29.12.2012   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 360/145


KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1256/2012

af 13. december 2012

om ændring af forordning (EF) nr. 1126/2008 om vedtagelse af visse internationale regnskabsstandarder i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1606/2002 for så vidt angår IFRS 7 og IAS 32

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1606/2002 af 19. juli 2002 om anvendelse af internationale regnskabsstandarder (1), særlig artikel 3, stk. 1, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Ved Kommissionens forordning (EF) nr. 1126/2008 (2) blev der vedtaget visse internationale standarder og fortolkningsbidrag, der eksisterede pr. 15. oktober 2008.

(2)

Den 16. december 2011 offentliggjorde International Accounting Standards Board (IASB) ændringer til International Financial Reporting Standard (IFRS) 7 Finansielle instrumenter: Oplysninger - Modregning af finansielle aktiver og finansielle forpligtelser og til international regnskabsstandard (IAS) 32 Finansielle instrumenter: Præsentation - Modregning af finansielle aktiver og finansielle forpligtelser. Ændringen til IFRS 7 tjener til at stille krav om supplerende kvantitative oplysninger, der skal sætte brugerne i stand til bedre at sammenligne og afstemme finansielle oplysninger afgivet i henhold til henholdsvis IFRS og US GAAP. IASB ændrede desuden IAS 32 med tilføjelse af supplerende vejledning, der skal sikre en mere ensartet anvendelse af denne standard i praksis.

(3)

Ændringerne til IFRS 7 Finansielle instrumenter: Oplysninger – Overførsel af finansielle instrumenter blev vedtaget ved Kommissionens forordning (EU) nr. 1205/2011 af 22. november 2011 ændring af forordning (EF) nr. 1126/2008 om vedtagelse af visse internationale regnskabsstandarder i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1606/2002 for så vidt angår International Financial Reporting Standard (IFRS) 7 (3) efter at være blevet godkendt af Regnskabskontroludvalget i juni 2011. Ved en forglemmelse blev afsnit 13 i IFRS 7 imidlertid ikke slettet. Denne forordning bør rette op på denne fejltagelse. For at gøre denne bestemmelse virkningsfuld bør den finde anvendelse fra den 1. juli 2011. Bestemmelsen om anvendelse med tilbagevirkende kraft er nødvendig af hensyn til de berørte emittenters retssikkerhed.

(4)

Høringen af Den Tekniske Ekspertgruppe (TEG) under European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) bekræfter, at ændringerne til IFRS 7 og IAS 32 opfylder de tekniske kriterier for vedtagelse som omhandlet i artikel 3, stk. 2, i forordning (EF) nr. 1606/2002.

(5)

Forordning (EF) nr. 1126/2008 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed.

(6)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med Regnskabskontroludvalgets udtalelse —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

I bilaget til forordning (EF) nr. 1126/2008 foretages følgende ændringer:

1)

IFRS 7 Finansielle instrumenter: Oplysninger ændres som anført i bilaget til denne forordning.

2)

IAS 32 Finansielle instrumenter: Præsentation ændres i overensstemmelse med ændringerne til IFRS 7 som anført i bilaget til denne forordning.

3)

IAS 32 Finansielle instrumenter: Præsentation ændres som anført i bilaget til denne forordning.

4)

Overskriften før afsnit 13 og afsnit 13 i IFRS 7 slettes i overensstemmelse med ændringerne til IFRS 7 Finansielle instrumenter: Oplysninger – Overførsel af finansielle instrumenter, der blev vedtaget ved forordning (EU) nr. 1205/2011.

Artikel 2

1.   Virksomhederne anvender de ændringer, der er omhandlet i artikel 1, nr. 1) og 2), fra den første dag i det regnskabsår, der starter den 1. januar 2013 eller derefter.

2.   Virksomhederne anvender de ændringer, der er omhandlet i artikel 1, nr. 3), senest fra den første dag i det regnskabsår, der starter den 1. januar 2014 eller derefter.

3.   Virksomhederne anvender de ændringer, der er omhandlet i artikel 1, nr. 4), fra den første dag i det regnskabsår, der starter den 1. juli 2011 eller derefter.

Artikel 3

Denne forordning træder i kraft på tredjedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 13. december 2012.

På Kommissionens vegne

José Manuel BARROSO

Formand


(1)  EUT L 243 af 11.9.2002, s. 1.

(2)  EUT L 320 af 29.11.2008, s. 1.

(3)  EUT L 305 af 23.11.2011, s. 16.


BILAG

INTERNATIONALE REGNSKABSSTANDARDER

IFRS 7

Ændringer til IFRS 7 Finansielle instrumenter: Oplysninger - Modregning af finansielle aktiver og finansielle forpligtelser

IAS 32

Ændringer til IAS 32 Finansielle instrumenter: Præsentation - Modregning af finansielle aktiver og finansielle forpligtelser

"Kopiering tilladt inden for Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde. Alle eksisterende rettigheder forbeholdes uden for EØS med undtagelse af retten til at kopiere til personlig brug eller anden form for "fair dealing". Yderligere oplysninger fås hos IASB på adressen www.iasb.org".

Ændringer til IFRS 7 Finansielle instrumenter: Oplysninger

Efter afsnit 13 indsættes en overskrift samt afsnit 13A–13F.

Modregning af finansielle aktiver og finansielle forpligtelser

13A

Oplysningskravene i afsnit 13B–13E udgør et supplement til de øvrige oplysningskrav i denne IFRS og gælder for alle indregnede finansielle instrumenter, der modregnes i overensstemmelse med afsnit 42 i IAS 32. Disse oplysningskrav gælder også for indregnede finansielle instrumenter, der falder ind under en retskraftig "master netting" eller tilsvarende aftale, uanset om de modregnes i overensstemmelse med afsnit 42 i IAS 32 eller ej.

13B

En virksomhed skal præsentere oplysninger, som gør det muligt for brugere af virksomhedens årsregnskab at vurdere virkningen eller den potentielle virkning af nettingaftaler for virksomhedens finansielle stilling. Dette omfatter virkningen eller den potentielle virkning af retten til modregning forbundet med virksomhedens indregnede finansielle aktiver og finansielle forpligtelser, der falder inden for anvendelsesområdet for afsnit 13A.

13C

For at opfylde formålet med afsnit 13B skal en virksomhed ved regnskabsårets afslutning afgive følgende kvantitative oplysninger særskilt for indregnede finansielle aktiver og for indregnede finansielle forpligtelser, der falder inden for anvendelsesområdet for afsnit 13A:

(a)

bruttobeløbet for disse indregnede finansielle aktiver og indregnede finansielle forpligtelser

(b)

de beløb, der modregnes i overensstemmelse med kriterierne i afsnit 42 i IAS 32 ved bestemmelse af de nettobeløb, der præsenteres i opgørelsen af finansiel stilling

(c)

de nettobeløb, der præsenteres i opgørelsen af finansiel stilling

(d)

de beløb, der falder ind under en retskraftig "master netting" eller tilsvarende aftale, der ellers ikke er omfattet af afsnit 13C(b), herunder:

(i)

beløb forbundet med indregnede finansielle instrumenter, der ikke opfylder visse af eller alle modregningskriterierne i afsnit 42 i IAS 32 og

(ii)

beløb forbundet med finansiel sikkerhedsstillelse (inkl. kontant sikkerhedsstillelse) og

(e)

nettobeløbet efter fradrag af de beløb, der er angivet i (d), i beløbene i (c).

De oplysninger, der kræves i henhold til dette afsnit, skal præsenteres i tabelform, særskilt for finansielle aktiver og finansielle forpligtelser, medmindre et andet format er mere hensigtsmæssigt.

13D

Det samlede beløb for et instrument, der oplyses i overensstemmelse med afsnit 13C(d), skal begrænses til beløbet i afsnit 13C(c) for dette instrument.

13E

En virksomhed skal i oplysningerne inkludere en beskrivelse af retten til modregning forbundet med virksomhedens indregnede finansielle aktiver og finansielle forpligtelser, der falder ind under en retskraftig "master netting" eller tilsvarende aftale, som der gives oplysninger om i overensstemmelse med afsnit 13C(d), herunder arten af denne ret.

13F

Hvis de oplysninger, der kræves i henhold til afsnit 13B–13E, præsenteres i mere end en note til årsregnskabet, skal virksomheden indsætte en krydshenvisning mellem disse noter.

IKRAFTTRÆDELSESTIDSPUNKT OG OVERGANG

Afsnit 44R tilføjes.

44R

Oplysninger—Modregning af finansielle aktiver og finansielle forpligtelser (ændringer til IFRS 7), der blev udstedt i december 2011, tilføjede afsnit IN9, 13A–13F og B40–B53. En virksomhed skal anvende disse ændringer for regnskabsår, som begynder 1. januar 2013 eller derefter, og for delårsperioder inden for disse regnskabsår. En virksomhed skal levere de oplysninger, der kræves i henhold til disse ændringer, med tilbagevirkende kraft.

Efter afsnit B39 indsættes overskrifter og afsnit B40–B53.

Modregning af finansielle aktiver og finansielle forpligtelser

(afsnit 13A–13F)

Anvendelsesområde (afsnit 13A)

B40

Oplysningskravene i afsnit 13B–13E gælder for alle indregnede finansielle instrumenter, der modregnes i overensstemmelse med afsnit 42 i IAS 32. Desuden falder finansielle instrumenter inden for anvendelsesområdet for oplysningskravene i afsnit 13B–13E, hvis de falder ind under en retskraftig "master netting" eller tilsvarende aftale, der dækker tilsvarende finansielle instrumenter og transaktioner, uanset om de finansielle transaktioner modregnes i overensstemmelse med afsnit 42 i IAS 32 eller ej.

B41

De i afsnit 13A og B40 omhandlede tilsvarende aftaler omfatter aftaler om clearing af afledte finansielle instrumenter, "global master repurchase"-aftaler, "global master securities lending"-aftaler og eventuelle beslægtede rettigheder til finansiel sikkerhedsstillelse. De i afsnit B40 omhandlede tilsvarende finansielle instrumenter og transaktioner omfatter afledte finansielle instrumenter, salgs- og tilbagekøbsaftaler, omvendte salgs- og tilbagekøbsaftaler samt aftaler om lån og udlån af værdipapirer. Eksempler på finansielle instrumenter, der ikke falder ind under anvendelsesområdet for afsnit 13A, er lån og indlån i samme institut (medmindre de modregnes i opgørelsen af finansiel stilling) og finansielle instrumenter, der kun falder ind under en aftale om sikkerhedsstillelse.

Kvantitative oplysninger vedrørende indregnede finansielle aktiver og indregnede finansielle forpligtelser, der falder inden for anvendelsesområdet for afsnit 13A (afsnit 13C)

B42

Finansielle instrumenter, hvorom der gives oplysninger i overensstemmelse med afsnit 13C, kan være underlagt forskellige krav til måling (f.eks. kan en forpligtelse i forbindelse med en tilbagekøbsaftale måles til amortiseret kostpris, mens en afledt finansiel transaktion måles til dagsværdi). En virksomhed skal medtage instrumenter til deres indregnede pris og beskrive eventuelle heraf følgende målingsforskelle i de relaterede oplysninger.

Oplysninger om bruttobeløbet for indregnede finansielle aktiver og indregnede finansielle forpligtelser, der falder inden for anvendelsesområdet for afsnit 13A (afsnit 13C(a))

B43

De i afsnit 13C(a) krævede beløb relaterer til indregnede finansielle instrumenter, der modregnes i overensstemmelse med afsnit 42 i IAS 32. De i afsnit 13C(a) krævede beløb relaterer også til indregnede finansielle instrumenter, der falder ind under en retskraftig "master netting" eller tilsvarende aftale, uanset om de opfylder kriterierne for modregning eller ej. Oplysningskravene i afsnit 13C(a) vedrører dog ikke beløb, der indregnes som følge af aftaler om sikkerhedsstillelse, der ikke opfylder kriterierne for modregning i afsnit 42 i IAS 32. Sådanne beløb skal i stedet oplyses i overensstemmelse med afsnit 13C(d).

Oplysninger om beløb, der modregnes i overensstemmelse med kriterierne i afsnit 42 i IAS 32 (afsnit 13C(b))

B44

Afsnit 13C(b) kræver, at virksomheder skal oplyse de beløb, der modregnes i overensstemmelse med kriterierne i afsnit 42 i IAS 32 ved bestemmelse af de nettobeløb, der præsenteres i opgørelsen af finansiel stilling. De beløb for både de indregnede finansielle aktiver og de indregnede finansielle forpligtelser, der skal modregnes i henhold til samme aftale, skal fremgå af oplysningerne om både de finansielle aktiver og de finansielle forpligtelser. De beløb, der oplyses (i f.eks. tabelform), begrænses til de beløb, der skal modregnes. For eksempel kan en virksomhed have et indregnet afledt finansielt aktiv og en indregnet afledt finansiel forpligtelse, der opfylder kriterierne for modregning i afsnit 42 i IAS 32. Hvis bruttobeløbet for det afledte finansielle aktiv er større end bruttobeløbet for den afledte finansielle forpligtelse, skal tabellen med oplysninger om finansielle aktiver indeholde det samlede beløb for det afledte finansielle aktiv (i overensstemmelse med afsnit 13C(a)) og det samlede beløb for den afledte finansielle forpligtelse (i overensstemmelse med afsnit 13C(b)). Mens tabellen med oplysninger om finansielle forpligtelser skal indeholde det samlede beløb for den afledte finansielle forpligtelse (i overensstemmelse med afsnit 13C(a)), skal den kun indeholde det beløb for det afledte finansielle aktiv (i overensstemmelse med afsnit 13C(b)), der modsvarer beløbet for den afledte finansielle forpligtelse.

Oplysninger om de nettobeløb, der præsenteres i opgørelsen af finansiel stilling (afsnit 13C(c))

B45

Hvis en virksomhed har instrumenter, der falder inden for anvendelsesområdet for disse oplysningskrav (som angivet i afsnit 13A), men som ikke opfylder kriterierne for modregning i afsnit 42 i IAS 32, modsvarer de beløb, der kræves oplyst i henhold til afsnit 13C(c), de beløb, der kræves oplyst i henhold til afsnit 13C(a).

B46

De beløb, der kræves oplyst i henhold til afsnit 13C(c), skal afstemmes med de beløb for de individuelle regnskabsposter, der præsenteres i opgørelsen af finansiel stilling. Hvis en virksomhed f.eks. mener, at aggregering eller opsplitning af beløb på individuelle regnskabsposter giver mere relevant information, skal den afstemme de aggregerede eller opsplittede beløb, der er oplyst i henhold til afsnit 13C(c), tilbage til beløbene på de individuelle regnskabsposter, der præsenteres i opgørelsen af finansiel stilling.

Oplysninger om de beløb, der falder ind under en retskraftig "master netting" eller tilsvarende aftale, der ellers ikke er omfattet af afsnit 13C(b) (afsnit 13C(d))

B47

Afsnit 13C(d) kræver, at virksomheder oplyser de beløb, der falder ind under en retskraftig "master netting" eller tilsvarende aftale, der ellers ikke er omfattet af afsnit 13C(b). Afsnit 13C(d)(i) henviser til beløb forbundet med indregnede finansielle instrumenter, der ikke opfylder visse af eller alle modregningskriterierne i afsnit 42 i IAS 32 (f.eks. løbende modregningsrettigheder, der ikke opfylder kriteriet i afsnit 42(b) i IAS 32, eller betingede modregningsrettigheder, der kun er retskraftige og kun kan udøves i tilfælde af misligholdelse af en forpligtelse eller i tilfælde af en modparts insolvens eller konkurs).

B48

Afsnit 13C(d)(ii) henviser til beløb forbundet med finansiel sikkerhedsstillelse, inkl. kontant sikkerhedsstillelse, såvel modtaget som stillet sikkerhed. En virksomhed skal oplyse dagsværdien af de finansielle instrumenter, den har fået stillet eller har modtaget som sikkerhed. De i overensstemmelse med afsnit 13C(d)(ii) oplyste beløb skal relatere til den reelle sikkerhed, der er modtaget eller stillet, og ikke til eventuelle deraf følgende forpligtelser eller tilgodehavender, der er indregnet med henblik på at returnere eller tilbagemodtage denne sikkerhed.

Begrænsninger på de i henhold til afsnit 13C(d) oplyste beløb (afsnit 13D)

B49

Når en virksomhed oplyser beløb i overensstemmelse med afsnit 13C(d), skal den for hvert finansielt instrument tage hensyn til følgerne af oversikring. Med henblik herpå skal virksomheden først trække de i overensstemmelse med afsnit 13C(d)(i) oplyste beløb fra det i overensstemmelse med afsnit 13C(c) oplyste beløb. Virksomheden skal derpå begrænse de i overensstemmelse med afsnit 13C(d)(ii) oplyste beløb til restbeløbet i afsnit 13C(c) for det tilknyttede finansielle instrument. Hvis rettigheder til sikkerhed kan håndhæves på tværs af finansielle instrumenter, kan sådanne rettigheder imidlertid inkluderes i de i overensstemmelse med afsnit 13D leverede oplysninger.

Beskrivelse af rettigheder til modregning, der falder ind under en retskraftig "master netting" eller tilsvarende aftale (afsnit 13E)

B50

En virksomhed skal beskrive typen af rettigheder til modregning og tilsvarende arrangementer, der er oplyst i overensstemmelse med afsnit 13C(d), herunder rettighedernes karakter. En virksomhed skal f.eks. beskrive sine betingede rettigheder. For instrumenter, for hvilke der gælder modregningsrettigheder, der ikke er afhængige af en fremtidig begivenhed, men som ikke opfylder de resterende kriterier i afsnit 42 i IAS 32, skal virksomheden beskrive årsagen eller årsagerne til, at kriterierne ikke er opfyldt. For al finansiel sikkerhed, der er modtaget eller stillet, skal virksomheden beskrive vilkårene i aftalen om sikkerhedsstillelse (f.eks. når sikkerhedsstillelsen er underlagt begrænsninger).

Oplysning pr. type finansielt instrument eller pr. modpart

B51

De kvantitative oplysninger, der kræves i henhold til afsnit 13C(a)–(e) kan grupperes efter type finansielt instrument eller transaktion (f.eks. afledte instrumenter, tilbagekøbsaftaler og omvendte tilbagekøbsaftaler eller aftaler om lån og udlån af værdipapirer).

B52

En virksomhed kan som alternativ gruppere de kvantitative oplysninger, der kræves i henhold til afsnit 13C(a)–(c), efter type af finansielt instrument, og de kvantitative oplysninger, der kræves i henhold til afsnit 13C(c)–(e), kan grupperes efter modpart. Hvis en virksomhed afgiver de krævede oplysninger pr. modpart, stilles der ikke krav om, at virksomheden skal identificere modparterne ved navn. Af hensyn til sammenligneligheden skal benævnelsen af modparter (modpart A, modpart B, modpart C osv.) i de præsenterede regnskabsår forblive ensartet fra år til år. Kvalitative oplysninger skal tages i betragtning, således at der kan gives yderligere oplysninger om typerne af modparter. Når oplysningerne om beløbene i henhold til afsnit 13C(c)–(e) gives pr. modpart, skal beløb, der er individuelt signifikante i henseende til de samlede modpartsbeløb, oplyses særskilt, og de resterende individuelt insignifikante beløb skal samles under én post.

Andre oplysninger

B53

De specifikke oplysninger, der kræves i henhold til afsnit 13C–13E, er minimumskrav. For at opfylde målsætningen i afsnit 13B kan det være nødvendigt for en virksomhed at supplere dem med supplerende (kvalitative) oplysninger, afhængigt af vilkårene i de retskraftige "master netting" og beslægtede aftaler, herunder arten af modregningsrettigheder og deres virkning eller potentielle virkning for virksomhedens finansielle stilling.

Appendiks

Ændring til IAS 32 Finansielle instrumenter: Præsentation

Afsnit 43 ændres.

43

Denne standard kræver præsentation af finansielle aktiver og finansielle forpligtelser som nettobeløb, når dette afspejler virksomhedens forventede fremtidige pengestrømme fra indfrielse af to eller flere separate finansielle instrumenter. Når en virksomhed har ret til og til hensigt at modtage eller betale et samlet nettobeløb, har den i realiteten kun et enkelt finansielt aktiv eller en enkel finansiel forpligtelse. I andre tilfælde præsenteres finansielle aktiver og finansielle forpligtelser separat i overensstemmelse med deres rolle som ressourcer eller forpligtelser for virksomheden. En virksomhed skal give de oplysninger, som kræves i afsnit 13B–13E i IFRS 7 for indregnede finansielle instrumenter, der falder inden for anvendelsesområdet for afsnit 13A i IFRS 7.

Modregning af finansielle aktiver og finansielle forpligtelser

Ændringer til IAS 32 Finansielle instrumenter: Præsentation

IKRAFTTRÆDELSESTIDSPUNKT OG OVERGANG

Afsnit 97D tilføjes.

97L

Modregning af finansielle aktiver og finansielle forpligtelser (ændringer til IAS 32), der blev udstedt i december 2011, slettede afsnit AG38 og tilføjede afsnit AG38A–AG38F. En virksomhed skal anvende disse ændringer på regnskabsår, som begynder den 1. januar 2014 eller derefter. Ændringerne anvendes med tilbagevirkende kraft. Det er tilladt at anvende standarden før dette tidspunkt. Hvis en virksomhed anvender disse ændringer fra et tidligere tidspunkt, skal den give oplysning herom og ligeledes give de oplysninger, der kræves i henhold til Oplysninger—Modregning af finansielle aktiver og finansielle forpligtelser (ændringer til IFRS 7), der blev udstedt i december 2011.

Anvendelsesvejledning

Umiddelbart efter overskriften "Modregning af et finansielt aktiv og en finansiel forpligtelse (afsnit 42-50)" udgår afsnit AG38. Overskrifter og afsnit AG38A–AG38F indsættes.

Kriteriet om, at en virksomhed "aktuelt har en juridisk ret til at modregne de indregnede beløb" (afsnit 42(a))

AG38A

En ret til modregning kan være aktuelt gældende eller være betinget af en fremtidig begivenhed (eksempelvis kan retten kun blive udløst af eller gøres gældende, hvis der indtræffer visse fremtidige begivenheder, såsom at en af modparterne misligholder sine forpligtelser, bliver insolvent eller går konkurs). Selv hvis retten til modregning ikke er betinget af en fremtidig begivenhed, kan den kun være retskraftig som led i det normale forretningsforløb eller i tilfælde af en af modparternes eller samtlige modparters insolvens eller konkurs.

AG38B

For at opfylde kriteriet i afsnit 42a skal en virksomhed aktuelt have en juridisk ret til modregning. Det betyder, at retten til modregning:

(a)

ikke må være betinget af en fremtidig begivenhed og

(b)

skal være retskraftig under alle følgende omstændigheder:

(i)

som led i det normale forretningsforløb

(ii)

i tilfælde af misligholdelse og

(iii)

i tilfælde af insolvens eller konkurs

for virksomheden og samtlige modparter.

AG38C

Lovgivningen i forskellige jurisdiktioner kan variere med hensyn til karakteren og omfanget af retten til modregning, herunder med hensyn til betingelserne knyttet til udøvelsen af retten og med hensyn til, om den fortsætter med at bestå i tilfælde af misligholdelse eller konkurs. Følgelig kan det ikke formodes, at retten til modregning automatisk er tilgængelig uden for det normale forretningsforløb. Eksempelvis kan lovgivningen om konkurs og insolvens i en bestemt jurisdiktion under visse omstændigheder forbyde eller begrænse retten til modregning i tilfælde af konkurs eller insolvens.

AG38D

De love, der finder anvendelse på forholdet mellem parterne (eksempelvis kontraktlige bestemmelser, de love, som aftalen er omfattet af, eller de love om misligholdelse, insolvens eller konkurs, der gælder for parterne), skal tages i betragtning ved afgørelsen af, om retten til modregning er retskraftig som led i det normale forretningsforløb, i tilfælde af misligholdelse og i tilfælde af insolvens eller konkurs for virksomheden og samtlige modparter (som angivet i afsnit AG38B(b)).

Kriteriet om, at en virksomhed "har til hensigt enten at nettoafregne eller at realisere aktivet og indfri forpligtelsen samtidigt" (afsnit 42(b))

AG38E

For at opfylde kriteriet i afsnit 42(b) skal en virksomhed have til hensigt enten at nettoafregne eller at realisere aktivet og indfri forpligtelsen samtidigt. Skønt virksomheden kan have ret til at nettoafregne, kan den stadig realisere aktivet og indfri forpligtelsen særskilt.

AG38F

Hvis en virksomhed kan afregne beløb på en sådan måde, at resultatet reelt svarer til en nettoafregning, opfylder virksomheden nettoafregningskriteriet i afsnit 42(b). Dette er tilfældet, hvis og kun hvis bruttoafregningsmekanismen fungerer på en måde, der eliminerer kredit- og likviditetsrisikoen eller resulterer i en ubetydelig kredit- og likviditetsrisiko, og som behandler tilgodehavender og forpligtelser i en enkelt afregningsproces eller –cyklus. Eksempelvis vil et bruttoafregningssystem med alle følgende kendetegn opfylde nettoafregningskriteriet i afsnit 42(b):

(a)

finansielle aktiver og finansielle forpligtelser, som kan modregnes, indgives til behandling samtidigt

(b)

når de finansielle aktiver og finansielle forpligtelser indgives til behandling, er parterne forpligtet til at overholde modregningskravet

(c)

der er ingen mulighed for, at de pengestrømme, der udløber af aktiverne og forpligtelserne, ændrer sig, når først de er blevet indgivet til behandling (medmindre behandlingen mislykkes – se litra (d) nedenfor)

(d)

de aktiver og forpligtelser, for hvilke der er stillet sikkerhed med værdipapirer, vil blive afviklet via overførsel af værdipapirer eller et tilsvarende system (eksempelvis levering mod betaling), så hvis værdipapiroverførslen mislykkes, vil behandlingen det berørte tilgodehavende eller den berørte forpligtelse, for hvilken værdipapiret er stillet som sikkerhed, også mislykkes (og omvendt)

(e)

transaktioner, der mislykkes som skitseret i litra (d), indgives til behandling igen, indtil de er afregnet

(f)

afregningen gennemføres via samme afregningsinstitut (f.eks. en afregningsbank, en centralbank eller en værdipapircentral)

(g)

der findes en intradagkredit, som giver tilstrækkelige overtrækningsmuligheder til at muliggøre behandling af betalinger på afregningsdatoen for begge parter, og det er praktisk taget sikkert, at intradagkreditten vil blive betalt, hvis der trækkes på den.