16.10.2014   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 298/16


KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESDIREKTIV 2014/97/EU

af 15. oktober 2014

om gennemførelse af Rådets direktiv 2008/90/EF for så vidt angår registrering af leverandører og sorter samt den fælles sortsliste

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Rådets direktiv 2008/90/EF af 29. september 2008 om afsætning af frugtplanteformeringsmateriale og frugtplanter bestemt til frugtproduktion (1), særlig artikel 5, stk. 3, og artikel 7, stk. 5 og 6, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Det er nødvendigt at fastsætte bestemmelser om det i direktiv 2008/90/EF omhandlede register over leverandører og om leverandørers oplysningspligt.

(2)

Af hensyn til gennemsigtigheden bør medlemsstaterne, i det omfang de finder det relevant, stille dette register til rådighed. Det overlades til medlemsstaterne at beslutte, hvorvidt registret eller dele heraf skal offentliggøres.

(3)

Der bør indføres et sortsregister. Dette register bør, ud over sorter registreret i henhold til direktiv 2008/90/EF, omfatte sorter, der er registreret i henhold til Rådets direktiv 92/34/EØF (2). Det bør i registret være angivet, om de enkelte sorter er omfattet af en officiel beskrivelse eller en officielt anerkendt beskrivelse.

(4)

Genetisk modificerede sorter bør kun registreres, hvis den genetisk modificerede organisme, som sorten består af, er godkendt til dyrkning i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/18/EF (3) eller Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1829/2003 (4).

(5)

Det bør fastsættes, under hvilke betingelser sorter skal registreres som sorter med en officiel beskrivelse, ligesom der bør fastlægges en procedure for sådan registrering. Medlemsstaterne kan, i overensstemmelse med direktiv 2008/90/EF, fastsætte betingelser vedrørende registrering af en sort med en officielt anerkendt beskrivelse.

(6)

Ved registrering af en sort som en sort med en officiel beskrivelse bør det officielle ansvarlige organ udarbejde en sådan beskrivelse.

(7)

Der bør fastsættes bestemmelser om varigheden af registreringers gyldighed, fornyelse af registreringer og sletning af en sort i sortsregistret.

(8)

Medlemsstaterne bør meddele hinanden og Kommissionen visse oplysninger om registrerede sorter og ansøgninger om registrering af sorter. Kommissionen bør på grundlag af disse oplysninger offentliggøre en fælles sortsliste med det formål at skabe en gennemsigtig og let tilgængelig database, som skaber øget tillid på markedet.

(9)

Kommissionens direktiv 93/79/EØF (5) bør ophæves.

(10)

Foranstaltningerne i dette direktiv er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Komité for Formeringsmateriale og Planter af Frugtslægter og -arter —

VEDTAGET DETTE DIREKTIV:

Artikel 1

Leverandørregister

1.   Medlemsstaterne opretter og ajourfører et register over leverandører som omhandlet i artikel 5, stk. 1, i direktiv 2008/90/EF.Dette register benævnes i det følgende »leverandørregistret«.

Nævnte register skal, ud over leverandører registreret i henhold til nærværende direktiv, omfatte leverandører, der er akkrediteret i henhold til nationale bestemmelser til gennemførelse af artikel 6, stk. 1, i direktiv 92/34/EØF.

Medlemsstaterne skal, i det omfang de finder det relevant, stille leverandørregistret til rådighed.

2.   Leverandørregistret skal indeholde følgende oplysninger:

a)

leverandørens navn, adresse og kontaktoplysninger

b)

angivelse af, hvilke aktiviteter som omhandlet i artikel 2, stk. 9, i direktiv 2008/90/EF der udøves af leverandøren i den pågældende medlemsstat, adressen på det driftssted, der benyttes, samt de vigtigste slægter eller arter, der er tale om

c)

registreringsnummer eller -kode.

3.   Medlemsstaterne sikrer, at det officielle ansvarlige organ sletter en fysisk eller juridisk person i leverandørregistret, hvis det konstateres, at denne person ikke længere udøver aktiviteter som omhandlet i artikel 2, nr. 9), i direktiv 2008/90/EF.

Artikel 2

Leverandørers oplysningspligt

1.   Medlemsstaterne sikrer, at leverandører fremlægger de i artikel 1, stk. 2, litra a) og b), omhandlede oplysninger.

Leverandører, der er akkrediteret i henhold til artikel 6, stk. 1, i direktiv 92/34/EØF, er dog ikke omfattet af denne oplysningspligt.

2.   Medlemsstaterne sikrer, at leverandører oplyser om enhver ændring i deres situation for så vidt angår de i artikel 1, stk. 2, litra a) og b), omhandlede oplysninger.

3.   Medlemsstaterne sikrer, at leverandører underrettes om deres registrering og om eventuelle ændringer heri inden for en frist, som fastsættes i national lovgivning.

Artikel 3

Sortsregister

1.   Medlemsstaterne opretter, ajourfører og offentliggør et register over sorter (i det følgende benævnt »sortsregister«).

Sortsregistret skal, ud over sorter registreret i henhold til nærværende direktiv, omfatte sorter, der er registreret før den 30. september 2012 i henhold til artikel 9, stk. 3, i direktiv 92/34/EF, og sorter, der er registreret i henhold til artikel 7, stk. 4, første afsnit, i direktiv 2008/90/EF.

2.   Sortsregistret skal indeholde følgende oplysninger:

a)

sortens betegnelse samt synonymer

b)

art, som sorten tilhører

c)

angivelsen »officiel beskrivelse« eller »officielt anerkendt beskrivelse«, alt efter hvad der er relevant

d)

registreringsdato eller, hvis det er relevant, dato for fornyelse af registreringen

e)

udløbsdato for registreringens gyldighed.

3.   Medlemsstaterne opbevarer et dossier for hver sort, de registrerer. Dette dossier skal indeholde en beskrivelse af sorten samt et resumé af alle oplysninger af relevans for registreringen af den pågældende sort.

Artikel 4

Betingelser for registrering af sorter

1.   Medlemsstaterne sikrer, at en sort registreres som en sort med en officiel beskrivelse, hvis den opfylder følgende krav:

a)

Den er selvstændig, ensartet og stabil efter betydningen i stk. 2.

b)

Der er en prøve af sorten til rådighed.

c)

For så vidt angår genetisk modificerede sorter er den genetisk modificerede organisme, som sorten består af, godkendt til dyrkning i henhold til direktiv 2001/18/EF eller forordning (EF) nr. 1829/2003.

2.   En sort anses for at være:

a)

»selvstændig«, når den på grundlag af forekomsten af de egenskaber, der skyldes en given genotype eller kombination af genotyper, tydeligt adskiller sig fra enhver anden sort, der er almindelig kendt på datoen for den i artikel 5 omhandlede ansøgning

b)

»ensartet«, hvis den, bortset fra den variation, der kan forventes som følge af særegenheder ved dens formering, er tilstrækkelig ensartet med hensyn til forekomsten af de egenskaber, der indgår i undersøgelsen af, om sorten er selvstændig, samt eventuelle andre egenskaber, der anvendes i sortsbeskrivelsen

c)

»stabil«, hvis forekomsten af de egenskaber, der indgår i undersøgelsen af, om sorten er selvstændig, samt eventuelle andre egenskaber, der anvendes i sortsbeskrivelsen, forbliver uændret efter gentagen formering eller, hvis der er tale om mikroformering, ved afslutningen af enhver sådan cyklus.

Artikel 5

Ansøgning om registrering af en sort

1.   Medlemsstaterne stiller krav om, at der for at få registreret en sort med en officiel beskrivelse skal indgives en skriftlig ansøgning til den pågældende medlemsstats officielle ansvarlige organ.

2.   Ansøgningen skal vedlægges følgende:

a)

de oplysninger, der kræves i henhold til de tekniske oplysningsskemaer som fastlagt på tidspunktet for ansøgningen:

i)

i bilag II til de protokoller for afprøvning af selvstændighed, ensartethed og stabilitet (Protocols for distinctness, uniformity and stability tests), der er udarbejdet af EF-Sortsmyndighedens (CPVO's) administrationsråd for den relevante art, for hvilken en sådan protokol er blevet offentliggjort, eller, hvis der ikke er offentliggjort sådanne protokoller

ii)

i afsnit X i retningslinjerne for afprøvning af selvstændighed, ensartethed og stabilitet (Test guidelines for the conduct of tests for distinctness, uniformity and stability), der er udarbejdet af Den Internationale Union for Beskyttelse af Plantenyheder (UPOV), og bilaget til de pågældende retningslinjer for afprøvning af den relevante art, for hvilken sådanne retningslinjer er blevet offentliggjort, eller, hvis der ikke er offentliggjort sådanne retningslinjer

iii)

i national lovgivning

b)

angivelse af, hvorvidt den pågældende sort er officielt registreret i en anden medlemsstat eller er genstand for en ansøgning om en sådan registrering i en anden medlemsstat

c)

en foreslået betegnelse

d)

hvis der er tale om en genetisk modificeret sort, dokumentation for, at den genetisk modificerede organisme, som sorten består af, er godkendt til dyrkning i henhold til direktiv 2001/18/EF eller forordning (EF) nr. 1829/2003.

3.   Ansøgeren kan vedlægge sin ansøgning følgende:

a)

en officiel beskrivelse fastlagt af en anden medlemsstats officielle ansvarlige organ i henhold til artikel 6, stk. 5

b)

alle andre relevante oplysninger.

Artikel 6

Behandling af ansøgninger

1.   Medlemsstaterne sikrer, at der, når et officielt ansvarligt organ modtager en ansøgning om registrering af en sort som en sort med en officiel beskrivelse, gennemføres en undersøgelse af den pågældende sort i overensstemmelse med stk. 2, 3 og 4.

2.   Der udføres dyrkningsforsøg med det formål at fastlægge en officiel beskrivelse af sorten.

Hvis ansøgeren fremlægger oplysninger i henhold til artikel 5, stk. 3, litra a), og det officielle ansvarlige organ vurderer, at disse oplysninger viser, at betingelserne for registrering i artikel 4 er opfyldt, skal der dog ikke udføres dyrkningsforsøg.

Når dyrkningsforsøg er påkrævet, anmoder det officielle ansvarlige organ om at få udleveret en prøve af sortsmaterialet.

3.   De i stk. 2 omhandlede dyrkningsforsøg skal udføres af:

a)

det officielle ansvarlige organ, der modtager ansøgningen, eller

b)

det officielle ansvarlige organ i en anden medlemsstat, som har påtaget sig at udføre disse forsøg, eller

c)

enhver juridisk person, jf. artikel 13, stk. 2, i direktiv 2008/90/EF.

Hvis litra c) anvendes, og der udføres forsøg på en privat virksomheds område, sørger det officielle ansvarlige organ for, at der ikke anvendes foranstaltninger, der kan gribe forstyrrende ind i den officielle undersøgelse.

4.   Dyrkningsforsøgene skal udføres i overensstemmelse med følgende bestemmelser for så vidt angår forsøgsdesign, dyrkningsbetingelser og egenskaber hos sorten, der som minimum skal være omfattet:

a)

protokollerne for afprøvning af selvstændighed, ensartethed og stabilitet (Protocols for distinctness, uniformity and stability tests) fra EF-Sortsmyndighedens (CPVO's) administrationsråd, som var gældende ved påbegyndelsen af den tekniske undersøgelse, eller, hvis der ikke er offentliggjort nogen protokoller for den pågældende art

b)

retningslinjerne for afprøvning af selvstændighed, ensartethed og stabilitet (Test guidelines for the conduct of tests for distinctness, uniformity and stability) fra Den Internationale Union for Beskyttelse af Plantenyheder (UPOV), som var gældende ved påbegyndelsen af den tekniske undersøgelse, eller, hvis der ikke er offentliggjort nogen retningslinjer for den pågældende art

c)

national lovgivning.

5.   Konkluderer det officielle ansvarlige organ på grundlag af den i stk. 1 omhandlede undersøgelse, at den pågældende sort opfylder betingelserne i artikel 5, fastlægger det en officiel beskrivelse og indfører den pågældende sort i sortsregistret.

Artikel 7

Varigheden af sortsregistreringers gyldighed

Den maksimale gyldighedsperiode for registrering af en sort er 30 år.

For genetisk modificerede sorter begrænses gyldighedsperioden for registrering til den periode, for hvilken den genetisk modificerede organisme, som sorten består af, er godkendt til dyrkning i henhold til direktiv 2001/18/EF eller forordning (EF) nr. 1829/2003.

Artikel 8

Fornyelse af sortsregistreringer

1.   Medlemsstaterne sørger for, at registreringen af en sort kan fornyes for yderligere perioder a højst 30 år, forudsat at der stadig er materiale af den pågældende sort til rådighed.

For genetisk modificerede sorter er fornyelse tillige betinget af, at den pågældende genetisk modificerede organisme fortsat er godkendt til dyrkning i henhold til direktiv 2001/18/EF eller forordning (EF) nr. 1829/2003. Fornyelsesperioden begrænses til godkendelsesperioden for den pågældende genetisk modificerede organisme.

2.   Medlemsstaterne stiller krav om, at der for at få fornyet en registrering skal indgives en skriftlig ansøgning til den pågældende medlemsstats officielle ansvarlige organ. Ansøgningen skal vedlægges dokumentation for, at betingelserne i stk. 1 er opfyldt.

En medlemsstat kan dog forny registreringen af en sort, for hvilken der ikke er indgivet en skriftlig ansøgning, hvis den vurderer, at fornyelse af registreringen tjener til at bevare genetisk mangfoldighed og bæredygtig produktion eller på anden måde tjener almene interesser.

Artikel 9

Sletning af en sort i sortsregistret

Medlemsstaterne sikrer, at en sort slettes i sortsregistret, hvis:

a)

betingelserne for registrering i artikel 4 ikke længere er opfyldt

b)

der på tidspunktet for ansøgning om registrering eller under behandlingen af ansøgningen er givet urigtige eller svigagtige oplysninger om forhold, der har været afgørende for registreringen af sorten.

Artikel 10

Meddelelser

1.   Hver medlemsstat meddeler de øvrige medlemsstaters officielle ansvarlige organer og Kommissionen de oplysninger, der er nødvendige for at få adgang til den pågældende medlemsstats sortsregister.

Hver medlemsstat giver hurtigst muligt Kommissionen meddelelse om indførelse af en sort i landets sortsregister samt om enhver anden ændring i dette register.

2.   Hver medlemsstat stiller efter anmodning følgende til rådighed for en anden medlemsstat eller Kommissionen:

a)

den officielle eller officielt anerkendte beskrivelse af sorter, der er registreret i den pågældende medlemsstats sortsregister

b)

resultaterne af den pågældende medlemsstats behandling af ansøgninger om registrering af sorter i henhold til artikel 6

c)

alle andre tilgængelige oplysninger om sorter, der er indført i den pågældende medlemsstats sortsregister, eller som er slettet i dette register

d)

en liste over sorter, for hvilke der er indgivet, men ikke færdigbehandlet, ansøgninger om registrering i den pågældende medlemsstat.

Artikel 11

Fælles liste

Kommissionen udarbejder på grundlag af de oplysninger, den modtager i henhold til artikel 10, stk. 1, andet afsnit, en fælles liste over de sorter, der er optaget i medlemsstaternes sortsregistre, og den ajourfører regelmæssigt listen og offentliggør den i et elektronisk format.

Artikel 12

Gennemførelse

1.   Medlemsstaterne vedtager og offentliggør senest den 31. december 2016 de love og administrative bestemmelser, der er nødvendige for at efterkomme dette direktiv. De tilsender straks Kommissionen disse love og bestemmelser med en sammenligningstabel, som viser sammenhængen mellem de pågældende love og bestemmelser og dette direktiv.

De anvender disse love og bestemmelser fra den 1. januar 2017.

Lovene og bestemmelserne skal ved vedtagelsen indeholde en henvisning til dette direktiv eller skal ved offentliggørelsen ledsages af en sådan henvisning. De nærmere regler for henvisningen fastsættes af medlemsstaterne.

2.   Medlemsstaterne meddeler Kommissionen teksten til de vigtigste nationale retsforskrifter, som de udsteder på det område, der er omfattet af dette direktiv.

Artikel 13

Ophævelse

Direktiv 93/79/EØF ophæves med virkning fra den 1. januar 2017.

Artikel 14

Ikrafttræden

Dette direktiv træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Artikel 15

Adressater

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den 15. oktober 2014.

På Kommissionens vegne

José Manuel BARROSO

Formand


(1)  EUT L 267 af 8.10.2008, s. 8.

(2)  Rådets direktiv 92/34/EØF af 28. april 1992 om afsætning af frugtplanteformeringsmateriale og frugtplanter bestemt til frugtproduktion (EFT L 157 af 10.6.1992, s. 10).

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/18/EF af 12. marts 2001 om udsætning i miljøet af genetisk modificerede organismer og om ophævelse af Rådets direktiv 90/220/EØF (EFT L 106 af 17.4.2001, s. 1).

(4)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1829/2003 af 22. september 2003 om genetisk modificerede fødevarer og foderstoffer (EUT L 268 af 18.10.2003, s. 1).

(5)  Kommissionens direktiv 93/79/EØF af 21. september 1993 om supplerende gennemførelsesbestemmelser til listerne over sorter af frugtplanteformeringsmateriale og frugtplanter, der føres af leverandørerne i henhold til Rådets direktiv 92/34/EØF (EFT L 256 af 14.10.1993, s. 25).