14.10.2006   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 283/40


RÅDETS BESLUTNING

af 5. oktober 2006

om etablering af en mekanisme for gensidig informering om medlemsstaternes foranstaltninger på asyl- og indvandringsområdet

(2006/688/EF)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 66,

under henvisning til forslag fra Kommissionen,

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet (1), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Den 4. november 2004 stadfæstede Det Europæiske Råd et flerårigt program, kendt som Haag-programmet, til styrkelse af området med frihed, sikkerhed og retfærdighed, hvori der opfordres til at udvikle anden fase af den fælles politik på områderne asyl, indvandring, visa og grænser, som startede den 1. maj 2004, og bl.a. skal baseres på et tættere praktisk samarbejde mellem medlemsstaterne og en bedre udveksling af oplysninger.

(2)

Siden Amsterdam-traktatens ikrafttræden har udviklingen af fælles asyl- og indvandringspolitikker medført større indbyrdes afhængighed mellem medlemsstaternes politikker på disse områder, og dette har gjort behovet for en mere koordineret strategi for de nationale politikker afgørende for en styrkelse af området med frihed, sikkerhed og retfærdighed.

(3)

Rådet (retlige og indre anliggender) vedtog på sit møde den 14. april 2005 en række konklusioner, hvori der opfordres til etablering af et system for gensidig informering mellem de ansvarlige for indvandrings- og asylpolitikken i medlemsstaterne, der tager udgangspunkt i behovet for at informere om foranstaltninger, der anses for at kunne have væsentlig indvirkning i flere medlemsstater eller Den Europæiske Union som helhed, og som skal give medlemsstaterne og Kommissionen mulighed for at udveksle synspunkter på anmodning af en medlemsstat eller Kommissionen.

(4)

Informationsmekanismen bør baseres på solidaritet, gennemsigtighed og gensidig tillid og skal være en fleksibel, hurtig og ikke-bureaukratisk kanal for udveksling af oplysninger og synspunkter på EU-plan vedrørende nationale asyl- og indvandringsforanstaltninger.

(5)

Ved anvendelsen af denne beslutning kan nationale asyl- og indvandringsforanstaltninger, der anses for at kunne have væsentlig indvirkning i flere medlemsstater eller i EU som helhed, omfatte politiske hensigtserklæringer, langsigtet programmering, udkast til og vedtaget lovgivning, endelige afgørelser truffet af de øverste domstole eller retter, der anvender eller fortolker nationale retlige foranstaltninger og administrative afgørelser, der berører et stort antal personer.

(6)

Meddelelsen af relevante oplysninger bør finde sted senest, når den pågældende foranstaltning bliver offentligt tilgængelig. Medlemsstater tilskyndes dog til at fremsende dem snarest muligt.

(7)

Et webbaseret netværk bør af hensyn til effektiviteten og adgangsmulighederne udgøre et væsentligt element i informationsmekanismen i forbindelse med nationale foranstaltninger på asyl- og indvandringsområdet.

(8)

Udvekslingen af oplysninger vedrørende nationale foranstaltninger via webbaserede netværk bør suppleres med muligheden for at udveksle synspunkter vedrørende sådanne foranstaltninger.

(9)

Informationsmekanismen, der er etableret ved denne beslutning, bør ikke foregribe medlemsstaternes ret til når som helst at anmode om ad hoc-drøftelser i Rådet om nationale foranstaltninger i overensstemmelse med Rådets forretningsorden.

(10)

Målene for denne beslutning, nemlig sikker udveksling af oplysninger og høringer mellem medlemsstaterne, kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne og kan derfor på grund af beslutningens virkninger bedre opfyldes på fællesskabsplan. Fællesskabet kan derfor træffe foranstaltninger i overensstemmelse med subsidiaritetsprincippet, jf. traktatens artikel 5. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne beslutning ikke ud over, hvad der er nødvendigt for at nå disse mål.

(11)

Det Forenede Kongerige og Irland meddelte i henhold til artikel 3 i protokollen om Det Forenede Kongeriges og Irlands stilling, der er knyttet som bilag til traktaten om Den Europæiske Union og til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, at de ønsker at deltage i vedtagelsen og anvendelsen af denne beslutning.

(12)

I medfør af artikel 1 og 2 i protokollen om Danmarks stilling, der er knyttet som bilag til traktaten om Den Europæiske Union og til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, deltager Danmark ikke i vedtagelsen af denne beslutning, som ikke er bindende for og ikke finder anvendelse i Danmark —

VEDTAGET FØLGENDE BESLUTNING:

Artikel 1

Formål og anvendelsesområde

1.   I medfør af denne beslutning etableres der en mekanisme for gensidig udveksling af oplysninger om nationale foranstaltninger på asyl- og indvandringsområdet, der anses for at kunne have væsentlig indvirkning i flere medlemsstater eller i Den Europæiske Union som helhed.

2.   Den i stk. 1 nævnte mekanisme gør det muligt at forberede udvekslinger af synspunkter og debatter om sådanne foranstaltninger.

Artikel 2

Oplysninger, der skal fremlægges

1.   Medlemsstaterne giver Kommissionen og de øvrige medlemsstater oplysninger om de foranstaltninger, som de har til hensigt at træffe eller for nylig har truffet på asyl- og indvandringsområdet, hvor disse foranstaltninger er offentligt tilgængelige og anses for at kunne have væsentlig indvirkning i flere medlemsstater eller i Den Europæiske Union som helhed.

Sådanne oplysninger skal fremsendes snarest muligt og senest, når de bliver offentligt tilgængelige. Dette stykke er underlagt alle de krav om fortrolighed og databeskyttelse, der måtte gælde for en bestemt foranstaltning.

Medlemsstaterne er ansvarlige for at vurdere, om deres nationale foranstaltninger anses for at kunne have væsentlig indvirkning i flere medlemsstater eller i Den Europæiske Union som helhed.

2.   De i stk. 1 nævnte oplysninger meddeles gennem det i artikel 3 nævnte netværk ved anvendelse af det indberetningsskema, der er knyttet til denne beslutning.

3.   Kommissionen eller en medlemsstat kan anmode om yderligere oplysninger vedrørende oplysninger, som en anden medlemsstat har meddelt gennem netværket. I så fald tilvejebringer den pågældende medlemsstat yderligere oplysninger inden for en måned.

Der kan ikke fremsættes anmodning om yderligere oplysninger i henhold til dette stykke i forbindelse med oplysninger om endelige afgørelser truffet af de øverste domstole, der anvender eller fortolker nationale retlige foranstaltninger.

4.   Muligheden for at tilvejebringe yderligere oplysninger som nævnt i stk. 3 kan også anvendes af medlemsstaterne til at tilvejebringe oplysninger om foranstaltninger, for hvilke de ikke er bundet af forpligtelsen i stk. 1, enten på deres eget initiativ eller på anmodning af Kommissionen eller en anden medlemsstat.

Artikel 3

Netværket

1.   Netværket for udveksling af oplysninger i medfør af denne beslutning er webbaseret.

2.   Kommissionen er ansvarlig for udviklingen og forvaltningen af netværket, herunder dets struktur og indhold og adgangen til det. Netværket omfatter passende foranstaltninger til sikring af fortroligheden for alle eller dele af oplysningerne på netværket.

3.   For så vidt angår den praktiske etablering af netværket anvender Kommissionen den eksisterende tekniske platform inden for fællesskabsrammerne for det transeuropæiske telematiknet for udveksling af oplysninger mellem medlemsstaternes myndigheder.

4.   Netværket skal have en specifik funktion, der giver Kommissionen og medlemsstaterne mulighed for at anmode en eller flere medlemsstater om yderligere oplysninger om meddelte foranstaltninger som angivet i artikel 2, stk. 3, og andre oplysninger som angivet i artikel 2, stk. 4.

5.   Medlemsstaterne udpeger de nationale kontaktpunkter, der har adgang til netværket, og informerer Kommissionen herom.

6.   Når det er nødvendigt for udviklingen af netværket, kan Kommissionen indgå aftaler med Det Europæiske Fællesskabs institutioner samt med offentligretlige organer nedsat i henhold til traktaterne om oprettelse af De Europæiske Fællesskaber eller nedsat inden for Den Europæiske Unions rammer.

Kommissionen underretter Rådet, når en anmodning om en sådan adgang forelægges, og når sådanne institutioner og/eller organer gives adgang.

Artikel 4

Udveksling af synspunkter, generel rapport og drøftelser på ministerplan

1.   Kommissionen udarbejder en gang om året en generel rapport, der sammenfatter de mest relevante oplysninger, som medlemsstaterne har fremlagt. Med henblik på at udarbejde denne rapport og udpege spørgsmål af fælles interesse deltager medlemsstaterne sammen med Kommissionen i dette forberedende arbejde, der kan omfatte tekniske møder i løbet af rapporteringsperioden, hvor der udveksles synspunkter med medlemsstaternes eksperter om oplysninger forelagt i henhold til artikel 2.

Den generelle rapport forelægges Europa-Parlamentet og Rådet.

2.   Uanset muligheden for ad hoc-høringer i Rådet udgør Kommissionens generelle rapport grundlaget for en drøftelse om nationale asyl- og indvandringspolitikker på ministerplan.

Artikel 5

Evaluering og revision

Kommissionen evaluerer, hvordan mekanismen fungerer to år efter, at denne beslutning er trådt i kraft, og derefter regelmæssigt. Kommissionen foreslår om nødvendigt ændringer til den.

Artikel 6

Ikrafttræden

Denne beslutning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Artikel 7

Adressater

Denne beslutning er rettet til medlemsstaterne i overensstemmelse med traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab.

Udfærdiget i Luxembourg, den 5. oktober 2006.

På Rådets vegne

K. RAJAMÄKI

Formand


(1)  Udtalelse afgivet den 3. maj 2006 (endnu ikke offentliggjort i EUT).


BILAG

Image