12.12.2014   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 355/55


KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

af 10. december 2014

om fastlæggelse af, i hvilken form medlemsstaterne skal forelægge oplysninger om gennemførelsen af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2012/18/EU om kontrol med risikoen for større uheld med farlige stoffer

(meddelt under nummer C(2014) 9335)

(EØS-relevant tekst)

(2014/896/EU)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2012/18/EU af 4. juli 2012 om kontrol med risikoen for større uheld med farlige stoffer og om ændring og efterfølgende ophævelse af Rådets direktiv 96/82/EF (1), særlig artikel 21, stk. 5, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I henhold til artikel 21, stk. 2, i direktiv 2012/18/EU skal medlemsstaterne aflægge rapport om gennemførelsen af direktivet senest den 30. september 2019 og hvert fjerde år derefter.

(2)

Kommissionen har udarbejdet et spørgeskema, der fastlægger, hvilke oplysninger medlemsstaterne skal forelægge i forbindelse med rapportering om gennemførelsen af direktivet.

(3)

Den første rapporteringsperiode bør dække perioden mellem den 1. juni 2015, fra hvilken dato medlemsstaterne skal anvende samtlige direktivets bestemmelser, og den 31. december 2018, så medlemsstaterne får tilstrækkelig tid til at vurdere de indsamlede oplysninger og forelægge dem for Kommissionen senest den 30. september 2019. De efterfølgende fireårige rapporteringsperioder vil dække perioderne mellem den 1. januar i rapporteringsperiodens første år og den 31. december i rapporteringsperiodens fjerde år.

(4)

Foranstaltningerne i denne afgørelse er i overensstemmelse med udtalelse fra det udvalg, der er nedsat i medfør af artikel 22 i direktiv 96/82/EF (2)

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Medlemsstaterne aflægger rapport om gennemførelsen af direktiv 2012/18/EU i overensstemmelse med artikel 21, stk. 2, i nævnte direktiv ved at besvare det spørgeskema, der findes i bilaget til denne afgørelse (3).

Artikel 2

Denne afgørelse er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den 10. december 2014.

På Kommissionens vegne

Karmenu VELLA

Medlem af Kommissionen


(1)  EUT L 197 af 24.7.2012, s. 1.

(2)  Rådets direktiv 96/82/EF af 9. december 1996 om kontrol med risikoen for større uheld med farlige stoffer (EFT L 10 af 14.1.1997, s. 13).

(3)  Spørgeskemaet findes også på Europa-Kommissionens websted på følgende adresse: http://ec.europa.eu/environment/seveso/


BILAG

SPØRGESKEMA

1.   GENERELLE OPLYSNINGER

1.

Giv oplysninger om de vigtigste kompetente myndigheder med ansvar for håndhævelsen af direktiv 2012/18/EU. Oplysningerne bør som minimum omfatte kontaktoplysninger og hovedopgaver (overvågning af sikkerhedsrapporter, fysisk planlægning, dominoeffekter, udarbejdelse og gennemførelse af eksterne beredskabsplaner, inspektioner, information til offentligheden, sanktioner). Alternativt kan der henvises til den tidligere rapport, hvis der ikke er sket væsentlige ændringer.

2.

Angiv, hvornår den sidste ajourføring af oplysningerne om virksomheder fandt sted med henblik på indførelse i (e)SPIRS-databasen.

2.   DOMINOEFFEKTER (ARTIKEL 9 I DIREKTIV 2012/18/EU)

Hvor mange grupper af virksomheder var der ved udgangen af rapporteringsperioden blevet udpeget, hvor risikoen for og følgerne af større uheld kan være øget på grund af disse virksomheders geografiske placering og nærhed samt deres beholdning af farlige stoffer, jf. artikel 9 direktiv 2012/18/EU?

3.   SIKKERHEDSRAPPORTER (ARTIKEL 10 I DIREKTIV 2012/18/EU)

1.

Har alle kolonne 3-virksomheder, der var forpligtet til at forelægge en sikkerhedsrapport i løbet af rapporteringsperioden, forelagt en sådan rapport? Hvis ikke, hvor mange har ikke gjort det?

2.

Er alle sikkerhedsrapporter blevet ajourført i løbet af de foregående fem år? Hvis ikke, hvor mange kolonne 3-virksomheder, der var forpligtet til at ajourføre deres sikkerhedsrapport, har ikke gjort det?

4.   BEREDSKABSPLANER (ARTIKEL 12 I DIREKTIV 2012/18/EU)

1.

Er der udarbejdet eksterne beredskabsplaner for alle kolonne 3-virksomheder, for hvilke dette skulle ske i løbet af rapporteringsperioden? Hvis ikke, hvor mange kolonne 3-virksomheder er der ikke udarbejdet nogen ekstern beredskabsplan for?

2.

For hvor mange af kolonne 3-virksomhederne har myndighederne besluttet, at det ikke var nødvendigt at udarbejde en ekstern beredskabsplan, jf. artikel 12, stk. 8, i direktiv 2012/18/EU?

3.

Hvis svaret på spørgsmål 4.2 er én eller flere, anføres den begrundelse, som den relevante kompetente myndighed har givet i hvert enkelt tilfælde.

4.

Er de eksterne beredskabsplaner blevet afprøvet i løbet af de seneste tre år for alle kolonne 3-virksomheder? Hvis ikke, i hvor mange tilfælde er den eksterne beredskabsplan ikke blevet afprøvet?

5.

Giv oplysninger om de vigtigste ordninger for høring af den berørte offentlighed om eksterne beredskabsplaner.

6.

Giv en kort redegørelse for, hvordan eksterne beredskabsplaner afprøves (f.eks. delvis afprøvning, fuldstændig afprøvning, inddragelse af beredskabstjenester, skrivebordsafprøvning osv.). Oplys, hvilke kriterier der anvendes ved vurderingen af, om en ekstern beredskabsplan er tilstrækkelig.

5.   FYSISK PLANLÆGNING (ARTIKEL 13 OG 15 I DIREKTIV 2012/18/EU)

1.

Er den berørte offentlighed i løbet af rapporteringsperioden blevet hørt om alle specifikke individuelle projekter (nye virksomheder, væsentlige ændringer i eksisterende virksomheder og nye projekter i nærheden af eksisterende virksomheder), og er offentligheden blevet hørt om overordnede planer eller programmer i tilknytning til nye virksomheder og nye projekter i nærheden af eksisterende virksomheder? Hvis ikke, gives en sammenfattende oversigt over de vigtigste årsager i de tilfælde, hvor offentligheden ikke blev hørt.

2.

Valgfrit spørgsmål: Indeholder den nationale lovgivning bestemmelser om koordinerede eller fælles procedurer med henblik på at opfylde kravene om fysisk planlægning i henhold til Seveso-direktivet og krav i henhold til anden lovgivning, f.eks. Europa-Parlamentets og Rådets direktiver 2011/92/EU (1) og 2001/42/EF (2)?

6.   INFORMATION OM SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER (ARTIKEL 14 OG BILAG V I DIREKTIV 2012/18/EU)

1.

Har man i de seneste fem år aktivt formidlet oplysninger til offentligheden om sikkerhedsforanstaltninger og hensigtsmæssig adfærd i tilfælde af et større uheld i forbindelse med samtlige kolonne 3-virksomheder? Hvis ikke, for hvor mange kolonne 3-virksomheder er dette ikke sket?

2.

Oplys, hvem (driftsledere, myndigheder) der har formidlet oplysningerne under punkt 6.1, og om muligt hvordan (f.eks. ved hjælp af brochurer, e-mail, SMS).

3.

Er de oplysninger, der er anført i bilag V til direktiv 2012/18/EU, permanent tilgængelige for alle virksomheder, herunder i elektronisk form, og ajourføres de om nødvendigt? Hvis ikke, anføres procentdelen af virksomheder, for hvilke dette ikke er tilfældet, og hvilke foranstaltninger der er truffet for at afhjælpe mangler.

4.

Oplys, hvem (driftsledere, myndigheder) der gør oplysningerne under punkt 6.3 permanent tilgængelige, og om muligt hvordan (f.eks. ved hjælp af meddelelser fra driftslederne eller myndighederne, websteder).

5.

Hvor mange virksomheder anses ved udgangen af rapporteringsperioden for at kunne forårsage større uheld med grænseoverskridende konsekvenser? I hvor mange tilfælde er der forelagt relevante oplysninger herom for en potentielt berørt medlemsstat?

7.   INSPEKTIONER (ARTIKEL 20 I DIREKTIV 2012/18/EU)

1.

På hvilket niveau eller hvilke niveauer er der udarbejdet inspektionsplaner? Er planerne gjort offentligt tilgængelige, eller er offentligheden blevet informeret elektronisk om, hvor der kan indhentes mere detaljerede oplysninger om inspektionsplanerne? Valgfrit: Indsæt et link til planerne, hvis de er offentliggjort på internettet.

2.

Er der udarbejdet programmer for rutinemæssige inspektioner, herunder hyppigheden af besøg på virksomhedsområdet, for alle virksomheder? Er datoen for det seneste besøg på virksomhedsområdet eller en henvisning til, hvor denne oplysning kan indhentes elektronisk, gjort offentligt tilgængelig? Valgfrit: Indsæt et link til oplysningerne, hvis de er offentliggjort på internettet.

3.

For hvor mange kolonne 3-virksomheder er inspektionsprogrammet, herunder hyppigheden af besøg på virksomhedsområdet, baseret på en systematisk vurdering af risikoen for større uheld i den pågældende virksomhed? Hvor mange virksomheder er genstand for årlige besøg?

4.

For hvor mange kolonne 2-virksomheder er inspektionsprogrammet, herunder hyppigheden af besøg på virksomhedsområdet, baseret på en systematisk vurdering af risikoen for større uheld i den pågældende virksomhed? Hvor mange virksomheder er genstand for besøg mindst hvert tredje år?

5.

Indeholder den nationale lovgivning eller de nationale administrative retningslinjer bestemmelser om udførelse af inspektioner i koordination eller i fællesskab med inspektioner, der udføres i henhold til anden EU-lovgivning (f.eks. direktivet om industrielle emissioner)?

8.   DRIFTSFORBUD, SANKTIONER OG ANDRE TVANGSFORANSTALTNINGER (ARTIKEL 19 OG 28 I DIREKTIV 2012/18/EU)

1.

Hvor mange virksomheder er der udstedt driftsforbud eller forbud mod idriftsætning for i rapporteringsperioden?

2.

Hvor mange andre former for tvangsforanstaltninger er der truffet i rapporteringsperioden? Oplys, hvilke typer foranstaltninger der hyppigst anvendes (f.eks. driftsforbud, administrative sanktioner eller andre foranstaltninger). Opgiv en statistisk fordeling på de forskellige typer, hvis det er muligt.

9.   ADGANG TIL KLAGE OG DOMSTOLSPRØVELSE (ARTIKEL 23 I DIREKTIV 2012/18/EU)

Gør rede for, hvordan overholdelsen af artikel 23 i direktiv 2012/18/EU om adgang til klage og domstolsprøvelse er sikret, og beskriv erfaringerne med gennemførelsen af denne artikel i rapporteringsperioden.

10.   YDERLIGERE OPLYSNINGER

Valgfrit: Anfør eventuelle supplerende generelle oplysninger vedrørende Seveso-direktivet, erfaringer med gennemførelsen, rapporter osv., der kan være af interesse og kan videregives til offentligheden, om følgende punkter:

a)

Erfaringer fra uheld og hændelser, der kan være med til at forebygge lignende tilfælde.

b)

IT-værktøjer, der bruges til at overvåge gennemførelsen af direktivet og til dataudveksling

c)

Hvis det er relevant: lignende foranstaltninger (i form af anmeldelse af aktiviteter, krav til sikkerhedsstyring, sikkerhedsrapporter, information til offentligheden, beredskabsplaner og inspektioner), der gælder for anlæg og aktiviteter, som ikke er omfattet af direktiv 2012/18/EU, f.eks. vedrørende rørledninger, havne, rangerbanegårde, offshoreanlæg, gasefterforskning og -udvinding osv.


(1)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/92/EU af 13. december 2011 om vurdering af visse offentlige og private projekters indvirkning på miljøet (EUT L 26 af 28.1.2012, s. 1).

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/42/EF af 27. juni 2001 om vurdering af bestemte planers og programmers indvirkning på miljøet (EFT L 197 af 21.7.2001, s. 30).