23.1.2013   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 20/57


RÅDETS AFGØRELSE 2013/44/FUSP

af 22. januar 2013

om ændring og forlængelse af afgørelse 2010/96/FUSP om Den Europæiske Unions militærmission for at bidrage til uddannelsen af somaliske sikkerhedsstyrker

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 42, stk. 4, og artikel 43, stk. 2,

under henvisning til forslag fra Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Den 15. februar 2010 vedtog Rådet afgørelse 2010/96/FUSP (1).

(2)

Den 28. juli 2011 vedtog Rådet afgørelse 2011/483/FUSP (2) om ændring og forlængelse af afgørelse 2010/96/FUSP med yderligere et år.

(3)

Den 14. maj 2012 understregede Rådet vigtigheden af med tiden at overgive ansvaret for sikkerheden til de somaliske myndigheder og med henblik herpå fremme den internationale støtte til de somaliske nationale sikkerhedsstyrker (SNSF). Det udtrykte anerkendelse for de uddannede somaliske soldaters medvirken til at tilvejebringe sikkerhed i Somalia og gav tilsagn om gennem EU-militærmissionen fortsat at støtte udviklingen af SNSF, herunder deres kommando- og kontrolstruktur, i samarbejde med Den Afrikanske Unions Mission i Somalia (Amisom), Uganda, Amerikas Forenede Stater og andre relevante aktører.

(4)

De Forenede Nationers generalsekretær anbefalede i sin rapport til Sikkerhedsrådet dateret den 1. maj 2012 at tilskynde det internationale samfund til at investere seriøst i den langsigtede genopbygning og udvikling af Somalia, herunder gennem støtte til styrkelse af sikkerhedssektoren.

(5)

Den anden internationale konference om Somalia, der afholdtes den 31. maj og den 1. juni 2012 i Istanbul, roste EU for dets støtte til Amisom og til de somaliske sikkerhedsinstitutioner. Konferencen anerkendte behovet for, at det internationale samfund fortsat støtter genetableringen af et professionelt, inklusivt, disciplineret og veludstyret sikkerhedsapparat, herunder den somaliske nationale hær, politi, flåde, kystvagt og efterretningstjenester, og understregede behovet for at bringe alle somaliske styrker under en enhedskommando.

(6)

Republikken Somalias præsident vedtog en seks-søjle-politik, der tager sigte på at fremme stabilitet, økonomisk genopretning, fredsopbygning, internationale forbindelser og enhed, hvor reformen af sikkerhedssektoren betragtes som et grundlæggende fundament for en levedygtig somalisk stat, og anmodede Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik (HR) om at fortsætte Unionens engagement til støtte for Somalia.

(7)

Ugandas regering har givet udtryk for tilfredshed med partnerskabet med Unionen byget op omkring EU-militærmissionen, og at den er rede til at fortsætte samarbejdet i denne sammenhæng.

(8)

Den 27. november 2012 stilede Republikken Somalias premierminister en indbydelse til HR vedrørende indsættelsen af EU-militærmissionen, hvori han hilste Unionens støtte til uddannelsen af de somaliske væbnede styrker velkommen.

(9)

Den 10. december 2012 godkendte Rådet det reviderede krisestyringskoncept for EU-militærmissionen.

(10)

I medfør af artikel 5 i protokollen om Danmarks stilling, der er knyttet som bilag til traktaten om Den Europæiske Union og til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, deltager Danmark ikke i udarbejdelsen og gennemførelsen af Unionens afgørelser og aktioner, som har indvirkning på forsvarsområdet. Danmark deltager ikke i gennemførelsen af denne afgørelse og deltager derfor ikke i finansieringen af denne mission.

(11)

EU-militærmissionen bør forlænges yderligere med et tilpasset mandat —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Afgørelse 2010/96/FUSP ændres således:

1)

Artikel 1 affattes således:

»Artikel 1

Mission

1.   Unionen gennemfører en militær uddannelsesmission for at bidrage til opbygningen og styrkelsen af de somaliske nationale væbnede styrker (»SNAF«), der er ansvarlige over for den somaliske nationale regering i overensstemmelse med somaliske behov og prioriteter.

2.   For at nå de mål, der er fastsat i stk. 1, skal EU-militærmissionen indsættes i Somalia og Uganda for at vejlede, rådgive og støtte de somaliske myndigheder med hensyn til opbygningen af SNAF, gennemførelsen af den somaliske nationale sikkerheds- og stabiliseringsplan samt SNAF's uddannelsesaktiviteter. EU-militærmissionen skal også være rede til at bistå andre EU-aktører, så vidt midler og kapacitet rækker, med gennemførelsen af deres respektive mandater på det sikkerheds- og forsvarspolitiske område i Somalia.

3.   Gennemførelsen i Somalia af aktiviteterne i henhold til mandatet afhænger af sikkerhedsforholdene i Somalia og den politiske vejledning fra Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité.«.

2)

Artikel 2, stk. 1, affattes således:

»1.   Brigadegeneral Gerald AHERNE udnævnes hermed til øverstbefalende for EU-missionen med virkning fra den 1. februar 2013.«.

3)

Artikel 3 affattes således:

»Artikel 3

Udpegelse af missionens hovedkvarter

1.   Missionens hovedkvarter er i første omgang fortsat beliggende i Uganda med henblik på en eventuel overførsel til Somalia i løbet af mandatet i overensstemmelse med planlægningsdokumenterne. Det fungerer både som operativt hovedkvarter og styrkehovedkvarter.

2.   Missionens hovedkvarter omfatter desuden et forbindelseskontor i Nairobi og en støtteenhed i Bruxelles.«.

4)

Artikel 7 affattes således:

»Artikel 7

Konsekvens i Unionens reaktion og koordinering

1.   HR sikrer, at gennemførelsen af denne afgørelse er i overensstemmelse med Unionens optræden udadtil som helhed, herunder Unionens udviklingsprogrammer.

2.   Den øverstbefalende for EU-missionen får med forbehold af kommandovejen lokal politisk vejledning fra EU's særlige repræsentant for Afrikas Horn og relevante EU-delegationer i regionen.

3.   EU-militærmissionen skal opretholde og forbedre koordinationen med EUNAVFOR Atalanta og EUCAP Nestor. EU-operationscentret skal i overensstemmelse med sit mandat, der er fastsat i Rådets afgørelse 2012/173/FUSP af 23. marts 2012 om aktivering af EU-operationscentret til missionerne og operationen under den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik på Afrikas Horn (3), lette en sådan koordinering og informationsudveksling med henblik på at øge sammenhængen, effektiviteten og synergien mellem missionerne og operationen under den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik i regionen.

4.   EU-militærmissionen skal operere i tæt samarbejde med andre internationale aktører i regionen, navnlig De Forenede Nationer, Amisom og Amerikas Forenede Stater og Uganda i overensstemmelse med Somalias nationale regerings aftalte krav.

5)

Artikel 10 affattes således:

»Artikel 10

Finansielle ordninger

1.   De fælles udgifter til EU-militærmissionen administreres i overensstemmelse med Rådets afgørelse 2011/871/FUSP af 19. december 2011 om oprettelse af en mekanisme til administration af finansieringen af de fælles udgifter til EU-operationer, der har indvirkning på militær- eller forsvarsområdet (Athena) (4) (»Athena«).

2.   Det finansielle referencegrundlag for de fælles udgifter til EU-militærmissionen for perioden indtil den 9. august 2011 beløber sig til 4,8 mio. EUR. Den procentdel af referencebeløbet, der er omhandlet i artikel 25, stk. 1, i Athena, er 60 %.

3.   Det finansielle referencegrundlag for de fælles udgifter til EU-militærmissionen for perioden fra den 9. august 2011 til den 31. december 2012 beløber sig til 4,8 mio. EUR. Den procentdel af referencebeløbet, der er omhandlet i artikel 25, stk. 1, i Athena, er 30 %.

4.   Det finansielle referencegrundlag for de fælles udgifter til EU-militærmissionen for perioden fra den 1. januar 2013 beløber sig til 11,6 mio. EUR. Den procentdel af referencebeløbet, der er omhandlet i artikel 25, stk. 1, i Athena, er 20 %, og den procentdel til forpligtelser, der er omhandlet i artikel 32, stk. 3, i Athena, er 30 %.

6)

Artikel 11 affattes således:

»Artikel 11

Videregivelse af informationer

1.   HR har om nødvendigt og i overensstemmelse med missionens behov bemyndigelse til i overensstemmelse med Rådets afgørelse 2011/292/EU af 31. marts 2011 om reglerne for sikkerhedsbeskyttelse af EU's klassificerede informationer (5) at videregive EU's klassificerede informationer, som er udarbejdet med henblik på missionen, til tredjestater, der er tilknyttet denne afgørelse:

a)

til og med den klassifikationsgrad, der findes i de relevante informationssikkerhedsaftaler indgået mellem Unionen og den pågældende tredjestat

b)

eller til og med klassifikationsgraden »CONFIDENTIEL UE/EU CONFIDENTIAL« i andre tilfælde.

2.   HR har også bemyndigelse til i overensstemmelse med missionens operative behov og i overensstemmelse med afgørelse 2011/292/EU at videregive EU's klassificerede informationer til og med klassifikationsgraden »RESTREINT UE/EU RESTRICTED«, som er udarbejdet med henblik på missionen, til De Forenede Nationer (FN) og Den Afrikanske Union (AU). Der udarbejdes ordninger mellem HR og de kompetente myndigheder i FN og AU med henblik herpå.

3.   HR har, hvis der er et specifikt og umiddelbart operativt behov derfor, også bemyndigelse til, under iagttagelse af afgørelse 2011/292/EU, at videregive EU's klassificerede informationer til og med klassifikationsgraden »RESTREINT UE/EU RESTRICTED«, som er udarbejdet med henblik på missionen, til værtsstaten. Der udarbejdes ordninger mellem HR og værtsstatens kompetente myndigheder med henblik herpå.

4.   HR har bemyndigelse til at videregive ikkeklassificerede EU-dokumenter, der vedrører Rådets forhandlinger om missionen, og som er omfattet af tavshedspligt i henhold til artikel 6, stk. 1, i Rådets forretningsorden (6), til tredjestater, der er tilknyttet denne afgørelse.

5.   HR kan uddelegere sådanne bemyndigelser samt muligheden for at indgå de ovennævnte ordninger til ansatte i EU-Udenrigstjenesten og/eller den øverstbefalende for EU-missionen.

7)

Artikel 12, stk. 2, affattes således:

»2.   EU-militærmissionens mandat ophører den 31. marts 2015.«.

Artikel 2

Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

Den finder anvendelse fra den 1. januar 2013.

Udfærdiget i Bruxelles, den 22. januar 2013.

På Rådets vegne

M. NOONAN

Formand


(1)  EUT L 44 af 19.2.2010, s. 16.

(2)  EUT L 198 af 30.7.2011, s. 37.

(3)  EUT L 89 af 27.3.2012, s. 66.«.

(4)  EUT L 343 af 23.12.2011, s. 35.«.

(5)  EUT L 141 af 27.5.2011, s. 17.

(6)  Rådets afgørelse 2009/937/EU af 1. december 2009 om vedtagelse af Rådets forretningsorden (EUT L 325 af 11.12.2009, s. 35).«.