20.7.2005   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 188/43


RÅDETS FÆLLES AKTION 2005/556/FUSP

af 18. juli 2005

om udnævnelse af en særlig repræsentant for Den Europæiske Union for Sudan

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 14, artikel 18, stk. 5, og artikel 23, stk. 2, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

EU har været aktivt involveret på diplomatisk og politisk niveau, siden de internationale bestræbelser på at dæmme op for og løse Darfur-krisen startede.

(2)

EU ønsker at styrke sin politiske rolle i en krise, der involverer en lang række lokale, regionale og internationale aktører, og opretholde sammenhæng mellem på den ene side EU's bistand til den AU-ledede krisestyring i Darfur og på den anden side de overordnede politiske forbindelser med Sudan, herunder med hensyn til gennemførelsen af den samlede fredsaftale (CPA) mellem Sudans regering og det sudanske folks befrielsesbevægelse/hær (SPLM/A).

(3)

EU har ydet stadig større bistand til Den Afrikanske Unions mission i Darfur-området i Sudan (AMIS) med hensyn til støtte til planlægning og ledelse, finansiering og logistik.

(4)

Den Afrikanske Union (AU) har besluttet at udvide AMIS til 6 171 militærpersoner og 1 560 civile politifolk, og EU foreslår som støtte til AU i forbindelse med denne styrkelse en række foranstaltninger fastlagt i Rådets fælles aktion 2005/557/FUSP om Den Europæiske Unions civil-militære aktion til støtte for Den Afrikanske Unions mission i Darfur-området i Sudan (1), som kræver et tilsvarende politisk engagement i forhold til AU og Sudans regering og en specifik koordineringskapacitet.

(5)

Den 31. marts 2005 vedtog FN's Sikkerhedsråd resolution 1593 (2005) om rapporten fra den internationale kommission til undersøgelse af krænkelser af den internationale humanitære ret og menneskerettighedsret i Darfur.

(6)

EU's særlige repræsentant skal gennemføre sit mandat i en situation, som muligvis vil blive forværret og vil kunne skade målene for FUSP som fastlagt i artikel 11 i traktaten —

VEDTAGET FØLGENDE FÆLLES AKTION:

Artikel 1

Pekka HAAVISTO udnævnes til EU's særlige repræsentant (EUSR) for Sudan.

Artikel 2

Mandatet for EUSR er baseret på EU's politiske mål i Sudan, navnlig for så vidt angår:

a)

bestræbelserne på, som en del af det internationale samfund og til støtte for AU og FN, at tilvejebringe en politisk løsning på konflikten i Darfur samt lette gennemførelsen af CPA og fremme syd-syd-dialogen under behørig hensyntagen til de regionale udløbere af disse spørgsmål og til princippet om afrikansk ejerskab; og

b)

sikringen af, at EU's bidrag til AMIS bliver så effektivt og synligt som muligt.

Artikel 3

1.   For at nå EU's politiske mål skal EURS's mandat bestå i:

a)

at etablere kontakter med AU, Sudans regering og andre sudanske parter samt ikke-statslige organisationer og at opretholde et nært samarbejde med FN og andre relevante internationale aktører med henblik på at forfølge EU's politiske mål;

b)

at repræsentere EU under de politiske drøftelser i Abuja, på møder på højt plan i den fælles kommission samt på andre relevante møder efter behov;

c)

at sikre sammenhæng mellem EU's bidrag til krisestyring i Darfur og EU's overordnede politiske forbindelser med Sudan;

d)

for så vidt angår menneskerettighederne, herunder kvinders og børns rettigheder, og bekæmpelsen af straffrihed i Sudan, at følge situationen og opretholde regelmæssige kontakter med de sudanske myndigheder, AU og FN, især med højkommissæren for menneskerettigheder, menneskerettighedsobservatører i området og anklageren ved Den Internationale Straffedomstol.

2.   Med henblik på opfyldelsen af sit mandat skal EUSR bl.a.

a)

løbende have et overblik over alle EU-aktiviteter

b)

sikre koordinering af og sammenhæng i EU's bidrag til AMIS

c)

støtte den politiske proces og aktiviteterne i forbindelse med gennemførelsen af CPA, og

d)

overvåge og aflægge rapport om de sudanske parters overholdelse af de relevante FN-sikkerhedsrådsresolutioner, især 1556(2004), 1564(2004), 1591(2005) og 1593(2005).

Artikel 4

1.   EUSR har ansvaret for gennemførelsen af mandatet og handler under generalsekretæren/den højtstående repræsentants myndighed og under dennes operationelle ledelse. EUSR står til regnskab for alle udgifter over for Kommissionen.

2.   Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité (PSC) skal opretholde privilegerede forbindelser med EUSR og være det primære kontaktpunkt til Rådet. PSC giver EUSR strategisk vejledning og politisk input i forbindelse med mandatet.

3.   EUSR aflægger regelmæssigt rapport til PSC om gennemførelsen af EU's bistand til AMIS og om udviklingen i situationen i Darfur og i Sudan generelt.

Artikel 5

1.   Det finansielle referencegrundlag til dækning af udgifterne i forbindelse med EUSR's mandat i en seksmåneders periode udgør 675 000 EUR. Rådet træffer om nødvendigt afgørelse om det finansielle referencegrundlag for videreførelsen af denne fælles aktion.

2.   Udgifter, der finansieres med det i stk. 1 fastsatte beløb, forvaltes i overensstemmelse med Det Europæiske Fællesskabs budgetprocedurer og -regler, idet dog enhver form for forudfinansieringer ikke forbliver Fællesskabets ejendom.

3.   Forvaltningen af udgifterne omfattes af en kontrakt mellem EUSR og Kommissionen. Udgifterne er støtteberettigede fra den dag, hvor denne fælles aktion vedtages.

4.   Alt efter tilfældet yder formandskabet, Kommissionen og/eller medlemsstaterne logistisk støtte i regionen.

Artikel 6

1.   EUSR er inden for rammerne af sit mandat og de finansielle midler, der stilles til rådighed, ansvarlig for udpegelsen af sine medarbejdere i samråd med formandskabet, der bistås af generalsekretæren/den højtstående repræsentant, og i fuldt samarbejde med Kommissionen. EUSR underretter formandskabet og Kommissionen om sit valg af medarbejdere.

2.   Medlemsstaterne og EU-institutionerne kan foreslå udstationering af medarbejdere til at arbejde sammen med EUSR. Vederlag til personale, der måtte blive udstationeret af en medlemsstat eller af en EU-institution til at bistå EUSR, afholdes af henholdsvis den pågældende medlemsstat eller den pågældende EU-institution.

3.   Alle A-stillinger, som ikke er omfattet af udstationering, opslås på passende måde af Generalsekretariatet for Rådet, ligesom medlemsstaterne og EU-institutionerne underrettes herom med henblik på ansættelse af de bedst kvalificerede ansøgere.

4.   De privilegier, immuniteter og yderligere garantier, der er nødvendige for, at EUSR og dennes medarbejdere kan gennemføre og afvikle missionen uhindret, fastlægges i samarbejde med parterne. Medlemsstaterne og Kommissionen yder den fornødne støtte i den henseende.

Artikel 7

1.   I forbindelse med koordineringen af EU's bidrag til AMIS bistås EUSR af en ad hoc-koordineringscelle (ACC) i Addis Abeba, som handler under EUSR's myndighed i overensstemmelse med artikel 5, stk. 2, i Rådets fælles aktion 2005/557/FUSP om Den Europæiske Unions civil-militære aktion til støtte for Den Afrikanske Unions mission i Darfur-området i Sudan (AMIS II).

2.   Den i stk. 1 omhandlede ACC skal omfatte en politisk rådgiver, en militærrådgiver og en politirådgiver.

3.   Politirådgiveren og militærrådgiveren i ACC skal rådgive EUSR om henholdsvis politikomponenten og den militære komponent af den EU-støtteaktion, der er omhandlet i stk. 1. I denne egenskab rapporterer de til EUSR.

4.   Politirådgiveren og militærrådgiveren modtager ikke instrukser fra EUSR vedrørende forvaltning af udgifter i forbindelse med henholdsvis politikomponenten og den militære komponent af den EU-støtteaktion, der er omhandlet i stk. 1. EUSR har ikke noget ansvar i den forbindelse.

Artikel 8

EUSR aflægger som hovedregel personligt rapport til den høje repræsentant og til PSC og kan også aflægge rapport til den relevante arbejdsgruppe. Der vil regelmæssigt blive rundsendt skriftlige rapporter til den høje repræsentant, Rådet og Kommissionen. EUSR kan aflægge rapport til Rådet (almindelige anliggender og eksterne forbindelser) efter henstilling fra den høje repræsentant og PSC.

Artikel 9

For at sikre konsekvens i EU's optræden udadtil koordineres EUSR's aktiviteter med den høje repræsentants, formandskabets og Kommissionens aktiviteter. EUSR sørger for regelmæssig briefing af medlemsstaternes missioner og Kommissionens delegationer. Under arbejdet på stedet holdes der tæt kontakt til formandskabet, Kommissionen og missionscheferne, der skal gøre deres bedste for at bistå EUSR i gennemførelsen af dennes mandat. EUSR skal også holde kontakt med andre internationale og regionale aktører på stedet.

Artikel 10

Gennemførelsen af denne fælles aktion og dens sammenhæng med andre bidrag fra EU til regionen skal løbende tages op til revision. EUSR forelægger en samlet skriftlig rapport om gennemførelsen af mandatet for den høje repræsentant, Rådet og Kommissionen to måneder inden mandatets udløb, som skal danne grundlag for evalueringen af denne fælles aktion i de relevante arbejdsgrupper og i PSC. Den høje repræsentant fremsætter inden for de overordnede prioriteter for udsendelsen henstillinger til PSC med hensyn til Rådets beslutning om forlængelse, ændring eller afslutning af mandatet.

Artikel 11

Denne fælles aktion har virkning fra datoen for vedtagelsen.

Den anvendes indtil afslutningen af EU's støtteaktion som fastsat af Rådet i overensstemmelse med artikel 16, stk. 2, i fælles aktion 2005/557/FUSP om Den Europæiske Unions civil-militære aktion til støtte for den Afrikanske Unions mission i Darfur-området i Sudan (AMIS II)

Artikel 12

Denne fælles aktion offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den 18. juli 2005.

På Rådets vegne

J. STRAW

Formand


(1)  Se side 46 i denne EUT.