16.12.2005   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 329/38


KOMMISSIONENS AFGØRELSE

af 14. december 2005

om oprettelse af en ekspertgruppe til at bistå Kommissionen og lette samarbejdet mellem offentlige tilsynssystemer for revisorer og revisionsfirmaer

(2005/909/EF)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR —

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

For at genoprette investortilliden til finansmarkederne er det nødvendigt at styrke den lovpligtige revision. Det moderniserede ottende direktiv om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber og om ændring af Rådets direktiv 78/660/EØF og 83/349/EØF (1) (herefter »det moderniserede ottende direktiv«) indfører bl.a. et krav om, at medlemsstaterne skal oprette et offentligt tilsynssystem for revisorer og revisionsfirmaer. Formålet med det moderniserede ottende direktiv er også at sørge for samordning mellem offentlige tilsynssystemer på fællesskabsplan, og der åbnes i direktivet mulighed for, at Kommissionen kan vedtage gennemførelsesforanstaltninger.

(2)

For at nå de mål, der er skitseret i det moderniserede ottende direktiv, har Kommissionen behov for at kunne trække på en ekspertgruppe, som kan bidrage til samordning og udvikling af offentlige tilsynssystemer inden for Den Europæiske Union. Denne gruppe kan også bidrage til den tekniske forberedelse af gennemførelsesbestemmelser til det moderniserede ottende direktiv.

(3)

Ekspertgruppen bør bestå af repræsentanter på højt niveau fra de offentlige tilsynssystemer for revisorer og revisionsfirmaer i medlemsstaterne. Hvis der endnu ikke er oprettet sådanne systemer, bør der i gruppen indgå repræsentanter fra de nationale ministerier med ansvar for deres fremtidige oprettelse. Kun personer, der ikke virker som revisorer, efter definitionen i artikel 2, stk. 11, litra b), i det moderniserede ottende direktiv, kan udpeges som repræsentanter eller suppleanter på grund af den mulige interessekonflikt mellem på den ene side branchen og den private sektor og på den anden side offentlighedens interesse. Imidlertid bør Kommissionen og ekspertgruppen i deres arbejde trække på fagfolkenes viden og erfaringer. Kommissionen bør derfor efter drøftelser med ekspertgruppen på et tidligt stadium foretage omfattende høringer med markedsdeltagere, forbrugere, revisorfaget og slutbrugerne på en åben og gennemsigtig måde, så gruppens arbejde bliver diskuteret.

(4)

Ekspertgruppen, som vil blive benævnt »Den Europæiske Gruppe af Revisionstilsynsorganer« bør derfor oprettes med en klar mandat- og strukturbeskrivelse —

TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

Artikel 1

Ekspertgruppen, som vil blive benævnt »Den Europæiske Gruppe af Revisionstilsynsorganer« (herefter »ekspertgruppen«), oprettes hermed af Kommissionen.

Artikel 2

Opgave

Kommissionen kan høre ekspertgruppen om spørgsmål i forbindelse med forberedelsen af gennemførelsesbestemmelser til det moderniserede ottende direktiv. Ekspertgruppen kan også drøfte spørgsmål om samarbejde mellem offentlige tilsynssystemer for revisorer og revisionsfirmaer.

Ekspertgruppens opgaver er hovedsagelig:

at lette samarbejdet mellem medlemsstaternes offentlige tilsynssystemer og sørge for udveksling af bedste praksis ved etablering og videreførelse af sådanne systemer

at bidrage til teknisk vurdering af offentlige tilsynssystemer i tredjelande og til det internationale samarbejde mellem medlemsstaterne og tredjelandene på dette område

at bidrage til tekniske undersøgelser af internationale revisionsstandarder, herunder gennemarbejdelse, med henblik på vedtagelse af disse standarder på fællesskabsniveau.

Artikel 3

Sammensætning — udnævnelse

1.   Ekspertgruppen består af repræsentanter på højt niveau fra de organer, der har ansvaret for det offentlige tilsyn med revisorer og revisionsfirmaer i medlemsstaterne. Hvis disse ikke findes, udpeges der repræsentanter fra de kompetente nationale ministerier.

2.   Hver medlemsstat udpeger en repræsentant på højt niveau fra en af de i stk. 1 nævnte myndigheder, som deltager i ekspertgruppens møder. Kommissionen kan afvise en repræsentant fra en medlemsstat, hvis den ikke finder, at repræsentanten er passende, især hvis der foreligger en interessekonflikt. I så fald oplyser Kommissionen hurtigst muligt medlemsstaten herom, så den kan udpege en anden repræsentant.

3.   Udøvende fagfolk kan ikke udnævnes som repræsentanter.

4.   Hver medlemsstat udpeger en repræsentant. Der kan udpeges en suppleant fra hver medlemsstat på betingelserne i stk. 1, 2, 3, og 5.

5.   Følgende bestemmelser finder anvendelse:

Hvis en medlemsstat er repræsenteret ved et ministerium, og der oprettes et offentligt tilsynssystem for revisorer og revisionsfirmaer, erstatter medlemsstaten sin repræsentant med en anden repræsentant fra det offentlige tilsynssystem.

Der skal ligeledes findes en erstatning for repræsentanter, som ikke længere reelt kan bidrage til ekspertgruppens overvejelser, eller som udtræder eller ikke overholder betingelserne i denne artikels første eller tredje led, eller artikel 287 i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab.

Medlemmer af de i artikel 4 nævnte undergrupper, som er udøvende fagfolk, underskriver ved begyndelsen af deres mandat, og når formanden kræver det, en erklæring om, at de agter at handle i offentlighedens interesse, og en erklæring om, hvorvidt repræsentanterne har interesser, der kan skade deres objektivitet.

Artikel 4

Virke

1.   Kommissionen fungerer som formand for ekspertgruppen.

2.   I almindelighed bør Kommissionen derfor efter drøftelser med ekspertgruppen på et tidligt stadium foretage omfattende diskussioner om ekspertgruppens arbejde med markedsdeltagere, forbrugere, revisorfaget og slutbrugerne på en åben og gennemsigtig måde.

3.   Efter aftale med Kommissionen kan der oprettes undergrupper med henblik på at undersøge specifikke spørgsmål med mandat fra ekspertgruppen. Disse undergrupper opløses, når deres opgave er fuldført. I undergrupperne kan der indgå udøvende fagfolk.

4.   Formanden kan bede eksperter eller observatører med særlig kompetence på et af dagsordenens punkter om at deltage i ekspertgruppens eller undergruppens overvejelser, hvis dette skønnes at være nyttigt eller nødvendigt.

5.   Ekspertgruppens drøftelser er lukket for offentligheden.

6.   Ekspertgruppen og dens undergrupper mødes normalt i Kommissionens lokaler i overensstemmelse med Kommissionens procedurer og skema. Kommissionen stiller et sekretariat til rådighed. Andre tjenestemænd i Kommissionen med interesse i disse aktiviteter kan deltage i møderne.

7.   Udvalget vedtager sin forretningsorden på grundlag af Kommissionens standardforretningsorden.

8.   Kommissionen kan vælge at offentliggøre ekspertgruppens resuméer, konklusioner eller delkonklusioner eller arbejdsdokumenter på originalsproget.

Artikel 5

Udgifter til møder

Kommissionen afholder rejseudgifter og i givet fald opholdsudgifter for repræsentanter, medlemmer af undergrupper, eksperter og observatører i forbindelse med ekspertgruppens aktiviteter i overensstemmelse med de gældende bestemmelser i Kommissionen. Repræsentanterne oppebærer ikke vederlag for deres aktiviteter.

Mødeudgifter afholdes inden for rammerne af den ansvarlige afdelings bevillinger efter den årlige procedure for ressourceallokering.

Artikel 6

Ikrafttræden

Denne afgørelse træder i kraft på dagen for offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den 14. december 2005.

På Kommissionens vegne

Charlie McCREEVY

Medlem af Kommissionen


(1)  Endnu ikke offentliggjort i EUT.