19.2.2011   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 46/1


KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 149/2011

af 18. februar 2011

om ændring af forordning (EF) nr. 1126/2008 om vedtagelse af visse internationale regnskabsstandarder i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1606/2002 for så vidt angår forbedringer af International Financial Reporting Standards (IFRS)

(EØS-relevant tekst)

EUROPA–KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1606/2002 af 19. juli 2002 om anvendelse af internationale regnskabsstandarder (1), særlig artikel 3, stk. 1, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Ved Kommissionens forordning (EF) nr. 1126/2008 af 3. november 2008 om vedtagelse af visse internationale regnskabsstandarder i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1606/2002 (2) blev der vedtaget visse internationale standarder og fortolkningsbidrag, der eksisterede pr. 15. oktober 2008.

(2)

Den 10. maj 2010 offentliggjorde International Accounting Standards Board (IASB) forbedringer af International Financial Reporting Standards, i det følgende benævnt »forbedringerne«, inden for rammerne af sin årlige forbedringsproces, som tager sigte på at strømline og præcisere de internationale regnskabsstandarder. Størstedelen af ændringerne er præciseringer eller korrektioner af eksisterende IFRS eller konsekvensændringer som følge af tidligere ændringer af IFRS. Tre ændringer (to ændringer af IFRS 1 og en ændring af IAS 34) medfører ændringer i de gældende krav eller giver yderligere vejledning om gennemførelsen af disse krav.

(3)

Høringen af Den Tekniske Gruppe (TEG) under European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) bekræfter, at forbedringerne opfylder de tekniske kriterier for vedtagelse som omhandlet i artikel 3, stk. 2, i forordning (EF) nr. 1606/2002. I overensstemmelse med Kommissionens afgørelse nr. 2006/505/EF af 14. juli 2006 om oprettelse af en undersøgelsesgruppe for rådgivning om regnskabsstandarder, som skal rådgive Kommissionen om objektiviteten og neutraliteten af udtalelser fra European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) (3), behandlede undersøgelsesgruppen for rådgivning om regnskabsstandarder EFRAG's udtalelse om godkendelse og meddelte Kommissionen, at den var afbalanceret og objektiv.

(4)

Forordning (EF) nr. 1126/2008 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed.

(5)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Regnskabskontroludvalget —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

I bilaget til forordning (EF) nr. 1126/2008 foretages følgende ændringer:

1)

IFRS 1 ændres som anført i bilaget til denne forordning.

2)

IFRS 7 ændres som anført i bilaget til denne forordning.

3)

IFRS 3 ændres som anført i bilaget til denne forordning.

4)

IAS 1 ændres som anført i bilaget til denne forordning.

5)

IAS 34 ændres som anført i bilaget til denne forordning.

6)

IFRIC-fortolkningsbidrag 13 ændres som anført i bilaget til denne forordning.

7)

IFRS 7, IAS 32 og IAS 39 ændres i overensstemmelse med ændringerne til IFRS 3 som anført i bilaget til denne forordning.

8)

IAS 21, IAS 28 og IAS 31 ændres i overensstemmelse med ændringerne til IAS 3 som anført i bilaget til denne forordning.

Artikel 2

Virksomhederne anvender ændringerne, der er omhandlet i artikel 1, nr. 3), 7) og 8), senest fra den dato, der indleder deres første regnskabsår efter den 30. juni 2010.

Virksomhederne anvender ændringerne, der er omhandlet i artikel 1, nr. 1), 2), 4), 5) og 6), senest fra den dato, der indleder deres første regnskabsår efter den 31. december 2010.

Artikel 3

Denne forordning træder i kraft på tredjedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 18. februar 2011.

På Kommissionens vegne

José Manuel BARROSO

Formand


(1)  EFT L 243 af 11.9.2002, s. 1.

(2)  EUT L 320 af 29.11.2008, s. 1.

(3)  EUT L 199 af 21.7.2006, s. 33.


BILAG

INTERNATIONALE REGNSKABSSTANDARDER

Forbedringer af International Financial Reporting Standards

»Kopiering tilladt inden for Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde. Alle eksisterende rettigheder forbeholdes uden for EØS med undtagelse af retten til at kopiere til personlig brug eller anden form for »fair dealing«. Yderligere oplysninger fås hos IASB på adressen www.iasb.org«

Forbedringer til IFRS-standarder

Ændring af IFRS 1 Førstegangsanvendelse af IFRS

Afsnit 27 og 32 ændres. Afsnit 27A, en overskrift og afsnit 31B og 39E tilføjes.

PRÆSENTATION OG OPLYSNING

27

IAS 8 finder ikke anvendelse på de ændringer i regnskabspraksis, som en virksomhed foretager, når den indfører IFRS, eller på ændringer i regnskabspraksis, før virksomheden har aflagt sit første årsregnskab efter IFRS. Derfor finder kravene i IAS 8 om ændringer i regnskabspraksis ikke anvendelse på virksomhedens første IFRS-årsregnskab.

27A

Hvis en virksomhed i løbet af den periode, der dækkes af det første IFRS-årsregnskab, ændrer regnskabspraksis eller brug af undtagelser indeholdt i denne standard, skal virksomheden forklare ændringerne mellem sit første delårsregnskab aflagt efter IFRS og sit første årsregnskab aflagt efter IFRS i overensstemmelse med afsnit 23, og den skal opdatere de afstemninger, der er påkrævet i henhold til afsnit 24 a) og b).

Brug af fastsat kostpris for aktiviteter, der er underlagt takstregulering

31B

Hvis en virksomhed benytter sig af undtagelsen i afsnit D8B for aktiviteter, der er underlagt takstregulering, skal den give oplysning om dette samt det grundlag, hvorpå de regnskabsmæssige værdier blev fastlagt i henhold til de tidligere regnskabsprincipper.

Præsentation af delårsregnskab

32.

For at opfylde kravene i afsnit 23 skal virksomheden, hvis den præsenterer et delårsregnskab i overensstemmelse med IAS 34 for en del af den periode, som dækkes af det første IFRS-årsregnskab, opfylde følgende krav ud over de i IAS 34 nævnte:

(a)

Hvert delårsregnskab skal, hvis virksomheden præsenterede et delårsregnskab for en sammenlignelig periode af det umiddelbart forudgående regnskabsår, indeholde:

(i)

en afstemning af egenkapitalen i overensstemmelse med tidligere regnskabsprincipper ved udgangen af den sammenlignelige delårsperiode i forhold til egenkapitalen i henhold til IFRS på samme dato og

(ii)

en afstemning til den samlede totalindkomst i henhold til IFRS for den sammenlignelige delårsperiode (nuværende og år-til-dato). Udgangspunktet for denne afstemning skal være den samlede totalindkomst i overensstemmelse med de tidligere regnskabsprincipper for denne periode eller, hvis virksomheden ikke aflagde en sådan samlet opgørelse, resultatet i overensstemmelse med de tidligere regnskabsprincipper.

(b)

Ud over de under punkt a) krævede afstemninger skal virksomhedens første delårsregnskab i overensstemmelse med IAS 34 for en del af den periode, som dækkes af det første IFRS-årsregnskab, indeholde de afstemninger, som er beskrevet i afsnit 24 a) og b) (suppleret med yderligere oplysninger, som kræves i afsnit 25 og 26), eller en krydshenvisning til et andet offentliggjort dokument, som indeholder disse afstemninger.

(c)

Hvis en virksomhed ændrer regnskabspraksis eller brug af undtagelser indeholdt i denne standard, skal virksomheden forklare ændringerne i hvert delårsregnskab i overensstemmelse med afsnit 23 og opdatere de under punkt a) og b) krævede afstemninger.

IKRAFTTRÆDELSESTIDSPUNKT

39E

Forbedringer til IFRS udstedt i maj 2010 tilføjede afsnit 27A, 31B og D8B og ændrede afsnit 27, 32, D1 c) og D8. Virksomheder skal anvende disse ændringer på regnskabsår, som begynder den 1. januar 2011 eller derefter. Det er tilladt at anvende ændringerne før dette tidspunkt. Hvis en virksomhed anvender disse ændringer for et tidligere regnskabsår, skal den give oplysning herom. Virksomheder, der har implementeret IFRS i regnskabsperioder, der ligger forud for ikrafttrædelsestidspunktet for IFRS 1, eller anvendt IFRS 1 i en tidligere periode, har mulighed for at anvende ændringen af afsnit D8 med tilbagevirkende kraft for det første regnskabsår efter ændringens ikrafttræden. En virksomhed, der anvender afsnit D8 med tilbagevirkende kraft, skal oplyse herom.

Ændring af appendiks D til IFRS 1 Førstegangsanvendelse af IFRS

Afsnit D1(c) og D8 ændres, og afsnit D8B tilføjes.

D1

En virksomhed kan vælge at anvende en eller flere af følgende undtagelser:

(c)

fastsat kostpris (afsnit D5–D8 B)

Fastsat kostpris

D8

Virksomheder, som anvender IFRS for første gang, kan have fastlagt den fastsatte kostpris i overensstemmelse med de tidligere regnskabsprincipper for visse eller alle aktiver og forpligtelser ved måling af disse på grundlag af dagsværdien på en bestemt dato som følge af en begivenhed, som f.eks. privatisering eller børsintroduktion.

(a)

Hvis målingstidspunktet er på eller før tidspunktet for overgangen til IFRS, kan virksomheden anvende denne form for begivenhedsspecifik måling af dagsværdien som anslået kostpris, for så vidt angår IFRS-standarderne på datoen for denne måling.

(b)

Hvis målingstidspunktet ligger efter datoen for overgangen til IFRS, men i løbet af den periode, som dækkes af det første IFRS-årsregnskab, kan den begivenhedsspecifikke måling af dagsværdien anvendes som fastsat kostpris, når begivenheden indtræffer. En virksomhed skal indregne de deraf følgende reguleringer direkte i det overførte resultat (eller, hvis dette er relevant, en anden egenkapitalkategori) på målingstidspunktet. På tidspunktet for overgangen til IFRS skal virksomheden enten bestemme den fastsatte kostpris ved at anvende kriterierne i afsnit D5–D7 eller måle aktiver og forpligtelser i overensstemmelse med de øvrige krav i denne standard.

D8B

Nogle virksomheder har regnskabsposter vedrørende materielle anlægsaktiver eller immaterielle aktiver, som anvendes, eller tidligere blev anvendt, i aktiviteter underlagt takstregulering. Den regnskabsmæssige værdi af sådanne aktiver kan omfatte beløb, som blev fastlagt i henhold til tidligere regnskabsprincipper, men som ikke opfylder kriterierne for aktivering i overensstemmelse med IFRS. Hvis dette er tilfældet, kan virksomheder, der anvender IFRS for første gang, vælge at anvende den regnskabsmæssige værdi for et sådant aktiv i henhold til de tidligere regnskabsprincipper på tidspunktet for overgangen til IFRS som fastsat kostpris. Virksomheder, der anvender denne undtagelse for en regnskabspost, behøver ikke anvende den for alle regnskabsposter. På tidspunktet for overgangen til IFRS skal en virksomhed udføre en test for værdiforringelse i overensstemmelse med IAS 36 for hvert aktiv, som denne undtagelse anvendes for. For så vidt angår dette afsnit, er aktiviteter underlagt takstregulering, hvis der leveres varer eller tjenesteydelser til kunder til priser (dvs. takster), der er fastsat af en offentlig myndighed, som har beføjelser til at fastsætte takster, der binder kunderne og har til formål at sikre, at virksomheden kan få dækket de rimelige omkostninger, den pådrager sig ved at levere de takstregulerede varer eller tjenesteydelser, og opnå et nærmere fastsat afkast. Det nærmere fastsatte afkast kan være et minimum eller et interval og behøver ikke være et fast eller garanteret afkast.

Ændringer til IFRS 3 Virksomhedssammenslutninger

Afsnit 19, overskriften før afsnit 30 samt afsnit 30 ændres. Afsnit 64B, 64C og 65A–65E tilføjes.

OVERTAGELSESMETODEN

Målingsprincip

19

Ved enhver virksomhedssammenslutning skal den overtagende virksomhed på overtagelsestidspunktet måle elementer af minoritetsinteresser i den overtagne virksomhed, som er aktuelle ejerandele og giver ejerne af disse ret til en forholdsmæssig andel af virksomhedens nettoaktiver i tilfælde af likvidation med enten:

(a)

dagsværdien eller

(b)

de nuværende ejerandeles forholdsmæssige andel af de indregnede beløb af den overtagne virksomheds identificerbare nettoaktiver.

Alle andre elementer af minoritetsinteresser skal måles til dagsværdien på overtagelsestidspunktet, medmindre der i henhold til IFRS kræves et andet målingsgrundlag.

Undtagelser fra indregnings- eller målingsprincipperne

Undtagelser fra målingsprincippet

Aktiebaserede betalingstransaktioner

30

Den overtagende virksomhed skal måle en forpligtelse eller et egenkapitalinstrument, der er tilknyttet den overtagne virksomheds aktiebaserede betalingstransaktioner eller erstatningen af en overtaget virksomheds aktiebaserede betalingstransaktioner med aktiebaserede betalingstransaktioner fra den overtagende virksomhed i overensstemmelse med metoden i IFRS 2 Aktiebaseret vederlæggelse på overtagelsestidspunktet. (Denne IFRS-standard benævner resultatet af den metode som den »markedsbaserede måling« af den aktiebaserede betalingstransaktion.)

IKRAFTTRÆDELSESTIDSPUNKT OG OVERGANG

Ikrafttrædelsestidspunkt

64B

Forbedringer til IFRS udstedt i maj 2010 ændrede afsnit 19, 30 og B56 og tilføjede afsnit B62A og B62B. Virksomheder skal anvende disse ændringer på regnskabsår, som begynder 1.7.2010 eller derefter. Det er tilladt at anvende ændringerne før dette tidspunkt. Hvis en virksomhed anvender disse ændringer for et tidligere regnskabsår, skal den give oplysning herom. Anvendelsen skal være fremadrettet fra datoen, hvor virksomheden første gang anvender denne standard.

64C

Afsnit 65A–65E blev tilføjet med Forbedringer til IFRS udstedt i maj 2010. Virksomheden skal anvende disse ændringer på regnskabsår, som begynder den 1. juli 2010 eller derefter. Det er tilladt at anvende ændringerne før dette tidspunkt. Hvis en virksomhed anvender disse ændringer for et tidligere regnskabsår, skal den give oplysning herom. Ændringerne finder anvendelse på mellemværender i form af betinget vederlag hidrørende fra virksomhedssammenslutninger med et overtagelsestidspunkt, der ligger før anvendelsen af denne standard, udgivet i 2008.

Overgang

65A

Mellemværender i form af betinget vederlag hidrørende fra virksomhedssammenslutninger, hvor overtagelsestidspunktet lå før det tidspunkt, hvor virksomheden første gang anvendte denne standard, udgivet i 2008, skal ikke reguleres på tidspunktet for første anvendelse af denne standard. Afsnit 65B–65E finder anvendelse på den efterfølgende regnskabsmæssige behandling af sådanne tilgodehavender. Afsnit 65B–65E finder ikke anvendelse på den regnskabsmæssige behandling af mellemværender i form af betinget vederlag hidrørende fra virksomhedssammenslutninger, hvor overtagelsestidspunktet faldt sammen med eller lå efter det tidspunkt, hvor virksomheden første gang anvendte denne standard, udgivet i 2008. I afsnit 65B–65E henviser virksomhedssammenslutninger udelukkende til virksomhedssammenslutninger, hvis overtagelsestidspunkt lå før anvendelsen af denne standard, udgivet i 2008.

65B

Hvis en aftale om en virksomhedssammenslutning tillader en regulering af kostprisen for sammenslutningen, som er betinget af fremtidige begivenheder, skal den overtagende virksomhed medtage reguleringen i kostprisen for sammenslutningen på overtagelsestidspunktet, hvis det er sandsynligt, at reguleringen vil blive foretaget, og den kan måles pålideligt.

65C

Aftaler om virksomhedssammenslutninger kan give mulighed for reguleringer af kostprisen for sammenslutningen, som er betinget af en eller flere fremtidige begivenheder. Reguleringen kan eksempelvis være betinget af opretholdelse eller opnåelse af et bestemt overskud i fremtidige regnskabsår eller af opretholdelse af markedskursen på de udstedte værdipapirer. På tidspunktet for den første regnskabsmæssige behandling af sammenslutningen er det normalt muligt at skønne størrelsen af eventuelle reguleringer uden at forringe informationens pålidelighed, selvom der foreligger en vis usikkerhed. Hvis de fremtidige begivenheder ikke indtræffer, eller det bliver nødvendigt at tilpasse skønnet, skal kostprisen for virksomhedssammenslutningen reguleres tilsvarende.

65D

Når en aftale om en virksomhedssammenslutning tillader en sådan regulering, skal reguleringen dog ikke medtages i kostprisen for sammenslutningen på tidspunktet for den første regnskabsmæssige behandling af sammenslutningen, hvis den enten ikke er sandsynlig eller ikke kan måles pålideligt. Hvis reguleringen efterfølgende bliver sandsynlig og kan måles pålideligt, skal det yderligere vederlag behandles som en regulering af kostprisen for sammenslutningen.

65E

I visse tilfælde kan den overtagende virksomhed være tvunget til at foretage efterfølgende betaling til sælger som godtgørelse for et fald i værdien af de aktiver, den overtagende virksomhed har afgivet, egenkapitalinstrumenter, den har udstedt, eller forpligtelser, den har afholdt eller påtaget sig, til gengæld for bestemmende indflydelse på den overtagne virksomhed. Dette er eksempelvis tilfældet, når den overtagende virksomhed garanterer markedskursen på egenkapitalinstrumenter eller gældsinstrumenter, som er udstedt som en del af kostprisen for virksomhedssammenslutningen, og skal udstede yderligere egenkapitalinstrumenter eller gældsinstrumenter for at retablere den oprindeligt fastsatte kostpris. Der skal i sådanne tilfælde ikke indregnes nogen stigning i kostprisen for virksomhedssammenslutningen. I tilfælde af egenkapitalinstrumenter udlignes dagsværdien af den yderligere betaling af en tilsvarende reduktion i den værdi, der kan henføres til de oprindeligt udstedte instrumenter. I tilfælde af gældsinstrumenter anses den yderligere betaling for at være en reduktion af overkursen eller en forøgelse af underkursen ved den oprindelige udstedelse.

Anvendelsesvejledning

I appendiks B ændres afsnit B56, og en fodnote til afsnit B56, en overskrift efter afsnit B62 samt afsnit B62A og B62B tilføjes.

VURDERING AF, HVAD DER INDGÅR I TRANSAKTIONEN VED VIRKSOMHEDSSAMMENSLUTNINGEN (ANVENDELSE AF AFSNIT 51 OG 52)

Tildeling af aktiebaseret vederlæggelse fra den overtagende virksomhed som udveksling for tildelinger, der besiddes af den overtagne virksomheds ansatte (anvendelse af afsnit 52(b))

B56

En overtagende virksomhed kan udveksle sine tildelinger af aktiebaseret vederlæggelse (1) (erstatningstildeling) med tildelinger, der besiddes af ansatte i den overtagne virksomhed. Udvekslinger af aktieoptioner eller anden tildelt aktiebaseret vederlæggelse i forbindelse med en virksomhedssammenslutning behandles regnskabsmæssigt som ændringer af den tildelte aktiebaserede vederlæggelse i overensstemmelse med IFRS 2 Aktiebaseret vederlæggelse. Hvis den overtagende virksomhed erstatter den overtagne virksomheds tildelinger, skal hele eller en del af den markedsbaserede måling af den overtagende virksomheds erstatningstildeling medtages i målingen af det overdragede vederlag ved virksomhedssammenslutningen. Afsnit B57–B62 indeholder vejledning om, hvordan den markedsbaserede måling allokeres.

I nogle situationer, hvor den overtagne virksomheds tildelinger ville udløbe som en følge af virksomhedssammenslutningen, og hvor den overtagende virksomhed erstatter disse tildelinger, selvom den ikke er forpligtet til det, skal hele den markedsbaserede måling af disse tildelinger imidlertid indregnes som en aflønningsomkostning i årsregnskabet efter sammenslutningen i overensstemmelse med IFRS 2. Det betyder, at intet af den markedsbaserede måling af disse tildelinger skal medtages i målingen af det erlagte vederlag ved virksomhedssammenslutningen. Den overtagende virksomhed er forpligtet til at erstatte den overtagne virksomheds tildelinger, hvis den overtagne virksomhed eller dennes ansatte har mulighed for at gennemtvinge erstatningen. Eksempelvis er den overtagende virksomhed, for så vidt angår anvendelsen af dette krav, forpligtet til at erstatte den overtagne virksomheds tildelinger, hvis denne erstatning kræves i henhold til:

(a)

vilkårene for overtagelsesaftalen

(b)

vilkårene for den overtagne virksomheds tildelinger eller

(c)

gældende love eller retsforskrifter.

Den overtagne virksomheds aktiebaserede betalingstransaktioner afregnet i egenkapital

B62A

Den overtagne virksomhed kan have udestående aktiebaserede betalingstransaktioner, som den overtagende virksomhed ikke udveksler for sine aktiebaserede betalingstransaktioner. Hvis de er optjente, er den overtagne virksomheds sådanne aktiebaserede betalingstransaktioner en del af minoritetsinteressen i den overtagne virksomhed og måles til den markedsbaserede måling. Hvis de ikke er optjente, måles de til den markedsbaserede måling, som om overtagelsestidspunktet var tildelingstidspunktet i overensstemmelse med afsnit 19 and 30.

B62B

Den markedsbaserede måling af ikke-optjente aktiebaserede betalingstransaktioner allokeres til minoritetsinteressen på grundlag af andelen af optjeningsperioden, der er fuldendt i forhold til den samlede optjeningsperiode eller den oprindelige optjeningsperiode for den aktiebaserede betalingstransaktion, alt efter hvad der måtte være længst. Restbeløbet allokeres til tjenester før sammenslutningen.

Appendiks til ændringer til IFRS 3

Ændringer til andre IFRS-standarder

IFRS 7    Finansielle instrumenter: Oplysninger

Afsnit 44B ændres, og afsnit 44K tilføjes.

IKRAFTTRÆDELSESTIDSPUNKT OG OVERGANG

44B

IFRS 3 (ajourført 2008) ophævede afsnit 3(c). Virksomheden skal anvende denne ændring på regnskabsår, som begynder den 1. juli 2009 eller derefter. Hvis en virksomhed anvender IFRS 3 (ajourført i 2008) i et tidligere regnskabsår, finder ændringen også anvendelse på dette tidligere regnskabsår. Ændringen finder imidlertid ikke anvendelse på betinget vederlag, der opstod ved en virksomhedssammenslutning, hvor overtagelsestidspunktet lå før anvendelsen af IFRS 3 (ajourført i 2008). I stedet skal virksomheden foretage regnskabsmæssig behandling af et sådant vederlag i overensstemmelse med afsnit 65A–65E i IFRS 3 (ajourført i 2010).

44K

Afsnit 44B blev ændret med Forbedringer til IFRS udstedt i maj 2010. Virksomheden skal anvende denne ændring på regnskabsår, som begynder den 1. juli 2010 eller derefter. Det er tilladt at anvende ændringen før dette tidspunkt.

IAS 32    Finansielle instrumenter: Præsentation

Afsnit 97B ændres, og afsnit 97G tilføjes.

IKRAFTTRÆDELSESTIDSPUNKT OG OVERGANG

97B

IFRS 3 (ajourført i 2008) ophævede afsnit 4(c). Virksomheden skal anvende denne ændring på regnskabsår, som begynder den 1. juli 2009 eller derefter. Hvis en virksomhed anvender IFRS 3 (ajourført i 2008) i et tidligere regnskabsår, finder ændringen også anvendelse på dette tidligere regnskabsår. Ændringen finder imidlertid ikke anvendelse på betinget vederlag, der opstod ved en virksomhedssammenslutning, hvor overtagelsestidspunktet lå før anvendelsen af IFRS 3 (ajourført i 2008). I stedet skal virksomheden foretage regnskabsmæssig behandling af et sådant vederlag i overensstemmelse med afsnit 65A–65E i IFRS 3 (ajourført i 2010).

97G

Afsnit 97B blev ændret med Forbedringer til IFRS udstedt i maj 2010. Virksomheden skal anvende denne ændring på regnskabsår, som begynder den 1. juli 2010 eller derefter. Det er tilladt at anvende ændringen før dette tidspunkt.

IAS 39    Finansielle instrumenter: Indregning og måling

Afsnit 103D ændres, og afsnit 103N tilføjes.

IKRAFTTRÆDELSESTIDSPUNKT OG OVERGANG

103D

IFRS 3 (ajourført i 2008) ophævede afsnit 2(f). Virksomheden skal anvende denne ændring på regnskabsår, som begynder den 1. juli 2009 eller derefter. Hvis en virksomhed anvender IFRS 3 (ajourført i 2008) i et tidligere regnskabsår, finder ændringen også anvendelse på dette tidligere regnskabsår. Ændringen finder imidlertid ikke anvendelse på betinget vederlag, der opstod ved en virksomhedssammenslutning, hvor overtagelsestidspunktet lå før anvendelsen af IFRS 3 (ajourført i 2008). I stedet skal virksomheden foretage regnskabsmæssig behandling af et sådant vederlag i overensstemmelse med afsnit 65A–65E i IFRS 3 (ajourført i 2010).

103N

Afsnit 103D blev ændret med Forbedringer til IFRS udstedt i maj 2010. Virksomheden skal anvende denne ændring på regnskabsår, som begynder den 1. juli 2010 eller derefter. Det er tilladt at anvende ændringen før dette tidspunkt.

Ændringer til IFRS 7    Finansielle Instrumenter: Oplysninger

Afsnit 32A tilføjes. Afsnit 34 og 36-38 ændres. Afsnit 44L tilføjes.

ARTEN OG OMFANGET AF RISICI HIDRØRENDE FRA FINANSIELLE INSTRUMENTER

32A

Kvalitative oplysninger i forbindelse med kvantitative oplysninger gør det muligt for brugerne at sammenkæde relaterede oplysninger og danne sig et samlet billede af arten og omfanget af de risici, der hidrører fra finansielle instrumenter. Samspillet mellem kvalitative og kvantitative oplysninger bidrager til, at oplysningerne præsenteres på en måde, som gør det lettere for brugerne at vurdere virksomhedens risikoeksponering.

Kvantitative oplysninger

34.

En virksomhed skal for hver type risiko hidrørende fra finansielle instrumenter give følgende oplysninger:

(a)

sammenfattende kvantitative data om eksponeringen over for den pågældende risiko ved regnskabsårets slutning. Disse oplysninger skal være baseret på den information, der formidles internt til nøglepersoner i virksomhedens ledelse (som defineret i IAS 24 Oplysning om nærtstående parter), f.eks. virksomhedens bestyrelse eller administrerende direktør

(b)

de oplysninger, der kræves i henhold til afsnit 36–42, såfremt de ikke er givet i medfør af (a)

(c)

koncentrationer af risici, hvis de ikke fremgår af de oplysninger, der skal gives medfør af (a) og (b).

Kreditrisiko

36.

En virksomhed skal for hver kategori af finansielle instrumenter give følgende oplysninger:

(a)

det beløb, der bedst udtrykker virksomhedens maksimale kreditrisiko på balancedagen uden hensyntagen til eventuel sikkerhedsstillelse eller andre udvidelser af kreditværdigheden (f.eks. nettingaftaler, der ikke opfylder kriterierne for modregning i henhold til IAS 32); disse oplysninger kræves ikke for finansielle instrumenter, for hvilke den regnskabsmæssige værdi bedst udtrykker den maksimale kreditrisiko

(b)

en beskrivelse af sikkerhedsstillelse og andre udvidelser af kreditværdigheden samt den økonomiske virkning heraf (f.eks. en angivelse af hvor meget sikkerhedsstillelsen og andre udvidelser af kreditværdigheden mindsker kreditrisikoen) med hensyn til det beløb, der bedst udtrykker den maksimale kreditrisiko (uanset om det oplyses i henhold til (a) eller udtrykkes ved den regnskabsmæssige værdi af et finansielt instrument)

(c)

oplysning om kreditkvaliteten af finansielle aktiver, som hverken er forfaldne eller værdiforringede

(d)

[ophævet]

Finansielle aktiver, som er enten forfaldne eller værdiforringede

37.

En virksomhed skal for hver kategori af finansielle aktiver give følgende oplysninger:

(a)

en analyse af alderen på finansielle aktiver, som er forfaldne på balancedagen, men ikke værdiforringede,

(b)

en analyse af finansielle aktiver, som hver for sig er opgjort som værdiforringede på balancedagen, herunder hvilke faktorer virksomheden tog i betragtning ved denne vurdering,

(c)

[ophævet]

Sikkerhedsstillelse og andre udvidelser af kreditværdigheden

38

Hvis en virksomhed kommer i besiddelse af finansielle eller ikke-finansielle aktiver i regnskabsåret ved at gøre udlæg i modtaget sikkerhed eller indfri andre udvidelser af kreditværdigheden (f.eks. garantier), og disse aktiver opfylder kriterierne i andre standarder for indregning, skal virksomheden give følgende oplysninger for sådanne aktiver, som besiddes på balancedagen:

(a)

arten og den regnskabsmæssige værdi af aktiverne og

(b)

hvis aktiverne ikke umiddelbart kan konverteres til likvide beholdninger, virksomhedens strategi for afhændelse af sådanne aktiver eller anvendelse af dem i forbindelse med sine aktiviteter.

IKRAFTTRÆDELSESTIDSPUNKT OG OVERGANG

44L

Forbedringer til IFRS udstedt i maj 2010 tilføjede afsnit 32A og ændrede afsnit 34 og 36–38. Virksomheden skal anvende disse ændringer på regnskabsår, som begynder den 1. januar 2011 eller derefter. Det er tilladt at anvende ændringerne før dette tidspunkt. Hvis en virksomhed anvender disse ændringer for et tidligere regnskabsår, skal den give oplysning herom.

Ændringer til IAS 1    Præsentation af årsregnskaber

En overskrift indsættes før afsnit 106 a. Afsnit 106 ændres. Efter afsnit 106 tilføjes en overskrift samt afsnit 106A. Afsnit 107 ændres. Afsnit 139F tilføjes.

STRUKTUR OG INDHOLD

Egenkapitalopgørelse

Oplysninger, der skal fremgå af egenkapitalopgørelsen

106

Virksomheden skal udarbejde en egenkapitalopgørelse som krævet i afsnit 10. Egenkapitalen indeholder følgende oplysninger:

(a)

den samlede totalindkomst for regnskabsåret med særskilt angivelse af de samlede beløb, der kan henføres til ejere af modervirksomheden og til minoritetsinteresser

(b)

virkningerne for hvert egenkapitalelement af ændringer i anvendt regnskabspraksis eller tilpasning med tilbagevirkende kraft indregnet i overensstemmelse med IAS 8, og

(c)

[ophævet]

(d)

afstemning mellem den regnskabsmæssige værdi af hvert egenkapitalelement ved regnskabsårets begyndelse og afslutning med separat oplysning om ændringer, der hidrører fra:

(i)

resultatet

(ii)

øvrig totalindkomst og

(iii)

transaktioner med ejere i deres egenskab af ejere med separat præsentation af bidrag fra og udlodninger til ejere samt ændringer i ejerandele i dattervirksomheder, der ikke medfører tab af bestemmende indflydelse.

Oplysninger, der skal fremgå af egenkapitalopgørelsen eller af noterne

106A

For hvert egenkapitalelement skal virksomheden, enten i egenkapitalopgørelsen eller i noterne, præsentere en analyse af øvrig totalindkomst pr. post (jf. afsnit 106(d) ii)).

107.

En virksomhed skal, enten i egenkapitalopgørelsen eller i noterne, oplyse den beløbsmæssige størrelse af udbytte indregnet som udlodninger til ejerne i løbet af regnskabsåret og det dermed forbundne beløb pr. aktie.

OVERGANG OG IKRAFTTRÆDELSESTIDSPUNKT

139F

Afsnit 106 og 107 blev ændret, og afsnit 106A blev tilføjet med Forbedringer til IFRS udstedt i maj 2010. Virksomheden skal anvende disse ændringer på regnskabsår, som begynder den 1. januar 2011 eller derefter. Det er tilladt at anvende ændringerne før dette tidspunkt.

Overgangskrav for ændringer, der følger af IAS 27    Koncernregnskaber og separate årsregnskaber

Ændringer til IFRS-standarder

IAS 21    Virkningerne af valutakursændringer

Afsnit 60B ændres, og afsnit 60D tilføjes.

IKRAFTTRÆDELSESTIDSPUNKT OG OVERGANG

60B

IAS 27 (ajourført i 2008) tilføjede afsnit 48A–48D og ændrede afsnit 49. Virksomheden skal anvende disse ændringer fremadrettet for regnskabsår, som begynder den 1. juli 2009 eller derefter. Hvis en virksomhed anvender IAS 27 (ajourført i 2008) i et tidligere regnskabsår, finder ændringerne anvendelse på dette tidligere regnskabsår.

60D

Afsnit 60B blev ændret med Forbedringer til IFRS udstedt i maj 2010. Virksomheden skal anvende denne ændring på regnskabsår, som begynder den 1. juli 2010 eller derefter. Det er tilladt at anvende ændringen før dette tidspunkt.

IAS 28    Investeringer i associerede virksomheder

Afsnit 41B ændres, og afsnit 41E tilføjes.

IKRAFTTRÆDELSESTIDSPUNKT OG OVERGANG

41B

IAS 27 (ajourført i 2008) ændrede afsnit 18, 19 og 35 og tilføjede afsnit 19A. Virksomheder skal anvende ændringen til afsnit 35 med tilbagevirkende kraft og ændringerne til afsnit 18 og 19 samt afsnit 19A fremadrettet for regnskabsår, som begynder den 1. juli 2009 eller derefter. Hvis en virksomhed anvender IAS 27 (ajourført i 2008) i et tidligere regnskabsår, finder ændringerne anvendelse på dette tidligere regnskabsår.

41E

Afsnit 41B blev ændret med Forbedringer til IFRS udstedt i maj 2010. Virksomheden skal anvende denne ændring på regnskabsår, som begynder den 1. juli 2010 eller derefter. Det er tilladt at anvende ændringen før dette tidspunkt. Hvis en virksomhed anvender ændringen fra et tidspunkt før den 1. juli 2010, skal den give oplysning herom.

IAS 31    Kapitalandele i Joint Ventures

Afsnit 58A ændres, og afsnit 58D tilføjes.

IKRAFTTRÆDELSESTIDSPUNKT OG OVERGANG

58A

IAS 27 (ajourført 2008) ændrede afsnit 45 og 46 og tilføjede afsnit 45A og 45B. Virksomheder skal anvende ændringen til afsnit 46 med tilbagevirkende kraft og ændringerne til afsnit 45 samt afsnit 45A og 45B fremadrettet for regnskabsår, som begynder den 1. juli 2009 eller derefter. Hvis en virksomhed anvender IAS 27 (ajourført i 2008) i et tidligere regnskabsår, finder ændringerne anvendelse på dette tidligere regnskabsår.

58D

Afsnit 58A blev ændret med Forbedringer til IFRS udstedt i maj 2010. Virksomheden skal anvende denne ændring på regnskabsår, som begynder den 1. juli 2010 eller derefter. Det er tilladt at anvende ændringen før dette tidspunkt. Hvis en virksomhed anvender ændringen fra et tidspunkt før den 1. juli 2010, skal den give oplysning herom.

Ændringer til IAS 34    Præsentation af delårsregnskaber

DELÅRSREGNSKABERS INDHOLD

Væsentlige begivenheder og transaktioner

15

En virksomhed skal i sit delårsregnskab medtage en forklaring af begivenheder og transaktioner, som er væsentlige for forståelsen af ændringer i virksomhedens finansielle stilling og indtjening efter afslutningen af det seneste regnskabsår. De oplysninger, der gives i relation til disse begivenheder og transaktioner, skal ajourføre relevante oplysninger præsenteret i det seneste årsregnskab.

15A

Brugere af en virksomheds delårsregnskab vil have adgang til virksomhedens seneste årsrapport. Det er derfor unødvendigt, at noterne til et delårsregnskab indeholder relativt uvæsentlig opdatering af oplysninger, som er givet i noterne til den seneste årsrapport.

15B

Nedenfor følger en liste over begivenheder og transaktioner, om hvilke det er påkrævet at afgive oplysninger, hvis de er væsentlige: Listen er ikke udtømmende.

(a)

nedskrivning af varebeholdninger til nettorealisationsværdi og tilbageførsel af en sådan nedskrivning

(b)

indregning af tab ved værdiforringelse af materielle anlægsaktiver, immaterielle aktiver eller andre aktiver og tilbageførsel af et sådant tab ved værdiforringelse

(c)

tilbageførsel af hensættelser til omstruktureringsomkostninger

(d)

anskaffelse og afhændelse af materielle anlægsaktiver

(e)

indgåede forpligtelser om køb af materielle anlægsaktiver

(f)

afgørelse af retssager

(g)

korrektion af fejl vedrørende tidligere regnskabsår

(h)

ændringer i forretningsaktiviteter eller økonomiske forhold, der påvirker dagsværdien af virksomhedens finansielle aktiver og finansielle forpligtelser, uanset om disse aktiver eller forpligtelser indregnes til dagsværdi eller amortiseret kostpris

(i)

misligholdelse af et lån eller en låneaftale, som ikke er udbedret før eller ved slutningen af regnskabsåret

(j)

transaktioner mellem nærtstående parter

(k)

overførsler mellem niveauer i dagsværdihierarkiet, der anvendes til dagsværdimålingen af finansielle instrumenter

(l)

ændringer i klassifikationen af finansielle aktiver som følge af en ændring i formålet med eller anvendelsen af disse aktiver og

(m)

ændringer i eventualforpligtelser eller eventualaktiver.

15C

Enkelte IFRS-standarder indeholder vejledning om oplysningskrav for mange af de punkter, der er anført i afsnit 15B. Når en begivenhed eller transaktion er væsentlig for forståelsen af ændringer i virksomhedens finansielle stilling eller indtjening siden det sidste regnskabsår, skal virksomhedens delårsregnskab indeholde en forklaring og en opdatering af de relevante oplysninger i årsregnskabet for det sidste regnskabsår.

16-18

[Ophævet]

Andre oplysninger

16A

Ud over oplysninger om væsentlige begivenheder og transaktioner i henhold til afsnit 15–15C skal en virksomhed medtage følgende oplysninger i noterne til delårsregnskabet, hvis oplysningerne ikke fremgår andetsteds i delårsrapporten. Oplysningerne skal normalt gives på et år-til-dato-grundlag.

(a)

erklæring om, at der i delårsregnskabet er anvendt samme regnskabspraksis og beregningsmetoder som i det seneste årsregnskab, eller, hvis regnskabspraksis eller beregningsmetoder er blevet ændret, en beskrivelse af arten og virkningen af ændringen

(b)

kommentarer til delårsperiodens aktiviteters afhængighed af sæson eller konjunktur

(c)

arten og den beløbsmæssige størrelse af poster, der påvirker aktiver, forpligtelser, egenkapitalen, nettoindtægter eller pengestrømme, som er usædvanlige på grund af deres størrelse, art eller beskaffenhed

(d)

arten og den beløbsmæssige størrelse af ændringer i skønnede beløb, som allerede er præsenteret i tidligere delårsperioder i det aktuelle regnskabsår eller ændringer i skønnede beløb, som er præsenteret i tidligere regnskabsår

(e)

udstedelse, tilbagekøb og indløsning af obligationer og aktier

(f)

separat udbetalt udbytte (samlet eller pr. aktie) for ordinære aktier og andre aktier

(g)

følgende segmentoplysninger (der kræves kun segmentoplysninger i virksomhedens delårsregnskab, hvis IFRS 8 Driftssegmenter kræver, at virksomhedens årsregnskab indeholder segmentoplysninger):

(i)

omsætning fra salg til eksterne kunder, hvis den indgår i den måling af segmentresultatet, der gennemgås af den øverste beslutningstager eller på anden vis regelmæssigt indberettes til den øverste beslutningstager

(ii)

omsætning fra salg mellem segmenter, hvis den indgår i den måling af segmentresultatet, der gennemgås af den øverste beslutningstager eller på anden vis regelmæssigt indberettes til den øverste beslutningstager

(iii)

en måling af segmentets resultat

(iv)

samlede aktiver, hvor der er sket en væsentlig ændring fra det beløb, der blev oplyst i det sidste årsregnskab

(v)

en beskrivelse af forskelle i forhold til det sidste årsregnskab i segmenteringsgrundlaget eller i grundlaget for målingen af segmentets resultat

(vi)

en afstemning af det præsentationspligtige segments samlede resultatmåling med virksomhedens resultat før skatteomkostninger (skatteindtægter) og ophørte aktiviteter. Hvis en virksomhed imidlertid allokerer poster, såsom skatteomkostninger (skatteindtægter), til præsentationspligtige segmenter, kan virksomheden afstemme segmenternes samlede resultatmålinger med virksomhedens resultat efter de poster. Væsentlige afstemningsposter skal identificeres og beskrives separat i den pågældende afstemning

(h)

begivenheder efter delårsperioden, som ikke er afspejlet i delårsregnskabet

(i)

virkningen af ændringer i virksomhedens sammensætning i delårsperioden, herunder virksomhedssammenslutninger, opnåelse eller tab af bestemmende indflydelse på dattervirksomheder og langfristede investeringer, omstruktureringer samt ophørte aktiviteter. I tilfælde af virksomhedssammenslutninger skal virksomheden give de oplysninger, som kræves i henhold til IFRS 3 Virksomhedssammenslutninger.

(j)

[ophævet]

IKRAFTTRÆDELSESTIDSPUNKT

49

Afsnit 15 blev ændret, afsnit 15A–15C og 16A blev tilføjet, og afsnit 16–18 blev ophævet med Forbedringer til IFRS udstedt i maj 2010. Virksomheden skal anvende disse ændringer på regnskabsår, som begynder den 1. januar 2011 eller derefter. Det er tilladt at anvende ændringerne før dette tidspunkt. Hvis en virksomhed anvender disse ændringer for et tidligere regnskabsår, skal den give oplysning herom.

Ændring til IFRIC 13    Kundeloyalitetsprogrammer

Afsnit 10A tilføjes.

IKRAFTTRÆDELSESTIDSPUNKT OG OVERGANG

10A

Afsnit AG2 blev ændret med Forbedringer til IFRS udstedt i maj 2010. Virksomheden skal anvende denne ændring på regnskabsår, som begynder den 1. januar 2011 eller derefter. Det er tilladt at anvende ændringen før dette tidspunkt. Hvis en virksomhed anvender ændringen for et tidligere regnskabsår, skal den give oplysning herom.

Appendiks

Anvendelsesvejledning

Afsnit AG2 ændres.

AG2

En virksomhed kan vurdere dagsværdien af bonuspoint under henvisning til dagsværdien af de goder, som de kan indløses til. I vurderingen af dagsværdien af bonuspointene tages der, efter hvad der er hensigtsmæssigt, højde for:

(a)

de rabatter eller incitamenter, som ellers ville blive tilbudt til kunder, der ikke har optjent bonuspoint fra et indledende salg, og

(b)

andelen af bonuspoint, der ikke forventes at blive indløst af kunder.

Hvis kunderne kan vælge mellem forskellige goder, bestemmes dagsværdien af bonuspointene på baggrund af dagsværdien af de forskellige tilgængelige goder efter en vægtet opgørelse af det antal gange, hvert gode forventes valgt.


(1)  I afsnit B56–B62 henviser udtrykket »tildeling af aktiebaseret vederlæggelse« til optjente eller ikke-optjente tildelinger af aktiebaserede betalingstransaktioner.