), som faciliterer flytning af pejsen

Ethanolpejse på hjul og/eller med håndtag, som er beregnet til at muliggøre deres flytning, skal være konstrueret på en sådan måde, at ilden skal være slukket, før pejsen flyttes.

Tænding

Når ethanolpejsen tændes, skal brugeren kunne stå på sikker horisontal afstand fra anordningen. Alternativt skal ethanolpejsen være udstyret med en sikker indbygget tændingsanordning.

Drift i tændt tilstand

Ethanolpejsen skal brænde med en stabil flamme, som ikke soder. Når den er tændt, skal brændstofforbruget forblive stabilt, og der må ikke være risiko for, at brænderen løber løbsk.

Slukning

Brugeren skal til hver en tid kunne slukke en ethanolpejs på en sikker måde.

Gentænding

En ethanolpejs' konstruktion skal gøre det muligt at gentænde anordningen på en sikker måde, selv om beholderen ikke er fuld.

Hindring af gentænding, hvis det ikke er sikkert

Det må ikke være muligt at gentænde ethanolpejsen, før alle anordningens dele har nået en sikker temperatur på 60 °C eller derunder. Brugervejledningen skal indeholde oplysninger om, hvor lang tid det tager, før pejsen er afkølet tilstrækkeligt til, at den kan gentændes på en sikker måde, således at brugeren ikke fristes til at fremtvinge en gentænding ved at pille ved den sikkerhedsanordning, der forhindrer gentænding ved usikre temperaturer.

Påfyldning og genpåfyldning

Ethanolpejsens konstruktion skal gøre påfyldning og genpåfyldning sikker og forhindre, at pejsens tank kan genpåfyldes, når pejsen er tændt.

Den brugervejledning, som følger med ethanolpejse, skal oplyse brugerne om, at tanken ikke må fyldes, mens pejsen er i drift. Denne information skal fremgå klart, og brugernes opmærksomhed skal henledes herpå. Desuden skal den samme information formidles gennem passende advarselsmærker, der anbringes synligt på selve anordningen.

Tilgængelige overflader

Hvis pejsen er monteret i overensstemmelse med fabrikantens monteringsvejledning, må brugeren ikke utilsigtet kunne komme i kontakt med flammen, brænderen eller enhver anden aktiv eller varm overflade på pejsen.

Overfladetemperaturer

Tilgængelige overflader, med undtagelse af aktive overflader, må ikke nå op på farlige temperaturer, når ethanolpejsen er i brug.

Temperaturstigningen (målt fra starttemperaturen ved tænding) for de overflader, som ikke er beregnet til at blive berørt af brugeren, når pejsen er i brug, må ikke overstige:

60 K for metal eller metalliske overflader

65 K for emaljerede overflader

80 K for glasoverflader eller keramiske overflader

100 K for plastikoverflader og

70 K for overflader af ethvert andet materiale.

Temperaturstigningen (målt fra starttemperaturen ved tænding) for de overflader, som er beregnet til at blive berørt af brugeren, når pejsen er i brug, dvs. de overflader, som brugeren kan få brug for at berøre for at betjene pejsen, må ikke overstige:

35 K for metal eller metalliske overflader

45 K for emaljerede overflader eller keramiske overflader og

60 K for overflader lavet af plastik eller andet lignende materiale.

Disse grænseværdier gælder også for overflader og for luftrummet inden for en afstand af 50 mm fra flammen.

Glasoverflader (f.eks. skærme) og deres fastgørelsesmidler, som med rimelighed kan antages at være varme, fordi de er tæt på åben ild, er undtaget fra ovenstående krav.

Ved kontaktpunktet med gulv eller bord må temperaturen på overfladen af pejsens fod ikke overstige rumtemperaturen med mere end 65 K.

Ud over kravet om, at temperaturen på fodens overflade ikke må være mere end 65 K varmere end rumtemperaturen, fastsættes følgende maksimumstemperatur, som under ingen omstændigheder må overskrides: Ved kontaktpunktet med gulv eller bord må temperaturen på fodens overflade ikke overstige 85 °C uanset rumtemperaturen.

Overfladetemperaturen på de tilstødende vægge må ikke overstige rumtemperaturen med mere end 65 K og må aldrig overstige 85 °C.

Maksimumstemperaturen for håndtag og greb, som er beregnet til at blive anvendt af ejeren i forbindelse med den normale betjening af pejsen, skal fastsættes i overensstemmelse med relevante vejledningsdokumenter, f.eks. Cenelec Guide 29, alt efter hvilket materiale de er fremstillet af. Maksimumstemperaturen for disse dele af pejsen er lavere end de førnævnte temperaturer.

Brændstofbeholder og brændstofsystem

Anordningen skal af hensyn til risikoen for ild og eksplosion have en begrænset maksimal brændstofkapacitet.

I henhold til standarden skal alle afprøvninger gennemføres med en brændstofbeholder, der er fyldt til det niveau, der er potentielt farligst i den pågældende situation.

Brændstofbeholderen skal være konstrueret på en sådan måde, at lækning af brændstof undgås. Spild eller overfyldning må ikke bringe anordningens sikkerhed i fare.

Brændstofsystemet, herunder pakninger, skal have tilstrækkelig mekanisk styrke til at modstå den belastning, som forventet normal brug forårsager. Det skal have tilstrækkelig korrosionsbestandighed til at modstå langtidsvirkningerne af eksponeringen for det anvendte brændstof. Brænderen skal være konstrueret på en sådan måde, at korrosion forhindres.

Børns sikkerhed

Ethanolpejse skal være konstrueret på en sådan måde, at børn forhindres i at komme i kontakt med brændstoffet og/eller flammen.

1.2.   Udstyr og anordninger til montering af pejsen

Monteringssystemer

Monteringssystemer, der leveres sammen med ethanolpejsen, skal have tilstrækkelig mekanisk styrke og modstandsdygtig over for høje temperaturer til at understøtte pejsen på en sikker måde i hele dens forventede levetid.

Hvis pejsen er konstrueret til at blive fastgjort til gulv, væg eller loft, skal fastgørelses-/monteringssystemet være konstrueret på en sådan måde, at pejsen forhindres i at løsne sig ved et uheld.

Skruer, rawlplugs og lign.

Hvis der leveres skruer, rawlplugs og lign. sammen med ethanolpejsen, skal de have en passende mekanisk langtidsstyrke og passende termiske egenskaber.

Brugervejledningen skal tilråde brugeren til kun at anvende de medfølgende skruer, rawlplugs og lign. eller skruer, rawlplugs og lign. med passende mekaniske styrke og passende termiske egenskaber.

1.3.   Hjælpeudstyr

Der skal være installeret udstyr til sikker tænding og sikker slukning af pejsen, eller et sådant udstyr skal leveres sammen med pejsen.

1.4.   Emissioner

Ethanolpejse skal være konstrueret på en sådan måde, at enhver risiko for menneskers sundhed, som kan opstå som følge af forbrænding eller andre emissioner, undgås ved integrering af sikkerheden i konstruktions- og fremstillingsfasen, eller, hvis dette ikke er muligt, ved passende beskyttelsesforanstaltninger, herunder alarmer, eller oplysninger til brugerne.

Standarden bør især omfatte følgende:

carbonmonoxid og carbondioxid (CO, CO2)

nitrogenoxider som f.eks. NO, NO2 og NOX

aldehyder som f.eks. formaldehyd

flygtige organiske forbindelser (VOC)

aromatiske kulbrinter som f.eks. benzen og polycykliske aromatiske kulbrinter (PAH'er)

sod og andre partikelemissioner

emissioner fra uforbrændt brændstof og

alle andre relevante emissioner.

Standardens bestemmelser om carbonmonoxid og nitrogenoxider skal afspejle den seneste udgave af Verdenssundhedsorganisationens (WHO) retningslinjer »WHO-retningslinjer for indeluftens kvalitet — udvalgte forurenende stoffer« (1) og miljøhygiejnekriterierne (EHC) (2).

Standardens bestemmelser vedrørende carbondioxid skal afspejle Kommissionens direktiv 2006/15/EF af 7. februar 2006 om den anden liste over vejledende grænseværdier for erhvervsmæssig eksponering til gennemførelse af Rådets direktiv 98/24/EF og om ændring af direktiv 91/322/EØF og 2000/39/EF (3).

1.5.   Sikkerhedsinformation, brugervejledning og identifikation af fabrikanten og importøren

Generelt

Sikkerhedsinformationen skal sammen med fabrikantens og importørens navn være anført på ethanolpejsen eller på emballagen eller i brugervejledningen.

Standarden skal indeholde en præcis angivelse af, hvilke sikkerhedsinstrukser der skal anføres på selve produktet, og hvilke advarsler og instrukser der kan medtages i brugervejledningen eller anføres på emballagen.

Informationen skal gives på sprog(ene) i det land, hvor pejsen sælges til forbrugerne. Informationen skal præsenteres i et sammenhængende afsnit på hvert sprog og må ikke afbrydes af anden tekst. Yderligere tekst på et andet sprog må ikke aflede opmærksomheden fra den krævede information.

Den information, der er anført på pejsen, skal være synlig, let læselig og må ikke kunne slettes, og den skal enten være skrevet på en permanent etiket eller trykt direkte på anordningen.

Sikkerhedsinformation

Sikkerhedsinformationen skal vises på et iøjnefaldende sted og være klart kommunikeret i brugervejledningen eller på emballagen og, hvis det er fastsat i standarden, på ethanolpejsen. Denne information skal som minimum omfatte følgende:

»Anvend kun de typer og mængder af brændstof, der er angivet i brugervejledningen.«

»Må kun anvendes i rum med god udluftning.«

»Hæld aldrig brændstof på pejsen, mens den er i drift eller stadig er varm.«

»Overfyld aldrig brændstofbeholderen, og tør omhyggeligt alt spildt brændstof op, inden pejsen tændes.«

»Må kun anvendes på steder uden træk.«

»Tænd aldrig en varm pejs.«

»Flyt aldrig pejsen, mens den er i drift.«

»Lad aldrig små børn eller kæledyr være uden opsyn i nærheden af en tændt pejs.«

»Skal installeres, anvendes og vedligeholdes i overensstemmelse med fabrikantens anvisninger.«

For anordninger på hjul skal følgende anvisninger medtages: »Lås altid bremsen, inden pejsen tændes.«

Herudover skal der angives mindste sikkerhedsafstand mellem pejsen og brændbart materiale.

Brugere skal også oplyses om mærkningskonventionerne for brændstoffer, og navnlig om oplysninger om brændstoffernes egenskaber, som fremgår af deres mærkning.

Den skriftlige sikkerhedsinformation kan ledsages af egnede piktogrammer, hvis standarden giver mulighed for det.

Brugervejledning

Ethanolpejsen skal leveres med en brugervejledning, der skal indeholde følgende oplysninger:

den krævede (mindste) afstand fra brandkammeret, i hvilken en anordning til tænding af en ethanolpejs kan installeres

de krævede egenskaber for en væg (eller anden struktur) til vægmontering af en ethanolpejs, herunder instruktion vedrørende passende luftspalter til varmeventilation

krav vedrørende de skruer mv., der anvendes til at fastgøre vægmonterede ethanolpejse (og fritstående pejse, hvis det er relevant)

krav vedrørende placering af og strukturelle omgivelser for fritstående ethanolpejse, navnlig gulv og loft, hvis det er relevant, og

krav vedrørende den væg, hvorpå en ethanolpejs skal monteres, herunder en specifik angivelse af de vægtyper, hvor der skal udvises særlig agtpågivenhed, f.eks. gipsvægge eller trævægge.

Endvidere skal brugervejledningen indeholde oplysninger om:

hvilke(n) type(r) brændstof der må anvendes, og hvilke tilsætningsstoffer der er tilladt i det pågældende brændstof, for at sikre, at ethanolpejsen brænder sikkert, og at grænseværdierne for emissioner ikke overskrides

den krævede udluftning af rummet

den mindste sikkerhedsafstand mellem pejsen og brændbart materiale og

rummets minimumsstørrelse eller minimumsgulvareal.

Endvidere skal brugervejledningen:

forklare, hvordan man fylder brændstof på ethanolpejsen (og advare brugerne mod at hælde brændstof på en varm pejs)

forklare, hvordan man på en sikker måde opbevarer brændstof, og hvor meget brændstof der ifølge den nationale og/eller regionale lovgivning i det land, hvor anordningen markedsføres, må opbevares indendørs

forklare, hvordan man slukker en ethanolpejs

indeholde oplysninger om relevant brandslukningsudstyr og anbefale, at et sådant udstyr anbringes i nærheden af pejsen

advare mod at bruge ethanolpejsen i et miljø med træk

give anvisning i, hvordan man sikkert tænder og gentænder pejsen

advare mod at tænde en varm ethanolpejs og

instruere brugere i aldrig at flytte en ethanolpejs, mens den er i brug, og, hvis pejsen er udstyret med hjul, at låse bremserne, inden pejsen tændes.

Identifikation af fabrikanten og importøren

Fabrikantens (4) navn, registrerede firmanavn eller registrerede varemærke og kontaktadresse skal fremgå af selve ethanolpejsen eller af emballagen eller af et dokument, der ledsager pejsen.

Fabrikanten skal også anbringe oplysninger, som gør det muligt at identificere produktet (serie- eller partinummer), på selve produktet.

Importørens (5) navn, registrerede firmanavn eller registrerede varemærke og kontaktadresse skal fremgå af selve ethanolpejsen eller af emballagen eller af et dokument, der ledsager pejsen. I de tilfælde, hvor importøren ville skulle åbne emballagen udelukkende for at anbringe disse krævede oplysninger på selve produktet, er det tilstrækkeligt at angive navn, registreret firmanavn eller registreret varemærke og kontaktadresse på emballagen eller i et dokument, der ledsager pejsen.


(1)  Verdenssundhedsorganisationen, 2010: http://www.euro.who.int/en/health-topics/environment-and-health/air-quality/publications/2010/who-guidelines-for-indoor-air-quality-selected-pollutants.

(2)  http://www.who.int/ipcs/publications/ehc/ehc_alphabetical/en/index.html.

(3)  Kommissionens direktiv 2006/15/EF af 7. februar 2006 om den anden liste over vejledende grænseværdier for erhvervsmæssig eksponering til gennemførelse af Rådets direktiv 98/24/EF og om ændring af direktiv 91/322/EØF og 2000/39/EF (EUT L 38 af 9.2.2006, s. 36).

(4)  Som defineret i artikel R1 i kapitel R1 i bilag I til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 768/2008/EF af 9. juli 2008 om fælles rammer for markedsføring af produkter og om ophævelse af Rådets afgørelse 93/465/EØF (EUT L 218 af 13.8.2008, s. 82).

(5)  Se fodnote 4.