22.8.2014   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 248/1


KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. 913/2014

af 21. august 2014

om midlertidige ekstraordinære støtteforanstaltninger for producenter af ferskner og nektariner

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af 17. december 2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 922/72, (EØF) nr. 234/79, (EF) nr. 1037/2001 og (EF) nr. 1234/2007 (1), særlig artikel 219, stk. 1, sammenholdt med artikel 228, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Det sæsonmæssigt store udbud af ferskner og nektariner og nedgangen i forbruget på grund af dårlige vejrbetingelser, da høsten var på sit højeste, skabte en vanskelig markedssituation med betydelige prisfald for disse frugter. De begrænsede oplagringsmuligheder for disse letfordærvelige frugter gør det ikke muligt at opnå en hurtig forbedring af situationen. Det forbud, som Rusland har indført over for import af EU-frugt og -grøntsager til Rusland, risikerer desuden at forværre situationen på fersken- og nektarinmarkederne. Der er således opstået en markedssituation, som øjensynligt ikke kan afhjælpes med de normale foranstaltninger, der kan anvendes under forordning (EU) nr. 1308/2013.

(2)

Skal det forhindres, at den nuværende markedssituation bliver en mere alvorlig og langvarig markedsforstyrrelse, haster det med at få indført ekstraordinære støtteforanstaltninger for producenter af ferskner og nektariner på dette tidspunkt under høsten.

(3)

Tilbagekøb fra markedet er en effektiv krisestyringsforanstaltning i tilfælde af overskud af frugt og grøntsager, der skyldes midlertidige og uforudsigelige omstændigheder.

(4)

For at begrænse virkningen af et pludseligt prisfald denne sommer bør der ske en midlertidig forøgelse af den eksisterende finansielle EU-bistand til tilbagekøb fra markedet med henblik på gratis uddeling til visse organisationer, f.eks. velgørende organisationer og skoler. Der bør derfor ydes finansiel EU-bistand på op til højst 10 % af hver producentorganisations afsatte produktionsmængde.

(5)

Under hensyn til de ekstraordinære markedsforstyrrelser og for at sikre, at alle producenter af ferskner og nektariner støttes af EU, bør EU's finansielle bistand udvides til at omfatte producenter af ferskner og nektariner, som ikke er medlemmer af anerkendte producentorganisationer.

(6)

Producenter, som ikke er medlemmer af producentorganisationer, bør modtage 50 % af de beløb, der er tilgængelige under den eksisterende finansielle EU-støtte. De bør imidlertid opfylde de samme betingelser som producentorganisationer eller tilsvarende betingelser. De bør derfor i denne sammenhæng, ligesom anerkendte producentorganisationer, være underlagt de relevante bestemmelser i forordning (EU) nr. 1308/2013 og Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 543/2011 (2).

(7)

Øget forbrug af ferskner og nektariner burde desuden bidrage til en hurtigere stabilisering af markedssituationen. Der bør anvendes salgsfremstød til at øge forbruget. Der bør derfor ydes supplerende EU-støtte til producentorganisationer til salgsfremstød.

(8)

Denne supplerende støtte til salgsfremstød bør fordeles på medlemsstaterne på grundlag af deres produktion af ferskner og nektariner i 2012. Produktionen er navnlig koncentreret i fire medlemsstater. 24 medlemsstater tegner sig for kun 3,7 % af EU's produktion af ferskner og nektariner. For at sikre en effektiv anvendelse af de tilgængelige budgetmidler bør der ikke tildeles støtte til medlemsstater med en andel på under 1 % af EU-produktionen.

(9)

Det bør være op til de berørte medlemsstater at bestemme, hvordan de vil tildele den supplerende støtte, der er omhandlet i denne forordning, i henhold til forordning (EU) nr. 1308/2013 og gennemførelsesforordning (EU) nr. 543/2011, medmindre nærværende forordning fastsætter undtagelser fra disse forordninger.

(10)

For at få umiddelbar virkning på markedet og bidrage til at stabilisere priserne bør de midlertidige ekstraordinære støtteforanstaltninger, der fastsættes ved denne forordning, anvendes fra den 11. august 2014, som er datoen for Kommissionens bekendtgørelse af disse foranstaltninger —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Genstand og anvendelsesområde

1.   Denne forordning fastsætter regler for ekstraordinære støtteforanstaltninger for ferskner og nektariner henhørende under KN-kode 0809 30 til konsum i frisk tilstand.

2.   De støtteforanstaltninger, der er omhandlet i stk. 1, dækker:

a)

tilbagekøb, der gennemføres fra den 11. august til den 30. september 2014 af producentorganisationer i frugt- og grøntsagssektoren, som er anerkendt i henhold til artikel 154 i forordning (EU) nr. 1308/2013, og producentorganisationer, der ikke er medlemmer af sådanne organisationer, og

b)

salgsfremstød som omhandlet i artikel 33, stk. 3, litra c), i forordning (EU) nr. 1308/2013, der gennemføres fra den 11. august til den 31. december 2014 af producentorganisationer i frugt- og grøntsagssektoren, som er anerkendt i henhold til artikel 154 i nævnte forordning.

Artikel 2

Finansiel bistand til producentorganisationer til tilbagekøb

1.   For tilbagekøb som omhandlet i artikel 1, stk. 2, litra a), er EU's finansielle bistand til tilbagekøb fra markedet til gratis uddeling, jf. artikel 34, stk. 4, i forordning (EU) nr. 1308/2013, tilgængelig for højst 10 % af hver producentorganisations afsatte produktionsmængde.

2.   Den finansielle EU-bistand, der er omhandlet i stk. 1, skal også være tilgængelig for producentorganisationer, selv om sådanne tilbagekøb fra markedet ikke er omhandlet i deres operationelle programmer. Artikel 32, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1308/2013 anvendes ikke på finansiel EU-bistand ydet under denne artikel.

3.   Der tages ikke hensyn til den finansielle EU-bistand, der er omhandlet i stk. 1, ved beregning af de lofter, som er omhandlet i artikel 34, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1308/2013.

4.   Loftet på en tredjedel af de udgifter, der er omhandlet i fjerde afsnit i artikel 33, stk. 3, i forordning (EU) nr. 1308/2013, og det loft på 25 % for forøgelse af driftsfonden, der er omhandlet i artikel 66, stk. 3, litra c), i gennemførelsesforordning (EU) nr. 543/2011, finder ikke anvendelse på udgifter, der er afholdt i forbindelse med tilbagekøb som omhandlet i artikel 1, stk. 2, litra a), i denne forordning.

5.   Udgifter, der er afholdt i medfør af denne artikel, udgør en del af producentorganisationernes driftsfond.

Artikel 3

Finansiel bistand til producenter, der ikke er medlemmer af producentorganisationer

1.   EU's finansielle bistand på 50 % af de beløb, der er angivet i bilag XI til gennemførelsesforordning (EU) nr. 543/2011, ydes efter denne artikel til producenter af frugt og grøntsager, der ikke er medlemmer af anerkendte producentorganisationer.

2.   Den finansielle EU-bistand, der er omhandlet i stk. 1, ydes for levering af produkter, som efterfølgende tilbagekøbes fra markedet af en producentorganisation i overensstemmelse med artikel 34, stk. 4, i forordning (EU) nr. 1308/2013, inden for de lofter, der er fastsat i første afsnit i stk. 3 i denne artikel.

3.   Producenterne skal indgå en kontrakt med en anerkendt producentorganisation for samtlige de produkter, hvis levering er omfattet af denne artikel. Producentorganisationerne skal imødekomme alle rimelige anmodninger fra producenter, der ikke er medlemmer af anerkendte producentorganisationer. Producentorganisationen skal forud for underskrivelse af kontrakten sikre sig, at den mængde, der skal leveres under kontrakten, ikke overstiger det laveste af følgende lofter:

a)

10 % af producentens samlede produktion i 2012 ud fra skriftlig dokumentation med bevisværdi, der fremlægges af producenten, og

b)

producentorganisationens og dens medlemmers gennemsnitlige udbytte pr. hektar for ferskner og nektariner i 2012 multipliceret med 10 % af det areal, der anvendes af producenten til produktion af henholdsvis ferskner og nektariner i 2014 ud fra skriftlig dokumentation med bevisværdi, der fremlægges af producenten.

Medlemsstaterne bestemmer et produktionsudbytte for henholdsvis ferskner og nektariner, som anvendes af producentorganisationer, der ikke markedsførte ferskner og/nektariner i 2012. Hvis medlemsstaterne fastsætter regionale udbytter, defineres regionerne i henhold til artikel 91, stk. 4, i gennemførelsesforordning (EU) nr. 543/2011.

4.   Der udbetales finansiel EU-bistand til producenter, der ikke er medlemmer af producentorganisationer, af den producentorganisation, med hvilken ikkemedlemmet undertegnede en kontrakt i henhold til stk. 3.

5.   Beløbene svarende til reelle omkostninger, der er afholdt af producentorganisationen til tilbagekøb af de respektive produkter, tilbageholdes af producentorganisationen. Der skal foreligge dokumentation for disse omkostninger i form af fakturaer.

6.   Er anerkendelsen af en producentorganisation suspenderet i henhold til artikel 114, stk. 2, i gennemførelsesforordning (EU) nr. 543/2011, anses dens medlemmer for ikke at være medlemmer af anerkendte producentorganisationer i forbindelse med denne artikel.

7.   Betingelserne for tilbagekøb fra markedet og de tilhørende sanktioner for ikkeoverholdelse af disse betingelser, som er fastsat ved forordning (EU) nr. 1308/2013 og gennemførelsesforordning (EU) nr. 543/2011, samt artikel 2, stk. 2 til 5, i denne forordning finder tilsvarende anvendelse i forbindelse med denne artikel.

Artikel 4

Kontrol af tilbagekøb

Tilbagekøb som omhandlet i artikel 2 og 3 underkastes kontrol i første led i overensstemmelse med artikel 108 i gennemførelsesforordning (EU) nr. 543/2011. Denne kontrol skal dække mindst 10 % af mængden af produkter, der tilbagekøbes fra markedet, og mindst 10 % af henholdsvis producentorganisationer og producenter, der ikke er medlemmer af producentorganisationer, der nyder godt af støtteforanstaltningerne.

Artikel 5

Supplerende støtte til producentorganisationer til salgsfremstød

1.   EU's udgifter til supplerende støtte til salgsfremstød, jf. artikel 1, stk. 2, litra b), må ikke overstige 3 000 000 EUR.

Dette beløb skal tildeles medlemsstaterne i overensstemmelse med bilaget.

2.   Producentorganisationerne indgiver senest den 15. oktober 2014 deres indledende anmodninger om den supplerende støtte, der er omhandlet i stk. 1. Medlemsstaterne træffer afgørelse om anmodningerne og fordelingen af den supplerende støtte til producentorganisationerne på følgende måde:

a)

overstiger de godkendte anmodninger det maksimumbeløb, en medlemsstat er tildelt i henhold til bilaget, fastsætter medlemsstaten en tildelingskoefficient på grundlag af indkomne anmodninger

b)

overstiger de godkendte anmodninger ikke det maksimale støttebeløb, fastsættes tildelingskoefficienten til 100 %.

3.   Den supplerende støtte, der er omhandlet i stk. 1, skal også være tilgængelig for producentorganisationer, selv om sådanne salgsfremstød ikke er omhandlet i deres operationelle programmer. Artikel 32, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1308/2013 anvendes ikke på supplerende støtte ydet under denne artikel.

4.   Der tages ikke hensyn til den supplerende støtte, der er omhandlet i stk. 1, ved beregning af de lofter, som er omhandlet i artikel 34, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1308/2013.

5.   Loftet på en tredjedel af de udgifter, der er omhandlet i fjerde afsnit i artikel 33, stk. 3 i forordning (EU) nr. 1308/2013, og det loft på 25 % for forøgelse af driftsfonden, der er omhandlet i artikel 66, stk. 3, litra c), i gennemførelsesforordning (EU) nr. 543/2011, finder ikke anvendelse på udgifter, der er afholdt i forbindelse med salgsfremstød som omhandlet i artikel 1, stk. 2, litra b), i denne forordning.

6.   Udgifter, der afholdes i medfør af denne artikel, udgør en del af producentorganisationernes driftsfond.

Artikel 6

Ansøgning om og betaling af EU-støtte

1.   Producentorganisationer skal ansøge om udbetaling af finansiel EU-støtte til sig selv og/eller til producenter, der ikke er medlemmer af producentorganisationer, og om betaling af supplerende støtte, på følgende måde:

a)

senest den 31. oktober 2014 for den finansielle EU-bistand til tilbagekøb, jf. artikel 1, stk. 2, litra a), og

b)

senest den 30. januar 2015 for den supplerende støtte til salgsfremstød, jf. artikel 1, stk. 2, litra b).

2.   Uanset stk. 1 og 2 i artikel 72 i gennemførelsesforordning (EU) nr. 543/2011 skal producentorganisationer ansøge om betaling af den samlede finansielle EU-støtte og supplerende støtte, der er omhandlet i stk. 1 i denne artikel, inden for de frister, der er fastsat i samme stykke.

3.   Loftet på 80 % af det oprindeligt godkendte bistandsbeløb for et operationelt program, som er fastsat i stk. 3 i artikel 72 i gennemførelsesforordning (EU) nr. 543/2011, finder ikke anvendelse.

Artikel 7

Meddelelser og udgiftsanmeldelser

1.   Medlemsstaterne meddeler Kommissionen følgende oplysninger:

a)

senest den 28. november 2014: de samlede tilbagekøbte mængder og den samlede finansielle EU-bistand til tilbagekøb, der er ansøgt om, og

b)

senest den 27. februar 2015: om salgsfremstød og den samlede supplerende støtte til de pågældende salgsfremstødsaktiviteter, der er ansøgt om.

2.   Medlemsstaterne meddeler senest den 27. februar 2015 de udgifter, der er afholdt til tilbagekøb og/eller salgsfremstød som omhandlet i artikel 1.

Artikel 8

Ikrafttræden og anvendelse

Denne forordning træder i kraft på dagen for offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den anvendes fra den 11. august 2014.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 21. august 2014.

På Kommissionens vegne

José Manuel BARROSO

Formand


(1)  EUT L 347 af 20.12.2013, s. 671.

(2)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 543/2011 af 7. juni 2011 om nærmere bestemmelser for anvendelsen af Rådets forordning (EF) nr. 1234/2007 for så vidt angår frugt og grøntsager og forarbejdede frugter og grøntsager (EUT L 157 af 15.6.2011, s. 1).


BILAG

Maksimumbeløb, der er tildelt medlemsstaterne til supplerende støtte til salgsfremstød som omhandlet i artikel 5, stk. 1

Medlemsstat

Maksimumstøtte (EUR)

Grækenland

317 215

Spanien

1 132 495

Frankrig

262 089

Italien

1 288 201

I alt

3 000 000