7.5.2014   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 134/46


KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

af 29. april 2014

om fastlæggelse af arbejdsprogrammet for EU-toldkodeksen

(2014/255/EU)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 af 9. oktober 2013 om EU-toldkodeksen (1), særlig artikel 281, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Ifølge artikel 280 i forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen (i det følgende benævnt »kodeksen«) skal Kommissionen senest 1. maj 2014 udarbejde et arbejdsprogram vedrørende udvikling og indførelse af de elektroniske systemer. Arbejdsprogrammet er især vigtigt for fastlæggelsen af de overgangsforanstaltninger, der vedrører de elektroniske systemer og tidsplanen for de tilfælde, hvor der endnu ikke er operationelle systemer på tidspunktet for anvendelsen af kodeksen, dvs. den 1. maj 2016.

(2)

Ifølge kodeksen skal al udveksling af oplysninger mellem toldmyndigheder og mellem økonomiske operatører og toldmyndigheder samt lagring af disse oplysninger foretages ved hjælp af EDB, og informations- og kommunikationssystemer til toldekspeditioner skal tilbyde de samme faciliteter for økonomiske operatører i alle medlemsstaterne. I arbejdsprogrammet bør der derfor fastlægges en omfattende plan for implementering af elektroniske systemer for at sikre en korrekt anvendelse af kodeksen.

(3)

Arbejdsprogrammet bør således indeholde en liste over, hvilke elektroniske systemer der bør udvikles af medlemsstaterne og Kommissionen i et nært samarbejde, for at kodeksen skal kunne anvendes i praksis. Denne liste baseres på det eksisterende planlægningsdokument, der vedrører alle IT-relaterede toldprojekter, den såkaldte flerårige strategiplan (MASP), som er opstillet i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 70/2008/EF (2), især artikel 4 og artikel 8, stk. 2. De elektroniske systemer, som omhandles i arbejdsprogrammet, bør være underlagt samme projektstyringstilgang og forberedes og udvikles på samme måde, som det er fastsat i MASP.

(4)

Arbejdsprogrammet bør definere og beskrive de elektroniske systemer såvel som det hertil knyttede retsgrundlag, vigtige milepæle og planlagte datoer for starten på ibrugtagningen. Disse datoer bør omtales som »målstartdatoer for indførelse«. Datoen for indførelsen af de elektroniske systemer bør være målslutdatoen for overgangsperioden.

(5)

De i arbejdsprogrammet omhandlede elektroniske systemer bør vælges ud fra deres forventede indvirkning hvad angår de fastlagte prioriteter, der er fastlagt i kodeksen. En af hovedprioriteterne i den forbindelse er at kunne tilbyde økonomiske operatører en bred vifte af elektroniske toldtjenester i hele Unionens toldområde. Endvidere bør formålet med de elektroniske systemer være at styrke toldprocessernes nyttevirkning og effektivitet og harmonisere dem i hele Unionen. Rækkefølgen af og tidsplanen for indførelsen af systemerne i arbejdsprogrammet bør baseres på praktiske og projektstyringsmæssige overvejelser som for eksempel spredning af indsats og midler, sammenkobling af projekter, specifikke forudsætninger i hvert system og projektmodenhed. Arbejdsprogrammet som sådant sigter mod at planlægge og forvalte udviklingen af de elektroniske systemer på en god, tilrettelagt måde.

(6)

Eftersom de elektroniske systemer, der er omhandlet i kodeksens artikel 16, stk. 1, skal udvikles, indføres og vedligeholdes af medlemsstaterne i samarbejde med Kommissionen, bør Kommissionen og medlemsstaterne arbejde sammen om at sikre, at forberedelsen og implementeringen af de elektroniske systemer bliver forvaltet i overensstemmelse med arbejdsprogrammet, og at der træffes passende foranstaltninger til at kunne planlægge, udforme, udvikle og indføre de pågældende systemer på en koordineret og rettidig måde.

(7)

For at sikre synkronicitet mellem arbejdsprogrammet og MASP bør arbejdsprogrammet ajourføres samtidig med MASP.

(8)

Foranstaltningerne i denne afgørelse er i overensstemmelse med udtalelse fra Toldkodeksudvalget —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Genstand

Denne afgørelse fastlægger arbejdsprogrammet, der er omhandlet i artikel 280, stk. 1, i forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen (»kodeksen«).

Arbejdsprogrammet er knyttet som bilag til denne afgørelse.

Artikel 2

Gennemførelse

1.   Kommissionen og medlemsstaterne træffer alle nødvendige foranstaltninger for at samarbejde og implementere arbejdsprogrammet.

2.   De projekter, der er angivet i arbejdsprogrammet, og forberedelsen og implementeringen af de hertil knyttede elektroniske systemer forvaltes på en sådan måde, at der er overensstemmelse med arbejdsprogrammet.

3.   Kommissionen påtager sig at finde en fælles forståelse og enighed med medlemsstaterne om de elektroniske systemers projektomfang, udformning, krav og arkitektur for at få startet projekterne i arbejdsprogrammet. Hvis det er relevant, hører Kommissionen også de økonomiske operatører og tager hensyn til deres synspunkter.

Artikel 3

Ajourføringer

1.   Arbejdsprogrammet ajourføres regelmæssigt for at sikre tilpasning til og justering efter den seneste udvikling hvad angår implementeringen af kodeksen og for at tage hensyn til de fremskridt, der gøres med forberedelse og udvikling af de elektroniske systemer, navnlig med hensyn til fælles aftalte specifikationer og den egentlige ibrugtagning af de elektroniske systemer.

2.   For at sikre synkronicitet mellem arbejdsprogrammet og den flerårige strategiplan (MASP) ajourføres arbejdsprogrammet mindst hvert år.

Denne afgørelse træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den 29. april 2014.

På Kommissionens vegne

José Manuel BARROSO

Formand


(1)  EUT L 269 af 10.10.2013, s. 1.

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 70/2008/EF af 15. januar 2008 om papirløse rammer for told og handel (EUT L 23 af 26.1.2008, s. 21).


BILAG

ARBEJDSPROGRAMMET FOR EU-TOLDKODEKSEN

I.   Indledning til arbejdsprogrammet

Formålet med arbejdsprogrammet er at have et instrument, der kan støtte anvendelsen af kodeksen i forbindelse med udvikling og indførelse af de elektroniske systemer.

Arbejdsprogrammet skal støtte udviklingen af de elektroniske systemer, der kræves i artikel 6, stk. 1, og skal styre indførelsen af overgangsperioder, som der henvises til i kodeksens artikel 278. Arbejdsprogrammet vedrører det nødvendige samarbejde mellem Kommissionen og medlemsstaterne om udvikling og indførelse af elektroniske systemer, i overensstemmelse med hvad der er fastsat i kodeksens artikel 16, stk. 1.

I arbejdsprogrammet vil der være følgende:

1.

Det vedrører udvikling og indførelse af de elektroniske systemer, der henvises til i kodeksens artikel 16, stk. 1.

2.

Det tager hensyn til de prioriteter, der er fastlagt i kodeksens artikel 280, stk. 2.

3.

Det indeholder en liste over de elektroniske systemer, der henvises til i artikel 16, stk. 1, og som er nødvendige for anvendelse af kodeksens bestemmelser, og for hvilke der skal gælde en overgangsperiode fra datoen for anvendelsen af kodeksen, men ikke efter 31. december 2020.

4.

Det angiver for hvert projekt:

a)

en overordnet beskrivelse af projektet og det hertil knyttede elektroniske system

b)

retsgrundlaget for det elektroniske system (lovbestemmelser i kodeksen)

c)

vigtige milepæle hvad angår måldato for de tekniske specifikationer, forstået som færdiggørelsesdatoen for de stabile tekniske specifikationer, der er ajourførte og tilgængelige for medlemsstaterne efter ændring

d)

den planlagte ibrugtagningsdato for det elektroniske system, dvs. målstartdatoen for indførelse af det elektroniske system svarende til slutdatoen for overgangsperioden.

Beskrivelsen af de elektroniske systemer i arbejdsprogrammet er baseret på kravene til disse systemer — som kan udledes af beskrivelserne i kodeksen — på det tidspunkt, hvor arbejdsprogrammet blev udarbejdet.

For at implementere arbejdsprogrammet vil Kommissionen igangsætte de specifikke projekter for elektroniske systemer ved hjælp af virksomhedsanalyser i nært samarbejde med medlemsstaterne. Med henblik på kommende arbejde med den IT-tekniske del af projekterne vil Kommissionen i nært samarbejde med medlemsstaterne fastlægge fælles specifikationer for de planlagte elektroniske systemer. Medlemsstaterne og Kommissionen vil sørge for udvikling og indførelse af systemerne, herunder testning og migrationsaktiviteter, på linje med den fastlagte systemarkitektur og specifikationerne. Kommissionen og medlemsstaterne vil også samarbejde med andre interessenter såsom økonomiske operatører.

Projekterne vil blive udrullet i forskellige faser fra udarbejdelse til opbygning, testning og migration og til endelig ibrugtagning. Kommissionens og medlemsstaternes rolle i disse forskellige faser vil afhænge af systemernes art og arkitektur samt komponenter eller ydelser som beskrevet i de detaljerede projektblade i den flerårige strategiplan (MASP). Hvor det er hensigtsmæssigt, vil Kommissionen fastlægge fælles tekniske specifikationer i nært samarbejde med medlemsstaterne, således at de kan foreligge 24 måneder inden målstartdatoen for indførelsen af det elektroniske system.

Medlemsstaterne og Kommissionen vil deltage i udviklingen og indførelsen af systemerne, herunder med støtteaktiviteter som kurser og kommunikationsaktiviteter. Aktiviteterne vil blive afpasset efter de milepæle og datoer, der er anført i arbejdsprogrammet. De økonomiske operatører vil træffe de foranstaltninger, der er nødvendige for at kunne benytte systemerne, når de først er på plads.

II.   Arbejdsprogrammet (for EU-toldkodeksen)

»Kodeks Projekter og hertil knyttede elektroniske systemer«

Liste over projekter vedrørende udvikling og indførelse af elektroniske systemer, der kræves til anvendelse af kodeksen

Retsgrundlag

Vigtig milepæl

Målstartdato for indførelse af det elektroniske system (1)

1.

Systemet med registrerede eksportører (REX)

Formålet med projektet er at gøre ajourførte oplysninger tilgængelige om registrerede eksportører, der er etableret i GSP-lande, som eksporterer varer til EU. Systemet vil også indeholde data om EU-handelsvirksomheder med henblik på at støtte eksport til GSP-lande.

Artikel 6, stk. 1, og artikel 16 og 64 i forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen

Måldato for tekniske specifikationer

= Q1 2015

1.1.2017

2.

Kodeks BTO/Tilsyn 2+

Formålet med projektet er at give en ajourføring af BTO-systemet og Tilsyn 2-systemet for at sikre

tilpasning af EBTI-3-systemet til kodekskravene

udbygning af overvågningsdata

overvågning af den obligatoriske brug af BTO

overvågning og forvaltning af udvidet brug af BTO.Projektet vil blive gennemført i to faser.

Den første fase vedrører de væsentlige elementer, der skal til for at opfylde forpligtelsen til at kontrollere brugen af BTO ved hjælp af et reduceret datasæt og til at rette ind efter proceduren til at træffe toldafgørelser.

I den anden fase vil alle muligheder for overvågning blive gennemført ved hjælp af et fuldt datasæt, og handelsvirksomheder vil få en EU-harmoniseret grænseflade, hvor de kan indgive BTO-ansøgninger og modtage BTO-afgørelser elektronisk.

Artikel 6, stk. 1, og artikel 16, 22, 23, 26, 27, 28, 33 og 34 i forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen

Måldato for tekniske specifikationer

= Q2 2015

(fase 1)

= Q3 2016

(fase 2)

1.3.2017

(fase 1)

1.10.2018

(fase 2)

3.

Kodeks Toldafgørelser

Formålet med projektet er at harmonisere de procedurer, der har relation til anvendelse af en toldafgørelse, beslutningstagning og forvaltning af afgørelsen, ved at standardisere og benytte elektronisk forvaltning af data for ansøgninger og afgørelser/tilladelser i hele Den Europæiske Union. Med systemet bliver det lettere at foretage høringer i løbet af beslutningstagningsperioden og forvaltningen af bevillingsproceduren

Artikel 6, stk. 1, og artikel 16, 22, 23, 26, 27 og 28 i forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen

Måldato for tekniske specifikationer

= Q3 2015

2.10.2017

4.

Direkte adgang for virksomheder til de europæiske informationssystemer (ensartet brugerforvaltning & digital underskrift)

Målet for dette projekt er at finder løsninger på, hvordan virksomheder kan få en direkte og EU-harmoniseret adgang som en service, der skal integreres i de elektroniske toldsystemer, som fastlagt i de specifikke kodeksprojekter som Kodeks BTO/Tilsyn 2+ og Kodeks Toldafgørelser. Det omfatter støtte til identitet, adgang og brugerforvaltning i overensstemmelse med de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger, eventuelt suppleret med støtte til digitale underskrifter.

Artikel 6, stk. 1, og artikel 16 i forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen

Måldato for tekniske specifikationer

= Q4 2015

2.10.2017

5.

Kodeks Bevis for EU-status

Formålet med projektet er at skabe et nyt informationssystem for hele Europa, hvor beviset for EU-status oplagres og forvaltes og kan genfindes. Det er meningen, at det papirbaserede TL2-skema skal erstattes af elektroniske midler.

Artikel 6, stk. 1, og artikel 16 og 153 i forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen

Måldato for tekniske specifikationer

= Q3 2015

2.10.2017

6.

Kodeks Autoriserede økonomiske operatører (AEO), ajourføring

Formålet med projektet er at forbedre procedurerne vedrørende AEO-ansøgninger og -bevillinger under hensyntagen til ændringer i kodeksens bestemmelser og harmonisering af proceduren til at træffe toldafgørelser

Artikel 6, stk. 1, og artikel 16, 22, 23, 26, 27, 28, 38 og 39 i forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen

Måldato for tekniske specifikationer

= Q1 2016

1.3.2018

7.

Kodeks Tilsyn 3

Formålet med dette projekt er at få Tilsyn 2+-systemet opgraderet, således at det bliver tilpasset kravene i kodeksen, f.eks. standardudveksling af oplysninger ved hjælp af elektroniske databehandlingsteknikker og fastlæggelse af passende funktioner, som er nødvendige for at kunne behandle og analysere alle data over tilsyn, som kommer fra medlemsstaterne.

Det vil derfor omfatte dataminingkapacitet og indberetningsfunktioner, som skal være tilgængelige for Kommissionen og medlemsstaterne.

Artikel 6, stk. 1, artikel 16 og artikel 56, stk. 5, i forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen

Måldato for tekniske specifikationer

= Q3 2016

1.10.2018

8.

Kodeks Nyt EDB-baseret forsendelsessystem (NCTS), ajourføring

Formålet med dette projekt er at tilpasse det eksisterende NCTS-system til de nye kodekskrav, f.eks. tilpasning af informationsudveksling til datakravene i kodeksen og ajourføring og udvikling af grænseflader med andre systemer.

Artikel 6, stk. 1, og artikel 16 og 226-236 i forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen

Måldato for tekniske specifikationer

= Q3 2016

1.10.2018

9.

Kodeks Automatiseret eksportsystem (AES)

Formålet med projektet er at videreudvikle det eksisterende eksportkontrolsystem for at få implementeret AES fuldt ud, således at det dækker erhvervslivets krav til processer og data, som er affødt af kodeksen, blandt andet dækningen af forenklede procedurer, opsplittede udpassageforsendelser og centraliseret toldbehandling ved eksport. Det er også meningen, at det skal omfatte udviklingen af harmoniserede grænseflader med EMCS og NCTS. Dermed vil der med AES kunne opnås fuldstændig automatisering af eksportprocedurer og udpassageformaliteter.

Artikel 6, stk. 1, og artikel 16, 179 og 263-276 i forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen

Måldato for tekniske specifikationer

= Q3 2016

1.3.2019

10.

Kodeks Oplysningsskema (INF) for særlige procedurer

Formålet med dette projekt er at få udviklet et nyt centraliseret system til at støtte og strømline processerne for INF-dataforvaltning og elektronisk behandling af INF-data inden for særlige procedurer.

Artikel 6, stk. 1, og artikel 16, 215, 237-242 og 250-262 i forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen

Måldato for tekniske specifikationer

= Q3 2017

1.10.2019

11.

Kodeks Særlige procedurer

Formålet med dette projekt er at fremskynde, fremme og harmonisere særlige procedurer i hele Unionen ved at sørge for fælles modeller for virksomheder. Formålet er at få gennemført alle kodeksændringer for toldoplag, særlige anvendelsesformål, midlertidig import, aktiv forædling og passiv forædling. De elektroniske løsninger til behandling af data vedrørende særlige procedurer vil hovedsageligt blive fastlagt på nationalt plan.

Artikel 6, stk. 1, og artikel 16, 215, 237- 242 og 250-262 i forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen

Måldato for tekniske specifikationer

= Q1 2017

1.10.2019

12.

Kodeks Underretning om ankomst, meddelelse om frembydelse og midlertidig oplagring

Målet for dette projekt er at få fastlagt procedurerne for underretning om ankomst for transportmidlet, meddelelse om frembydelse og angivelse til midlertidig oplagring og at støtte harmonisering i denne henseende i alle medlemsstater for så vidt angår dataudveksling mellem virksomheder og toldvæsen og i givet fald mellem toldmyndigheder. Hvis der i procedurerne ikke er involveret mere end én medlemsstat, er gennemførelsen af proceduren kun et nationalt anliggende.

Artikel 6, stk. 1, og artikel 16 og 133-152 i forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen

Måldato for tekniske specifikationer

= Q3 2017

2.3.2020

13.

Kodeks Centraliseret toldbehandling for import

Formålet med dette projekt er at give mulighed for at henføre varer under toldprocedurer ved hjælp af centraliseret toldbehandling, således at økonomiske operatører kan centralisere deres aktiviteter ud fra et toldmæssigt synspunkt. Behandlingen af toldangivelser og den fysiske frigivelse af varer bør koordineres mellem de berørte toldkontorer.

Artikel 6, stk. 1, og artikel 16 og 179 i forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen

Måldato for tekniske specifikationer

= Q1 2017

1.10.2020

14.

Kodeks Forvaltning af sikkerhedsstillelse

Formålet med dette projekt er at sikre en virkningsfuld og effektiv forvaltning af gyldige, samlede sikkerhedsstillelser, som kan anvendes i mere end én medlemsstat, og overvågning af referencebeløbet for hver enkelt toldangivelse, supplerende angivelse eller passende information om, hvilke oplysninger der skal være i bogføringen over eksisterende toldskyld for alle toldprocedurer som fastsat i EU-toldkodeksen, undtagen forsendelse, som udgør en del af NCTS-projektet.

Artikel 6, stk. 1, og artikel 16 og 89-100 i forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen

Måldato for tekniske specifikationer

= Q1 2018

2.3.2020

15.

Kodeks Sikkerhed og sikring og risikostyring

Målet for dette projekt er at styrke sikkerhed og sikring i forsyningskæden inden for områder, der er blevet fastlagt, inden for alle transportformer, især luftfragt, ved hjælp af bedre datakvalitet, dataregistrering samt datatilgængelighed og -deling. Hele risikoanalyserammen vil også blive forbedret ved at optimere de fragtdata, der bliver stillet til rådighed for toldmyndighederne, og udvekslingen af risikorelaterede oplysninger. Det vil føre til ændring af systemer som importkontrolsystemet og Fællesskabets risikostyringssystem, så de eventuelt udvides til at omfatte nye moduler.

Artikel 6, stk. 1, og artikel 16, 46 og 127 -132 i forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen

Fastlægges i næste udgave af arbejdsprogrammet

Fastlægges i næste udgave af arbejdsprogrammet ud fra køreplanen (2)

16.

Kodeks Tarifering

Formålet med projektet er at få udviklet et tariferingsinformationssystem med et høringsmodul, som vil kunne fungere som en platform, hvor alle tariferingsoplysninger (uanset af hvilken art de er) er til rådighed og let tilgængelige. Hermed vil økonomiske operatører, navnlig smv'er og medlemsstaternes toldmyndigheder, lettere kunne finde de tariferingsoplysninger, som de har brug for.

Artikel 6, stk. 1, artikel 16, stk., 1, og artikel 57 i forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen

Fastlægges i næste udgave af arbejdsprogrammet

Fastlægges i næste udgave af arbejdsprogrammet

Figur

Grafisk oversigt

Image

(1)  Denne måldato for starten på indførelsen af de elektroniske systemer er den samme som slutdatoen for overgangsperioden.

(2)  Tidstabellen for de projekter, der vedrører udvikling inden for risikostyring, vil der blive set nærmere på i en ajourført udgave af arbejdsprogrammet ud fra Kommissionens igangværende arbejde med strategi- og handlingsplanen, der vil være en opfølgning på Rådets konklusioner om styrkelse af sikkerheden i forsyningskæden og toldmyndighedernes risikostyring (8761/3/13, Rev.3, 18. juni 2013).