10.9.2005   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 234/13


RÅDETS FÆLLES AKTION 2005/643/FUSP

af 9. september 2005

om Den Europæiske Unions observatørmission i Aceh (Indonesien) (Observatørmissionen i Aceh — AMM)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 14 og artikel 25, tredje afsnit, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Den Europæiske Union (EU) er besluttet på at fremme en varig fredelig løsning af konflikten i Aceh-provinsen (Indonesien) og øge stabiliteten i hele Sydøstasien, herunder fremskridt med hensyn til reformer på det økonomiske, retlige, politiske og sikkerhedsmæssige område.

(2)

Den 11. oktober 2004 gav Rådet endnu en gang udtryk for, at det lægger vægt på et forenet, demokratisk, stabilt og velstående Indonesien. Det gentog, at EU respekterer Republikken Indonesiens territoriale integritet og anerkender landets betydning som en vigtig partner. Rådet tilskyndede den indonesiske regering til at søge fredelige løsninger i områder med konflikter og potentielle konflikter og udtrykte tilfredshed med præsident Susilo Bambang Yudhoyonos erklæring om, at han agter at gennemføre særloven om autonomi i Aceh. Rådet bekræftede igen, at EU ønsker at opbygge et tættere partnerskab med Indonesien.

(3)

Den 12. juli 2005 opfordrede Indonesiens udenrigsminister på den indonesiske regerings vegne EU til at deltage i en observatørmission i Aceh med henblik på at bistå Indonesien med at gennemføre den endelige aftale vedrørende Aceh. ASEAN-landene Brunei, Malaysia, Filippinerne, Singapore og Thailand modtog en lignede opfordring fra den indonesiske regering. Acehs Befrielsesbevægelse (GAM) tilkendegav ligeledes sin støtte til EU's deltagelse.

(4)

Den 18. juli 2005 noterede Rådet sig rapporten fra Rådssekretariatets og Kommissionens fælles EU-vurderingsmission til Indonesien/Aceh. Det hilste med tilfredshed den vellykkede afslutning på Helsingfors-forhandlingerne og nåede til enighed om, at EU i princippet er rede til at stille observatører til rådighed for at overvåge gennemførelsen af aftalememorandummet. Det anmodede de relevante organer om at fortsætte planlægningen af en eventuel observatørmission på anmodning af parterne og tage kontakt til Sammenslutningen af Stater i Sydøstasien (ASEAN) og ASEAN-landene med henblik på et eventuelt samarbejde.

(5)

Den 15. august 2005 undertegnede Indonesiens regering og Acehs Befrielsesbevægelse et aftalememorandum, der nærmere redegør for aftalen og de principper, der skal danne grundlag for skabelsen af betingelserne for en retfærdig og demokratisk styringsform for det acehnesiske folk inden for rammerne af enhedsstaten og Republikken Indonesiens forfatning. Aftalememorandummet omhandler oprettelsen af Observatørmissionen i Aceh, som skal forestås af EU med bidrag fra ASEAN-lande, og som har til opgave at overvåge gennemførelsen af de tilsagn, som Indonesiens regering og Acehs Befrielsesbevægelse har givet i aftalememorandummet.

(6)

Af aftalememorandummet fremgår navnlig, at Indonesiens regering har ansvaret for sikkerheden for alt personale i Aceh-observatørmissionen i Indonesien, og at der vil blive indgået en aftale (Status of Mission Agreement) mellem Indonesiens regering og Den Europæiske Union.

(7)

Observatørmissionen i Aceh vil blive gennemført i en situation, der kan forværres, og som vil kunne skade den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitiks mål som defineret i traktatens artikel 11.

(8)

Denne fælles aktion bør i overensstemmelse med retningslinjerne fra Det Europæiske Råds møde i Nice den 7.-9. december 2000 fastlægge den rolle, som generalsekretæren/den højtstående repræsentant skal spille i overensstemmelse med traktatens artikel 18 og 26.

(9)

I henhold til traktatens artikel 14, stk. 1, skal der angives et finansielt referencegrundlag for hele den fælles aktions gennemførelsesperiode. Angivelsen af beløb, der skal afholdes over EU's budget, er udtryk for den politiske myndigheds vilje og forudsætter, at der er forpligtelsesbevillinger til rådighed i det pågældende regnskabsår —

VEDTAGET FØLGENDE FÆLLES AKTION:

Artikel 1

Missionen

1.   EU opretter herved en EU-observatørmission i Aceh (Indonesien) kaldet »Observatørmissionen i Aceh (AMM)«, med en operativ fase, der indledes den 15. september 2005.

2.   Observatørmissionen gennemføres i overensstemmelse med mandatet i artikel 2.

Artikel 2

Mandat

1.   Observatørmissionen skal overvåge gennemførelsen af de tilsagn, som Indonesiens regering og Acehs Befrielsesbevægelse har afgivet i henhold til aftalememorandummet.

2.   Observatørmissionen skal navnlig:

a)

overvåge demobiliseringen af Acehs Befrielsesbevægelse og overvåge og bistå med indsamling af dennes våben, ammunition og sprængstoffer

b)

overvåge tilbagetrækningen af ikke-hjemmehørende militære styrker og politistyrker

c)

overvåge reintegrationen af aktive medlemmer af Acehs Befrielsesbevægelse

d)

overvåge menneskerettighedssituationen og yde bistand på dette område i forbindelse med opgaverne i litra a), b) og c)

e)

overvåge processen med ændring af lovgivningen

f)

træffe afgørelse i omstridte sager om amnesti

g)

efterforske og træffe afgørelse om klager og påståede overtrædelser af aftalememorandummet

h)

etablere og opretholde forbindelser og et godt samarbejde med parterne.

Artikel 3

Planlægningsfasen

1.   I planlægningsfasen skal planlægningsgruppen bestå af en missionschef/leder af planlægningsgruppen og det nødvendige personale til varetagelse af opgaverne i forbindelse med observatørmissionens behov.

2.   Det er en prioriteret opgave at foretage en samlet risikovurdering som led i planlægningsprocessen. Denne vurdering kan ajourføres efter behov.

3.   Planlægningsgruppen udarbejder operationsplanen og udvikler de tekniske instrumenter, der er nødvendige for gennemførelsen af observatørmissionens mandat. Operationsplanen skal tage hensyn til den samlede risikovurdering og skal omfatte en sikkerhedsplan. Rådet skal godkende operationsplanen.

Artikel 4

Observatørmissionens struktur

Observatørmissionen får i princippet følgende struktur:

a)

Hovedkvarteret. Hovedkvarteret består af missionschefens kontor og hovedkvarterets personale, der varetager alle nødvendige funktioner med hensyn til kommando og kontrol samt støtte til missionen. Hovedkvarteret placeres i Banda Aceh

b)

11 distriktskontorer, geografisk fordelt, der varetager overvågningsopgaver

c)

4 våbenindsamlingshold.

Disse elementer beskrives nærmere i operationsplanen.

Artikel 5

Missionschef

1.   Pieter Feith udnævnes herved til missionschef for Observatørmissionen.

2.   Missionschefen har den operative kontrol med observatørmissionen og varetager den daglige ledelse og koordinering af observatørmissionens aktiviteter, herunder styring af sikkerheden for missionens personale, ressourcer og informationer.

3.   Alle ansatte er fortsat underlagt den relevante nationale myndighed eller EU-institution og udfører deres pligter og handler udelukkende i missionens interesse. De nationale myndigheder overdrager den operative kontrol til missionschefen. De ansatte udviser både under og efter missionen den største diskretion med hensyn til alle forhold og oplysninger vedrørende missionen.

4.   Missionschefen har ansvaret for den disciplinære kontrol med personalet. For udstationeret personale skal disciplinære sanktioner træffes af den berørte nationale myndighed eller EU-myndighed.

5.   Missionschefen afgør tvister om gennemførelsen af aftalememorandummet som fastsat i dette og i overensstemmelse med operationsplanen.

Artikel 6

Personale

1.   Antallet af medarbejdere ved observatørmissionen og disses kompetence skal være i overensstemmelse med mandatet i artikel 2 og strukturen i artikel 4.

2.   Missionens personale udstationeres af medlemsstaterne og EU-institutionerne. Den enkelte medlemsstat og EU-institution afholder udgifterne til det missionspersonale, den udstationerer, inkl. løn, sygesikring, godtgørelser (ud over dagpenge) samt rejseudgifter.

3.   Internationalt og lokalt personale kontraktansættes efter behov.

4.   Tredjelande kan også, i nødvendigt omfang, udstationere missionspersonale. Det enkelte udstationerende tredjeland afholder udgifterne til det personale, det udstationerer, inkl. løn, sygesikring, godtgørelser og rejseudgifter.

Artikel 7

Personalets status

1.   Status for observatørmissionen og dens personale i Aceh, herunder i givet fald privilegier, immuniteter og yderligere garantier, der måtte være nødvendige for, at missionen kan gennemføres og fungere efter hensigten, fastlægges efter proceduren i traktatens artikel 24. Generalsekretæren/den højtstående repræsentant, der bistår formandskabet, kan forhandle en sådan aftale på dettes vegne.

2.   Den medlemsstat eller EU-institution, der har udstationeret en medarbejder, har ansvaret for at behandle klager fra eller vedrørende medarbejderen i forbindelse med udstationeringen. Den pågældende medlemsstat eller EU-institution har ansvaret for at tage eventuelle skridt mod den udstationerede.

3.   Ansættelsesforhold og rettigheder og forpligtelser for internationalt og lokalt kontraktansat personale fastsættes i kontrakterne mellem missionschefen og de ansatte.

Artikel 8

Kommandovej

1.   Observatørmissionen skal have en struktur med en fælles kommandovej.

2.   Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité varetager den politiske kontrol med og den strategiske ledelse af missionen.

3.   Missionschefen refererer til generalsekretæren/den højtstående repræsentant.

4.   Generalsekretæren/den højtstående repræsentant udstikker retningslinjer til missionschefen.

Artikel 9

Politisk kontrol og strategisk ledelse

1.   Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité varetager under Rådets ansvar den politiske kontrol med og den strategiske ledelse af missionen. Rådet bemyndiger herved komitéen til at træffe relevante afgørelser med henblik på missionen og for hele dennes varighed i overensstemmelse med artikel 25, tredje afsnit, i traktaten. Denne bemyndigelse omfatter beføjelse til at ændre operationsplanen og kommandovejen. Beslutningskompetencen vedrørende missionens mål og afslutning forbliver i Rådet.

2.   Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité aflægger med regelmæssige mellemrum rapport til Rådet.

3.   Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité modtager med regelmæssige mellemrum rapporter fra missionschefen om gennemførelsen af missionen. Komitéen kan, i det omfang det er relevant, indkalde missionschefen til sine møder.

Artikel 10

Tredjelandes deltagelse

1.   Uden at dette anfægter EU's selvstændige beslutningstagning og fælles institutionelle ramme, vil de tiltrædende stater blive opfordret, og tredjelande kan opfordres til at bidrage til observatørmissionen på betingelse af, at de dækker udgifterne til det personale, de udstationerer, inkl. lønninger, højrisikoforsikring, godtgørelser og rejseudgifter til og fra Aceh (Indonesien), og bidrager til observatørmissionens løbende udgifter i passende omfang.

2.   Tredjelande, der yder bidrag til observatørmissionen, skal have samme rettigheder og forpligtelser i den daglige ledelse af missionen som de medlemsstater, der deltager heri.

3.   Rådet bemyndiger herved Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité til at træffe de relevante afgørelser om accept af de foreslåede bidrag og til at nedsætte en bidragyderkomité.

4.   Detaljerede ordninger vedrørende tredjelandes deltagelse aftales i henhold til artikel 24 i traktaten. Generalsekretæren/den højtstående repræsentant, der bistår formandskabet, kan forhandle sådanne ordninger på dettes vegne. Har EU og et tredjeland indgået aftale om rammerne for det pågældende tredjelands deltagelse i EU's krisestyringsoperationer, finder bestemmelserne i en sådan aftale anvendelse i forbindelse med observatørmissionen.

Artikel 11

Sikkerhed

1.   Missionschefen er i samråd med Rådssekretariatets Sikkerhedskontor ansvarlig for overholdelse af minimumssikkerhedsstandarderne i overensstemmelse med Rådets sikkerhedsforskrifter.

2.   Missionschefen rådfører sig med Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité om sikkerhedsspørgsmål, der vedrører missionens deployering som bestemt af generalsekretæren/den højtstående repræsentant.

3.   Observatørmissionens personale skal deltage i obligatoriske sikkerhedskurser, inden de tiltræder deres stilling.

Artikel 12

Finansielle ordninger

1.   Det finansielle referencegrundlag til dækning af udgifterne i forbindelse med missionen udgør 9 mio. EUR.

2.   Udgifter, der finansieres med det i stk. 1 nævnte beløb, forvaltes efter de procedurer og regler, der gælder for EU's almindelige budget, bortset fra at eventuelle forfinansieringer ikke forbliver Fællesskabets ejendom. Det skal være tilladt tredjelandsstatsborgere at byde på kontrakter.

3.   Missionschefen står til regnskab over for Kommissionen for alle udgifter, der afholdes over EU's almindelige budget, og undertegner en kontrakt med Kommissionen herom.

4.   Udgifter er støtteberettigede fra den dato, hvor denne fælles aktion får virkning.

Artikel 13

Fællesskabsaktioner

1.   Rådet og Kommissionen sikrer hver især inden for deres respektive kompetenceområde, at der er sammenhæng mellem gennemførelsen af denne fælles aktion og Fællesskabets optræden udadtil i henhold til traktatens artikel 3, andet afsnit. Rådet og Kommissionen samarbejder med henblik herpå.

2.   Rådet noterer sig desuden, at der er behov for koordineringsordninger i Banda Aceh og også, i nødvendigt omfang, i Jakarta, samt i Bruxelles.

Artikel 14

Videregivelse af klassificerede oplysninger

1.   Generalsekretæren/den højtstående repræsentant har bemyndigelse til, i det nødvendige omfang og i overensstemmelse med missionens operative behov, at videregive klassificerede EU oplysninger og dokumenter til og med klassifikationsgraden »RESTREINT UE«, som er udarbejdet med henblik på missionen, til tredjelande, der er tilknyttet denne fælles aktion, i overensstemmelse med Rådets sikkerhedsforskrifter.

2.   Generalsekretæren/den højtstående repræsentant har, hvis der er et konkret og umiddelbart operativt behov derfor, også bemyndigelse til at videregive klassificerede EU oplysninger og dokumenter til og med klassifikationsgraden »RESTREINT UE«, som er udarbejdet med henblik på missionen, til værtsstaten, i overensstemmelse med Rådets sikkerhedsforskrifter. I alle andre tilfælde videregives sådanne oplysninger og dokumenter til værtsstaten i overensstemmelse med de procedurer, der svarer til samarbejdsniveauet mellem værtsstaten og EU.

3.   Generalsekretæren/den højtstående repræsentant har bemyndigelse til at videregive ikke-klassificerede EU-dokumenter, der vedrører Rådets forhandlinger om missionen, og som er omfattet af tavshedspligt i henhold til Rådets forretningsordens artikel 6, stk. 1 (1), til tredjelande, der er tilknyttet denne fælles aktion og til værtsstaten.

Artikel 15

Revisionsklausul

Rådet tager senest den 15. marts 2006 stilling til, om observatørmissionen bør forlænges.

Artikel 16

Ikrafttrædelse og varighed

Denne fælles aktion træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

Den udløber den 15. marts 2006.

Artikel 17

Offentliggørelse

Denne fælles aktion offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den 9. september 2005.

På Rådets vegne

J. STRAW

Formand


(1)  Rådets afgørelse 2004/338/EF, Euratom af 22. marts 2004 om vedtagelse af Rådets forretningsorden (EUT L 106 af 15.4.2004, s. 22). Ændret ved afgørelse 2004/701/EF, Euratom (EUT L 319 af 20.10.2004, s. 15).