17.12.2008   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 338/25


KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 1263/2008

af 16. december 2008

om ændring af forordning (EF) nr. 1126/2008 om vedtagelse af visse internationale regnskabsstandarder i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1606/2002 for så vidt angår International Financial Reporting Interpretation Committee's (IFRIC) fortolkningsbidrag 14

(EØS-relevant tekst)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR —

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1606/2002 af 19. juli 2002 om anvendelse af internationale regnskabsstandarder (1), særlig artikel 3, stk. 1, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Ved Kommissionens forordning (EF) nr. 1126/2008 (2) blev der vedtaget visse internationale standarder og fortolkningsbidrag, som eksisterede pr. 15. oktober 2008.

(2)

Den 5. juli 2007 offentliggjorde International Financial Reporting Interpretations Committee (IFRIC) IFRIC fortolkningsbidrag 14 vedrørende IAS 19 — »The Limit on a defined benefit Asset, Minimum Funding Requirements and their Interaction«, i det følgende benævnt »IFRIC 14«. IFRIC 14 tydeliggør IAS 19 med hensyn til målingen af et ydelsesbaseret pensionsaktiv som led i en pensionsordning, når der stilles krav om en minimumsafdækning. Et ydelsesbaseret pensionsaktiv er et overskud mellem dagsværdien af ordningens aktiver og nutidsværdien af den ydelsesbaserede pensionsforpligtelse. IAS 19 begrænser målingen til nutidsværdien af tilgængelige økonomiske fordele i form af tilbagebetalinger fra pensionsordningen eller reduktioner i fremtidige bidrag til pensionsordningen, der kan blive påvirket af minimumsafdækningskrav.

(3)

Høringen af Den Tekniske Ekspertgruppe (TEG) under European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) bekræfter, at den ajourførte IFRIC 14 opfylder de tekniske kriterier for vedtagelse som omhandlet i artikel 3, stk. 2, i forordning (EF) nr. 1606/2002. I henhold til Kommissionens afgørelse 2006/505/EF af 14. juli 2006 om oprettelse af en undersøgelsesgruppe for rådgivning om regnskabsstandarder, som skal rådgive Kommissionen om objektiviteten og neutraliteten af udtalelser fra European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) (3), har undersøgelsesgruppen for rådgivning om regnskabsstandarder vurderet EFRAG's udtalelse om godkendelse og har rådgivet Europa-Kommissionen om, at den er afbalanceret og objektiv.

(4)

Forordning (EF) nr. 1126/2008 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed.

(5)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Regnskabskontroludvalget —

UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:

Artikel 1

I bilaget til forordning (EF) nr. 1126/2008 indsættes International Financial Reporting Interpretations Committee's (IFRIC) Fortolkningsbidrag 14 vedrørende IAS 19 — »The Limit on a defined benefit Asset, Minimum Funding Requirements and their Interaction« som anført i bilaget til denne forordning.

Artikel 2

Virksomhederne anvender IFRIC 14 som anført i bilaget til denne forordning senest fra den dato, der indleder deres første regnskabsår efter den 31. december 2008.

Artikel 3

Denne forordning træder i kraft på tredjedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 16. december 2008.

På Kommissionens vegne

Charlie McCREEVY

Medlem af Kommissionen


(1)  EFT L 243 af 11.9.2002, s. 1.

(2)  EUT L 320 af 29.11.2008, s. 1.

(3)  EUT L 199 af 21.7.2006, s. 33.


BILAG

INTERNATIONALE REGNSKABSSTANDARDER

IFRIC 14

»IFRIC fortolkningsbidrag 14 vedrørende IAS 19 — The Limit on a defined benefit Asset, Minimum Funding Requirements and their Interaction«

Kopiering tilladt inden for Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde. Alle eksisterende rettigheder forbeholdes uden for EØS, med undtagelse af retten til at kopiere til personlig brug eller anden form for »fair dealing«. Yderligere oplysninger fås hos IASB på adressen www.iasb.org

IFRIC FORTOLKNINGSBIDRAG 14

IAS 19 — Begrænsning på et ydelsesbaseret pensionsaktiv, minimumskrav til afdækning og disses indbyrdes samspil

REFERENCER

IAS 1 Præsentation af årsregnskabet

IAS 8 Anvendt regnskabspraksis, ændringer i regnskabsmæssige skøn og fejl

IAS 19 Personaleydelser

IAS 37 Hensatte forpligtelser, eventualforpligtelser og eventualaktiver

BAGGRUND

1

Afsnit 58 i IAS 19 begrænser målingen af et ydelsesbaseret pensionsaktiv til »nutidsværdien af økonomiske fordele, der er tilgængelige i form af tilbagebetalinger fra pensionsordningen eller nedsættelser af fremtidige bidrag til pensionsordningen«, samt gevinster og tab, der ikke er indregnet. Der er opstået spørgsmål omkring, hvornår tilbagebetalinger eller nedsættelser af fremtidige bidrag skal betragtes som værende tilgængelige, særligt når der findes minimumskrav til afdækning.

2

En lang række lande stiller minimumskrav til afdækning for at understøtte sikkerheden af den lovede pensionsydelse til medlemmerne i en pensionsordning. Sådanne krav angiver normalt et minimumsbeløb eller bidragsniveau, der skal indbetales til en pensionsordning i en bestemt periode. Derfor kan et minimumskrav til afdækning begrænse en virksomheds mulighed for at nedsætte fremtidige bidrag.

3

Yderligere kan begrænsningen på målingen af et ydelsesbaseret pensionsaktiv bevirke, at et minimumskrav til afdækning bliver belastende. Normalt vil et krav om at foretage indbetalinger til en pensionsordning ikke påvirke målingen af det ydelsesbaserede pensionsaktiv eller den ydelsesbaserede pensionsforpligtelse. Dette skyldes, at når bidragene først er betalt, vil de indgå som aktiver tilknyttet pensionsordningen, således at den yderligere nettoforpligtelse vil være lig nul. Et minimumskrav til afdækning kan imidlertid medføre en forpligtelse, hvis de krævede bidrag ikke er tilgængelige for virksomheden, når de er betalt.

ANVENDELSESOMRÅDE

4

Dette fortolkningsbidrag finder anvendelse på alle ydelsesbaserede pensionsydelser og andre langsigtede ydelsesbaserede personaleydelser.

5

I dette fortolkningsbidrag henviser minimumskrav til afdækning til ethvert krav om afdækning af en ydelsesbaseret pensionsordning eller andre langsigtede ydelsesbaserede ordninger.

PROBLEMSTILLINGER

6

De problemstillinger, der behandles i dette fortolkningsbidrag, er:

(a)

hvornår tilbagebetalinger eller nedsættelser af fremtidige bidrag skal betragtes som værende tilgængelige i overensstemmelse med afsnit 58 i IAS 19.

(b)

hvordan et minimumskrav til afdækning kan påvirke muligheden for nedsættelser af fremtidige bidrag.

(c)

hvornår et minimumskrav til afdækning kan medføre en forpligtelse.

KONSENSUS

Mulighed for tilbagebetaling eller nedsættelse af fremtidige bidrag

7

En virksomhed skal vurdere, om en tilbagebetaling eller nedsættelse af fremtidige bidrag er tilgængelig i overensstemmelse med ordningens vilkår og eventuelle lovmæssige krav, der gælder i ordningens jurisdiktion.

8

En økonomisk fordel i form af en tilbagebetaling eller en nedsættelse af fremtidige bidrag er tilgængelig, hvis virksomheden kan realisere den på et tidspunkt i løbet af ordningens løbetid, eller når ordningens forpligtelser indfris. Særligt gælder det, at en sådan økonomisk fordel kan være tilgængelig, selv hvis den ikke er umiddelbart mulig at realisere på balancedagen.

9

Den tilgængelige økonomiske fordel er ikke afhængig af virksomhedens planlagte anvendelse af overdækningen. En virksomhed skal opgøre den maksimale økonomiske fordel, der er tilgængelig fra tilbagebetalinger, nedsættelser af fremtidige bidrag eller en kombination af disse. En virksomhed skal ikke indregne økonomiske fordele fra en kombination af tilbagebetalinger og nedsættelser af fremtidige bidrag baseret på en forventning om, at de udelukker hinanden.

10

I overensstemmelse med IAS 1 skal virksomheden give oplysning om primære kilder til skønsmæssig usikkerhed på balancedagen, som indebærer en betydelig risiko for at forårsage en væsentlig regulering af den regnskabsmæssige værdi af nettoaktiver og nettoforpligtelser i balancen. Dette kan omfatte oplysning om eventuelle begrænsninger på de aktuelle muligheder for at realisere overdækningen eller oplysning om grundlaget for opgørelsen af den tilgængelige økonomiske fordel.

Den økonomiske fordel, der er tilgængelig som en tilbagebetaling

Retten til tilbagebetaling

11

En tilbagebetaling er kun tilgængelig for en virksomhed, hvis virksomheden har en ubetinget ret til en tilbagebetaling:

(a)

i løbet af ordningens løbetid, uden at det forudsættes, at ordningens forpligtelser skal indfris for at opnå tilbagebetalingen (f.eks. kan virksomheden i visse jurisdiktioner oppebære en ret til en tilbagebetaling i løbet af ordningens løbetid, uanset om ordningens forpligtelser indfris), eller

(b)

under forudsætning af gradvis indfrielse af ordningens forpligtelser over tid, indtil alle medlemmerne er udtrådt af ordningen, eller

(c)

under forudsætning af fuld indfrielse af ordningens forpligtelser ved en enkelt begivenhed (dvs. ved afvikling af ordningen).

Der kan foreligge en ubetinget ret til en tilbagebetaling, uanset omfanget af ordningens afdækning på balancedagen.

12

Hvis virksomhedens ret til en tilbagebetaling af overdækning afhænger af, om der indtræffer eller ikke indtræffer en eller flere usikre fremtidige begivenheder, som ikke er helt under virksomhedens kontrol, har virksomheden ikke en ubetinget ret og skal ikke indregne et aktiv.

13

En virksomhed skal måle den økonomiske fordel, der er tilgængelig som en tilbagebetaling som det beløb af overdækningen på balancedagen (som er dagsværdien af ordningens aktiver med fradrag af nutidsværdien af den ydelsesbaserede pensionsforpligtelse), som virksomheden har en ret til at modtage som tilbagebetaling, med fradrag af eventuelle tilknyttede omkostninger. Hvis en tilbagebetaling eksempelvis er beskattet med andet end indkomstskat, skal virksomheden måle tilbagebetalingsbeløbet før skat.

14

Ved måling af en tilgængelig tilbagebetaling, når ordningen afvikles (afsnit 11(c)), skal virksomheden medtage de omkostninger, som ordningen ifalder i forbindelse med indfrielse af ordningens forpligtelser samt selve tilbagebetalingen. Eksempelvis skal en virksomhed fratrække honorarer for faglig assistance, hvis disse afholdes af ordningen og ikke af virksomheden, samt omkostninger til eventuelle forsikringspræmier, der er nødvendige for at sikre forpligtelsen ved afviklingen.

15

Hvis tilbagebetalingen opgøres til at udgøre hele eller en del af overdækningen snarere end et fast beløb, skal virksomheden ikke foretage regulering for den tidsmæssige værdi af penge, selv ikke hvis tilbagebetalingen kun kan realiseres på et fremtidigt tidspunkt.

Den økonomiske fordel, der er tilgængelig som bidragsnedsættelse

16

Hvis der ikke foreligger nogen minimumskrav til afdækning, skal en virksomhed opgøre den økonomiske fordel, der er tilgængelig som en nedsættelse af fremtidige bidrag, som det laveste beløb af

(a)

overdækningen i ordningen og

(b)

nutidsværdien af de fremtidige pensionsomkostninger for virksomheden, dvs. med fradrag af alle dele af de fremtidige omkostninger, der skal afholdes af medarbejdere, for hvert år i det korteste tidsrum af ordningens forventede løbetid og virksomhedens forventede levetid.

17

En virksomhed skal opgøre de fremtidige pensionsomkostninger på baggrund af forudsætninger, der er i overensstemmelse med de forudsætninger, som er lagt til grund ved opgørelsen af den ydelsesbaserede pensionsforpligtelse, og som er i overensstemmelse med situationen på balancedagen som fastlagt i IAS 19. Derfor skal virksomheden forudsætte, at der ikke sker ændringer i de ydelser, som skal leveres i fremtiden i henhold til ordningen, indtil ordningen ændres, og forudsætte en stabil arbejdsstyrke i fremtiden, med mindre virksomheden på balancedagen påviseligt har en hensigt om at foretage en nedskæring i antallet af medarbejdere, der er dækket af ordningen. I sidstnævnte tilfælde skal forudsætningen om den fremtidige arbejdsstyrke tage højde for nedskæringen. En virksomhed skal opgøre nutidsværdien af de fremtidige pensionsomkostninger med samme diskonteringssats, som blev lagt til grund ved beregningen af de ydelsesbaserede pensionsforpligtelser på balancedagen.

Virkningen af et minimumskrav til afdækning på den økonomiske fordel, der er tilgængelig som en nedsættelse af fremtidige bidrag

18

En virksomhed skal analysere eventuelle minimumskrav til afdækning på et givet tidspunkt vedrørende bidrag, der kræves for at dække (a) eventuel eksisterende underdækning for tidligere ydelser i henhold til minimumskravene til afdækning, og (b) den fremtidige periodisering af ydelser.

19

Bidrag til at dække eventuel eksisterende underdækning i forhold til minimumskravene, for så vidt angår ydelser, der allerede er modtaget, påvirker ikke fremtidige bidrag for fremtidige ydelser. De kan medføre en forpligtelse i overensstemmelse med afsnit 23-26.

20

Hvis der foreligger et minimumskrav til afdækning for bidrag vedrørende den fremtidige periodisering af ydelser, skal en virksomhed opgøre den økonomiske fordel, der er tilgængelig som en nedsættelse af fremtidige bidrag, som nutidsværdien af:

(a)

de anslåede fremtidige pensionsomkostninger i hvert år i overensstemmelse med afsnit 16 og 17 med fradrag af

(b)

de anslåede minimumsbidrag til afdækning, der kræves for den fremtidige periodisering af ydelser i det pågældende år.

21

En virksomhed skal beregne de fremtidige minimumsbidrag til afdækning, der kræves vedrørende den fremtidige periodisering af ydelser, under hensyntagen til virkningen af eventuel eksisterende overdækning i henhold til minimumskravene til afdækning. En virksomhed skal lægge de forudsætninger til grund, der kræves i henhold til minimumskravene til afdækning og, for så vidt angår forhold, der ikke er specificeret i minimumskravene til afdækning, forudsætninger der er i overensstemmelse med de forudsætninger, som er lagt til grund ved opgørelsen af den ydelsesbaserede pensionsforpligtelse, og som er i overensstemmelse med situationen på balancedagen som fastlagt i IAS 19. Beregningen skal medtage eventuelle ændringer, der kan forventes som følge af virksomhedens betaling af de forfaldne minimumsbidrag. Beregningen omfatter dog ikke virkningen af forventede ændringer i vilkårene for minimumskravene til afdækning, der ikke i al væsentlighed er vedtaget eller kontraktmæssigt aftalt på balancedagen.

22

Hvis de fremtidige minimumsbidrag til afdækning, der kræves vedrørende den fremtidige periodisering af ydelser, overstiger de fremtidige pensionsomkostninger i henhold til IAS 19 i et givet år, reducerer nutidsværdien af dette overskydende beløb den beløbsmæssige størrelse af det aktiv, der er tilgængeligt som en nedsættelse af fremtidige bidrag på balancedagen. Det aktiv, der er tilgængeligt som en nedsættelse af fremtidige bidrag, kan imidlertid aldrig være mindre end nul.

Hvornår et minimumskrav til afdækning kan medføre en forpligtelse

23

Hvis en virksomhed i henhold til et minimumskrav til afdækning er underlagt en forpligtelse om at betale bidrag til dækning af en eksisterende underdækning i forhold til minimumskravene til afdækning vedrørende ydelser, der allerede er modtaget, skal virksomheden vurdere, om de forfaldne bidrag vil være tilgængelige som en tilbagebetaling af fremtidige bidrag, efter de er indbetalt i ordningen.

24

I det omfang, de forfaldne bidrag ikke er tilgængelige, efter de er indbetalt i ordningen, skal virksomheden indregne en forpligtelse, når forpligtelsen opstår. Forpligtelsen skal reducere det ydelsesbaserede pensionsaktiv eller øge den ydelsesbaserede pensionsforpligtelse, således at der ikke forventes at opstå et tab eller en gevinst fra anvendelsen af afsnit 58 i IAS 19, når bidragene betales.

25

En virksomhed skal anvende afsnit 58A i IAS 19, før den opgør forpligtelsen i overensstemmelse med afsnit 24.

26

Forpligtelsen i henhold til minimumskravene til afdækning og eventuelle efterfølgende målinger af denne forpligtelse skal indregnes straks i overensstemmelse med virksomhedens anvendte praksis for indregning af virkningen af begrænsningen i afsnit 58 i IAS 19 på målingen af det ydelsesbaserede pensionsaktiv. Navnlig gælder det, at:

(a)

en virksomhed, der indregner virkningen af begrænsningen i afsnit 58 i resultatet i overensstemmelse med afsnit 61(g) i IAS 19, skal straks indregne reguleringen i resultatet.

(b)

en virksomhed, der indregner virkningen af begrænsningen i afsnit 58 i opgørelsen over indregnede indtægter og udgifter i overensstemmelse med afsnit 93C i IAS 19 skal straks indregne reguleringen i opgørelsen over indregnede indtægter og udgifter.

IKRAFTTRÆDELSESTIDSPUNKT

27

Virksomheden skal anvende dette fortolkningsbidrag for regnskabsår, som begynder 1. januar 2008 eller derefter. Det er tilladt at anvende standarden før dette tidspunkt.

OVERGANG

28

Virksomheden skal anvende dette fortolkningsbidrag fra begyndelsen af den første regnskabsperiode, der præsenteres i det første årsregnskab, som fortolkningsbidraget finder anvendelse på. Virksomheden skal indregne eventuelle indledende reguleringer af det overførte resultat, som følger af anvendelsen af dette fortolkningsbidrag, ved den pågældende regnskabsperiodes begyndelse.