32004R0028

Kommissionens forordning (EF) nr. 28/2004 af 5. januar 2004 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1177/2003 om EF-statistikker over indkomstforhold og levevilkår (EU-SILC) for så vidt angår det detaljerede indhold af den foreløbige og den endelige kvalitetsrapport

EU-Tidende nr. L 005 af 09/01/2004 s. 0042 - 0056


Kommissionens forordning (EF) nr. 28/2004

af 5. januar 2004

om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1177/2003 om EF-statistikker over indkomstforhold og levevilkår (EU-SILC) for så vidt angår det detaljerede indhold af den foreløbige og den endelige kvalitetsrapport

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1177/2003 af 16. juni 2003 om EF-statistikker over indkomstforhold og levevilkår (EU-SILC)(1), særlig artikel 15, stk. 2, litra b), og

ud fra følgende betragtninger:

(1) Med forordning (EF) nr. 1177/2003 er der fastlagt en fælles ramme for en systematisk udarbejdelse af EF-statistikker over indkomstforhold og levevilkår omfattende sammenlignelige og aktuelle tværsnits- og tidsseriedata om indkomstforhold og om omfanget af fattigdom og social udstødelse og om de berørte gruppers sammensætning på nationalt plan og EU-plan.

(2) I henhold til artikel 15, stk. 2, litra b), i forordning (EF) nr. 1177/2003 er gennemførelsesforanstaltninger nødvendige for at fastlægge det detaljerede indhold af den foreløbige kvalitetsrapport vedrørende de fælles EU-tværsnitsindikatorer, der er baseret på EU-SILC-tværsnitskomponenten og det detaljerede indhold af den endelige kvalitetsrapport, som omfatter både tværsnits- og tidsseriekomponenten, idet der fokuseres på den interne nøjagtighed.

(3) De i denne forordning fastsatte foranstaltninger er i overensstemmelse med udtalelse fra Udvalget for det Statistiske Program -

UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:

Artikel 1

Definitionerne til brug for den foreløbige og den endelige kvalitetsrapport vedrørende EF-statistikkerne over indkomstforhold og levevilkår (EU-SILC) er fastlagt i bilag I.

Artikel 2

Kvalitetsevalueringskriterierne og det detaljerede indhold af den foreløbige kvalitetsrapport, der udarbejdes af medlemsstaterne vedrørende de fælles EU-tværsnitsindikatorer, der er baseret på EU-SILC-tværsnitskomponenten, er fastlagt i bilag II.

Artikel 3

Kvalitetsevalueringskriterierne og det detaljerede indhold af den endelige kvalitetsrapport, der udarbejdes af medlemsstaterne vedrørende EU-SILC-tværsnitskomponenten og -tidsseriekomponenten med fokus på den interne nøjagtighed, er fastlagt i bilag III.

Artikel 4

Indholdet af den sammenlignende foreløbige og sammenlignende endelige kvalitetsrapport, som udarbejdes af Kommissionen (Eurostat), er fastlagt i bilag IV.

Artikel 5

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 5. januar 2004.

På Kommissionens vegne

Pedro Solbes Mira

Medlem af Kommissionen

(1) EUT L 165 af 3.7.2003, s. 1.

BILAG I

DEFINITIONER

a) Substitution: erstatning af de oprindeligt udvalgte stikprøveenheder med andre enheder, da de oprindelige enheder ikke leverer de nødvendige oplysninger, enten fordi adressen ikke kan lokaliseres eller ikke er tilgængelig, eller fordi husstanden nægter at medvirke, husstanden er midlertidigt fraværende, eller husstanden ikke er i stand til at svare.

b) Imputation: estimering af sandsynlige (men kunstige) erstatningsværdier for manglende værdier.

c) Ækvivaleret disponibel indkomst: defineres som husstandens samlede disponible indkomst divideret med ækvivalensmålet.

d) Ækvivalensmål: refererer til OECD's ændrede skala (som tillægger den første voksne person vægten 1,0, personer på 14 år og derover, som bor i husstanden, vægten 0,5 og hvert barn under 14 år vægten 0,3).

e) Stikprøvegrundlag: populationen af enheder, hvorfra der kan udvælges en stikprøve.

f) Nøjagtighed: angiver resultatet af beregninger eller skøn i forhold til den eksakte eller sande værdi.

g) Stikprøvefejl: betegner de tilfældige afvigelser, der forekommer, når der anvendes en stikprøveundersøgelse frem for en tælling.

h) Ikke-stikprøvefejl: fejl, som optræder i alle faser af dataindsamlingen og -produktionen.

Generelt findes der 4 typer ikke-stikprøvefejl:

- Dækningsfejl: fejl, som skyldes uoverensstemmelse mellem målpopulationen og stikprøvegrundlaget. Fejlene kan bestå i overdækning, underdækning og fejlklassificering:

- overdækning: enheder, som enten er fejlklassificeret og derfor falder uden for målpopulationen, eller enheder, som ikke findes i praksis

- underdækning: enheder, som ikke er medtaget i stikprøvegrundlaget

- fejlklassificering: ukorrekt klassificering af enheder, som hører til målpopulationen.

- Målefejl: fejl, som opstår ved dataindsamlingen. Der er en hel række kilder til målefejl, herunder undersøgelsesværktøjet, informationssystemet, intervieweren og dataindsamlingsmetoden.

- Bearbejdningsfejl: fejl, der opstår ved bearbejdningen af dataene efter indsamlingen, f.eks. ved indlæsning, kodning, redigering og vægtning.

- Fejl på grund af svarbortfald: fejl, der opstår, fordi det ikke har være muligt at indhente de ønskede oplysninger fra en udvalgt enhed. Der er to hovedtyper:

- svarbortfald for enheder: manglende besvarelse fra hele enheder (husstande og/eller personer), som er udvalgt til stikprøven

- svarbortfald for bestemte oplysninger: stikprøveenheden adspurgt, men ikke alle spørgsmål besvaret

i) Relevans: betegner, i hvor høj grad statistikkerne opfylder nuværende og potentielle brugeres behov, og er et udtryk for, om alle de statistikker, der er behov for, produceres, og i hvor grad de anvendte begreber (definitioner, klassifikationer mv.) afspejler brugernes behov.

j) Aktualitet og punktlighed:

- Dataaktualiteten er et udtryk for intervallet mellem det tidspunkt, hvor dataene foreligger, og den begivenhed eller det fænomen, de beskriver.

- Punktlighed refererer til intervallet mellem tidspunktet for den faktiske levering af data til Eurostat og det tidspunkt dataene skulle have været leveret f.eks. efter en officiel tidsplan, der er fastlagt i forordninger eller aftalt mellem parterne forinden.

k) Tilgængelighed og klarhed:

- Tilgængeligheden refererer til de fysiske betingelser, hvorunder brugerne kan få adgang til data: hvor og hvordan de kan rekvireres, leveringsfrist, klar prispolitik, passende salgsbetingelser (ophavsret mv.), om dataene leveres som mikro- eller makrodata, i forskellige formater (papir, filer, cd-rom, internet ...) mv.

- Klarhed refererer til dataenes informationsmiljø, om dataene ledsages af passende metadata, illustrationer som grafer og kort, om der også foreligger oplysninger om deres kvalitet (herunder også begrænsninger i anvendelsen mv.), og i hvilket omfang de nationale statistiske kontorer yder supplerende assistance.

BILAG II

Kvalitetsevalueringskriterier og indholdet af den foreløbige kvalitetsrapport, som udarbejdes af medlemsstaterne

1. FÆLLES TVÆRSNITSINDIKATORER FOR DEN EUROPÆISKE UNION

1.1. Fælles EU-tværsnitsindikatorer baseret på tværsnitskomponenten i EU-SILC

Medlemsstaterne leverer de fælles EU-tværsnitsindikatorer baseret på tværsnitsstikprøven for år N, som skal indgå i den årlige forårsrapport i år (N+2) til Det Europæiske Råd.

De fælles EU-tværsnitsindikatorer refererer til de indikatorer, som Rådet har vedtaget efter den åbne koordinationsmetode, og som kan afledes af EU-SILC- instrumentet.

1.2. Andre indikatorer

1.2.1. Ækvivaleret disponibel indkomst

1.2.2. Den ujusterede lønforskel mellem mænd og kvinder

Medlemsstater, som beregner indikatoren for den ujusterede lønforskel mellem mænd og kvinder på basis af EU-SILC, skal levere den indikator.

2. NØJAGTIGHED

2.1. Stikprøveplan

Følgende data skal leveres:

2.1.1. Stikprøvens art (i strata, flere trin, klynger)

2.1.2. Stikprøveenheder (et trin, to trin)

2.1.3. Stratifikations- og substratifikationskriterier

2.1.4. Stikprøvestørrelse og udvælgelseskriterier

2.1.5. Stikprøveudvælgelsesmetoder

2.1.6. Stikprøvefordeling over en periode

2.1.7. Udskiftning af stikprøven: rotationsgrupper

2.1.8. Vægtning

2.1.8.1. Design factor

2.1.8.2. Justering for svarbortfald

2.1.8.3. Justering efter eksterne data (niveau, anvendte variabler og kilder)

2.1.8.3. Endelig tværsnitsvægt

2.1.9. Substitution

Medlemsstater, som foretager substitution i tilfælde af svarbortfald for hele enheder, leverer følgende oplysninger:

2.1.9.1. Metode til udvælgelse af erstatningsenheder

2.1.9.2. Vigtigste karakteristika vedrørende erstatningsenheder i forhold til de oprindelige enheder efter region (NUTS 2), hvis sådanne oplysninger foreligger

2.1.9.3. Fordeling af erstatningsenheder på grundlag af oplysninger om kontaktet adresse (DB120), besvarelse af husstandsspørgeskema (DB130) og godkendelse af husstandsinterview (DB135) for så vidt angår de oprindelige enheder.

2.2. Stikprøvefejl

2.2.1. Standardfejl og effektiv stikprøvestørrelse

Følgende oplysninger indberettes:

- effektiv stikprøvestørrelse, som er anvendt til de fælles EU-tværsnitsindikatorer baseret på tværsnitskomponenten i EU-SILC, den ækvivalerede disponible indkomst og i givet fald for den ujusterede lønforskel mellem mænd og kvinder

- standardfejl for de fælles EU-tværsnitsindikatorer baseret på tværsnitskomponenten i EU-SILC, den ækvivalerede disponible indkomst og i givet fald for den ujusterede lønforskel mellem mænd og kvinder.

2.3. Ikke-stikprøvefejl

2.3.1. Fejl i stikprøvegrundlaget og dækningen

Hvis de nødvendige oplysninger foreligger, gives en beskrivelse af stikprøvegrundlaget (herunder oplysninger om den fremgangsmåde, der anvendes til opdatering af grundlaget, hyppighed og dobbelttællinger), og en beskrivelse af de væsentligste problemer med dækningen (fejlklassificering, underdækning og overdækning).

For medlemsstater, der anvender en rotationsstikprøveplan, leveres kun oplysninger om stikprøvegrundlaget for de nye replikationer.

2.3.2. Måle- og bearbejdningsfejl

2.3.2.1. Målefejl

Der leveres følgende oplysninger:

- en beskrivelse af de forskelle kilder til målefejl, som kan forventes at optræde i undersøgelsen

- en beskrivelse af den måde, hvorpå spørgeskemaet er bygget op, anvendelse af kognitivt laboratorium (hvis relevant), feltafprøvning af spørgeskemaet, virkningen af dets udformning, indhold og ordlyd

- oplysninger om intensiteten og effektiviteten af interviewtræningen: antal kursusdage, test af færdigheder før påbegyndelse af feltarbejde (gennemførelsesprocent mv.)

- oplysninger om studier, f.eks. gentagelse af interview, valideringsstudier eller split sample-eksperimenter, hvis sådanne oplysninger foreligger

- resultater fra modeller, f.eks. vurdering af virkningerne af at anvende regnskabsåret i stedet for kalenderåret, hvis sådanne oplysninger foreligger.

2.3.2.2. Bearbejdningsfejl

Der leveres følgende oplysninger:

- en beskrivelse af dataindlæsningskontrol, kodningskontrol og dataediteringssystem. Vigtigste fejl konstateret efter afslutning af dataindsamlingen

- Fejlprocent ved dataeditering af indkomstvariabler

2.3.3. Fejl på grund af svarbortfald

Der leveres følgende oplysninger:

2.3.3.1. Realiseret stikprøvestørrelse

- Antal husstande, for hvilke interview er godkendt til database. Opdelt i rotationsgrupper (hvis relevant) og total.

- Antal personer på 16 år og derover, som er medlemmer af de husstande, for hvilke interview er godkendt til database, og som gennemførte et personligt interview. Opdelt i rotationsgrupper (hvis relevant) og total.

- Antal udvalgte respondenter (hvis relevant), som er medlemmer af de husstande, for hvilke interview er godkendt til database, og som gennemførte et personligt interview. Opdelt i rotationsgrupper (hvis relevant) og total.

2.3.3.2. Svarbortfald for enheder

For medlemsstater, som anvender roterende stikprøver, indberettes oplysninger om nye replikationers svarbortfald i henhold til nedenstående formler.

For hele stikprøven beregnes svarbortfald for enheder ved fra tælleren og nævneren i nedenstående formler at fjerne de enheder, som ifølge opfølgningsreglerne falder uden for målpopulationen.

- Svarbortfaldsprocenten for husstande (NRh) beregnes på følgende måde:

NRh = (1-(Ra * Rh)) * 100

Hvor

>REFERENCE TIL EN GRAFIK>

Ra er det procentvise antal kontaktede adresser

>REFERENCE TIL EN GRAFIK>

Rh er andelen af gennemførte husstandsinterview, der er accepteret til databasen

DB120 er oplysninger over kontaktede adresser

DB130 er besvarelse af husstandsspørgeskemaet

DB135 er resultatet af accepten af husstandsinterviewet.

For de medlemsstater, som foretager substitutioner i tilfælde af svarbortfald for enheder, beregnes svarbortfaldsprocenten før og efter substitutionerne.

- Svarbortfaldsprocenten for personer (NRp) beregnes således:

NRp = (1-(Rp)) * 100

Hvor

>REFERENCE TIL EN GRAFIK>

Rp er andelen af gennemførte personinterview i husstande godkendt til database

RB245 er respondentstatus

RB250 er datastatus.

- Den samlede svarbortfaldsprocent for personer (*NRp) beregnes således:

*NRp = (1-(Ra * Rh * Rp)) * 100

For de medlemsstater, som foretager substitutioner i tilfælde af svarbortfald for enheder, beregnes svarbortfaldsprocenten før og efter substitutionerne.

For de medlemsstater, som udvalgte personstikprøver i stedet for husstandsstikprøver (adresser), beregnes svarbortfaldsprocenten for personer for "den udvalgte respondent" (RB245 = 2), for alle personer på 16 år og derover (RB245 = 2 + 3) og for den ikke udvalgte respondent (RB245 = 3).

2.3.3.3. Fordeling af husstande (oprindelige enheder) efter "oplysninger om kontaktet adresse" (DB120), "besvarelse af husstandsspørgeskemaet" (DB130) og "godkendelse af husstandsinterview" (DB135) for hver rotationsgruppe (hvis relevant) og for totalen.

2.3.3.4. Fordeling af substituerede enheder (hvis relevant) efter "oplysninger om kontaktet adresse" (DB120), "besvarelse af husstandsspørgeskemaet" (DB130) og "godkendelse af husstandsinterview" (DB135) for hver rotationsgruppe (hvis relevant) og for totalen.

2.3.3.5. Svarbortfald for bestemte oplysninger

For indkomstvariabler leveres følgende variabler:

- procentvis antal husstande (for hver indkomstkomponent, der er indsamlet eller sammenstillet på husstandsniveau)/personer (for hver indkomstkomponent, der er indsamlet eller sammenstillet på personniveau), som for hver indkomstkomponent har modtaget et beløb

- procentvis antal manglende værdier for hver indkomstkomponent, der er indsamlet eller sammenstillet på husstands-/personniveau

- procentvis antal ufuldstændige oplysninger for hver indkomstkomponent, der er indsamlet eller sammenstillet på husstands-/personniveau.

>PIC FILE= "L_2004005DA.004701.TIF">

2.3.3.6. Det samlede svarbortfald for bestemte oplysninger og antallet af observationer i stikprøven på enhedsniveau for de fælles EU-tværsnitsindikatorer, der er baseret på tværsnitskomponenten i EU-SILC, for den ækvivalerede disponible indkomst og for den ujusterede lønforskel mellem mænd og kvinder (hvis relevant)

2.4. Dataindsamlingsmetode

Medlemsstater, som anvender en stikprøve af adresser/husstande, skal levere data, der viser fordelingen af husstandsmedlemmer på 16 år og derover efter "datastatus" (RB250) og efter "interviewform" (RB260) for hver rotationsgruppe (hvis relevant) og for totalen.

Medlemsstater, som anvender en stikprøve af personer, skal levere data, der viser fordelingen af "udvalgte respondent", fordelingen af "husstandsmedlemmer på 16 år og derover" og fordelingen af "ikke-udvalgt respondent" efter "datastatus" (RB250) og "interviewform" (RB260) for hver rotationsgruppe (hvis relevant) og for totalen.

2.5. Interviewets varighed

Der leveres oplysninger om interviewets gennemsnitlige varighed pr. husstand.

Interviewets gennemsnitlige varighed pr. husstand beregnes som den samlede varighed af alle husstandsinterview plus den samlede varighed af alle personinterview divideret med antallet af udfyldte husstandsspørgeskemaer, som er godkendt til databasen.

3. SAMMENLIGNELIGHED

3.1. Basisbegreber og definitioner

Der indberettes oplysninger om de anvendte nationale begreber, forskellene mellem disse og standardbegreberne i EU-SILC, og om muligt gives en vurdering af, hvilke konsekvenser forskellene får for følgende områder:

- referencepopulationen

- definitionen af den private husstand

- medlemskab af husstanden

- de(n) anvendte indkomstreferenceperiode(r)

- referenceperioden for indkomstskat og bidrag til sociale ordninger

- referenceperioden for formueskat

- tidsintervallet mellem indkomstreferenceperioden og de aktuelle variabler

- den samlede varighed af dataindsamlingen i stikprøven

- basisoplysninger om beskæftigelsesstatus i indkomstreferenceperioden.

3.2. Indkomstkomponenter

3.2.1. Der indberettes oplysninger om forskellene mellem de nationale definitioner og standarddefinitionerne i EU-SILC, og om muligt gives en vurdering af, hvilke konsekvenser forskellene får for følgende målvariabler:

- husstandens samlede bruttoindkomst

- husstandens samlede disponible indkomst

- husstandens samlede disponible indkomst før sociale overførsler bortset fra alderdoms- og efterladteydelser

- husstandens samlede disponible indkomst før sociale overførsler, inkl. alderdoms- og efterladteydelser

- beregnet lejeværdi(1)

- indkomst fra udlejning af jord og fast ejendom

- familie-/børneydelser

- social udstødelse ikke andetsteds nævnt

- boligydelser

- modtagne regelmæssige kontante overførsler mellem husstande

- renteindtægter, udbytte og gevinster af kapitalinvesteringer i personlige foretagender

- renter af prioritetsgæld(2)

- indkomst oppebåret af personer under 16 år

- løbende formueskatter

- betalte regelmæssige kontante overførsler mellem husstande

- indkomstskat og bidrag til sociale ordninger

- regulering af for meget/lidt betalt skat

- arbejdstageres indkomst i kontanter eller kvasipenge

- arbejdstageres nettoindkomst i naturalier(3)

- arbejdsgiverbidrag til sociale ordninger(4)

- overskud eller tab i kontanter ved selvstændig virksomhed (inkl. royalties)

- værdi af varer produceret til eget forbrug(5)

- arbejdsløshedsunderstøttelse

- alderdomsydelser

- efterladteydelser

- sygdomsydelser

- invaliditetsydelser

- uddannelsesstøtte

- arbejdstageres bruttomånedsløn(6).

3.2.2. Kilde eller procedure anvendt til indsamling af indkomstvariabler

3.2.3. Den form, hvori indkomstvariabler på komponentniveau er blevet tilvejebragt (f.eks. brutto, med fradrag af kildeskat og bidrag til sociale ordninger, med fradrag af kildeskat, med fradrag af bidrag til sociale ordninger)

3.2.4. Den metode, der er anvendt til at tilvejebringe indkomstmålvariablerne i den krævede form (f.eks. som bruttotal).

4. OVERENSSTEMMELSE

4.1. Sammenligning af indkomstmålvariabler og antallet af personer, som modtager indkomst fra hver "indkomstkomponent", med eksterne kilder

Alle indkomstmålvariabler og antallet af personer, som modtager indkomst fra hver "indkomstkomponent", sammenlignes med eksterne kilder, hvis de pågældende medlemsstater anser sådanne eksterne data for tilstrækkeligt pålidelige.

(1) Obligatorisk fra 2007.

(2) Obligatorisk fra 2007.

(3) Bortset fra data om firmabil vil denne variabel først blive indsamlet fra 2007.

(4) Denne variabel vil først blive registreret fra 2007, hvis det af feasibility-undersøgelser fremgår, at det er muligt.

(5) Obligatorisk fra 2007.

(6) Er kun obligatorisk for medlemsstater, der ikke har anden kilde end EU-SILC til beregning af lønforskellene mellem mænd og kvinder.

BILAG III

Kvalitetsevalueringskriterier og indholdet af den endelige kvalitetsrapport, der udabejdes af medlemsstaterne

1. FÆLLES EU-TIDSSERIEINDIKATORER BASERET PÅ TIDSSERIEKOMPONENTEN I EU-SILC

Medlemsstaterne indberetter de fælles EU-tidsserieindikatorer baseret på tidsseriestikprøven i EU-SILC.

De fælles EU-tidsserieindikatorer er de indikatorer, som Rådet har fastlagt efter den åbne koordinationsmetode, og som kan afledes af EU-SILC-instrumentet.

2. NØJAGTIGHED

2.1. Stikprøveplan

I første runde af EU-SILC-tidsseriekomponenten leveres følgende oplysninger:

2.1.1. Stikprøvens art (i strata, flere trin, klynger)

2.1.2. Stikprøveenheder (et trin, to trin)

2.1.3. Stratifikations- og substratifikationskriterier

2.1.4. Stikprøvestørrelse og udvælgelseskriterier

2.1.5. Stikprøveudvælgelsesmetoder

2.1.6. Stikprøvefordeling over en periode

2.1.7. Fornyelse af stikprøven: rotationsgrupper

2.1.8. Vægtning

2.1.8.1. Design factor

2.1.8.2. Justering for svarbortfald

2.1.8.3. Justering efter eksterne data (niveau, anvendte variabler og kilder)

2.1.8.4. Endelig tværsnitsvægt

I anden og følgende runder af EU-SILC-tidsseriekomponenten leveres følgende oplysninger:

2.1.8.5. Justering for svarbortfald

2.1.8.6. Justering efter eksterne data (niveau, anvendte variabler og kilder)

2.1.8.7. Endelig tidsserievægt

2.1.8.8. Endelig tværsnitsvægt for husstande

I første runde af EU-SILC-tidsseriekomponenten leverer de medlemsstater, som foretager substitution i tilfælde af svarbortfald for enheder, følgende oplysninger:

2.1.9. Substitution

2.1.9.1. Metode til udvælgelse af erstatningsenheder

2.1.9.2. Vigtigste karakteristika for erstatningsenheder i forhold til de oprindelige enheder om muligt efter region (NUTS 2).

2.1.9.3. Fordeling af erstatningsenheder efter oplysninger om kontaktet adresse (DB120), besvarelse af husstandsspørgeskema (DB130) og godkendelse af husstandsinterview (DB135) for de oprindelige enheder

2.2. Stikprøvefejl

For EU-SILC-tværsnitskomponenten og i hver runde af EU-SILC-tidsseriekomponenten leveres følgende oplysninger:

- det gennemsnitlige, og samlede antal observationer (før og efter imputation) og standardfejlene for følgende indkomstkomponenter:

>PIC FILE= "L_2004005DA.005101.TIF">

- Det gennemsnitlige, det samlede antal observationer (før og efter imputation) og standardfejl for den ækvivalerede disponible indkomst opdelt efter køn, aldersgruppe og husstandsstørrelse:

>PIC FILE= "L_2004005DA.005102.TIF">

2.3. Ikke-stikprøvefejl

2.3.1. Fejl i forbindelse med stikprøvegrundlag og dækning

For første runde i undersøgelsen af EU-SILC-tidsseriekomponenten leveres oplysninger om fejl i forbindelse med stikprøvegrundlag og dækning som defineret i nærværende forordnings bilag II, punkt 2.3.1.

2.3.2. Måle- og bearbejdningsfejl

For hver undersøgelsesrunde af EU-SILC-tidsseriekomponenten leveres oplysningerne om måle- og bearbejdningsfejl som defineret i nærværende forordnings bilag II, punkt 2.3.2.

2.3.3. Fejl på grund af svarbortfald

2.3.3.1. Realiseret stikprøvestørrelse

For hver runde i undersøgelsen af EU-SILC-tidsseriekomponenten leveres følgende oplysninger:

- antal husstande, for hvilke et interview er godkendt til databasen

- antal personer på 16 år og derover, antal stikprøvepersoner og antal samboer, som er medlemmer af de husstande, for hvilke interviewet er godkendt til databasen, og som gennemførte et personinterview.

2.3.3.2. Svarbortfald for enheder

For første runde i undersøgelsen af EU-SILC-tidsseriekomponenten leveres følgende oplysninger:

- svarbortfaldsprocenter for husstande (NRh) som defineret i nærværende forordnings bilag II, punkt 2.3.3.2.

- svarbortfaldsprocenter for personer (NRp) som defineret i nærværende forordnings bilag II, punkt 2.3.3.2.

- samlede svarbortfaldsprocenter for personer (*NRp) som defineret i nærværende forordnings bilag II, punkt 2.3.3.2.

Følgende oplysninger indberettes vedrørende anden og efterfølgende runder i undersøgelsen af EU-SILC-tidsseriekomponenten:

- Svarprocent for husstande

- svarprocent pr. runde

procentvis antal husstande, som gennemførte et interview (DB135 = 1), og som blev overført til runde t (fra runde t-1), eller som er nyoprettede eller nytilkomne under runde t, ekskl. de husstande, som (i henhold til opfølgningsreglerne) falder uden for målpopulationen, eller som ikke findes

- longitudinal opfølgningsprocent

procentvis antal husstande, som overføres til runde t + 1 til opfølgning af de husstande, som fra runde t - 1 overførtes til runde t, ekskl. de husstande, som (i henhold til opfølgningsreglerne) falder uden for målpopulationen, eller som ikke findes

- opfølgningsrate

antallet af husstande, der overførtes fra runde t til runde t + 1 i forhold til antallet af husstande, der overførtes fra runde t-1 til runde t til opfølgning

- realiseret stikprøvestørrelsesrate

forholdet mellem antallet af husstande godkendt til databasen (DB135 = 1) i runde t og antallet af husstande godkendt til databasen (DB135 = 1) i runde t-1.

- Svarprocent for personer

- svarprocent pr. undersøgelsesrunde

procentvis antal stikprøvepersoner, som gennemførte interviewet (RB250 = 11,12,13) af de personer, som blev overført til runde t (fra runde t - 1), eller som er nyoprettede eller nytilkomne i runde t, ekskl. de husstande, som (i henhold til opfølgningsreglerne) falder uden for målpopulationen

procentvis antal udvalgte samboer i runde 1, som gennemførte interviewet (RB = 11,12,13), af de samboer, som blev overført til runde t (fra runde t - 1)

- longitudinal opfølgningsprocent

procentvis antal stikprøvepersoner, som gennemførte interviewet (RB250 = 11,12,13) i runde t af alle udvalgte stikprøvepersoner, ekskl. de personer, som er afgået ved døden eller som ikke længere opfylder kriterierne (uden for målpopulationen), opdeling efter årsag til svarbortfald

- realiseret stikprøvestørrelsesrate

forholdet mellem antallet af gennemførte personinterview (RB250 = 11,12,13) i runde t og antallet af gennemførte personinterview i runde t - 1.

Denne rate beregnes for stikprøvepersoner og for alle personer, herunder også ikke-stikprøvepersoner på 16 år og derover og for samboer på 16 år og derover, som blev udvalgt i første runde.

- svarprocent for ikke-stikprøvepersoner

forholdet mellem antallet af gennemførte personinterview (RB250 = 11,12,13) af ikke-stikprøvepersoner på 16 år og derover i runde t og alle ikke-stikprøvepersoner på 16 år og derover, som indgår i de husstande, der er godkendt til databasen (DB135 = 1) i runde t, eller som indgår i de seneste husstandsinterview for de husstande, som blev overført fra runde t - 1 til runde t til opfølgning, men som ikke gennemførte interviewet i runde t.

2.3.3.3. Fordeling af husstande efter husstandsstatus (DB110), efter oplysninger om kontaktet adresse (DB120), efter besvarelse af husstandsspørgeskema (DB130) og efter godkendelse af husstandsinterview (DB135).

For hver runde i undersøgelsen af EU-SILC-tidskomponenten indberettes oplysninger om fordelingen af husstande efter husstandsstatus, efter oplysninger om kontaktet adresse, efter besvarelse af husstandsspørgeskema og efter godkendelse af husstandsinterview.

2.3.3.4. Fordeling af personer efter medlemsstatus (RB110)

For anden og efterfølgende runder i undersøgelsen af EU-SILC-tidsseriekomponenten indberettes oplysninger om fordelingen af personer efter medlemsstatus.

2.3.3.5. Svarbortfald for bestemte oplysninger

For indkomstvariablerne leveres følgende oplysninger for hver runde i undersøgelsen af EU-SILC-tidsseriekomponenten:

- procentvis antal husstande (pr. indkomstkomponent indsamlet eller sammenstillet på husstandsniveau)/personer (pr. indkomstkomponent indsamlet eller sammenstillet på personniveau), som har modtaget et beløb for hver indkomstkomponent

- procentvis antal manglende værdier for hver indkomstkomponent indsamlet eller sammenstillet på husstands-/personniveau

- procentvis antal ufuldstændige oplysninger for hver indkomstkomponent indsamlet eller sammenstillet på husstands-/personniveau.

2.4. Dataindsamlingsmetode

For hver runde i undersøgelsen af EU-SILC-tidsseriekomponenten leveres oplysninger om fordelingen af husstandsmedlemmer på 16 år og derover og efter datastatus (RB250) og efter interviewform (RB260) for hver stikprøveperson, for samboer og for totalen.

2.5. Imputationsmetode

For EU-SILC-tværsnitskomponenten og for hver runde i undersøgelsen af EU-SILC-tidsseriekomponenten rapporteres om den imputationsmetode, der anvendes til svarbortfald for bestemte oplysninger, hvis den adskiller sig fra Eurostats metode, og om de imputerede variabler og det procentvise antal imputationer af det samlede antal observationer pr. målvariabel.

2.6. Beregnet lejeværdi

For EU-SILC-tværsnitskomponenten og for hver runde i undersøgelsen af EU-SILC-tidsseriekomponenten rapporteres der om den metode, der er anvendt til at bestemme den beregnede lejeværdi, hvis den adskiller sig fra Eurostats metode.

2.7. Firmabiler

For EU-SILC-tværsnitskomponenten og for hver runde i undersøgelsen af EU-SILC-tidsseriekomponenten rapporteres om den metode, der anvendes til beregning af værdien af privat benyttelse af firmabil.

3. SAMMENLIGNELIGHED

3.1. Basisbegreber og definitioner

For første runde i undersøgelsen af EU-SILC-tidsseriekomponenten indberettes oplysninger om basisbegreber og definitioner (beskrevet i nærværende forordnings bilag II, punkt 3.1), forskellene mellem de nationale definitioner og standarddefinitionerne i EU-SILC samt om muligt en vurdering af konsekvenserne af de nævnte forskelle.

For anden og efterfølgende runder rapporteres om eventuelle ændringer i basisbegreber og definitioner i forhold til første runde.

3.2. Indkomstkomponenter

3.2.1. Der indberettes oplysninger om forskellene mellem de nationale definitioner og standarddefinitionerne i EU-SILC, og om muligt gives en vurdering af konsekvenserne af de nævnte forskelle

For første runde i undersøgelsen af EU-SILC-tidsseriekomponenten indberettes oplysninger om indkomstkomponenter, der er beskrevet i nærværende forordnings bilag II, punkt 3.2.1 (med undtagelse af "arbejdstageres bruttomånedsløn").

For anden og efterfølgende runder rapporteres om eventuelle ændringer i definitionen af indkomstkomponenter i forhold til første runde.

3.2.2. Kilde eller procedure anvendt til indsamling af indkomstvariabler

For første runde i undersøgelsen af EU-SILC-tidsseriekomponenten indberettes oplysninger om den kilde eller procedure, der er anvendt til indsamling af indkomstvariabler.

For anden og efterfølgende runder rapporteres om eventuelle ændringer i den kilde eller procedure, der er anvendt til indsamling af indkomstvariabler.

3.2.3. Den form, hvori indkomstvariablerne på komponentniveau er blevet tilvejebragt

For første runde i undersøgelsen af EU-SILC-tidsseriekomponenten indberettes oplysninger om den form, hvori indkomstvariablerne på komponentniveau er blevet tilvejebragt (f.eks. brutto, med fradrag af kildeskat og bidrag til sociale ordninger, med fradrag af kildeskat, med fradrag af bidrag til sociale ordninger).

For anden og efterfølgende runder rapporteres om eventuelle ændringer i den form, hvori indkomstvariablerne på komponentniveau er blevet tilvejebragt.

3.2.4. Den metode, der er anvendt til at beregning af indkomstmålvariabler i den krævede form (dvs. som bruttotal)

For første runde i undersøgelsen af EU-SILC-tidsseriekomponenten indberettes oplysninger om den metode, der er anvendt til at tilvejebringe indkomstmålvariablerne i den krævede form (dvs. som bruttotal).

For anden og efterfølgende runder rapporteres om eventuelle ændringer i den kilde eller procedure, der er anvendt til indsamling af indkomstvariabler.

3.3. Opfølgningsregler

For så vidt angår EU-SILC-tidsseriekomponenten rapporteres om forskelle mellem nationale opfølgningsregler og standardopfølgningsreglerne i EU-SILC.

4. OVERENSSTEMMELSE

4.1. Sammenligning af indkomstmålvariabler og antallet af personer, som modtager indkomst fra hver indkomstkomponent, med eksterne kilder

For hver runde i undersøgelsen af EU-SILC-tidsseriekomponenten foretages en sammenligning af indkomstmålvariabler og antallet af personer, som modtager indkomst fra hver indkomstkomponent, med eksterne kilder, såfremt de pågældende medlemsstater anser sådanne eksterne data for at være tilstrækkeligt pålidelige.

BILAG IV

Indholdet af den sammenlignende foreløbige og sammenlignende endelige kvalitetsrapport, som udarbejdes af Kommissionen (Eurostat)

SAMMENLIGNENDE FORELØBIG KVALITETSRAPPORT

På grundlag af medlemsstaternes foreløbige kvalitetsrapporter udarbejder Kommissionen (Eurostat) en sammenlignende foreløbig kvalitetsrapport, som indeholder følgende kvalitetskriterier:

1. Nøjagtighed

1.1. Stikprøveplan

1.2. Stikprøvefejl

1.2.1. Den estimerede værdi, variationskoefficienten, 95 % konfidensinterval og den effektive stikprøvestørrelse for de fælles EU-tværsnitsindikatorer baseret på tværsnitskomponenten i EU-SILC, for den ækvivalerede disponible indkomst og i givet fald for den ujusterede lønforskel mellem mænd og kvinder

1.3. Ikke-stikprøvefejl

1.4. Dataindsamlingsmetode

1.5. Interviewets varighed

2. Sammenlignelighed

2.1. Basisbegreber og definitioner

2.2. Indkomstkomponenter

3. Overensstemmelse

SAMMENLIGNENDE ENDELIG KVALITETSRAPPORT

På grundlag af medlemsstaternes endelige kvalitetsrapporter udarbejder Kommissionen (Eurostat) en sammenlignende endelig kvalitetsrapport, som indeholder følgende kvalitetskriterier:

1. Relevans

- en beskrivelse og klassificering af brugere

- en beskrivelse af brugerbehov (efter brugergruppe)

2. Nøjagtighed

2.1. Stikprøveplan

2.2. Stikprøvefejl

For EU-SILC-tværsnitskomponenten og for hver runde i undersøgelsen af EU-SILC-tidsseriekomponenten indberettes følgende oplysninger:

- det gennemsnitlige, det samlede antal observationer (før og efter imputation), variationskoefficienten og 95 % konfidensinterval for indkomstkomponenter

- det gennemsnitlige, det samlede antal observationer (før og efter imputation), variationskoefficienten og 95 % konfidensinterval for den ækvivalerede disponible indkomst opdelt efter køn, aldersgruppe og husstandsstørrelse.

2.3. Ikke-stikprøvefejl

2.4. Dataindsamlingsmetode

2.5. Imputationsmetode

2.6. Beregnet lejeværdi

2.7. Firmabiler

3. Aktualitet og punktlighed

- den gennemsnitlige dataaktualitet

- datafrekvens

- det procentvise antal for sent indberettede data i forhold til de indberetningsfrister, der er fastsat i EU-SILC-rammeforordningen

- den gennemsnitlige forsinkelse af for sent indberettede data (antal uger)

- grundene til forsinket indberetning

4. Tilgængelighed og klarhed

- En beskrivelse af de nærmere betingelser for brugernes adgang til data (media, support, salgsbetingelser, restriktioner, fortrolighed mv.)

- En beskrivelse af betingelserne vedrørende offentliggørelse af data

5. Sammenlignelighed

5.1. Basisbegreber og definitioner

5.2. Indkomstkomponenter

5.3. Opfølgningsregler

6. Overensstemmelse