26.7.2007   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 194/11


RÅDETS FÆLLES AKTION 2007/528/FUSP

af 23. juli 2007

til støtte for konventionen om forbud mod eller begrænsninger i anvendelsen af visse konventionelle våben, som må anses for at være unødigt skadevoldende eller for at ramme i flæng, inden for rammerne af den europæiske sikkerhedsstrategi

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 14 og artikel 2, stk. 1, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Det Europæiske Råd vedtog den 12. december 2003 en europæisk sikkerhedsstrategi og udtrykte ønske om en international orden, der bygger på effektiv multilateralisme. I en verden med globale trusler, globale markeder og globale medier afhænger EU’s sikkerhed og velfærd i stigende grad af et effektivt multilateralt system. EU’s mål er udvikling af et stærkere internationalt samfund, velfungerende internationale institutioner og en regelbaseret international orden.

(2)

Den europæiske sikkerhedsstrategi anerkender De Forenede Nationers pagt som grundlaget for forholdet mellem nationer. Det er en europæisk prioritet at styrke De Forenede Nationer ved at sætte organisationen i stand til at leve op til sit ansvar og handle effektivt.

(3)

De Forenede Nationers (FN) konvention af 1980 om forbud mod eller begrænsninger i anvendelsen af visse konventionelle våben, som må anses for at være unødigt skadevoldende eller for at ramme i flæng indgået i Genève den 10. oktober 1980, som ændret den 21. december 2001 (i det følgende benævnt »CCW«) regulerer anvendelsen under væbnede konflikter af visse konventionelle våben, som anses for at forårsage unødige lidelser for de kæmpende eller at ramme civilbefolkningen i flæng. CCW er baseret på det princip i international ret, at parterne i en væbnet konflikt ikke har ubegrænset ret til at vælge krigsførelsens midler og metoder og på det princip, der forbyder anvendelse under væbnede konflikter af våben, projektiler og materiale samt krigsførelsesmetoder, der forårsager overflødig skade eller unødvendige lidelser.

(4)

FN’s Generalforsamling vedtog den 6. december 2006 en resolution om CCW, hvori den opfordrer alle stater, som endnu ikke har gjort det, til at træffe alle foranstaltninger til så hurtigt som muligt at blive parter i CCW og protokollerne knyttet som bilag dertil, med henblik på snarest at opnå den bredest mulige tilslutning til disse instrumenter og i sidste ende at opnå universel tilslutning.

(5)

Den seneste protokol til CCW, protokol nr. V vedrørende eksplosive krigsefterladenskaber, blev vedtaget den 28. november 2003 af mødet mellem de stater, der er parter i CCW (»protokol V«). Formålet med protokol V, som er det første multilateralt forhandlede instrument, der beskæftiger sig med problemet med ueksploderede og efterladte forsagere, er at fjerne den daglige trussel, som sådanne krigsefterladenskaber udgør for befolkninger, der har behov for udvikling, og for humanitære hjælpearbejdere, der opererer i området for at hjælpe dem. 32 stater har siden vedtagelsen underrettet FN’s Generalsekretær, som er depositar for CCW, om, at de giver deres samtykke til at være bundet af protokol V. Ifølge artikel 5, stk. 3, i CCW, trådte protokol V i kraft den 12. november 2006. Protokol V’s ikrafttrædelse viser, at CCW har potentiale til at blive et dynamisk instrument, der er positivt indstillet til fremskridt i våbenteknologi og udvikling i arten af og adfærden under væbnede konflikter.

(6)

Til trods for, at der er gjort store fremskridt i retning af universel tilslutning, har næsten halvdelen af FN’s medlemsstater endnu ikke ratificeret eller på anden måde tiltrådt CCW og protokollerne dertil. Tilslutningen er fortsat lav i Afrika, Asien, især Sydøstasien, og Mellemøsten. Halvdelen af de stater, som endnu ikke er parter i CCW, er imidlertid berørt af miner og eksplosive krigsefterladenskaber. Universel tilslutning til CCW og alle protokollerne dertil vil fortsat være et prioriteret mål for de deltagende stater i perioden 2006-2011.

(7)

Den tredje gennemgangskonference mellem de stater, der er parter i CCW, afholdt i Genève den 7.-17. november 2006, vedtog en handlingsplan for universel tilslutning til CCW, som fastsætter målene om styrkelse af gennemførelsen af CCW og protokollerne dertil, fremme af universel tilslutning og bedre samarbejde mellem de deltagende stater samt et sponsoreringsprogram.

(8)

Handlingsplanen for universel tilslutning til CCW fastlægger den vigtige rolle, som FN’s regionale centre for fred og nedrustning samt eventuelt regionale organisationer skal spille i forbindelse med koordination af regionale aktioner i overensstemmelse med hver enkelt regions særlige kendetegn, især i de regioner, hvor accepten af CCW fortsat er lav.

(9)

Den finansielle og administrative rammeaftale, som Det Europæiske Fællesskab og De Forenede Nationer har indgået, udstikker en ramme for FN og Fællesskabet, så de kan udvide deres samarbejde, herunder et programmatisk partnerskab —

VEDTAGET FØLGENDE FÆLLES AKTION:

Artikel 1

1.   Med det formål at støtte den handlingsplan til fremme af universel tilslutning til CCW, som de stater, der er parter i CCW, vedtog på tredje gennemgangskonference, støtter Den Europæiske Union CCW med henblik på følgende:

i)

fremme af universel tilslutning til CCW og protokoller dertil

ii)

støtte til de deltagende staters gennemførelse af CCW.

2.   For at nå de i stk. 1 omhandlede mål iværksætter EU følgende aktioner:

a)

Tilrettelæggende af en indledende workshop, indtil syv regionale seminarer og et afsluttende møde med sigte på at øge medlemstilslutningen til CCW, herunder publikationer på alle FN’s officielle sprog og om nødvendigt andre sprog.

b)

Et finansielt bidrag til det sponsoreringsprogram, der blev vedtaget på tredje gennemgangskonference mellem de stater, der er parter i CCW.

Der findes en detaljeret beskrivelse af de i stk. 2 omhandlede aktioner i bilaget hertil.

Artikel 2

1.   Formandskabet er med bistand fra generalsekretæren/den højtstående repræsentant ansvarligt for gennemførelsen af denne fælles aktion. Dette sker i fuldt samarbejde med Kommissionen.

2.   Den tekniske gennemførelse af aktionerne i artikel 1, stk. 2, overlades til:

a)

De Forenede Nationers kontor for nedrustning (UN-ODA) for så vidt angår den indledende workshop, det afsluttende møde, de regionale seminarer og publikationerne

b)

Det internationale center for humanitær minerydning (GICHD) i Genève for så vidt angår bidraget til sponsoreringsprogrammet i overensstemmelse med den afgørelse, der blev truffet på tredje gennemgangskonference mellem de stater, der er parter i CCW.

Disse udfører deres respektive hverv under tilsyn af generalsekretæren/den højtstående repræsentant, der bistår formandskabet. Generalsekretæren/den højtstående repræsentant indgår med henblik herpå de nødvendige arrangementer med UN-ODA og GICHD.

3.   Formandskabet, generalsekretæren/den højtstående repræsentant og Kommissionen holder regelmæssigt hinanden orienteret om gennemførelsen af denne fælles aktion i overensstemmelse med deres respektive beføjelser.

Artikel 3

1.   Det finansielle referencegrundlag for gennemførelsen af de i artikel 1, stk. 2, omhandlede aktioner er på 828 000 EUR, der finansieres af De Europæiske Fællesskabers almindelige budget 2007.

2.   De udgifter, der finansieres af det i stk. 1 angivne beløb, forvaltes i overensstemmelse med Fællesskabets procedurer og regler for De Europæiske Fællesskabers almindelige budget.

3.   Kommissionen overvåger den korrekte forvaltning af de i stk. 2 omhandlede udgifter, der ydes i form af gavebistand. Med henblik herpå indgår Kommissionen finansieringsaftaler med UN-ODA og GICHD. I finansieringsaftalerne fastsættes, at UN-ODA og GICHD skal sørge for, at EU’s bidrag bliver synligt i en grad, der svarer til dets størrelse.

4.   Kommissionen bestræber sig på at indgå de finansieringsaftaler, der er omhandlet i stk. 3, snarest muligt efter den fælles aktions ikrafttræden. Den underretter Rådet om eventuelle vanskeligheder i forbindelse med denne proces og om datoen for indgåelsen af finansieringsaftalerne.

Artikel 4

Formandskabet, der bistås af generalsekretæren/den højtstående repræsentant, aflægger rapport til Rådet om gennemførelsen af denne fælles aktion på grundlag af rapporter hver anden måned fra UN-ODA og GICHD. Disse rapporter danner grundlag for den af Rådet foretagne vurdering. Dette sker i fuldt samarbejde med Kommissionen. Denne aflægger rapport om de finansielle aspekter af gennemførelsen af denne fælles aktion.

Artikel 5

Denne fælles aktion træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

Den udløber 18 måneder efter datoen for indgåelsen af den sidste af de i artikel 3, stk. 3, nævnte to finansieringsaftaler, eller 12 måneder efter datoen for vedtagelsen, hvis ingen finansieringsaftale er indgået inden for denne periode.

Artikel 6

Denne fælles aktion offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den 23. juli 2007.

På Rådets vegne

L. AMADO

Formand


BILAG

1.   Mål

Det overordnede mål med denne fælles aktion er at støtte bestræbelserne for at opnå universel tilslutning til CCW ved at fremme ikke deltagende staters tiltrædelse af CCW samt at forbedre gennemførelsen af CCW.

EU’s bistand til CCW vil blive koncentreret om de områder, der er fastlagt i handlingsplanen til fremme af universel tilslutning til CCW og det sponsoreringsprogram, der blev vedtaget på tredje gennemgangskonference mellem de stater, der er parter i CCW, i Geneve den 7.-17. november 2006.

2.   Aktionerne

Formål

At øge CCW’s medlemskab gennem regionale og subregionale workshopper og at styrke gennemførelsen af CCW og protokollerne dertil gennem et bidrag til sponsoreringsprogrammet.

Formålet med den indledende workshop og de regionale seminarer er at fremme en øget medlemstilslutning til CCW og at forberede den nationale gennemførelse af CCW i disse regioner. Workshop og seminarer vil tage sigte på at forklare fordelene ved og konsekvenserne af at tiltræde CCW og at forstå behovene i de stater, der ikke er parter i CCW.

De regionale seminarer vil også blive anvendt som fora til drøftelse af spørgsmål om nedrustning og ikke-spredning, herunder SALW: ammunition, mæglervirksomhed og mærkning og sporing. De vil også se på nogle specifikke principper i den humanitære folkeret.

EU vil gennem et bidrag til sponsoreringsprogrammet bl.a. støtte signatarstater og stater, der endnu ikke er parter i CCW og protokollerne hertil, så de kan få lejlighed til at deltage i CCW’s aktiviteter og få kendskab til arbejdet i forbindelse med CCW. EU støtter alle de operationelle formål, der er fastlagt i sponsoreringsprogrammet.

Resultater af aktionerne

i)

Øget medlemstilslutning til CCW i alle geografiske områder (Centralasien, Vest- og Østafrika, Afrikas Horn, De Store Søers Område og Sydafrika, Sydøstasien, Mellemøsten og Middelhavsområdet, Latinamerika og Caribien og Stillehavsøerne).

ii)

Styrket gennemførelse af CCW og protokollerne dertil

iii)

Styrket regional netværksdannelse med inddragelse af subregionale organisationer og netværk i områder, der er relevante for CCW

iv)

En publikation, der indeholder resultaterne af alle workshopper, de fremlæggelser, der har fundet sted, de erfaringer, der er gjort, og de anbefalinger, der er fremsat med henblik på fremskridt, som skal offentliggøres på FN’s officielle sprog og om nødvendigt på andre sprog.

Beskrivelse af aktionerne

Den fælles aktion indeholder bestemmelser om tilrettelæggelse af én indledende workshop i New York, op til syv regionale workshopper og et afsluttende møde i Genève, offentliggørelse af materiale og et bidrag til sponsoreringsprogrammet.

i)   Indledende workshop

Der holdes en indledende workshop i New York for alle stater, der ikke er parter i CCW, og især de stater, som det tyske formandskab for Rådet for Den Europæiske Union for nylig har henvendt sig til (1). Eksperter, herunder fra EU-institutionerne, medlemsstaterne og Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC), vil forelægge CCW’s retlige ramme og fordelene ved og konsekvenserne af at tiltræde CCW. Denne workshop vil tage sigte på at øge bevidstheden i målstaterne om CCW samt om denne fælles aktion og de regionale seminarer, som vil blive tilrettelagt i denne forbindelse. Den vil også give EU nyttige kommunikationskanaler.

Anslåede udgifter ved den indledende workshop og det afsluttende møde 22 184 EUR.

ii)   Regionale seminarer

AFRIKA

a)

Seminar om CCW for signatarstater og stater, der ikke er parter, i Øst- og Vestafrika med henblik på beslutningstageres og regionale organisationers deltagelse. Der vil blive indbudt repræsentanter fra Cameroun, Tchad, Ækvatorialguinea, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Côte d’Ivoire, Gabon, Kenya, Mauretanien, Nigeria (2), Säo Tomé og Príncipe, Sudan og Tanzania.

Flere talere, herunder fra ICRC, vil orientere deltagerne om CCW’s retlige ramme og betydningen af at tiltræde CCW. En eller to stater, der er parter i CCW i denne region, vil også blive indbudt til at deltage i seminaret på grundlag af deres relevans og interesse for processen i retning af universel tilslutning.

Anslåede udgifter 106 036 EUR.

b)

Seminar om CCW for stater, der ikke er parter, i Afrikas Horn, De Store Søers Område og Sydafrika med henblik på beslutningstageres og regionale organisationers deltagelse. Der vil blive indbudt repræsentanter fra Angola, Botswana, Burundi, Den Centralafrikanske Republik, Comorerne, Congo, Den Demokratiske Republik Congo, Eritrea, Etiopien, Madagaskar, Malawi, Mozambique, Namibia, Rwanda, Somalia, Swaziland, Zambia og Zimbabwe.

Flere talere, herunder fra ICRC, vil orientere deltagerne om CCW’s retlige ramme og betydningen af at tiltræde CCW. En eller to stater, der er parter i CCW i denne region, vil også blive opfordret til at komme med indlæg på grundlag af deres relevans og interesse for processen i retning af universel tilslutning.

Anslåede udgifter 61 685

LATINAMERIKA OG CARIBIEN

c)

Seminar om CCW for stater, der ikke er parter, i Latinamerika og Caribien med henblik på beslutningstageres og regionale organisationers deltagelse. Der vil blive indbudt repræsentanter fra Argentina, Antigua og Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Dominica, Den Dominikanske Republik, Grenada, Guyana, Haiti, Jamaica, Mexico, Saint Kitts og Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent og Grenadinerne, Surinam, Trinidad og Tobago.

Flere talere, herunder fra ICRC, vil orientere deltagerne om CCW’s retlige ramme og betydningen af at tiltræde CCW. En eller to stater, der er parter i CCW i denne region, vil også blive opfordret til at komme med indlæg på grundlag af deres relevans og interesse for processen i retning af universel tilslutning.

Anslåede udgifter 55 769

STILLEHAVSØERNE

d)

Seminar om CCW for stater, der ikke er parter, i Stillehavsøerne med henblik på beslutningstageres og regionale organisationers deltagelse. Der vil blive indbudt repræsentanter fra Fiji, Kiribati, Marshalløerne, Mikronesien, Niue, Palau, Papua Ny Guinea, Samoa, Salomonøerne, Tonga, Tuvalu og Vanuatu.

Flere talere, herunder fra ICRC, vil orientere deltagerne om CCW’s retlige ramme og betydningen af at tiltræde CCW. En eller to stater, der er parter i CCW i denne region, vil også blive opfordret til at komme med indlæg på grundlag af deres relevans og interesse for processen i retning af universel tilslutning.

Anslåede udgifter 129 781 (3)

CENTRALASIEN

e)

Seminar om CCW for signatarstater og stater, der ikke er parter, i Centralasien med henblik på beslutningstageres og regionale organisationers deltagelse. Der vil blive indbudt repræsentanter fra Afghanistan (4), Armenien, Aserbajdsjan, Kasakhstan, Kirgisistan og Tadsjikistan.

Flere talere, herunder fra ICRC, vil orientere deltagerne om CCW’s retlige ramme og betydningen af at tiltræde CCW. En eller to stater, der er parter i CCW i denne region, vil også blive opfordret til at komme med indlæg på grundlag af deres relevans og interesse for processen i retning af universel tilslutning.

Anslåede udgifter 72 174

SYDØSTASIEN

f)

Seminar om CCW for signatarstater og stater, der ikke er parter, i Sydøstasien med henblik på beslutningstageres og regionale organisationers deltagelse. Der vil blive indbudt repræsentanter fra Bhutan, Brunei Darussalam, Den Demokratiske Folkerepublik Korea, Indonesien, Malaysia, Myanmar, Nepal, Singapore, Thailand, Østtimor og Vietnam (5).

Flere talere, herunder fra ICRC, vil orientere deltagerne om CCW’s retlige ramme og betydningen af at tiltræde CCW. En eller to stater, der er parter i CCW i denne region, vil også blive opfordret til at komme med indlæg på grundlag af deres relevans og interesse for processen i retning af universel tilslutning.

MELLEMØSTEN OG MIDDELHAVSOMRÅDET

g)

Seminar om CCW for signatarstater og stater, der ikke er parter, i Mellemøsten og Middelhavsområdet med henblik på beslutningstageres og regionale organisationers deltagelse. Der vil blive indbudt repræsentanter fra Algeriet, Bahrain, Egypten (6), Iran, Irak, Kuwait, Libanon, Libyen, Oman, Qatar, Saudi-Arabien, Den Syriske Arabiske Republik, De Forenede Arabiske Emirater og Yemen.

Flere talere, herunder fra ICRC, vil orientere deltagerne om CCW’s retlige ramme og betydningen af at tiltræde CCW. En eller to stater, der er parter i CCW i denne region, vil også blive opfordret til at komme med indlæg på grundlag af deres relevans og interesse for processen i retning af universel tilslutning.

Anslåede udgifter 47 677

iii)   Afsluttende møde

Når de ovenfor beskrevne seminarer har fundet sted, holdes der et afsluttende møde i Genève for at indhøste erfaringer og fastlægge specifikke måder, hvorpå stater, der er parat til at ratificere CCW, kan støttes. Deltagerne vil være EU’s formandskab og EU-institutionerne samt UN-ODA, herunder CCW’s sekretariat, når dette er hensigtsmæssigt, UNIDIR, ICRC og eksperter fra GICHD.

iv)   Publikationer

Der vil blive udarbejdet og offentliggjort en brochure om arbejdet i og resultaterne af den indledende og de regionale workshopper og erfaringerne herfra på FN’s officielle sprog og om nødvendigt på andre sprog. Denne brochure vil indeholde anbefalinger med henblik på fremskridt. ICRC’s ekspertise og indsats på dette område vil blive særlig fremhævet.

Anslåede udgifter 29 851

v)   Støtte til sponsoreringsprogrammet

EU vil bidrage til det sponsoreringsprogram, der blev vedtaget på tredje gennemgangskonference mellem de stater, der er parter i CCW.

EU’s bidrag til sponsoreringsprogrammet vil støtte de grundlæggende mål for sponsoreringsprogrammet, som er:

at styrke gennemførelsen af CCW og protokollerne dertil

at fremme universel overholdelse af de normer og principper, der er fastsat i CCW og protokollerne dertil

at støtte universel tilslutning til CCW og protokollerne dertil

at forbedre samarbejdet, udvekslingen af oplysninger og konsultationerne mellem de deltagende stater om spørgsmål vedrørende CCW og protokollerne dertil.

Sponsoreringsprogrammet vil kunne gøre det muligt på anmodning at yde interesserede stater rådgivning og teknisk bistand om gennemførelsen af CCW (sponsoreringsprogrammet, §4, nr. iv).

På tredje gennemgangskonference mellem de stater, der er parter i CCW, blev den tekniske forvaltning af sponsoreringsprogrammet overdraget til GICHD.

Anslåede udgifter: 250 000

3.   Varighed

Den anslåede samlede varighed af gennemførelsen af denne fælles aktion er 18 måneder.

4.   Støttemodtagere

Modtagerne af universalitetsrelaterede aktiviteter er stater, der ikke deltager i CCW (både signatarstater og ikke-signatarstater).

Modtagerne af bidraget til sponsoreringsprogrammet er stater, der er parter i, og stater, der ikke er parter i CCW, i overensstemmelse med ovennævnte grundlæggende mål for programmet. Stater, der er berørt af eksplosive krigsefterladenskaber, vil have førsteprioritet.

5.   Gennemførelsesinstans

Formandskabet er med bistand fra generalsekretæren/den højtstående repræsentant ansvarligt for den politiske gennemførelse af og det politiske tilsyn med den fælles aktion. Formandskabet overlader den tekniske gennemførelse til:

UN-ODA for så vidt angår den indledende workshop, det afsluttende møde, de regionale seminarer og publikationerne.

De regionale workshopper kan tilrettelægges med støtte fra FN’s regionale centre for fred og nedrustning. UN-ODA skal under udførelsen af sine aktiviteter om nødvendigt samarbejde med medlemsstaternes lokale missioner og Kommissionen. Ekspertisen i ICRC, CCW’s sekretariat og UNIDIR vil blive anvendt i forbindelse med alle de planlagte aktiviteter. Formandskabet vil med bistand fra generalsekretæren/den højtstående repræsentant samarbejde om tilrettelæggelsen af den indledende workshop og det afsluttende møde

GICHD for så vidt angår bidraget til sponsoreringsprogrammet i overensstemmelse med den afgørelse, der blev truffet på tredje gennemgangskonference mellem de stater, der er parter i CCW. EU vil være repræsenteret af formandskabet, der bistås af generalsekretæren/den højtstående repræsentant, i den uformelle styringskomité, der er omhandlet i tredje gennemgangskonferences afgørelse om indførelse af et sponsoreringsprogram. De respektive roller for den uformelle styringskomité og GICHD vil blive fastsat i overensstemmelse med den afgørelse, der blev truffet på tredje gennemgangskonference mellem de stater, der er parter i CCW.

6.   Midler, der skønnes nødvendige

EU’s bidrag dækker 100 % gennemførelsen af aktionerne som beskrevet i dette bilag. De anslåede udgifter er:

EUR

Indledende workshop og afsluttende møde

22 184

—   

Regionale seminarer

Øst- og Vestafrika

106 036

Afrikas horn, De Store Søers Område og Sydafrika

61 685

Latinamerika og Caribien

55 769

Stillehavsøerne

129 781

Centralasien

72 174

Mellemøsten og Middelhavsområdet

47 677

Publikationer

29 851

Administrative udgifter

36 671

Uforudsete udgifter

16 082

Støtte til sponsoreringsprogrammet

250 000

SAMLEDE UDGIFTER

828 000

7.   Finansielt referencegrundlag til dækning af udgifterne til aktionerne

De samlede udgifter til aktionerne er på 828 000 EUR.


(1)  Gruppe 1: Ikke-signatarstater, der er berørt af eksplosive krigsefterladenskaber: Angola, Aserbajdsjan, Burundi, Tchad, Den Demokratiske Republik Congo, Eritrea, Etiopien, Guinea-Bissau, Irak, Kuwait, Libanon, Mauretanien, Mozambique, Nepal, Saudi-Arabien, Syrien, Yemen og Zambia. Gruppe 2: Signatarstater, der er berørt af eksplosive krigsefterladenskaber: Afghanistan, Sudan og Vietnam. Gruppe 3: Signatarstater, der ikke er (stærkt) berørt af eksplosive krigsefterladenskaber: Egypten, Island og Nigeria. Gruppe 4: Eventuelt andre stater (± 65).

(2)  Stat, der har underskrevet CCW.

(3)  Anslåede udgifter for et kombineret seminar Stillehavsøerne og Sydøstasien.

(4)  Stat, der har underskrevet CCW.

(5)  Stat, der har underskrevet CCW.

(6)  Stat, der har underskrevet CCW.